bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    09-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijven dokters binnenkort ook muziek voor?

    Schrijven dokters binnenkort ook muziek voor?

    Schotse onderzoekers gaan onderzoeken of het voorschrijven van een bepaalde soort muziek patiënten met veel pijn of een zware depressie ook kan helpen. De onderzoekers, verbonden aan Caldeonian University in Glasgow, hopen een computerprogramma te kunnen schrijven om muziektherapie op maat van de individuele patiënt voor te kunnen schrijven.

    Dat gaat een pak verder dan de huidige bevindingen over muziektherapie zoals 'snelle muziek verbetert je humeur' of 'trage muziek kalmeert'.

    Uitgebreide analyse
    Daarom zullen de onderzoekers zowel de melodie, als het ritme en de teksten in verschillende composities analyseren. "De emotie in muziek ontstaat door een combinatie van factoren. Toon, structuur en technische aspecten spelen een rol, net als teksten en subjectieve factoren, zoals de locatie of je humeur toen je het nummer voor het eerst hoorde", legt geluidstechnicus Don Knox uit. "Wij gaan nagaan welke factor welke rol speelt, en hoe ze elkaar beïnvloeden."

    Emotionele ordening
    Het team hoopt ook muziek te catalogeren op emotie. Een groep vrijwilligers heeft digitale opnames als gelinkt aan emoties, de wetenschappers hebben die muziek al uitgebreid geanalyseerd.

    "Als het mogelijk wordt om muziek te organiseren en doorzoeken op basis van emotionele inhoud, dan kunnen we een computerprogramma schrijven dat de beste muziek voor een bepaalde patiënt selecteert", klinkt het.

    Fijnere opdeling
    Sommige onlinemuziekwinkels catalogeren muziek al als 'gelukkig' of 'verdrietig', maar de Schotten willen veel fijner gaan. "Wij willen meer categorieën, minder ruime categoriën en vooral een stevige wetenschappelijke basis. Daarmee zal veel meer mogelijk zijn", aldus Knox. (edp)

    09-09-2010 om 15:39 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Limburgse bedrijven ontwikkelen nieuw middel tegen artrose

    Limburgse bedrijven ontwikkelen nieuw middel tegen artrose

    limburgse bedrijven ontwikkelen nieuw middel tegen artrose

    Drie bedrijven in Limburg slaan de handen in elkaar om een nieuw voedingssupplement te ontwikkelen. Dit supplement moet artrose of gewrichtsslijtage tegegaan.

    Arti-Forte werd in eerste instantie door het Lummense Global Medics ontwikkeld als een anti-artrosemiddel voor paarden. Omdat er hiermee goede resultaten werden geboekt, werd er nu, in samenspraak met chirurgen en specialisten, beslist om ook een variant te maken die gebruikt kan worden door mensen.

    Voor de ontwikkeling van dit nieuwe middel gaat Global Medics samenwerken met het Hasseltse Aminolabs, dat al jaren voedingssupplementen voor de internationale markt samenstelt. 2Pharma uit Heusden-Zolder zal de verdeling en commercialisering van het product op zich nemen.

    09-09-2010 om 11:23 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Hallucinogene paddenstoelen' helpen terminale kankerpatiënten

    'Hallucinogene paddenstoelen' helpen terminale kankerpatiënten




    Joints worden al ingezet voor pijnbestrijding, en nu blijkt dat ook hallucinogene paddenstoelen terminale kankerpatiënten kunnen helpen doordat ze hun angsten en depressieve gevoelens verminderen. Enig probleem: de paddenstoelen zijn illegaal. Dit nieuws zou dan ook moeten helpen om het imago van de paddenstoelen op te poetsen.

    Hallucinogene paddenstoelen bevatten als actieve stof psilocine, een psychedelische drug die het humeur verbetert, en angsten en depressies onderdrukt, zo melden Amerikaanse wetenschappers na een verkennende studie bij 12 patiënten tussen 36 en 58 jaar.

    Daaruit bleek dat de paddenstoelen de levenskwaliteit van terminale kankerpatiënten tot een half jaar lang kunnen verbeteren  en er voor zorgen dat de patiënten hun laatste dagen in rust doorbrengen.

    Medische omgeving
    De patiënten hadden allemaal vergevorderde kanker en leden aan angsten door de diagnose. De 12 ondergingen twee sessies, waarin ze een lage dosis van de drug (0,2 mg per kilo lichaamsgewicht) of een placebo toegediend kregen. Het placebomedicijn niacine lokte wel een fysieke maar geen psychologische reactie uit.  De patiënten ondergingen de experimenten in het ziekenhuis, en werden na inname zes uur lang gevolgd.

    Dubbelblind
    Het experiment was dubbelblind, wat betekent dat zowel dokters als patiënten niet weten wie wat heeft gekregen. Toch raadden ze in 80 procent van de gevallen of ze de drug of de placebo hadden toegediend gekregen.

    Beter humeur
    Alle patiënten rapporteerden een beter humeur na twee weken. De effecten bleven tot zes maanden merkbaar. De meeste patiënten hadden in die periode ook minder pijnstillers nodig. Niemand maakte gewag van neveneffecten.

