Ga jij na je verlof weer lekker aan het werk en mag je kindje straks naar de kinderopvang? Dat brengt vast een hoop vragen met zich mee! Hier zijn alvast 7 praktische tips:
1. Vind een kinderdagverblijf vlakbij je werk
vind een kinderdagverblijf in de buurt van je werk, of strategisch tussen de werkplekken in van jou en je partner. Dat scheelt ook als je kleintje onverwachts ziek wordt en niet op de opvang kan blijven. Zoek via het onafhankelijke kinderopvangkaart.nl, een initiatief van de overheid.
2. Vergelijk de openingstijden van kinderdagverblijven
De openingstijden van kinderdagverblijven verschillen. Dus let hierop als je een kinderdagverblijf zoekt. Sommige zijn om 7.00 uur open en andere om 7.30 uur. De een sluit om 18.00 uur en de andere om 19.00 uur. Check ook of ze tijdens vakantieperiodes open zijn.
3. Informeer naar flexibele kinderopvang
Sommige kinderdagverblijven bieden flexibele opvang aan. Je hoeft je kind dan niet altijd op dezelfde dagen te brengen. Je betaalt meestal wel een hoger uurtarief en flexibele opvang is niet geschikt voor alle kinderen, maar het kinderdagverblijf kan je hier goed over informeren.
4. Label ALLE spulletjes van je kind
Elk kinderdagverblijf heeft zo zijn eigen organisatie. Maar hoe de spullen ook georganiseerd worden, label altijd ALLE spulletjes van je kind. Dit voorkomt dat dingen kwijtraken. Kies bijvoorbeeld voor mooie naamstickers of leuke instrijkbare naamlabels zoals op deze site. Label niet alleen reservekleding, maar ook babyschoentjes, tutteldoekjes enzovoorts.
5. Vraag kinderopvangtoeslag op tijd aan
Ouders die allebei werken en alleenstaande ouders die werken komen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Je hoeft niet per se een vaste baan te hebben. Ook als zzp’er, freelancer of artiest heb je recht op deze toeslag. Vraag deze toeslag op tijd aan bij de Belastingdienst: binnen drie maanden nadat je kind naar de opvang gaat. Anders loop je toeslag mis!
6. Geef voor kindertoeslag de juiste gegevens door
Om kindertoeslag aan te vragen heb je het volgende nodig:
Contract met de kinderopvang -> zie hier wat in het contract moet staan
Je loonstrook/jaarinkomen (en die van je partner)
Je BSN nummer, en die van je (partner en) kind
LRK nummer van de kinderopvang
Er is een maximale uurprijs waarover de Belastingdienst je een vergoeding betaalt. In 2020 is dit voor dagopvang €8.17 en voor gastouderopvang €6.27. Geef in de aanvraag altijd het uurtarief van de kinderopvang aan en niet het maximumtarief van de Belastingdienst.
7. Maak het afscheid makkelijker
Het voelt niet prettig, maar het is heel normaal als je kind huilt wanneer je hem of haar naar de kinderopvang brengt. De meeste kinderen worden snel weer rustig, zodra je weg bent. Houd het afscheid zo kort mogelijk en gebruik een vast patroon.
Bijvoorbeeld:
1. Zeg “Papa/Mama gaat werken” en de naam van je kind
2. Geef een kus en knuffel.
3. Zeg: “Veel plezier vandaag”
4. Zwaai en loop de deur uit
Rent je kind achter je aan? Reageer dan ook altijd op dezelfde manier. Breng je kind rustig terug naar de leider, geef een kus en zeg zoiets als: “Ga maar lekker spelen. Ik kom vanmiddag weer terug.” Blijf niet terugkomen. Vraag eventueel aan het kinderdagverblijf of ze je een berichtje willen sturen zodra je weg bent, om jezelf gerust te stellen.
Beginnen met een kinderdagverblijf is een hele klus, ook voor het kind, maar met deze tips zijn jullie in ieder geval goed voorbereid!