-15Ogr zachte boter -3OOgr zelgemaakte amandelpasta (of marsepein) (je maakt deze zelf door 15Ogr amandelpoeder met 15Ogr suiker en een eiwit te mengen tot een pasta onstaat, als je rozenwater in huis hebt is een eetlepel toevoegen erg lekker) -6 eieren -25Ogr ricotta of magere platte kaas -rasp van 1 citroen en 1 sinaasappel -1 theelepel amandelessence -25gr bloem -boter en geschaafde amandelen voor de vorm -pijnboompitten voor het bestrooien -poedersuiker om te bestuiven
Hoe maak ik het:
-Verwarm je oven voor op 175gr -roer de boter met amandelpasta romig -voeg één voor één de eitjes toe tot glad mengsel -voeg dan de ricotta, amadelessense en de rasp vd citrusvruchten toe -als laatste de bloem -neem een springvorm van 24cm en bestrijk met boter, bestrooi dan de randen met de amandelschilfers -vul met het beslag -bestrooi met pijnboompitjes -bak gedurende 25 a 3O minuten of tot een prikker die er droog uitkomt
tip: ik gebruikte een springvorm van 20cm en verlaagde oventemperatuur naar 17Ogr en bakte de taart gedurende 5O minuten, dekte de taart na 3O minuten wel voorzichtig af met een stukje bakpapier om te donkere pijnboompitjes te voorkomen
wij hebben net een zalige vakantie achter de rug bij vrienden die vanuit ons kikkerlandje naar Frankrijk zijn gaan wonen .
Wat een schatten zijn het, we voelden ons direct thuis daar.
hun huis ligt op een prachtige heuvel met een nog mooier uitzicht waar we ook nog het geluk hadden van het mooie weer te kunnen genieten.
Er ging ook een droom voor me in vervulling, er staat namelijk een pracht van een AGA Fornuis in dit mooie huis, waar ik verschillende keren mijn culinaire gangen ben op kunnen gaan, zalig. Vooral de sudderoven is een superding, je brengt een gerecht op het gasvuur aan de gang en dan kan het voor enkele uren in de sudderoven zonder dat je er hoeft naar om te kijken, ideaal voor stoofpotje. Ik maakte er een lamsschouder met mediteraanse kruiden in klaar, na 2u was dit vlees zo supermals, dat had ik nog nooit ervaren.
We brachten ook een bezoek aan Toulouse, een erg mooie stad, met prachtige gebouwen maar we hebben er ook fantastisch gegeten, natuurlijk de beroemde "cassoulet", zaaaaalig.
-4 flinke steaks -8 grote sjalotten in niet te kleine parten gesneden -3dl rode wijn -1dl kalfsfond (blokje of poeder) -1 eetlepel bloem -1 eetlepel balsamico-azijn -2 klontjes suiker -zout en peper -echte boter en scheut olijfolie
hoe maak ik het:
-verwarm boter en olie, tot flink warm, en bak de gekruide steaks hierin aan -haal ze uit de pan en dek af met alupapier -doe de sjalotten in de pan en laat ze mooi kleuren en zacht worden -strooi de bloem erover en roer tot de bloem verdwenen is -voeg wijn en fond toe en laat flink doorkoken (de saus zal indikken) -voeg de suiker en azijn toe en laat nog even sudderen
-dien de steak op met de saus, groen boontjes en in de oven geroosterde aardappelen met rozemarijn en een beetje look
href="http://img248.imageshack.us/i/rocher.jpg/"> -meng 200gram kokosrasp met 150gram witte suiker en 2 eiwitten -rol hiervan met vochtige handen balletjes en leg ze op een met bakpapier of balvel bedekte balplaat. Duw ze lichtjes plat met eenvork -bak in voorverwarmde oven van 18Ograden gedurende 2O minuten of tot goudgeel.
neem een blik gecondenseerde, gesuikerde melk en laat dit in een pot volledig onder water 3UUR koken, haal uit pan en laat volledig afkoelen Als je dit opent heb je een dikke donkere caramelachtige massa.
Je kan deze mengen met vers gedraaid vanille-ijs, of zelfs op een boterham is dit mengsel heerlijk, enfin het zal geen probleem zijn dit potje leeg te krijgen.
