-marinade: Telkens 2 eetlepels van sojasaus, rijstazijn, oestersaus,honing, ketchup. Alles goed mengen
Hoe maak ik het:
-maak spiesjes van afwisselend kalkoen, paprika, spek en wentel ze in de marinade, zet in koelkast voor ongeveer een 3O minuten
-kook de rijst ongeveer 1O minuten, haal uit builtje en dek af met een keukenhanddoek en zet deksel terug op de pot.
-grill de spiesjes op een hete grill of BBQ -maak kruidenslaatje en meng met een beetje sesamolie -grill als de spiesjes bijna klaar zijn een abrikoosje of stukjes mango even mee zodat ze een mooi grillpatroontje krijgen
-meng de saus met een klein beetje room
-serveer op bord een torentje rijst met daarop het gegrild abrikoosje -2 spiesjes -een streepje saus -een beetje kruidensla -bestrooi het geheel met de gegrilde sesamzaadjes
Na eerst een week met 3 schilders in huis te hebben gezeten en dan nog een hoop werk verricht door mijn ventje is dit het resultaat. Hier en daar moet er nog een kleinigheid gebeuren maar wou dit toch al met jullie delen
Het tafeltje dat je hier ziet is ook home-made.
De kaders rond de foto's van onze meiden zijn gemaakt van hout dat eens toebehoorde aan een oud schip, ventje toverde ze om tot deze prachtexemplaren.
-4 kl mosselen -1 groene selder -4 wortels in schijfjes -een grote ui in partjes -een bussel krulpeterselie -een glas witte wijn -boter -zout, peper -1 soeplepel madrascurry
Hie maak ik het:
-laat boter smelten en doe er de grof gesneden groenten bij en stoof flink aan, kruid met peper en zout -voeg de gewassen mosselen en de wijn toe en kruid met de curry -zet vuur zo hoog mogelijk en laat ongeveer 4minuten koken -schud de mosselen op en laat nog 2 minuten koken -dien gloeiend heet op met brood en echte boter
maak rijstpap zoals je anders doet, vervang alleen de melk door kokosmelk en voeg een klein vleugje kaneel toe.
Doe de framboosjes in een schaal en giet er drie eetlepels oranjebloesemwater over en 2 eetlepels bloemsuiker, meng voorzichtig en laat zeker een uurtje staan, buiten de koelkast.
Laat de rijstpap afkoelen en garneer met de frmaboosjes, een lepeltje van de marinade en een streepje chocolade.
Groenten die je zelf grilt zijn zo smaakvol dat je er duizend en één dingen mee kan doen.
Hoe ga je te werk:
-je neemt bijvoorbeeld rode, oranje en gele paprika's (groene gebruik ik niet, ze zijn niet zo zoet) -je kan ook prei (zoals ik deze keer had gedaan meegrillen -aubergine, courgette, worteltjes.......
Je maakt alle groenten schoon, -paprika's snij je in 4 delen, verwijderd de zaden en legt ze met de bolle kant naar boven -de prei was je grondig en je verdeelt elke prei in de lengte in vier stukken, haal ze even door een beetje olijfolie
-leg alle groenten op een bakplaat, ik leg er siliconenvel onder, dat bespaart schrobwerk achteraf -zet in een voorverwarmde oven van 210graden op grillstand en grill ongeveer 30minuten (paprika's zijn dan zwart geblakerd, prei gekarameliseerd -haal uit oven en dek het deel met de paprika's af met natgemaakte keukenrol, laat 20 min staan en dan kan je de schilletjes zo verwijderen.
