willy's blog
Foto

Foto

mijn moeder  ( Julia )  in de jaren 20.( geboren 8 juni 1897 overleden 31 mei 1982 ) en dan in de jaren 70 !


Foto

Ik ben Willy Donni, en gebruik soms ook wel de schuilnamen cowboy en willyd
Ik woon in Antwerpen  
born -15/03/1936  Landen .

Foto

Foto

Ann Christy op de begijnenzolder . ( 27.03.1970 )

( in het gulden boek schreef zij     -aan Willy en Nelly  -veel geluk in de zaak alsook met ons nieuwe orkest in de maak )

Foto

Achter de toog ( Begijnenzolder )  De uitbating duurde van 16 november 1967 tot 17 december 1976      


Foto

Eric en Willy luisteren naar de speech van Sjarel
Patine 6 november 2011    nieuwe Guild Starfire 

Foto

Foto

historisch concert jazzzolder Mechelen  11.12.11

Willy Donni Eric Melaerts

Foto

als Diogenes in de ' groene waterman'

uit zijn boekje "Zo is het" filosofische vraagstukken" haal ik het volgende : Jezus hangt bloedend, zwetend en lijdend aan het kruis . De kruisiging met nagels is één van de ergste en meest verschrikkelijke folteringen die de mensheid ooit heeft uitgevonden

Hebt u er al eens bij stil gestaan dat de Christen mens al meer dan duizend jaar een extreem zwaar mishandeld half verscheurd kadaver aan een kruis boven zijn bed heeft hangen.
Wie zou nu in Godsnaam op het idee komen een foto boven zijn bed te hangen van een uiteengereten stoffelijke bloedresten van iemand die juist door een trein overreden is. Als Jezus nu gestorven was, zouden er in de Christelijke huiskamers hoogstwaarschijnlijk allemaal verkoolde mensen op een electrisch stoeltje aan de muur hangen.

Ook Lenny Bruce schimpte terecht dat als Jezus twintig jaar geleden was gedood, katholieke schoolkinderen nu elektrische stoeltjes om hun nek zouden dragen in plaats van kruisen

Foto

Chuck Berry est un guitariste dynamique, extraordinairement swinguant.   Volgens Panassié geboren in 1931.    n° 21


Foto

Rosette leest haar column      


Foto

Foto

Bertrand Arthur William Russell (Trellech (Monmouthshire, Wales), 18 mei 1872Penrhyndeudraeth (Gwynedd, Wales), 2 februari 1970) was een Britse filosoof, historicus, logicus, wiskundige, voorvechter voor sociale vernieuwing, pacifist en een prominent rationalist. Russell ontving in 1950 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Als schrijver heeft hij de filosofie gepopulariseerd en commentaren geschreven over vele onderwerpen. Hij vervolgde een familietraditie van politiek activisme, was een prominent anti-oorlog activist en propageerde de vrije handel met anti-imperialistische naties.


Foto

Slavoj Žižek (Ljubljana, 21 maart 1949) is een Sloveense marxistische socioloog, filosoof, psychoanalyticus en cultuurcriticus.

Žižek werd geboren in het toenmalige Joegoslavië. Als zoon van een middenklassegezin van bureaucraten wilde hij aanvankelijk econoom worden.[1] Hij studeerde uiteindelijk filosofie in zijn geboortestad en psychoanalyse in Parijs. Momenteel is Žižek hoogleraar aan de European Graduate School en sociologisch onderzoeker in Ljubljana.

Žižek is bekend vanwege het feit dat hij de theorieën van Jacques Lacan gebruikt om de postmoderne populaire cultuur te interpreteren; hij combineert deze analyse met zijn marxistische achtergrond in een radicale kritiek van het kapitalisme. In 1990 was hij presidentskandidaat namens de partij Liberale Democratie van Slovenië. Verder becommentarieert hij recente gebeurtenissen: zo schreef hij een boek over de Irakoorlog, waarin hij de ideologische motivering van die oorlog op de schop neemt.

Žižeks flamboyante persoonlijkheid en polemische stijl leverde hem een hele reeks aan bijnamen op, waaronder 'the Elvis of cultural theory' en 'het denkbeest uit Ljubljana'.


Foto

Portret van Paula door Jan Cox

Foto

quand tu es dans la merde ! ne dis rien et essaie de savoir ce que tu fais !


Foto

Michel Onfray ( 1959) is hoogleraar filosofie aan de mede door hem opgerichte Université populaire te Caen.

Hij geniet in Frankrijk en daarbuiten bekendheid als hartstochtelijk vertolker van het atheïsme en het hedonisme.

Foto

Flea op Begijnenzolder !


Foto

Piet Van de Craen is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel . Zijn onderzoeksterrein is meertaligheid en meertalig onderwijs

Piet Van De Craen studeerde Germaanse talen en neurolinguïstiek. In zijn doctoraat legde hij de nadruk op de interactieve aspecten van discursieve analyse, waarbij hij pleitte voor een hermeneutische taalanalyse (in tegenstelling tot de, op dat moment, dominante methode van Chomsky). Hij paste deze theorie toe op drie onderzoeksdomeinen: 1) het domein van de theoretische linguïstiek, 2) het domein van meertalig onderzoek en 3) het niveau van discursieve analyse met speciale aandacht voor 'particles'.
Van De Craen is voltijds hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij Nederlandse taalkunde en algemene taalkunde doceert. Hij begeleidt een groot aantal licentieverhandelingen in de hierboven vermelde onderzoeksdomeinen. Sinds 1997 is hij secretaris van de European Language Council, en in 2003 werd hij vice-voorzitter van de Association belge de Linguistique Appliquée. Hij is lid van het Comité Taalkunde van het (Nationaal) Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Binnen FOST is hij promotor van het doctoraatsonderzoek van Steven Van den Berghe.


Foto

Zoveel malen is men man -als men talen spreken kan ( Julius Caesar )


Foto

Bix Beiderbecke ( 1903-1931 ) invloed op Rex Stewart.

In de jazzmuziek wordt nogal kwistig omgesprongen met het verwijzen naar invloeden . Musici worden door alle soorten geluiden beinvloed en niet in het minst door (kanarie) vogelzang en ook de treingeluiden enz..
Naar het schijnt luisterde de grote Coleman Hawkins  alleen naar 'klassieke muziek'

Foto

Anonieme  musici

Voor twee jaar verscheen, 101 jaar na het overlijden van Adolphe Sax, het bankbiljet van 200 fr.
Een verdiend eerbetoon aan de instrumentenbouwer uit Dinant. Zijn portret siert de voorzijde van het biljet en achteraan geven 3 saxofonisten nog meer (weer)klank aan zijn uitvinding. Merkwaardig was wel dat de Nationale Bank niets over de identiteit van de musici kon of wilde vertellen. Men was weliswaar van foto's vertrokken, maar had zich daarop nog geen vragen gesteld over de identiteit. Even aanstippen dus, dat de 'anonieme' musicus Charlie Parker is ..Naast hem André Donni en helemaal rechts Jeroen Van Herzeele.

Foto

Urbain Vermeulen (Oordegem, 1940) is hoogleraar islamkunde en klassiek Arabisch aan de K.U. Leuven en aan de Universiteit Gent. Hij was ook algemeen voorzitter van de Europese Unie van Arabisten en Islamologen.

Sex blijkt binnen de Islam, in tegenstelling tot het Christendom, niet iets slechts te zijn waar niet van genoten mag worden. Dat geldt natuurlijk wel alleen voor de man. De vrouw heeft de status van bezit van de man, en staat hem dan ook in seksueel opzicht ten dienst. Warraq laat ons dan ook zien dat deze ondergeschikte positie van de vrouw, en de daarmee verbandhoudende eerwraak, direct in de Koran zijn terug te vinden. Ook opgenomen in de Koran is het feit dat vrouwen uit het zicht van mannen gehouden moet worden, door bijvoorbeeld het dragen van een hoofddoek, sluier of burka (Sura 24.30-31).
Dat Mohammed er meer vrouwen op nahield dan Zarathoesjtra, Mozes, Boedhha, Confucius, Laozi en Jezus tesamen, is hem gaarne gegund, minder fraai is dat hij als enige godsdienststichter gijzelneming beoefende en de verkrachting van vrouwelijke gijzelaars expliciet goedkeurde ( waarbij hij soms wel en soms niet de toepassing van coïtus interruptus aanbeval ) Men kan dit vergoelijken als blik van aardse levensechtheid van de islam in tegenstelling van sommige andere religies, feit blijft dat de islam inderdaad veel meer met zijn gedachten ' tussen de vrouwen hun benen' zit dan in andere religies de norm is.
(Urbain Vermeulen )


Foto

in de 'Meervaart' Amsterdam   12-10-1980 ' met  WILD BILL DAVIS en drummer Tony Mann 

Ray Brown.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

"You cannot remove swing from jazz under the pretext of technique.
You often lose swing because of technique. You can do what you like but the form of swing must be conserved.
Swing is everything. I insist. The blues and the gospel have the beat .
The blues has not changed, nor has gospel.Then why ought jazz to change.? Classical music hasn't changed, country music hasn't changed.

But they are always trying to change jazz. They speak of "new jazz" of "free jazz" of "soul jazz".

There's jazz! that is all jazz" (Ray Brown in het tijdschrift " Jazz Hot" okt1992 ).

Verder lijkt er wat mis met het etiket ' hard bop' . Musici als Oscar Pettiford , Ray Brown ,Junior Mance, Ray Bryant, Tommy Flanagan - Ray Charles , Jimmy Smith, Wes Montgomery, Kenny Burrell en Grant Green. Deze musici zijn de voortzetters van de swingende, mainstream jazzmuziek.
Nergens dan in de jazzmuziek betekenen etiketten zo weinig !
( naar Piet Van de Craen )
Ik noem hem de Vlaamse Panassié ! en hij zal dit waarschijnlijk als een compliment nemen !
Zoals Panassié schrijft hij heel rake en opmerkelijke standpunsten maar ook wel ' quelques bêtises '


28-09-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaston Criel.
Klik op de afbeelding om de link te volgen Gaston Criel (1913-1990) was secretaris van André Gide . Hij maakte deel uit van de existentialisten.In 1948 brengt hij een merkwaardig boekje uit en schrijft in heel poëtische woorden over hot jazz. Enkele prachtzinnen uit dit boekje dat 'Swing' heet.
Le hot a le respect de la personne humaine. Ce n'est pas à la couleur du poil, de la peau ou la chemise qu'il juge l'homme. De term Hot jazz wordt nu veel minder gebruikt en wordt vervangen door mainstream-jazz.

Quand vous abordez le pays du Jazz, vous rencontrez souvent des plaines monotones et stériles ;c'est le domaine Straight. Ne vous découragez pas, poussez plus loin votre exploration; viennent alors des monts colorés et fertiles, que baignent les fleurs et le soleil; c'est le Hot. On y trouve un écho musical instinctif ressenti vivement dans la conscience affective, on l'appelle swing. Vous avez découvert la terre promise.


30-09-2005

02-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Atheïst. - Madalyn Murray -
Klik op de afbeelding om de link te volgen

"Een atheïst houdt van zichzelf en zijn medemens in plaats van een god. Een atheïst weet dat de hemel iets is waar we nu samen aan moeten werken - hier op aarde - zodat alle mensen ervan kunnen genieten. Een atheïst denkt dat hij niet geholpen kan worden door gebed maar dat hij zelf zijn eigen overtuiging en kracht moet vinden om het leven tegemoet te gaan, om ermee te worstelen, het te onderwerpen en ervan te genieten. Een atheïst denkt dat hij alleen in de kunde van hemzelf en de kunde van zijn medemens het begrip kan vinden dat voor een bevredigend leven kan zorgen. Daarom zoekt hij naar zelfkennis en kennis van zijn medemens liever dan naar kennis van een god. Een atheist weet dat een ziekenhuis gebouwd moet worden in plaats van een kerk. Een atheïst weet dat een daad gedaan moet worden in plaats van een gebed. Een atheïst streeft naar betrokkenheid in het leven en niet naar een ontsnapping aan de dood. Hij wil ziekten overmeesterd zien, armoede overwonnen, oorlog uitgesloten. Hij wil dat mensen andere mensen begrijpen en liefhebben. Hij weet dat we niet kunnen vertrouwen op gebed, noch om actie vragen in gebed, noch hopen op het eind van alle problemen in het hiernamaals. Hij weet dat we op elkaar moeten letten en op onze eigen levens; dat we verantwoordelijke personen zijn, en dat onze taak hier ligt en de tijd nu is."

Madalyn Murray O'Hair was een bijzondere vrouw die het dertig jaar lang opnam tegen God in Amerika. Daar kwam een einde aan toen ze in de zomer van 1995 op 76-jarige leeftijd haar huis verliet en op mysterieuze wijze verdween. Tegelijkertijd verdween er een half miljoen dollar van de bankrekening van de American Atheists, de organisatie die ze zelf oprichtte en waar zij het boegbeeld van was. Madalyn Murray O'Hair voerde in 1963 met succes strijd tegen het verplichte ochtend gebed op Amerikaanse openbare scholen. Ze werd de meest gehate vrouw van Amerika toen ze een actie begon om de naam van God van het dollar biljet te verwijderen. Bijzonder genoeg bekeerde haar zoon zich juist tot het christelijke geloof. En werd haar felste tegenstander





Madalyn Murray ( foto ) (Vrij vertaald uit het Engels)


Foto

Herbert L.Clarke ( 1867 - 1945 ) invloed op L.Armstrong.

Foto

Foto

Foto

in de hopper / 02.08.04

Foto

Howlin ' Wolf   (nov 64 )

Foto

ooit wel eens in de muze gespeeld ( 25.03.96 )

Foto

Jaap van Heerden (psycholoog en filosoof)  werkte mee aan de uitzending  " God bestaat niet " nl3

"Wees blij dat het leven geen zin heeft dan heb je tenminste de kans om er zelf wat van te maken."

Foto

Tariq Saïd Ramadan (Genève, 26 augustus 1962) is een Zwitserse filosoof, maatschappelijk leider en één van de bekendste Europese moslims. Hij is van Egyptische komaf. Hij neemt het meeste van de Koran nogal letterlijk aan ( ook de afschuw voor homoseksualiteit ) terwijl Mohammed Arkoun, Rachid Benzine, Malek Chebel, .. veel vrijere interpretaties voorstellen .( Provençaalse gesprekken) ( E.V.)


Foto

Fatima Mernissi (Rabat, 1940) is een Marokkaanse sociologe die zich inzet voor gelijkberechtiging van man en vrouw. Zij trekt vrouwonvriendelijke ahadith in twijfel en bekritiseert de ondergeschikte positie van de vrouw in de Marokkaanse samenleving omdat ze in de koran geen reden voor ongelijke behandeling kan terugvinden. Momenteel (2005) onderzoekt ze de invloed van satelliettelevisie in de Arabische wereld.

Publicaties


Foto

Lucas Catherine. - auteur van het boek ' Van Morendoders tot botsende beschavingen '

De Saraceen moest weg uit het Heilige Land, de Moor moest weg uit Zuid-Europa, de Turk moest weg uit Oost-Europa, en de Arabische olie, die is van ons," zo vat islamkenner Lucas Catherine de geschiedenis van Europa's 'duizendjarige oorlog tegen de islam' samen. Zijn nieuwste boek, Van Morendoders tot Botsende Beschavingen, geeft een overzicht van bijna duizend jaar islamofobie: van Jacob Van Maerlant tot Samuel Huntington.

Foto

Nawal el Saadawi zegt in ' metro '. Onlangs heb ik nog  kapot geërgerd aan de( bekende feministe ) Germaine Greer, die in een krant beweerde dat ze geen kritiek  mocht  leveren op de sluier of op de vrouwenbesnijdenis in Egypte omdat ' dit deel uitmaakte van hun cultuur en hun religieuze identiteit '. Dat is toch kompleet hypocriet !. Mensenrechten zijn universeel! Op die manier kan ik de Chinezen ook niet bekritiseren omdat ze de voeten van hun kinderen misvormden in ijzeren schoenen, omdat dat in hun cultuur mooi werd gevonden ? Ik moet elke vorm van agressie tegen het menselijk lichaam bekritiseren of helemaal geen enkele.

Nawal al-Saadawi is een Egyptische feministe, activiste, arts en schrijfster. Ze verzet zich tegen de onderdrukking van vrouwen in met name de moslimwereld. Haar boeken zijn in Egypte en sommige andere Arabische landen verboden

Foto

Jan Leyers (Wilrijk, 1958) is een Belgisch muzikant, filosoof en televisiemaker.

 


Foto

Geen enkele ernstige wetenschapper kan de Bijbelse scheppingsverhalen nog als een feit aannemen: vandaar die nieuwe verpakking als intelligent design. Het probleem is dat de natuur helemaal niet zo intelligent in elkaar zit als menig creationist of ID'er denkt. Het menselijk oog heeft een blinde vlek. De urineleider bij de man is met z'n vele kronkelingen nodeloos omslachtig - een beetje loodgieter zou besluiten dat er een prutser aan het werk is geweest. Nog iets lastiger is dat er kinderen worden geboren met zware genetische defecten. (...) Foutje in het intelligent ontwerp?

Bovendien stelt het begrip 'intelligent design' allerlei logische problemen. Stel dat er organismen of structuren bestaan die we onder die noemer kunnen plaatsen, dan nog blijft de vraag waarom een eventuele ontwerper zo selectief te werk is gegaan. Is een intelligente ontwerper dan niet altijd intelligent? Wat de ID-theorie in de eerste plaats zou moeten verklaren, is waarom er zoiets bestaat als een onintelligent ontwerp.

Tom Schoepen, hoofdredacteur 'Wonder en is gheen wonder', geïnterviewd door Pascal Verbeken in Humo, 13 maart 2007


Foto

Djavann is een Franse schrijfster van Iraanse afkomst. Na de Iraanse revolutie in 1979 werd ze -net als alle vrouwen in het Iran van de ayatollahs- plots verplicht een hoofddoek te dragen. Begin jaren negentig vluchtte ze tenslotte naar Frankrijk. Daar werd ze met verstomming geslagen toen ze merkte dat meer en meer vrouwen er ook een hoofddoek droegen. Uit 'vrije wil'. Djavann was verbijsterd en schreef een pamflet tegen de hoofddoeken: "Bas les voiles.- Weg met de sluier!"

Foto

De seculier-humanistische voorvechtster van vrouwenrechten Taslima Nasrin, die afkomstig is uit de islamitische cultuurkring, gaat scherp in discussie met aanhangers van de islam: ”Als een islamitische samenleving niet in staat is de groei van het fundamentalisme binnen zichzelf te controleren, dan is het idee van ’gematigde’ of ’progressieve’ mensen in de islamitische samenleving slechts een voorwendsel”, zegt ze in een actueel artikel in ”Free Inquiry”


Nasrin vecht al meer dan tien jaar tegen rechtbanken, voor haar mening, zelfs voor haar leven, maar vorige week nam de hetze tegen haar een agressievere wending. Eerst moest ze haar huis in de deelstaat West-Bengalen verlaten, onder meer omdat haar aanwezigheid tot rellen had geleid in Calcutta. De politie moest knuppel en traangas gebruiken om de menigte te bedwingen die de annulering van haar visum eisten. Donderdagavond vertrok Nasrin naar Jaipur in het westelijke Rajasthan. Na één nacht daar besloten de plaatselijke autoriteiten echter dat ze opnieuw moest vertrekken, vanwege het risico op geweld. De vlucht ging nu naar een schuilplaats in New Delhi. Nasrin, die sinds 2004 in Calcutta verblijft met een toeristenvisum, zegt dat ze "zo snel mogelijk terug naar huis wil. Ik heb nergens anders om naar toe te gaan. India is mijn thuis en ik zou graag in dit land blijven wonen tot ik sterf."

Taslima Nasrin ziet geen verschil tussen islam en moslimintegrisme, of beter, er bestaat slechts een verschil in gradatie, niet in wezen'. Zij illustreert haar standpunt met de koranverzen die aanzetten tot haat voor de ongelovige en geweld tegen de vrouwen. 'Dood de ongelovigen overal waar je ze vindt' (soera. 2, v. 191). Jihad is een verplichting en de moslims worden verwittigd in soura 9, vers 38: ' Indien jullie weigeren ten strijde te trekken, zal God jullie zwaar straffen'. Voor Nasreen kan de 'islam niet hervormd worden' en 'bestaat er geen gematigde islam'. De zelfmoordenaars van 11 september 2001 'hebben de islam geenszins verkeerd begrepen; zij hebben gedaan wat de koran van hen verlangde', aldus Nasreen. Als persoon die rebelleerde tegen haar moeder die haar een sluier wou doen dragen, heeft zij het bijzonder moeilijk met de laksheid van de westerlingen tegenover die vrouwen die zich nu in 'spoken' veranderen.


Foto

Gwendolyn Angeline Albert Maria Rutten (Hasselt, 26 juni 1975) is een Belgisch Open Vld-politicus. Sinds 6 juli 2010 zetelt ze als volksvertegenwoordiger in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Zij was kabinetschef Algemeen Beleid waarbij ze toezag op de werking van de Vlaamse regering. Ze was eind 2009 kandidaat om partijvoorzitter van de Open Vld te worden, maar legde het in een verkiezing af tegen uiteindelijke winnaar Alexander De Croo en de derde kandidaat Marino Keulen. Ze is kernlid van de onafhankelijke denktank Liberales

'In een open samenleving zoals de onze heb je het recht om elkaar in de ogen te kijken en elkaars gezicht te zien', zegt Rutten op Radio 1. 'Dat heeft met individuele vrijheid niets te maken.'

'Je mag in naam van die vrijheid ook niet dronken op straat lopen', maakt Rutten de vergelijking. 'Op straat leef je in gemeenschap en heb je rechten en plichten. Zo hoort dat ook in een samenleving.'

Boete

De Franse zakenman Rachid Nekkaz heeft in Brussel twee boetes betaald die twee minderjarige vrouwen kregen omdat ze de boerka droegen op straat. Hij deed dat in het gezelschap van de twee vrouwen in boerka.

Nekkaz overweegt ook om bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens klacht in te dienen tegen de Belgische en de Franse staat.


Foto

Arkfestival Boom
25.06.10                           n° 251


Foto

Epicurus :  ( °341 jaar voor Christus ) De ethiek van Epicurus bestaat uit het streven naar geluk in de vorm van het uitbannen van pijn.

Foto

Einstein wordt Marylin Monroe

Foto

Algemeen wordt 1905 als het vruchtbaarste jaar in Einsteins wetenschappelijke leven beschouwd. De meeste natuurkundigen zijn het erover eens dat drie van deze artikelen (over de Brownse beweging, het foto-elektrisch effect, en de speciale relativiteitstheorie) elk een Nobelprijs waard zouden zijn. Het foto-elektrisch effect zou er inderdaad een winnen. Ironisch, omdat Einstein uiteindelijk veel bekender is geworden door zijn relativiteitstheorie, en omdat het foto-elektrisch effect gebaseerd is op kwantummechanische principes, en Einstein altijd een onbevredigd gevoel bleef houden over sommige verstrekkende gevolgtrekkingen van deze kwantumtheorie. Voor elk van deze artikelen nam Einstein de gewaagde stap om een al bestaand idee uit de theoretische natuurkunde tot zijn uiterste logische consequenties uit te werken, en daarmee experimentele resultaten te verklaren waarover wetenschappers zich al tientallen jaren verbaasden.


Foto

Sartre werd geboren op 21 juni 1905 in Parijs. Hij volgde middelbaar onderwijs op het Henri IV Lyceum in Parijs, waar hij Paul Nizan leerde kennen. Van 1922 tot 1924 doorliep hij de voorbereiding op het Louis-de-Grand lyceum. In 1924 werd hij toegelaten aan de École normale supérieure. Daar ontmoette hij Simone de Beauvoir, die zijn levensgezellin werd. Na een aanvankelijke uitsluiting werd hij in 1929 toegelaten tot de studie filosofie. Sartre was een tijd leraar in het Franse middelbaar onderwijs, maar hij is nooit universiteitsprofessor geweest. Dat wilde hij ook niet. Hij publiceerde filosofische essays en ontwikkelde zich als voortrekker van het toenmalige Franse existentialisme. Tegelijkertijd raakte hij publiekelijk bekend door zijn roman La Nausée (1938), novelles (Le Mur 1939) en theaterstukken (Les Mouches 1943). Daarmee won hij een groot publiek voor zijn ideeën; hij kon zijn intellectuele imago tevens gebruiken om zich uit te spreken inzake politieke kwesties.

Eén van Sartres belangrijkste thema's was de (existentiële) vrijheid. Sartre vond dat ieder mens vrij is. Ook in extreme situaties is de mens vrij. Je bent bijvoorbeeld altijd vrij om nee te zeggen (of te denken) tegen de bezetter.

Sartre werd door sommige critici als pessimist beschouwd. Volgens deskundigen was dit niet zijn intentie. Hij schreef echter in de jaren '50 een column in een progressief blad getiteld "De wereld"; hierin betoogde hij dat de mens vanaf zijn geboorte een slecht wezen is dat verantwoordelijk gesteld kan worden voor de conflicten in de wereld. Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat hij de mens als de hel zag voor de ander: "L'enfer, c'est les autres" (Huis-clos).

