Bezoek je ook mijn andere blog eens www.culipatch.blogspot.com
 
Zoeken in blog

Gastenboek
  • Hopelijk een zonnig week-end
  • Vrolijk Pasen
  • Van mij .... voor jullie .... een
  • Van mij, voor jou en je familie .....
  • wens een fijne zaterdag lieve vrienden

    Categorieën
  • dessert (33)
  • gebak (43)
  • handwerk (16)
  • hapjes (9)
  • hoofdgerecht (vis) (25)
  • hoofdgerecht (vlees) (63)
  • ijs (2)
  • koekjes (3)
  • Reisverslag van culireisjes (21)
  • soepen (7)
  • voorgerechten (4)
  • Foto

    Foto
    Inhoud blog
  • Soesjes op vrijdag
  • Zusjestaart
  • advokaat voor koude winteravonden
  • Eersteling...
  • appelcake van sofie dumont
  • snelle paella
  • cupcakes door Elke
  • citroen-plattekaascake
  • Frangipannetaart, lekker ouderwets
  • asperges met coquilles
  • wafeltjes bij de thee
  • leuk weekend
  • Perencake op zaterdagavond
  • Tagliatta
  • Pieter Breugeltaart
  • De lekkerste gerookte zalm
  • tongreepjes in panko
  • Boter op ambachtelijke wijze
  • appeltaartje op aanvraag
  • Klassieke rijstpap
  • Reeragout
  • Kokoscake met framboosjes en wiite chocolade
  • Linzen met chorizo en krokante kip
  • madeleines met pistache en chocolade
  • Fijn weekend
  • Varkenslapje stroganov
  • cake, gewoon simpel
  • Gelukkig nieuwjaar
  • kerst 2010 by culimieke
  • appeltaart voor kerst
  • aardappeltjes gevuld
  • Een stukje nostalgie
  • Eten met een sterretje
  • perentaartje op eenvoudige wijze
  • zalmtartaar met oosterse dressing
  • panna cotta met appeltjes
  • Biscuit in de diepvries
  • pastabake met champignons en kip
  • broodpudding met een twist
  • witte bonensoep met spek en olijfolie
  • everzwijnfilet met chermoulaworteltjes
  • silpy is jarig
  • Reenootjes met wildsaus
  • Muffins met witte chocoladestukjes
  • Ons keukentje is af!
  • pompoenlasagna met basilicum
  • Lunch in Barcelona
  • Marmercake van Elke
  • kabeljauwhaasje in de oven
  • Culimieke go's flower's
  • ciabatta complet
  • Kippetje in de oven
  • gevulde tomaatjes
  • flantaart
  • Het Bollekesfeest in Antwerpen
  • Dagje Leiden in Nederland
  • Zalmforel gevuld met Miss Dahl's romige pesto
  • Foodnetwork
  • Mediteraanse hartige taart
  • toveren met abrikozen
  • pissalladière
  • tagine express
  • escalope con salsa de ricotta
  • cannellonni met prei en ricotta
  • zomerse tomatensoep
  • Frambozencakejes
  • couscousslaatje met kruiden en groentjes
  • Nog een blogje erbij....
  • Vakantie weer voorbij.....
  • sinaasappel victoria sponge met frambozen
  • De oude doos
  • Rozenmand, laatste les bloemschikken voor de vakantie
  • bloemkoolgratin met mascarpone
  • Het fruit.......jaja dat werd een lekker dessert...
  • Ik ging naar de markt....
  • Ons tuintje anno 2010
  • abrikozen-semifreddo met meringue
  • lamskoteletje met erwtjes, munt en feta
  • Een variatie op Miss Dahl's pesto-dip
  • zomers slaatje met gemarineerde rundsreepjes
  • Heerlijke kruidenolie
  • frangipanetaartje met gepocheerde nectarine
  • Zomerse biscuit
  • Vidée op Italiaanse wijze
  • Kruidenkrans
  • Tel Aviv in al zijn pracht
  • Tel Aviv in al zijn pracht
  • Culimieke go's to Tel Aviv-Israel
  • tarte-tatin cake express
  • Barcelona - verslagje
  • culimieke go's to barcelona
  • Rouget, worteltjes met abrokozenconfituur en charmoulla
  • Vanillepudding met appel en speculoos
  • KIp-wok-curry in
  • Risotto met paddestoelen en coquilles
  • Culimieke go's flowers
  • calzone a l'improviste