    Hoewel de studie experimenteel is, is ze ook hoopgevend. Terminale patiënten reageren meestal niet goed op psychologische therapie maar een simpele drug in een kleine dosis kan toch hun angsten en depressies verminderen. 

    Slecht imago
    Vandaag de dag hebben paddenstoelen een slecht imago, dat voorkomt uit het recreatieve gebruik in de jaren '60 en '70 en door zware ethische fouten door onderzoekers als Timothy Leary, die opkwam voor die andere psychedelische drug, LSD, "als therapeutische en spirituele verrijking".  Dit onderzoek is het eerste serieuze onderzoek in 40 jaar dat kon gepubliceerd worden in een medisch vakblad.

    Probleem
    Verder onderzoek moet uitwijzen of de resultaten significant kunnen worden.  Maar er zijn grote problemen verbonden aan dat onderzoek. Ten eerste stellen oncologen hun patiënten niet graag bloot aan experimenten en ten tweede is de drug illegaal.

    De onderzoekers benadrukken dat ze kankerpatiënten niet aanmoedigen om de drug te gaan kopen en op zichzelf te gebruiken. "Alle drugs zijn gevaarlijk in niet-medische omstandigheden en de dosis speelt een grote rol. Vergeet niet dat ze paniekaanvallen in de hand kunnen werken", klinkt het nog.  (edp)

    09-09-2010 om 10:55 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    07-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hagedis zit in overgang van eieren leggen naar bevallen

    Hagedis zit in overgang van eieren leggen naar bevallen


    Wetenschappers hebben een opmerkelijk staaltje evolutie ontdekt bij een Australische hagedissensoort. Een soort skink zit namelijk middenin de evolutie van eieren leggen naar echte bevallingen. Het gaat om de saiphos equalis, een soort met een gele buik en drie tenen, meldt National Geographic.

    De slangachtige diertjes met kleine pootjes leggen eieren aan de kust van deelstaat New South Wales, maar blijken - zoals zoogdieren - hun nakomelingen levend ter wereld te brengen in de koudere berggebieden.

    Er bestaan slechts twee gekende soorten hedendaagse reptielen die beide soorten van voortplanting gebruiken, namelijk een andere skinksoort en een Europese hagedis. Slechts een slang of hagedis op vijf werpt levende nakomelingen, en uit onderzoek blijkt dat er een evolutie van eieren leggen naar bevallingen is geweest bij bijna honderd takken van de reptielenstamboom.

    Uniek
    Het gaat om een unieke ontdekking, zegt onderzoeker James Stewart, een bioloog aan de Amerikaanse East Tennessee State University, aan National Geographic. "Door de verschillen te onderzoeken bij populaties die in verschillende stadia van dit proces zitten, kan je een beeld krijgen van wat eruitziet als de overgang van de ene manier naar de andere."

    Zoogdieren worden in de baarmoeder gevoed via de placenta, die ook afvalstoffen afvoert. Embryo's van eierenleggende dieren halen voedingsstoffen uit de eierdooier en calcium uit de poreuze schaal, die hen ook beschermt voor de buitenwereld.

    Calcium
    Sommige vissen en reptielen gebruiken echter een mengeling van de twee methoden. Moeders vormen een ei dat ze in hun lichaam houden tot het laatste stadium van ontwikkeling. De schaal wordt dan veel dunner, waardoor de dieren kunnen ademen. De kleintjes komen vervolgens ter wereld, gehuld in een dun membraan, al wat dan nog overblijft van de schaal. Volgens wetenschappers vormt deze methode een mogelijk probleem, omdat het dier veel minder calcium krijgt omwille van de dunne schaal.

    Deze ontdekking zette Stewart en zijn collega's ertoe aan die toevoer van voeding te onderzoeken in de structuur en de chemie van de baarmoeder van de Australische hagedis. "We zien nu dat de uterus calcium afscheidt die de embryo opneemt. Het zijn eigenlijk de eerste stappen in de evolutie van een placenta bij reptielen", zegt de onderzoeker.

    Evolutionair voordeel
    Beide manieren van voortplanting hebben voor- en nadelen. Volgens Stewart kan de overgang mogelijk gelinkt worden aan de manier waarop pasgeborenen worden gevoed, of gaat het mogelijk om een manier om de jongen beter te beschermen in ruigere klimaten.

    Moeders in milde klimaten kiezen er mogelijk voor hun eigen lichaam te sparen door eieren op de grond te leggen voor de laatste week of zo van de ontwikkeling. Moeders in zwaardere bergklimaten daarentegen vinden het misschien efficiënter hun jongen te beschermen door ze langer in hun lichaam te houden.

