NIEUW: Blog reclamevrij maken?


bloguez.com
Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meerJe vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers
Inhoud blog
 • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
 • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
 • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
 • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
 • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand
  .

  .

  Zoeken in blog
  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

  El Sympathico
  bestblogs cowboyke
  Klik en stem
  Bestblogs
  Dank U
  .

  .
  .  .

  06-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter

  Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter

  Ondanks het feit dat er elk jaar 40.000 ton stof uit de ruimte op Aarde valt, wordt onze planeet elk jaar 50.000 ton lichter. Radiozender BBC 4 zocht uit hoe het komt dat we zo veel gewicht verliezen.

  Dat er steeds meer mensen op onze planeet leven of steeds meer gebouwd wordt, heeft trouwens niets met de gewichtstoename van onze Aarde te maken. Mensen en dingen worden gemaakt met de stof die al op aarde aanwezig is. De meeste raketten en satellieten die we van op Aarde lanceren vallen na een tijdje ook opnieuw op aarde, dus ook daar geen verschil.

  De Britse wetenschappers Chris Smith en Dave Ansel hebben het fenomeen uitgelegd op de radiozender. Elk jaar zuigt onze zwaartekracht veertigduizend ton stof naar onze aarde toe. Dat stof wordt deel van onze planeet, Aarde is namelijk voor een groot deel gemaakt van die 'sterrenstof'. Volgens ruimtevaartorganisatie NASA komt er trouwens 160 ton stof per jaar extra bij op onze planeet, omdat de temperatuur hoger wordt.

  Waterstof en helium
  Maar hoe komt het nu dat de Aarde zoveel gewicht verliest? De kern van de aarde raakt na verloop van tijd veel energie kwijt. Het is als een gigantische nucleaire reactor die brandstof verbrandt. Minder energie betekent minder massa. Op die manier verdwijnt er 16 ton massa per jaar. Maar het grootste verlies is 95.000 ton waterstof en 1.600 ton helium. Die dingen zijn te licht om door de zwaartekracht hier te worden gehouden en gaan verloren in de ruimte. Het resultaat: -50.000 ton per jaar. Dat is dus elk jaar 0.000000000000001 procent minder massa.

  Moeten we nu vrezen dat de Aarde helemaal zal oplossen? Neen hoor. Ook over dat verlies van de waterstof moeten we ons geen zorgen maken. Het zal triljoenen jaar duren eer de voorraad daarvan uitgeput is. Helium, dat is een andere zaak. Elk jaar gaat 0,00052 procent van onze voorraad daarvan verloren. Op een dag kan dat dus wel eens zeldzaam worden. Helium is onder meer cruciaal voor MRI-scanners en voor de productie van titanium en zirkonium. (adb)

  06-02-2012 om 14:21 geschreven door cowboyke

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (24)
  31-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen

  Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen  Schotse wetenschappers van het instituut dat zestien jaar geleden het eerste schaap 'Dolly' kloonde, zijn erin geslaagd om hersenweefsel te ontwikkelen uit huidcellen. Met de technologie zouden op termijn medicijnen voor ziektes als multiple sclerose, Parkinson en zenuwziektes beter getest kunnen worden, zo schrijft The Observer zondag.
   
  Op basis van huidcellen slaagden de wetenschappers van het Edinburgh Centre for Regenerative Medicine erin om zenuwcellen te maken, genetisch identiek als in het hersenweefsel. Het komt erop neer dat uit huidcellen stamcellen gemaakt en gemanipuleerd worden om in hersencellen te evolueren.
   
  De wetenschappers bouwden voort op de technologie die gebruikt werd om het schaap Dolly te klonen. De hersencellen kunnen gebruikt worden om de neurologische conditie van een persoon te onderzoeken "want een naald in iemands hersenen steken en er cellen uithalen, kan niet", aldus de directeur van het centrum, professor Charles ffrench-Constant.
   
  De impact van medicijnen voor de behandeling van onder meer multiple sclerose, Parkinson, schizofrenie en bipolaire depressie zou getest kunnen worden op cellen. De wetenschappers hopen dezelfde technologie te gebruiken voor andere moeilijk bereikbare organen. (belga/vsv)

  31-01-2012 om 14:22 geschreven door cowboyke

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (4)
  29-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier

  Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier

  Sony heeft een batterij voorgesteld die stroom haalt uit papier, meldt Tweakers. De bio-batterij gebruikt een cellulase-enzym om papier af te breken tot glucose, die kan dienen als brandstof voor de batterij.

