Een lekkere makkelijke taart, die silke onze dochter ook geleer had op haar kookworkshop
wat heb ik nodig en hoe maak ik het:
-3 peren, geshild en klokhuis verwijderd en in de helft of in vier gesneden, deze pocheer je in een suikerstroop (eveneel water als suiker , aan de kook brengen) dan peren erin en zacht laten pruttelen of tot peren zacht zijn, 20 a 30 minuten.
-bladerdeeg (gekocht) beleg een lage taartvorm met bladerdeeg en bak blind gedurende 15minuten op 18Ograden (blind bakken=bakpapier op deeg, verzwaren met bakbonen)
-voor de frangipane:
Meng 100gr suiker met 100gr gesmolten boter, voeg 100gr amandelpoeder en 1 eetlepel bloem toe en 1 ei. Voeg eventueel een scheut amaretto toe
Schep de frangipane op de voorgebakken deegbodem , leg de peren erop en bak in een oven van 16Ograden gedurende 35minuten
Als taartje uit oven komt kan je deze bestrijken met een beetje van suikerstroop waar je de peren in liet garen.
Zo na feestdagen een lekker licht gerechtje, met veel groentjes en een aardappeltje of stukje brood erg lekker.
Ook een heel hanig gerechtje om te maken als je bezoek krijgt, je maakt de pappilotten helemaal ovenklaar en terwijl je een aperitiefje drinkt doet de oven de rest.
Ik gebruik hier de Q-bag, een speciale stoomzak, die een venstertje heeft, waar je dus mooi je gerechtje inziet en zo op tafel kan, maar kan evengoed met bakpapier o alufolie waar je een stoomzakje van vouwt.
wat heb ik nodig voor 4 personen:
-4 mooie stukken kabeljauwfilet, of mooie rougetfiletjes, of victoriabaars -een grote rode paprika in kleine blokjes gesneden -een grote ui in kleine blokjes gesneden -2 teentjes look in kleine blokjes gesneden -een grote handvol boontjes in kleine blokjes gesneden -3 wortelen in hele kleine blokjes gesneden -een soeplepels kappers op azijn -een eetlepel van de azijn van de kappers -15 zwarte olijven in vier gesneden -een glas droge witte wijn -olijfolie -zout -peper -provencaalse kruiden -citroen -Q-bag of alupapier
Hoe maak ik het:
-snij alle groentjes op voorhand klaar
-leg in elke Q-bag een visfilet en bedek rijkelijk met de groentjes en een scheut wijn
-vouw de Q-bag of pappilot goed toe en bak in een voorverwarmde oven van 18Ograden gaar
-leg de pappilot op borden en open pas aan tafel, zodat iedereen kan genieten van de heerlijke geur die vrijkomt -geef er een aardappel ij de schil en een stukje brood bij
Vergeet natuurlijk het glas frisse droge witte wijn niet dat hier heerlijk bij smaakt
Dit is nog een werkje in de boutis-techniek, Het was voor mijn vriendin die in frankrijk woont en waar we een kerstpakketje voor gemaakt hadden, haar beroep is berenmaakster, dus leek me dit wel een geschikt patroontje.
Hier kan je zien hoe prachtig onze jongste dochter Silke "gourmetschotels" kan maken, ze heeft er dan ook verschillende jaren ervaring bij een keurslager opzitten, iets dat ze deed als weekendwerk.
-25Ogr pure chocolade in stukjes gehakt -100gr boter -4 eidooiers -40 eiwitten -6 eiwitten
-smelt chocolade en boter samen au bain marie -roer de eidooiers één voor één door de gesmolten massa -klop de eiwitten tot pieken en voeg halverwege de suiker toe -spatel 1/4 de van de eiwitten kort maar krachtig door de mousse en spatel er dan voorzichtig de rest door -laat minsten een uur opstijven in de koelkast
voor het bekleden van de charlottevorm:
-12 boudoirs -een beetje boter om de vorm in te smeren -een stukje bakpapier dat op de bodem past
-beboter de vorm -leg het rondje bakpapier op de bodem en strijk ook in met boter -zet de koekjes met de bolle kant naar buiten gericht tegen de wand van de vorm -vul op met de chocolademousse -bedek met de resterende koekjes en leg hierop een bord dat in de vorm past -wikkel alles in plasticfolie en laat minsten 4u in de koelkast opstijven
Voor het opdienen hou je de onderkant van de vorm even in heet water en stort de charlotte op een mooie taartvoet -wikkel er je mooiste lint rond en maak een mooie strik
kalkoenborst gevuld met cranberries en pistachenootjes
wat heb ik nodig: (voor 8 personen)