    Simpel
    Stewart voegt eraan toe dat het omschakeling van eieren leggen naar bevallingen historisch gezien vaak voorkomt, daar de omschakeling relatief gemakkelijk verloopt. "We neigen te denken dat het gaat om een heel ingewikkelde overgang, maar het is in sommige gevallen misschien toch veel simpeler dan we dachten." (sam)

    07-09-2010 om 17:54 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muizen op Schots eiland zijn twee keer groter dan normaal

    Muizen op Schots eiland zijn twee keer groter dan normaal

    Op het Schotse eiland Saint Kilda zijn de muizen twee keer zo groot als elders ter wereld. Onderzoekers willen daarom nagaan hoe het komt dat de veldmuizen enkel op dat eiland zijn geëvolueerd tot reuzenmuizen.


    Het Schotse Saint Kilda werd in 1930 door de mens verlaten.
    De muizen van Saint Kilda wegen meer dan 50 gram en zijn ongeveer twee keer zo groot als hun soortgenoten op het vasteland. Gedurende drie jaar zullen wetenschappers het gedrag van de dieren bestuderen.

    "We denken dat de muizen zich hebben aangepast omdat ze hier weinig hinder hebben van roofdieren", zegt onderzoeker Tom Black. "Daardoor konden ze groter en groter worden en het helpt om in de koude weersomstandigheden te overleven."

    Saint Kilda werd in 1930 verlaten door de menselijke bewoners. Veldmuizen trokken daarop vanuit de heuvels naar de onbewoonde huizen op het eiland. Terwijl de ene muis profiteerde van de situatie, werd het de andere muis fataal. Huismuizen stierven gek genoeg al na twee jaar uit. (gb)

    07-09-2010 om 14:14 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NASA mikt ruimtesonde op zon

    NASA mikt ruimtesonde op zon

    nasa mikt ruimtesonde op zon

    Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gaat een ruimtesonde recht naar de zon sturen.

    Het tuig, Solar Probe Plus gedoopt, heeft de grootte van een kleine auto. De sonde zal ongeveer 6,4 miljoen kilometer boven het oppervlak van de zon meermaals doorheen de atmosfeer van de ster klieven.

    Om de straling en de helse temperaturen bij de zon te kunnen weerstaan (1.400 graden Celsius), is het toestel uitgerust met een revolutionair koolstofvezel-composiet hitteschild.

    Een telescoop zal 3D-beelden maken van de atmosfeer, inclusief zonnewind en wolken. Andere systemen zullen stof, schokgolven, radiogolven, elektrische velden en magnetische velden meten.

    Twee vragen

    Met het experiment willen de wetenschappers het antwoord op twee vragen krijgen: waarom is de buitenste atmosfeer zoveel warmer dan het zichtbare oppervlak en wat stuwt de zonnewind die de aarde en ons zonnestelsel beïnvloedt?

    "We gaan waar we nog nooit zijn geweest. Voor het eerst zullen we de zon kunnen aanraken, ruiken en proeven", klinkt het.

    De lancering van de Solar Probe Plus staat tegen 2018 gepland.


    07-09-2010 om 12:01 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    06-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."3D wordt zo vanzelfsprekend als kleurentelevisie"

    "3D wordt zo vanzelfsprekend als kleurentelevisie"

    Elektronicafabrikanten geloven sterk in 3D-tv, dat over een paar jaar net zo vanzelfsprekend zal zijn als kleurentelevisie nu. Dat meent Matt Murray van de televisie-afdeling van Philips.


    3D kan een nieuwe impuls betekenen voor de televisiemakers, aangezien de verkoop vorig jaar minder hard steeg dan het jaar ervoor. Bovendien staan de prijzen flink onder druk. De grote vraag is nu of consumenten extra in de buidel willen tasten voor 3D-tv, daar de toestellen in de beginfase zo'n 2.000 euro kosten.

    Keuze is er in ieder geval genoeg voor de consument, en elke fabrikant legt eigen accenten. Sony en LG waren er vroeg bij en brachten deze zomer al 3D-televisies op de markt. Panasonic had dit jaar op de IFA-elektronicabeurs waarschijnlijk het breedste aanbod, met 3D-plasmatelevisies en blu-rayspelers die de techniek ondersteunen. Daarnaast biedt het consumenten zelf de gelegenheid een driedimensionaal filmpje te schieten met de 3D-videocamera.

    Geen speciale bril
    De enige fabrikant die een 3D-televisie aankondigde waarvoor je geen speciale bril nodig hebt, is Toshiba. Hoe de technologie precies werkt, werd echter niet bekendgemaakt. Philips experimenteerde eerder al met deze technologie, maar hiermee was het probleem dat je het effect maar kon waarnemen op één bepaald punt voor de tv.

    Het in juni door oud-Philips medewerkers opgerichte bedrijfje Dimenco ontwikkelt de technologie verder, maar zal zich in eerste instantie richten op de zakelijke markt, vertelt één van de oprichters. ''Het duurt nog een jaar of drie à vijf eer het klaar is voor de consumentenmarkt.''

    Bioscoopformaat
    Philips sprak deze week over de eerste 3D-televisie op bioscoopformaat, nl. de schermverhouding 21:9. Het bedrijf wil consumenten thuis een vergelijkbare beleving bieden als in de bioscoop. Volgens directeur technische marketing Danny Tack zijn de kleuren en contracten scherper dan ooit door het gebruik van speciale LED-technologie.

