LAAT JE NIET AFSCHRIKKEN DOOR DE HOEVEELHEID BENODIGDHEDEN, de meeste dingen zijn kruiden die je tenslotte maar gewoon uit de potjes hoeft te scheppen.
-een tagine (te vervangen door een pan met deksel)
Hoe maak ik het:
-verwarm de olijfolie en fruit hierin lichtjes de ui en knoflook -voeg de schenkels toe en laat licht kleuren -voeg alle kruiden, de wijn en boullion toe -dek af en laat 2u op zeer zacht vuur sudderen (echt heeeel zacht, tot het vlees bijna van het been valt) -voeg de linzen toe en de tomaat die je in stukjes hebt gesneden en de helft van de peterselie en laat nog 5 minuten doorwarmen -bestrooi met de resterende peterselie en dien op met brood om van de heerlijke saus te kunnen genieten.
Je huis zal gegarandeerd heel arabisch ruiken Dus een aanrader als je een marokaans avondje organiseerd.
Vorige zondag uitstapje naar sint-truiden, Gewoon om het mooie rijpe fruit te zien, te fotograferen en te genieten van de mooie natuur. We hebben de hele fruitroute met de auto gevolgd, en was wondermooi.
Toen we halt hielden voor koffie stond er op de menukaart "huisgemaakt gebak" en daar is culimieke altijd wel voor te vinden... Alleen toen de ober kwam en ik de huisgemaakte perentaart bestelde "was ze juist op".........
wij hebben er hartelijk om gelachen, want de duizende peren die we nadien op onze route nog zagen, toverde telkens weer een glimlach op onze gezichten en de uitspraak "toch zonde dat die mens nie aan peren geraakt om taart te bakken".
Ik beloof jullie morgen zelf dan maar aan de slag te gaan, dus het resultaat volgt.
Dit is een makkelijk ovenschoteltje dat er altijd wel in gaat.
wat heb ik nodig:
-bakje (kastanje)champignons -2 preien in ringetjes -1/2liter kaassaus -5OO gr gehakt, -aardappelpuree voor 4 personen (ook goed gekruid) -beetje olie -beetje thym, en curry -beetje marsalawijn (italiaanse zoete wijn) of rode porto -betje gemalen kaas
hoe maak ik het:
-verwarm een beetje olie in een grote pan (liefst één die recht in de oven kan) -bak hierin de in vier gesneden champignons en kruid met de tym, als ze aangebakken zijn blus ze dan met de marsala, laat inkoken tot bijna niks meer aan vocht overblijft -haal even uit de pan -bak het gehakt flink aan tot het mooi bruin kleurt, voeg beetje currypoeder toe -voeg de preiringetjes toe en bak nog even voort, voeg eventueel een beetje boullion of water toe tot de waarin de prei even kan garen -dat vormt dan de eerste laag -voeg dan de champignons terug toe en daarop de kaassaus -bedek met de puree en maak er een mooi patroon in met een paletmes -bestrooi met gemalen kaas en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 18O graden.
-kook de rijst en laat uitlekken -snij de varkenslapjes in hapklare blokjes, giet er een beetje soja en chilisaus bij en meng, zet opzij -doe een beetje olie in een grote pan en bak de look, lentui en paprika een beetje aan, voeg het vlees toe en laat mooi bakken. Voeg de rijst en de groenten uit het pakje en 100ml water toe, laat even pruttelen en voeg de rijst en droge groentemix uit het doosje toe. -garneer met nog wat lenteui , eventueel wat tomaat en een beetje kroepoek.
Heb je dat ook, dat op het einde van de week er nog een beetje groentjes overblijven, bijvoorbeeld enkele worteltjes, champignons, een beetje sla........ wel dan maak ik dit:
-stoof de prei aan in de olijfolie tot bijna gaar, voeg de grofgesneden sla en fijngesneden lente-uitjes toe en stoof nog even verder aan, kruid met peper en zout -kook de aardappelen -ontvel en ontpit de tomaten en snij in kleine blokjes -maak een groffe puree van de aardappelen en groentjes en kruid met zout, peper en nootmuskaat. -bak de gekruide kabeljauw in olijfolie -verwarm de saus en voeg de melk, mosterd en 3/4de van de tomatenblokjes toe -dresseer je bord mooi en voila....de restjes leveren je nog een lekkere maaltijd op.