Op politiek gebied was Sartre een marxist van de 'derde weg', een onafhankelijke positie ten opzichte van de VS en de Sovjet-Unie. Toen de Koude Oorlog echter verruwde (Korea-oorlog en Vietnamoorlog) en Frankrijk steeds pro-Amerikaanser werd, koos Sartre in 1952 de zijde van de Sovjet-Unie, hoewel hij nooit lid werd van de Franse Communistische Partij. Hij nam steeds meer afstand van zijn eigen existentialisme en vond dat de vrijheid verkregen moest worden via het collectief, in plaats van via het individu. Hij kreeg in die tijd veel kritiek te verduren, o.a van zijn oud-medestudent aan de ENS, Raymond Aron. In 1956 veranderde Sartres houding ten opzichte van het communisme van de SU radicaal; hij keurde de inval in Hongarije af.


Foto

Daniel Clement Dennett (Boston (Massachusetts), 28 maart 1942) is een moderne Amerikaanse filosoof die zich bezighoudt met vraagstukken betreffende het bewustzijn, de filosofie van de geest en kunstmatige intelligentie. Hij doceert aan de Tufts University nabij Boston en heeft sinds de uitzending van de VPRO-serie Een schitterend ongeluk[1] ook in Nederland bekendheid gekregen.


Foto

Louis Neefs    Begijnenzolder    omstreeks 1973 !


Foto

De bevrijding ( 1944 )     met de ganse familie en de Irish Guard   Stan Young .


Foto

Sam Harris
Het duurde tot 1752 tot Benjamin Franklin vliegerend in het onweer aantoonde dat de bliksem altijd in het hoogste geleidende punt zal inslaan. Dankzij dit levensgevaarlijke experiment vond hij de bliksemafleider uit. Hiermee toonde Benjamin Franklin ook aan dat de heilige boeken het wederom bij het verkeerde eind hadden: wie zich onder een correct geinstalleerde bliksemafleider bevindt, zal nooit door de bliksem kúnnen worden getroffen. Waarmee we dus ook vraagtekens bij de vermeende almacht van God kunnen plaatsen


Foto

Het denken mag zich nooit onderwerpen,
noch aan een dogma,
noch aan een partij,
noch aan een hartstocht,
noch aan een belang,
noch aan een vooroordeel,
noch aan om het even wat,
maar uitsluitend aan de feiten zelf,
want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken.

( Poincaré )


Filosofisch Café: Een eerlijke vorm van efficiency of manipulatie? In de communicatie verliest de argumentatie die uitgaat van de mens als rationeel wezen, steeds meer aan waarde. Bijna alle keuzes die we maken en beslissingen die we nemen, vinden plaats in het onbewuste en hebben, zo laten hersenwetenschappers ons weten, te maken met emoties. Communicatie is daarom pas echt effectief als deze gericht is op het aanspreken van emoties, zoals waarden, verlangens en angsten. Omdat ons brein talig is, kan taal emotionele netwerken in de hersenen activeren die tot 'onze' keuzes en beslissingen leiden. Ingestuurd en gemodereerd door Gerard Overbeek

Foto

Chip Taylor trad ooit op in de begijnenzolder ( 1975) concert ingericht door Jan Van Hemeledonck. (het laatste nieuws ) n° 308


Foto

Ehsan Jami - oprichter van een centraal comité voor ex-moslims.

Foto

Portret gemaakt door Paul Dubois ( gentse feesten 1996 )

Foto

Johnny Rambel ( Hamburg 1963 )

Foto

Zelf is Wim van  Rooy lang blijven meefietsen in het peloton van de linkse Vlaamse intellectuelen (ooit was hij hoofdredacteur van Tijdingen, het blad van de PEN-club) tot hij, ergens in de jaren negentig, op zijn eentje het veld inreed. Vandaag is hij een boze blanke man: de woede spat van vele bladzijden van zijn nieuwe boek, 'De malaise van de multiculturaliteit' (Acco)

.Daarbij haalt hij keihard uit naar zelfverklaarde progressieven als Kristien Hemmerechts, Tom Lanoye, Johan Leman, Herman de Ley, Sami Zemni, Jan Blommaert, Eric Corijn, Lucas Catherine en anderen die elk op hun manier de uitwassen van het antimodernistische denken van de islam goed trachten te praten. Wim van Rooy houdt een kritisch pleidooi voor een bedachtzamer omgang met de multicultuur, maar geeft tegelijk een waarschuwing aan al wie religie ziet als een factor van dialoog, wederzijds respect en verdraagzaamheid. De realiteit is immers dat religies juist zorgen voor verdeeldheid tussen mensen en aanzetten tot haat en intolerantie.


Van Rooy kan er niet bij dat hij als 'progressieve denker' door het politiek-correcte establishement met de nek wordt aangekeken maar hij gaat door met zijn 'ontmaskering' van de manier waarop België en Europa de islam - volgens hem - op een verkeerde, postmodernistische manier benaderen.

'Onze denkkaders, die stammen uit een joods-christelijke en verlichte traditie, zijn blijkbaar niet in staat om vijanden, zoals het nazisme destijds en het islamisme vandaag, als dusdanig te detecteren. Ik beschouw mezelf nog altijd als iemand van links, ook al blijf ik fulmineren tegen diezelfde linkse kerk die vroeger wel de katholieke kerk onder vuur naam maar nu de islam zijn gang laat gaan. Ach, ik zwijg voor niemand meer, ook al is me dat de laatste tien jaar zuur opgebroken.'

Frank Hellemans


Foto

1o jarig bestaan Herten Aas  !!


Foto

Aaron Thibeaux Walker of T-Bone Walker (28 mei 191016 maart 1975) was een Amerikaanse bluesgitarist, en tevens een van de meest invloedrijke muzikanten van het begin van de 20e eeuw. Hij is geboren in Linden, Texas als zoon van een Afrikaanse Amerikaan en een Cherokee.

Als een jonge man ontmoette Walker Blind Lemon Jefferson, een andere grote blueslegende, die hem muziek leerde. Walkers debuut was "Wichita Falls Blues" / "Trinity River Blues", opgenomen in 1929 voor Columbia Records. Zijn kenmerkende geluid ontdekte hij zelf pas in 1942, toen Aaron "Mean Old World" opnam voor Capitol Records. Zijn elektrische guitaarsolos waren een van de eerste die men kon horen op moderne bluesopnames, en zijn vandaag nog een standaard.

Veel van Walkers muziek is opgenomen van 1946-1948 voor het label Black & White Records, zoals zijn "Stormy Monday Blues" uit 1947 met de beroemde openingszin "They call it stormy Monday, but Tuesday's just as bad". Hij vervolgde met zijn "T-Bone Shuffle": "Let your hair down baby, let's have a natural ball". Beide liedjes worden beschouwd als blues klassiekers. B.B. King zegt dat "Stormy Monday" hem inspireerde om gitaar te leren.

Gedurende heel zijn loopbaan werkte hij met de top van de muzikanten, zoals Teddy Buckner (trompet), Lloyd Glenn (piano), Billy Hadnott (bas) en Jack McVea (tenor sax).

Na zijn werk voor Black & White, werkte hij van '50 tot '54 voor Imperial Records (bijgestaan door Dave Bartholomew). Walkers enige opname in de 5 daarop volgende jaren was T-Bone Blue, opgenomen over drie weidverspreidde sessies in 1955, 1956 en 1959, en uiteindelijk uitegegeven door Atlantic Records in 1960.

In de vroege jaren '60 vertoonde Walkers carrière enige vertraging, desondanks zijn verschijning op het Amerikaanse Folk Blues Festival in 1992 met Memphis Slim en anderen. Enkele albums volgden nog, zoals I Want a Little Girl, en Good Feelin', waarvoor hij een Grammy won in 1970.

T-Bone Walker stierf in 1975 op 64-jarige leeftijd, en werd begraven in Inglewood Park Cemetry in Californië, Inglewood.

 


Foto

Comblain :   1966     Eddie Boyd   -   Wim Hunaerts -  Remy Casseur

18-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kathleen Cools
Klik op de afbeelding om de link te volgen Herman Van Rompuy is zéér diepgelovig. - fascinerend hoe zo'n intelligent , rationeel iemand in een goddelijk opperwezen gelooft. Ik heb me toen een vrome ongelovige genoemd : ik kan niet geloven in een goddelijke kracht, maar ik hecht wel belang aan religie als een soort - bijna archeologisch - erfgoed.
Dat kunnen meegeven aan mijn kinderen, dat vind ik belangrijk .

Ik geloof dat er ooit een figuur is geweest rond wie veel mooie verhalen bestaan , een figuur die misschien alleen in de overlevering heeft bestaan - wat op zich al prachtig is- en die je voor mijn part Jezus Christus mag noemen . Je kan zoveel uit de verhalen leren over hoe je met een samenleving omgaat bijvoorbeeld.

Uit die verhalen - die ook voor Einstein belangrijk waren , ik bevind me in, ahum ,goed gezelschap - kun je een relgieus gevoel putten , zonder dat je in de godheid zelf gelooft.

Bron / Humo juni 2012. ( Cathleen Cools )

Reageer (0)

Credo quia absurdum : En dan nog het belangrijkste propagandapunt dat apologeten u altijd voorhouden. “De God die de wereld zo lief had dat Hij Zijn eniggeboren Zoon ....” etc. Afschuwelijk! Denk het u eens in, vanuit de achtergrond van uw eigen aangeboren ethiek, waarin geen plaats is voor mensenoffers. Kunt u iemand vereren, die - hoewel almachtig - zijn eigen zoon moedwillig liet dood martelen...? Zou u het ook zelf kunnen doen als u de gelegenheid kreeg? Zou u ook zo'n vader willen hebben? Kan de marteldood van het ene individu de misstappen van een ander goedmaken? Zelfs ook van degenen die nog geboren moesten worden? En zou u de liefde van een dergelijk individu kunnen waarderen, of u er in walging vanaf keren?

De berekening van James Ussher was nauwkeuriger. Hij bepaalde het moment van de schepping op 26 oktober 4004 voor Christus, om negen uur 's ochtends. De Duitse astronoom Hevelius rekende in 1690 uit dat het op 24 oktober 3963 voor Christus om zes uur in de avond gebeurd moest zijn. Vergeleken met de korte geschiedenis van de aarde vond niemand het vreemd dat God maar zes dagen nodig had gehad voor de schepping


De monarchist is eeuwenlang ervan uitgegaan dat God bestaat en dat God de koning helpt. De koning, in het bijzonder de grootste kluns van een koning, wordt altijd nog geholpen door de Almachtige. Maar nu God dood is, kan de koning niet langer de pretentie hebben voor de Grote Roerganger te spreken, dan is hij niets anders dan iemand uit een goede familie. En hoe je het ook wendt of keert - dat is veel te weinig grond om iemand met 'majesteit' aan te spreken. De filosoof Paul Cliteur over de verwoestende legitimatiecrisis van het koningshuis .


Foto

Les Belges sont de petits malins. Ils ont pris son appétit à l'Allemand, son sérieux à l'Anglais, son esprit au Français.

Quant à moi , ils m'ont pris le coeur ! ( Sacha Guitry )


De volle maan werd al in verband gebracht met onder meer criminaliteit, zelfmoord, geestelijke ziekte, rampen, ongelukken, geboortecijfers, vruchtbaarheid en weerwolven. Sommigen mensen kopen en verkopen zelfs aandelen naargelang de stand van de maan, een methode die waarschijnlijk even succesvol is als vele andere methodes. Diverse onderzoeken hebben gepoogd om gevolgen van de maan te vinden. Dusver konden die onderzoeken op weinig belangstelling rekenen. De fase van de maan bleek weinig of geen invloed te hebben op het menselijk gedrag, bv. de ontdekking van een lichte invloed van de maan op de wereldtemperatuur,* dat op zijn beurt een effect heeft op de plantengroei. Uiteraard zijn er hier en daar onderzoeken geweest die een verband hebben gevonden tussen de diverse fasen van de maan en dit of dat fenomeen, maar niets significants kon worden herhaald om zo tot een mogelijk causaal verband te komen

Foto

Volgens neuroprofessor Victor Lamme bestaat de vrije wil niet. Hij vraagt zich af hoe mensen een beslissing nemen, welke krachten daarbij een rol spelen en waarom de ene kracht soms de overhand krijgt. Lamme bekijkt in zijn experimenten de hersenactiviteit van zijn proefpersonen en probeert uit te vinden welke gebieden in de hersenen worden aangesproken bij het nemen van beslissingen. Ook gebruikt Lamme een techniek om bepaalde delen van het brein uit te schakelen. Zo onderzoekt hij of die hersengebieden echt nodig zijn voor het bewustzijn.

De vrije wil bestaat niet is het nieuwe boek van Lamme. Hierin beantwoordt hij de vraag wie nu eigenlijk de baas is in de hersenpan. Dat doet hij aan de hand van talloze voorbeelden, zoals mensen die slaapwandelend een moord plegen.

Victor Lamme is hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap aan de UvA. Hij doet daar onderzoek naar het menselijk bewustzijn.


Foto

met Harry Edison in la huchette.

Foto

Foto

Sonia Pressman-Fuentes
Camiel Huysmans. Portret vervaardigd door Baron I. Opsomer ter gelegenheid van de huldiging van Camiel Huysmans in 1928

Nationale mandaten

  • gemeenteraadslid te Brussel ( 1908 - 1921 )
  • schepen van onderwijs te Antwerpen ( 1921 - 1926 )
  • burgemeester van Antwerpen ( 1933 - 1940 en 1944 - 1946 )
  • gemeenteraadslid te Antwerpen ( 1946 - 1968 )
  • lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers ( 1910 - 1965 )
  • voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers ( 1936 - 1939 en 1954 - 1958 )
  • Minister van Schone Kunsten en Onderwijs ( 1925 - 1927 )
  • Eerste Minister ( 1946 - 1947 )
  • Minister van Openbaar Onderwijs ( 1947 - 1949 )

  Briefwisseling met Lenin

Tijdens zijn eerste periode als secretaris van de Tweede Internationale voerde hij tussen 1905 en 1914 een intense correspondentie met Lenin . Deze briefwisseling werd uitgegeven in 1963 .

geboren 26 mei 1871 - overleden  25 februari 1968 )

Mais, voici peu, une Américaine, Sonia Pressman-Fuentes, a remis en question cette édifiante carrière. Elle a porte plainte auprès de Yad Vashem, qui, après réflexion, a décidé de réexaminer le cas Robert de Foy.

C’est qu’elle a fourni des documents recueillis par Frank Caestecker, historien de l’Université de Gand, spécialisé dans les politiques d’immigration. Des archives qui montrent que R. de Foy a refusé l’asile à plusieurs centaines de Juifs.

Y compris aux parents de Sophie Pressman : établi à Berlin depuis les années 20, ce couple de Juifs polonais fuit le nazisme en 1934 pour la Belgique. De Foy recommanda de les expulser vers la Pologne. Camille Huysmans, alors bourgmestre d’Anvers, refusa d’obtempérer


Foto

quel métier        


Foto

Nooit doet men zo volledig en zo blijmoedig kwaad als uit godsdienstige overtuiging.
( Blaise Pascal )

Foto

met N.O Train  Jazzband   in Dresden ( 1979 )


Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Foto

Foto's van Jazzfuif 26.03.2002.( Antwerpse Jazz Club )

We zien  oa. Georges Goossens  Charlie Pauwels
 

Foto

Babik et son papa !  n° 111


Foto

Foto

Geluk heeft te maken met op de juiste plaats zijn op het juiste moment om het juiste ding te doen voor de juiste mensen ( Duke Ellington ).



Foto

Foto

Festival Adolph Sax    1962    


Foto

the bluesdusters : samenstelling : Johnny Evans ( trompet ) Eddie Devos ( sax-alto ) Marc Herouet (piano ) Wim Hunaerts ( basgitaar ) Willy ( gitaar -l(ij)eider )


Foto

Karel Poma ( 14.03.20 )
De Verlichting is een pijler van onze beschaving, zoals het Christendom dat is, het Humanisme, de Reformatie, de Romantiek en nog vele andere culturele stromingen en bewegingen. Het voortreffelijke boek" De Verlichting- Pijler van onze beschaving "van Karel Poma dat de aanleiding is geweest tot deze avond ( 19 maart 2009 ) heeft echter een verder gaande strekking: Poma wil niet alleen als een cultuurhistoricus schetsen dat de Verlichting één van de vele invloeden is geweest op de Europese of Westerse beschaving, maar een van de belangrijkste invloeden en bovendien een invloed die ten onrechte tegenwoordig onder druk is komen te staan. .
Karel Poma krijgt Prijs Vrijzinnig Humanisme 2009
 op zondag 21 juni 2009  om 15u
Businessclub Den Beerschot,  Atletenstraat  80 Antwerpen



Foto

wim hunaerts ( basgitaar)bij mijn blues trio (jaren 60)

Laatste commentaren
  • mooi! (Valerie)
        op over me zelf.
  • captain (david)
        op Pol's Jazz Club.
  • captain-gezagvoerder-commandant (huysmans)
        op Viktor Stenger .
  • elke week een tekening (jaapberk)
        op eerste statement .
  • Welkom op het blog Pip (Pip)
        op eerste statement .

  • Foto

    brosella 82 Paul Dubois - Mickey Baker . Juul Anthonissen schreef in de ' Standaard '.
    De Amerikaanse bluesgitarist , kent beslist zijn stiel . Hij beweegt zich gemakkelijk in een amalgaam van blues "rhythm and blues " en zelfs evergreens. Het was voor ons geen verrassing dat hij zijn bescheiden begeleider Willy Donni gewoon overklast werd.

    Foto

    Julia Tulkens ( geboren op 6 oktober 1902 ). Zij gaf les in Landen. In 1942 was ik in het 2de studiejaar - en hierbijgaand enkele bladzijden ( illustratie door mijn broer Joseph (1924 ) uit mijn 'cahier' van toen.

    Julia Tulkens debuteerde in 1931 met een dichtbundel 'Heibloempjes'. Haar dichtbundel 'Ontvangenis' veroorzaakte in het toen nog preutse Vlaaanderen wat opschudding door zijn sensueel en zinnelijk karakter. Bekend werd ze met' de aardse bruid' (1950, waarvoor  zij de 'vijfjaarlijkse poëzieprijs der Vlaamse provincies ontving. Ze overleed te Tienen op 12 maart 1995 op 92-jarige leeftijd.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • Religieus Gevoel .
  • Notities !
  • Alfred Russell Wallace
  • Timon Dias - de Volkskrant 17 juli 14
  • Sjiieten en Soennieten

    DE HISTORISCHE JEZUS.( vanuit wetenschappelijk perspectief)
    een discussie tussen Prof.Etienne Vermeersch en Prof. Paul Cliteur.
    dubbel cd, opname van 19 maart 2003

    Is een wetenschappelijke benadering van de bijbel een bedreiging voor het geloof ? Is kritische bijbelstudie geloofsondermijnend ?

    Wat kunnen we vanuit een skeptisch of kritisch oogpunt weten over Jezus ? Welke daden heeft hij gesteld, welke leer  heeft hij verkondigd en hoe hebben die eventuele daden en uitspraken geleid tot het ontstaan van het christendom ?

    Heeft de leer 'van' Jezus of van het christendom nog een reële relevantie voor onze tijd ?

    SKEPP


    Rare est le fait de pouvoir exprimer ses racines avec une telle sincérité dans un monde contemporain plus apte  à vous niveler !


    Waarom mogen we von Dänikens ‘astronauten in de oudheid’-hypothese met recht buitengewoon noemen? Eerst en vooral is ze strijdig met wat we al weten over de wereld. Alles wijst er bijvoorbeeld op dat het mensen waren die de door von Däniken aangehaalde gebouwen en artefacten maakten. Onder meer dankzij de zogenaamde ‘experimentele archeologie’ hebben we een aantal oude technieken kunnen reconstrueren voor het optrekken van bepaalde monumenten en monumentale bouwwerken, waaronder de moai-beelden op Paaseiland[2]. Ook van de Egyptische piramiden weten we hoe ze werden gebouwd. We weten welke werktuigen men ervoor gebruikte en we kunnen de evolutie ervan reconstrueren, van eenvoudige mastaba’s tot grootse piramiden. Aangezien we het bestaan van de meeste artefacten perfect kunnen verklaren door middel van menselijk handelen, is het zinloos de theorie uit te breiden met vergezochte entiteiten als ‘buitenaardse goden’. Dat we nog niet voor alle technologische hoogstandjes uit de oudheid een verklaring hebben, zegt minder over de waarschijnlijkheid van een buitenaardse ingreep dan over het vernuft van oude culturen.
    bron :   Skepp.

    Foto

    JImmy Whiterspoon

    God is niet groot
    Christopher Hitchens

    In de traditie van Bertrand Russell en zijn klassieker Waarom ik geen christen ben en andere denkers die met religie willen afrekenen, trekt Christopher Hitchens in God is niet groot fel van leer tegen de godsdienst. Door nauwgezette studie van belangrijke religieuze teksten laat hij zien dat godsdienst niet meer is dan een wens van de mensheid. Religie is het gif dat de maatschappij verziekt, ze is een oorzaak van gevaarlijke seksuele repressie en levert een valse voorstelling van zaken over onze afkomst.      n° 80


    Foto

    met Marc Dewit     terras Lepelstraat Heilig Huisken


    Mijn favorieten
  • filocafe antwerpen


  • Foto

    mijn ouders in de jaren  20   met fictieve auto !   mijn vader hield van grappen enschreef achteraan  ' zo onze auto in orde komen we zondag op bezoek '


    Foto

    Willie Smith ( 1908 -1967)

    Son aspect physique pouvant le faire passer pour un Blanc, il fût très sollicité par plusieurschefs d'orchestres blancs qui eussent été enchantés d'avoir avec eux un musicien noir de grande classe sans se heurter aux innombrables obstacles que rencontrent les chefs d'orchestres < mixtes > pour leurs engagements

    ( Hugues Panassié )


    Foto

    met Hubert Sumlin 1964


    Foto

    met mijn 2 idolen Django en Charlie !


    Foto

    Foto

    met Wild Bill Davis  - rue de la Huchette  -   Paris   1994 !


    Foto

    met Wild Bill Davis  - Tony Mann  oktober   1980.   n° 184


    Foto

    André en Jan Deconinck   in  ' the Orient Express  '


    ervaring en levensvisie
    07-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etienne Vermeersch -Dirk Verhofstadt - Dawkins

    Die 'boodschap' kan men als volgt samenvatten. Rond de jaren dertig van onze jaartelling leefde in Palestina een man, Jezus van Nazareth. Hij predikte, eerst in Galilea, daarna in Judea en Jeruzalem; "hij ging rond al weldoende", maar hij werd door de machthebbers van die tijd gevangengenomen, ter dood veroordeeld en hij is op het kruis gestorven en daarna begraven. Hij is echter na drie dagen uit de dood opgestaan. Hij was de Christus, de langverwachte Messias. Bovendien is hij als zoon van God tegelijk God en mens. Hij is uit liefde mens geworden en door zijn kruisdood heeft hij de zonden van de mensen uitgeboet. Wie in hem gelooft, is verlost uit de zonde en krijgt de garantie van het eeuwige leven. Hij zal terugkomen om de levenden en de doden te oordelen en zijn rijk zal geen einde kennen. De Mattheuspassie van Bach drukt op meesterlijke wijze uit welke indruk het mediteren over die 'mythe' eeuwenlang op de christenen gehad heeft: geloof, emotie, ritueel en alledaags handelen.

    Historisch bewijs
    Maar wat leert streng historisch onderzoek?

    (a) Er bestaat over Jezus geen enkele strikt historische bron. De antieke geschiedschrijvers weten er, tweedehands dan nog, nauwelijks iets over. Flavius Josephus spreekt even over Jacobus "de broer van Jezus", maar weet verder niets. Philo van Alexandrië, een tijdgenoot van Jezus die Palestina goed kende, vermeldt hem niet. Als hij bestaan heeft (wat ik aanneem), was hij zeker geen ruim bekende figuur.
    (b) We hebben wel geschriften van christelijke auteurs, maar geen enkele van hen heeft Jezus zelf gekend. De oudste van die geschriften zijn de authentieke brieven van Paulus (tussen 50 en 60). Daarna komen de evangeliën, maar die zijn minstens 40 jaar na Jezus' dood geschreven. Paulus heeft het in essentie over de verlossende dood en de verrijzenis van Christus, maar vermeldt over de historische Jezus bijna niets. De evangeliën hebben het wel over leer en leven van Jezus, maar het oudste (en bondigste), Marcus (Mc), dateert van even voor 70. Mattheus (Mt) en Lucas (Lc), die gedeeltelijk op Marcus en op een andere bron steunen, zijn te situeren rond 80-90 en Johannes (Joh) rond 90-100.
    (c) Op de historicus maken die teksten geen indruk van betrouwbaarheid. Ze spreken elkaar op vele plaatsen tegen en ze vertellen mirakelverhalen die zonder meer ongeloofwaardig zijn. Wie de kindsheidsverhalen van Lucas en Mattheus naast elkaar legt, merkt onmiddellijk de tegenstrijdigheden; de passieverhalen staan vol van voorspellingen van Jezus, alsof hij alles zelf gepland heeft. Maar laten we even in detail de verrijzenisverhalen bekijken.

