Tilburgse Marter
De naam verwijst niet naar een huisdier, maar dit bierrecept is een poging om de "Hoegaerdse Das" te imiteren. De meningen hierover liepen uiteen, zoals natuurlijk te verwachten was, want over bier kun je veel discussiëren. Dit recept van Martin Hofhuis is gepubliceerd in het clubbald van "De Roerstok" in december 1997.
Ingrediënten voor 10 liter:
- 1700 gram pilsmout
- 100 gram ambermout 50 EBC
- 110 gram caramelmout 120 EBC
- 22,5 gram Hallertau hopbloemen 3,2% (begin koken)
- geraspte en gedroogde schillen van 2 sinaasappels (laatste 15 min)
- 5 gram gemalen koriander (laatste 15 min)
Maischwater:
7 liter (melkzuur toevoegen tot pH 5,6) |
Maischschema:
temperatuur |
52 °C |
63 °C |
73 °C |
78 °C |
tijd |
15 minuten |
30 minuten |
15 minuten |
5 minuut |
Spoelwater:
Kooktijd:
Gist:
Opgekweekte Hoegaarden-gist |
Begin SG:
Eind SG:
onbekend, verwacht alcoholpercentage: 5% |
|