-doe het brood in blokjes van ongeveer 3cm, giet hierover de hete melk en laat gedurende zeker 2O minuten weken -los de puddingpoeder op in de koude melk -doe de pudding bij het brood samen met de eitjes, suiker, bloem en bakpoeder -meng flink en voeg rozijntjes en 3/4de van de chocoladedruppels toe -schep in individuele vormpjes (muffinvorm kan hier perfect dienst doen) -bak in een voorverwarmde oven van 18O min voor 30min. -laat 10 minuten afkoelen en haal uit de vormpjes
-dien op met een lekker kopje thee of koffie of geef binnenkort de kindjes (groot en klein) eentje mee voor na de boterhammen op school of werk
lekker en snel, de rest dat doet de oven wel.....kip
Een zeer makkelijk en lekker gerechtje, dat je voor 2 of 10 mensen maakt, geen probleem...
Neem kip(pen) verdeelt in niet te grote stukken, vraag aan je beenhouwer om dit te doen, Besprenkel ze met flink wat kipkruiden
Beleg een grote ovenschaal met de kip en verschillende groenten in vrij grote stukken (bv. paprika, ui (wit of rood), ongepelde lookteentjes, jonge worteltjes, witloof, pastinaak.....)(Je kan ook nieuwe aardappelen toevoegen) overgiet met een flinke scheut olijfolie zout en peper en meng alles goed door mekaar met je handen. Zet in een voorverwarmde oven van 180graden en bak gedurend 40 a 50 minuten.
Wil je er champignons bij bak deze dan even apart in een pan en voeg toe, want in de oven worden ze nogal rimpelig en dat vind ik niet zo geslaagd.
Dien op met een groene salade en lekker brood, vergeet er vooral geen fris glas rosé bij te serveren
-marinade: Telkens 2 eetlepels van sojasaus, rijstazijn, oestersaus,honing, ketchup. Alles goed mengen
Hoe maak ik het:
-maak spiesjes van afwisselend kalkoen, paprika, spek en wentel ze in de marinade, zet in koelkast voor ongeveer een 3O minuten
-kook de rijst ongeveer 1O minuten, haal uit builtje en dek af met een keukenhanddoek en zet deksel terug op de pot.
-grill de spiesjes op een hete grill of BBQ -maak kruidenslaatje en meng met een beetje sesamolie -grill als de spiesjes bijna klaar zijn een abrikoosje of stukjes mango even mee zodat ze een mooi grillpatroontje krijgen
-meng de saus met een klein beetje room
-serveer op bord een torentje rijst met daarop het gegrild abrikoosje -2 spiesjes -een streepje saus -een beetje kruidensla -bestrooi het geheel met de gegrilde sesamzaadjes
Na eerst een week met 3 schilders in huis te hebben gezeten en dan nog een hoop werk verricht door mijn ventje is dit het resultaat. Hier en daar moet er nog een kleinigheid gebeuren maar wou dit toch al met jullie delen
Het tafeltje dat je hier ziet is ook home-made.
De kaders rond de foto's van onze meiden zijn gemaakt van hout dat eens toebehoorde aan een oud schip, ventje toverde ze om tot deze prachtexemplaren.
-4 kl mosselen -1 groene selder -4 wortels in schijfjes -een grote ui in partjes -een bussel krulpeterselie -een glas witte wijn -boter -zout, peper -1 soeplepel madrascurry
Hie maak ik het:
-laat boter smelten en doe er de grof gesneden groenten bij en stoof flink aan, kruid met peper en zout -voeg de gewassen mosselen en de wijn toe en kruid met de curry -zet vuur zo hoog mogelijk en laat ongeveer 4minuten koken -schud de mosselen op en laat nog 2 minuten koken -dien gloeiend heet op met brood en echte boter
maak rijstpap zoals je anders doet, vervang alleen de melk door kokosmelk en voeg een klein vleugje kaneel toe.
Doe de framboosjes in een schaal en giet er drie eetlepels oranjebloesemwater over en 2 eetlepels bloemsuiker, meng voorzichtig en laat zeker een uurtje staan, buiten de koelkast.
Laat de rijstpap afkoelen en garneer met de frmaboosjes, een lepeltje van de marinade en een streepje chocolade.
Groenten die je zelf grilt zijn zo smaakvol dat je er duizend en één dingen mee kan doen.
Hoe ga je te werk:
-je neemt bijvoorbeeld rode, oranje en gele paprika's (groene gebruik ik niet, ze zijn niet zo zoet) -je kan ook prei (zoals ik deze keer had gedaan meegrillen -aubergine, courgette, worteltjes.......
Je maakt alle groenten schoon, -paprika's snij je in 4 delen, verwijderd de zaden en legt ze met de bolle kant naar boven -de prei was je grondig en je verdeelt elke prei in de lengte in vier stukken, haal ze even door een beetje olijfolie
-leg alle groenten op een bakplaat, ik leg er siliconenvel onder, dat bespaart schrobwerk achteraf -zet in een voorverwarmde oven van 210graden op grillstand en grill ongeveer 30minuten (paprika's zijn dan zwart geblakerd, prei gekarameliseerd -haal uit oven en dek het deel met de paprika's af met natgemaakte keukenrol, laat 20 min staan en dan kan je de schilletjes zo verwijderen.