  • konijnenfiletje met sjalotten en stroop van vrolingen vergezeld van de eerste kort aangebakken asperges
  • lenteslaatje met gerookte makreelfilet
  • waalse salade
  • feestcake van silke
  • kwarteleitjes met kruidenzout
  • kipspiesje met appeltjes
  • Peren-vanillecake (van dochter Elke)
  • skrei (vis) met een torentje van aardappel en spinazie
  • wrap met kalkoenblokjes
  • Een prachtig culi-cadeau!
  • Marmercake
  • lasagne met witloof en ham
  • aardappelpotje met bloemkool en gehakt
  • bloemkoolsoepje met gedrooge parmaham
  • Een zalig weekendje De Haan aan zee.
  • simpele kaastaart met aardbeiencoullis
  • risotto met witloof en sinaasappel en gegrilde eendeborst
  • witte bonensoep
  • categoriëen (indelen van alle gerechten)
  • La tarte de madam Odille
  • tapenade royal
  • citroen-amandelkoekjes
  • pappilot van de midi
  • boutis, nog een werkje voor een kerstpakket
  • een originele cadeauverpakking ...
  • gourmet van silke
  • charlotte gevuld met chocolademousse
  • kalkoenborst gevuld met cranberries en pistachenootjes
  • aperoglaasje met krab en appelsienkaviaar
  • kerstsfeer bij culimieke
  • semifreddo met sinaasappel en pistache- en amandelnootjes
  • Hartige rijsttaart
  • Lamskoteltjes
  • Kersentaart
  • cake met vanille en yoghurt
  • pladijsfilet in tempuradeegje
  • gehaktballetjes met curry
  • appel-kokosgebak
  • wok met rundsvlees en sinaasappel
  • cassoullet de luxe
  • De koffer
  • aardappeltje gevuld met garnaaltjes en bieslook
  • knolselderpuree met cordon bleu
  • Gehaktballetjes met een twist
  • herfst/winterraclette
  • gebakken zeetong
  • virusje....
  • bospaddestoelensoep
  • 1 kip-twee gerechten
  • Rijstpap zonder gouden lepeltjes en koek van het huis
  • Herfst bij de thee
  • Elke's hapjes
  • sushi home made
  • scampi's de la mama
  • Boutis, een borduurtechniek uit de provence
  • visgerechtje van vroeger
  • kaaspracht in toulouse
  • Torta di nonna
  • Haute Garonne-Ambax- deel 1
  • pavé of bavette (steak) met sjalottensaus
  • foodie steekt haar stekeltjes uit
  • een lekker cadeau
  • tomatensoep (de zon in je bord)
  • homemade rochers
  • dulce de lecheijs met een koekje
  • coquilles met sjalottenroom en fijne groentjes
  • trio van vis-voorgerechttjes
  • vietnamese wok
  • vijg in marsalawijn
  • risotto van tarwekorreltjes met kip
  • een lekker sausje...........hollandaise a la mieke
  • het perentaartje dat ik niet kon krijgen in sint-truiden...
  • marokaanse lamsschenkel met linzen
  • sint-truiden
  • ovenschoteltje
  • nasi express
  • Maak je koelkast leeg puree met kabeljauwhaasje
  • chocoladebroodpuddingkjes
  • lekker en snel, de rest dat doet de oven wel.....kip
  • spies van kalkoen en breydelspek
  • Metamorfose
  • mosselen de la casa
  • gevuld kalkoçengebraad
  • kokosrijst met gemarineerde frambozen
  • Bezoek 's Hertogenbosch
  • gegrilde groenten
  • zomersalade
  • bijna oogsttijd
  • dagje aan zee
  • aardbeien-fool
  • pasta uit de voorraadkast
  • De hapjes van
  • Kartonnage van een ringmap
  • pastataart
  • brochette - mix
  • wortelcakejes
  • pannekoekje met erwtjes en gerookte zalm
  • Eclairs (soezendeeg)
  • mooie plekjes
  • boulliabaise de la casa
  • pavlova met aardbeien
  • Aardbeidessert zonder suiker
  • nieuwe indeling
    Image Hosted by ImageShack.us
    Foto
    Bezoek je ook mijn andere blog eens www.culipatch.blogspot.com
    Foto
    culimieke
    CULIMIEKE-Genieten in de keuken en daarbuiten
    25-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.charlotte gevuld met chocolademousse


