-een pak wraps -halfgedroogde tomaatjes (zelfgemaakt vind ik het lekkerst) -400gram kakoenblokjes, goed gekruid met kippekruiden -rode pesto (zelfgemaakt of potje) -rucola -beetje zure room
Hoe maak ik het:
-Bak de kalkoenblokjes mooi bruin in een antikleefpan -vervwarm de wraps in de microgolfoven -besmeer ze met de pesto -leg hierop een schepje kalkoen -dan de tomaatjes en rucola -en als laaste de rucola -steek vast met een prikkertje en serveer
In enkele minuten een heerlijke lunch, weer eens wat anders dan een boterham met kaas, al kan dit ook zeer lekker zijn.
-bakblik van 10x22cm -200gr bloem -60gr maiszetmeel -1 pakje bakpoeder -4 eieren -18O boter -5 a 6 el melk -175 gr suiker -1 pakje vanillesuiker -30gr cacaopoeder
Hoe maak ik het:
-Verwarm de oven voor op 18Ogr -Roer de boter romig met de suiker en de vanilliesuiker -Meng dan één voor één de eieren erdoor -Voeg bloem, maizetmeel en bakpoeder dat gezeefd is erdoor en voeg dan 2 el melk toe -Beboter en bebloem je bakvorm -Verdeel beslag in 2 porties, meng ééntje met de cacaopoeder en de rest van de melk -schenk het witte beslag in de vorm, dan het chocoladebeslag en ga er even met een vork kriskras door -bak gedurende ongeveer 45 min -Laat 10 staan op rooster in de vorm -Nadien ontvormen en volledig laten afkoelen
Ik serveer het graag met wat rode vruchtjes en een heerlijk kop koffie
-lasagneblaadjes -6 witloofstrokjes in fijne reepjes -5 sneden ham in reepjes gesneden -250ml room -150ml melk -100gr gemalen extra belegen kaas -100gr gemalen parmezaan -zout-peper-nootmuskaat-currypoeder -olijfolie
Hoe maak ik het:
-verwarm de olijfolie en stoof hierin op zacht vuur de witloof gaar -voeg de room en melk toe en laat 10 minuten inkoken, bindt eventueel nog een klein beetje bij, mag een vrij lopende saus zijn -meng voorzichtig de ham en de helft van beide kazen eronder -neem vuurvaste schaaltjes en leg een beetje witloofmengsel en een lasagneblaadje, bouw zo verder op en bestrooi bovenaan met de resterende kaas -bak in een voorverwarmde oven van 180gr gedurende 30minuten
-1/2 bloemkool in roosjes -6 eetlepels instantpureepoeder (of 4 geschilde en in blokjes gesneden aardappelen) -25O gr gehakt-rul gebakken -15Ogr gemalen kaas (mag flink afsmaken, parmezaan of comte of gruyere) -zout en peper en nootmuskaat -beetje melk -klont echte boter -beetje paneermeel
Hoe maak ik het:
-kook de boemkool (en de aardappel indien je ze gebruikt) goed gaar -giet af en voeg boter , zout, peper en nootmuskaat toe en plet niet al te fijn. -meng met het gehakt dat je eventueel ook flink mag kruiden (kippekruiden doe het hier goed) -voeg de helft van de gemalen kaas toe en meng -doe alles in een ovenschaal en maak een mooi motief in je puree -bestrooi met de rest van de kaas en paneermeel -als dit gerecht op voorhand gemaakt wordt en je het dus terug opwarmd de dag nadien dan in een oven voorverwarmd van 18O graden gedurende 40 minuten, anders volstaan 15min.
Ik geef er nog een stukje zacht gebakken kipfilet bij, maar dit hoeft niet echt
-stoom de bloemkoolroosjes goed gaar -breng de bouillion aan de kook en voeg de gare bloemkool toe, dan de instantpuree die de soep licht zal indikken -kruid met peper en zout -leg de parmaham in stukjes op een bordje en daarop leg je een ander bordje, dan in de microgolfoven op vol vermogen voor 1,5min, bovenste bordje wegnemen en laten afkoelen -schep de soep in warme borden, garneer met de ham en de gehakte peterselie
Het recept voor deze taart is vinden onder "simpele kaastaart" Je kan ze telkens anders presenteren, zoals hier met de coullis, of je kan de kaastaart op zich een andere smaak geven dan vanille (wat hier geval is) en daar dan je decoratie weer aan aanpassen.
