-verwarm water met boter en zout, zodra boter gesmolten is alle bloem in één keer toevoegen en met garde of houten lepel roeren tot loslaat van de bodem, dan nog even verder roeren om de bloem te laten garen, dan overdoen in een beslagkom (van je mixer als je dat hebt) en één voor één de eieren toevoegen tot een mooi glanzend deeg bekomen is dat dik vloeibaar is. -deeg in spuitzak met grote gladde mond en op een met bakpapier of bakvel belegde bakplaat spuiten (eclairs= streep van ongeveer 7cm) soes een rondje van een 4 a 5cm -bakken in voorverwarmde oven van 200graden gedurende 25 minuten -oven niet openen tijdens het bakken is zeeeeeeer belangrijk -laten afkoelen en vullen met pudding of slagroom -desgewenst kan eclair of soes opengesneden worden en kan er ook fruit toegevoegd worden, zoals aardbeien, ananas.... -bovenkant bestrijkenmet gesmolten chocolade of bloemsuiker.
-visboullion (gekocht of gemaakt van platvisgraten en garnaalpellen (zet deze samen met een ui, beetje prei, en wortel op het vuurlaten zachtjes pruttelen voor 2O minuten-zeven-klaar!) -verschillende soorten vaste vis (staartvis, kabeljauw, gamba's...) -mosselen -1 prei, 2 wortelen,1 rode paprika, 1 gele paprika fijngesneden -1 envelopje saffraandraadjes -zout en peper -beetje tomatenpuree -scheutje witte wijn -rouille (kan je kopen in potje)
hoe maak ik het:
-kook de groentjes beetgaar in de boullion samen met de tomatenpuree -zet het vuur uit en doe er de vis die je in blokjes van ongeveer 3 cm hebt gesneden bij en de gamba's bij. Deksel op de pan zetten -laat de mosselen op hoog vuur openkomen in een andere pot samen met een scheutje witte wijn -doe de mosselen bij de soep -serveer met lekker brood en een potje rouille en voor de liefhebbers een beetje gemalen kaas.
-klop de eiwitten met een snuifje zout tot bijna stijf , voeg dan in drie delen de suiker toe, wacht steeds tot de suiker goed is opgenomen, meng tot het eiwit dik en zeer glanzend is -voeg dan maizena, vanille en azijn toe en meng voorzichtig eronder -bekleed een bakplaat met bakpapier -verwarm oven voor op 180gr -stort het eiwit in twee delen op de bakplaat en verdeel tot twee ongeveer gelijke ronde vormen, maak in het midden een beetje een kuiltje -zet in de oven en verlaag de temperatuur direct tot 150gr en bak gedurende 30minuten -zet oven uit en laat de pavlova volledig in de oven afkoelen -de slagroom opkloppen met bloemsuiker -één cirkel merengue beleggen met de helft van de room en de aardbeien, de andere merengue er omgekeerd opleggen en afwerken met de rest van de room en aardbeien -bestrooi tot slot nog met wat bloemsuiker
tip: -U kan ook gewoon één grote merengue bakken , bak hem dan 1u op dezelfde manier -u kan ook ander fruit gebruiken, alle rood fruit, of bosbessen of passievrucht is ook erg lekker.
Belangrijk: werk de pavlova niet meer dan een uur op voorhand af met de room en het fruit.
Dit receptje is van onze dochter Elke, zij kookt ook zeer graag en erg lekker, dank u lieve schat.
Nodig voor 2 personen :
1 klein bakje aardbeien ( 2 mooie aardbeien apart houden)
Tagatesse (een natuurlijk zoetmiddel van Damhert)
250 gr magere plattekaas
2 petit-suisse kaasjes
2 blaadjes basilicum (decoratie)
Hoe te maken :
Doe de helft van de aardbeitjes in de blender of mixer en mix fijn.
Als de aardbeien niet héél zoet zijn voeg dan wat Tagatesse toe. Het fijngemixte fruit zeven en het meeste van deze coulis toevoegen aan de plattekaas en petit suisse.
Bij het plattekaasmengsel nog wat Tagatesse voegen naar smaak.
De rest van de aardbeien in kleine stukjes snijden en verdelen over 2 mooie glazen.
Over deze stukjes de resterende coulis lepelen. Hierbovenop het plattekaasmengsel doen.
Het glas versieren met een aardbei op de rand en een basilicumblaadje.
Een zomerse lekkernij voor al wie geen suiker mag of wil eten....smakelijk!