    wat heb ik nodig:

    -een charlottevorm van 15cm diameter

    voor de mousse:

    -25Ogr pure chocolade in stukjes gehakt
    -100gr boter
    -4 eidooiers
    -40 eiwitten
    -6 eiwitten

    -smelt chocolade en boter samen au bain marie
    -roer de eidooiers één voor één door de gesmolten massa
    -klop de eiwitten tot pieken en voeg halverwege de suiker toe
    -spatel 1/4 de van de eiwitten kort maar krachtig door de mousse en spatel er dan voorzichtig de rest door
    -laat minsten een uur opstijven in de koelkast

    voor het bekleden van de charlottevorm:

    -12 boudoirs
    -een beetje boter om de vorm in te smeren
    -een stukje bakpapier dat op de bodem past

    -beboter de vorm
    -leg het rondje bakpapier op de bodem en strijk ook in met boter
    -zet de koekjes met de bolle kant naar buiten gericht tegen de wand van de vorm
    -vul op met de chocolademousse
    -bedek met de resterende koekjes en leg hierop een bord dat in de vorm past
    -wikkel alles in plasticfolie en laat minsten 4u in de koelkast opstijven

    Voor het opdienen hou je de onderkant van de vorm even in heet water en stort de charlotte op een mooie taartvoet
    -wikkel er je mooiste lint rond en maak een mooie strik

    smakelijk

    25-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:dessert
    » Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kalkoenborst gevuld met cranberries en pistachenootjes

     



    wat heb ik nodig: (voor 8 personen)

    -een kalkoenborst met vel van 1,5 kilogram
    -100gr gedroogde cranberries (delhaize)
    -5Ogr pistachenootjes
    -100gram wittebrood-paneermeel (zelf maken van wit oud brood fijngemalen)
    -1 ui fijngehakt
    -1 soeplepel fijngehakte salie
    -1 teentje knoflook fijngehakt
    -150gr spekblokjes
    -zout en peper
    -olie
    -beetje boter
    -keukentouw

    Hoe maak ik het:

    -verwarm de olie in een pan en bak zachtjes de ui gedurende 3 a 4min, voeg dan de spekblokjes en de look toe en bak nog even aan
    -voeg bij de rest van de ingredienten en mix flink
    -laat volledg afkoelen
    -vul de kalkoenborst met de vulling en bindt het gebraad mooi samen met het keukentouw
    -smelt de boter ,leg de kalkoenborst in een ovenschaal en smeer in met de boter
    -zet in een voorverwarmde oven van 200graden gedurende 1u10min
    -haal uit de oven en laat 10 minuten rusten onder allufolie
    -snij in dikke plakken

    serveer met een ovenpotje van pompoen met een crumble van reblochon, een raapje gevuld met spruitjespuree en gebakken witloof, een kroketje smaakt er ook overheerlijk bij

    smakelijk

    25-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vlees)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aperoglaasje met krab en appelsienkaviaar
    Dit heerlijke hapje werd door dochter Elke gemaakt




    Doe in een mooi aperoglaasje een laagje guacomole, dan een beetje krabvlees, weer laagje guacomole en krab en als laaste een lepeltje appelsienkaviaar (die maak je door tapioca te gaar te koken in sinaasappelsap)

    25-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:hapjes
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kerstsfeer bij culimieke
    Zo probeer ik de kerstsfeer in huis te halen...