risotto met witloof en sinaasappel en gegrilde eendeborst
wat heb ik nodig:
-2 stronken witloof -Boter -wildfond -2 sinaasappels (1 geperst, één geschild A vive (tussen de vliesjes de partjes lossnijden) en 2 stukjes schil -2 handjes risottorijst -beetje water -beetje suiker -zout en peper -paar takjes salie -2 eendeborsten, vetlaagje kruiselings ingesneden -beetje jonge slablaadjes
hoe maak ik het:
-breng de fond met een beetje water, het sinaassap , schil, suiker en salieblaadjes aan de kook, verwijder direct de schilletjes, als de vloeistof kookt, anders wordt de bouillon bitter -smelt de boter en stoof daarin zeer zacht de fijngesneden witlofstronkjes -voeg er dan de rijst bij en roer tot alle rijstkorreltjes een laagje boter om zich hebben -voeg telkens een soeplepel boullion bij de rijst en roer tot alle vocht is opgenomen en tot de rijst gaar is , dit duurt ongeveer 20 minuten -tijdens dat je de risotto maakt verhit je een tefalpan zonder vetstof en leg daarin de eendeborst met de velkant naar beneden, laat zeker 6 a 7 minuten bakken tot mooi gekorst, keer dan de filets en bak nog 5 minuten voor een lichte rosé (als je het liever meer rosé wil verkort dan de baktijd) -haal de filets uit de pan en laat onder alupapier 10min rusten-zeer belangrijk!!)
-snij het vlees in schuine plakken , schep de risotto op de borden, leg het vlees erop en ganeer met een slaatje van sinaasappelpartjes en groene slablaadjes dat je hebt aangemaakt met een beetje olijfolie, zout en peper.
Dit recept kreeg ik van mijn vriendin en forummaatje "nitteké"
Benodigdheden:
500 g gedroogde witte bonen 1 laurierblaadje 2 eetlepels olijfolie 50 g kleingesneden varkensvlees 1 grote ui, fijngehakt 1 wortel, kleingesneden 2 stengels bleekselderij, fijngehakt 3 grote tomaten, ontveld, ontpit en klein gesneden 1klein doosje tomatenpuree, maar dat hoeft niet, ik heb het wel erin gedaan. 1/4 theelepel salie, vekruimeld zout en peper mespuntje cayennepoeder 2 eetlepels gehakte peterselie.
Bereiding: 1. Zet de bonen een nacht in de week. 2. Schep ze in een grote pan en overgiet ze met vers water. 3. Voeg het laurierblaadje toe, doe de deksel op de pan en breng het aan de kook. 4. Laat de bonen 45 minuten op zacht vuur koken. 5. Verhit de helft van de olie in een koekenpan. Voeg het gezouten vlees erbij, de ui, de wortel en de selderie en laat alles zachtjes gaar stoven. Het mag niet bruin worden. 6. Voeg dan de tomaten en de salie toe en naar smaak zout, peper en cayennepeper. 7. Laat het gheel afgedekt nog 10 minuten zachtjes koken. 8. Roer het groentemengsel door de bonen en laat de soep nog ongeveer 1 1/2 uur zachtjes koken tot de bonen gaar zijn. 9. Voeg de laatste 10 minuten de pepterselie toe. 10. Voeg, wanneer de soep te dik wordt, nog wat heet water toe. 11. Schep bij het opdienen een theelepel olijfolie over de soep. Geef er vers stokbrood bij.
daar mijn blog wel erg groot wordt heb ik besloten alles te gaan onderverdelen in categoriëen.
Ik ben hier net mee begonnen (zoals jullie linksonder van het blog al kunnen zien) maar het zal nog even tijd vergen eer alles op zijn plekje staat natuurlijk. Sorry voor dit ongemak. Jullie kunnen natuurlijk ook nog altijd de "zoekfunctie" blijven gebruiken
Een lekkere makkelijke taart, die silke onze dochter ook geleer had op haar kookworkshop
wat heb ik nodig en hoe maak ik het:
-3 peren, geshild en klokhuis verwijderd en in de helft of in vier gesneden, deze pocheer je in een suikerstroop (eveneel water als suiker , aan de kook brengen) dan peren erin en zacht laten pruttelen of tot peren zacht zijn, 20 a 30 minuten.
-bladerdeeg (gekocht) beleg een lage taartvorm met bladerdeeg en bak blind gedurende 15minuten op 18Ograden (blind bakken=bakpapier op deeg, verzwaren met bakbonen)
-voor de frangipane:
Meng 100gr suiker met 100gr gesmolten boter, voeg 100gr amandelpoeder en 1 eetlepel bloem toe en 1 ei. Voeg eventueel een scheut amaretto toe
Schep de frangipane op de voorgebakken deegbodem , leg de peren erop en bak in een oven van 16Ograden gedurende 35minuten
Als taartje uit oven komt kan je deze bestrijken met een beetje van suikerstroop waar je de peren in liet garen.