    De belangrijkste vraag in al het 3D-geweld is misschien wel of er ook genoeg 3D-materiaal beschikbaar komt om te bekijken. Filmregisseur Barney Cokeliss maakte een demonstratiefilmpje voor Philips in 3D. ''Het kost heel veel tijd om te maken, omdat je met twee camera's werkt die op elkaar afgestemd moeten worden.''

    Techniek
    Animatiefilms zoals Avatar lenen zich beter voor 3D, omdat het effect door de computer wordt gecreëerd. Toch kunnen ook films met echte acteurs volgens Cokeliss rendabel zijn, omdat 3D door de extra aantrekkingskracht ook leidt tot meer inkomsten. ''Het moet echter wel een film zijn met visuele effecten. Het is de vraag of de techniek zich leent voor een film met vooral dialogen.''

    Het is ook mogelijk dat filmmakers ervoor kiezen het 3D-effect achteraf toe te voegen, zoals bij de film 'Alice in Wonderland' gebeurde. ''Hier werd het effect achteraf gecreëerd door met de computer de beelden van de acteurs om een driedimensionale kolom te leggen. Dit is sneller om te filmen, maar geeft een minder mooi effect'', zegt Cokeliss. (anp/sam)

    06-09-2010 om 11:31 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    05-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde van migraine nabij?

    Einde van migraine nabij?

    Wetenschappers hebben het migraine-gen gevonden, waardoor de hoop op nieuwe geneesmiddelen om de verlammende hoofdpijn in de kiem te smoren, groter wordt.

    Een internationaal onderzoeksteam, geleid door deskundigen uit Cambridge, vergeleek het DNA van duizenden migrainepatiënten met die van andere mensen. Uit de studie blijkt dat een genetische fout de ziektekansen verhogen. Glutamaat, een chemische stof die boodschappen overbrengt in de hersenen, zou zich zo opslaan tussen de hersencellen en de migraine uitlokken. Geneesmiddelen die de ophoping van glutamaat stoppen, kunnen een halt toeroepen aan migraine, zo meldt het rapport, verschenen in het tijdschrift Nature Genetics. Nooit eerder werd de oorzaak bij de meest voorkomende vorm van deze aandoening gevonden. De onderzoekers hopen dat de bevindingen nieuwe en betere behandelingen tegen migraine brengen.

    Wereldwijd

    Volgens het World Health Organisation (WHO) duikt migraine in de top 20 op als meest verstorende levensconditie . Migraine treft 1 op de 8 mensen, de kwaal kost de economie massa's geld. Het ziekteverzuim, veroorzaakt door migraine, is groter dan door eender welke andere ziekte. De intense hoofdpijn, die gepaard gaat met misselijkheid en visuele stoornissen, kan tot drie dagen duren. Eén op zeven patiënten stelt zelfs dat de kwaal een serieuze impact heeft op de carrière.

    Doordat de huidige middelen niet doeltreffend of geschikt lijken voor alle patiënten, zou de meest recente doorbraak het voor miljoenen mensen draaglijker kunnen maken. (lvl)

    05-09-2010 om 15:57 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    04-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dokter Janssen laatste werk is klaar: wonderpil tegen aids

    Dokter Janssen laatste werk is klaar: wonderpil tegen aids


    Het laatste medicijn van Paul Janssen, de stichter van Janssen Pharmaceutica, is zeven jaar na zijn dood klaar. Het is een zeer krachtig aidspilletje. Janssen noemde het zijn wereldkampioen. Dat berichten de Coreliokranten.

    Het zusterbedrijf van Janssen Pharmaceutica, Tibotec, heeft het nieuw aidsgeneesmiddel klaar. Het moet nog wel een naam krijgen. Het is nu bekend als TMC278.
     
    Het was de droom van Janssen om een medicijn te ontwikkelen voor zogenaamde naïeve patiënten, zegt Paul Stoffels, die bij het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson, moederbedrijf van zowel Janssen Pharmaceutica als Tibotec, verantwoordelijk is voor het geneesmiddelenonderzoek.
     
    "Dat zijn patiënten die nog nooit een aidsremmer hebben geslikt. En om de behandeling van deze patiënten zo makkelijk en efficiënt mogelijk te maken, moest het gaan om een middel dat slechts één keer per dag genomen moest worden, dat heel makkelijk ingeslikt kon worden en dat bovendien zonder nevenwerkingen meteen het aidsvirus op een krachtige manier kon aanvallen."
     
    Grote stap
    Stoffels zegt dat met TMC278 een zeer grote stap wordt gezet om de levensduur van de zogenaamde naïeve patiënten zodanig te verlengen dat die in de buurt komt van de gemiddelde levensduur. Stoffels vindt het cruciaal dat het ook voorgeschreven kan worden aan zwangere vrouwen.
     