-3 kalfslapjes -3 gegrilde puntpaparika's (uit potje) of zelf gegrild -stukjes mozarella of kleine aperobolletjes mozarella -rucola -een grote tomaat -een beetje kappertjes (grzouten, indien je deze niet kunt krijgen op aijn) -platte peterselie-fijngehakt -een citroen (zeste en sap) -een rol pizzadeeg -grof zout -provencaalse kruiden -olijfolie, balsamico-azijn
Hoe maak ik het:
-leg de kalfslapjes in een schaal, doe de zeste (geraspte schil vds gewassen citroen)olijfolie en provencaalse kruiden erop meng goed en laat een uurtje marineren in koelkast -vul de paprikas met de mozarellabolletjes die je gekruid hebt met peper en zout -schil en ontpit de tomaat en snijd ze in kleine blokjes -doe in een pannetje samen met de goe gespoelde kappertjes en een beetje olijfolie en zout en peper -verwarm de oven tot 210gr en bak de pizzadeeg die je in driekhoeken hebt gesneden en bestrooid met grof zout en wat provencaalse kruiden gedurende tien minuten -meng de gewassen rucola en doe er wat olijfolie en balsamico-azijn op -verhit je grillplaat, dep het vlees droog en grill gedurende 4 minuten aan elke kant
-leg een stuk crostada (het koekje) dan het kalfslapje, daarop een gevulde paprika en een torentje rucola en werk af met een streepje van de tomatendressing
Appeltaart zoals mijn schoonmoeder ze vroeger altijd maaktte en ze hier bij ons thuis nog altijd een succes is.
Wat heb ik nodig:
-één rol bladerdeeg -200gr zachte echte boter -15Ogr bloem en 1/2tl bakpoeder -5Ogram gemalen amandelen -200 gr witte suiker -4 eitjes -beetje geschaafde amandelen -é appelen geschild in vier gesneden , klokhuis verwijderd -beetje verwarmde abrikozenconfituur
Hoe maak ik het:
-beleg een taartvorm van 25cm (liefst met losse bodem) met het bladerdeeg -maak een vier-vierde beslag met de boter, suiker, eitjes, bloem en bakpoeder en amandelpoeder -stort dit op het bladerdeeg -leg de appel die je hebt ingesneden zoals op de foto (niet helemaal doorsnijden dus, maar kleine inkepingen op 3mm van mekaar ongeveer) bovenop het deeg -bestrooi met de amandelschilfers en een beetje witte suiker -bak voor 2O minuten in een voorverwarmde oven van 2OO graden -haal uit oven en bestrijk bovenkant met de confituur -ontvorm na een 15 tal minuten en laat verder afkoelen op een taartrooster.
TIP TIP TIP "Lauw ook erg lekker met een bolletje venilleijs als dessert"
Köfte met couscous, komkommerslaatje en gegrilde paprika's
Wat heb ik nodig:
köfte
-500 gram lamsgehakt -1 lentuitje in fijne ringetjes -handvol bladpeterselie en munt (grof gehakt) -zout, peper en geheime kruidenmix van manuel ------------------------------- (als je die niet hebt)= -1/2kl koriander -1/2kl komijn -1/2kl chilivlokjes ------------------------------
-1 koffielepel geperste knoflook -1 ei -paneermeel
komkommerslaatje
-1/2 komkommer geschild en in lange plakken geschaafd met dunschiller zodat je linten krijgt -zout -potje natuuryogurt -1/2 kl geperste knoflook -gehakte peterselie en munt
Hoe maak ik het:
-meng alle ingredienten voor de köfte, en vorm rond de houten prikkers een soort worstje -leg deze op een schaal en zet minsten een uur in de koelkast om op te stijven en de smaken te laten doordringen
-leg de komkommerlinten in een vergiet en strooi er flink wat zout over, dek af met keukenhanddoek en laat 15 minuten staan, er zal een deel vocht weglopen op deze manier. -spoel de komkommer flink onder koude kraan en dep flink droog
-verwarm een beetje olie in een tefalpan en bak hierin op niet te hoog vuur de kofte gaar -meng de komkommer met de overige ingredienten
Dien op met couscous waarvan je het recept op deze blog kunt vinden Garneer met geroosterde pijnboompitten en gegrilde paprika's
Het was weer zover, het zalige moment van zelf confituur maken Het begint eigenlijk al bij het kopen op de markt van al die mooie glanzende vruchtjes aangeboden door enthousiaste marktkramers.
Met een tas vol fruit huiswaarts keren waar de voorraad suiker, de koperen ketel en nog enkele andere nuttigen spullen om aan de slag te gaan klaar liggen.
Schort aan en aan de slag.
Fruit wordt grondig schoongemaakt en dan kan de pret beginnen.
Welke combinaties zullen we maken of wordt het het pure spul van bijvoorbeeld zongerijpte aardbeien. Ik kies voor beide, alleen aarbeien, alleen zwarte kersen, maar ook mengelingen van framboos met cavaillon, aardbeien met frambozen, nactarines en perzik.
Ik maak de confituur gewoon op de oude manier, een kilo fruit, een kilo suiker en roeren maar tot de gewenste dikte bereikt is.
Dit controleer ik ook op de manier zoals mijn schoonmoeder me dit ooit leerde, een bordje dat je op voorhand in diepvries hebt gestoken, neem je eruit, je doet er een koffielepeltje confituur op en wacht ongeveer 1 minuut, trek dan met je vinger een streep door het midden van de lepel confituur en als het lijntje niet terug in mekaar vloeit is het klaar.
Na enkele uurtjes staan de potjes die we nodig hebben om onze donkere belgische winters te overleven weer klaar.