Zo na feestdagen een lekker licht gerechtje, met veel groentjes en een aardappeltje of stukje brood erg lekker.
Ook een heel hanig gerechtje om te maken als je bezoek krijgt, je maakt de pappilotten helemaal ovenklaar en terwijl je een aperitiefje drinkt doet de oven de rest.
Ik gebruik hier de Q-bag, een speciale stoomzak, die een venstertje heeft, waar je dus mooi je gerechtje inziet en zo op tafel kan, maar kan evengoed met bakpapier o alufolie waar je een stoomzakje van vouwt.
wat heb ik nodig voor 4 personen:
-4 mooie stukken kabeljauwfilet, of mooie rougetfiletjes, of victoriabaars -een grote rode paprika in kleine blokjes gesneden -een grote ui in kleine blokjes gesneden -2 teentjes look in kleine blokjes gesneden -een grote handvol boontjes in kleine blokjes gesneden -3 wortelen in hele kleine blokjes gesneden -een soeplepels kappers op azijn -een eetlepel van de azijn van de kappers -15 zwarte olijven in vier gesneden -een glas droge witte wijn -olijfolie -zout -peper -provencaalse kruiden -citroen -Q-bag of alupapier
Hoe maak ik het:
-snij alle groentjes op voorhand klaar
-leg in elke Q-bag een visfilet en bedek rijkelijk met de groentjes en een scheut wijn
-vouw de Q-bag of pappilot goed toe en bak in een voorverwarmde oven van 18Ograden gaar
-leg de pappilot op borden en open pas aan tafel, zodat iedereen kan genieten van de heerlijke geur die vrijkomt -geef er een aardappel ij de schil en een stukje brood bij
Vergeet natuurlijk het glas frisse droge witte wijn niet dat hier heerlijk bij smaakt
Dit is nog een werkje in de boutis-techniek, Het was voor mijn vriendin die in frankrijk woont en waar we een kerstpakketje voor gemaakt hadden, haar beroep is berenmaakster, dus leek me dit wel een geschikt patroontje.
Hier kan je zien hoe prachtig onze jongste dochter Silke "gourmetschotels" kan maken, ze heeft er dan ook verschillende jaren ervaring bij een keurslager opzitten, iets dat ze deed als weekendwerk.
-25Ogr pure chocolade in stukjes gehakt -100gr boter -4 eidooiers -40 eiwitten -6 eiwitten
-smelt chocolade en boter samen au bain marie -roer de eidooiers één voor één door de gesmolten massa -klop de eiwitten tot pieken en voeg halverwege de suiker toe -spatel 1/4 de van de eiwitten kort maar krachtig door de mousse en spatel er dan voorzichtig de rest door -laat minsten een uur opstijven in de koelkast
voor het bekleden van de charlottevorm:
-12 boudoirs -een beetje boter om de vorm in te smeren -een stukje bakpapier dat op de bodem past
-beboter de vorm -leg het rondje bakpapier op de bodem en strijk ook in met boter -zet de koekjes met de bolle kant naar buiten gericht tegen de wand van de vorm -vul op met de chocolademousse -bedek met de resterende koekjes en leg hierop een bord dat in de vorm past -wikkel alles in plasticfolie en laat minsten 4u in de koelkast opstijven
Voor het opdienen hou je de onderkant van de vorm even in heet water en stort de charlotte op een mooie taartvoet -wikkel er je mooiste lint rond en maak een mooie strik
kalkoenborst gevuld met cranberries en pistachenootjes
wat heb ik nodig: (voor 8 personen)
-een kalkoenborst met vel van 1,5 kilogram -100gr gedroogde cranberries (delhaize) -5Ogr pistachenootjes -100gram wittebrood-paneermeel (zelf maken van wit oud brood fijngemalen) -1 ui fijngehakt -1 soeplepel fijngehakte salie -1 teentje knoflook fijngehakt -150gr spekblokjes -zout en peper -olie -beetje boter -keukentouw
Hoe maak ik het:
-verwarm de olie in een pan en bak zachtjes de ui gedurende 3 a 4min, voeg dan de spekblokjes en de look toe en bak nog even aan -voeg bij de rest van de ingredienten en mix flink -laat volledg afkoelen -vul de kalkoenborst met de vulling en bindt het gebraad mooi samen met het keukentouw -smelt de boter ,leg de kalkoenborst in een ovenschaal en smeer in met de boter -zet in een voorverwarmde oven van 200graden gedurende 1u10min -haal uit de oven en laat 10 minuten rusten onder allufolie -snij in dikke plakken
serveer met een ovenpotje van pompoen met een crumble van reblochon, een raapje gevuld met spruitjespuree en gebakken witloof, een kroketje smaakt er ook overheerlijk bij