-500gr aardbeien in stukjes bestrooid met vanillesuiker en klein beetke water, even omroeren en laten staan. -2,5dl room opgeklopt tot zachte pieken -6 kleine merengues (kan je kopen in delhaize, of zelf maken van eiwit dat je eens over hebt)
hoe maak ik het:
-doe in je mooiste glazen, een laagje aarbei -meng van de resterende aardbeien bijna alles zacht met de room en de verbrokkelde merengue -vul hiermee de glazen -versier met de resterende aardbei en nog een beetje verkruimelde merengue
Kennen jullie dat ook, nie echt iets voorzien en toch iets lekkers willen koken.
Wel dan is deze pasta een aanrader.
wat heb ik nodig: (2 personen)
-1ui -olijfolie -beetje chilivolkjes -1 doos tonijn voor pasta (te koop bij colruyt, van het merk rio, is ineens met kappertjes enzo derin, per 2 verpakt) -250gr pasta -wat platte peterselie , indien je dit niet hebt kan je diepvries nemen, of gedroogde maar die vind ik zelf minder van smaak. -2 tomaten, ontpit en in kleine blokjes (je kan een blik tomatenblokjes gebruiken maar doe het dan wel door een zeef zodat het overtollige sap kan weglopen.
Hoe maak ik het:
-kook de pasta -verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de fijngesneden ui lichtjes aan -doe er de doos tonijn bij en de tomatenblokjes, verwarm lichtjes, niet laten koken -vermeng met de warme pasta en bestrooi met de peterselie -eventueel nog wa parmezaankrullen
Onlangs werd een groot BBQfeest gegeven voor de 3Oste verjaardag van silke's vriend Bert.
De BBq zelf werd uitbesteed, maar de aperiefhapjes deden we zelf, de hapjes waren grotendeels van de hand van tante Nadine en ze waren super, dus een dikke merci aan haar. Daarom wil ik ze graag met jullie delen.
Mosselen met salsa
Kook de mosselen met een beetje witte wijn tot ze open zijn. Verwijder een kant van de schelp en leg ze op schalen. (Dit kan je perfect de dag voordien doen) De dag zelf maak je de salsa: -snij rode, groene, gele en oranje paprika in kleine mini-blokjes, alsook enkele ontvelde en ontpitte tomaten -maak een dressing (Nadine gebruikte een zakje vr vinaegrette (droog poeder dat je kan vinden bij de kruiden in de supermarkt) griekse stijl, je kan natuurlijk ook zelf een dressing maken van je favoriete kruiden met olijfolie, azijn, zout en peper. -de salsa lepel je net voor het serveren over de mosselen en je hebt een zalig hapje.
Meloen met parmaham
Dit hapje spreekt voor zich denk ik. en is alweer erg lekker.
Tomaat-mozarella zelfde principe, ook op een spiesje met een blaadje basilicum en een streepje balsamicostroop erop (fotootje onbreekt....maar zodra het hapje de reveu nogmaals passeert zal ik het aanvullen)
Pikante salsa met toast:
Rode ui en verschillende kleuren paprika en look allemaal door de hakmolen fijnmalen, half blik tomatenblokjes bijdoen. Dit kruiden met peper, zout , paprika en pili pili eventueel wat ketchup en tot slot nog een snuifje suiker toevoegen. Voor wie van pittig houdt is dit een ideaal hapje, al kan je dit naar eigen smaak aanpassen natuurlijk.
Garnaaltjes met appel en currysausje Rasp geschilde appel en meng met zure room en flink wat currypoeder (naar smaak) Doe hiervan een schepje in een mooi potje, leg er enkele garnalen op en een plukje dille.
Ik had het genoegen een workshop kartonnage te volgen in mijn favoriete handwerkwinkel: Naald en draad op de markt in schoten Een winkeltje waar je steeds met de glimlach geholpen wordt en waar de nodige deskundigheid aanwezig is.
Een walhallah voor de handwerkster, dus als je in de buurt ben, ga er zeker eens langs je zal er geen spijt van hebben.
Nu de map,
Zo begin je eraan:
Na een 5tal uurtjes ziet het er zo uit:
Ik ga deze map gebruiken voor alle receptjes die ik her en der verzamel, soms geschreven op een servietje of een rekening van een restaurant, omdat ik soms probeer om dingen na te maken maar toch steeds iets van mezelf erin stop. Enfin een map zoals iedere foodie wel nodig heeft vind ik.