-een kalkoenborst met vel van 1,5 kilogram -100gr gedroogde cranberries (delhaize) -5Ogr pistachenootjes -100gram wittebrood-paneermeel (zelf maken van wit oud brood fijngemalen) -1 ui fijngehakt -1 soeplepel fijngehakte salie -1 teentje knoflook fijngehakt -150gr spekblokjes -zout en peper -olie -beetje boter -keukentouw
Hoe maak ik het:
-verwarm de olie in een pan en bak zachtjes de ui gedurende 3 a 4min, voeg dan de spekblokjes en de look toe en bak nog even aan -voeg bij de rest van de ingredienten en mix flink -laat volledg afkoelen -vul de kalkoenborst met de vulling en bindt het gebraad mooi samen met het keukentouw -smelt de boter ,leg de kalkoenborst in een ovenschaal en smeer in met de boter -zet in een voorverwarmde oven van 200graden gedurende 1u10min -haal uit de oven en laat 10 minuten rusten onder allufolie -snij in dikke plakken
serveer met een ovenpotje van pompoen met een crumble van reblochon, een raapje gevuld met spruitjespuree en gebakken witloof, een kroketje smaakt er ook overheerlijk bij
Dit heerlijke hapje werd door dochter Elke gemaakt
Doe in een mooi aperoglaasje een laagje guacomole, dan een beetje krabvlees, weer laagje guacomole en krab en als laaste een lepeltje appelsienkaviaar (die maak je door tapioca te gaar te koken in sinaasappelsap)
semifreddo met sinaasappel en pistache- en amandelnootjes
wat heb ik nodig;
1/2 liter room 100 gram suiker 3 eieren gesplitst -5Ogr grof gehakte pistahenootjes -5Ogr amandelschilfers kort gegrild - scheut notenlikeur, scheutje grand marnier -2 sinaasappels, partjes tussen vliezen uitgehaald + het sap -een eetlepel sinaasappelconfituur
-kleine glazen potjes of 1 siliconenvorm als je een grote ijstaart wil
Hoe maak ik het:
sla de slagroom stijf klop de eidooiers met de suiker wit klop de eiwitten stijf meng alles onder mekaar leg in elk glaasje een partje sinaasappel, eeen beetje van het mengsel, een beetje nootjes, enz.... dek af met plastiek folie en bevries voor een nacht
Voor de saus:
-meng het sinaasappelsap met een eetlepel sinaasappelconfituur en laat even opkoken
Haal de semifreddo uit de diepvries als je aan het hoofdgerecht begint en zet in de koelkast tot gebruik
Dit is een receptje dat even wat voorbereiding vergt maar het resultaat mag er zeker wezen. Trouwens je kan het perfect de dag voordien maken en afbakken de dag erna.
wat heb ik nodig:
-250gr risottorijst, voorgekookt gedurende 14min in water met een beetje zout -2 eieren losgeklopt -25gr versgeraspte parmezaan -beetje nootmuskaat
vulling:
-wat olie -150 gehakt rul gebakken -185gr ricotta -185gr provolone (dolce of picante in blokjes van 1cm=italiaanse kaas-in delhaize te koop) -40gr parmaham in snippertjes -75gr doperwrtjes beetgaar gekookt (ik gebruik diepvrieserwtjes
Hoe maak ik het:
-Verwarm je oven voorop 18Ogr (16O hetelucht) en vet een springvorm van 20cm in -meng de rijst met de parmezaan en het eimengsel, kruid met zout, peper en nootmuskaat -meng in een grote kom de ricotta, provolone, ham, gehakt en erwtjes goed door mekaar, kruid met peper en zout -schep de helft van rijstmengsel in de vorm en verdeel mooi over de bodem -schep de kaasvulling er volledig op -dek af met de rest van de rijst en bak gedurende 40minuten , tot de boven-kant goudbruin ziet -haal uit oven en laat 10min staan alvorens te ontvormen
Weinig tijd en toch zin in iets lekkers.......... Onderweg naar huis ontstond dit receptje:
Wat heb ik nodig:
- een grote diepvrieszak -3 lamskoteltjes p.p. -een teentje look, beetje platduwen -een lepeltje provencaalse kruiden -een beetje grof zeezout -een soeplepel picado (=een mediteraanse mengeling van delhaize-vind je bij de slaatjes en pesto's enzo -wat fetablokjes -sap van halve citroen -een beetje chilivlokjes -een scheut olijfolie -een scheut marsalawijn
Hoe maak ik het:
-Doe alle ingredienten behalve de marsalawijn in de plastiek zak en sluit hem, masseer even alles goed door mekaar en laat een 30minuten marineren, of de tijd die je nodig hebt om de tafel te dekken , een slaatje te maken, een aardappeltje te schillen,, jezelf een glaasje wijn uit te schenken....... -bak de koteletjes in een antikleefpan -als ze mooi gekleurd zijn doe je de rest van de marinade erbij en blus dan de pan met de marsalawijn.
Dit is een superlekker receptje en je hebt er echt geen tijd voor nodig.
