-1 oranje paprika in niet te kleine stukken -1 ui in partjes -1 teentje knoflook in schijfjes -een stukje gember in staafjes -een schaaltje paddestoelen (ik gebruikte een soort "enoki-paddestoeltjes -3 lente-uitjes in ringetjes gesneden -een sinaasappel-geperst -een stuk rundsvlees (goede biefstuk) in plakjes van 2 cm gesneden -sojasaus -rijstazijn -geroosterde sesamolie -ketchup -honing -olie -zout-peper
Hoe maak ik het:
-doe 2 eetlepels sojasuas, 2 eetlepels rijstazijn, 3 eetlepels honing en sap van een halve sinaasappel in een schaal en roer tot een marinade ontstaat -doe hierin het vlees en marineer ongeveer 30 minuten -verhit een beetje olie in een wok en bak hierin de groenten al omscheppend tot ze mooie gekarameliseerde randjes hebben, voeg dan de andere helft van sinaasappelsap toe en wat sojasaus en geroosterde sesamolie -verhit in een pan olie tot mooi heet en bak hierin het vlees, doe in delen, niet alles ineens in de pan, anders gaat het koken en dat is niet de bedoeling. -doe het vlees en het resterende bakvocht bij de groenten, meng en dien op met witte rijst
Een zalig winters gerecht, de lekkerste at ik enkele maanden geleden in toulouse, in gezelschap van zalige vrienden, maar deze is ook nie te versmaden.
wat heb ik nodig en hoe doe ik het:
-een stuk spek (gezouten of gerookt) in grote stukken (5OOgr) -verwarm je oven voor op 180gr -verwarm 50gr eendevet in een ovenbestendige pot -schil 2 grote uien en een stukje prei en een 5tal teentjes knoflook en hak ze niet te fijn -voeg ze toe aan het arme eendevet en laat zachtjes stoven, zonder te kleuren tot ze zacht zijn -Doe er de witte bonen; die je een nacht geweekt hebt in water bij (7Ogr p.p.) en het spek -giet er 1,75liter water bij en een bouket garni (bestaande uit laurier, peterseliestelen, selderij als je dat hebt, eventueel wat rozemarijn of tym)
duw de kruidentuiltje wel onder de boontjes -breng aan de kook en schuim eventueel schuim dat komt bovendrijven af -zet in de oven en bak voor ongeveer een uur, tot de bonen juist gaar zijn -haal uit de oven, verhoog deze tot 220graden, voeg aan de bonen gekonfijte eendebouten toe en zet de pot terug in de oven voor een 45minuten tot de sappen zijn geabsorbeerd en er zich een goudkleurige korst heeft gevormd aan de bovenkant -dien op in je mooie pot -geef er een lekker glas wijn of een verfrissende pint bier bij.
Al vele jaren werk ik voor de stad waar ik woon, steeds in hetzelfde gebouw.
In februari staat er een definitieve verhuis te wachten naar een nieuwe plek in , dus kon ik het niet laten om nog even in de archieven te gaan rondkijken.
Ik vond daar 2 koffers die ooit nog gediend hadden, bij vermoedelijk gemeenteraadsverkiezingen. Waarom denk ik dat, wel omdat er zich binnenin allemaal nog rode lakschilfers zaten van ooit verzegelde stukken. En ook, zoals je kan zien op de foto's zijn de koffers genummerd, dit is nr 7 en ik ben nu ook de bezitster van nr 8.
Rechtsonder kan u zien hoe de koffer was en de andere foto's hoe ze er nu al uitziet, ze zal nog heel wat laagjes boenwas nog hebben alvorens het hout weer tot leven komt, maar geduld is mooie zaak.
Ik heb er ook nog snel een mooi kussen opgemaakt, omdat de mand die er voorheen stond de favoriete slaapplek is van onze oudste poes, robbe.
Weet niet of iedereen dit zo'n fantastisch ding zal vinden maar voor mij zit er natuurlijk een stuk sentiment aan, een stukje van je "oude" werkplek in je huis.
