Hier kan je zien hoe prachtig onze jongste dochter Silke "gourmetschotels" kan maken, ze heeft er dan ook verschillende jaren ervaring bij een keurslager opzitten, iets dat ze deed als weekendwerk.
-25Ogr pure chocolade in stukjes gehakt -100gr boter -4 eidooiers -40 eiwitten -6 eiwitten
-smelt chocolade en boter samen au bain marie -roer de eidooiers één voor één door de gesmolten massa -klop de eiwitten tot pieken en voeg halverwege de suiker toe -spatel 1/4 de van de eiwitten kort maar krachtig door de mousse en spatel er dan voorzichtig de rest door -laat minsten een uur opstijven in de koelkast
voor het bekleden van de charlottevorm:
-12 boudoirs -een beetje boter om de vorm in te smeren -een stukje bakpapier dat op de bodem past
-beboter de vorm -leg het rondje bakpapier op de bodem en strijk ook in met boter -zet de koekjes met de bolle kant naar buiten gericht tegen de wand van de vorm -vul op met de chocolademousse -bedek met de resterende koekjes en leg hierop een bord dat in de vorm past -wikkel alles in plasticfolie en laat minsten 4u in de koelkast opstijven
Voor het opdienen hou je de onderkant van de vorm even in heet water en stort de charlotte op een mooie taartvoet -wikkel er je mooiste lint rond en maak een mooie strik
kalkoenborst gevuld met cranberries en pistachenootjes
wat heb ik nodig: (voor 8 personen)
-een kalkoenborst met vel van 1,5 kilogram -100gr gedroogde cranberries (delhaize) -5Ogr pistachenootjes -100gram wittebrood-paneermeel (zelf maken van wit oud brood fijngemalen) -1 ui fijngehakt -1 soeplepel fijngehakte salie -1 teentje knoflook fijngehakt -150gr spekblokjes -zout en peper -olie -beetje boter -keukentouw
Hoe maak ik het:
-verwarm de olie in een pan en bak zachtjes de ui gedurende 3 a 4min, voeg dan de spekblokjes en de look toe en bak nog even aan -voeg bij de rest van de ingredienten en mix flink -laat volledg afkoelen -vul de kalkoenborst met de vulling en bindt het gebraad mooi samen met het keukentouw -smelt de boter ,leg de kalkoenborst in een ovenschaal en smeer in met de boter -zet in een voorverwarmde oven van 200graden gedurende 1u10min -haal uit de oven en laat 10 minuten rusten onder allufolie -snij in dikke plakken
serveer met een ovenpotje van pompoen met een crumble van reblochon, een raapje gevuld met spruitjespuree en gebakken witloof, een kroketje smaakt er ook overheerlijk bij
Dit heerlijke hapje werd door dochter Elke gemaakt
Doe in een mooi aperoglaasje een laagje guacomole, dan een beetje krabvlees, weer laagje guacomole en krab en als laaste een lepeltje appelsienkaviaar (die maak je door tapioca te gaar te koken in sinaasappelsap)
semifreddo met sinaasappel en pistache- en amandelnootjes
wat heb ik nodig;
1/2 liter room 100 gram suiker 3 eieren gesplitst -5Ogr grof gehakte pistahenootjes -5Ogr amandelschilfers kort gegrild - scheut notenlikeur, scheutje grand marnier -2 sinaasappels, partjes tussen vliezen uitgehaald + het sap -een eetlepel sinaasappelconfituur
-kleine glazen potjes of 1 siliconenvorm als je een grote ijstaart wil
Hoe maak ik het:
sla de slagroom stijf klop de eidooiers met de suiker wit klop de eiwitten stijf meng alles onder mekaar leg in elk glaasje een partje sinaasappel, eeen beetje van het mengsel, een beetje nootjes, enz.... dek af met plastiek folie en bevries voor een nacht
Voor de saus:
-meng het sinaasappelsap met een eetlepel sinaasappelconfituur en laat even opkoken
Haal de semifreddo uit de diepvries als je aan het hoofdgerecht begint en zet in de koelkast tot gebruik
Dit is een receptje dat even wat voorbereiding vergt maar het resultaat mag er zeker wezen. Trouwens je kan het perfect de dag voordien maken en afbakken de dag erna.