    De verwachting is dat TMC278 na het verkrijgen van een verkoopvergunning van de Europese gezondheidsautoriteit Emea in de herfst van volgend jaar verkrijgbaar zal zijn in Europa. Met TMC278 kan ook de aidsbestrijding in de ontwikkelingslanden en vooral Afrika een hele stap vooruit zetten. (belga/mvl)

    04-09-2010 om 15:11 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (12)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joints helpen bij chronische pijn

    Joints helpen bij chronische pijn


    Mensen die met chronische pijn kampen als gevolg van schade aan het zenuwsysteem kunnen gebaat zijn bij het roken van marihuana rookten. Dat blijkt uit een recente studie.

    Bescheiden daling
    De onderzoekers lieten 21 proefpersonen gedurende vijf dagen drie keer per dag echte joints van zachte, gemiddelde of sterke marihuana, maar ook een placebo roken. Daaruit blijkt dat de sterkste variant helpt de pijn te bestrijden. Daarnaast hadden de patiënten minder depressieve symptomen, angsten en sliepen ze beter. De daling van pijn was wel bescheiden. Bij de gemiddelde sterkte voelden de deelnemers zich beter, maar was er geen duidelijk verschil zichtbaar.

    Bijwerkingen
    Wel bleek ook dat de hoogste dosis voor het meeste neveneffecten zorgde, waaronder hoofdpijn, droge ogen en een brandend gevoel waar de patiënten pijn hadden. De onderzoekers zeggen wel dat er meer onderzoek moet gebeuren naar het onderwerp. "Maar de resultaten suggereren dat het overwegen waard is om marihuana als medicatie voor te schrijven aan pijnpatiënten." (ep)

    04-09-2010 om 11:12 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    03-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlands ziekenhuis gaat kinderen hypnotiseren

    Nederlands ziekenhuis gaat kinderen hypnotiseren

    nederlands ziekenhuis gaat kinderen hypnotiseren

    Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag is van plan om op grote schaal kinderen te hypnotiseren. Hierdoor zullen mogelijk angsten, stress en onverklaarbare pijnen verdwijnen.

    Kinderen zullen alleen onder hypnose worden gebracht, als de ouders dat goedvinden, zegt kinderarts Madelon Ruige. Ook de kinderen zelf moeten hier voor open staan, want dan heeft hypnotherapie de meeste kans op slagen.

    In 2007 werd hypnotherapie al toegepast bij kinderen die onverklaarbare buikpijn hadden. In 85 procent van de gevallen verdween de pijn na een jaar. Bij kindjes die alleen medicatie kregen toegediend, raakte slechts 25 procent van zijn klachten verlost.

    In totaal zullen zo'n 30-tal artsen van het Juliana Kinderziekenhuis een cursus volgen.

    03-09-2010 om 12:20 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (1)
    02-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."We staan op het punt te bewijzen dat het universum geen schepper nodig heeft"

    "We staan op het punt te bewijzen dat het universum geen schepper nodig heeft"







    Natuurkundige wetten laten toe dat een heelal zichzelf uit het niets creëert beweert Stephen Hawking in nieuw boek



    "Omwille van de wet van de zwaartekracht heeft het universum zichzelf weten te scheppen, uit het niets. De spontane schepping is de reden waarom al het andere bestaat, waarom het universum bestaat, waarom wij bestaan". Volgens Stephen Hawking staan we op het punt om de M-theorie of de "Theorie van alles" te ontdekken.

    Het universum had om te ontstaan geen God nodig, zo zegt de Britse astrofysicus Stephen Hawking in een nieuw te verschijnen boek waarvan de krant The Times donderdag uittreksels heeft gepubliceerd.
     
    "Heeft het universum een schepper nodig? Neen", antwoordt de beroemdste Britse wetenschapper. "De hand van God was niet nodig voor de creatie van het heelal, want dit heeft zichzelf gevormd, volledig logisch volgens de wetten van de fysica", aldus Hawking.

    "Universum wist zichzelf te scheppen uit het niets"
    "Omwille van de wet van de zwaartekracht heeft het universum zichzelf weten te scheppen, uit het niets. Die spontane schepping is de reden waarom al het andere bestaat, waarom het universum bestaat, waarom wij bestaan".
     
    "Het is dus niet nodig God in te roepen om het universum te activeren", besluit Hawking, die daarmee breekt met zijn eerdere visie. Die luidde dat het beschouwen van God als de Schepper van de kosmos niet vloekte met de wetenschap.

    De theorie van alles is een (nog niet bestaande) theorie die de verschillende fundamentele theorieën in de natuurkunde met elkaar verenigt. Zo'n theorie zou alle elementaire deeltjes en de fundamentele natuurkrachten in één model samenbrengen. Dit model zou dan hebben gegolden in de allereerste minieme fractie van een seconde na de oerknal. Einstein trachtte in zijn laatste levensjaren al een unificatie van alle natuurwetten te bereiken.

    Het op 9 september te verschijnen nieuwe boek "The Grand Design" haalt de theorie van Isaac Newton onderuit die zegt dat het universum zonder de hand Gods niet had kunnen ontstaan.  (afp/mvl)

    02-09-2010 om 15:05 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensenvlees eten heel gewoon voor onze voorouders

    Mensenvlees eten heel gewoon voor onze voorouders

    Het eten van mensenvlees was heel gewoon voor vroege Europese holbewoners. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van 800.000 jaar oude beenderen in Spanje.