  De anode van de batterij zet met behulp van enzymen de glucoseoplossing om, zodat elektronen en waterstofionen gevormd worden. De waterstofionen en elektronen migreren gescheiden naar de kathode van de batterij. De batterij kan elektriciteit genereren door de verplaatsing van de elektronen door het externe circuit.

  Kerstkaart
  In theorie zou de batterij een capaciteit van 18Wh kunnen bieden met de hoeveelheid glucose van een A4-velletje, maar voorlopig ligt de capaciteit een stuk lager. Sony demonstreerde de technologie op de Eco-Products 2011-beurs in Japan met een kerstkaart. Zodra je een vloeistof over de kaart giet, speelt die een kerstliedje af. (sam)  29-12-2011 om 10:34 geschreven door cowboyke

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (12)
  06-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is

  Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is


  Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft een planeet ontdekt die op de aarde lijkt en die op "levensvatbare" afstand rond haar ster draait. Het is de derde potentieel leefbare planeet die ruimtewetenschappers ontdekken.

  De planeet, Kepler 22-b, ligt op ongeveer 600 lichtjaren afstand, is ongeveer 2,4 keer groter dan de aarde en draait in 290 dagen rond haar ster. De temperatuur zou er circa 22 graden Celsius bedragen. De astronomen weten echter nog niet of de planeet vooral bestaat uit steen, gas of vloeistof, zo meldt de Britse omroep BBC.
   
  De bevestiging van het bestaan van de "zusterplaneet" betekent dat de NASA-astronomen de planeet minstens drie keer voorbij haar ster hebben zien passeren. Ze kunnen niet zeggen of er een bepaalde levensvorm aanwezig is op de planeet, alleen dat de nodige voorwaarden vervuld zijn opdat leven zich er zou kunnen ontwikkelen.
   
  Kepler 22-b werd ontdekt door de Amerikaanse sonde Kepler. Die werd in maart 2009 gelanceerd en is ontworpen om planeten in de Melkweg te zoeken die op de aarde lijken. De sonde heeft momenteel 2.326 kandidaat-planeten gevonden, waarvan er 207 min of meer de omvang van de aarde hebben. "Deze ontdekkingen bewijzen dat er veel leven in het universum aanwezig is", zegt Alan Boss van Carnegie Institute.
   
  In mei was het Franse Centre national de la recherche scientifique (CNRS) de eerste die een potentieel leefbare planeet aankondigde: een planeet die rond de dwergster Gliese 581 draait, op 20 lichtjaren van de aarde. Zwitserse astronomen bevestigden in augustus het bestaan van een andere dergelijke planeet, HD 85512b, op 36 lichtjaren afstand.

  Wetenschappers houden de potentieel leefbare planeten bij in een index. Op dit ogenblik zijn al 47 planeten en manen gevonden die in het plaatje passen. (belga/sps/gb)

  06-12-2011 om 16:05 geschreven door cowboyke

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (4)
  04-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand

  Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand

  "

  Een nieuw revolutionair systeem kan bommakers en explosieven vanop afstand opsporen. Het gebruikt nieuwe sensoren die verhoogde concentraties van bepaalde chemische stoffen opsporen in de lucht, en zo zien op welke locatie er mogelijk bommen worden gemaakt.

  "Als dit Lotus-systeem had bestaan rondom de aanslag in Londen, dan had die misschien voorkomen kunnen worden", zegt Antoine van der Heijden van het Nederlandse technologiebedrijf TNO, een van de medewerkers aan het door de Europese Unie gesteunde project. "De explosieven voor deze aanslag werden in Leeds gemaakt, en die hadden we van buitenaf met deze technologie kunnen opsporen."
   
  Vreemde geur
  Het heeft namelijk zeven weken geduurd voordat de bom was gemaakt, legt Van der Heijden uit. "De buren zeiden later dat ze een vreemde geur roken. Als ze dat verteld hadden, had het Lotus-systeem kunnen worden ingezet." Dan had het gevaar met de nu ontwikkelde technologie zeker onderkend geworden zonder het pand te hoeven ingaan, denkt de TNO-medewerker.
   
  Onopvallend
  De sensoren kunnen in een auto worden gestopt en daarmee kan onopvallend door een buurt worden gereden. Als er verdachte concentraties chemische stoffen worden waargenomen, bekijkt een computerprogramma of die bij elkaar kunnen worden gebruikt om een bom te maken. Als dat zo is, kunnen inlichtingendiensten en politie plannen maken om vroegtijdig in te grijpen.
   
