href="http://img248.imageshack.us/i/rocher.jpg/"> -meng 200gram kokosrasp met 150gram witte suiker en 2 eiwitten -rol hiervan met vochtige handen balletjes en leg ze op een met bakpapier of balvel bedekte balplaat. Duw ze lichtjes plat met eenvork -bak in voorverwarmde oven van 18Ograden gedurende 2O minuten of tot goudgeel.
neem een blik gecondenseerde, gesuikerde melk en laat dit in een pot volledig onder water 3UUR koken, haal uit pan en laat volledig afkoelen Als je dit opent heb je een dikke donkere caramelachtige massa.
Je kan deze mengen met vers gedraaid vanille-ijs, of zelfs op een boterham is dit mengsel heerlijk, enfin het zal geen probleem zijn dit potje leeg te krijgen.
-12 coquilles -1 potje sjalottestukjes op wijnazijn (delhaize) -room -melk -zout en peper -olijfolie -beetje bindmiddel (indien nodig) -allerlei groentjes in miniblokjes die je laat stoven in olijfolie tot net gaar en kruid met alleen zout en peper. -aardappelpeterselie-puree
Hoe maak ik het: -doe evenveel room dan melk in een pannetje en laat tot de helft inkoken, voeg 2 eetlepels uitgelekte sjalottenblokjes toe -kruid met zout en peper -naargelang de dikte kan je nog een beetje bindmiddel gebruiken, creme moet een zalfachtige structuur hebben -mix en duw door een fijne zeef -bak de coquilles in de hete olijfolie en kruid met peper en zout -leg op elke bord 3 lepeltjes van de sjalottencreme, daarop telkens een coquille -dien op met de groentjes en de puree
-een klein blikje tonijn op eigen nat (uitgelekt) -een halve soeplepel kappertjes op azijn (uitgelekt) -2 ansjovisfiletjes -1 eetlepel mayonaise -wat citroensap mix dit alles, doe in een mooi glaasje en garneer met een klein gedroogd tomaatje, snippertjes van ei (of een kwarteleitje) en een blaadje rucola
-tartaar van verse tonijn op oosterse wijze
--15O gr verse tonijn in kleine blokjes mengen met een beetje versgeraspte gember, beetje sojasuas,oestersaus en rijstazijn, enkele ringetjes chilipeper en een fijngesneden lente-uitje
mini tomaatcrevtte -gewoon zoals je een grote tomaat zou maken maar dan in t klein
-1 pak udonnoedels (te koop in delhaize) andere noedels zoals rijstnoedels kan ook -1oranje of rode paprika in stukjes gesneden -2OOgram peultjes -8 tal mini-maiskolfjes -3 lenteuitjes in ringetjes gesneden -1ui in partjes gesneden -1teentje knoflook fijngesneden -1kl geraspte verse gember -1 halve rode chilipeper, fijngesneden -1 varkenshaasje in dunne plakjes -5 eetlepels terryakisaus (te koop in delhaize) -2eetlepels oestersaus -2eetlepels rijstazijn -2eetlepels donkere sojasaus -beetje maizena opgelost in water -olie
Hoe maak ik het:
-snij vlees in zeer dunne plakjes en maak een marinade met de terryakisaus, 1 eetlepel oestersaus en 1 eetlepel rijstazijn. Meng het vlees zeer goed met de marinade dek af en zet zeker 4u in koelkast -kook de noedels -verhit je wok tot zeer heet, voeg olie toe en laat even opwarmen -bak hierin het uitgelekte vlees aan in porties zodat de wok niet teveel afkoelt -schep vlees uit wok en maak even schoon met keukenpapier -opnieuw olie in wok en terug verwarmen -voeg look en chili en gember toe en roerbak enkele seconden -voeg dan ui toe en wok weer ongeveer een minuut -voeg dan de paprika, peultjes en mais toe en roerbak tot beetgaar -kruid af met de sojasaus, oestersaus en azijn -voeg de maizena toe zodat het vocht een heel klein beetje bindt, laat even doorkoken. -meng met de uitgelekte noedels en bestrooi met fijngesneden lenteui.
Snij een aantal verse vijgen in de helft Maak een suikerstroop van 2/3de water, 1/3de marsala en evenveel suiker, breng aan de kook met een beetje kaneel en zet op zacht vuur, pocheer hierin de vijgjes. Haal ze voorzichtig uit pocheervocht en laat dit inkoken tot stroperig, giet over de vijgen en laat afkoelen.
Geef vijg per persoon (2helften) met een quennelle van mascarpone en een zandkoekje.