Een zalig gevoel dat rust geeft, want zeg nu zelf wat is er heerlijker dan een verse boterham met echte boter en je favoriete potje "homemade confituur".
-doe de olie in een pan en verhit lichtjes, fruit hierin zeer kort de ui, look en pepertje -doe er de wijn, boullion en room bij en laat 5 minuten pruttelen. -kook terwijl de pasta gaar -doe de krab , uitgezonderd de "pootjes" door de saus en een flinke hoeveelheid koriander grof in stukken gescheurd. -meng de saus met de pasta
-garneer met een toefje koriander en een krabbepootje
koud aspergesoepje met krokante parmaham en pijnboompitjes
Receptje van La Coccerelle- dank u Petra.
wat heb ik nodig:
-1 kilogram verse asperges-geschild en kopjes apart gehouden -6dl melk -4dl room -zout peper -pijnboompitjes, droog geroosterd -kleine stukjes parmaham, even aangebakken in tefalpan en dan geblust met 2 eetlepels wijnazijn, tot terug mooi droog krokant.
Hoe maak ik het:
-kook de asperges die in je stukken van ongeveer 2cm hebt gesneden goed gaar in de melk en de room (ongeveer 25min) -mix alles heel fijn en zeef, zeer belangrijk! -zet in koelkast tot ijskoud -giet in een mooi glaasje, bestrooi met de krokante ham en de pijnboompitjes -een klein drupje goede olijfolie maakt het geheel af.
-een lekker aperitiefhapje of in een iets grotere versie een prima voorgerechtje op een warme dag
-fruit : bijvoorbeeld een blikje van 5 perziken op eigen sap, maar een 25O verse aardbeien, frambozen......kan ook -1OO gram platte kaas -1OO a 15Ogr witte suiker -7gram gelatine -2 eiwitten
hoe maak ik het:
-mix het fruit met de helft van de suiker, in dit geval de uitgelekte perziken -week de gelatine in koud water (1O min) -verwarm een paar eetlepels fruit tot lauwwarm en los daarin de uitgeknepen gelatine goed op. -meng het de fruitmix (dus ook die met de gelatine) met de platte kaas -klop de eiwitten met de andere helft van de suiker en meng als laatste door het mengsel
-schep in mooie glaasjes en garneer met een stukje van het fruit dat je gebruikt hebt
Op een grillplaat leg je lichtjes voorgestoomde groene asperges en nieuwe aardappeltjes. Doe er een beetke olijfolie op en grill op een hete grillplaat serveer met lekkere ham; een streepje ham en een beetje lekkere olijfolie. werk af met balsamicostroop en parmezaankrullen smakelijk
-3 eieren -125gr boter -2OOgr fijne suiker -6 eetlepels volle melk -2OOgr bloem -1 tl vanille-essence -1zakje gistpoeder (7gr) -25gr cacaopoeder vetstof en bloem om vorm voor te bereiden
hoe maak ik het:
-verwarm oven voor op 15Ograden -splits de eieren -verwarm suiker en boter au bain marie (warmwaterbad) en klop dan op met mixer of in robot tot romige massa -voeg dan eidooiers, melk, gezeefde bloem en gist aan toe -als laatste spatel je de stijfgeklopte eiwitten toe -verdeel deeg in twee delen -doe bij één deel de vanille, bij het andere de gezeefde cacaopoeder
salsa van mango, ananas, waterkers en chili, olijfjessalade, brochette en aardappeltje in de schil
wat heb ik nodig:
salsa:
-één rijpe mango in blokjes -een rijpe ananas of een klein blikje ananasstukjes -rode chilipeper nr smaak, fijngehakt -bieslook -bosje waterkers -zout, peper
-meng de olijfjes met alle ingredienten behalve de feta, en laat enekele uren marineren -doe de feta in grote blokjes en bestrooi met wat provencaalsekruiden en olijfolie
-grill de rundsbrochetjes die je hebt bestrooid met kipkruiden
-doe de gewassen en gedroogde en doorprikte aardappeltjes 1O minuutjes in microgolfoven
-1 kilo asperges -3 sneden lekkere ham -2 eitjes hardgekookt in blokjes
beslag voor de helft van de asperges
-125gr bloem -1/2 tl bakpoeder -een snuifje currypoeder -spuitwater -olie om te frituren
-verse mayonaise mengen met verschillende verse kruiden
hoe maak ik het:
-maak de asperges schoon en verdeel ze in 2 delen -één deel stoom je 8 minuutjes -één deel stoom je 1O 12 minuten
Maak het beslag door bloem, bakpoeder en curry te zeven boven een kom,meng er dan zoveel spuitwater door tot dik vloeibaar en laat even rusten
Rol de asperges die volledig gaar zijn in de ham en leg ze al op je dresseerbordje
Verhit de olie in een platte pan, zo'n, laagje van 3 cm ongeveer is voldoende, doop de andere asperges in het beslag en frituur ze gedurende 4 minuten of tot goudbruin -laat even uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zout
Leg ze bij op je bord en serveer met de kruidenmayonaise en een slaatje van gestoomde aardappelblokjes met wat zout, peper, olie en citroensap