  Implementatie
  Hoewel de techniek er is, zal het nog een jaar of vijf duren voordat het systeem eventueel operationeel is. Er is interesse van politiekorpsen in Europese landen. (anp/sam)

  04-11-2011 om 14:29 geschreven door cowboyke

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (16)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Mars-reizigers' keren terug naar aarde

  'Mars-reizigers' keren terug naar aarde

  mars reizigers keren terug naar aarde

  Zes reizigers keerden vrijdag na een verblijf van 520 dagen op een 'Mars-basis' terug naar de aarde. Ze verbleven wel niet letterlijk op Mars: de drie Russen, een Fransman, een Italiaan en een Chinees brachten achttien maanden door in een kleine, raamloze, capsule in een onderzoekscentrum in Moskou.

  In het centrum werd onderzocht hoe mensen reageren op een langdurige afzondering in een afgesloten ruimtecapsule. De onderzoekers onderwierpen de zes proefpersonen aan omstandigheden die zich tijdens een echte Marsreis zullen aandienen. Zo aten ze enkel ingeblikt voedsel, konden ze maar een keer per week douchen en gebeurde communicatie enkel via e-mail en, vertraagde, videoboodschappen.

  De wetenschappers kunnen nu al concluderen dat mensen in staat zijn om zo'n lange periode in afzondering te leven, al zijn er natuurlijk goede en slechte momenten. Een minder plezante periode was augustus: in die maand trokken veel families van de 'ruimte'-reizigers op vakantie en werd er minder gecommuniceerd.

  Vanwege de hoge kostprijs en technologische problemen zal het wellicht nog enkele tientallen jaren duren eer er daadwerkelijk naar Mars gereisd kan worden.

  04-11-2011 om 14:25 geschreven door cowboyke

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  15-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers tellen het aantal zandkorrels op strand

  Wetenschappers tellen het aantal zandkorrels op strand

  Hoeveel zandkorrels liggen er op een strand in Cornwall? Het is zonder twijfel geen vraag waar u vannacht van wakker zal liggen. En toch zijn wetenschappers begonnen de zandkorrels op het strand te tellen.

  Het is de bedoeling te berekenen hoe snel het strand ten prooi valt aan erosie. Het hele karwei zal voor de onderzoekers van de universiteit van Plymouth ongeveer vijf jaar duren. Speciale instrumenten tellen de zandkorrels binnen een stelling van 40 meter. De gegevens worden bijgehouden door een computer.

  Naarmate de golven over het zand bewegen, zullen de wetenschappers onderzoeken hoe het strand beweegt. Zo willen ze te weten komen welke golven de meeste erosie veroorzaken. En om de wetenschappers alvast moed te geven: astronomen berekenden dat er tien keer meer sterren in de nachthemel te tellen zijn dan alle zandkorrels in de woestijnen en op de stranden van onze planeet samen. (gb)

  15-10-2011 om 14:09 geschreven door cowboyke

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (9)
  12-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Motilium veroorzaakt plotse hartstilstand"

  "Motilium veroorzaakt plotse hartstilstand"

  Het geneesmiddel motilium veroorzaakt volgens farmacoloog Luc Hondeghem in ons land jaarlijks honderden doden door een plotse hartstilstand. Dat staat in het weekblad Knack, dat morgen in de rekken ligt. Hondeghem deed in 2000 en 2002 zes experimenten met domperidon, de in 1974 ontdekte molecule en het actieve element van het geneesmiddel, op konijnenharten. Hij oordeelde de molecule toen als te gevaarlijk, omdat ze zware hartritmestoornissen kon uitlokken.

  Volgens Knack las de farmacoloog begin dit jaar in de medische vakliteratuur dat de molecule aanleiding geeft tot een vier keer verhoogd risico op een hartstilstand. Hij rekende op basis daarvan uit dat het geneesmiddel in ons land sinds 2000 aan 3.200 mensen het leven kostte. Volgens Hondeghem zou het middel alleen nog maar in specifieke gevallen en op voorschrift gebruikt mogen worden.

  Verboden in VS
  Het medicijn werd door farmaciereus Janssen Pharmaceutica ontwikkeld en wordt veel gebruikt bij misselijkheid en een zwaar gevoel in de maag. Het middel kwam in 1978 op de markt, en sindsdien zijn er wereldwijd ongeveer 1,4 miljard behandelingen van verkocht. In ons land is het verkrijgbaar zonder voorschrift. In de Verenigde Staten is het middel echter nooit goedgekeurd voor gebruik, het risico op een plotse dood wordt namelijk te hoog ingeschat, schrijft Knack.
   