    25-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:handwerk
    » Reageer (0)
    24-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.semifreddo met sinaasappel en pistache- en amandelnootjes

    wat heb ik nodig;

     1/2 liter room
     100 gram suiker 
     3 eieren gesplitst 
    -5Ogr grof gehakte pistahenootjes
    -5Ogr amandelschilfers kort gegrild
    - scheut notenlikeur, scheutje grand marnier
    -2 sinaasappels, partjes tussen vliezen uitgehaald + het sap
    -een eetlepel sinaasappelconfituur

    -kleine glazen potjes of 1 siliconenvorm als je een grote ijstaart wil

    Hoe maak ik het:

    sla de slagroom stijf
    klop de eidooiers met de suiker wit
    klop de eiwitten stijf
    meng alles onder mekaar
    leg in elk glaasje een partje sinaasappel, eeen beetje van het mengsel, een beetje nootjes, enz....
    dek af met plastiek folie en bevries voor een nacht

    Voor de saus:

    -meng het sinaasappelsap met een eetlepel sinaasappelconfituur en laat even opkoken

    Haal de semifreddo uit de diepvries als je aan het hoofdgerecht begint en zet in de koelkast tot gebruik

    Dien op samen met het sausje

    smakelijk






    24-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:ijs
    » Reageer (1)
    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige rijsttaart

    Dit is een receptje dat even wat voorbereiding vergt maar het resultaat mag er zeker wezen.
    Trouwens je kan het perfect de dag voordien maken en afbakken de dag erna.

    wat heb ik nodig:

    -250gr risottorijst, voorgekookt gedurende 14min in water met een beetje zout
    -2 eieren losgeklopt
    -25gr versgeraspte parmezaan
    -beetje nootmuskaat

    vulling:

    -wat olie
    -150 gehakt rul gebakken
    -185gr ricotta
    -185gr provolone (dolce of picante in blokjes van 1cm=italiaanse kaas-in delhaize te koop)
    -40gr parmaham in snippertjes
    -75gr doperwrtjes beetgaar gekookt (ik gebruik diepvrieserwtjes

    Hoe maak ik het:

    -Verwarm je oven voorop 18Ogr (16O hetelucht) en vet een springvorm van 20cm in
    -meng de rijst met de parmezaan en het eimengsel, kruid met zout, peper en nootmuskaat
    -meng in een grote kom de ricotta, provolone, ham, gehakt en erwtjes goed door mekaar, kruid met peper en zout
    -schep de helft van rijstmengsel in de vorm en verdeel mooi over de bodem
    -schep de kaasvulling er volledig op
    -dek af met de rest van de rijst en bak gedurende 40minuten , tot de boven-kant goudbruin ziet
    -haal uit oven en laat 10min staan alvorens te ontvormen

    -geef er een salade met een mosterdressing bij.

    smakelijk

    20-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vlees)
    » Reageer (0)
    14-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteltjes
     

    Weinig tijd en toch zin in iets lekkers..........
    Onderweg naar huis ontstond dit receptje:

    Wat heb ik nodig:

    - een grote diepvrieszak
    -3 lamskoteltjes p.p.
    -een teentje look, beetje platduwen
    -een lepeltje provencaalse kruiden
    -een beetje grof zeezout
    -een soeplepel picado (=een mediteraanse mengeling van delhaize-vind je bij de slaatjes en pesto's enzo
    -wat fetablokjes
    -sap van halve citroen
    -een beetje chilivlokjes
    -een scheut olijfolie
    -een scheut marsalawijn

    Hoe maak ik het:

    -Doe alle ingredienten behalve de marsalawijn in de plastiek zak en sluit hem,
    masseer even alles goed door mekaar en laat een 30minuten marineren, of de tijd die je nodig hebt om de tafel te dekken , een slaatje te maken, een aardappeltje te schillen,, jezelf een glaasje wijn uit te schenken.......
    -bak de koteletjes in een antikleefpan
    -als ze mooi gekleurd zijn doe je de rest van de marinade erbij en blus dan de pan met de marsalawijn.