Maak een risotto van tarwekorreltjes (Ebly): (voor 2 personen)
-stoof een sjalotje en een teentje look aan in olijfolie -voeg een flinke kop graantjes toe en roer tot elke graantje bedekt is met een laagje olie -voeg 3dl kippeboullion toe en een handvol reepjes fijngesneden gedroogde ham, peper en zout -roer en af en toe en na 20 minuten roer je er nog een beetje room door en een handvol peterselie -bak een kipfiletje en pof de trostomaatjes (tomaatjes in ovenschaaltjes, zout, peper, olijfolie,balsamico-azijn en wat italiaanse kruiden-15minuten in oven van 18Ogr tot de schilletjes barsten
een lekker sausje...........hollandaise a la mieke
Klop drie eidooiers los met een beetje water, peper en zout, tot licht schuimend, zet op zacht vuur en blijf kloppen tot de dooiers gaar zijn, da is zo als de bodem van de pan zichtbaar wordt tijden het kloppen, voeg dan klontjes ijskoude boter toe en blijf kloppen tot een mooie gebonden saus. Voeg nog een paar druppels citroensap toe , smaak af en dien op met vis, vlees of gegrilde groenten.
het perentaartje dat ik niet kon krijgen in sint-truiden...
Ontdooi per persoon één vierkant plakje bladerdeeg snij met een mes op een 1,5cm van de kant een vierkantje in de bladerdeeg, (niet helemaal doorsnijden!!! schil een rijpe peer en halveer, en ontdoe van het klokhuis snij in dunne schijfjes maar zorg dat ze bovenaan aan mekaar blijven aan de kant van het steeltje bestrooi dik met poedersuiker en bak in een voorverwarmde oven van 18O graden gedurende 2Ominuten. Bestrijk met opgewarmde abrikozenconfituur (op de peer) voor een mooie glans.
Dien op met mascarpone gemengd met een lepel frambozenconfituur en enkele verse frambozen
LAAT JE NIET AFSCHRIKKEN DOOR DE HOEVEELHEID BENODIGDHEDEN, de meeste dingen zijn kruiden die je tenslotte maar gewoon uit de potjes hoeft te scheppen.
-een tagine (te vervangen door een pan met deksel)
Hoe maak ik het:
-verwarm de olijfolie en fruit hierin lichtjes de ui en knoflook -voeg de schenkels toe en laat licht kleuren -voeg alle kruiden, de wijn en boullion toe -dek af en laat 2u op zeer zacht vuur sudderen (echt heeeel zacht, tot het vlees bijna van het been valt) -voeg de linzen toe en de tomaat die je in stukjes hebt gesneden en de helft van de peterselie en laat nog 5 minuten doorwarmen -bestrooi met de resterende peterselie en dien op met brood om van de heerlijke saus te kunnen genieten.
Je huis zal gegarandeerd heel arabisch ruiken Dus een aanrader als je een marokaans avondje organiseerd.
Vorige zondag uitstapje naar sint-truiden, Gewoon om het mooie rijpe fruit te zien, te fotograferen en te genieten van de mooie natuur. We hebben de hele fruitroute met de auto gevolgd, en was wondermooi.
Toen we halt hielden voor koffie stond er op de menukaart "huisgemaakt gebak" en daar is culimieke altijd wel voor te vinden... Alleen toen de ober kwam en ik de huisgemaakte perentaart bestelde "was ze juist op".........
wij hebben er hartelijk om gelachen, want de duizende peren die we nadien op onze route nog zagen, toverde telkens weer een glimlach op onze gezichten en de uitspraak "toch zonde dat die mens nie aan peren geraakt om taart te bakken".
Ik beloof jullie morgen zelf dan maar aan de slag te gaan, dus het resultaat volgt.
Dit is een makkelijk ovenschoteltje dat er altijd wel in gaat.
wat heb ik nodig:
-bakje (kastanje)champignons -2 preien in ringetjes -1/2liter kaassaus -5OO gr gehakt, -aardappelpuree voor 4 personen (ook goed gekruid) -beetje olie -beetje thym, en curry -beetje marsalawijn (italiaanse zoete wijn) of rode porto -betje gemalen kaas
hoe maak ik het:
-verwarm een beetje olie in een grote pan (liefst één die recht in de oven kan) -bak hierin de in vier gesneden champignons en kruid met de tym, als ze aangebakken zijn blus ze dan met de marsala, laat inkoken tot bijna niks meer aan vocht overblijft -haal even uit de pan -bak het gehakt flink aan tot het mooi bruin kleurt, voeg beetje currypoeder toe -voeg de preiringetjes toe en bak nog even voort, voeg eventueel een beetje boullion of water toe tot de waarin de prei even kan garen -dat vormt dan de eerste laag -voeg dan de champignons terug toe en daarop de kaassaus -bedek met de puree en maak er een mooi patroon in met een paletmes -bestrooi met gemalen kaas en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 18O graden.