wat heb ik nodig:
-250gr risottorijst, voorgekookt gedurende 14min in water met een beetje zout -2 eieren losgeklopt -25gr versgeraspte parmezaan -beetje nootmuskaat
vulling:
-wat olie -150 gehakt rul gebakken -185gr ricotta -185gr provolone (dolce of picante in blokjes van 1cm=italiaanse kaas-in delhaize te koop) -40gr parmaham in snippertjes -75gr doperwrtjes beetgaar gekookt (ik gebruik diepvrieserwtjes
Hoe maak ik het:
-Verwarm je oven voorop 18Ogr (16O hetelucht) en vet een springvorm van 20cm in -meng de rijst met de parmezaan en het eimengsel, kruid met zout, peper en nootmuskaat -meng in een grote kom de ricotta, provolone, ham, gehakt en erwtjes goed door mekaar, kruid met peper en zout -schep de helft van rijstmengsel in de vorm en verdeel mooi over de bodem -schep de kaasvulling er volledig op -dek af met de rest van de rijst en bak gedurende 40minuten , tot de boven-kant goudbruin ziet -haal uit oven en laat 10min staan alvorens te ontvormen
Weinig tijd en toch zin in iets lekkers.......... Onderweg naar huis ontstond dit receptje:
Wat heb ik nodig:
- een grote diepvrieszak -3 lamskoteltjes p.p. -een teentje look, beetje platduwen -een lepeltje provencaalse kruiden -een beetje grof zeezout -een soeplepel picado (=een mediteraanse mengeling van delhaize-vind je bij de slaatjes en pesto's enzo -wat fetablokjes -sap van halve citroen -een beetje chilivlokjes -een scheut olijfolie -een scheut marsalawijn
Hoe maak ik het:
-Doe alle ingredienten behalve de marsalawijn in de plastiek zak en sluit hem, masseer even alles goed door mekaar en laat een 30minuten marineren, of de tijd die je nodig hebt om de tafel te dekken , een slaatje te maken, een aardappeltje te schillen,, jezelf een glaasje wijn uit te schenken....... -bak de koteletjes in een antikleefpan -als ze mooi gekleurd zijn doe je de rest van de marinade erbij en blus dan de pan met de marsalawijn.
Dit is een superlekker receptje en je hebt er echt geen tijd voor nodig.
-175ml slagroom -2eieren losgeroerd -2tl vanille-essence -3 eetlepels fijne kristalsuiker -2 eetlepels bloem -550gr kersen (ontpit en doormidden gesneden) (je kan ook kersen uit een bokaal nemen en goed laten uitlekken en even op keukenpapier drogen)
Hoe maak ik het:
-Verwarm de oven voor op 18Ogr (warmelucht 160gr) -vet een ronde taartvorm met diameter 24cm (eventueel met losse bodem) in met boter. Vermeng voor het deeg de boter met suiker in een grote kom, werk er het zout en de bloem door zodat je een zacht deeg krijgt Bekleed hiermee de vorm, duw met je vingertoppen het deeg tegen de randen omhoog en op de bodem (dit gaat zeer makkelijk) -zet de bakvorm op een bakplaat en bak de deegbodem 12 tot 15min tot hij enigzins gerezen is, neem de vorm even uit de oven en bestrooi met het amandelpoeder -Klop intussen voor de vulling de room eieren, vanille en suiker door elkaar, Klop de er zorgvuldig door zodat er geen klonters ontstaan. Leg de kersen op de bodem en overgiet gelijkmatig met de vulling
-bak 40 minuten tot vulling mooi gestold is en taart goudgeel
-225gr zachte boter -300gr witte suiker -6eitjes -350gr gewone bloem -1/2 kl bicarbonaat (vind je bij de bakpoeder in superermarkt) -250ml natuuryoghurt -4 theelepels vanille extract -1 tot 2 soeplepels poedersuiker nr smaak
Hoe maak ik het:
-verwarm je oven voor op 180gr (warme lucht 160gr) -zet een bakplaat in de oven zodat die mee kan opwarmen -mix boter suiker tot ze luchtig zijn -dan telkens een eitje en een lepel bloem (die gemengd is met de bicarbonaat) erdoor roeren en roer dan voorzichtig met de hand de resterende bloem erdoor -tenslotte de vanille en de yoghurt tot alles mooi gemengd is -stort beslag in ingevette tulband en bak ongeveer 45 a 60 minuten, test na drie kwartier omdat tenslotte elke oven verschillend is -haal uit oven , laat zeker 15 minuten afkoelen in de vorm, maak dan voorzichtig met je handen de rand, zowel aan de buitenkant vorm als aan de binnenkant van de vorm een beetje los en stort de cake op een afkoelrekje en laat daar tot volledig afkoelen -bestrooi rijkelijk met poedersuiker en geniet.