    Dit is een superlekker receptje en je hebt er echt geen tijd voor nodig.

    smakelijk.

    14-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vlees)
    » Reageer (2)
    13-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersentaart
    wat heb ik nodig:

    voor deeg=

    -125gr gesmolten , afgekoelde boter
    -90 witte suiker
    -175gr bloem
    -snufje zout
    -2 eetlepels gemalen amandelen

    voor vulling=

    -175ml slagroom
    -2eieren losgeroerd
    -2tl vanille-essence
    -3 eetlepels fijne kristalsuiker
    -2 eetlepels bloem
    -550gr kersen (ontpit en doormidden gesneden) (je kan ook kersen uit een bokaal nemen en goed laten uitlekken en even op keukenpapier drogen)

    Hoe maak ik het:

    -Verwarm de oven voor op 18Ogr (warmelucht 160gr)
    -vet een ronde taartvorm met diameter 24cm (eventueel met losse bodem) in met boter.
    Vermeng voor het deeg de boter met suiker in een grote kom, werk er het zout en de bloem door zodat je een zacht deeg krijgt
    Bekleed hiermee de vorm, duw met je vingertoppen het deeg tegen de randen omhoog en op de bodem (dit gaat zeer makkelijk)
    -zet de bakvorm op een bakplaat en bak de deegbodem 12 tot 15min tot hij enigzins gerezen is, neem de vorm even uit de oven en bestrooi met het amandelpoeder
    -Klop intussen voor de vulling de room eieren, vanille en suiker door elkaar, Klop de er zorgvuldig door zodat er geen klonters ontstaan.
    Leg de kersen op de bodem en overgiet gelijkmatig met de vulling    

    -bak 40 minuten tot vulling mooi gestold is en taart goudgeel

    smakelijk

    tip:

    je kan ze serveren met een beetje room                    

    13-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:gebak
    » Reageer (0)
    09-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.cake met vanille en yoghurt
    Image Hosted by ImageShack.us
    Dit is voldoende beslag voor een tulbandvorm

    wat heb ik nodig:

    -225gr zachte boter
    -300gr witte suiker
    -6eitjes
    -350gr gewone bloem
    -1/2 kl bicarbonaat (vind je bij de bakpoeder in superermarkt)
    -250ml natuuryoghurt
    -4 theelepels vanille extract
    -1 tot 2 soeplepels poedersuiker nr smaak

    Hoe maak ik het:

    -verwarm je oven voor op 180gr (warme lucht 160gr)
    -zet een bakplaat in de oven zodat die mee kan opwarmen
    -mix boter suiker tot ze luchtig zijn
    -dan telkens een eitje en een lepel bloem (die gemengd is met de bicarbonaat) erdoor roeren en roer dan voorzichtig met de hand de resterende bloem erdoor
    -tenslotte de vanille en de yoghurt tot alles mooi gemengd is
    -stort beslag in ingevette tulband en bak ongeveer 45 a 60 minuten, test na drie kwartier omdat tenslotte elke oven verschillend is
    -haal uit oven , laat zeker 15 minuten afkoelen in de vorm, maak dan voorzichtig met je handen de rand, zowel aan de buitenkant vorm als aan de binnenkant van de vorm een beetje los en stort de cake op een afkoelrekje en laat daar tot volledig afkoelen
    -bestrooi rijkelijk met poedersuiker en geniet.

     

    09-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:gebak
    » Reageer (0)
    07-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pladijsfilet in tempuradeegje
    Image Hosted by ImageShack.us


    Hou je van vis in een krokant korstje??
    Dan is dit een aanrader,
    Je kan het gebruiken voor witte vissoorten, als pladijs, tong, schar maar ook voor groentjes als  plakjes courgettes, courgettebloemen, champignons enz..........