-500gr kleine pasta (vlindertjes....) -500gr gehakt -1 gesnipperde ui -1 teetje look fijngehakt -3dl kippeboullion -2,5dl room -2 el tomatenpuree -zout en peper -1 gele paprika in blokjes -2 preien in fijne ringetjes -100gr geraspte parmezaanse kaas -3 eieren (gesplitst in dooier en wit) -boter -paneermeel -een springvorm van 27cm
Hoe maak ik het:
-verwarm een betje boter in een ruime pan, en stoof hierin de ui en knoflook. -zet het vuur iets hoger en voeg de groentjes en het gehakt bij dan de boullion met de tomatenpuree, kruid met peper en zout en laat 2O minuten pruttelen zonder deksel op de pan -voeg dan de room toe en laat nog 5 minuten doorkoken -meng met ongeveer 3/4de van de kaas en de dooiers -klop de eiwitten stijf -breng ondertussen water met zout aan de kook vr de pasta en kook deze beetgaar -meng pasta met saus en spatel er dan voorzichtig de eiwitten onder -bestrooi met paneermeel en de rest van de kaas. -bak in een voorverwarmde oven van 200 gr gedurende 3O minuten tot goudbruin -laat 10min staan en ontvorm -dien op met een groene salade
tip: u kan deze taart perfect de dag voordien klaarmaken en warm ze dan afgedekt met alufolie op in een oven van 17Ogr gedurende een 3Omin (neem folie de laatste 10min weg om een mooi goudgeel korstje te bekomen) -
Neem een viertal soorten vlees, zoals kipfilet, kalflapje, biefstuk en een BBQ-worst.
Snij het vlees in redelijk grote blokjes van zo'n 4cm, wikkel de kip in stukjes parmaham en wissel het vlees af als je het op de prikkers doet. Steek hier en daar een laurierblaadje voor de lekkere smaak. Bestrijk met een gekruide olie en grill op BBQ of een grillpan. Dien op met een aardappel in de schil, een slaatje van gestoofde boontjes met ui en olijfjes en hier en daar een halfgedroogd tomaatje.
-doe de erwtjes die recht uit de diepvries komen in een zeef en overgiet met het kokende water -doe ze in een hakmolentje (of met je staafmixer gaat ook) en mix grof. -meng met het ei, de bloem en zoveel melk eronder ot een dik vloeibaar deegje bekomen is. -Bak hiervan kleine pannekoekjes (deze hoeveelheid is voor ongeveer 12 stuks. -laat afkoelen -leg op elke pannekoekje een stukje gerookte zalm en een klein schepje zure room -werk af met fijngehakte bieslook
-verwarm water met boter en zout, zodra boter gesmolten is alle bloem in één keer toevoegen en met garde of houten lepel roeren tot loslaat van de bodem, dan nog even verder roeren om de bloem te laten garen, dan overdoen in een beslagkom (van je mixer als je dat hebt) en één voor één de eieren toevoegen tot een mooi glanzend deeg bekomen is dat dik vloeibaar is. -deeg in spuitzak met grote gladde mond en op een met bakpapier of bakvel belegde bakplaat spuiten (eclairs= streep van ongeveer 7cm) soes een rondje van een 4 a 5cm -bakken in voorverwarmde oven van 200graden gedurende 25 minuten -oven niet openen tijdens het bakken is zeeeeeeer belangrijk -laten afkoelen en vullen met pudding of slagroom -desgewenst kan eclair of soes opengesneden worden en kan er ook fruit toegevoegd worden, zoals aardbeien, ananas.... -bovenkant bestrijkenmet gesmolten chocolade of bloemsuiker.
-visboullion (gekocht of gemaakt van platvisgraten en garnaalpellen (zet deze samen met een ui, beetje prei, en wortel op het vuurlaten zachtjes pruttelen voor 2O minuten-zeven-klaar!) -verschillende soorten vaste vis (staartvis, kabeljauw, gamba's...) -mosselen -1 prei, 2 wortelen,1 rode paprika, 1 gele paprika fijngesneden -1 envelopje saffraandraadjes -zout en peper -beetje tomatenpuree -scheutje witte wijn -rouille (kan je kopen in potje)
hoe maak ik het:
-kook de groentjes beetgaar in de boullion samen met de tomatenpuree -zet het vuur uit en doe er de vis die je in blokjes van ongeveer 3 cm hebt gesneden bij en de gamba's bij. Deksel op de pan zetten -laat de mosselen op hoog vuur openkomen in een andere pot samen met een scheutje witte wijn -doe de mosselen bij de soep -serveer met lekker brood en een potje rouille en voor de liefhebbers een beetje gemalen kaas.