De koffer doet nu trouwens dienst als "linnenkist"
-1 grote aardappel p.p. -25Ogram grijze garnalen - eetlepel mayonaise -scheut olijfolie -zout, peper -fijngehakte bieslook -parmezaankaas of een andere gemalen kaas naar wens
hoe maak ik het:
-stoom de aardappeltjes gaar in de microgolf -snij de in de lengte doormidden en hol uit zonder de schil te beschadigen -meng aardappelpulp met mayonaise, zout, peper, 3/4de vd garnaaltjes en wat gesnipperde bieslook de kaas en een scheutje olijfolie. -plaats in een vuurvaste schaal en zet in een voorverwarmde oven van 18O graden gedurende 20°minuten of tot goudgeel
dien op met een frisse salade aangemaakt met olie en balsamicoazijn en pijnboompitjes
-5OO gr knolselder, geschild en in blokjes -5OOgr aardappelen -2,5dl room -selderzout -neutrale olie -cordon bleu
hoe maak ik het:
-schil de knolselder en snij 5OOgr in niet te grote blokjes, zet deze op in water met zout en kook tot echt gaar (is noodzakelijk voor de smaak- dus proef of hij echt zacht is!) -snij een deeltje in fijne julliennereepjes en kook ze apart beetgaar -giet af door een zeef -mix het geheel in eenlender of met een staafmixer -kook terwijl de aardappelen en plet ze ook zo fijn mogelijk (kruid met zout, peper en nootmuskaat -doe de room in een pannetje en laat tot de helft inkoken -meng met de knolseder en kruid met selderzout -meng met de aardappelpuree -bak de cordon bleu -verwarm een flinke bodem van de olie tot vrij heet, doe hierin de julliennesliertjes knolselder en frituur goudbruin, laat uitlekken op kuekenpapier
-dien de puree op in een torentje met bovenop wat van de gefrituurde sliertjes en de cordon bleu
Niet duur, erg lekker , wat wil een mens nog meer?
Soms als ik allerhande restjes heb zoals een blokje kaas, mozarella, beetje bieslook of basilicum, zongedroogde tomaatjes dan lijkt me dat het geschikte moment om al die ingredienten in kleine stukjes te snijden te mengen met gemengd gehakt, wat paneermeel, een eitje en wat kruiden, in dit geval, oregano, zout, peper en wat paprikapoeder Ik vorm er balletjes van die ik dan zachtjes bak in een pan en opdien met kriekjes met kaneel. Maar ze kunen evengoed dienen als aperitiefhapje onder vrienden, heel gewoon, ongedwongen maar lekker
Ideaal voor een gure herfst of winteravond, een raclette Je voorziet je in een aantal raclettekazen die in de supermarkten vlot verkrijgbaar zijn, alsook een deel gedroogde vleeswaren, zoals gedroogde ham, gedroogd hertevlees, eendeborst.... Maak enkele lekkere slaatjes die erbij passen, zoals een roodlofslaatje met nootjes en notenolie en een beetje balsamicoazijn een slaatje met pompoen en een lekkere dressing en veel -liefst ambachtelijk brood raclettestelletje op tafel (gourmetstel met onderaan grillelement is prima geschikt) en genieten maar. Vergeet er geen lekker glaasje wijn bij te serveren.
smakelijk en dank aan onze dochter Elke die ons hierop trakteerde
-week het eekhoorntjesbrood in warm water -verwarm de olie, doe er de gesnipperde look in en stoof heel even aan, voeg alle witte paddestoelen en 15Ogr shitake en het geweekte eekhoorntjesbrood toe, samen met zout, peper, boullion, water en kook gedurende 20min. -mix de soep -voeg een scheutje room toe -bak de resterende paddestoeltjes even aan in een beetje olie.
presentatie:
-maak een quenelle van de ricotta en doe in het bord -giet voorzichtig de soep langs de ricotta en garneer met de paddestoeltjes en de parmaham.
we maken een heerlijke kippesoep en een lekkere videé
Benodigdheden:
-1 mooie grote kip -3 kuipjes soepketeltje, kip, van knorr -1 soepselder, pak soepprei en 3 wortelen fijngesneden -1 bakje witte champignons in vier gesneden -800gr gehakt (300 gr balletjes vr de soep, de rest iets groter voor de videévulling -handvol vermicelli -zout-peper en een vleugje currypoeder, 3 laurierblaadjes -sap van 1/4de citroen -1/2liter bechamelsaus die je maakt met 4 soeplepels kippeboullion ipv melk en met een scheutje room erin en 1 keteltje van knorr., alsook het citroensap -fijngehakte verse peterselie
Hoe maak ik het:
-Zet de schoongespoelde kip op in lauw water met wat zout, peper, en de laurierblaadjes -breng aan de kook en zet dan het vuur echt zacht, laat 4O minututen garen. -Haal de kip uit de bouillion en laat iets afkoelen. -Ontdoe de kip van vel en beentjes en hou de stukken kip zo groot mogelijk -Breng de boullion terug aan de kook voeg de soepgroenten en 2 soepketeltjes van knorr bij. - laat opkoken en voeg dan de vermicelli en de (apart gekookte) soepballetjes toe. -Kruid met peper, zout en wat currypoeder -Doe de grotere gehaktballetjes en de champignons bij de kip alsook de saus -verwarm alles zachtjes, en voeg de peterselie toe. -Dien op in de welgekende warme bladerdeegbakjes en fritjes.