    Tempuradeeg:

    -15Ogr bloem
    -130gr ijskoud water
    -1 ei

    alles flink mengen ,
    laagje olie van zo'n 3 cm verwarmen in pan, vis (ik gebruikte pladijsfilets zonder vel) dan door deeg halen en langs beiden zijden krokant bakken.

    Opdienen met een puree gemengd met aangebakken mini shitake of andere paddestoelen, wat zongedroogde tomaatjes en grof gesneden rucola.

    smakelijk

    07-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vis)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gehaktballetjes met curry
    Image Hosted by ImageShack.us

    Deze gehaktballetjes zijn uit de indische keuken afgeleid.

    wat heb ik nodig:

    -600gr gehakt
    -2 eetlepels geraspte gember
    -1kl komijn
    -1 geraspte ui
    -2 el broodkruim
    -1ei
    -een handvol vers gehakte koriander
    -een kartonnetje kokosmelk

    Dit alles gemengd en tot balletjes gerold

    -een handvol geroosterde pecannoten
    -2 grote tomaten in blokjes
    -2 kl groene currypasta (in supermarkt bij oosterse producten)

    Hoe maak ik het:

    -bak de balletjes tot ze mooi gekleurd zijn, voeg dan de currypasta toe en bak even mee aan, dan de tomatenblokjes en de kokosmelk,
    -laat alles een 15minuutjes sudderen
    -bestrooi met een beetje gehakte koriander en de nootjes

    Dien op met witte rijst

    07-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vlees)
    » Reageer (0)
    01-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.appel-kokosgebak
    Image Hosted by ImageShack.us

    wat heb ik nodig:

    een rol brokkeldeeg (gekocht)
    1 kg. (moes)appels
    150 gr. suiker
    150 gr. zachte boter of margarine
    4 eieren
    100 gr. geraspte kokos
    4 eetl. citroensap

    Hoe maak ik het:

    Verwarm de oven voor op 175 C
    Schil de appels en rasp deze grof
    Besprenkel met het citroensap
    Klop de eieren met de suiker schuimig
    Voeg de boter toe en klop deze er doorheen
    Roer de kokos en de appelrasp er door
    Stort het mengsel in de springvorm
    Bak de taart in 65 min. gaar

    01-12-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:gebak
    » Reageer (0)
    29-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wok met rundsvlees en sinaasappel
    wat heb ik nodig:

    -1 oranje paprika in niet te kleine stukken
    -1 ui in partjes
    -1 teentje knoflook in schijfjes
    -een stukje gember in staafjes
    -een schaaltje paddestoelen (ik gebruikte een soort "enoki-paddestoeltjes
    -3 lente-uitjes in ringetjes gesneden
    -een sinaasappel-geperst
    -een stuk rundsvlees (goede biefstuk) in plakjes van 2 cm gesneden
    -sojasaus
    -rijstazijn
    -geroosterde sesamolie
    -ketchup
    -honing
    -olie
    -zout-peper

    Image Hosted by ImageShack.us

    Hoe maak ik het:

    -doe 2 eetlepels sojasuas, 2 eetlepels rijstazijn, 3 eetlepels honing en sap van een halve sinaasappel in een schaal en roer tot een marinade ontstaat
    -doe hierin het vlees en marineer ongeveer 30 minuten
    -verhit een beetje olie in een wok en bak hierin de groenten al omscheppend tot ze mooie gekarameliseerde randjes hebben, voeg dan de andere helft van sinaasappelsap toe en wat sojasaus en geroosterde sesamolie
    -verhit in een pan olie tot mooi heet en bak hierin het vlees, doe in delen, niet alles ineens in de pan, anders gaat het koken en dat is niet de bedoeling.
    -doe het vlees en het resterende bakvocht bij de groenten, meng en dien op met witte rijst