-klop de eiwitten met een snuifje zout tot bijna stijf , voeg dan in drie delen de suiker toe, wacht steeds tot de suiker goed is opgenomen, meng tot het eiwit dik en zeer glanzend is -voeg dan maizena, vanille en azijn toe en meng voorzichtig eronder -bekleed een bakplaat met bakpapier -verwarm oven voor op 180gr -stort het eiwit in twee delen op de bakplaat en verdeel tot twee ongeveer gelijke ronde vormen, maak in het midden een beetje een kuiltje -zet in de oven en verlaag de temperatuur direct tot 150gr en bak gedurende 30minuten -zet oven uit en laat de pavlova volledig in de oven afkoelen -de slagroom opkloppen met bloemsuiker -één cirkel merengue beleggen met de helft van de room en de aardbeien, de andere merengue er omgekeerd opleggen en afwerken met de rest van de room en aardbeien -bestrooi tot slot nog met wat bloemsuiker
tip: -U kan ook gewoon één grote merengue bakken , bak hem dan 1u op dezelfde manier -u kan ook ander fruit gebruiken, alle rood fruit, of bosbessen of passievrucht is ook erg lekker.
Belangrijk: werk de pavlova niet meer dan een uur op voorhand af met de room en het fruit.
Dit receptje is van onze dochter Elke, zij kookt ook zeer graag en erg lekker, dank u lieve schat.
Nodig voor 2 personen :
1 klein bakje aardbeien ( 2 mooie aardbeien apart houden)
Tagatesse (een natuurlijk zoetmiddel van Damhert)
250 gr magere plattekaas
2 petit-suisse kaasjes
2 blaadjes basilicum (decoratie)
Hoe te maken :
Doe de helft van de aardbeitjes in de blender of mixer en mix fijn.
Als de aardbeien niet héél zoet zijn voeg dan wat Tagatesse toe. Het fijngemixte fruit zeven en het meeste van deze coulis toevoegen aan de plattekaas en petit suisse.
Bij het plattekaasmengsel nog wat Tagatesse voegen naar smaak.
De rest van de aardbeien in kleine stukjes snijden en verdelen over 2 mooie glazen.
Over deze stukjes de resterende coulis lepelen. Hierbovenop het plattekaasmengsel doen.
Het glas versieren met een aardbei op de rand en een basilicumblaadje.
Een zomerse lekkernij voor al wie geen suiker mag of wil eten....smakelijk!
-3 kalfslapjes -3 gegrilde puntpaparika's (uit potje) of zelf gegrild -stukjes mozarella of kleine aperobolletjes mozarella -rucola -een grote tomaat -een beetje kappertjes (grzouten, indien je deze niet kunt krijgen op aijn) -platte peterselie-fijngehakt -een citroen (zeste en sap) -een rol pizzadeeg -grof zout -provencaalse kruiden -olijfolie, balsamico-azijn
Hoe maak ik het:
-leg de kalfslapjes in een schaal, doe de zeste (geraspte schil vds gewassen citroen)olijfolie en provencaalse kruiden erop meng goed en laat een uurtje marineren in koelkast -vul de paprikas met de mozarellabolletjes die je gekruid hebt met peper en zout -schil en ontpit de tomaat en snijd ze in kleine blokjes -doe in een pannetje samen met de goe gespoelde kappertjes en een beetje olijfolie en zout en peper -verwarm de oven tot 210gr en bak de pizzadeeg die je in driekhoeken hebt gesneden en bestrooid met grof zout en wat provencaalse kruiden gedurende tien minuten -meng de gewassen rucola en doe er wat olijfolie en balsamico-azijn op -verhit je grillplaat, dep het vlees droog en grill gedurende 4 minuten aan elke kant
-leg een stuk crostada (het koekje) dan het kalfslapje, daarop een gevulde paprika en een torentje rucola en werk af met een streepje van de tomatendressing
Appeltaart zoals mijn schoonmoeder ze vroeger altijd maaktte en ze hier bij ons thuis nog altijd een succes is.