Ik maakte met deze groente een lekkere zomersalade die je ook op deze blog vindt.
zo ziet een lekkere zomersalade eruit, ik maakte hem hier met slablaadjes, parmaham, meloenballetjes, gegrilde paprika en prei en mozarella, zout, peper en balsamicostroop en olijfolie
Een leuk tussendoortje. Nee culimieke houdt er geen groentetuin op na, ik vind het alleen fijn om elk jaar in twee grote zinken emmers wat sla en enkele tomatensoorten te planten. En dit jaar valt mijn oogstje supergoed mee. Kijk maar, nog een beetje zon, die we gaan krijgen deze week en ik kan echt gaan "oogsten"
-500gr aardbeien in stukjes bestrooid met vanillesuiker en klein beetke water, even omroeren en laten staan. -2,5dl room opgeklopt tot zachte pieken -6 kleine merengues (kan je kopen in delhaize, of zelf maken van eiwit dat je eens over hebt)
hoe maak ik het:
-doe in je mooiste glazen, een laagje aarbei -meng van de resterende aardbeien bijna alles zacht met de room en de verbrokkelde merengue -vul hiermee de glazen -versier met de resterende aardbei en nog een beetje verkruimelde merengue
Kennen jullie dat ook, nie echt iets voorzien en toch iets lekkers willen koken.
Wel dan is deze pasta een aanrader.
wat heb ik nodig: (2 personen)
-1ui -olijfolie -beetje chilivolkjes -1 doos tonijn voor pasta (te koop bij colruyt, van het merk rio, is ineens met kappertjes enzo derin, per 2 verpakt) -250gr pasta -wat platte peterselie , indien je dit niet hebt kan je diepvries nemen, of gedroogde maar die vind ik zelf minder van smaak. -2 tomaten, ontpit en in kleine blokjes (je kan een blik tomatenblokjes gebruiken maar doe het dan wel door een zeef zodat het overtollige sap kan weglopen.
Hoe maak ik het:
-kook de pasta -verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de fijngesneden ui lichtjes aan -doe er de doos tonijn bij en de tomatenblokjes, verwarm lichtjes, niet laten koken -vermeng met de warme pasta en bestrooi met de peterselie -eventueel nog wa parmezaankrullen
Onlangs werd een groot BBQfeest gegeven voor de 3Oste verjaardag van silke's vriend Bert.
De BBq zelf werd uitbesteed, maar de aperiefhapjes deden we zelf, de hapjes waren grotendeels van de hand van tante Nadine en ze waren super, dus een dikke merci aan haar. Daarom wil ik ze graag met jullie delen.
Mosselen met salsa
Kook de mosselen met een beetje witte wijn tot ze open zijn. Verwijder een kant van de schelp en leg ze op schalen. (Dit kan je perfect de dag voordien doen) De dag zelf maak je de salsa: -snij rode, groene, gele en oranje paprika in kleine mini-blokjes, alsook enkele ontvelde en ontpitte tomaten -maak een dressing (Nadine gebruikte een zakje vr vinaegrette (droog poeder dat je kan vinden bij de kruiden in de supermarkt) griekse stijl, je kan natuurlijk ook zelf een dressing maken van je favoriete kruiden met olijfolie, azijn, zout en peper. -de salsa lepel je net voor het serveren over de mosselen en je hebt een zalig hapje.
Meloen met parmaham
Dit hapje spreekt voor zich denk ik. en is alweer erg lekker.
Tomaat-mozarella zelfde principe, ook op een spiesje met een blaadje basilicum en een streepje balsamicostroop erop (fotootje onbreekt....maar zodra het hapje de reveu nogmaals passeert zal ik het aanvullen)
Pikante salsa met toast:
Rode ui en verschillende kleuren paprika en look allemaal door de hakmolen fijnmalen, half blik tomatenblokjes bijdoen. Dit kruiden met peper, zout , paprika en pili pili eventueel wat ketchup en tot slot nog een snuifje suiker toevoegen. Voor wie van pittig houdt is dit een ideaal hapje, al kan je dit naar eigen smaak aanpassen natuurlijk.
Garnaaltjes met appel en currysausje Rasp geschilde appel en meng met zure room en flink wat currypoeder (naar smaak) Doe hiervan een schepje in een mooi potje, leg er enkele garnalen op en een plukje dille.