Hou je van vis in een krokant korstje?? Dan is dit een aanrader, Je kan het gebruiken voor witte vissoorten, als pladijs, tong, schar maar ook voor groentjes als plakjes courgettes, courgettebloemen, champignons enz..........
Tempuradeeg:
-15Ogr bloem -130gr ijskoud water -1 ei
alles flink mengen , laagje olie van zo'n 3 cm verwarmen in pan, vis (ik gebruikte pladijsfilets zonder vel) dan door deeg halen en langs beiden zijden krokant bakken.
Opdienen met een puree gemengd met aangebakken mini shitake of andere paddestoelen, wat zongedroogde tomaatjes en grof gesneden rucola.
-een handvol geroosterde pecannoten -2 grote tomaten in blokjes -2 kl groene currypasta (in supermarkt bij oosterse producten)
Hoe maak ik het:
-bak de balletjes tot ze mooi gekleurd zijn, voeg dan de currypasta toe en bak even mee aan, dan de tomatenblokjes en de kokosmelk, -laat alles een 15minuutjes sudderen -bestrooi met een beetje gehakte koriander en de nootjes
een rol brokkeldeeg (gekocht) 1 kg. (moes)appels 150 gr. suiker 150 gr. zachte boter of margarine 4 eieren 100 gr. geraspte kokos 4 eetl. citroensap
Hoe maak ik het:
Verwarm de oven voor op 175 C Schil de appels en rasp deze grof Besprenkel met het citroensap Klop de eieren met de suiker schuimig Voeg de boter toe en klop deze er doorheen Roer de kokos en de appelrasp er door Stort het mengsel in de springvorm Bak de taart in 65 min. gaar
-1 oranje paprika in niet te kleine stukken -1 ui in partjes -1 teentje knoflook in schijfjes -een stukje gember in staafjes -een schaaltje paddestoelen (ik gebruikte een soort "enoki-paddestoeltjes -3 lente-uitjes in ringetjes gesneden -een sinaasappel-geperst -een stuk rundsvlees (goede biefstuk) in plakjes van 2 cm gesneden -sojasaus -rijstazijn -geroosterde sesamolie -ketchup -honing -olie -zout-peper
Hoe maak ik het:
-doe 2 eetlepels sojasuas, 2 eetlepels rijstazijn, 3 eetlepels honing en sap van een halve sinaasappel in een schaal en roer tot een marinade ontstaat -doe hierin het vlees en marineer ongeveer 30 minuten -verhit een beetje olie in een wok en bak hierin de groenten al omscheppend tot ze mooie gekarameliseerde randjes hebben, voeg dan de andere helft van sinaasappelsap toe en wat sojasaus en geroosterde sesamolie -verhit in een pan olie tot mooi heet en bak hierin het vlees, doe in delen, niet alles ineens in de pan, anders gaat het koken en dat is niet de bedoeling. -doe het vlees en het resterende bakvocht bij de groenten, meng en dien op met witte rijst
Een zalig winters gerecht, de lekkerste at ik enkele maanden geleden in toulouse, in gezelschap van zalige vrienden, maar deze is ook nie te versmaden.
wat heb ik nodig en hoe doe ik het:
-een stuk spek (gezouten of gerookt) in grote stukken (5OOgr) -verwarm je oven voor op 180gr -verwarm 50gr eendevet in een ovenbestendige pot -schil 2 grote uien en een stukje prei en een 5tal teentjes knoflook en hak ze niet te fijn -voeg ze toe aan het arme eendevet en laat zachtjes stoven, zonder te kleuren tot ze zacht zijn -Doe er de witte bonen; die je een nacht geweekt hebt in water bij (7Ogr p.p.) en het spek -giet er 1,75liter water bij en een bouket garni (bestaande uit laurier, peterseliestelen, selderij als je dat hebt, eventueel wat rozemarijn of tym)
duw de kruidentuiltje wel onder de boontjes -breng aan de kook en schuim eventueel schuim dat komt bovendrijven af -zet in de oven en bak voor ongeveer een uur, tot de bonen juist gaar zijn -haal uit de oven, verhoog deze tot 220graden, voeg aan de bonen gekonfijte eendebouten toe en zet de pot terug in de oven voor een 45minuten tot de sappen zijn geabsorbeerd en er zich een goudkleurige korst heeft gevormd aan de bovenkant -dien op in je mooie pot -geef er een lekker glas wijn of een verfrissende pint bier bij.
Al vele jaren werk ik voor de stad waar ik woon, steeds in hetzelfde gebouw.