Ik maakte met deze groente een lekkere zomersalade die je ook op deze blog vindt.
zo ziet een lekkere zomersalade eruit, ik maakte hem hier met slablaadjes, parmaham, meloenballetjes, gegrilde paprika en prei en mozarella, zout, peper en balsamicostroop en olijfolie
Een leuk tussendoortje. Nee culimieke houdt er geen groentetuin op na, ik vind het alleen fijn om elk jaar in twee grote zinken emmers wat sla en enkele tomatensoorten te planten. En dit jaar valt mijn oogstje supergoed mee. Kijk maar, nog een beetje zon, die we gaan krijgen deze week en ik kan echt gaan "oogsten"
-500gr aardbeien in stukjes bestrooid met vanillesuiker en klein beetke water, even omroeren en laten staan. -2,5dl room opgeklopt tot zachte pieken -6 kleine merengues (kan je kopen in delhaize, of zelf maken van eiwit dat je eens over hebt)
hoe maak ik het:
-doe in je mooiste glazen, een laagje aarbei -meng van de resterende aardbeien bijna alles zacht met de room en de verbrokkelde merengue -vul hiermee de glazen -versier met de resterende aardbei en nog een beetje verkruimelde merengue
Kennen jullie dat ook, nie echt iets voorzien en toch iets lekkers willen koken.
Wel dan is deze pasta een aanrader.
wat heb ik nodig: (2 personen)
-1ui -olijfolie -beetje chilivolkjes -1 doos tonijn voor pasta (te koop bij colruyt, van het merk rio, is ineens met kappertjes enzo derin, per 2 verpakt) -250gr pasta -wat platte peterselie , indien je dit niet hebt kan je diepvries nemen, of gedroogde maar die vind ik zelf minder van smaak. -2 tomaten, ontpit en in kleine blokjes (je kan een blik tomatenblokjes gebruiken maar doe het dan wel door een zeef zodat het overtollige sap kan weglopen.
Hoe maak ik het:
-kook de pasta -verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de fijngesneden ui lichtjes aan -doe er de doos tonijn bij en de tomatenblokjes, verwarm lichtjes, niet laten koken -vermeng met de warme pasta en bestrooi met de peterselie -eventueel nog wa parmezaankrullen
Onlangs werd een groot BBQfeest gegeven voor de 3Oste verjaardag van silke's vriend Bert.
De BBq zelf werd uitbesteed, maar de aperiefhapjes deden we zelf, de hapjes waren grotendeels van de hand van tante Nadine en ze waren super, dus een dikke merci aan haar. Daarom wil ik ze graag met jullie delen.
Mosselen met salsa
Kook de mosselen met een beetje witte wijn tot ze open zijn. Verwijder een kant van de schelp en leg ze op schalen. (Dit kan je perfect de dag voordien doen) De dag zelf maak je de salsa: -snij rode, groene, gele en oranje paprika in kleine mini-blokjes, alsook enkele ontvelde en ontpitte tomaten -maak een dressing (Nadine gebruikte een zakje vr vinaegrette (droog poeder dat je kan vinden bij de kruiden in de supermarkt) griekse stijl, je kan natuurlijk ook zelf een dressing maken van je favoriete kruiden met olijfolie, azijn, zout en peper. -de salsa lepel je net voor het serveren over de mosselen en je hebt een zalig hapje.
Meloen met parmaham
Dit hapje spreekt voor zich denk ik. en is alweer erg lekker.
Tomaat-mozarella zelfde principe, ook op een spiesje met een blaadje basilicum en een streepje balsamicostroop erop (fotootje onbreekt....maar zodra het hapje de reveu nogmaals passeert zal ik het aanvullen)
Pikante salsa met toast:
Rode ui en verschillende kleuren paprika en look allemaal door de hakmolen fijnmalen, half blik tomatenblokjes bijdoen. Dit kruiden met peper, zout , paprika en pili pili eventueel wat ketchup en tot slot nog een snuifje suiker toevoegen. Voor wie van pittig houdt is dit een ideaal hapje, al kan je dit naar eigen smaak aanpassen natuurlijk.
Garnaaltjes met appel en currysausje Rasp geschilde appel en meng met zure room en flink wat currypoeder (naar smaak) Doe hiervan een schepje in een mooi potje, leg er enkele garnalen op en een plukje dille.
Ik had het genoegen een workshop kartonnage te volgen in mijn favoriete handwerkwinkel: Naald en draad op de markt in schoten Een winkeltje waar je steeds met de glimlach geholpen wordt en waar de nodige deskundigheid aanwezig is.
Een walhallah voor de handwerkster, dus als je in de buurt ben, ga er zeker eens langs je zal er geen spijt van hebben.