    Stel dat iemand een film wil maken over wat na Jezus' dood gebeurd is; dan moet hij de volgende 'feiten' weergeven. Op de avond na zijn dood wordt zijn lijk behandeld door Jozef van Arimathea met honderd pond mirre en aloë en begraven (Joh 19, 39-42). Maria Magdalena en de moeder van Jozes (Mc 15,47) en nog andere vrouwen (Lc 24,10) zien dat gebeuren; toch kopen ze daarna welriekende kruiden om hem te balsemen (Mc 16,1). Toen de zon juist op was (het is dus niet meer donker) (Mc 16,2), gingen Maria Magdalena en de andere Maria (Mt 28,1) en Salome (Mc 16,1) naar het graf. Of neen, Maria Magdalena ging alleen naar het graf en het was nog donker (Joh 20,1). De drie (of de twee) vrouwen zien dat de steen is weggerold en binnen in het graf zien ze één jongeman zitten in een wit gewaad (Mc 16,5); of neen, een engel rolt voor hun ogen de steen weg en gaat daarop zitten buiten het graf (Mt 28,2); of nog beter: ze vinden de steen weggerold, zien dat het lichaam van Jezus weg is en pas daarna staan twee mannen voor hen (Lc 24,2-4).

    Dissonantie
    Iedereen kan deze oefening verder doorvoeren: je valt van de ene contradictie in de andere. En bedenk dan dat de oudste tekst (Paulus) niets over het graf of over de vrouwen zegt en Petrus als de eerste beschouwt die de verrezen Christus gezien heeft (1 Cor 15,3-12). Wie zo de eerste christelijke teksten analyseert, moet tot het besluit komen dat de 'mythe', de christelijke boodschap, hier geen historische grond kan vinden. Wel kan men een hypothetisch verhaal opstellen dat enigszins het ontstaan ervan kan verklaren.

    Bijvoorbeeld. Er heeft in het begin van onze jaartelling in Palestina een Jeshua geleefd die, onder invloed van Johannes de Doper, predikte dat het Rijk Gods nabij was. Hij had een zeker charisma, deed genezingen en kon een kleine groep leerlingen rond zich verenigen die sterk aan hem gehecht waren. Hij trok naar Jeruzalem, werd daar door de Romeinen als een gevaarlijke 'would-be' Messias beschouwd en gekruisigd. Voor de leerlingen was dat een psychische catastrofe, een 'dissonantie' in de terminologie van Festinger. Dat ondraaglijk gevoel wordt enigszins 'gereduceerd' als ze visioenen krijgen van de 'verrezen' Jezus. Maar de vraag blijft: waarom die smadelijke kruisdood? Mijns inziens volgt dan de beslissende 'dissonantiereductie': hij is precies daarvoor gekomen, om ons door zijn lijden en dood te verlossen. Paulus heeft die gedachte verder onderbouwd en zo is de christelijke 'mythe' ontstaan.

    Cognitieve dissonantie is een gevoel van inconsistentie tussen handelingen, overtuigingen, attitudes of gevoelens. Volgens de cognitieve dissonantietheorie veroorzaakt dit een onaangename innerlijk toestand die mensen proberen te reduceren door een deel van hun ervaringen opnieuw te interpreteren, zodanig dat ze consistent (in evenwicht) zijn met de overige .

    Naar hedendaagse ethische normen is het verhaal van Abraham aan wie God beval zijn zoon als brandoffer te maken een voorbeeld van kindermishandeling, intimidatie en dwang binnen een asymmetrische machtsverhouding en daarbij de eerst gedocumenteerde toepassing van het verweer in Neurenberg. ' Ik voerde slechts bevelen uit. 'Toch is het verhaal een van de grote stichtingsmythen van de drie monotheïstische religies.( Dawkins )

    Had Abraham niet onmiddellijk moeten zeggen " wat voor een wrede God zijt gij die mij vraagt mijn  kind te doden.
    Godsdienst kan een mens blijkbaar  blind maken juist door de gehoorzaamheid.
    Goed doen moet voortvloeien uit ons menszijn zelf en niet uit de verwachting dat men er later voor beloond  of bij gebrek eraan gestrafd wordt .
    (naar Dirk Verhofstadt )

    Het wordt tijd voor een strijdvaardig atheïsme waarbij we duidelijk zeggen dat een aantal opvattingen die in de Bijbel en de Koran staan moeten worden verworpen omdat ze gewoonweg achterlijk, tegenstrijdig en zelfs gevaarlijk zijn  in het bijzonder die teksten die schadelijk zijn voor vrouwen, homoseksuelen, andergelovigen en ongelovigen .
    ( Dirk Verhofstadt )



     


    Door de invoering van het christendom als staatsgodsdienst, behield Constantijn de macht in het Oost Romeinse Rijk. Bovengenoemd Bijbelboek van Paulus aan de Romeinen paste natuurlijk bijzonder goed in zijn straatje, terwijl andere boeken juist gemakshalve apocrief werden verklaard: daarmee zijn we bij een ander basisprincipe van religie, namelijk het uitgangspunt van ‘pick and choose.’ In navolging van Constantijn selecteerden de autoriteiten zoals het hen uitkwam. Deed Constantijn dat bij het samenstellen van de Bijbel, na hem gebruikte men het ‘pick and choose’ principe vooral bij de tekstuitleg. Opnieuw een bron van verdeling. Gods Woord is tweeduizend jaar na Christus vermeende geboorte nog zó obscuur dat het tot op de dag van vandaag aanleiding geeft tot ruzies, scheuringen en geloofsoorlogen. Ondanks dit totale gebrek aan overeenstemming mogen de fundamenten van het geloof niet bevraagd worden - en blijft de verdeeldheid gehandhaafd - want dat is blasfemie en Gods wegen zijn nu eenmaal ondoorgrondelijk.

    Als we kijken naar hun oorsprong dan blijken eigenlijk alle geloofswaarheden van de gevestigde religies een leugen. Een leugen die machthebbers als Napoleon, Bush en de paus kennen en hen al millennialang een ongekende macht geeft om de samenleving te manipuleren. Een leugen die mensen verdeelt, onderwerpt en verhindert onafhankelijk te denken. Een verstikkend klimaat waarin moraliserende religie de boventoon voert stimuleert de vorming van taboes; politieke correctheid, onderwerpen waar je niet of alleen op een bepaalde manier over praat. Vrije meningsuiting komt in verdrukking.

    www.anarchiel.com

    Als mensen de leugens van religie zouden doorzien, zouden veel gekunstelde grenzen ophouden te bestaan en zou er meer ruimte komen voor waarheid en eenheid. 

    Hij die niet logisch wil redeneren is een dweper; hij die het niet kan is een dwaas; en hij die niet durft is een slaaf.
    Drummond William ( schots dichter )

    De valsheid van Gods voorwaardelijke liefde



    Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft’  ( Johannes 3:16 )



    Dit is de meest aangevoerde tekst door ‘wedergeboren’ christenen om aan te tonen hoe groot de liefde van God is voor…  Ja, voor wie eigenlijk? Alleen voor ‘een ieder die in Hem gelooft!’ Dat betekent dat de miljarden mensen die het levenslicht zagen vóór Christus’ geboorte, alle miljarden andersgelovigen en ongelovigen tijdens of na Chistus’ leven op aarde - voor zover hij hier daadwerkelijk heeft rondgelopen - ‘verderven’, oftewel: in het verderf worden gestort, hoe liefdevol, warm, medemenselijk men ook was. En het verderf is de plek ‘alwaar het geween is en het knersen der tanden’; de hel of hades (Math. 8 :12). Het gros van de mensheid is dus verloren. Schurken die gelovig zijn zullen daarentegen gereinigd worden door het bloed van Christus en al gaan ze in de fout; door Gods Zoon ontvangen zij vergiffenis als zij in gebed belijden, zoals de schatrijke televisiedominee Ted Haggard die andersgeaarden en drugsgebruikers tot de hel veroordeelde terwijl hij gelijktijdig een geheim leven bleek te leiden met mannelijke prostituees en gebruik van crystal meth.
    bron:
    www.anarchiel.com

    Maar ( en nu citeer ik E.Vermeersch )net zoals progressieve christenen erin slaagden om de Bijbel op zodanige manier te interpreteren en te relativeren dat zij zich kunnen aansluiten bij wetenschap en mensenrechten, is het niet onmogelijk dat zoiets in de islam ook kan.

    Dat zag je bijvoorbeeld tussen de 8ste en de 12de eeuw. Toen kende de islam een soort verlichte periode, met een opbloei van kunst en wetenschap, zelfs de opkomst van een zeker libertinisme.

    Er bestond destijds een discussie of de Koran een schepping van God was of een onderdeel van God. Als schepping kan de Koran onvolmaaktheden bevatten, door menselijke ingreep en is ze dus vatbaar voor betere interpretatie.

    Maar uiteindelijk heeft de strekking dat de Koran een deel van God is het gehaald en dan worden wijzigingen , en aanpassingen aan de huidige cultuur, veel moeilijker.

    .De islam heeft het nog veel moeilijker dan het christendom om het tijdsgebonden en onvolmaakt karakter van de 'Openbaring' te erkennen. Juist daarom misschien is het radicalisme van Ayaan, van Ehsan Jami, van Ibn Warraq, van Wafa Sultan en anderen nodig om voor velen een middenweg zoals die van Irshad Manji vrij te maken ( E.V ).


    Het ontstaan van de filosofie betekent het begin van het einde van de naïeve visie van de mythen en van het besef van onmacht tegenover de willekeur van de goddelijke ingrepen . Van nu af aan zijn het eerder wetmatige en onveranderlijke natuurkrachten die de wereld ordenen . ( E.V. De rivier van Herakleitos  )

    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    27-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lourdeseffect !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lourdes-effect

    De term Lourdes-effect is bedacht door de Vlaamse filosoof Etienne Vermeersch en bestaat erin dat sommige bovennatuurlijke krachten een soort huiver schijnen te hebben om zich op een volstrekt ondubbelzinnige manier te manifesteren. Wanneer de miraculeuze kracht van Lourdes echt bestaat, aldus Vermeersch, dan is er geen enkele reden om te denken dat het voor de Heilige Maagd of voor God moeilijker zou zijn een afgerukte arm te herstellen dan een verlamming of blindheid te genezen. Ook de waarnemingen en foto's van bijvoorbeeld het Monster van Loch Ness en de Verschrikkelijke sneeuwman lijken door een vergelijkbaar effect aan betrouwbaarheid en scherpte in te boeten.

    Vermeersch hekelt met de term de selectieve en onkritische benadering van zogenaamde mirakelen, of het lichtzinnig toeschrijven van bovennatuurlijke gaven aan mensen. Zo merken sceptici op dat het aantal (ondubbelzinnige) ongevallen met dodelijke afloop van en naar Lourdes beduidend hoger ligt dan de 67 (bezwaarlijk verifieerbare) mirakelen door gebedsgenezing, die anno 2005 bovendien alleen door het Vaticaan erkend zijn

    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    02-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.allerlei 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Bijbel is nog steeds het meest verkochte boek in de wereld. Honderden miljoenen mensen hebben in de loop van de geschiedenis de vermeende woorden van God gelezen, verteld en doorgegeven. Die verhalen van Adam en Eva, Kaïn en Abel, de toren van Babel, Noach en de zondvloed, Abraham en Isaac, en zovele andere maken tot de dag van vandaag deel uit van het christelijke erfgoed. Ze worden wekelijks opgevoerd aan talloze gelovigen tijdens de preken van priesters en dominees, ze dienen als leerstof voor aanstaande jongelingen die catechese volgen, ze vormen een bron van inspiratie voor mensen die beslist hebben om hun leven door te brengen als kloosterling of non, ze vormen de basis voor tal van jeugdboeken en romans, ze worden door volwassen politici van christelijke politieke partijen in het Westen gebruikt om kiezers te overtuigen van hun oprechtheid en gelijk, en ze dienen als basis voor pseudowetenschappers die het creationisme en Intelligent Design propageren als een superieure leer tegenover de evolutietheorie van Charles Darwin.

    En toch zijn de Bijbelse verhalen niet meer dan mythes, legenden en absurde verhalen die misschien een bron van waarheid bevatten, maar alvast niet het woord zijn van een of ander bovennatuurlijke kracht. Het zijn stuk voor stuk teksten die geschreven, vertaald, gekopieerd en geïnterpreteerd werden door mensen – uitsluitend mannen – die er elk op zich een eigen agenda op nahielden om de symboliek op die manier te verwoorden dat ze in hun kraam pasten. Sterker nog, het is heel goed mogelijk dat veel van de overgeleverde verhalen juist dienden om een bepaald gedrag een zekere legitimiteit te geven door ze toe te wijzen aan een bovennatuurlijke God. Twee voorbeelden maken dat duidelijk. In zowat alle Bijbelse teksten – en later ook in de Koran – wordt de slavernij goedgekeurd en verdedigd. Kan het zijn dat een algoede, alwetende en almachtige God heeft voorgeschreven dat bepaalde mensen slaaf moesten zijn van anderen, of hebben slavenhouders de teksten op zo’n manier geschreven en geïnterpreteerd dat iedereen hun claim op slaven zou aanvaarden? En kan het zijn dat God vrouwen als minderwaardig bestempelde, of hebben mannen de ‘heilige’ teksten op die manier misbruikt dat ze voor eeuwig de meerdere konden zijn over meisjes en vrouwen? De Bijbel is alvast duidelijk: slavernij en misogynie zijn vanzelfsprekend ( Dirk Verhofstadt ) foto

    In " De ongelovige Thomas  heeft een punt " bespreken de auteurs historische en actuele denkbeelden die hun wortels vinden in drogredenen, foutieve intuïties en cognitieve valkuilen. Naast klassieke pseudowetenschappen, zoals parapsychologie, homeopathie, creationisme en psychoanalyse, passeren andere bizarre opvattingen de revue, zoals het geloof in het monster van Loch Ness, complottheorieën, telepathie, de lijkwade van Turijn, klopgeesten en mirakels. Braeckman en Boudry verduidelijken de verschillen tussen wetenschap en pseudowetenschap, tussen kritisch en onkritisch denken, en tussen zin en onzin. 

    Iedereen die de kwaliteit van zijn denken wil bevorderen, heeft baat bij dit boek



    Reageer (0)

    Categorie:filmpjes
    17-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chevalier de la Barre !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hij is het symbool van het laïcisme.Hij werd gemarteld en onthoofd omdat hij de processie niet had begroet en bespot had. (9 augustus 1765) en hij werd ervan verdacht het houten kruisbeeld ,dat de 'Pont Neuf' versiert ingekerfd te hebben.. Hij was negentien.Chevalier de la Barre) (1747-1766), vrijdenker. Werd onder andere beschuldigd niet te buigen voor een religieuze processie terwijl hij een 'goddeloos' lied zong en van het bezit van boeken tegen de godsdienst waaronder de Dictionaire de la Philiosophie van Voltaire. Op verzoek van de katholieke kerk werd hij op negentienjarige leeftijd op 1 juli na een schijnproces gemarteld, onthoofd en daarna verbrand. Op 1 juli 1907 werd in Abbeville een monument voor zijn nagedachtenis opgericht. Er waren vijfentwintigduizend mensen bij de onthulling. 1 juli is sindsdien een (niet overal officieel erkende) "Dag van het Atheïsme". Elk jaar wordt dan de La Barre Demonstration gehouden waarop vrijdenkers, vrienden van de openbare school en allen die tegen de verstrengeling van kerk en staat zijn, bijeen komen.

    Paul Jambers over Etienne Vermeersch
    Volgens Jambers is Etienne Vermeersch de slimste mens ter wereld. "Ik wil iemand kiezen die ik in mijn leven gekend heb", vertelt Jambers. "Ik heb hem veertig jaar geleden leren kennen, toen ik naar de filmschool ging en hij daar les gaf. Hij maakte een diepe indruk op mij. Hij bracht ons inzicht bij, over de mens en de maatschappij, op een filosofische, ethische en praktische manier. Hij leerde ons een mening te vormen en reikte ons daar het nodige materiaal voor aan. Hij heeft in grote mate mijn denken en mijn visie op de maatschappij mee bepaald." Al die jaren is Jambers een fan gebleven van Vermeersch. "Kijk maar eens wat hij nu nog publiceert. Deze week nog, over de huidige politieke toestand van het land. Hij heeft in het verleden vaak zijn bijdrage geleverd aan de politieke besluitvorming, denk maar aan de uitwijzing van politieke vluchtelingen. Het is een wetenschapper die deelneemt aan de maatschappelijke discussie. Zo zijn er niet veel."            

    Moslimhaat, christenhaat en jodenhaat zijn uitvloeisels van religies, niet van de rede. We mogen religies niet langer aanvaarden als basis van de moraal. Ze zijn immers onverdraagzaam tegenover andersdenkenden en teveel gericht op macht en onderdrukking. Religies kanten zich tegen het kosmopolitisme en het individualisme. Ze staan haaks op het recht op zelfbeschikking. De geschiedenis leert ons dat waar men regeert in naam van God, de mens ten ondergaat. Net daarom moeten we religies als basis voor de moraal vervangen door het atheïsme. Door afstand te nemen van die almachtige, alwetende en dictatoriale God zullen we juist dichter tot onze medemens komen.“ ( Dirk Verhofstadt )

    Omdat atheïsme zo lijnrecht tegenover religie staat, wordt atheïsme door religieuze overtuigingen vaak scherp veroordeeld, met name in de monotheïstische godsdiensten christendom, islam en jodendom. In de Bijbel wordt ongeloof (de Bijbelse benaming van atheïsme) sterk afgewezen. In het Nieuwtestamentische Bijbelboek Openbaring van Johannes 21 staat het in de rij met zonden die de persoon in kwestie uiteindelijk in de 'poel die brandt van vuur en zwavel' (de eeuwige straf) doet belanden. Ongeloof wordt namelijk opgevat als rebellie tegen het oppergezag van God en het niet erkennen van het scheppings- en onderhoudingswerk van God. Elders - in de Psalmen 14 en 53 van het Oude Testament / de Tenach - wordt diegene die geen geloof hecht aan God een dwaas genoemd.

    Zelfs iemand die de mogelijkheid van wonderen zou aanvaarden, stuit op zoveel anomalieën dat het gezond verstand erbij tilt slaat.

    De maagdelijke ontvangenis, de sterre die stille bleef staan, de drie wijzen met hun wierook, goud en mirre. In zijn laatste boek betoogt paus Benedictus XVI dat de kerstverhalen 'werkelijke geschiedenis' zijn. Dat is niet langer houdbaar, zegt Etienne Vermeersch.



    .

     







    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    06-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder Theresa en Quotes Nietzsche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Mother Teresa] was not a friend of the poor. She was a friend of poverty. She said that suffering was a gift from God. She spent her life opposing the only known cure for poverty, which is the empowerment of women and the emancipation of them from a livestock version of compulsory reproduction.” — Christopher Hitchens 
               

    Moeder Theresa was niet de vriend van de armen. Ze was een vriend van de armoede.
    Ze zei dat lijden een geschenk van God was. Gans haar leven verzette ze zich tegen de enige bekende remedie voor armoede nl.de zelfbeschikking van vrouwen en hun emancipatie in plaats daarvan spoorde ze dwangmatige voortplanting en reproductie zoals bij dieren aan !

    Ze was een levende heilige en is door het Vaticaan ondertussen zalig verklaard: Moeder Teresa, de vrouw die zichzelf inzette om de allerarmsten te helpen en zichzelf daarbij volledig wegcijferde. Maar was ze wel zo goed? Een team van Canadese onderzoekers komt volgens de krant Times of India tot de conclusie dat haar gedrag "dubieus" was, evenals haar politieke contacten.

    De studie verscheen in Réligieuses, een Frans tijdschrift dat onderzoek naar religie en wetenschap publiceert.

    Geheime bankrekeningen
    Volgens de onderzoekers was het werk van Moeder Teresa er vooral op gericht om het menselijk lijden te huldigen, in plaats van het te verlichten. Ze noemen haar "alles behalve een heilige", een vrouw die gul was met gebeden, maar gierig als het aankwam op het besteden van de vele miljoenen die ze binnenhaalde. Er zouden ook grote sommen geld naar "geheime bankrekeningen" zijn overgemaakt.

    Dr. Serge Larivée en Dr. Geneviève Chenard van de Universiteit van Montréal hebben 300 documenten geanalyseerd en daarin details gevonden die in strijd zijn met het imago van de non.

    Smerige sterfhuizen
    Zo waren er rond de tijd dat Moeder Teresa overleed 517 'huizen voor de stervenden', waar de allerarmsten hun laatste dagen konden doorbrengen. Volgens artsen die deze plaatsen bezochten, was het er smerig en hadden de huizen een tekort aan voedsel, medicijnen en mankracht. Toen Moeder Teresa zelf ziek werd, werd ze behandeld in een modern, Amerikaans hospitaal. Geld kan het probleem niet zijn geweest, omdat Moeder Teresa honderden miljoenen aan donaties ontving.

    Geld van dictator Duvalier
    Dat geld kwam soms uit twijfelachtige hoek: de non accepteerde bijvoorbeeld donaties van de Haïtiaanse dictator Duvalier onder wiens bewind (1957 - 1986) meer dan 30.000 mensen om het leven zijn gekomen.

    Dubieus wonder
    Ook het wonder (wat moet hebben plaatsgevonden voor het Vaticaan om iemand zalig kan verklaren) dat Moeder Teresa heeft verricht is volgens de onderzoekers twijfelachtig. De buikpijnen van de Indiase Monica Besra zouden zijn verdwenen op het moment dat ze had gebeden tot een medaillon met een foto van Moeder Teresa. De artsen van de vrouw zeggen echter dat de cyste en de tuberculose waar ze aan leed, dankzij hun (reguliere) behandeling was genezen.

    "De populariteit van Moeder Teresa was toen echter al zo groot, dat ze onaantastbaar was", zegt onderzoeker Larivée. "Ze was eigenlijk al heilig verklaard".


    • quotes van Nietzsche: (foto)

      'Goed' is wat de kudde samenhoudt. 'Slecht' wat haar ontbindt

      Alle filosofie is niets anders dan de bekentenis van een lichaam, de autobiografie van een mens.

      Als echtgenoten niet samenleefden zouden er meer goede huwelijken zijn.

      Als er geen liefde of haat meespeelt, speelt de vrouw middelmatig

      Bij verstandige mensen gelooft men niet aan hun dwaasheden: wat een inbreuk op hun rechten als mens

      De wijsbegeerte is een stelselmatig misbruik van een daartoe uitgevonden terminologie aanhangers van een groot man maken zich blind om zijn lof beter te kunnen zingen

      De stijl verbeteren betekent de gedachte verbeteren

      De vrouw is gods tweede vergissing.

      Een man die het heel druk heeft, verandert zelden van mening.

      Er is een kind verborgen in de echte man; en het verlangt te spelen. Kom op dan vrouwen en ontdek het kind in de man

      Geen enkele overwinnaar gelooft in het toeval.

      Hij die niet kan liegen weet niet wat de waarheid is.

      Vriendschap tussen een man en vrouw kan alleen bestaan als er tussen beiden een soort fysieke antipathie bestaat.

      Geloof is niet willen weten wat waar is .

      Am anfang war der rhythmus .




    Bijlagen:
    moedertheresa.jpg (5.9 KB)   

    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    30-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herman Kolk - over de vrije wil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen - Dick Swaab en Victor Lamme zijn bekende Nederlandse vertegenwoordigers van de lobby tegen het bestaan van de vrije wil. Hun boeken, respectievelijk Wij zijn ons brein en De vrije wil bestaat niet, verdedigen in meerdere of mindere mate de stelling dat de mens een willoos wezen is, gedreven door onbewuste impulsen. En hoewel deze polemische boeken als warme broodjes over de toonbank gaan, roept de doemgedachte van het gebrek aan menselijke vrijheid vooral weerstand op bij de lezer. Het is dan ook opmerkelijk dat er tot op dit moment nauwelijks een gefundeerd tegengeluid heeft geklonken.
    Herman Kolk neemt stelling tegen de onderzoekers die de mens zowel zijn vrijheid als zijn verantwoordelijkheid lijken te willen ontnemen. In Vrije wil is geen illusie laat emeritus hoogleraar neuropsychologie Herman Kolk ons zien dat de menselijke hersenen wel degelijk tot vrije keuzen in staat zijn. Onze hersenen leren in de loop van het leven wat voor ons belangrijk is en zorgen ervoor dat ons gedrag hierop wordt afgestemd. Hierbij speelt het bewustzijn een veel grotere rol dan door Swaab en Lamme wordt aangenomen. De vrije wil is géén illusie. De mens is vrij en verantwoordelijk voor zijn daden.


    Herman Kolk (1944) promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij later hoogleraar neuropsychologie werd. Een groot deel van zijn professionele leven heeft hij zich gewijd aan het bestuderen van taalstoornissen en het geven van colleges over neuropsychologie en de geschiedenis van de psychologie. Van zijn hand verschenen eerder de boeken Actief en passief bewustzijn. Korte voorgeschiedenis van de cognitieve psychologie en Bewustzijn. Van filosofie naar hersenwetenschap.
    Het woordenboek van de Skepticus

    Uit het interview met Erasmusprijswinnaar Daniel Dennett ( foto ) knip ik een aantal citaten:

    'Wij zijn ons brein, zeker. Maar we zijn niet willoos aan dat brein overgeleverd.' 'Bizar! Belachelijk slecht onderbouwd! Denkfouten die je bij een student zou verwachten!' Filosoof Daniel Dennett (70) lust ze rauw, de neurowetenschappers die betogen dat de vrije wil een illusie is. 'Jullie hebben hier Dick Swaab en Victor Lamme', zegt hij. 'Ze komen voor in mijn schurkengalerij van wetenschappers die ernaast zitten.