-175ml slagroom -2eieren losgeroerd -2tl vanille-essence -3 eetlepels fijne kristalsuiker -2 eetlepels bloem -550gr kersen (ontpit en doormidden gesneden) (je kan ook kersen uit een bokaal nemen en goed laten uitlekken en even op keukenpapier drogen)
Hoe maak ik het:
-Verwarm de oven voor op 18Ogr (warmelucht 160gr) -vet een ronde taartvorm met diameter 24cm (eventueel met losse bodem) in met boter. Vermeng voor het deeg de boter met suiker in een grote kom, werk er het zout en de bloem door zodat je een zacht deeg krijgt Bekleed hiermee de vorm, duw met je vingertoppen het deeg tegen de randen omhoog en op de bodem (dit gaat zeer makkelijk) -zet de bakvorm op een bakplaat en bak de deegbodem 12 tot 15min tot hij enigzins gerezen is, neem de vorm even uit de oven en bestrooi met het amandelpoeder -Klop intussen voor de vulling de room eieren, vanille en suiker door elkaar, Klop de er zorgvuldig door zodat er geen klonters ontstaan. Leg de kersen op de bodem en overgiet gelijkmatig met de vulling
-bak 40 minuten tot vulling mooi gestold is en taart goudgeel
-225gr zachte boter -300gr witte suiker -6eitjes -350gr gewone bloem -1/2 kl bicarbonaat (vind je bij de bakpoeder in superermarkt) -250ml natuuryoghurt -4 theelepels vanille extract -1 tot 2 soeplepels poedersuiker nr smaak
Hoe maak ik het:
-verwarm je oven voor op 180gr (warme lucht 160gr) -zet een bakplaat in de oven zodat die mee kan opwarmen -mix boter suiker tot ze luchtig zijn -dan telkens een eitje en een lepel bloem (die gemengd is met de bicarbonaat) erdoor roeren en roer dan voorzichtig met de hand de resterende bloem erdoor -tenslotte de vanille en de yoghurt tot alles mooi gemengd is -stort beslag in ingevette tulband en bak ongeveer 45 a 60 minuten, test na drie kwartier omdat tenslotte elke oven verschillend is -haal uit oven , laat zeker 15 minuten afkoelen in de vorm, maak dan voorzichtig met je handen de rand, zowel aan de buitenkant vorm als aan de binnenkant van de vorm een beetje los en stort de cake op een afkoelrekje en laat daar tot volledig afkoelen -bestrooi rijkelijk met poedersuiker en geniet.
Hou je van vis in een krokant korstje?? Dan is dit een aanrader, Je kan het gebruiken voor witte vissoorten, als pladijs, tong, schar maar ook voor groentjes als plakjes courgettes, courgettebloemen, champignons enz..........
Tempuradeeg:
-15Ogr bloem -130gr ijskoud water -1 ei
alles flink mengen , laagje olie van zo'n 3 cm verwarmen in pan, vis (ik gebruikte pladijsfilets zonder vel) dan door deeg halen en langs beiden zijden krokant bakken.
Opdienen met een puree gemengd met aangebakken mini shitake of andere paddestoelen, wat zongedroogde tomaatjes en grof gesneden rucola.
-een handvol geroosterde pecannoten -2 grote tomaten in blokjes -2 kl groene currypasta (in supermarkt bij oosterse producten)
Hoe maak ik het:
-bak de balletjes tot ze mooi gekleurd zijn, voeg dan de currypasta toe en bak even mee aan, dan de tomatenblokjes en de kokosmelk, -laat alles een 15minuutjes sudderen -bestrooi met een beetje gehakte koriander en de nootjes
een rol brokkeldeeg (gekocht) 1 kg. (moes)appels 150 gr. suiker 150 gr. zachte boter of margarine 4 eieren 100 gr. geraspte kokos 4 eetl. citroensap
Hoe maak ik het:
Verwarm de oven voor op 175 C Schil de appels en rasp deze grof Besprenkel met het citroensap Klop de eieren met de suiker schuimig Voeg de boter toe en klop deze er doorheen Roer de kokos en de appelrasp er door Stort het mengsel in de springvorm Bak de taart in 65 min. gaar
-1 oranje paprika in niet te kleine stukken -1 ui in partjes -1 teentje knoflook in schijfjes -een stukje gember in staafjes -een schaaltje paddestoelen (ik gebruikte een soort "enoki-paddestoeltjes -3 lente-uitjes in ringetjes gesneden -een sinaasappel-geperst -een stuk rundsvlees (goede biefstuk) in plakjes van 2 cm gesneden -sojasaus -rijstazijn -geroosterde sesamolie -ketchup -honing -olie -zout-peper
Hoe maak ik het:
-doe 2 eetlepels sojasuas, 2 eetlepels rijstazijn, 3 eetlepels honing en sap van een halve sinaasappel in een schaal en roer tot een marinade ontstaat -doe hierin het vlees en marineer ongeveer 30 minuten -verhit een beetje olie in een wok en bak hierin de groenten al omscheppend tot ze mooie gekarameliseerde randjes hebben, voeg dan de andere helft van sinaasappelsap toe en wat sojasaus en geroosterde sesamolie -verhit in een pan olie tot mooi heet en bak hierin het vlees, doe in delen, niet alles ineens in de pan, anders gaat het koken en dat is niet de bedoeling. -doe het vlees en het resterende bakvocht bij de groenten, meng en dien op met witte rijst