  Janssen Pharmaceutica ontkent
  Farmaciereus Janssen Pharmaceutica meldt dat de laatste tien jaar geen enkel geval van overlijden door het gebruik van het geneesmiddel Motilium is geregistreerd. "Indien dat het geval zou zijn, dan zou de molecule toch al lang van de markt gehaald zijn", luidt het. "Dan zouden artsen en apothekers dat gemerkt moeten hebben."

  Dat het geneesmiddel in de Verenigde Staten nooit voor gebruik goedgekeurd werd omdat het risico op een plotse dood te hoog werd ingeschat, blijkt niet te kloppen. "Eind de jaren 80 ging Janssen Pharmaceutica met Motilium naar de Amerikaanse markt, maar de instanties vroegen om bijkomende klinische studies om de werkzaamheid van het medicijn te bewijzen. Aangezien ons patent dan bijna verlopen was, leek dat economisch niet interessant", reageert de farmaciereus. Janssen Pharmaceutica deelt ook nog mee de veiligheid van de geneesmiddelen steeds up-to-date te houden en daarvoor in contact met de bevoegde Belgische overheidsinstanties te staan. (belga/tma)

  12-10-2011 om 14:17 geschreven door cowboyke

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (2)
  23-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fysica-schok: deeltjes overschreden snelheid van het licht

  Fysica-schok: deeltjes overschreden snelheid van het licht


  Grote verwarring bij de Europese organisatie CERN, die de Large Hadron Collider (LHC), een deeltjesversneller, beheert. Het lijkt er namelijk op dat er subatomische deeltjes de snelheid van het licht overschreden hebben.

  De snelheid van het licht (299.792.458 meter per seconde) is de ultieme snelheidsgrens in het universum. Veel moderne fysica rekent op het idee dat niets sneller kan gaan dan het licht. Nooit eerder werd een deeltje gespot dat de lichtsnelheid overschreed.

  Neutrino's die door het CERN naar het 732 km verder gelegen Gran Sasso laboratorium werden gezonden, leken echter een minuscule fractie van een seconde te vroeg aan te komen.

  "Voorlopige claimen we niets. We willen gewoon dit doldwaze resultaat begrijpen", aldus Antonio Ereditato. "We hebben alle mogelijke verklaringen proberen te vinden. We wilden een fout vinden, maar we vonden niets. Mijn droom is nu om bij een ander, onafhankelijk experiment, een soortgelijk resultaat te krijgen. Dan zou ik opgelucht zijn."

  23-09-2011 om 14:36 geschreven door cowboyke

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (6)
  22-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stress van ouders kan genen kinderen beïnvloeden

  Stress van ouders kan genen kinderen beïnvloeden

  Ouderlijke stress kan de verpakking van het DNA in cellen wijzigen.

  De evidentie groeit dat stress die ouders of zelfs grootouders ervaren, een effect kan hebben op hun kinderen en kleinkinderen. Obesitas of chronische angst kunnen mogelijke gevolgen zijn.

  Het effect manifesteert zich als een verandering van de aard en de hoeveelheid van chemische stoffen die op het DNA hangen. ‘Epigenetica’ heet dat in het wetenschappelijke jargon: het genetisch patroon wordt mee bepaald door moleculen op het DNA, in plaats van uitsluitend door de informatie die er ín zit. De moleculen hebben een invloed op de activiteit van genen.

  Het vakblad Cell heeft experimenten met fruitvliegen beschreven, die een mechanisme blootleggen waarmee stresseffecten kunnen worden doorgegeven. Bij diertjes onder zware stress verdwijnt er een eiwit uit het dichte pakket waarin het DNA opgeplooid zit. Dat eiwit houdt de DNA-structuur héél compact. Als het verdwijnt, wordt het allemaal wat losser, waardoor ook genen die in principe onbereikbaar zijn om in eiwitten te worden overgeschreven, toch beschikbaar komen.

  Als het eiwit uit een ei- of zaadcel verdwijnt, kan dat alle cellen die hieruit voortspruiten beïnvloeden – dat kan dus een volledig nieuw vliegje zijn. De stress werd geïnduceerd door eitjes voor bevruchting op te warmen of in een zoutoplossing te leggen. (DD)

  22-09-2011 om 14:12 geschreven door cowboyke

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (0)  WERKMAN OF
  BANKIER IEDEREEN
  IS WELKOM HIER  Lidmaatschapslogo van

  El Sympathico

  bestblogs cowboyke
  Klik en stem
  Bestblogs
  Dank U


  Gastenboek


 • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
 • Fijne nieuwe week
 • Hartelijke groetjes
 • Lieve donderdag groetjes
 • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

  Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


  Archief per week
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 05/12-11/12 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
  Klik op de vrouw voor
  blog Artist_Creation te
  bekijken,doen  <  .


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!