    Is de vrije wil een illusie? KIJK sprak met de 70-jarige Amerikaanse filosoof

    Daniel Dennett over – onder meer – deze beladen vraag.

    KIJK: De Nederlandse neurobioloog Dick Swaab noemde de vrije wil onlangs een illusie. Hersenscans tonen aan dat een halve seconde voordat iemand een bewust besluit neemt, het brein deze beslissing al in gang zet.

    Daniel Dennett: “Dat is bewijsstuk A waarom neurowetenschappers een beetje meer filosofie zouden moeten leren. Ze zouden eens wat huiswerk moeten doen en deze onderwerpen beter leren begrijpen. Ik ben, wat dit betreft, behoorlijk op oorlogspad, want hij is niet de enige die deze fout maakt.”

    Welke fout?

    “Neurowetenschappers verwarren twee betekenissen van vrije wil. Ze denken dat als ze kunnen aantonen dat een beslissing gedetermineerd is, hij niet vrij is. In de triviale betekenis klopt dat, maar in de betekenis of het van moreel belang is niet. Want waarom zouden ongedetermineerde keuzes hoger moeten worden aangeslagen dan gedetermineerde keuzes? Die vraag is nog altijd onbeantwoord. Kijk, wetenschappers maken snel fouten zodra ze buiten hun domein stappen. Maar dit is gewoon doe-het-zelffilosofie. Ik moet er eigenlijk wel om lachen, wanneer een of andere wetenschapper een weekend vrij heeft en besluit dat hij het probleem van het bewustzijn of het probleem van de vrije wil weleens even zal oplossen – en uiteindelijk een heleboel onzin opschrijft. Volgens mij hebben ze dat zelf vaak ook wel door. Het is moeilijker dan ze dachten.”

    U schreef geregeld het noodzakelijk te vinden om als filosoof gebruik te maken van wetenschappelijke bevindingen. Vindt u het jammer dat wetenschappers u geen wederdienst bewijzen?

    “Ach… De traditionele arrogantie van filosofen – het denken dat ze alles kunnen oplossen vanuit hun leunstoel – wordt mooi geëvenaard door de traditionele arrogantie van wetenschappers – het denken dat ze gewoon wat kunnen aanrommelen en het dan wel goed zullen hebben. Maar in dit geval geef ik ook mijn medefilosofen de schuld, omdat velen van hen dezelfde fout maken. Neurowetenschappers vergissen zich omdat ze niet veel over de materie hebben nagedacht, dus dat kan ik ze deels vergeven. Maar filosofen mogen dat excuus niet gebruiken.”

    Dit is een fragment van een interview, te vinden in KIJK 5/2012. Dit nummer ligt in de winkel van 6 april tot en met 3 mei.

    Tekst: Rik Peters






    Enkele wetenswaardigheden om beter te kunnen plaatsen
    De kerk is meer bezorgd over het stoppen van anticonceptie dan over het stoppen van genocide. Ze is meer bezorgd over het homohuwelijk dan over de verspreiding van kernwapens. Ze legt een taboe op stamcelonderzoek waarmee ze de belangrijkste evolutie in de geneeskunde remt die honderden mensen kan helpen. Ze is tegen het verspreiden van condooms om aids tegen te gaan en durft dan het leed dat vermeden kon worden een immanente rechtvaardigheid te noemen. De kerk is evenveel fout in haar moraal als ze was in haar kosmologische en biologische uitspraken.( bron Sam Harris )



    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    21-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Atheïstisch Manifest
    Atheïstisch Manifest

    In maart 2010 hebben we onderstaand manifest uitgeschreven. Het dient als leidraad en kader voor onze werking.
    1. Wij leiden ons leven zonder (te geloven in) god(en) en achten dit zinvol en achtbaar. 
    2. Wij verdedigen voor onszelf en voor anderen het recht te leven zonder god(en).
    3. Wij huldigen de principes van de democratie, de scheiding van kerk en staat en de universele rechten van de mens.
    4. Wij verdedigen de vrijheid van het individu, de emancipatie van de geest/rede en een rationeel-wetenschappelijke benadering van wereldbeelden.
    5. Wij aanvaarden geen enkele wet, regelgeving of beslissing die gebaseerd is op een zogenaamd goddelijke tekst of geopenbaarde uitspraak.
    6. Wij stellen dat geen enkele religie haar regelgeving mag opleggen aan anderen.
    7. Wij onderschrijven dat een burgerlijke wetgeving (die voor iedereen geldt) prevaleert boven een religieuze regelgeving en aanvaarden daarom geen juridische uitzonderingen op enige wet op basis van religieuze argumenten.
    8. Wij strijden tegen elke vorm van onderdrukking en discriminatie, ook indien dit gebeurt in naam van iemands god(en).
    9. Wij zijn voorstanders van een seculier openbaar onderwijs, met een studie over diverse godsdiensten, levensbeschouwingen en over het atheïsme, voor alle leerlingen.
    10. Wij menen dat de wetenschappelijke studie en de maatschappelijke duiding van godsdiensten en levensbeschouwingen waardevol is. 
    Kritisch denken .



    Het promoten van het kritisch denken is zeer belangrijk om verschillende redenen. Hieronder vind je er enkele:

    1.       Vrijheid van meningsuiting is één van de belangrijkste universele rechten van de mens. Een persoon kan maar een echte mening hebben als hij ook in staat is om die mening op een zelfstandige manier op te bouwen. Daarvoor moet hij een logische redenering kunnen opbouwen en betrouwbare informatie van desinformatie kunnen onderscheiden.

    2.       Echte democratie bestaat maar als de bevolking in staat is om de activiteiten van de politici kritisch te evalueren. Het is daarbij ook belangrijk om in te zien wanneer je gemanipuleerd wordt. Een land waar geen kritisch denken is, bestaat uit mensen die gemanipuleerd worden door hun leiders en daar is er geen democratie en geen vrijheid.

    3.       De drijfveer achter de vooruitgang van de maatschappij is wetenschap en technologie. Beide disciplines hebben een kritische geest nodig om tot bloei te komen. Voor uitdagingen zoals de ecologische, economische en demografische problemen kunnen we de juiste oplossingen maar vinden door kritisch onderzoek.

    4.       Lichtgelovigheid van mensen kan niet alleen duur zijn, het kan hen ook hun leven kosten. Te veel mensen hebben hun vertrouwen voor een zware ziekte in de handen van een charlatan gelegd.

    5.       Miljoenen mensen kiezen voor een ongelukkig leven omdat ze geloven in een waanidee. Sommigen zijn zelfs bereid om hun leven te geven voor zo’nwaanidee en andere mensen mee te sleuren in de dood. Of oorlog te voeren om mensen met een ander waanidee te bekeren.

    De neurowetenschappen ontwikkelen zich met grote snelheid onder grote belangstelling van zowel bewonderaars als critici. Golden lange tijd de geest, de ziel, God, en de vrije wil als domeinen van de godsdienst en filosofie, de neurowetenschappen zullen - net als de natuurwetenschappen - in een verder geseculariseerde wereld steeds meer geheimen van de geest ontrafelen totdat het dualisme van Descartes definitief voorbij is en de mens als louter materie zal worden gezien.

    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    24-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.allerlei

    Mit der dummheit kämpfen die Götter vergebens 

    Domheid is een gevaarlijker vijand van het goede dan slechtheid. 
    Tegen het kwade kun je protesteren, je kunt het ontmaskeren; 
    desnoods met geweld verhinderen. Het kwade draagt altijd de kiem 
    van eigen ontbinding in zich, want het laat in de mens tenminste een 
    gevoel van onbehagen achter. Tegen domheid zijn wij weerloos. 
    Noch met protesten noch met geweld is hier iets te bereiken. 
    Argumenten baten niet
    Soms vindt de wetenschap bondgenoten  in kringen van ontwikkelde theologen als Bonhoeffer en vormt ze met hen een front tegen de gemeenschappelijke vijand:  de naïeve, populistische godgeleerdheid en de gatentheologie van intelligent design.

    Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) 






    Als een belangrijke leider - een geestelijke of een wereldlijke - onwetenschappelijke uitspraken doet ,dan is het de plicht van wetenschappers om daar tegenin te gaan !
    Saus voor de Paus.:Volgens Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi is in België de vrijheid van meningsuiting in het geding. De Kamer van Volksvertenwoordigers veroordeelde namelijk het feit dat paus Benedictus XVI van zijn reis naar Afrika een kruistocht tegen het condoom maakte. 
    Die pausreis leidde trouwens over de hele wereld tot protest. Niet alleen de Belgische Kamer maar ook het gezaghebbende medische tijdschrift 'The Lancet' beoordeelde de pauselijke catechese als misdadig. Zeker in Afrika, waar het hiv-virus stilaan de helft van de bevolking treft. Waar mensen dus niet veilig kunnen vrijen, zelfs niet binnen een 'christelijk huwelijk', tenzij met condoom. In een straatarm continent bovendien, dat de middelen niet heeft om de al zwaar geïnfecteerde bevolking voldoende op seropositiviteit te testen. 
    Maar al die sociologische realiteiten, al dat menselijke leed weegt voor Benedictus niet op tegen zijn waarheid. Geen voorbehoedsmiddelen, dus ook geen condoom. Seks alleen binnen het huwelijk. Omdat God het wil. En omdat het Vaticaan dat zegt. ( Walter Pauli )  

    Als humanisten ten opzichte van de islam dezelfde ijver aan de dag zouden leggen zoals ze die ooit in de prakijk brachten tegen het katholicisme , dan zou het politiek correcte denken met zijn pensée unique  al lang de wereld uit zijn en zou de islam deze Religion of Perputual Outrage ( Michelle Malakin) zijn wereldwijde en luid aangekondigde mars niet kunnen vervolgen . (  Wim Van Rooy )  ' De Malaise van de multiculturaliteit '

    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    18-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allerlei
    Naar hedendaagse ethische normen is het verhaal van Abraham aan wie God beval zijn zoon als brandoffer te maken een voorbeeld van kindermishandeling, intimidatie en dwang binnen een asymmetrische machtsverhouding en daarbij de eerst gedocumenteerde toepassing van het verweer in Neurenberg. ' Ik voerde slechts bevelen uit. 'Toch is het verhaal een van de grote stichtingsmythen van de drie monotheïstische religies.( Dawkins )

    Had Abraham niet onmiddellijk moeten zeggen " wat voor een wrede God zijt gij die mij vraagt mijn kind te doden.
    Godsdienst kan een mens blijkbaar blind maken juist door de gehoorzaamheid.
    Goed doen moet voortvloeien uit ons menszijn zelf en niet uit de verwachting dat men er later voor beloond of bij gebrek eraan gestrafd wordt .
    (naar Dirk Verhofstadt )

    Het wordt tijd voor een strijdvaardig atheïsme waarbij we duidelijk zeggen dat een aantal opvattingen die in de Bijbel en de Koran staan moeten worden verworpen omdat ze gewoonweg achterlijk, tegenstrijdig en zelfs gevaarlijk zijn in het bijzonder die teksten die schadelijk zijn voor vrouwen, homoseksuelen, andergelovigen en ongelovigen .
    ( Dirk Verhofstadt )



    Macht en Religie
    Macht en religie vormen de perfecte combinatie. Religie veroorzaakt onnatuurlijke scheidingen tussen mensen van welke verdeeldheid de macht profiteert. Religie stimuleert tot blinde onderwerping aan autoriteit. Religie reduceert de persoonlijke verantwoordelijkheid voor het handelen en minimaliseert de actiebereidheid omdat God uiteindelijk alles bestiert, vergeeft en goed maakt. Afschuwelijke daden kunnen machthebbers rechtvaardigen uit hoofde van Gods naam en wilsbeschikking

    Religie is in feite de gemakkelijkste manier om het volgzame volk te laten doen wat machthebbers van hen willen. Napoleon vond van religie dat het ‘het volk mak houdt in plaats van krachtig en onafhankelijk’, schrijft Steven Kreis in ‘History Guide’ (
    Lecture 15). Religie is volgens Napoleon de levensverzekering van de machtselite, hij zei ‘religie is wat de armen ervan weerhoudt de rijken te vermoorden


    Door de invoering van het christendom als staatsgodsdienst, behield Constantijn de macht in het Oost Romeinse Rijk. Bovengenoemd Bijbelboek van Paulus aan de Romeinen paste natuurlijk bijzonder goed in zijn straatje, terwijl andere boeken juist gemakshalve apocrief werden verklaard: daarmee zijn we bij een ander basisprincipe van religie, namelijk het uitgangspunt van ‘pick and choose.’ In navolging van Constantijn selecteerden de autoriteiten zoals het hen uitkwam. Deed Constantijn dat bij het samenstellen van de Bijbel, na hem gebruikte men het ‘pick and choose’ principe vooral bij de tekstuitleg. Opnieuw een bron van verdeling. Gods Woord is tweeduizend jaar na Christus vermeende geboorte nog zó obscuur dat het tot op de dag van vandaag aanleiding geeft tot ruzies, scheuringen en geloofsoorlogen. Ondanks dit totale gebrek aan overeenstemming mogen de fundamenten van het geloof niet bevraagd worden - en blijft de verdeeldheid gehandhaafd - want dat is blasfemie en Gods wegen zijn nu eenmaal ondoorgrondelijk.

    Als we kijken naar hun oorsprong dan blijken eigenlijk alle geloofswaarheden van de gevestigde religies een leugen. Een leugen die machthebbers als Napoleon, Bush en de paus kennen en hen al millennialang een ongekende macht geeft om de samenleving te manipuleren. Een leugen die mensen verdeelt, onderwerpt en verhindert onafhankelijk te denken. Een verstikkend klimaat waarin moraliserende religie de boventoon voert stimuleert de vorming van taboes; politieke correctheid, onderwerpen waar je niet of alleen op een bepaalde manier over praat. Vrije meningsuiting komt in verdrukking.

    www.anarchiel.com

    Als mensen de leugens van religie zouden doorzien, zouden veel gekunstelde grenzen ophouden te bestaan en zou er meer ruimte komen voor waarheid en eenheid.

    Hij die niet logisch wil redeneren is een dweper; hij die het niet kan is een dwaas; en hij die niet durft is een slaaf.
    Drummond William ( schots dichter )

    De valsheid van Gods voorwaardelijke liefde



    ‘Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft’ ( Johannes 3:16 )



    Dit is de meest aangevoerde tekst door ‘wedergeboren’ christenen om aan te tonen hoe groot de liefde van God is voor… Ja, voor wie eigenlijk? Alleen voor ‘een ieder die in Hem gelooft!’ Dat betekent dat de miljarden mensen die het levenslicht zagen vóór Christus’ geboorte, alle miljarden andersgelovigen en ongelovigen tijdens of na Chistus’ leven op aarde - voor zover hij hier daadwerkelijk heeft rondgelopen - ‘verderven’, oftewel: in het verderf worden gestort, hoe liefdevol, warm, medemenselijk men ook was. En het verderf is de plek ‘alwaar het geween is en het knersen der tanden’; de hel of hades (Math. 8 :12). Het gros van de mensheid is dus verloren. Schurken die gelovig zijn zullen daarentegen gereinigd worden door het bloed van Christus en al gaan ze in de fout; door Gods Zoon ontvangen zij vergiffenis als zij in gebed belijden, zoals de schatrijke televisiedominee Ted Haggard die andersgeaarden en drugsgebruikers tot de hel veroordeelde terwijl hij gelijktijdig een geheim leven bleek te leiden met mannelijke prostituees en gebruik van crystal meth.
    bron:
    www.anarchiel.com

    Crystal Meth is voor het eerst gesignaleerd in de Amsterdamse uitgaanswereld. Deze drug is levensgevaarlijk en 2x zo sterk en verslavend als Speed. Crystal Meth bestaat uit vaste witroze of kleurloze kristallen en kan worden gespoten, gerookt of gesnoven. In de VS is deze drug populair onder de homo's. Hierdoor neemt het aantal HIV-besmettingen toe. Door deze drug gaan alle remmen los, waardoor er vaak geen rekening wordt gehouden met voorbehoudsmiddelen en je ruwe lange seks wilt waardoor er snel bloedingen ontstaan. Hierdoor wordt HIV snel overgedragen. Deze drug onderdrukt zowel honger als slaap.


    Een vraag die ik me steeds stel is of die Christen-Democraten echt gelovig zijn ? Volgens mij gaat het meer over een eerder conservatief waardenstelsel dat van ver geïnspireerd is door het Christendom. Kan mij niet voorstellen dat een kritisch denkend mens echt kan geloven in sprookjes. Veel sympathie hebben voor een wereld van spiritualiteit en rituelen is nog iets anders.








    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L'islam en question !

    Met L'islam en question verwoordt Wafa Sultan haar visie op de islam. Maar wie is deze Syrische vrouw, waarom is zij zo hard voor haar religie en wat is haar bedoeling? Wafa Sultan heeft in haar geboorteland jarenlang geleden onder de wetten van de islam. Beetje bij beetje heeft zij zich daarvan vrijgevochten, tot zij tenslotte haar land verliet en uitweek naar de VS. Daar ontwikkelde zij zich naast haar medische beroepsactiviteit tot een kritische schrijfster die tweemaal voor een debat werd uitgenodigd door de zender Al Jazeera. Op het scherm stelde zij dat de islam geen tolerante godsdienst is maar een religie van angst en haat, vooral dan voor het laatste waar het om de vrouwen gaat. Een godsdienst die de totale en blinde onderwerping eist aan een god, een soort onbekende boosaardige boeman, die zijn aanhangers hun leven lang terroriseert en hen alle natuurlijke rechten ontzegt.

    Haar eerste optreden ontketende een storm van protest en maakte haar bekend in de Arabischislamitische wereld, terwijl het tweede haar tal van doodsbedreigingen opleverde van islamisten, zodat de vrouw die de Amerikaanse pers de 'Voltaire' van de moslims noemt, nu onder de permanente bescherming van de lokale politie moet leven. Het Engels origineel van het boek, A god who hates, verscheen in oktober 2010. Het kende een daverend succes in de Verenigde Staten en het Engels taalgebied. Honderdduizenden exemplaren gingen in de eerste maand van de publicatie al over de toog. Een jaar later werd het vertaald en gepubliceerd in het Frans. Op de eerste pagina van haar boek voorspelt Wafa Sultan: 'vele moslims, zo niet allen, zullen mij wanneer zij het lezen, tot de doodstraf veroordelen'. Want inderdaad, is een kritische blik op de islam geoorloofd? Mag men betwijfelen of de koran een bron van wijsheid is? Mag men bedenkingen hebben bij de vaststelling dat de ethiek van een ganse gemeenschap gesteund is op de woorden en daden van een profeet met een geweldvolle levensloop?

    Wafa Sultan kijkt terug op haar jeugd en vertelt over haar opvoeding, haar universitaire studies en haar professionele ervaringen. Die flashback doet haar de leer en de voorschriften van de islam nog dieper uitpluizen, de psyche van de homo islamicus ontleden en zijn existentiële en mentale trauma's ontrafelen. L'islam en question is in de eerste plaats de kritiek van een moedige vrouw, die op een dag beslist heeft om het proces te maken van haar god waarin zij een schrikwekkende entiteit ziet. Zonder aarzelen werpt zij een scherpe blik op de totalitaire excessen van een godsdienst waarin zij vandaag een terugkeer naar de barbaarse tijd ziet. Deze visie beantwoordt precies aan de religieuze opvoeding die zij - uiteraard zoals alle andere moslims - gekregen heeft en ligt ook in het verlengde van de koranieke attributen van god die iedere moslim uit het hoofd moet leren om ze voortdurend te reciteren. Bij het bidden van hun gebedskransen herhalen zij gestadig de 'honderd mooie namen’ van god waaronder: 'de wreker, de dwingende, de heerszuchtige, de onderwerpende, de vernederende, de schrikwekkende, enz.'

    Volgens de auteur bevordert dit de vorming van een autoritaire, tirannieke en vindicatieve persoonlijkheid. De revolte die Wafa Sultan in dit boek uitschreeuwt, manifesteert zich ook in haar analyse van de situatie van de moslimvrouwen en de manier waarop zij door de moslimmannen behandeld worden. De specifieke gevallen die zij heeft meegemaakt en een reeks koranvoorschriften over de behandeling van de vrouwen - o.m. de houding van de profeet tegenover zijn talrijke echtgenotes, dienstmeiden en krijgsgevangenen - bevestigen in haar ogen haar vaststelling dat de vrouwen nog altijd de voornaamste slachtoffers blijven van een hardvochtige ideologie. In een dergelijk situatie wordt iedere harmonieuze menselijke ontwikkeling in het gezin, de samenleving en die landen totaal en onherroepelijk onderuit gehaald. Deze pathologische handicap van het sociale weefsel in de moslimsamenlevingen is het kwalijk product van de reductieve visie op de vrouw in de islam. De ballingschap van de auteur naar de VS was een belangrijk keerpunt in haar leven. Haar bevrijding van de onderwerping aan een god van haat en terreur was bepalend voor haar inzet ten bate van haar gewezen geloofsgenoten.

    Zij probeert die kost wat kost te helpen om zich te bevrijden van die vreselijke geest en ze te veranderen in redelijke, menselijke wezens. Voor miljoenen kijkers in de Arabische moslimwereld verklaarde zij dat de ware clash der beschavingen niets anders is dan een botsing tussen de Middeleeuwen en de 21ste eeuw, tussen beschaving en wetenschap enerzijds, barbarij en onderontwikkeling anderzijds, tussen de vrijheid van de vrouw en haar verknechting, tussen de islam en de moderniteit. Wafa Sultan hamert erop: de islam is geen tolerante noch 'onbegrepen' religie. Wat zij jaren lang aan den lijve moest ondervinden doet haar vandaag besluiten dat de islam discrimineert: discriminatie tussen gelovigen en ongelovigen, tussen meesters en slaven maar vooral tussen mannen en vrouwen. Hoe kan een samenleving die in de helft van haar leden minderwaardige wezen ziet zich harmonieus ontplooien?

    De vrouw die het aandurfde om op Al Jazeera voor miljoenen kijkers een radicale imam te onderbreken en die voortdurend bedreigd wordt met de dood, geeft in dit boek zonder enig taboe een ongezouten kritiek op de excessen van een totalitaire religie en haar politiek-religieuze ideologie. Zij ontsluiert een werkelijkheid die men niet wil zien en kost wat kost toegedekt wil houden. Politici die zich over de islam zalvend willen uitspreken zouden er goed aan doen eerst even de tijd te nemen om deze ideologie wat dieper te bestuderen om zodoende na te gaan wat de politiek correcte vlag in werkelijkheid dekt. De stijl van Wafa Sultan heeft meer weg van een vertrouwde babbel over belevenissen die zijzelf, haar familie en mensen die zij ontmoet heeft, hebben meegemaakt dan een academische demonstratie. Zij synthetiseert haar kritiek op de islam niet maar verwijt hem vooral de slechte behandelingen die de vrouwen in zijn naam ondergaan.

    Tot slot: L'islam en question is het boek van een moedige vrouw die niet aarzelt om de schijnwerper te richten op de totalitaire excessen van een godsdienst waarin zij een overblijfsel van de barbaarse tijden ziet. En niets zal haar beletten haar waarheid verder te blijven belijden.


    Recensie door Erik Willaert

    Reageer (0)

    Categorie:filmpjes
    04-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allah of Aap
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    MOSLIMCREATIONISME IN VLAANDEREN

     

    “Dieren zijn domme wezens. Een mens is een slim wezen. Volgens de islam kan uit een dom wezen nooit een slim wezen ontstaan.” Zo verwerpt de Marokkaanse Y. uit de 1e bachelor biomedische wetenschappen de evolutietheorie. Voor moslims is een verzoening tussen die theorie en het scheppingsverhaal in de Koran een heikel punt.

     

    In het hoger onderwijs maakt de evolutietheorie al jarenlang een vast onderdeel uit van de wetenschappelijke opleidingen. Vanaf dit schooljaar is die theorie ook verplichte leerstof in het secundair onderwijs. Vlaams minister van Onderwijs Vandenbroucke (SP.A) vindt dat een goede zaak: “Leerlingen moeten weten dat de evolutietheorie de tot nu toe meest wetenschappelijke hypothese is over het bestaan van levensvormen en soorten.” Sinds enkele jaren komen steeds meer allochtone studenten terecht in het secundair onderwijs en de universiteiten. Bij die allochtone studenten bevinden zich meer en meer diepgelovige moslims. Zijn zij wel bereid een wetenschappelijke benadering van het ontstaan van het leven te aanvaarden?

    De Turkse Canan Guvenc studeerde vorig jaar af aan de Antwerpse universiteit. Zij koos voor de opleiding biomedische wetenschappen. “Ondanks het feit dat ik een wetenschapper ben, ben ik ervan overtuigd dat de mens geschapen is. De theorie van Darwin is knap gevonden maar ik mis er inspiratie in. Die inspiratie vind ik eens te meer terug in mijn geloof. Allah onderscheidde de mens van de dieren door ons een verstand mee te geven, een logica. In de Koran worden we ervoor gewaarschuwd dat niet iedereen dat zo ziet. Het wordt beschreven als een sluier voor het gezicht. Moslims hebben geen sluier voor het gezicht. Zij hebben een klare kijk op de mens en zijn ontstaan.” De Marokkaanse Y. uit de 1e bachelor biomedische wetenschappen deelt die mening: “Het is toch onmogelijk dat wij van de apen afstammen, want de apen zijn er nog! Die zijn toch niet allemaal mens geworden?”