-kook de rijst en laat uitlekken -snij de varkenslapjes in hapklare blokjes, giet er een beetje soja en chilisaus bij en meng, zet opzij -doe een beetje olie in een grote pan en bak de look, lentui en paprika een beetje aan, voeg het vlees toe en laat mooi bakken. Voeg de rijst en de groenten uit het pakje en 100ml water toe, laat even pruttelen en voeg de rijst en droge groentemix uit het doosje toe. -garneer met nog wat lenteui , eventueel wat tomaat en een beetje kroepoek.
Heb je dat ook, dat op het einde van de week er nog een beetje groentjes overblijven, bijvoorbeeld enkele worteltjes, champignons, een beetje sla........ wel dan maak ik dit:
-stoof de prei aan in de olijfolie tot bijna gaar, voeg de grofgesneden sla en fijngesneden lente-uitjes toe en stoof nog even verder aan, kruid met peper en zout -kook de aardappelen -ontvel en ontpit de tomaten en snij in kleine blokjes -maak een groffe puree van de aardappelen en groentjes en kruid met zout, peper en nootmuskaat. -bak de gekruide kabeljauw in olijfolie -verwarm de saus en voeg de melk, mosterd en 3/4de van de tomatenblokjes toe -dresseer je bord mooi en voila....de restjes leveren je nog een lekkere maaltijd op.
-doe het brood in blokjes van ongeveer 3cm, giet hierover de hete melk en laat gedurende zeker 2O minuten weken -los de puddingpoeder op in de koude melk -doe de pudding bij het brood samen met de eitjes, suiker, bloem en bakpoeder -meng flink en voeg rozijntjes en 3/4de van de chocoladedruppels toe -schep in individuele vormpjes (muffinvorm kan hier perfect dienst doen) -bak in een voorverwarmde oven van 18O min voor 30min. -laat 10 minuten afkoelen en haal uit de vormpjes
-dien op met een lekker kopje thee of koffie of geef binnenkort de kindjes (groot en klein) eentje mee voor na de boterhammen op school of werk
lekker en snel, de rest dat doet de oven wel.....kip
Een zeer makkelijk en lekker gerechtje, dat je voor 2 of 10 mensen maakt, geen probleem...
Neem kip(pen) verdeelt in niet te grote stukken, vraag aan je beenhouwer om dit te doen, Besprenkel ze met flink wat kipkruiden
Beleg een grote ovenschaal met de kip en verschillende groenten in vrij grote stukken (bv. paprika, ui (wit of rood), ongepelde lookteentjes, jonge worteltjes, witloof, pastinaak.....)(Je kan ook nieuwe aardappelen toevoegen) overgiet met een flinke scheut olijfolie zout en peper en meng alles goed door mekaar met je handen. Zet in een voorverwarmde oven van 180graden en bak gedurend 40 a 50 minuten.
Wil je er champignons bij bak deze dan even apart in een pan en voeg toe, want in de oven worden ze nogal rimpelig en dat vind ik niet zo geslaagd.
Dien op met een groene salade en lekker brood, vergeet er vooral geen fris glas rosé bij te serveren
-marinade: Telkens 2 eetlepels van sojasaus, rijstazijn, oestersaus,honing, ketchup. Alles goed mengen
Hoe maak ik het:
-maak spiesjes van afwisselend kalkoen, paprika, spek en wentel ze in de marinade, zet in koelkast voor ongeveer een 3O minuten
-kook de rijst ongeveer 1O minuten, haal uit builtje en dek af met een keukenhanddoek en zet deksel terug op de pot.
-grill de spiesjes op een hete grill of BBQ -maak kruidenslaatje en meng met een beetje sesamolie -grill als de spiesjes bijna klaar zijn een abrikoosje of stukjes mango even mee zodat ze een mooi grillpatroontje krijgen
-meng de saus met een klein beetje room
-serveer op bord een torentje rijst met daarop het gegrild abrikoosje -2 spiesjes -een streepje saus -een beetje kruidensla -bestrooi het geheel met de gegrilde sesamzaadjes
Na eerst een week met 3 schilders in huis te hebben gezeten en dan nog een hoop werk verricht door mijn ventje is dit het resultaat. Hier en daar moet er nog een kleinigheid gebeuren maar wou dit toch al met jullie delen
Het tafeltje dat je hier ziet is ook home-made.
De kaders rond de foto's van onze meiden zijn gemaakt van hout dat eens toebehoorde aan een oud schip, ventje toverde ze om tot deze prachtexemplaren.