    Op beenderen van de grot Gran Dolina zijn snijsporen en andere markeringen te zien die gemaakt zijn met vroege stenen werktuigen. Tussen de beenderen van onder andere bizons, herten en wilde schapen liggen ook de geslachte overblijfselen van minstens 11 mensenkinderen en alolescenten.

    Er zijn tekenen dat de beenderen werden verbrijzeld om bij het voedzame merg te kunnen komen, en er zijn ook aanwijzingen dat de mensen werden onthoofd en dat hun hersens werden geconsumeerd, zegt onderzoeker José Maria Bermúdez de Castro van het Nationale Onderzoekscentrum voor Menselijke Evolutie in Burgos. "Waarschijnlijk sneden ze in de schedel om de hersenen eruit te halen. Die zijn een goede voedselbron."

    Normale praktijk
    Wetenschappers geloven dat de vroege mens soortgenoten kannibaliseerde, zowel voor het verkrijgen van voedsel als voor het elimineren van rivaliserende stammen. De gevonden beenderen verschillen tot 100.000 jaar in ouderdom, wat suggereert dat het kannibalisme niet enkel voorkwam in tijden van voedselschaarste.

    Daarnaast lagen de beenderen gewoon tussen die van andere dieren, wat de onderzoekers doet besluiten dat het eten van mensen geen deel uitmaakte van een speciaal religieus ritueel. Bovendien was er volgens Bermúdez de Castro normaal gezien genoeg eten te vinden rond de grotten, zodat de mensen zich niet moesten wenden tot kannibalisme als laatste uitweg. De studie denkt dat vooral kinderen werden opgegeten, omdat die zich minder goed kunnen verdedigen. (sam)

    02-09-2010 om 11:46 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    01-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Softenon-slachtoffers eisen 65 miljoen eur

    Softenon-slachtoffers eisen 65 miljoen euro van Belgische staat


    Dertien slachtoffers van het geneesmiddel Softenon dagen de Belgische staat voor de burgerlijke rechtbank in Brussel. Ze eisen elk een schadevergoeding van 5 miljoen euro, zo meldt La Dernière Heure.

    De dertien mensen vinden dat de beloftes die de minister van Volksgezondheid in de lente deed, onvoldoende zijn. Bovendien vrezen ze dat de volgende regering die beloftes niet zal nakomen. 

    De dagvaarding stelt de verantwoordelijkheid van de staat aan de kaak om tussen 1957 en 1962 thalidomide (in België bekend als Softenon) op de markt toe te laten, zonder enige voorziening om de gebruiker te beschermen tegen een dergelijke vergiftiging.
     
    Begin dit jaar liet de minister van Volksgezondheid weten dat er een stichting zou komen die hulp moet bieden aan slachtoffers van Softenon, namelijk mensen die afwijkingen hebben omdat hun moeder tijdens de zwangerschap geneesmiddelen nam waarin thalidomide zit. Door de politieke crisis kwam die stichting er tot nu toe niet. (belga/adv)

    01-09-2010 om 13:49 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie 'voetafdruk' op Mars blijft: wetenschappers geen snars wijzer na nieuwe foto's

    Mysterie 'voetafdruk' op Mars blijft: wetenschappers geen snars wijzer na nieuwe foto's


    Nieuwe beelden van een oude krater op Mars lijken een enorme 'voetafdruk' te tonen. De foto's met hoge resolutie maken wetenschappers echter niet veel wijzer over het eeuwenoude mysterie van de Orcus Patera, zoals de krater officieel heet. Integendeel. Mars-experten worden door de beelden van ESA nog meer in verwarring gebracht.

    Hoe ontstond deze krater die zo'n 385 kilometer lang is? Hij situeert zich tussen twee vulkanen, maar de wetenschap is het erover eens dat hij zelf niet door een vulkaan gevormd werd - ook al wordt de benaming 'patera' gewoonlijk aan vulkanische kraters gegeven.

    600 meter diep, 1.800 meter hoog
    De meest voor de hand liggende verklaring is dat de krater werd veroorzaakt door een inslag. Die zou dan wel moeten plaatsgevonden hebben onder een hoek van minder dan vijf graden, gezien de omvang van de krater. En mogelijk was er een terugslag van de oppervlakte. Het diepste punt van de krater bevindt zich 600 meter onder het oppervlakteniveau en de hoogste kammen aan de zijkant tornen 1.800 meter boven de omgeving uit.

    Een andere theorie stelt dat de Orcus Patera oorspronkelijk ontstond als een enorme cirkelvormige krater en daarna een elliptische vorm aannam door compressionele krachten die op de oppervlakte van de planeet inwerkten.

    Nog een andere theorie heeft het over twee kraters die door erosie gebundeld werden tot één. Maar de kammen aan beide zijkanten lijken dat te ontkennen.