     

    Darwin’s dilemma

    De evolutieleer verklaart het ontstaan van soorten door natuurlijke selectie: een mechanisme waarbij de best aangepaste organismen overleven en dus voor nakomelingen zorgen. Dat ‘aangepast zijn’ vertrekt van toeval (een verandering in het genetisch materiaal) en is daarna gericht: het juiste kenmerk op het juiste moment op de juiste plaats. Na de publicatie van Darwin’s boek “On the origin of species” in 1859, is het aantal aanhangers van de theorie steeds blijven groeien. Maar met de believers is ook het aantal non-believers gestegen.

    In de Antwerpse jodenscholen bijvoorbeeld is er voorlopig weinig aandacht voor een wetenschappelijke ontstaanstheorie. Katleen van Grieken geeft bijlessen biologie aan leerlingen van het Israelitisch Atheneum Jesode-Hatora-Beth-Jacob,een conservatieve joodse school in Antwerpen. “Het gaat dan vooral om studenten die geneeskunde willen gaan studeren. Ze hebben een enorme achterstand wat wetenschappelijke vorming betreft. In hun handboeken worden de hoofdstukken over de voortplanting en de evolutietheorie immers dichtgeniet. In de derde graad wordt het vak biologie in die school zelfs niet gegeven.”

    Het Vaticaan boog zich enkele maanden geleden, in een commissie voorgezeten door de huidige paus Ratzinger, over de contradictie tussen de evolutieleer en het scheppingsverhaal. Het resultaat van die vergadering was een verzoening tussen het christelijke geloof en de wetenschap. Vòòr de oerknal kon plaatsvinden, moest er immers materie zijn die kon knallen. Het is dìe  materie, meent het Vaticaan, die door God werd geschapen. God schiep dus het allereerste begin en liet de rest over aan de natuur. In den beginne was er dus toch iets.

     

    De macht van Yahya

    Niet alle godsdiensten passen hun verhalen echter aan de wetenschap aan. Zo geloven moslims de Koran wel letterlijk als het gaat om de Schepping van de mens. Geen evolutie, geen Darwin, geen natuurlijke selectie.

    De islam heeft intussen ook zijn eigen ‘origin of species’ , een werk dat onder de naam ‘Het bedrog van de evolutietheorie’ door moslims over de hele wereld wordt beschouwd als dè wetenschappelijke weerlegging van het darwinisme.

    De auteur van ‘Het bedrog van de evolutietheorie’ draagt de schuilnaam Harun Yahya. De man achter Harun Yahya is Adnan Oktar, een binnenhuisarchitect uit Istanbul die filosofie heeft gestudeerd. Volgens de Duitse islamoloog dr. Martin Riexinger is Harun Yahya, gezien zijn hoge productiviteit, in feite een collectief van auteurs. Riexinger: ‘Yahya probeert vanuit een ultraconservatief standpunt en vooral op basis van Amerikaanse christelijk creationistische literatuur het feilen van de darwinistische leer aan te tonen. Daarbij schildert hij de evolutietheorie af als het summum van westers materialisme. Yahya staat bol van antiwesters, antidemocratisch en ook antisemitisch sentiment.’

     

    Moeilijk te weerleggen

    Aan de Vrije Universiteit van Amsterdam zorgde het moslimcreationisme al voor problemen. Toen studenten van de tweede bachelor biomedische wetenschappen een essay moesten schrijven over de evolutietheorie, kopieerden een aantal van hen Yahya’s argumenten van het internet. Ze kregen een onvoldoende en zorgden voor heel wat commotie aan de universiteit. Prof. Herwig Leirs van de Antwerpse Universiteit meent dat er ook in Antwerpen een probleem bestaat met het moslimcreationisme. “De lessen over de evolutietheorie zorgen voor heel wat opmerkingen. Ik heb nog nooit zoveel kritiek gehoord op de evolutieleer als dit schooljaar. Het ongeloof kwam vooral vanuit de hoek van de moslimstudenten. Tijdens de lessen heb ik weinig tijd om daar verder op in te gaan. Achteraf heb ik er met enkele moslimstudenten over gepraat en ze raadden me Yahya’s boek ‘het bedrog van de evolutietheorie’ aan. Ik heb dat boek  gelezen en moest besluiten dat daar als bioloog niet veel tegen in te brengen is. Als je als uitgangspunt stelt dat de islam de waarheid in zich draagt en dat darwinisme een marxistische strekking is die per definitie slecht is, dan eindigt het daar.”

     

    Theorie wordt wet

    Omdat nog weinig bekend is over moslimcreationisme in het secundair onderwijs en de evolutieleer er nu deel uitmaakt van de eindtermen, werd een enquête georganiseerd waaraan een 200-tal Antwerpse studenten van het vierde middelbaar deelnamen. Aan de hand van een aantal stellingen werd gepeild naar de bereidbaarheid van de studenten om de evolutietheorie te aanvaarden.

    Dat de mens afstamt van aapachtigen, wordt door 86% van de studenten die zichzelf  als ‘katholiek’ bestempelen aanvaard. De joodse studenten hebben het daar iets moeilijker mee, met 61,5% van hen die niet gelooft dat de mens van aapachtigen afstamt. Bij de islamitische studenten is die trend nog duidelijker met maar liefst 82% die de afstamming van aapachtigen maar onzin vindt. 

    Waar de mens volgens de joodse en islamitische studenten dan wel vandaan komt, is erg duidelijk. Diezelfde 61,5% van de ondervraagde joodse studenten is ervan overtuigd dat God de mens gemaakt heeft. Van de islamitische studenten gelooft maar liefst 94% in een schepping door Allah. Over de vraag “Allah of de aap?” bestaat volgens hen dus geen enkele discussie.


    De genezing van Audrey Toguchi wordt toegeschreven aan Pater Damiaan en aldus kan hij toetreden tot de galerij van heiligen.

    Alhoewel
    Een recente reportage van Panorama toonde dat hierbij heel wat vragen kunnen worden gesteld.
    Waarom verdween de punctie van Audreys longen, die moet bewijzen dat ze ooit uitzaaiingen in de longen had ? Waarom legt de Congregatie de oorspronkelijke verklaring van Audrey naast zich neer dat ze wel elf mensen bad om genezing, terwijl de procedure uitdrukkelijk vermeldt dat maar één persoon mag aanbeden worden ?
    bron:  Skepp ( Wonder en is gheen Wonder ) ( Tim Trachet - Wim Betz )

     

    Etienne Vermeersch ' ode aan Bobbejaan Schoepen

    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Uiteraard kende ik Bobbejaan Schoepen zoals de meeste mensen hem kenden, als de succesvolle zanger, jodelaar en fluiter van tijdens mijn jeugd. Voor mij was hij de man van ‘Ik zie zo gere mijn duivenkot’.
    Komisch dat ik hem uitgerekend door dat nummer later heb leren kennen. Tijdens een van mijn colleges filosofie was er op gegeven ogenblik discussie over de vraag of de appreciatie voor kunst en muziek volstrekt subjectief is, of dat je er toch objectieve criteria voor kunt vinden. Sommige studenten waren van mening dat kunstbeleving per definitie subjectief is. Waarop ik repliceerde dat er toch objectieve criteria moesten zijn om
    ‘Mache dich, mein Herze, rein’ uit Bachs Mattheuspassie boven Bobbejaans ‘Duivenkot’ te kunnen plaatsen. Na de les kwam er een student naar me toe, die zei: “Professor, u hebt me diep beledigd. Bobbejaan Schoepen is mijn vader.” Uit die ontmoeting groeide tussen Tom Schoepen en mij een mooie vriendschap.
    Zes jaar geleden nodigde Tom het bestuur van SKEPP, waar hij net als ik lid van is, uit naar Bobbejaanland. Diezelfde dag werd ik voorgesteld aan Bobbejaan. We begonnen te praten, en het klikte. Ik vroeg hem of ik een lied voor hem mocht zingen. Ik zette in met ‘Quand nous en serons au temps des cerises.’
    Hij haalde zijn mondharmonica boven, begon me te begeleiden, en zong toen zelf de tweede strofe. Het was een magisch moment. Dat nummer staat op zijn laatste plaat, in duet met Geike Arnaert.
    'Le temps des cerises' is een prachtig 19de-eeuws strijdlied over de liefde, dat door dichter Jean-Baptiste Clément in 1871 op de laatste dag van het bloederige einde van de Commune van Parijs, werd opgedragen aan la vaillante citoyenne Louise. Zij was verpleegster op de barricaden, waar ook de dichter strijd leverde tegen het regeringsleger.
    De laatste strofe luidt: ‘J’aimerai toujours le temps des cerises, c’est de ce temps-là que je garde au coeur, une plaie ouverte!’ Dat is toepasselijk op het liefdesverdriet waar de dichter het over heeft, maar historici die de Parijse Commune bestudeerd hebben, denken daarbij ook aan de slachting waarmee de regeringstroepen de Commune uit elkaar hebben geslagen. Een heel mooie ambivalentie is dat.
    Veel artiesten hebben dit nummer ooit gezongen. Patrick Bruel, onder andere, en Yves Montand. Bobbejaan Schoepen moet het ook vaak gezongen hebben, want hij kende het nog perfect uit het hoofd.
    Het illustreert wat een versatiel, buitengewoon man hij was. Zo veel meer dan een zingende cowboy. Hij had naast de kolder ook ernst in zich, een man met serieuze capaciteiten op zeer veel gebieden.
    Het doet me wat dat Bobbejaan Schoepen gestorven is. Een mens sterft altijd te vroeg, maar dankzij de liefdevolle zorgen van zijn fami- lie heeft hij een prachtige oude dag beleefd. Mooi ook hoe de laatste jaren de artiest opnieuw de over- hand kreeg op de zakenman en pretparkbaas. Het is een droevig afscheid, maar ik denk met sympathie aan hem terug.
    En wat die objectieve criteria voor kunst betreft: ik vind nog altijd dat die er zijn, maar meen tezelfdertijd dat elke vorm van kunstenaarschap binnen het eigen kader bekeken moet worden. ‘Zie ik de lichtjes van de Schelde’ is in zijn genre een bijzonder mooi lied, hetzelfde geldt overigens voor ‘Le temps des cerises’. Die nummers hebben hun charme, hun poëzie en hun waarde. Bobbejaan laat een betekenisvolle muzikale erfenis na.

    Opmerkelijk uit een interview met Tom Schoepen :

    Mijn skepticisme en engagement voor SKEPP zijn dus ontstaan als reactie op één ding, het creationisme van mijn broer, al heeft dat onze verstandhouding nooit ondermijnd. Dat geldt, denk ik, voor de meeste skeptici: niemand wordt geboren als een totaal-skepticus, die reflex wordt eerder aangewakkerd door iets dat je tegen de borst stuit. Weinigen beslissen ook om uit puur theoretisch-filosofische redenen bij een skeptische organisatie te gaan, men vertrekt meestal vanuit de praxis.

    Zelfs mensen als Wim Betz, stichtend lid van SKEPP en een van de belangrijkste figuren in de strijd tegen de erkenning van alternatieve geneeswijzen. Hij heeft zélf nog homeopathie bedreven! Totdat hij vaststelde dat hij aan een van zijn patiënten, een dame die heel tevreden was over de behandeling en ‘genezen’ leek, het verkeerde middel had voorgeschreven. Dat was voor hem de aanleiding om zichzelf kritisch in vraag te stellen. 

    Foto

    Elisabeth Roudinesco , de l'École Pratique des Hautes Etudes - EPHE. Ses ouvrages sont traduits en une trentaine de langues.

    Élisabeth Roudinesco est universitaire, historienne et

     

    Onfray et le fantasme antifreudien, par Elisabeth Roudinesco

    LE MONDE DES LIVRES

    , édition du 16.04/2010,

    Élisabeth Roudinesco est universitaire, historienne et psychanalyste française, née à Paris, le 10 septembre 1944. Elle donne, depuis 1991, un séminaire sur l'histoire de la psychanalyse dans le cadre de l'École doctorale du département d'Histoire de l'Université Paris VII-Denis-Diderot (UFR de Géographie, Histoire, et Sciences de la Société, G.H.S.S.) et de l'École Pratique des Hautes Etudes - EPHE. Ses ouvrages sont traduits en une trentaine de langues


    Créateur d'une Université populaire à Caen, Michel Onfray s'est fait connaître pour avoir inventé une

    "contre-histoire de la philosophie" dont la méthodologie s'appuie sur le principe de la préfiguration : tout est déjà dans tout avant même la survenue d'un événement. Cela lui a permis d'affirmer des choses extravagantes : qu'Emmanuel Kant était le précurseur d'Adolf Eichmann - parce que celui-ci se disait kantien (Le Songe d'Eichmann, Galilée, 2008) -, que les trois
    monothéismes (judaïsme, christianisme et islam) étaient des entreprises génocidaires, que l'évangéliste Jean pré
    figurait Hitler et Jésus Hiroshima, et enfin que les musulmans étaient des
    fascistes (
    Traité d'athéologie, Grasset, 2005). Fondateurs d'un monothéisme axé sur la pulsion de
    mort, les juifs seraient donc les premiers responsables de tous les malheurs de l'Occident.
    A cette
    entreprise mortifère, M. Onfray oppose une religion hédoniste, solaire et païenne, habitée par la pulsion de vie.

    C'est dans la même perspective, dit-il, qu'il a lu en cinq mois l'oeuvre complète de Freud puis rédigé ce

    Crépuscule d'une idole. Truffé d'erreurs, traversé de rumeurs, sans sources bibliographiques, l'ouvrage n'est que la projection des fantasmes de l'auteur sur le personnage de Freud. M. Onfray parle à la première personne pour avancer l'idée que Freud aurait perverti l'Occident en inventant,en 1897, un complot oedipien, c'est-à-dire un récit autobiographique qui ne serait que la traductionde sa propre pathologie. Il fait du théoricien viennois un "faussaire", motivé "par l'argent, la cruauté, l'envie, la haine".


    Als stichter van de volksuniversiteit van Caen, is Michel Onfray bekend geworden Hij is de uitvinder van een "contra-geschiedenis van de filosofie", waarvan de methode berust op het principe van de prefiguratie alles is al overal, zelfs vóór het intreden evenement.
    Dit liet hem toe schandalige dingen te zeggen: Immanuel Kant was de voorloper van Adolf Eichmann - omdat deze zich een aanhanger van Kant noemde (De Droom van Eichmann, Galilea, 2008) - dat de drie monotheïstische godsdiensten (jodendom, christendom en islam) genocidale ondernemingen zijn en dat de évangélist John voorafging aan Hitler Hiroshima en Jezus, en ten slotte dat de moslims fascisten waren(Verdrag atheology, Grasset, 2005).

    Oprichters van een monotheïstische religie gebaseerd op instinct
    dood, Joden zijn dus primair verantwoordelijk voor alle ellende van het Westen.
    In deze dodelijke bedrijf, de heer Onfray hedonistische tussen religie en heidense zon, bewoond door het leven instinct.

    Dit is hetzelfde perspectief, zei hij, las hij vijf maanden in de complete werken van Freud en vervolgens het schrijven van de Twilight van een afgod. Vol met fouten, gekruiste geruchten, bibliografische bronnen, het boek is dat de projectie van fantasieën van de auteur over de aard van Freud. De heer Onfray spreekt in de eerste persoon die vooraf het idee dat Freud zou het Westen hebben uitgevonden in 1897 geperverteerde, een oedipale plot, dat wil zeggen een autobiografisch verhaal dat alleen is de traductionde zijn eigen pathologie. Hij maakt een Weense theoreticus "vervalser" gemotiveerd "door geld, wreedheid, afgunst, haat."

    Foto

    Carla Rus :

    Veel religieuze vrouwen worden het slachtoffer van geweld. Waar komen die vrouw- onvriendelijke monothestische godsdiensten eigenlijk vandaan? De joden, christenen en moslims hebben de godinnen uit de oudheid afgeschaft en er een abstracte mannelijke god voor in de plaats gezet. De vrouw moest ondergeschikt gemaakt worden aan de man. Daarom hebben mannen bedacht dat Eva uit de rib van Adam is ontstaan en dat zij zelf als evenbeeld van god zijn geschapen. Iets wat verder nooit meer vertoond is. Zelfs de vruchtbaarheidsgodinnen uit de oudheid wisten wel beter en werden aanbeden.

    Psychiater en traumatoloog Carla Rus.


    Je hebt als psychiater veel gewerkt met religieuze vrouwen die het slachtoffer waren geworden van sexueel geweld. Wat is volgens jou het verband tussen religie en geweld tegen vrouwen?

    Als je naar de teksten kijkt, naar de heilige teksten in de Bijbel, de Koran, de Thora, dan staan erg
    En dan nog het belangrijkste propagandapunt dat apologeten u altijd voorhouden. “De God die de wereld zo lief had dat Hij Zijn eniggeboren Zoon ....” etc. Afschuwelijk! Denk het u eens in, vanuit de achtergrond van uw eigen aangeboren ethiek, waarin geen plaats is voor mensenoffers. Kunt u iemand vereren, die - hoewel almachtig - zijn eigen zoon moedwillig liet dood martelen? Zou u het ook zelf kunnen doen als u de gelegenheid kreeg? Zou u ook zo'n vader willen hebben? Kan de marteldood van het ene individu de misstappen van een ander goedmaken? Zelfs ook van degenen die nog geboren moesten worden? En zou u de liefde van een dergelijk individu kunnen waarderen, of u er in walging vanaf keren?

    .Geweld tegen vrouwen!

    Als je naar de teksten kijkt, naar de heilige teksten in de Bijbel, de Koran, de Thora, dan staan erg veel vrouwonvriendelijke teksten die aan kunnen zetten tot geweld tegen vrouwen. Nu is het op zich niet zo vreemd dat die vrouwonvriendelijke teksten erin staan, want die teksten zijn ontstaan tussen 500 jaar voor Christus en 600 jaar na Christus. En in die tijd was voor overleving van de mensheid, fysieke kracht veel belangrijker dan psychologische kracht. En omdat de man daarbij in het voordeel is heeft hij de grootste stempel gedrukt op de aannames over het leven. Die vrouwonvriendelijke teksten in deze tijd kunnen op zich geen kwaad, als ze maar niet letterlijk worden genomen. Als ze als symboliek of als een stuk historie worden gezien. Zo zijn er teksten in het Oude Testament van de Bijbel en ook in de Thora waarin staat: ‘Verkoopt u uw dochter als slavin, dan kan zij niet vrijkomen zoals mannelijke slaven.’ Dat is dus eigenlijk een verschrikkelijke zin maar dat is absoluut in deze tijd niet meer actueel. Dan is er een andere tekst in de Bijbel die kan iets meer kwaad. Dat is een verhaal over Lot, en Lot had twee dochters, heeft met beide dochters geslapen en van beide dochters kinderen gekregen. Er zijn twee sterke volkeren uit voort gekomen en God heeft daar geen enkel negatief oordeel over uitgesproken. Die tekst wordt soms misbruikt achteraf, door de dader om zijn gedrag te legitimeren.

    Het wordt natuurlijk wat anders als die heilige teksten letterlijk worden genomen dan kunnen ze wel rechtstreeks aanzetten tot geweld. Ik denk bijvoorbeeld aan een tekst in de Koran, dat is hoofdstuk 4 vers 34, daar staat in dat als de vrouw ongehoorzaam is aan de man, dat de man de vrouw mag slaan. Als je bedenkt dat de Pakistaanse theologe Ghazala Anwar zegt dat de meeste moslims helaas nog steeds geloven dat de Koran letterlijk het woord van God is en dat er ook veel gedragslijnen, hoe je moet leven, in de Koran staan, kan die tekst wel rechtstreeks aanzetten tot geweld tegen vrouwen. Nou, als we kijken naar bewoning van onze ‘Blijf van me Lijf’ huizen dan blijkt inderdaad dat er disproportioneel veel Islamitische vrouwen in wonen. Dus het zou een verband kunnen zijn.








     

    X

    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    24-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magda Michielsens !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      

    Een tweede ongerustheid heb ik in verband met het hernieuwde belang van religie in de samenleving. Dat is een trend die niet gunstig is voor vrouwen. Ik zie het niet graag gebeuren. Vooral niet omdat ik niet zie hoe die trend bestreden kan worden, en niet weet wie daarin medestander en wie tegenstander is. Ik heb in de jaren zestig mijn leermeesters de ideologische strijd voor de maatschappelijke aanvaarding van vrijzinnigheid zien voeren en ik voelde mij daar een deel van. Zij hebben succes gekend. Op langere termijn bekeken vind ik echter dat de secularisering mislukt is. In elk sociologie boek en krant staat dat de secularisering wijd verspreid is. Nochtans is de kwantitatieve en kwalitatieve mislukking van de secularisering mijn grootste teleurstelling ( aldus Magda Michielsens )(foto )

    UIt ' Onze Waarden ' ' Welke toekomst voor het Humanisme  ( Universiteit Antwerpen)
    Vol ongeloof. Zwijgen of spreken ?   ( Onze Waarden ? ) ( Welke toekomst  )

    Ik, vol ongeloof

    kijk vrijzinnig om me heen:

    zwijgen of spreken ?


    Magda Michielsens (1944) is doctor in de Moraalwetenschap (Universiteit Gent, 1973). Zij doceerde Vrouwenstudies aan de universiteiten van Nijmegen en Antwerpen. Zij is gespecialiseerd in Vrouwen en Filosofie (vrouwelijke filosofes, opvattingen over vrouwen in de filosofie en feministische theorieën) en in Gender en Media (vooral beeldvorming van vrouwen op televisie). Op die terreinen heeft zij talrijke publicaties op haar naam staan.



    Vermeersch is heel vriendelijk en begrijpend ten aanzien van moslima’s die zouden opgevoed zijn met een verkeerde interpretatie en verklaring van hun eigen gedrag. Ik denk echter dat mondige moslima’s (zeker die met wie Vermeersch vaker in debatgaat) heel goed weten wat ze doen en dat zij terrein proberen te veroveren voor een politieke zaak waar zij achter staan (of het gedrag in verband met hoofddoeken nu letterlijk in de koran staat of niet). Zij doen het op deze manier, en hun mannelijke geloofsgenoten doen het op andere manieren. Samen zijn ze continu bezig de ruimte voor de islam uit te breiden

    Ook ik sta perplex ten aanzien van de houding van sommige feministen.’Er zijn vrouwen die dat na enige tijd gedwee aanvaarden, maar men staat perplex als sommige feministen dit spel van ongelijke machtsverhoudingen als een toonbeeld van vrouwenemancipatie voorstellen.’ (Vermeersch, p. 16)


    ·
    Ook ik ben verbaasd dat moslima’s zich niet bekommerd lijken te voelen overvrouwen in moslimlanden. Er wordt steeds geweigerd om in die richting te kijken. In alle discussies horen we hen zeggen dat we hier zijn en niet ginder, alsof ze met de andere moslims van de Ummah niets te maken hebben.


     

    De hypothese dat God niet bestaat, is sterker dan de hypothese dat God wel bestaat. Neem de gedachte dat God oneindig goed, almachtig en alwetend zou zijn. Was God algoed terwijl talloze onschuldigen werden gedood in naam van diezelfde God? Was God almachtig toen hij de ergste plagen op de mensheid losliet, van de pest tot de Holocaust? En was God alwetend toen hij tal van massamoordenaars hun gang liet gaan zoals Stalin, Hitler en Mao? Waarom kwam die almachtige God niet tussenbeide? Waarom hielp hij de talloze joden niet die tijdens de oorlog naar de gaskamers werden gevoerd?  Had hij geen interesse voor hen of was hij onwetend? Of wist God het wel maar is hij toch niet almachtig?
    In zijn boek " De hoer van de duivel " ontkracht Freddy Mortier, hoogleraar ethiek aan de Universiteit Gent, elke rationele basis waarom we in God zouden geloven. “Bijna tweeduizend jaar lang heeft het overgrote deel van de christenen de rede behandeld als de hoer van de duivel”, aldus Mortier.
    Dat is niet onlogisch want juist ‘redeneren’ was de oorzaak van veel twijfel en geloofsafval
    .


    (Tekst van Dirk Verhofstadt )

    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    17-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anne Provoost
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Mieke van Hecke, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen, zegt in augustus 2007 in  'Knack Magazine'
     
    " Soms kan ik op de meest onverwachte momenten God even bedanken omdat hij mij beschermd heeft . Dat klinkt misschien naïef, maar ik geloof dat een plan met mij heeft . Ik doe nogal veel kilometers, en het is wel eens gebeurd dat ik op het nippertje ontsnapte aan een aanrijding - wel, dan zeg ik meteen:" Dank u!" . Omdat zoiets voor mij geen toeval kan zijn. Haar woorden brengen me toch in de war.
    Als haar God  zorgt  dat ze niet aangereden wordt,  zorgt  hij dan ook dat zij niemand aanrijdt ?  En wat zegt dit over mensen die wel worden aangereden ?Ik ken het antwoord, het staat in Wijzen 9:13 en ik heb het vele malen gehoord.   De wereldliteratuur gonst van de beschrijvingen waarom we niet moeten proberen te begrijpen waar Gods wegen ons brengen.
    Het zou hetzelfde zijn als de ogen opheffen om te kijken naar een licht dat groter is dan de zon .
    Toch doet Mieke van Hecke uitspraken over Gods plan . Is dit - zoals ze zelf zegt- naïviteit, of moet ik er meer achter zoeken? ( aldus  Anne Provoost )
     


    Bij grote calamiteiten, ondraaglijk leed en wanhoop komt de kerk weer in beeld. De laatste dagen hoorde je vaak: "Wat nu nog rest, is bidden."
    Gebedswaken werden massaal bijgewoond.