    Image Hosted by ImageShack.us

    29-11-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vlees)
    » Reageer (0)
    26-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.cassoullet de luxe
    Een zalig winters gerecht,
    de lekkerste at ik enkele maanden geleden in toulouse, in gezelschap van zalige vrienden,
    maar deze is ook nie te versmaden.
    Image Hosted by ImageShack.us

    wat heb ik nodig en hoe doe ik het:

    -een stuk spek (gezouten of gerookt) in grote stukken (5OOgr)
    -verwarm je oven voor op 180gr
    -verwarm 50gr eendevet in een ovenbestendige pot
    -schil 2 grote uien en een stukje prei en een 5tal teentjes knoflook en hak ze niet te fijn
    -voeg ze toe aan het arme eendevet en laat zachtjes stoven, zonder te kleuren tot ze zacht zijn
    Image Hosted by ImageShack.us
    -Doe er de witte bonen; die je een nacht geweekt hebt in water bij (7Ogr p.p.) en het spek
    -giet er 1,75liter  water bij en een bouket garni (bestaande uit laurier, peterseliestelen, selderij als je dat hebt, eventueel wat rozemarijn of tym)
    Image Hosted by ImageShack.us

    duw de kruidentuiltje wel onder de boontjes
    -breng aan de kook en schuim eventueel schuim dat komt bovendrijven af
    -zet in de oven en bak voor ongeveer een uur, tot de bonen juist gaar zijn
    -haal uit de oven, verhoog deze tot 220graden, voeg aan de bonen gekonfijte eendebouten toe en zet de pot terug in de oven voor een 45minuten tot de sappen zijn geabsorbeerd en er zich een goudkleurige korst heeft gevormd aan de bovenkant
    -dien op in je mooie pot
    -geef er een lekker glas wijn of een verfrissende pint bier bij.




    Image Hosted by ImageShack.us

    26-11-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vlees)
    » Reageer (0)
    25-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De koffer

    Al vele jaren werk ik voor de stad waar ik woon, steeds in hetzelfde gebouw.

    In februari staat er een definitieve verhuis te wachten naar een nieuwe plek in , dus kon ik het niet laten om nog even in de archieven te gaan rondkijken.

    Ik vond daar 2 koffers die ooit nog gediend hadden, bij vermoedelijk gemeenteraadsverkiezingen.
    Waarom denk ik dat, wel omdat er zich binnenin allemaal nog rode lakschilfers zaten van ooit verzegelde stukken.
    En ook, zoals je kan zien op de foto's zijn de koffers genummerd, dit is nr 7 en ik ben nu ook de bezitster van nr 8.

    Rechtsonder kan u zien hoe de koffer was en de andere foto's hoe ze er nu al uitziet, ze zal nog heel wat laagjes boenwas nog hebben alvorens het hout weer tot leven komt, maar geduld is mooie zaak.

    Ik heb er ook nog snel een mooi kussen opgemaakt, omdat de mand die er voorheen stond de favoriete slaapplek is van onze oudste poes, robbe.

    Weet niet of iedereen dit zo'n fantastisch ding zal vinden maar voor mij zit er natuurlijk een stuk sentiment aan, een stukje van je "oude" werkplek in je huis.

    De koffer doet nu trouwens dienst als "linnenkist"

    Image Hosted by ImageShack.us

    25-11-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:handwerk
    » Reageer (1)
    21-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aardappeltje gevuld met garnaaltjes en bieslook
    Image Hosted by ImageShack.us
    benodigdheden:

    -1 grote aardappel p.p.
    -25Ogram grijze garnalen
    - eetlepel mayonaise
    -scheut olijfolie
    -zout, peper
    -fijngehakte bieslook
    -parmezaankaas of een andere gemalen kaas naar wens

    hoe maak ik het:

    -stoom de aardappeltjes gaar in de microgolf
    -snij de in de lengte doormidden en hol uit zonder de schil te beschadigen
    -meng aardappelpulp met mayonaise, zout, peper, 3/4de vd garnaaltjes en wat gesnipperde bieslook de kaas en een scheutje olijfolie.
    -plaats in een vuurvaste schaal en zet in een voorverwarmde oven van 18O graden gedurende 20°minuten of tot goudgeel

    dien op met een frisse salade aangemaakt met olie en balsamicoazijn en pijnboompitjes

    smakelijk

    21-11-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vis)
    » Reageer (0)
    20-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.knolselderpuree met cordon bleu
    Image Hosted by ImageShack.us
    benodigdheden:

    -5OO gr knolselder, geschild en in blokjes
    -5OOgr aardappelen
    -2,5dl room
    -selderzout
    -neutrale olie
    -cordon bleu

    hoe maak ik het:

    -schil de knolselder en snij 5OOgr in niet te grote blokjes, zet deze op in water met zout en kook tot echt gaar (is noodzakelijk voor de smaak- dus proef of hij echt zacht is!)
    -snij een deeltje in fijne julliennereepjes en kook ze apart beetgaar
    -giet af door een zeef
    -mix het geheel in eenlender of met een staafmixer
    -kook terwijl de aardappelen en plet ze ook zo fijn mogelijk (kruid met zout, peper en nootmuskaat
    -doe de room in een pannetje en laat tot de helft inkoken
    -meng met de knolseder en kruid met selderzout
    -meng met de aardappelpuree
    -bak de cordon bleu
    -verwarm een flinke bodem van de olie tot vrij heet, doe hierin de julliennesliertjes knolselder en frituur goudbruin, laat uitlekken op kuekenpapier

    -dien de puree op in een torentje met bovenop wat van de gefrituurde sliertjes en de cordon bleu

    Niet duur, erg lekker , wat wil een mens nog meer?

    20-11-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vlees)
    » Reageer (1)
    19-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballetjes met een twist
    Image Hosted by ImageShack.us


    Soms als ik allerhande restjes heb zoals een blokje kaas, mozarella, beetje bieslook of basilicum, zongedroogde tomaatjes dan lijkt me dat het geschikte moment om al die ingredienten in kleine stukjes te snijden te mengen met gemengd gehakt, wat paneermeel, een eitje en wat kruiden, in dit geval, oregano, zout, peper en wat paprikapoeder
    Ik vorm er balletjes van die ik dan zachtjes bak in een pan en opdien met kriekjes met kaneel.
    Maar ze kunen evengoed dienen als aperitiefhapje onder vrienden, heel gewoon, ongedwongen maar lekker

    19-11-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vlees)
    » Reageer (0)
    18-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herfst/winterraclette


    Image Hosted by ImageShack.us

    Ideaal voor een gure herfst of winteravond,
    een raclette
    Je voorziet je in een aantal raclettekazen die in de supermarkten vlot verkrijgbaar zijn, alsook een deel gedroogde vleeswaren, zoals gedroogde ham, gedroogd hertevlees, eendeborst....
    Maak enkele lekkere slaatjes die erbij passen, zoals een roodlofslaatje met nootjes en notenolie en een beetje balsamicoazijn
    een slaatje met pompoen en een lekkere dressing en veel -liefst ambachtelijk brood
    raclettestelletje op tafel (gourmetstel met onderaan grillelement is prima geschikt) en genieten maar.
    Vergeet er geen lekker glaasje wijn bij te serveren.

    smakelijk en dank aan onze dochter Elke die ons hierop trakteerde

    18-11-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vlees)
    » Reageer (1)
    09-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebakken zeetong
    Image Hosted by ImageShack.us

    neem een mooie schoongemaakte zeetong per persoon,
    kruid met peper en zout,
    bak ze aan in echte boter, 4 minuten ongeveer aan elke kant.

    Dien op met een aardappelpuree gemengd met rucola en halfgedroogde tomaatjes.

    smakelijk!

    09-11-2009 om 00:00 geschreven door mieke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:hoofdgerecht (vis)
    » Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!