-12 coquilles -1 potje sjalottestukjes op wijnazijn (delhaize) -room -melk -zout en peper -olijfolie -beetje bindmiddel (indien nodig) -allerlei groentjes in miniblokjes die je laat stoven in olijfolie tot net gaar en kruid met alleen zout en peper. -aardappelpeterselie-puree
Hoe maak ik het: -doe evenveel room dan melk in een pannetje en laat tot de helft inkoken, voeg 2 eetlepels uitgelekte sjalottenblokjes toe -kruid met zout en peper -naargelang de dikte kan je nog een beetje bindmiddel gebruiken, creme moet een zalfachtige structuur hebben -mix en duw door een fijne zeef -bak de coquilles in de hete olijfolie en kruid met peper en zout -leg op elke bord 3 lepeltjes van de sjalottencreme, daarop telkens een coquille -dien op met de groentjes en de puree
-een klein blikje tonijn op eigen nat (uitgelekt) -een halve soeplepel kappertjes op azijn (uitgelekt) -2 ansjovisfiletjes -1 eetlepel mayonaise -wat citroensap mix dit alles, doe in een mooi glaasje en garneer met een klein gedroogd tomaatje, snippertjes van ei (of een kwarteleitje) en een blaadje rucola
-tartaar van verse tonijn op oosterse wijze
--15O gr verse tonijn in kleine blokjes mengen met een beetje versgeraspte gember, beetje sojasuas,oestersaus en rijstazijn, enkele ringetjes chilipeper en een fijngesneden lente-uitje
mini tomaatcrevtte -gewoon zoals je een grote tomaat zou maken maar dan in t klein
-1 pak udonnoedels (te koop in delhaize) andere noedels zoals rijstnoedels kan ook -1oranje of rode paprika in stukjes gesneden -2OOgram peultjes -8 tal mini-maiskolfjes -3 lenteuitjes in ringetjes gesneden -1ui in partjes gesneden -1teentje knoflook fijngesneden -1kl geraspte verse gember -1 halve rode chilipeper, fijngesneden -1 varkenshaasje in dunne plakjes -5 eetlepels terryakisaus (te koop in delhaize) -2eetlepels oestersaus -2eetlepels rijstazijn -2eetlepels donkere sojasaus -beetje maizena opgelost in water -olie
Hoe maak ik het:
-snij vlees in zeer dunne plakjes en maak een marinade met de terryakisaus, 1 eetlepel oestersaus en 1 eetlepel rijstazijn. Meng het vlees zeer goed met de marinade dek af en zet zeker 4u in koelkast -kook de noedels -verhit je wok tot zeer heet, voeg olie toe en laat even opwarmen -bak hierin het uitgelekte vlees aan in porties zodat de wok niet teveel afkoelt -schep vlees uit wok en maak even schoon met keukenpapier -opnieuw olie in wok en terug verwarmen -voeg look en chili en gember toe en roerbak enkele seconden -voeg dan ui toe en wok weer ongeveer een minuut -voeg dan de paprika, peultjes en mais toe en roerbak tot beetgaar -kruid af met de sojasaus, oestersaus en azijn -voeg de maizena toe zodat het vocht een heel klein beetje bindt, laat even doorkoken. -meng met de uitgelekte noedels en bestrooi met fijngesneden lenteui.
Snij een aantal verse vijgen in de helft Maak een suikerstroop van 2/3de water, 1/3de marsala en evenveel suiker, breng aan de kook met een beetje kaneel en zet op zacht vuur, pocheer hierin de vijgjes. Haal ze voorzichtig uit pocheervocht en laat dit inkoken tot stroperig, giet over de vijgen en laat afkoelen.
Geef vijg per persoon (2helften) met een quennelle van mascarpone en een zandkoekje.
Maak een risotto van tarwekorreltjes (Ebly): (voor 2 personen)
-stoof een sjalotje en een teentje look aan in olijfolie -voeg een flinke kop graantjes toe en roer tot elke graantje bedekt is met een laagje olie -voeg 3dl kippeboullion toe en een handvol reepjes fijngesneden gedroogde ham, peper en zout -roer en af en toe en na 20 minuten roer je er nog een beetje room door en een handvol peterselie -bak een kipfiletje en pof de trostomaatjes (tomaatjes in ovenschaaltjes, zout, peper, olijfolie,balsamico-azijn en wat italiaanse kruiden-15minuten in oven van 18Ogr tot de schilletjes barsten
een lekker sausje...........hollandaise a la mieke
Klop drie eidooiers los met een beetje water, peper en zout, tot licht schuimend, zet op zacht vuur en blijf kloppen tot de dooiers gaar zijn, da is zo als de bodem van de pan zichtbaar wordt tijden het kloppen, voeg dan klontjes ijskoude boter toe en blijf kloppen tot een mooie gebonden saus. Voeg nog een paar druppels citroensap toe , smaak af en dien op met vis, vlees of gegrilde groenten.
het perentaartje dat ik niet kon krijgen in sint-truiden...