    Het is een klassiek verschijnsel waar ik niet schamper over wil doen. Zelf zou ik niet weten tot wie ik moet bidden om verdriet te stollen, maar voor veel mensen is dat anders. Bij uitzichtloosheid biedt hun Opperwezen een laatste strohalm. Terwijl je ook zou kunnen zeggen: de God die zoveel jonge levens in één klap laat wegrukken is geen mensenvriend. Die God deugt gewoon niet.

    (aldus Hugo Camps )

    Wetenschappelijk onderzoek toont bijbelse tegenstrijdigheden. Deze lijst werd opgesteld op basis van het artikel "Vertoog over de god van het christendom" van (ex-jezuïet) Prof. Dr. Etienne Vermeersch, aangevuld n.a.v. discussies met creationisten.

    Creationisten zijn christelijke fundamentalisten die beweren dat de bijbel het woord gods is waaraan niet te tornen valt. Zij geloven in een letterlijke interpretatie van de bijbel en negeren de bewijskracht van de evolutiewetenschappen (genetica, ethologie, evolutietheorie, geologie, paleo-antropologie, biochemie enzovoort). Creationisten vormen echter een kleine minderheid onder de christenen, en zijn vooral sterk vertegenwoordigd in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten. Typisch creationistische groeperingen zijn de getuigen van Jehovah, de mormonen en bepaalde strekkingen binnen het protestantisme. Binnen het katholicisme vormt het creationisme een zeer kleine minderheid, in 1996 verklaarde de paus immers publiek dat 'de evolutietheorie meer is dan enkel een theorie'. Voor de meeste christenen vormen deze tegenstrijdigheden niet echt een probleem voor hun geloof. Voor hen hebben bijbelse
    teksten eerder een symbolische waarde.








    Jehova's getuigen geloven niet dat de mens een onsterfelijke ziel heeft die voortleeft na de dood. Uit het gebruik van de oorspronkelijke termen in het Hebreeuws en Grieks voor ziel maken Jehova's getuigen op "dat de ziel een persoon of een dier is of het leven dat een persoon of dier bezit". Zij beschouwen de opvatting als zou de ziel iets onstoffelijks zijn als on-Bijbels.[13]

    Volgens Jehova's getuigen houdt een persoon op te bestaan bij de dood, er is geen leven na de dood, totdat een (eventuele) wederopstanding de persoon weer tot leven brengt. Hierin onderscheiden zij twee soorten:

    • een hemelse opstanding voor 144.000 gezalfde christenen en
    • een aardse opstanding voor de rest van de gestorven mensheid.

    Ze geloven dat de hemelse opstanding heeft plaatsgevonden sinds 1918[14] en de aardse opstanding nog in de toekomst ligt, namelijk wanneer Jezus het Paradijs op aarde herstelt.

    Jehova's getuigen geloven niet in een hel in de gedachte van hitte of pijniging. Wanneer de Bijbel de term Hades of Sjeool gebruikt, wordt het met (herinnerings-)graf vertaald. Jehova's getuigen geloven dat de overledenen vanuit deze figuurlijke plaats een opstanding krijgen. Van een ander deel van de mensheid geloven Jehova's getuigen dat zij geen opstanding krijgt, waarbij aan verstokte kwaaddoeners moet worden gedacht zoals Judas Iskariot. Deze bevinden zich in 'Gehenna' vanuit waar geen opstanding mogelijk






     

    Reageer (0)

    Categorie:filmpjes
    21-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mithrascultus + allerlei !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Mithrascultus, met zijn mystieke vormen van astrologie en zonnecultus (Mithras werd wel Sol Invictus, de onoverwinnelijke zon, genoemd), maakte gebruik van donkere, onderaardse, met wierook gevulde ruimten als mysterieuze vergaderruimten en hield initiatierites om nieuwe volgelingen in te wijden in de geheimen van de leer.

    Het mithraïsme was een geduchte rivaal van het in opkomst zijnde christendom. De keizer Iulianus Apostata ( 361 -363 ) probeerde nog om de cultus in ere te herstellen, maar in de 4e en 5e eeuw werd de cultus verboden en verdrongen door het zegevierende christendom. Het hoofddeksel van Mithras werd door de Romeinen een mitra of mijter genoemd.

    Mithras was mogelijk gebaseerd op de Oud-Perzische god Mithra die ook een belangrijke rol speelde als goddelijk wezen in het Zoroastrisme, en die eerder ook als Mitra naast Varuna, Agni en Indra voorkwam in het pantheon van de Indo-Ariërs die zich op de Vedische traditie beriepen.

    Volgens sommigen zijn bepaalde kenmerken van de figuur Jezus ontleend aan Mithras. Er zijn opvallende overeenkomsten tussen de twee: zo werd Mithras (net als volgens de traditie Jezus) op 25 december geboren van een maagdelijke moeder, was hij de zoon van God, had hij 12 discipelen en een laatste avondmaal, werd hij in een graf in de rotsen gelegd, en herrees hij na drie dagen uit de dood.[1] Opvallend genoeg zou 25 december ook de geboortedag van Osiris, Adonis en Dionysus zijn. Volgens critici van deze visie, zoals Lee Strobel, werd de Mithrascultus juist van deze elementen voorzien nadat het christendom populair werd, wat zou duiden op een omgekeerde beïnvloeding. Zie ook Christendom en syncretisme.

    De Protocollen van de wijzen van Sion is een fictief "verslag" van een vergadering van joodse leiders, die in 1897 zou hebben plaatsgevonden in Bazel. Deze joodse leiders (wijzen van Sion) zouden bijeen zijn gekomen om de christelijke maatschappij omver te werpen. Ook zouden zij plannen hebben gesmeed voor een joodse wereldheerschappij. De 'Protocollen' beschrijven tot in detail hoe deze verwezenlijkt had moeten worden. Het geschrift werd en wordt daarom graag geciteerd door antisemieten om er het 'joodse gevaar' mee aan te tonen. Omdat de vrijmetselarij ook genoemd wordt in de Protocollen, is dit voor sommigen een bewijs dat er een Joods-maçonnieke samenzwering bestaat.   (    DIT IS EEN COMPLOTTHEORIE  )

    Henry Ford inspirator van Adolf Hitler
    In 1920 kwam de gevatte, maar goedgelovige Henry Ford in het bezit van een vervalst stuk getypte tekst, waardoor hij ervan overtuigd werd dat er een kwaadaardig internationaal Joods complot bestond, dat de hele wereld door middel van slinkse manipulaties van overheid, media en economiën, zou willen onderwerpen. Deze 'openbaringen' werden opgetekend in het beruchtte en later bewezen als 100% vals zijnde 'Protocollen van de Oudsten van Zion'.

    Om deze nieuwe soort Jodenhaat over de wereld te verspreiden, kocht Ford een failliete krant, de Dearborn Independent, die 'De Protocollen' in een serie van 91 weken publiceerde. Daarna publiceerde Ford's bedrijf deze serie in het al even beruchte als valse boek, 'De Internationale Jood', dat -naast de Koran- nog steeds de basis vormt voor het moderne islamitische anti-semitisme, als ook voor een aantal christelijke theologiën waarin de Bijbelse aard en het profetische belang van het huidige Jodendom, alsmede ook van de staat Israël, wordt ontkend ('de Joden zijn geen echte Joden', 'Israël is geen vervulling van profetie, is niet het echte Israël', etc.).






    Telkens als zich in België een dodelijk geval van recidive voordoet, wordt hetzelfde debat gevoerd over de laksheid van justitie en de softheid van het systeem. Maar ten gronde verandert er nooit iets. Men is dusdanig gefixeerd op 'hulpverlening' en 'zieligheid', en dermate weinig op 'straffen' en 'verantwoordelijkheid', dat het systeem is gericht op de (re-integratie van de) dader, en niet op het (leed van het) slachtoffer. Men vindt het kort gezegd 'belangrijker' - lees: het voelt fijner in het hoofd - om zelfs daders van erg zware feiten te kunnen 're-integreren' in de maatschappij, dan om slachtoffers, mensen die het wél goed willen doen in de samenleving, te voorkomen. ( Sam Van Rooy )

    We hebben benamingen voor mensen die veel overtuigingen koesteren die rationeel niet zijn te rechtvaardigen . Als die overtuigingen uitermate wijdverbreid zijn, noemen we ze " godsdienstig: in het andere geval spreekt men eerder van ' gek','psychotisch' of ' lijdend aan waanvoorstellingKennelijk is iets niet gestoord als maar genoeg mensen ervan overtuigd zijn !( Richard Dawkins )


    Als de Verlossing door Christus inderdaad van essentieel belang is voor de mensheid, hoe moet men dan begrijpen dat die slechts 2000 jaar geleden gebeurd is, terwijl de mensheid  (Homo sapiens sapiens)  meer dan 150.000 jaar bestaat?  Hoe kan men bovendien verklaren dat ook nu nog bijvoorbeeld de verpletterende meerderheid van de Aziaten nooit van deze Verlossing hebben gehoord?
      ( Etienne Vermeersch )

    Hannah Arendt ( foto ) was één van de weinige joodse intellectuelen die inzag dat de vorming van de staat Israël in 1948 gebaseerd was op een belangrijke denkfout: de oprichters gingen voorbij aan het feit dat al eeuwen mensen woonden in het gebied waar de nieuwe staat werd gevestigd. Hannah Arendt voorzag dat hierdoor nog jaren geen vrede in dit gebied zou kunnen heersen en dat Israël zou verworden tot een oorlogsstaat. Een land waarin het leger immer bereid zou moeten zijn om zich te verdedigen en aanvallen uit te voeren op de omringende Arabische staten.
    Hoe kon het zover komen?


    08-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Divers
     
    Goed, beter, best? Over de maakbaarheid van de mens

    Gisteren ( 24.02.11 ) maakte ik de voorstelling van het boek mee ( Groene Waterman Antwerpen )
    Een eerste conclusie :  De mogelijkheden die dit met zich brengt om onze erfelijke eigenschappen te manipuleren zijn potentieel bijzonder groot .
    En vroeger moesten de Mensen zich neerleggen bij de wijze waarop God of de natuur  het leven vormgaf .
    Nu is de situatie echter radikaal anders en  dit stemt mij  'optimistisch.'



         

    In deze tijd is het aantal bio-ethische kwesties niet meer bij te houden: van genetisch testen en orgaandonatie, over plastische chirurgie of het menselijk brein, naar medicalisering en stamcellen. Wie door het bos de bomen niet meer ziet, is bij dit boek aan het juiste adres. Goed, beter, best? Over de maakbaarheid van de mens brengt een schat aan informatie samen. Op een overzichtelijke wijze biedt het boek inzicht in meerdere van deze medische en biotechnologische ontwikkelingen. Bovendien werpen de teksten ook een kritische blik op de ethische en maatschappelijke vragen die eruit voortvloeit


    Op het moment van dit schrijven vragen een aantal kwesties om politieke aandacht: draagmoederschap, uitbreiding van de euthanasie-wet, de biomedische internetmarkt.
    Het zijn maar enkele van de ethische problemen waarover de politiek zich de komende jaren moet buigen.
    De Maakbare Mens vzw. probeert als humanistische beweging via acties en campagnes het maatschappelijk debat aan te wakkeren.
    We hopen dan ook dat de bovenvermelde hete hangijzers de komende jaren de aandacht krijgen die ze verdienen, zodat België zijn voorbeeldfunctie op het medische en bio-ethische vlak kan voorzetten.

    bron      ( letterlijk overgenomen uit het boek " goed, beter, best " ) ( omdat ik het niet beter kan gezegd krijgen )


    Ter informatie : Het eerste waar mijn oog op viel: "de sharia is nooit gecodifieerd".Met andere woorden: een rechtsgeleerde beslist volgens zijn eigen interpretatie van de "heilige" teksten.
    In ieder geval, dit moet ons allemaal niet interesseren: de sharia, dat is iets voor in islamitische landen.Wij hebben ONZE wetten, en wie HIER leeft heeft zich daarnaar te voegen, of anders de gevolgen te dragen voor het overtreden daarvan.

    Over het hiernamaals :Het hiernamaals wordt gevisualiseerd in de Bijbel met de hemel en in de Koran met het Paradijs.
    Terloops gezegd, soms slaat de verbeelding daarover echt om in het absurde. Volgens de christelijke kerkvaders Tertullianus en Augustinus bijvoorbeeld, bestaat één van de vreugden in de hemel erin dat men van daaruit de hel kan waarnemen.
    Vanuit de hemel ziet men hoe de bozen gestraft worden. Dat kan ook je kind, je vader, je moeder of je geliefde zijn. Het zien van die folteringen vinden de kerkvaders een vorm van wellust. Stel je voor: een moeder zou mateloos plezier beleven aan de vreselijke pijn die haar zondige zoon of dochter daar ondergaan. Afgezien van dit aberrante voorbeeld, stellen we vast dat nogal  wat mensen zich inderdaad aangetrokken voelen tot een toestand vol genot en zonder pijn , die bovendien eeuwig blijft duren.
    Er zijn islamcommentatoren die beweren dat mannen in het Paradijs constant met een erectie rondlopen en met de ene na de andere hoeri seks hebben
    ..

    ( uit het boek Dirk Verhofstadt in gesprek met Etienne Vermeersch - een zoektocht naar Waarheid ! )

    zoals ik al zei compleet geschift

    Tijdens de wederopstanding zullen er in de hel vooral vrouwen zijn ( hadith).
    ' Vrouwen die wel naar het paradijs gaan, zullen alleen hun echtgenoot als seksuele partner hebben. Vrouwen die meermaals getrouwd waren tijdens hun aardse leven, mogen uitsluitend  met hun laatste echtgenoot zijn
    De man wordt daarentegen opgewacht door maagdelijke nimfen en jongens.
    In het paradijs  heeft de man een eeuwige erectie en duurt ieder orgasme tachtig jaar ( Al Souyouti )
    Dergelijke commentaren worden in de islam niet algemeen aanvaard .

     









    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    07-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Grand Design

     "Omwille van de wet van de zwaartekracht heeft het universum zichzelf weten te scheppen, uit het niets. De spontane schepping is de reden waarom al het andere bestaat, waarom het universum bestaat, waarom wij bestaan". Volgens Stephen Hawking staan we op het punt om de M-theorie of de "Theorie van alles" te ontdekken.

     

    Het universum had om te ontstaan geen God nodig, zo zegt de Britse astrofysicus Stephen Hawking in een nieuw te verschijnen boek waarvan de krant The Times donderdag uittreksels heeft gepubliceerd.
     
    "Heeft het universum een schepper nodig? Neen", antwoordt de beroemdste Britse wetenschapper. "De hand van God was niet nodig voor de creatie van het heelal, want dit heeft zichzelf gevormd, volledig logisch volgens de wetten van de fysica", aldus Hawking.
     
    "Universum wist zichzelf te scheppen uit het niets"
    "Omwille van de wet van de zwaartekracht heeft het universum zichzelf weten te scheppen, uit het niets. Die spontane schepping is de reden waarom al het andere bestaat, waarom het universum bestaat, waarom wij bestaan".
     
    "Het is dus niet nodig God in te roepen om het universum te activeren", besluit Hawking, die daarmee breekt met zijn eerdere visie. Die luidde dat het beschouwen van God als de Schepper van de kosmos niet vloekte met de wetenschap.

    De theorie van alles is een (nog niet bestaande) theorie die de verschillende fundamentele theorieën in de natuurkunde met elkaar verenigt. Zo'n theorie zou alle elementaire deeltjes en de fundamentele natuurkrachten in één model samenbrengen. Dit model zou dan hebben gegolden in de allereerste minieme fractie van een seconde na de oerknal. Einstein trachtte in zijn laatste levensjaren al een unificatie van alle natuurwetten te bereiken.

    Het op 9 september te verschijnen nieuwe boek "The Grand Design" haalt de theorie van Isaac Newton onderuit die zegt dat het universum zonder de hand Gods niet had kunnen ontstaan.

     

    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    07-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schiep God de Evolutietheorie ( Dirk Draulans)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Uit de reacties op mijn vorige blogbericht blijkt dat de evolutietheorie nog altijd veel commoties losweekt. Evolutie blijft voor veel mensen een héél confronterend gegeven: het besef dat je grotendeels gestuurd wordt door biologische wetmatigheden, en niet door sociologische, juridische of andere menselijke constructies, is iets waar niet iedereen zich comfortabel bij voelt.

    Evolutie door natuurlijke (en seksuele) selectie is een eenvoudig proces, gestuurd door willekeur. Toevallige genetische wijzigingen en/of toevallige veranderingen in de omgeving kunnen ertoe leiden dat sommige individuen het beter gaan doen dan andere, waardoor een soort er anders kan gaan uitzien. De natuur barst van de beesten (mensen inbegrepen) die het best zijn aangepast aan hun leefomgeving, maar ook van toevalligheden die het anders proberen, meestal zonder succes.

    Als een aanpassing echter gunstig blijkt te zijn, kan ze versneld worden uitgebouwd. De explosieve aangroei van onze hersenen is er een goed voorbeeld van. Ze heeft gemaakt dat we ons bewust zijn van wat we doen. En dat we ons hoofd kunnen breken over de evolutietheorie en haar greep op het leven.

    We moeten eerlijk zijn: de evolutietheorie zal nooit door iedereen aanvaard worden. Ze is als theorie zo sterk, en zo sterk onderbouwd geraakt door een massa gegevens, dat ze nooit meer uit het geestelijk patrimonium van de mens zal verdwijnen. Maar er zullen altijd mensen zijn, vooral in weinig breeddenkende gemeenschappen, die ze niet zullen tolereren. In de wereld van fundamentalisten en hardcore creationisten is geen plaats voor een niet-schepping. Hoewel ook in deze context cyclische bewegingen bestaan. In de Verenigde Staten van Barack Obama worden de officiële geldkranen richting creationisme langzaam dichtgedraaid.

    Bij ons probeert de Kerk op bijna aandoenlijke wijze de evolutietheorie met haar denkkader te verzoenen. Uit het interview van Joël De Ceulaer met kardinaal Godfried Danneels in de extra Knack over de heiligverklaring van pater Damiaan, meen ik begrepen te hebben dat de kardinaal stelt dat God de evolutietheorie schiep (met de mens als orgelpunt). In een van de reacties op mijn vorige blog schuift iemand abortus (provocatus, zegt hij er provocerend bij) naar voren als bewijs voor het feit dat de mens niet zomaar de drang tot voortplanting volgt. Het christelijke gedachtegoed als grote promotor van een biologische levenswijze (zolang die maar in de kraam van de christelijke principes past).

    Abortus hoeft echter niet onbiologisch te zijn, net zo min als anticonceptie of het krijgen van véél minder kinderen dan je zou kunnen. Het zou een vorm van groepselectie kunnen zijn, waarbij individuen al dan niet bewust weinig kinderen krijgen om het leven op termijn leefbaar te houden voor de groep waarvan zij (en hun kinderen) deel uitmaken. Selectie op het niveau van de groep dus, en niet op het niveau van het individu, zoals meestal. Een uiterst controversiële theorie, ook voor evolutiebiologen, hoewel ze voor Charles Darwin zelf evident leek.

    Reageer (0)

    Categorie:filmpjes
    24-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrije wil - determinisme
    Bij hen die nooit het vermogen voor volwassen redelijk denken hebben bereikt, is de vrije wil nooit aanwezig geweest

    Vrije wil is een begrip in de traditionele filosofie dat gebruikt wordt om te verwijzen naar de overtuiging dat het menselijk gedrag niet absoluut bepaald is door externe oorzaken, maar het resultaat is van keuzes gemaakt door de handelende persoon. Die keuzes zijn op hun beurt niet bepaald door externe oorzaken, maar worden bepaald door de motieven en voornemens van de handelende persoon, die zelf absoluut niet bepaald zijn door externe oorzaken.

    Determinisme is de metafysische theorie die zegt dat alle gebeurtenissen bepaald zijn door mechanistische oorzaken. Determinisme staat recht tegenover metafysisch indeterminisme dat zegt dat minstens een deel van het menselijk gedrag te verklaren is door de vrijheid en verantwoordelijkheid van eenieder.
    bron ( Het Woordenboek van de Skepticus )

    Een van de meest geniale en ook blijvende inzichten van Spinoza is zijn visie op de vrijheid, en de ethiek die daaruit voortvloeit. De meeste mensen denken nog steeds dat vrijheid het tegendeel is van bepaaldheid of determinisme. Maar als mijn vrij handelen door niets bepaald was, dan zou het afhangen van het toeval en dus zeker niet van mij. Men is volgens Spinoza vrij wanneer men niet door factoren van buitenaf bepaald wordt, maar door zichzelf. En dan wel door het hoogste in zichzelf, het redelijk inzicht. Wie inziet dat roken gevaarlijk is en op grond daarvan van het roken afziet, is een vrij mens. Wie hetzelfde inziet maar het roken toch niet kan laten, is minder vrij, omdat hij niet door de rede bepaald is.
    ( dank u Etienne Vermeersch )
     


    Ik tracht gewoon een beetje klaarder te zien in deze moeilijke materie !

    Enkele jaren geleden bedacht de Amerikaanse breinwetenschapper Benjamin Libet een experiment om een antwoord op de vraag te vinden of we een vrije wil hebben. Zijn bevindingen worden vaak zo samengevat, dat onze hersenen al beslist hebben wat we zullen doen, nog vòòr we zelf bewust beseffen wat we willen doen. Onze bewuste wil kan bijgevolg onze handelingen niet veroorzaken. Steunend op Libets experimenten en op meer recent breinonderzoek ontkennen de meeste breinwetenschappers vandaag de mogelijkheid van een vrije wil. Sommigen betwisten daarom ook dat men van verantwoordelijkheid of schuld kan spreken. Sindsdien is een boeiende discussie gaande tussen filosofen en neurowetenschappers.  

    Natuurlijk vinden we ook onder de filosofen ontkenners van een vrije wil, al lang vòòr wetenschappers in het debat hebben ingegrepen. Maar ondanks alle tegenwerpingen geloven nog steeds vele filosofen in de mogelijkheid van een vrije wil. Sommigen (de ‘libertariërs’) menen dat mensen altijd anders hadden kunnen handelen dan ze feitelijk deden, en dat bijgevolg hun handelingen niet vooraf bepaald zijn door interne psychische of externe fysicalische factoren. Het laatste woord heeft onze wil. Anderen, de ‘compatibilisten’, geloven dat er geen tegenspraak is tussen een vrije wil en het feit dat ons handelen bepaald of gedetermineerd is

    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    15-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.-Blasfemie - Evangelie


    Over Blasfemie - bron Alexander Hoefmans ( Liberales )

    Tenslotte, hoe valt een blasfemiewet te verenigen met een wetenschappelijk-seculier georganiseerde maatschappij? Wordt daarmee niet de indruk gewekt dat religies nog altijd een geprivilegieerde bescherming genieten? Zeker wanneer het een grondwettelijke bescherming betreft en bovendien enkel het christendom met een aureool omringt. Daar zit een geurtje staatsgodsdienst aan. Blasfemiewetten staan lijnrecht tegenover de moderne samenleving waarin het kritisch rationalisme en de vrijheid van meningsuiting cruciaal staan. Het zou maken dat bijvoorbeeld kunstenaars zich niet langer vrij mogen uiten. Daarmee zou men zelfs het werk van Salman Rushdie wettelijk kunnen bestraffen. Tenslotte lijkt het me soms nodig om God, Allah of welke vermeende almachtige ook eens goed te kunnen vervloeken als we weten en zien hoeveel moorden, gewelddaden en onderdrukking namens hem gebeuren.


  • alle evangeliën werden in het Grieks geschreven, tussen ca. 70 en ca. 100;
  • geen van de vier canonische evangelisten was een ooggetuige van de feiten;
  • de evangeliën bevatten een zekere hoeveelheid aan biografisch en historisch materiaal, maar kunnen niet beschouwd worden als verslaggeving, biografie of memoires;
  • evangeliën zijn boeken van geloofsverkondiging. Zij vormen een literair genre sui generis ( met een eigen, bijzondere aard ), een complexe mengeling van overgeleverde herinneringen, symbolisch-religieuze interpretatie en literair-theologische constructie



     
  • Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    02-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mirakels en Heiligen

    Meldigingen van mirakels komen uiteraard vooral uit devote milieus, waar een sfeer heerst die onverenigbaar is met enige kritische zin. Dat de katholieke kerk instellingen heeft die deze meldigingen kritisch moeten onderzoeken is, zo toont de praktijk aan geen garantie dat er geen zwakke en omstreden gevallen worden erkend.
    Omdat de Congregatie voor de Heiligenzaken al  heel selectief is met meldigingen, kan ze zichzelf wijsmaken dat ze zeer streng optreedt als ze enkel de minst omstreden gevallen aanvaardt.
    Zo waren er voor de zaligverklaring van Josémaria Escriva de Balaguer, de stichter van het Opus Dei, liefst 75.000 mogelijke mirakels gemeld. De Congregatie selecteerde er een twintigtal genezingen uit voor verder onderzoek, waarvan er uiteindelijk één erkend werd.
    De druk om uiteindelijk niet al te kritisch te zijn is groot zeker als het, zoals Damiaan, om een mirakel ' pour le besoin de la cause 'gaat : de pret die met een canonisering gepaard gaat mag niet worden bedorven door een skeptische houding.


    bron :   SKEPP

    : Job 36:32 In beide handen neemt Hij schichten die Hij op hun doelwit richt.