Wat heb ik nodig:
-één rol bladerdeeg -200gr zachte echte boter -15Ogr bloem en 1/2tl bakpoeder -5Ogram gemalen amandelen -200 gr witte suiker -4 eitjes -beetje geschaafde amandelen -é appelen geschild in vier gesneden , klokhuis verwijderd -beetje verwarmde abrikozenconfituur
Hoe maak ik het:
-beleg een taartvorm van 25cm (liefst met losse bodem) met het bladerdeeg -maak een vier-vierde beslag met de boter, suiker, eitjes, bloem en bakpoeder en amandelpoeder -stort dit op het bladerdeeg -leg de appel die je hebt ingesneden zoals op de foto (niet helemaal doorsnijden dus, maar kleine inkepingen op 3mm van mekaar ongeveer) bovenop het deeg -bestrooi met de amandelschilfers en een beetje witte suiker -bak voor 2O minuten in een voorverwarmde oven van 2OO graden -haal uit oven en bestrijk bovenkant met de confituur -ontvorm na een 15 tal minuten en laat verder afkoelen op een taartrooster.
TIP TIP TIP "Lauw ook erg lekker met een bolletje venilleijs als dessert"
Köfte met couscous, komkommerslaatje en gegrilde paprika's
Wat heb ik nodig:
köfte
-500 gram lamsgehakt -1 lentuitje in fijne ringetjes -handvol bladpeterselie en munt (grof gehakt) -zout, peper en geheime kruidenmix van manuel ------------------------------- (als je die niet hebt)= -1/2kl koriander -1/2kl komijn -1/2kl chilivlokjes ------------------------------
-1 koffielepel geperste knoflook -1 ei -paneermeel
komkommerslaatje
-1/2 komkommer geschild en in lange plakken geschaafd met dunschiller zodat je linten krijgt -zout -potje natuuryogurt -1/2 kl geperste knoflook -gehakte peterselie en munt
Hoe maak ik het:
-meng alle ingredienten voor de köfte, en vorm rond de houten prikkers een soort worstje -leg deze op een schaal en zet minsten een uur in de koelkast om op te stijven en de smaken te laten doordringen
-leg de komkommerlinten in een vergiet en strooi er flink wat zout over, dek af met keukenhanddoek en laat 15 minuten staan, er zal een deel vocht weglopen op deze manier. -spoel de komkommer flink onder koude kraan en dep flink droog
-verwarm een beetje olie in een tefalpan en bak hierin op niet te hoog vuur de kofte gaar -meng de komkommer met de overige ingredienten
Dien op met couscous waarvan je het recept op deze blog kunt vinden Garneer met geroosterde pijnboompitten en gegrilde paprika's
Het was weer zover, het zalige moment van zelf confituur maken Het begint eigenlijk al bij het kopen op de markt van al die mooie glanzende vruchtjes aangeboden door enthousiaste marktkramers.
Met een tas vol fruit huiswaarts keren waar de voorraad suiker, de koperen ketel en nog enkele andere nuttigen spullen om aan de slag te gaan klaar liggen.
Schort aan en aan de slag.
Fruit wordt grondig schoongemaakt en dan kan de pret beginnen.
Welke combinaties zullen we maken of wordt het het pure spul van bijvoorbeeld zongerijpte aardbeien. Ik kies voor beide, alleen aarbeien, alleen zwarte kersen, maar ook mengelingen van framboos met cavaillon, aardbeien met frambozen, nactarines en perzik.
Ik maak de confituur gewoon op de oude manier, een kilo fruit, een kilo suiker en roeren maar tot de gewenste dikte bereikt is.
Dit controleer ik ook op de manier zoals mijn schoonmoeder me dit ooit leerde, een bordje dat je op voorhand in diepvries hebt gestoken, neem je eruit, je doet er een koffielepeltje confituur op en wacht ongeveer 1 minuut, trek dan met je vinger een streep door het midden van de lepel confituur en als het lijntje niet terug in mekaar vloeit is het klaar.
Na enkele uurtjes staan de potjes die we nodig hebben om onze donkere belgische winters te overleven weer klaar.
Een zalig gevoel dat rust geeft, want zeg nu zelf wat is er heerlijker dan een verse boterham met echte boter en je favoriete potje "homemade confituur".