Ontdooi per persoon één vierkant plakje bladerdeeg snij met een mes op een 1,5cm van de kant een vierkantje in de bladerdeeg, (niet helemaal doorsnijden!!! schil een rijpe peer en halveer, en ontdoe van het klokhuis snij in dunne schijfjes maar zorg dat ze bovenaan aan mekaar blijven aan de kant van het steeltje bestrooi dik met poedersuiker en bak in een voorverwarmde oven van 18O graden gedurende 2Ominuten. Bestrijk met opgewarmde abrikozenconfituur (op de peer) voor een mooie glans.
Dien op met mascarpone gemengd met een lepel frambozenconfituur en enkele verse frambozen
LAAT JE NIET AFSCHRIKKEN DOOR DE HOEVEELHEID BENODIGDHEDEN, de meeste dingen zijn kruiden die je tenslotte maar gewoon uit de potjes hoeft te scheppen.
-een tagine (te vervangen door een pan met deksel)
Hoe maak ik het:
-verwarm de olijfolie en fruit hierin lichtjes de ui en knoflook -voeg de schenkels toe en laat licht kleuren -voeg alle kruiden, de wijn en boullion toe -dek af en laat 2u op zeer zacht vuur sudderen (echt heeeel zacht, tot het vlees bijna van het been valt) -voeg de linzen toe en de tomaat die je in stukjes hebt gesneden en de helft van de peterselie en laat nog 5 minuten doorwarmen -bestrooi met de resterende peterselie en dien op met brood om van de heerlijke saus te kunnen genieten.
Je huis zal gegarandeerd heel arabisch ruiken Dus een aanrader als je een marokaans avondje organiseerd.
Vorige zondag uitstapje naar sint-truiden, Gewoon om het mooie rijpe fruit te zien, te fotograferen en te genieten van de mooie natuur. We hebben de hele fruitroute met de auto gevolgd, en was wondermooi.
Toen we halt hielden voor koffie stond er op de menukaart "huisgemaakt gebak" en daar is culimieke altijd wel voor te vinden... Alleen toen de ober kwam en ik de huisgemaakte perentaart bestelde "was ze juist op".........
wij hebben er hartelijk om gelachen, want de duizende peren die we nadien op onze route nog zagen, toverde telkens weer een glimlach op onze gezichten en de uitspraak "toch zonde dat die mens nie aan peren geraakt om taart te bakken".
Ik beloof jullie morgen zelf dan maar aan de slag te gaan, dus het resultaat volgt.
Dit is een makkelijk ovenschoteltje dat er altijd wel in gaat.
wat heb ik nodig:
-bakje (kastanje)champignons -2 preien in ringetjes -1/2liter kaassaus -5OO gr gehakt, -aardappelpuree voor 4 personen (ook goed gekruid) -beetje olie -beetje thym, en curry -beetje marsalawijn (italiaanse zoete wijn) of rode porto -betje gemalen kaas
hoe maak ik het:
-verwarm een beetje olie in een grote pan (liefst één die recht in de oven kan) -bak hierin de in vier gesneden champignons en kruid met de tym, als ze aangebakken zijn blus ze dan met de marsala, laat inkoken tot bijna niks meer aan vocht overblijft -haal even uit de pan -bak het gehakt flink aan tot het mooi bruin kleurt, voeg beetje currypoeder toe -voeg de preiringetjes toe en bak nog even voort, voeg eventueel een beetje boullion of water toe tot de waarin de prei even kan garen -dat vormt dan de eerste laag -voeg dan de champignons terug toe en daarop de kaassaus -bedek met de puree en maak er een mooi patroon in met een paletmes -bestrooi met gemalen kaas en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 18O graden.
-kook de rijst en laat uitlekken -snij de varkenslapjes in hapklare blokjes, giet er een beetje soja en chilisaus bij en meng, zet opzij -doe een beetje olie in een grote pan en bak de look, lentui en paprika een beetje aan, voeg het vlees toe en laat mooi bakken. Voeg de rijst en de groenten uit het pakje en 100ml water toe, laat even pruttelen en voeg de rijst en droge groentemix uit het doosje toe. -garneer met nog wat lenteui , eventueel wat tomaat en een beetje kroepoek.