    Koran: Surah 24:43 Hij treft daarmee wie Hij wil en wendt het af van wie Hij wil.

    Geen enkele profeet, zoon van god, heilige of kerkgeleerde kon ons vertellen wat de bliksem werkelijk was en hoe we ons daar succesvol tegen konden verweren. Zo stelde bijvoorbeeld de profeet Mohammed dat de donder en de bliksem twee engelen zijn die volkeren kunnen treffen wanneer ze de geboden van Allah overtreden. (51:44) Zijn laatste rustplaats, de moskee van de profeet in Medina, werd echter in 1481 bijna helemaal verwoest door een inslag van dezelfde ‘engelen’. Ook de Heilige Grafkerk in Jeruzalem, die op de plek staat waar Jezus zou zijn gekruisigd, brandde door blikseminslag grotendeels af. En dat terwijl de lager gebouwde bordelen buiten schot bleven. Ondanks deze voorvallen bleef men halsstarrig geloven dat de bliksem afkomstig was van God en dat men zich hiertegen met gezamelijk gebed en klokkenluiden tijdens de storm kon verweren. Met als gevolg dat er tijdens onweersbuien regelmatig een onfortuinlijke klokkenluider via het natte touw van de kerkklok werd geëlektrocuteerd.

    Het duurde tot 1752 tot Benjamin Franklin vliegerend in het onweer aantoonde dat de bliksem altijd in het hoogste geleidende punt zal inslaan. Dankzij dit levensgevaarlijke experiment vond hij de bliksemafleider uit. Hiermee toonde Benjamin Franklin ook aan dat de heilige boeken het wederom bij het verkeerde eind hadden: wie zich onder een correct geinstalleerde bliksemafleider bevindt, zal nooit door de bliksem kúnnen worden getroffen. Waarmee we dus ook vraagtekens bij de vermeende almacht van God kunnen plaatsen.

    Nou kunnen we wel stellen dat al die getroffen kerktorens en klokkenluiders voor de uitvinding van de bliksemafleider een triest gevolg zijn van onwetendheid, maar wat gebeurde er nou ná 1752? Vele kerkleiders bleven halsstarrig geloven dat er niet met de toorn van God gespot mocht worden en weigerden aanvankelijk deze ‘duivelse roede’ op de kerk te plaatsen. Als God met zijn schichten een gebedshuis raakt, dan heeft God daar vast een goede reden voor, zo luidde de redenatie.

    De engel op de fraaie basiliek van San Marco in Venetië kon niet voorkomen dat de San Marco regelmatig ernstig getroffen werd door de elektrische ontladingen van de atmosfeer. Pas na de plaatsing van een bliksemafleider in 1766 werd deze basiliek nooit meer getroffen. Helaas verzuimde men indertijd hetzelfde te doen in de italiaanse plaats Brescia. De republiek van Venetië had hier in de kerk van San Nazaro 200.000 pond buskruit opgeslagen omdat men geloofde dat ‘het Huis van God’ werd beschermd door de onzichtbare huiseigenaar. In 1767 sloeg de bliksem echter toe en het buskruit ontplofte. Hierbij werd een zesde deel van de stad verwoest, vielen 3000 slachtoffers en verstomde terstond de kerkelijke kritiek op de ‘demonische’ bliksemafleider. In Frankrijk ging de invoering van de bliksemafleider ook niet zonder slag of stoot. Er werden 386 kerktorens getroffen en 103 klokkenluiders gedood tussen 1753 en 1786. Hierop besloot de franse regering de bliksemafleiders verplicht op alle kerken te laten plaatsen en klokkenluiden tijdens onweer te verbieden.

    De aarde wordt ongeveer honderd keer per seconde ergens geraakt door een bliksem. De bliksemafleider op de Empire State Building in New York wordt jaarlijks gemiddeld 23 keer geraakt. We kunnen dus rustig stellen dat de vinding van Franklin ontelbare mensenlevens heeft gered en die hoge kerken, moskeeën en tempels op deze aardbol voor vernietigende inslagen heeft weten te behoeden. Een uitvinding die niet alleen een vermeende eigenschap van God heeft ontkracht maar in één klap alle levensreddende daden van heiligverklaarden heeft doen verbleken. Een uitvinding die we te danken hebben aan een man die mede dankzij zijn volstrekte afwezigheid van godsgeloof niet bang was om door de toorn van God te worden getroffen. Is het niet ironisch dat sindsdien onder andere de moskee van de profeet en de Heilige grafkerk in Jeruzalem worden beschermd tegen blikseminslag door een uitvinding van iemand die volgens beide religies ‘verloren’ is en in de hel brandt?

    Deze column werd eerder gepubliceerd op religie.blog.nl


    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    23-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijbelonderricht
     "Doch ik laat de vrouw niet toe, dat zij lere, noch over den man heerse, maar wil, dat zij in stilheid zij." (1 Timoteüs 2;12)
    Het gaat hier om een passage uit de eerste pastorale brief van Paulus aan zijn leerling Timoteüs, die vaak wordt aangehaald om vrouwen te weren uit het priesterambt. De vertaling is uit de statenbijbel. In een katholieke vertaling klinkt het zo: "Ik sta niet toe dat de vrouw onderricht geeft of meestert over de man; zij moet zich stilhouden."

    2. "Ga nu heen, en sla Amalek, en verban alles, wat hij heeft, en verschoon hem niet; maar dood van den man af tot de vrouw toe, van de kinderen tot de zuigelingen, van de ossen tot de schapen, van de kemelen tot de ezelen toe." (1 Samuël 15;3) In dit bijbelvers geeft de profeet Samuël, tevens richter van de Israëlieten, opdracht tot volkerenmoord op een naburig volk.
    In een andere vertaling: ""Daarom moet ge Amalek gaan verslaan, en alles wat hem toebehoort, met de banvloek treffen; zonder genade moet ge mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen, runderen en schapen, ezels en kamelen doden."

    3. "De toveres zult gij niet laten leven." (Exodus 22:18) Mozes roept op de heksen te vermoorden.

    4: "Gelukkig is hij die ons wreekt voor wat je ons aangedaan hebt, die jou kinderen grijpt en ze tegen de rotsen kapotslaat" (Psalm 137:9)

    5: "En de man stuurde zijn sexslavin naar buiten, naar hen, en ze verkrachtten en misbruikten haar de hele nacht door en bij zonsopkomst lieten ze haar gaan. Bij zonsondergang ging de vrouw terug naar het huis van haar meester, viel voor de deur neer en sliep tot dageraad. Toen haar meester wakker werd in de ochtend en zijn deur opende zei hij tegen haar: 'sta op, laten we gaan'. Maar er kwam geen antwoord. Hij tilde haar op zijn ezel en ging op pad. (Judges 19:25-28)

    6: "Op dezelfde manier kontneukten ook de mannen die hun natuurlijke geslachtsgemeenschap met vrouwen hadden opgegeven elkaar. Mannen verrichte schaamteloze daden en ontvingen hun rechtvaardige straffen daarvoor" (Romans 1:27)

    7: De heer sprak tot Abraham "Neem je zoon, je enige zoon Isaac, die je liefhebt and ga naar het land van Moriah. Offer hem daar als brandoffer op één van de bergen die ik je zal tonen" (Genesis 22:2)

    8: "Vrouwen, onderwerp je aan je echtgenoot als je doet aan de here" (Ephesians 5:22)

    9: ""Slaven, onderwerp je aan je meester met alle respect, niet alleen een rechtvaardige maar zelfs een wrede meester" (1 Peter 2:18)

    van ethiek gesproken !

    Heeft de mens een eigen onsterfelijke ziel en is dit concept aantoonbaar of een kwestie van geloven?
    Nee, mens heeft geen onsterfelijke ziel. En dit is zelfs eenvoudig aan te tonen. Iemand met een herseninfarct, de ziekte van Alzheimer of een ernstig ongeluk waarbij de hersenen zijn beschadigd, kan namelijk compleet van karakter veranderen. Het karakter wordt als ‘de ziel’ gezien, maar als die ziel onstoffelijk en onsterfelijk zou zijn, dan zou deze ook niet kunnen veranderen dankzij dergelijke ‘materiële’ schade aan de hersenen.Die onsterfelijke ziel is dus een kwestie van geloven, eerder een wens dan een realistische hypothese


    Pinechassen
    Paul Cliteur brengt nog een ander Bijbels verhaal in herinnering dat nog veel beter de houding van religieuze terroristen uitlegt, namelijk dat van Pinechas in het boek Numeri. Toen die in het Israëlitische kamp zag dat een Israëlitische man een Moabitisch meisje meenam, doorstak hij hen beide met een speer, iets waarvoor hij in de Hebreeuwse Bijbel geprezen wordt. Pinechas vroeg voor zijn optreden geen goedkeuring aan zijn leider Mozes, maar handelde volgens eigen inzicht. Op dezelfde manier kennen religieuze terroristen zichzelf de macht toe om ‘Gods wil’ tot uitvoer te brengen. ‘Mensen als Osama Bin Laden en Al-Zawahiri zijn de Pinechassen van deze tijd’, aldus Cliteur. En hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Mohammed B. die Theo Van Gogh ritueel vermoordde. In die zin was het ook ‘logisch’ dat Khomeini een bevel kon geven om Rushdie te doden, ondanks het feit dat die elders woonde. En hier komt dat andere aspect van religieus terrorisme op de proppen, namelijk het martelaarschap dat bijvoorbeeld in het Bijbelse boek Makkabeeën wordt geprezen. Mohammed Atta die op 9/11 het eerste vliegtuig in de Twin Towers boorde, was ervan overtuigd dat hij met zijn ‘heldendaad’ het paradijs zou betreden



     
        

    Reageer (0)

    Categorie:levensbeschouwing
    Foto

    mijn vader Eugène ( geboren 24 november 1891 overleden 15 januari 1971 )



    Startpagina !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ik hou van vrolijkheid
  • Laboratorios Chopo Telefonok Huawei
  • Dysentery Meaning In Marathi Dictionary English To Marathi Translation
  • Ptsd Meaning Due To Mass Shooting Tracker Inaccurate Synonym
  • Dose-response Assessment Provides A Direct Measurement Of The Risk

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    2de foto stella band ( zie functionaliteit van jazz)



    Foto

    Cousin Joe ( 1975)

    Foto

    massa volk bij sommige concerten op de begijnenzolder.
    ik zie o.a. Walter Bruyninckx-Frans Pelgrims-en achteraan mijn nichtje

    Foto

    M'Dicq - Maroc -1979


    Foto

    Rik Poot ( l'homme qui pense avec les mains)

    Zonder vakmanschap kan je onmogelijk kunst maken. Een kunstenaar is een stielman. Een beeldhouwer denkt met zijn handen. Je mag nog de meest creatieve geest hebben, maar als je dat niet kunt realiseren, dan ben je niets. Heb je al een pianist gezien zonder vingers of een acteur zonder tong? Het is jammer dat de kunstwereld tegenwoordig helaas alleen draait om publiciteit en geld en enkele kunstpauzen die het mooie weer maken. Een kunstenaar moet uiting geven aan zijn ontroering, aan de schoonheid. Dat is wat anders dan wat onnozele grappen maken. Niemand zegt meer dat de keizer naakt is.

    Foto

    jean lerusse- le 12 mars 1960
    door hem ben ik jazzmuzikant geworden

    Foto

    Peter Welsh. ( Brussels Jazz Club)


    Foto

    7 oaks - Leuven. Bob Shaw-Arthur Berville-Alphonse Strimmel-Léon Duprez-Jean-Paul Vanderborght-Willy Donni  (jaren 60)

    Foto

    benny waters &charlie pauwels op de begijnenzolder.

    Foto

    Johnny Evans en Eddy Devos      in   Herten Aas     (  1967 )


    Foto

    Foto

    tijdens jam-session in de 'crossroads' antwerpen. 2003

    Foto

    foto  -  jassepoes.

    Foto

    Miles Davis-  Hugues Panassié schrijft over hem " qui délibérement tourne le dos à la tradition musicale de sa race et qu'on peut citer en modèle de  l'anti-jazz."
    straffe taal van H.P. mais dépassé -dépassé!!      n°47


    Foto

    Foto

    Coleman Hawkins

    Foto

     Charley Christian- the catalysator


    Foto

    André Donni
    sax-tenor.

    Foto

    Johnny Hodges


    Foto

    Billy Butler. miskend maar grandioos

    Foto

    Joe Pass. In het  boekje "Stijlen en Stromingen" van Piet Van de Craen - niet eens vermeld ??? .

    In zijn recent boek ( pagina 23 ) " Duke Ellington"  Tussen traditie en vernieuwing . Tot Ellingtons discipelen behoren Billy Strahorn ,Thelonius Monk ,die zich door Ellington laat inspireren maar dan afdwaalt naar muziek die geen uitstaans met jazz meer heeft ...........
    wat is dit ?
    "Tussen traditei en vernieuwing " is wel een opmerkelijk oeuvre . Een inleiding tot de muziek van Duke Ellington en de artiesten die zijn composties gestalte geven .


    Foto

    Buster Cooper ( trombonist bij Duke)

    Foto

    zoon Mercer en Duke Ellington

    Foto

    cootie williams

    Foto

    lawrence brown ( bij duke)

    Foto

    Jimmy Hamilton( clarinetplayer) bij Duke

    Foto

    Russell Procope (sax-alto- clarinet bij duke) ik tracht hier alle leden van de Duke Elligton-band  onder mekaar te krijgen.


    Foto

    Sam Woodyard (1925 -1988 ) drummer bij duke- zijn laatste levensjaren bracht hij door in Parijs als "clochard"- en overlijdt er ook !

    Foto

    Louie Bellson drummer bij Duke


    Foto

    Lou Donaldson

    Foto

    tel père tel fils

    Foto

    Rienne 67 ( met Pitt Deconinck - Eddie Devos - Johnny Evans )  festival georganiseerd door Pol van Pol's Jazzclub - hij bevindt zich uiterst links.   Personen , die geinteresseerd in een van die foto's kunnen ze steeds per email van mij verkrijgen. ( mits de gefotografeerde het toelaat ) n° 87


    Foto

    Men is niet de vriend van een vrouw wanneer men haar minnaar kan zijn ( Honoré de Balzac )

    Foto

    En amour la seule victoire c'est la fuite ( Napoléon )

    Foto

    david huysmans
    Hij is de kleinzoon van Camiel Huysmans ( de grote socialistische voorman)  Hij is een benadigd vibrafonist , bewonderaar van Lionel Hampton. Zijn zoon heet Lionel. In de beginjaren 60 heb ik met hem veel gejamd en hij werd een van mijn beste vrienden.Zijn kleinzoon heet Davey en is geboren op dezelfde datum als Camiel ( geboren 26 mei 1871 overleden 25 februari 1968 ingevolge een lichte griep) Davey is geboren op26 mei 1989.

    grapje :    Camiel Huysmans op bezoek in de zoo van Antwerpen.   Opeens is er een giraf die naar hem komt en vraagt   " hé maat  -  hoe zijt gij hier buiten geraakt ???


    Foto

    Georges Adins en Otis Spann


    Archief per maand
  • 12-2015
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 01-2012
  • 02-2011
  • 06-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 11-2008
  • 05-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005

    Foto

    Bohumir Kryl ( 1875 - 1961) in vloed op Louis Armstrong.

    Foto

    Frankie Trumbauer  klarinet en saxofoon )( 1901 -1956 ) in vloed op Lester Young
    Frankie Trumbauer en Artie Shaw leken op mekaar .

    Foto

    mary-lou williams ( foto W. Gottlieb )

    Foto

    Duke ( ook weer een slachtoffer van de sigaret )

    Bekende Atheïsten

    Foto

    Luis Bunuel


    Foto

    Denis Diderot

    Foto

    Karl Marx

    Marx ziet de mens niet als een abstract onveranderlijk wezen, de mens is voor hem lid van een bepaalde maatschappij en deze maatschappij brengt godsdienst voort, als een verkeerd wereldbewustzijn omdat zij een verkeerde wereld is.
    "Godsdienst is de zucht van het verdrukte schepsel, het hart van een harteloze wereld en de ziel van de zielloze toestanden. Het is de opium van het volk "
    (Soms hoort men " opium voor het volk " ;  dat is fout, dat suggereert dat de machthebbers het volk met opium bedwelmen, maar dat bedoelt Marx niet.
    Hij bedoelt dat de mensen vanuit hun ellendige toestand zelf naar de godsdienst grijpen als troost. (uit " De rivier van Herakleitos " )


    Foto

    Ronald Plasterk werd Rooms-katholiek opgevoed en bleef katholiek in zijn schooltijd. Hij bezocht te Den Haag het gymnasium van de Paters van het Heilig Hart van Jezus (Sint Jans-College).

    Plasterk ontwikkelde zich echter tot een overtuigd atheïst (hij zegt vanaf zijn dertiende zeker te weten dat God niet bestaat), maar zei in een interview in 2001 niet te streven naar atheïsme.[15] In 1997 gebruikte Plasterk in zijn column in Intermediair voor het eerst het begrip 'ietsisme', hetgeen hij nog een aantal malen gebruikte in het tv-programma Buitenhof.[16] Hierdoor kreeg het woord een brede bekendheid. In eerste instantie was hij fel tegen een verschijnsel als ietsisme ('een armzalig en irritant tijdsverschijnsel'), maar later stelde hij zijn mening bij in een column voor het televisieprogramma Buitenhof:

    "Het ietsisme is een diffuus geloof, bijna atheïsme met een vleugje nostalgie. Intellectueel mager, maar veel sympathieker dan het idee van een wrede God die deze ellende wil."

    Plasterk is een fervent tegenstander van het creationisme en intelligent design, en viel onderwijsminister Maria van der Hoeven in 2005 fel aan toen zij haar interesse in deze zaken op haar persoonlijk weblog had gepubliceerd en aangaf wel een Kamerdebat te willen over de vraag of intelligent design ook niet op de scholen onderwezen zou kunnen worden.

    In de samenwerking met christelijke collega-ministers in het kabinet-Balkenende IV zei Plasterk geen problemen te ondervinden op het punt van geloofsovertuiging .


    Foto

    Herman Philipse

    Hij is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht en bekend vanwege zijn atheïstische overtuiging. Tevens publiceert hij regelmatig in NRC Handelsblad over actuele onderwerpen.

    Philipse heeft rechten en wijsbegeerte gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ook studeerde hij filosofie te Oxford, Parijs en Keulen. Hij was enige tijd werkzaam aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vanaf 1986 was hij verbonden aan de Universiteit Leiden als hoogleraar wijsbegeerte met als specialisatie kennistheorie. Sinds 1 september 2003 is hij als Universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht.

    Philipse is actief op verschillende terreinen. Vooral op het terrein van de kennisleer heeft hij bijdragen geleverd. Hij publiceerde ook over Heidegger, onder meer met het boek Heidegger's Philosophy of Being. Daarnaast is hij actief in het maatschappelijke debat. Hij heeft bekendheid gekregen door de uitgave van zijn Atheïstisch manifest, door zijn polemieken over theologie en moraal en als columnist bij het televisieprogramma Buitenhof


    Foto

    Foto

    Elisabeth Badinter : Etymologisch gezien betekent  'androgyn ' ' man-vrouw '. Maar de definitie die het woordenboek geeft is beperkter. Van Dale geeft als definitie ' tweeslachtig wezen ', en verwijst vervolgens naar de legendarische hermafrodiet, aan wie men dacht als aan een menselijke vorm die kenmerken  van beide geslachten  in zich verenigde.
    In biologisch en medisch opzicht is de hermafrodiet een abnormaal individu, een monster. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom mensen schrikken als we spreken over androgyne wezens.
    In werkelijkheid zijn we allemaal androgyn omdat menselijke wezens biseksueel zijn op verschillende vlakken en in verschillende mate.
    Mannelijke en vrouwelijke aspecten zin in ieder van ons  verstrengeld, ook al hebben de meeste beschavingen ons altijd als eenduidge wezens voorgesteld. De heersende norm was contrast en tegenstelling De opvoeding moest onduidelijkheden wegwerken en ons leren dat andere deel van onszelf te verdringen. ( uit l'un est l'autre )( Elisabeth Badinter )

    Élisabeth Badinter beschouwt het moslimfundamentalisme als een serieuze bedreiging, in het bijzonder voor de positie van vrouwen. Zij is tegen het dragen van hoofddoekjes op school en verzet zich met verve tegen het besnijden van meisjes en verschijnselen als polygamie. In haar boek Fausse route ("De verkeerde weg") uit 2003 levert zij onder meer felle kritiek op feministes en intellectuelen die zich neerleggen bij wat naar haar mening onaanvaardbaar is en in positieve discriminatie een oplossing menen te zien voor het wegnemen van achterstandssituaties. Volgens Badinter is discriminatie altijd negatief.

    Élisabeth Badinter is de echtgenote van de socialistische oud-politicus Robert Badinter, die als minister van Justitie , die op 9 Oktober 1981 de doodstraf in Frankrijk afschafte.

     De linkse, feministische filosofe Elisabeth Badinter is tegen het verbod op prostitutie. "Voor mij is prostitutie een vrouwenrecht. Ik zie dat heel rationeel. De strijd voor anticonceptie en abortus dateert van de jaren zestig en zeventig. Vrouwen beschikken dus nog maar heel recent over de rechten op hun eigen lichaam. Ze kunnen nog maar een halve eeuw beslissen of ze kinderen willen, en wanneer. Ik interpreteer de vrouwelijke seksuele vrijheid zoals die is bedoeld. Dat wil zeggen: voor mij maakt ook het recht om je lichaam te verkopen deel uit van de zelfbeschikking van een vrouw. Een prostitué moet haar werk kunnen uitvoeren. Zo veilig mogelijk. En in de beste omstandigheden."


    Foto

    Robert Badinter ( als minister van justitie schafte hij in 1981 de doodstraf af  -Proficiat )

    Foto

    Julien Lahaut  In 1941 bij de inval van de nazi- legers in Rusland werd hij opgepakt door de Gestapo. Hij werd afgevoerd naar het concentratiekamp van Buchenwald. Het is daar dat hij door zijn altruistische houding zijn bijnaam kreeg: "l'homme qui a le soleil dans sa poche", "de man die de zon in zijn broekzak heeft". Na de oorlog werd hij voorzitter van de KPB. Hij werd vooral bekend omdat hij op 11 augustus 1950 tijdens de eedaflegging van prins Boudewijn, in opvolging van zijn aftredende vader Leopold III, 'Vive la république' riep, en een week daarna werd vermoord. Op zijn begrafenis waren meer dan 100.000 rouwenden ( waaronder mijn vader Eugène en ik )

    Foto

    James Randi


    Foto

    Karel van het Reve

    Foto

    Nietzsche  Quote :   Vriendschap tussen man en vrouw kan alleen bestaan als er tussen beiden een soort fysieke antipathie bestaat .

    Foto

    Nietzsche werd in 1844 geboren in een dorpje nabij Leipzig. Hij groeide op in een zeer vroom gezin: zijn vader was dominee en zijn moeder kwam uit een domineesfamilie. Na de dood van zijn vader in 1849 verhuisde Nietzsche met zijn moeder en zusje naar Naumburg, alwaar hij in 1854 naar het gymnasium ging. In 1864 begon hij met studeren aan de universiteit van Bonn. Al tijdens zijn schooltijd had Nietzsche een grote belangstelling voor de klassieke oudheid.
    Aan de universiteit van Leipzig leerde hij het werk van Schopenhauer kennen, die een grote invloed op Nietzsche heeft gehad. Nietzsche werd in 1870 gevraagd hooglereaar in de klassieke filologie te worden aan de universtiteit van Basel. Door een verslechterende gezondheid was hij in 1877 genoodzaakt te stoppen met werken. De toelage die hij ontving van de universiteit stelde hem desondanks in staat om aan zijn boeken te werken. Op 45 jarige leeftijd, stortte hij, tijdens een verblijf in een pension in Turijn, geestelijk in. Hij leek ieder besef van realiteit verloren te hebben. Tot zijn dood in 1900 bleef hij in deze toestand: hij zou niet meer genezen. Dat zijn zuster Elizabeth, een fervent nationaal-socialist, hierdoor verantwoordelijk werd voor zijn nalatenschap heeft zijn imago geen goed gedaan.

    Religieuze reactie op atheïsme

    Omdat atheïsme zo lijnrecht tegenover religie staat, wordt atheïsme door religieuze overtuigingen vaak scherp veroordeeld, met name in de monotheïstische godsdiensten christendom, islam en jodendom. In de Bijbel wordt ongeloof (de Bijbelse benaming van atheïsme) sterk afgewezen. In het Nieuwtestamentische Bijbelboek Openbaring van Johannes 21 staat het in de rij met zonden die de persoon in kwestie uiteindelijk in de 'poel die brandt van vuur en zwavel' (de eeuwige straf) doet belanden. Ongeloof wordt namelijk opgevat als rebellie tegen het oppergezag van God en het niet erkennen van het scheppings- en onderhoudingswerk van God. Elders - in de Psalmen 14 en 53 van het Oude Testament / de Tenach - wordt diegene die geen geloof hecht aan God een dwaas genoemd.