Nu de map,
Zo begin je eraan:
Na een 5tal uurtjes ziet het er zo uit:
Ik ga deze map gebruiken voor alle receptjes die ik her en der verzamel, soms geschreven op een servietje of een rekening van een restaurant, omdat ik soms probeer om dingen na te maken maar toch steeds iets van mezelf erin stop. Enfin een map zoals iedere foodie wel nodig heeft vind ik.
-500gr kleine pasta (vlindertjes....) -500gr gehakt -1 gesnipperde ui -1 teetje look fijngehakt -3dl kippeboullion -2,5dl room -2 el tomatenpuree -zout en peper -1 gele paprika in blokjes -2 preien in fijne ringetjes -100gr geraspte parmezaanse kaas -3 eieren (gesplitst in dooier en wit) -boter -paneermeel -een springvorm van 27cm
Hoe maak ik het:
-verwarm een betje boter in een ruime pan, en stoof hierin de ui en knoflook. -zet het vuur iets hoger en voeg de groentjes en het gehakt bij dan de boullion met de tomatenpuree, kruid met peper en zout en laat 2O minuten pruttelen zonder deksel op de pan -voeg dan de room toe en laat nog 5 minuten doorkoken -meng met ongeveer 3/4de van de kaas en de dooiers -klop de eiwitten stijf -breng ondertussen water met zout aan de kook vr de pasta en kook deze beetgaar -meng pasta met saus en spatel er dan voorzichtig de eiwitten onder -bestrooi met paneermeel en de rest van de kaas. -bak in een voorverwarmde oven van 200 gr gedurende 3O minuten tot goudbruin -laat 10min staan en ontvorm -dien op met een groene salade
tip: u kan deze taart perfect de dag voordien klaarmaken en warm ze dan afgedekt met alufolie op in een oven van 17Ogr gedurende een 3Omin (neem folie de laatste 10min weg om een mooi goudgeel korstje te bekomen) -
Neem een viertal soorten vlees, zoals kipfilet, kalflapje, biefstuk en een BBQ-worst.
Snij het vlees in redelijk grote blokjes van zo'n 4cm, wikkel de kip in stukjes parmaham en wissel het vlees af als je het op de prikkers doet. Steek hier en daar een laurierblaadje voor de lekkere smaak. Bestrijk met een gekruide olie en grill op BBQ of een grillpan. Dien op met een aardappel in de schil, een slaatje van gestoofde boontjes met ui en olijfjes en hier en daar een halfgedroogd tomaatje.
-doe de erwtjes die recht uit de diepvries komen in een zeef en overgiet met het kokende water -doe ze in een hakmolentje (of met je staafmixer gaat ook) en mix grof. -meng met het ei, de bloem en zoveel melk eronder ot een dik vloeibaar deegje bekomen is. -Bak hiervan kleine pannekoekjes (deze hoeveelheid is voor ongeveer 12 stuks. -laat afkoelen -leg op elke pannekoekje een stukje gerookte zalm en een klein schepje zure room -werk af met fijngehakte bieslook
-verwarm water met boter en zout, zodra boter gesmolten is alle bloem in één keer toevoegen en met garde of houten lepel roeren tot loslaat van de bodem, dan nog even verder roeren om de bloem te laten garen, dan overdoen in een beslagkom (van je mixer als je dat hebt) en één voor één de eieren toevoegen tot een mooi glanzend deeg bekomen is dat dik vloeibaar is. -deeg in spuitzak met grote gladde mond en op een met bakpapier of bakvel belegde bakplaat spuiten (eclairs= streep van ongeveer 7cm) soes een rondje van een 4 a 5cm -bakken in voorverwarmde oven van 200graden gedurende 25 minuten -oven niet openen tijdens het bakken is zeeeeeeer belangrijk -laten afkoelen en vullen met pudding of slagroom -desgewenst kan eclair of soes opengesneden worden en kan er ook fruit toegevoegd worden, zoals aardbeien, ananas.... -bovenkant bestrijkenmet gesmolten chocolade of bloemsuiker.