    Dalen
    De recente beelden tonen wel aan dat er enorme dalen rond de krater lopen van oost naar west. Sommige zijn tot 2,5 kilometer breed. In de krater zelf zijn er kleinere valleien. Die zouden veroorzaakt kunnen zijn door compressionele krachten die in tegengestelde richting werken als die de krater - mogelijks - uitstretchten.

    De depressies en breeklijnen worden op de hele planeet teruggevonden zodat ze niets bijleren over het ontstaan van de unieke Orcus Patera. Het enige wat men kan leren is dat de 'voetafdruk op Mars' een mysterie blijft voor wetenschappers, maar wel een dat nu ook in hoge resolutie kan bestudeerd worden, dankzij ESA. (jv)

    01-09-2010 om 13:47 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klimaatscepticus geeft toe:

    Klimaatscepticus geeft toe: "Global warming is grootste bedreiging voor planeet"



    Voormalig scepticus Lomborg wil massaal fondsen vrijmaken voor onder meer investeringen in groene energie.

    Een econoom die geboekstaafd stond als een van de grootste sceptici omtrent klimaatverandering, heeft zijn mening drastisch herzien. De man erkent dat de opwarming van de aarde de grootste bedreiging voor onze planeet is, en wil een fonds van 100 miljard dollar (een kleine 79 miljard euro) voor de strijd tegen global warming, meldt The Guardian.

    De Deen Bjorn Lomborg beschuldigde wetenschappers, actievoerders en media er lange tijd van dat ze de omvang van klimaatverandering overdreven. Men kon financiële middelen nuttiger aanwenden in de strijd tegen dringende problemen zoals aids of malaria, vond hij. "Er wordt veel geld gespendeerd aan de strijd tegen global warming, maar zeer weinig verwezenlijkt", klonk het.

    In een nieuw boek, dat dit najaar wordt gepubliceerd, verandert de Deense econoom het geweer van schouder. In een opvallende koerswijziging roept Lomborg op tot een fonds van 100 miljard dollar om het probleem aan te pakken. Volgens The Guardian ziet hij klimaatverandering als 'ongetwijfeld een van de grootste bedreigingen voor de hedendaagse wereld'.

    Schone energie en innovatie
    Lomborg en een aantal andere economen vragen om meer geld vrij te maken voor het onderzoek naar hernieuwbare energie. Daarbij noemen ze onder meer windkracht, waterkracht, nucleaire en zonne-energie. Ook dringen ze aan op grotere inspanningen voor innovatieve klimaatprojecten, zoals het idee van 'cloud whitening', waarbij witte wolken zonnewarmte terugkaatsen.

    De voormalige klimaatscepticus ontkent zelf dat zijn nieuwe voorstellen een radicale breuk met zijn vroegere standpunten betekenen. "Mijn punt is altijd al geweest dat dit niet het einde van de wereld is", zegt hij. "Maar we moeten in kaart brengen wat iedereen zegt, en we moeten geld uitgeven. Als we wereldwijd honderden miljoenen vrijmaken voor dit probleem, moeten we precies weten hoe we het meeste waar voor ons geld krijgen."

    De wetenschapper voegt eraan toe dat hij zich niet wil beperken tot de bekendste 'oplossingen' voor klimaatopwarming, zoals het terugdringen van CO2-uitstoot. "Er zijn ook andere methodes denkbaar, zoals investeren in technologie, klimaatinspanningen en het planten van meer bomen", zegt hij. (tw)

    01-09-2010 om 12:38 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    31-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Dino's geveld door niet 1 maar 2 meteorieten"

    "Dino's geveld door niet 1 maar 2 meteorieten"


    De dinosaurussen stierven 65 miljoen jaar geleden niet uit als gevolg van een meteorietinslag, suggereert een nieuw onderzoek. Het ging om minstens twee inslagen, concluderen wetenschappers onder leiding van professor David Jolley van de universiteit van Aberdeen in het tijdschrift Geology.

    Wetenschappers vrezen een nieuwe enorme inslag op Aarde.

    Wetenschappers vrezen een nieuwe enorme inslag op Aarde.

    Sporen van varens zijn een goede indicatie voor rampen uit het verleden.

    Sporen van varens zijn een goede indicatie voor rampen uit het verleden.
    Wetenschappers namen lang aan dat de ruimtesteen die de enorme Chicxulubkrater in de Golf van Mexico heeft veroorzaakt, de dino's om zeep heeft geholpen. Nieuwe gegevens wijzen echter op een tweede knal die leidde tot de Boltyshkrater in Oekraïne, meldt de BBC. Dat maakt het ook waarschijnlijker dat de Aarde werd getroffen door een waar meteorietenbombardement.

    Varens
    De Boltyshkrater werd ontdekt in 2002, maar tot nu was het niet duidelijk hoeveel tijd er was tussen de knal in Oekraïine en die in Mexico. Bodemonderzoek suggereert nu dat beide knallen vrij kort op elkaar volgden - en 'kort' in de geologie is een paar duizend jaar. Wetenschappers analyseerden sporen en pollen van fossiele planten in de modder die de krater opvulde, en ontdekten dat varens vrij snel het verwoeste landschap hebben gekoloniseerd.