     


    Foto

    Biografie

    Michel Onfray groeide op in Normandië en promoveerde in de wijsbegeerte. Hij was van 1983 tot 2002 docent filosofie aan een lyceum in Caen, waarna hij de volksuniversiteit Caen stichtte. In 1993 ontving hij de Prix Médicis voor zijn boek La sculpture de soi.

    In de filosofie van Onfray neemt de psychoanalyse een belangrijke plaats in. Hij beschouwt elke religieuze levensbeschouwing als onhoudbaar en profileert zich als atheïst. Hij benadert het atheïsme, net als het hedonisme, positief en plaatst deze in een anarchistische wereldbeschouwing. Volgens Onfray is het de plicht van de mens te genieten. Elk ethisch handelen moet gebaseerd zijn op genot. In dit verband spreekt Onfray over een "esthetische ethiek". In zijn moraal is alles gericht op genot en wordt het menselijk lijden afgewezen. Werkelijke naastenliefde bestaat volgens Onfray niet; naastenliefde is volgens Michel Onfray feitelijk een middel om het eigen genot centraal te stellen - hij spreekt daarom over "consideratie" in plaats van naastenliefde.

    Michel Onfray bouwt zijn filosofie vooral op Friedrich Nietzsche, de 19e eeuwse materialistsiche filosofen en de Grieken (zoals Epicurus en Democritus). In zijn vroege werk is bij Onfray ook de invloed van Georges Palante duidelijk merkbaar. 

     

     


    Foto

    Wafa Sultan (Banias, Syrië, ca. 1959) is een Amerikaanse psychiater van Syrische afkomst die in Los Angeles leeft en de relatie tussen de religies bekommentarieert. Ze gaat hierbij uit van haar vaststelling dat, in tegenstelling tot andere religies zoals het Christendom, het Jodendom, het Hindoeïsme of het Boeddhisme, de voornaamste bron van religieus geweld voortspruit uit de Islam.

    Wafa Sultan en haar man David Sultan emigreerden naar de Verenigde Staten in 1989 en zijn beiden genaturaliseerde Amerikaanse staatsburgers. Ze heeft te kennen gegeven dat ze vreest voor de veiligheid van hun familieleden die in Syrië verblijven.

     


    Foto

    ’Veel westerse islamologen hebben de islamitische manier van denken overgenomen”, zegt ex-moslim Ibn Warraq. „Ze interpreteren de Koran met behulp van commentaren van Arabische theologen, waardoor ze in hetzelfde cirkeltje blijven ronddraaien: Faisal heeft het van Ali, Ali van Ahmed, Ahmed van Uthman, die het tenslotte van Mohammed heeft.”

    Zelf moet Ibn Warraq (een schuilnaam, die hij draagt uit veiligheidsoverwegingen) niets hebben van de manier waarop moslims hun godsdienst benaderen. Hij is een afvallige en schrijft kritische boeken over de ontstaansgeschiedenis van de islam en de interpretatie van de Koran. Onlangs was hij in Nederland op uitnodiging van de LPF, die een congres organiseerde over de islam


    Foto

    Margie Evans  ( in de bloemen gezet )

    Foto

    Waarschijnlijk in 1974   met Ray Nance en Migthy Flea in zaal Cecil Antwerpen

    Foto

    Roger Vrancken ( °Liège. 1920 ) En 1959, il décide de tenter un come-back à l'occasion du premier festival  de Comblain-la-Tour. Il sera accompagné par les jeunes Jean Lerusse et Willy Donni.( Jean Pol Schroeder )( Dictionnaire du Jazz )(à Bruxelles et en Wallonie )

    Foto

    Comblain 1966 met Eddy Boyd . ( toen reeds rechtstreekse uitzending naar de usa. )

    Foto

    Charlie Christian en Django mijn idolen !

    Foto

    met Phil Abraham  :  betonfabriek  - Kontich

    Foto

    Foto

    Jazzclub Houtum Street. André Donni -Dan Barett ( trombonist bij de Woody Allen band ) Tom Baker ( trompettist ) 3 juni1996   foto: ( Paul Winand )

    Foto

    Jam session Begijnenzolder.
    Freddy Sunder - Georges Wellens - Willy Donni

    Foto

    Maroc 1979

    M'dicq  ( Maroc 1979 )   met o.a Patricia Beysens

    Foto

    place m'as tu vu ?? à Knocke )

    Foto

    met José Bedeur in de 7 oaks Leuven begin jaren 60.


    Foto

    met Irène Vervliet in la huchette ! juni 1984 !


    Foto

    le grand café ( tijdens brussels jazzralley )

    Foto

    LUCHTGITAAR ( foto Jos L. Knaepen )
    tijdens de creatie van mijn wereldhit ' blues for invisible guitar '

    les grands musiciens de jazz ont souvent le sens de l'humour :    ainsi déclara Jean-Louis Rassinfosse qu'il était negro  ( à la naissance il pésait 4kg 500 ) et Philip  Catherine répondait au chauffeur de taxi , qui avait  demandé s' il était dieu le père qu'il exagérait )


    Foto

    den bosch

    30.05.1982.

    Foto

     tel père tel fils.

    Foto

    Howlin Wolf ( billi&rd palace ) concert ajc. 1964 .

    Foto

    tijdens een jam-session ( Liège ) begin jaren 60

    Foto

    Swinging Jazz at de 'muggen'  O4.O2.93

    Foto

    Sleepy John Estes (foto Georges Adins )

    Zoeken in blog


    Inhoud blog
  • Religieus Gevoel .
  • Notities !
  • Alfred Russell Wallace
  • Timon Dias - de Volkskrant 17 juli 14
  • Sjiieten en Soennieten
  • Interne Keuken 21.12.2013
  • Paus Franciscus Time magazine !
  • Ayn Rand ( Magda Michielsens ) 25-11-2013 (foto )
  • Atheîsme als basis voor de moraal ! ( Dirk Verhofstadt )
  • Etienne Vermeersch -Dirk Verhofstadt - Dawkins

    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • filmpjes (6)
  • levensbeschouwing (58)
  • Willy Donni (19)

  • Foto

    Jazzfestival 1982     (beleiding van Bob Wilber  Warren Vaché  Guy Lafitte )

    Foto

    Wallace betreurde het dat Darwin de beperkingen van hun ontdekking niet inzag. Het sterkste argument daarvoor vormen de menselijke hersenen. Volgens Darwin kan een orgaan zich niet vormen voordat het nodig is. Met de menselijke hersenen is dit wel gebeurd. Bewijs van Wallace: als je een kind uit het oerwoud opvoedt, zal dat net zo goed vreemde talen en wiskunde leren als een ander kind. Darwin nam Wallace diens dissidentie zeer kwalijk, precies zoals darwinisten nu de aanhangers van Intelligent Design (ID) doen.

    alle eigenschappen van het leven op aarde zijn te verklaren door de evolutieleer, uitgezonderd het bewustzijn van de mens.( aldus Alfred Wallace Russell ) Deze stelde dat het mechanisme zo gecompliceerd is dat het helemaal niet via natuurlijke selectie is opgekomen en toegeschreven moet worden aan goddelijke tussenkomst .

    De tweede theorie was van Noam Chomsky, de vader van de linguïstiek.

    Chomsky zei iets wat daar veel op lijkt,  al noemde hij God niet . Hij vond het mechanisme te verfijnd en uitgebreid om via natuurlijke selectie, door blind toeval ontstaan te zijn . Honderd miljard zenuwcellen samengepakt in zo'n kleine ruimte kunnen wel een nieuwe natuurkundige wet tot gevolg hebben. Eigenlijk noemt hij een wonder, al gebruikt dat woord niet. 

    Helaas zijn de theoriën van Wallace en Chomsky niet te toetsen. Een derde idee is afkomstig van de briljante MIT- psycholoog Steve Pinker, die oppert dat de evolutie van taal geen groot mysterie is .


    Foto

    According to an urban legend, Kennedy allegedly made an embarrassing grammatical error by saying "Ich bin ein Berliner," referring to himself not as a citizen of Berlin, but as a common pastry

    Foto

    une boule de Berlin !

    Foto

    Tijdens mijn legerdienst in Werl ( Duitsland ) leerde ik gitaar spelen met de methode van Arie Ligthart ( gitarist bij de ' dutch swing college band )

    Foto

    Houtum Street Jazzclub - Kasterlee   met o.a. Richard Rousselet -André Donni -Paul Dubois.
    4 November 1985

    Foto

    met Eddie Boyd - Begijnenzolder  -1969 ( augustus )

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Maroc M'Dicq 1979


    Foto

    Duke Ellington en Steve Wante ( jaren 50 )


    De ziel tekst voor mailgroep
     

    Ook de "ziel" als "levensbeginsel" is het resultaat  van zo'n bijeenkomen van atomen. Van onsterfelijkheid kan dan ook geen sprake zijn , aan gezien de ziel verdwijnt op het moment dat de atomen verdwijnen op het moment dat de atomen waaruit ze is opgebouwd, elkaar weer loslaten.

    Het atomisme is de eerste inspiratiebron van de meeste vormen van materialisme

    Lichaam ben ik , helemaal en niets daarnaast en ziel is maar een woord  voor iets van het lichaam( Nietzsche )

    Het bestaan van de eeuwige ziel van Plato, die de Vormenleer heeft aanschouwd en mag hopen daar ooit terug te keren, wordt door de meeste filosofen  niet meer aanvaard.

    Sommige christelijke denkers geloven nog in een ziel , maar die is dan wel geschapen samen met het lichaam van de mens : onsterfelijk maar niet eeuwig .

    Christenheid !
    een in de geschriften van de Jehova's getuigen geringschattend gebruikte term om naar "valse" of "ongelovige" christenen te verwijzen, ofwel naar de christenen die naar hun mening niet op de juiste manier de bijbelse leringen volgen
    Het gebrek van humor in de bijbel is opvallend !  Ook afkeer van het lichamelijke en seksualiteit stoort mij uitermate.
    Inzoomen op seksualiteit is een centraal punt in  Christus' boodschap

    Levend in de Victoriaanse tijd moest Charles Darwin erg voorzichtig zijn in verband met zijn atheïsme. (agnosticisme )


    Foto

    Volgens professor Van den Broeck moet de definitie van ambitieus zijn herzien. "Zolang dat ambitie staat voor het verslaan van de andere, zullen we worden geconfronteerd met de exploten van het kortetermijndenken ! " Toch is het opvallend dat in onze hedendaagse maatschappij het echte mannelijke denken nog veel aanzien geniet. " In de media  houden de mensen van spectaculaire statements van Bart Dewever en Jean-Marie Dedecker.
    Je moet maar naar het oorlogsjargon in de kranten kijken. Op dat gebied zijn we nog heel Darwiniaans bezig en mannelijke denkers naïevelingen die schouder aan schouder klaarstaan om een dinosaurus aan te vallen en nauwelijks de langetermijngevolgen in rekening brengen! "


    Foto

    Mensen zouden zich van dieren onderscheiden doordat ze
    beschikken over een vrije wil. Maar wetenschappelijk onderzoek
    naar de werking van de hersenen wijst steeds meer een andere
    richting uit en maakt duidelijk dat die vrije wil eigenlijk ‘vastligt’ in
    onze hersenen. Ons gevoel van autonomie is misschien eerder een
    illusie gecreëerd door onze hersenen? Wat zijn de gevolgen hiervan
    voor onze opvattingen over onze (morele) verantwoordelijkheid.
    Zijn we zelf meester van ons gedrag of eerder de slaaf van onze
    hersenen ! ( aldus Johan Braeckman )

    20 maart 2008

    Prof. Johan Braeckman ‘Neurowetenschappen en het statuut

    van de vrije wil’



    Foto

    Clara Zetkin en Rosa Luxemburg ( foto Encyclopedia Britannica -online-)
     8 maart 2010 : honderste  verjaardag van de Internationale Vrouwendag.
    Clara Zetkin (1857-1933) lag aan de basis van die dag waarop de strijd van de vrouwen overal ter wereld in de aandacht staat

    Bij de Duitse revolutie van 1918 verwerven de vrouwen het algemeen stemrecht en het recht zich verkiesbaar te stellen.

    Clara Zetkin wordt al een snel volksvertegenwoordiger voor de Communistische Partij van Duitsland en zal voor die partij van 1920 tot 1933 in het parlement de Reichstag zetelen.
     Ze blijft fervent tegen het nazisme strijden tot het jaar dat ze sterft .

    Inhoud blog
  • Religieus Gevoel .
  • Notities !
  • Alfred Russell Wallace
  • Timon Dias - de Volkskrant 17 juli 14
  • Sjiieten en Soennieten

    Zoeken in blog



    Foto

    De genezing van Audrey Toguchi ( hier samen met Kardinaal Danneels ) werd toegeschreven aan pater Damiaan en aldus kan hij toetreden van de heiligen .

    Foto

    Jacques Lacan:

    Jacques Lacan (13 april 19019 september 1981) was een Frans psychoanalyticus die beroemd geworden is voor zijn zogenoemde 'terugkeer naar Freud' en het dictum dat het onbewuste gestructureerd is zoals een taal. Behalve door Freud werd hij vooral beïnvloed door de structuralistische taalkunde van De Saussure en de structurele etnologie van Lévi-Strauss. Lacan transformeerde de psychoanalyse van een theorie over en behandelmethode voor neurose tot een overkoepelende theorie waarmee ook uitspraken gedaan kunnen worden over de maatschappij. Zijn invloed is nog steeds te merken in literaire theorie, filmstudies, genderstudies en de psychologie. Hij had met name een grote invloed op de denkers Derrida en Žižek, die er echter radicaal verschillende interpretaties van Lacans nalatenschap op nahouden.

    Jacques Lacan was psychiater in Parijs, en niet tevreden over de theorievorming van ego-analytici en de opleiding van de psychoanalytici, vooral omdat hij van mening was dat ze Freud niet goed gelezen hadden, en hij ontketende met zijn wekelijkse séminaires een ware retour à Freud van waaruit hij dan formules en mathemen distilleerde om zo de menselijke psyche wat formalistischer en structuralistischer te benaderen. Ondanks de twijfels die bij sommigen omtrent de mentale toestand van Lacan zelf rezen heeft hij grote bijval gehad en wordt op Freud na beschouwd als de belangrijkste psychoanalyticus van de 20e eeuw en één van de meest invloedrijke denkers van die periode


    Foto

    De naam van de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan (1901-1981) roept bij velen het beeld op van een visionaire denker die in een veelgelaagd discours aantoont dat wij onszelf niet begrijpen, dat ons diepste zelf geconstitueerd wordt door de Ander en dat vervulling van onze diepste verlangens ons voortdurend ontsnapt. Bij anderen roept dezelfde betekenaar het beeld op van een warrige raconteur die een vorm van conceptueel surrealisme bedreef dat velen ten onrechte voor zinvolle filosofie of op z’n minst zinvolle kritiek op gangbare filosofie hebben opgevat. In talloze boeken en artikelen wordt de eerste visie verdedigd. In het boek " Jacques Lacan - Proefvlucht in het luchtledige -verdedigt Filip Buekens dat enkel het tweede beeld accuraat is.

     Hij laat bovendien zien dat veel interpretators van Lacan de conceptuele glissando`s, drogredenen, absurde generalisaties en vreemde excursies in de logica niet in vraag stellen en mateloze interpretaties creëren die de op zich al vreemde stellingen van Lacan uitvergroten tot volstrekt absurde beweringen. Samen met Lacan miskennen zijn verhelderaars (die meestal niets verhelderen) de metafilosofische deugden van zorgvuldigheid en accuraatheid.Dit provocerende boek richt zich zowel tot psychoanalytici, filosofen als menswetenschappers die menen dat (Lacaniaanse) psychoanalyse ‘inzicht in het leven’ zou verschaffen. Het biedt een andere kijk op een Franse denker die veel te lang op handen is gedragen. Het boek bevat bovendien een stevig onderbouwde kritiek op populair postmodern gedachtengoed, en is bijgevolg van belang voor filosofen, psychologen, psychoanalytici en iedereen die in de geschiedenis van het postmoderne denken geïnteresseerd is.

    Over de auteur:

    FILIP BUEKENS studeerde taalkunde en filosofie aan de K.U.Brussel, Leuven en Keulen. Hij is universitair hoofddocent Taalfilosofie aan de faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Tilburg. In recente publicaties begeeft hij zich vooral op het terrein van analytische referentie-theorieën (Kripke, Perry), theorieën over fenomenaal bewustzijn en grondslagen van de analytische filosofie.


    Est-ce que vous iriez travailler une journée gratuitement pour votre patron? Non, alors arrêtez de demander aux artistes de se produire gratuitement dans vos concerts!!!! C'est un manque de respect vis à vis du travail fourni par ces gens qui viennent vous divertir

    (facebook - groep )


    Laatste commentaren
  • mooi! (Valerie)
        op over me zelf.
  • captain (david)
        op Pol's Jazz Club.
  • captain-gezagvoerder-commandant (huysmans)
        op Viktor Stenger .
  • elke week een tekening (jaapberk)
        op eerste statement .
  • Welkom op het blog Pip (Pip)
        op eerste statement .
  • Dit wordt lezen en luisteren geblazen... (Titipoes)
        op eerste statement .
  • Blijf maar je gedacht zeggen, hoor. Liefst. (Mandysblog)
        op eerste statement .
  • herinneringen (chantal)
        op over me zelf.
  • koran (david huysmans)
        op gematigde islam
  • bebert heeft het goed gezien (david huysmans)
        op Albert Einstein .

  • Inhoud blog
  • Religieus Gevoel .
  • Notities !
  • Alfred Russell Wallace
  • Timon Dias - de Volkskrant 17 juli 14
  • Sjiieten en Soennieten
  • Interne Keuken 21.12.2013
  • Paus Franciscus Time magazine !
  • Ayn Rand ( Magda Michielsens ) 25-11-2013 (foto )
  • Atheîsme als basis voor de moraal ! ( Dirk Verhofstadt )
  • Etienne Vermeersch -Dirk Verhofstadt - Dawkins


    Blog als favoriet !

    Foto

    Photo kredit :  Dirk Gooris  - Eddy Boyd ( Begijnenzolder circa 1969 )


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Mon frère Joseph Donni
    ( 1 augustus 1924  - 5 april 2010 )

    Foto

    " La vierge corrigeant l' Enfant Jésus " de Max Ernst ( 1926 )


    Foto

    Foto

    Foto

    Comblain   1966


    Vaak wordt beweerd dat de mens van de apen afstamt. Dat is niet helemaal juist. De apen zijn onze neven, niet onze voorouders      n°158


    Foto

    the Humaniora Boys  1954


    Foto

    Karikatuur  door Karel Op de Beeck -    zolder  circa  1970

    Foto

    England  -  Tournée - 1975 -    Willy Donni trio  met Gene Conner - Cousin Joe - Big John Wrencher .


    Foto

    Willy  :    en de kippen  -    ongeveer   1940    


    Foto

    Het utopisch denken , dat was de Sovjet-Unie , dat was ook het fascisme, ...   Ik heb er daardoor wat schrik van . Het utopisch denken gaat uit van de intrinsieke goedheid van de mensen, maar mensen zijn egoïsten.  Vandaag verschijnen er nationalistische utopieën, en die doen het goed.

    Veel van de verworvenheden in West-Europa hebben we te danken aan het bestaan van de Sovjet-Unie, en daardoor hebben we een sociaal systeem dat veel beter is dan dat in de Verenigde Staten . ( aldus Koen Raes ) ( °1954 - 2011 )


    Ook het dualistische politieke systeem werkt niet echt goed mee. Moment dat je een opmerking hebt word je in het linker of rechter vakje gestopt. Chomsky maakt hier zelf ook de fout door het kapitalisme al bij voorbaat af te schrijven. !

    n° 169


    Student politicologie Yernaz Ramautarsing wil de 'linkse indoctrinatie' op Nederlandse universiteiten aankaarten. Hij zegt donderdag in Pauw en Witteman geïnspireerd te zijn door het boek 'Atlas shrugged' van Ayn Rand, een roman die een rechts-liberale ideologie uitdraagt. Cabaretier Freek de Jonge zit er tegenover en geeft vrijdag op Twitter toe dat hij werkelijk met stomheid was geslagen hierdoor.

    Ramautarsing zegt dat hij 'minachting' heeft voor linkse theorieën. Cabaretier Freek de Jonge heeft juist daarvoor geconstateerd dat er in Nederland een 'populistische correctie' heerst, zoals er vroeger een 'politieke correctie' was. Het is normaal en populair geworden om bijvoorbeeld discriminerend taal uit te slaan, stelt De Jonge.

    Hoewel De Jonge daarna het belang benadrukt van 'ontmoetingen' tussen de beide kampen, houdt Ramautarsing hem voor dat hij het is die het beeld van 'polarisatie' in stand houdt. Er zou geen midden zijn. Hierop besluit De Jonge van het onderwerp af te stappen, omdat hij het gesprek 'vervelend' vindt worden. Het geheel wordt afgemaakt door oud-VVD-minister Verdonk die De Jonge toewerpt: 'Lach dan eens. Jij bent de cabaretier, maak eens een grap!'

    Pauw en Witteman :  28 november 2013.


    Religie verenigt mensen. Dat werkt voor mensen die dezelfde religie
    aanhangen. Maar er zijn vele religies en zorgen daardoor vooral voor scheiding.
    Religies bemoeilijken integratie en zijn een excellent hulpmiddel voor het
    instandhouden van conflicten omdat ze die irrationeel maken en extra brandstof
    leveren. Ga maar na in de recente geschiedenis. Conflicten zonder religieuse
    dimensie zijn veel minder gewelddadig dan conflicten met. Zie de scheiding van
    Zweden en Noorwegen, Tsjechië en Slovakije en vergelijk met Joegoslavië
    (christenen, othodoxen en Islamieten) en Noord-Ierland (protestanten en
    katholieken). In België is er al meer dan een eeuw strijd tussen noord en zuid
    en nog geen enkele dode.

    Zonder religie zouden er niet eens joden
    geweest zijn om terug te keren naar Palestina. De Joden die Palestina bijna 2000
    jaar geleden hadden verlaten zouden wellicht overal opgegaan zijn in de
    bevolking van de streken waar ze belandden en daar zou niemand slechter van
    geworden zijn, ook die mensen niet.( tekst van Ockham (nickname) - mailgroep vrijdenken )   N°194


    Sommige auteurs zijn van mening dat de Franse Jazzcriticus Hugues  Panassié  in zijn boeken  "een oppositie zwart/wit systeem heeft gecreëerd      dat de superioriteit van de voormalige op de laatste voortstelt maar in feite een reproductie is  van meer conventionele racistische stereotypes"  Dus ' reverse racism '!  omgekeerde discriminatie  - oikofobie ??


    Godsdiensten gaan al eeuwenlang hand in hand met geweld en economische uitbuiting. De Tibetaanse theocratie vormt hierop geen uitzondering. Tot 1959 het laatste jaar dat de dalai lama de scepter zwaaide over Tibet was het feodaal georganiseerd. Slaven werkte op het land van hun geestelijke of wereldlijke heren. Het klooster van Drepung was een van de belangrijkste grootgrondbezitters van de wereld met 25000 slaven. De dalai lama leefde zelf rijkelijk in zijn potalapaleis. Slaven die probeerde te vluchten werden genadeloos afgemaakt en in talloze gezinnen werden regelmatig kinderen , jongetjes uiteraard, weggerukt om opgeleid te worden tot monnik ! (Myriam En Bert )


    Zoeken in blog


    Categorieën
  • filmpjes (6)
  • levensbeschouwing (58)
  • Willy Donni (19)

  • Foto

    Met Libres de le dire publiceert uitgeverij Flamamrion een boeiende dialoog tussen twee vrouwen die over hun verschilpunten heen, verenigd blijven in dezelfde strijd: de verdediging van het feminisme, de laïciteit en de vrije meningsuiting. Doodsbedreigingen van Gods gekken en een fatwa die sedert 1994 tot ballingschap noopt voor de ene en beledigingen en intimidaties voor de andere, zijn de prijs die ze betalen voor hun verdediging van de rechten van de vrouwen en hun standpunten over de plaats van de godsdienst in de samenleving en de opkomst van het communautarisme. Aan de ene kant Taslima Nasreen, Bangaldesh, arts, dichter, schrijfster, auteur van Lajja, Enfance au féminin, Vents et rafales, ereburger van Parijs en een boegbeeld van de strijd tegen het integrisme. Zij leeft onder politiebescherming. Aan de andere kant de Française Caroline Fourest, journaliste bij Charlie Hebdo, kroniekschrijfster bij Le Monde en France Culture en auteur van opgemerkt en veel gelezen onderzoekswerk zoals Frère Tariq, La Tentation Obscurantiste en La Dernière utopie. Zij werd gelauwerd voor haar buitengewone inzet tegen het religieus integrisme met de Prix de la laïcité 2005 en de Prijs voor het politieke boek 2006.

    Je kunt niet ernstig beweren dat je een hele reeks passussen in hun tijd moet situeren en tegelijk stellen dat kledingvoorschriften van kracht blijven  ( E. Vermeersch )




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!