Rijstpap zonder gouden lepeltjes en koek van het huis
Feest, feest, onze jongste dochter wordt 25 jaar.
Elke jaar proberen we een beetje iets origineels te bedenken en deze keer werd dat rijstpap (voor 90 collega's) en nog wat zelfgemaakte cake (een botercake met amandel, een appelcake met speculaaskruiden en een chocoladecake.
Collega's van silke , geniet ervan en een berichtje in mijn gastenboek maakt me altijd blij.
Heerlijke cakejes door onze dochter Elke gebakken, ze nam een 4/4de beslag en mengde dit met gehakte hazelnoten bakken in een oven van 180gr / 15min beetje chocolade smelten en garneren met mooie herfstchocolade en marsepein smakelijk!!
Je kan alle ingredienten kopen bij delhaize al zijn ze in de supermarkt als Sun Wah veel goedkoper. Probeer het een keer, je zal versteld staan hoe leuk het is om te maken.
-5OO gram scampi's -1 rode + 1 gele paprika in kleine blokjes -2 tomaten ontpit en in kleine blokjes -1 ui fijngesnipperd -1 teentje look fijn gesnipperd -3 lenteuitjes in ringetjes -2 eetlepels ketchup -2dl room -zout, peper, chilivlokjes, 1 eetlepel curry, enkele draadjes saffraan, 1 groenteboullion-blokje, -olijfolie
Hoe maak ik het:
-verhit wat olijfolie in een tefalpan en stoof de ui, look en paprikablokje zachtjes aan, kruid met peper en zout en al een beetje curry -haal uit pan en bak de scampi's net niet gaar, -voeg de groenten en alle andere ingredienten bij en laat even opkoken,
-klaar
Erg lekker met tagliatelli en een stukje stokbrrod
Smelt een beetje boter in een tefalpan en leg daarin bevroren blokjes kabeljauw (iglo). Kruid met peper en zout en wat viskruiden. Laat 5minuutjes garen, bestrooi dan met paneermeel op de blokjes vis. Draai de visjes een keer om en om zodat een beetje van het paneermeel in de boter komt. Voeg een beetje water en citroensap toe en laat nog even doorwarmen. Dien op met spinazie of zeekraal (zoals ik deed op de foto)
TIP: je kan de blokjes vis garen en dan in ovenschaal leggen (zonder paneermeel dan wel)lepel er een eetlepel spinazie met room (iglo) over en bestrooi met gemalen kaas en gratineer.
-15Ogr zachte boter -3OOgr zelgemaakte amandelpasta (of marsepein) (je maakt deze zelf door 15Ogr amandelpoeder met 15Ogr suiker en een eiwit te mengen tot een pasta onstaat, als je rozenwater in huis hebt is een eetlepel toevoegen erg lekker) -6 eieren -25Ogr ricotta of magere platte kaas -rasp van 1 citroen en 1 sinaasappel -1 theelepel amandelessence -25gr bloem -boter en geschaafde amandelen voor de vorm -pijnboompitten voor het bestrooien -poedersuiker om te bestuiven
Hoe maak ik het:
-Verwarm je oven voor op 175gr -roer de boter met amandelpasta romig -voeg één voor één de eitjes toe tot glad mengsel -voeg dan de ricotta, amadelessense en de rasp vd citrusvruchten toe -als laatste de bloem -neem een springvorm van 24cm en bestrijk met boter, bestrooi dan de randen met de amandelschilfers -vul met het beslag -bestrooi met pijnboompitjes -bak gedurende 25 a 3O minuten of tot een prikker die er droog uitkomt
tip: ik gebruikte een springvorm van 20cm en verlaagde oventemperatuur naar 17Ogr en bakte de taart gedurende 5O minuten, dekte de taart na 3O minuten wel voorzichtig af met een stukje bakpapier om te donkere pijnboompitjes te voorkomen