    Varens hebben de opmerkelijke eigenschap snel te herstellen na een catastrofe, waardoor lagen vol sporen van de planten - een 'varenspiek' - een goede indicatie zijn van rampen uit het verleden. De onderzoekers vonden ongeveer een meter boven de eerste laag echter een nieuwe 'varenspiek', wat duidt op een andere, latere impact. "We interpreteren deze tweede laag als het gevolg van de Chicxulubinslag," zegt Simon Kelley, co-auteur van de studie en professor aan de Open University. "Het is goed mogelijk dat we in de toekomst nog bewijs vinden van meer inslagen", zegt hij.

    Meerdere inslagen
    De onderzoekers denken nu dat de dinosaurussen uitstierven als gevolg van een meteorietenregen die, gespreid over duizenden jaren, neerkwam op onze planeet. Wat dat bombardement dan heeft veroorzaakt, is heel onduidelijk. Een mogelijkheid is de botsing van objecten in de ruimte, zegt professor Monica Grady, een meteorietenexperte van de Open University die niet betrokken was bij het onderzoek.

    De NASA heeft onlangs nog het 'Spaceguard'-programma gelanceerd om dergelijke 'Near Earth Objects' te kunnen deteteren als een waarschuwing voor een mogelijke botsing. (sam)

    31-08-2010 om 19:40 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe kameleonsoort 'Tarzan' ontdekt in Madagascar

    Nieuwe kameleonsoort 'Tarzan' ontdekt in Madagascar

    nieuwe kameleonsoort tarzan ontdekt in madagascar

    Duitse wetenschappers hebben in het regenwoud van Madagaskar een nieuwe kameleonsoort ontdekt. De onbekende kameleon wordt Tarzan gedoopt, naar de beroemde jungleheld.

    Het zeskoppige team uit Duitsland en Madagaskar was erg verrast door de ontdekking. "De platte snuit van de Tarzan-kameleon is uniek onder kameleons, zodat we direct wisten dat we met iets heel bijzonders te maken hadden", liet Frank Glaw van het Zoölogische staatsmuseum in München weten.

    "De Tarzan-kameleon moet met zijn prominente naam steun verwerven voor de bescherming van dit laatste kleine oerwoudeiland, omdat Madagaskar direct door de enorm voortschrijdende houtkap wordt bedreigd", zei ook Philip-Sebastian Gehring, auteur van de soortbeschrijving en lid van het Zoölogische Instituut in Braunschweig.

    31-08-2010 om 10:27 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe ster van NASA is praatvaar Robonaut 2

    De nieuwe ster van NASA is praatvaar Robonaut 2

    Hij lijkt wat op The Stig maar rijdt met een heel andere bolide: een ruimteschip! Gas geven zou ook wat moeilijk zijn voor Robonaut 2 - R2 voor de vrienden - want benen kreeg hij niet van zijn scheppers, ingenieurs van NASA werken. R2 zal in november de eerste robot zijn die de ruimte wordt ingeschoten. En hij blijkt een praatvaar te zijn.

    Robonaut 2 zal mee het International Space Station (ISS) bevolken en taken uitvoeren die voor gewone astronauten "te gevaarlijk of te saai" zijn.  R2 heeft armen, handen en vingers maar dus geen benen. Die heeft hij nog te goed en er wordt aan gewerkt. Maar R2 blijkt vooral ook een eigen karaktertje te hebben.

    De voorbije maand hield hij fans op Facebook en Twitter up-to-date over zijn aanstaande ruimtetrip. De man die R2's berichten de wereld instuurt is Joe Bibby van NASA. Die communicatieve taak neemt tot enkele uren per dag in beslag. R2 heeft dan ook heel wat fans.

    "We krijgen alle soorten vragen", zegt Bibby aan news.com.au. Van 'Ben jij familie van HAL 9000' tot meer technische kwesties als 'Op welk besturingssysteem werk jij?'" Bibby laat nog weten dat een heel team ingenieurs drie jaar lang werkte aan de creatie van R2. (jv)





    31-08-2010 om 09:20 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    30-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe 3D-beelden kan je aanraken

    Nieuwe 3D-beelden kan je aanraken


    Japanse onderzoekers hebben een 3D-televisie uitgevonden die je toelaat zwevende beelden aan te raken. De tv werkt met een camera die de bewegingen van de vingers registreert, en de beelden daaraan kan aanpassen. Gebruikers kunnen zo voorwerpen uitrekken of erin knijpen, zegt Norio Nakamura van het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology.

    Toepassingen
    De uitvinders zien alvast mogelijke toepassingen bij simulaties van chirurgische ingrepen of videospelletjes, waarbij gamers dan het gevoel krijgen wapens of sportmateriaal vast te houden. "Deze technologie kan ook dienen voor een virtueel museum waarbij bezoekers, onder wie mensen met visuele handicaps, hun handen kunnen leggen op kostbare objecten waar je normaal niet mag aankomen," zegt Nakamura. (sam)

    30-08-2010 om 16:22 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!