In februari staat er een definitieve verhuis te wachten naar een nieuwe plek in , dus kon ik het niet laten om nog even in de archieven te gaan rondkijken.
Ik vond daar 2 koffers die ooit nog gediend hadden, bij vermoedelijk gemeenteraadsverkiezingen. Waarom denk ik dat, wel omdat er zich binnenin allemaal nog rode lakschilfers zaten van ooit verzegelde stukken. En ook, zoals je kan zien op de foto's zijn de koffers genummerd, dit is nr 7 en ik ben nu ook de bezitster van nr 8.
Rechtsonder kan u zien hoe de koffer was en de andere foto's hoe ze er nu al uitziet, ze zal nog heel wat laagjes boenwas nog hebben alvorens het hout weer tot leven komt, maar geduld is mooie zaak.
Ik heb er ook nog snel een mooi kussen opgemaakt, omdat de mand die er voorheen stond de favoriete slaapplek is van onze oudste poes, robbe.
Weet niet of iedereen dit zo'n fantastisch ding zal vinden maar voor mij zit er natuurlijk een stuk sentiment aan, een stukje van je "oude" werkplek in je huis.
De koffer doet nu trouwens dienst als "linnenkist"
-1 grote aardappel p.p. -25Ogram grijze garnalen - eetlepel mayonaise -scheut olijfolie -zout, peper -fijngehakte bieslook -parmezaankaas of een andere gemalen kaas naar wens
hoe maak ik het:
-stoom de aardappeltjes gaar in de microgolf -snij de in de lengte doormidden en hol uit zonder de schil te beschadigen -meng aardappelpulp met mayonaise, zout, peper, 3/4de vd garnaaltjes en wat gesnipperde bieslook de kaas en een scheutje olijfolie. -plaats in een vuurvaste schaal en zet in een voorverwarmde oven van 18O graden gedurende 20°minuten of tot goudgeel
dien op met een frisse salade aangemaakt met olie en balsamicoazijn en pijnboompitjes
-5OO gr knolselder, geschild en in blokjes -5OOgr aardappelen -2,5dl room -selderzout -neutrale olie -cordon bleu
hoe maak ik het:
-schil de knolselder en snij 5OOgr in niet te grote blokjes, zet deze op in water met zout en kook tot echt gaar (is noodzakelijk voor de smaak- dus proef of hij echt zacht is!) -snij een deeltje in fijne julliennereepjes en kook ze apart beetgaar -giet af door een zeef -mix het geheel in eenlender of met een staafmixer -kook terwijl de aardappelen en plet ze ook zo fijn mogelijk (kruid met zout, peper en nootmuskaat -doe de room in een pannetje en laat tot de helft inkoken -meng met de knolseder en kruid met selderzout -meng met de aardappelpuree -bak de cordon bleu -verwarm een flinke bodem van de olie tot vrij heet, doe hierin de julliennesliertjes knolselder en frituur goudbruin, laat uitlekken op kuekenpapier
-dien de puree op in een torentje met bovenop wat van de gefrituurde sliertjes en de cordon bleu
Niet duur, erg lekker , wat wil een mens nog meer?
Soms als ik allerhande restjes heb zoals een blokje kaas, mozarella, beetje bieslook of basilicum, zongedroogde tomaatjes dan lijkt me dat het geschikte moment om al die ingredienten in kleine stukjes te snijden te mengen met gemengd gehakt, wat paneermeel, een eitje en wat kruiden, in dit geval, oregano, zout, peper en wat paprikapoeder Ik vorm er balletjes van die ik dan zachtjes bak in een pan en opdien met kriekjes met kaneel. Maar ze kunen evengoed dienen als aperitiefhapje onder vrienden, heel gewoon, ongedwongen maar lekker
Ideaal voor een gure herfst of winteravond, een raclette Je voorziet je in een aantal raclettekazen die in de supermarkten vlot verkrijgbaar zijn, alsook een deel gedroogde vleeswaren, zoals gedroogde ham, gedroogd hertevlees, eendeborst.... Maak enkele lekkere slaatjes die erbij passen, zoals een roodlofslaatje met nootjes en notenolie en een beetje balsamicoazijn een slaatje met pompoen en een lekkere dressing en veel -liefst ambachtelijk brood raclettestelletje op tafel (gourmetstel met onderaan grillelement is prima geschikt) en genieten maar. Vergeet er geen lekker glaasje wijn bij te serveren.
smakelijk en dank aan onze dochter Elke die ons hierop trakteerde