De naam HANNON is een patroniem, d.w.z. een familienaam afgeleid van de voornaam van de vader. Voor een verdere uitleg ga ik terug in de geschiedenis. In vroegere tijden waren de mensen niet verplicht er een familienaam op na te houden. Ze hadden die , zeker in de gehuchten, dorpen en kleine steden, ook niet nodig. Zelfs in deze eeuw vinden we daarvan sporen terug. Zo las ik vandaag nog in een overlijdensadvertentie dat in het noorden van onze provincie "Ben van Karin" gestorven is. Mijn 90-jarige schoonzus heeft als voornaam Fien. Om duidelijk te maken over welke Fien men het had, zei men "Fien van Greit van Nel". Simpel : haar moeder luisterde naar de naam Margaretha en had als moeder Petronella. In de stamboom van mijn vrouw, die Friese voorouders heeft, komt het volgende rijtje voor : Harmen Foppes - Foppe Gerrits - Gerrit Lykeles - Lykele Egberts - Egbert Annes - Anne Lykeles - Lykele Annes.
Duizelt het u? Tijdens mijn stamboomonderzoek werd ik er vaak hoorndol van ! Achteraf kan ik zeggen dat het heel gemakkelijk is. Leest u met me mee? Harmen was een zoon van Foppe. Diens vader was Gerrit. De volgende vader was Lykele, enz.
Welnu: HANNON is een patroniem ontleend aan de franstalige voornaam Hannon, die wellicht een koosnaam, vleivorm van Johannes is. De betekenis is dan bijvoorbeeld : lieve Johannes. Studies naar naamsvermeldingen vermelden o.a. : Johannes Hanon, Ourscamp 1260; Hannon Mosarts=Hannotte Mossart, Tienen 1340; Jhan Hanoen, 1379= Johan Anoen, 1387 = Jehan Hannoen, Ieper 1395.
(Bron van de gegevens Hannon: Meertens Instituut, Nederland)
|