-2 pakjes pizzadeeg -1 rode paprika in kleine blokjes -1 sjalot en 1 teentje knoflook fijnegesnipperd -15O kippegehakt -italiaanse kruiden, zout, peper -chilivlokjes of piment d' espellette -scheut tomatenketchup -scheut marsalawijn -olijfolie -75gr belegen kaas in kleine blokjes -grof gehakte baldpeterselie
Hoe maak ik het:
-verwarm een beetje olijfolie in een pan en stoof de ui, look en paprika even aan, -voeg gehakt toe en kruid goed af -bak rul -voeg marsala en ketchup toe en laat even verderstoven tot gebonden saus -laat volledig afkoelen -snij de pizzadeeg in de helft en beleg op één helft met een flinke lepel vulling, maak randjes nat met beetje water, vouw dicht en duw dicht met een vorkje -bestrijk met olijfolie -bak in voorverwarmde oven van 200graden (warmelucht) en bak 20 minuten
konijnenfiletje met sjalotten en stroop van vrolingen vergezeld van de eerste kort aangebakken asperges
Wat heb ik nodig: (als hoofdgerecht voor 2 personen)
-2 konijnfiletjes p.p. -2koffielepels stroop van "vrolingen" of appelstroop -2 flinke sjalotten -8 asperges, geschild en hard uiteinde verwijderd -groentebouillion (blokje of pasta) -echte boter -zout-peper-verse-marjolein (3takjes) of oregano -peterselie -2,5dl water -verse aardappelpuree (aangemaakt met echte boter en melk die je op de gekookte aardappelen doet en eerst flink laat meewarmen en dan pas plet (voor een smeuïge puree)
Hoe maak ik het:
-zet het water op met een koffielepel groenteboullion en marjolein, zout en peper , voeg de sjalotten in partjes toe en laat tot de helft inkoken -voeg dan 2 kl stroop toe en laat smelten -snij de asperges in "siflette" = schuine stukjes en bak ze in een tefalpan zachtjes aan in echte boter, tot net gaar en licht gekleurd- kruid peper-zout -verwarm wat boter tot nootkleurig en bak de filetjes 3 minuten aan elke kant tot licht gekleurd -haal uit pan en leg op warm bord onder alufolie -meng je puree met de peterselie -voeg de ingekookte sjalotten toe aan je bakvocht van je vlees (let op dit mag absoluut niet verbrand zijn) en laat even doorkoken, proef of je nog moet bijkruiden -dresseer je borden en geniet
Als bron gebruikte ik een gerechtje van www.lekkervanbijons.be IK was zeker dat ik anijszaadjes had, maar ze bleken toch wel een beetje te oud, is ook een kruid dat nie dagelijks in je keuken wordt bovengetoverd. Doch ik had een heerlijke mengeling van thym-rozemarijn en lavendel die ik kocht in de provence en moet zeggen die deden het ook prima.
De vis kan je vervangen naar hartelust door gerookte zalm, forel of zelfs een gerookt sprotje.
wat heb ik nodig:
500 g vastkokende aardappelen 2 staven prei 2 sjalotjes 2 sinaasappelen 2 gerookte makreelfilets 1 pakje friséesla 50 g zure room olijfolie 1 dl koolzaadolie 1 el anijszaad of andere droge kruiden
Hoe maak ik het:
-Snijd de aardappelen in kleine, gelijke stukjes en stoom ze gaar. -Snipper de sjalotjes fijn en stoof ze glazig in olijfolie. -Voeg het sap van de sinaasappelen toe en laat inkoken tot zeker de helft -Voeg er de anijszaadjes bij en roer er de koolzaadolie door. -Giet deze dressing over de warme aardappeltjes. (Die zullen mooi alle smaken opslorpen.) -Kruid met zeezout. -Snijd de gewassen prei in een groffe jullienne en rooster ze 2 minuten op beide kanten in een niet te hete grillpan en kruid met zeezout. -Meng als de salade wat is afgekoeld, de friséesla erdoor. -Werk af met de in stukken gescheurde makreel, de prei en enkele lepeltjes zure room die je al dan niet in quennelles kan doen.
-vastkokende aardappeltjes in blokjes -fijne princesseboontjes -veldsla -gerookt spek in blokjes -beetje water -olijfolie -zout-peper-blasamicoazijn
Hoe maak ik het:
-kook de aardappelblokjes net gaar -kook de princesseboontjes ook beetgaar -bak spek tot mooi gekleurd, voeg beetje water toe tot aanbaksel loskomt, voeg dan wat olijfolie en balsamico toe -meng heeeeeel voorzichtig aardappel, boontjes, gewassen veldsla, spek en saus ervan (=is je vinaegrette) tot een mooi geheel
Dien op warm of zelfs lauw is dit in de zomer heeeerlijk lekker.
En wat had de jongste dochter zondag samen met de vriendinnen gedaan......... kleine cakejes gebakken en gaan versieren met vanalles dat ze vonden in het atelier van één van de vriendinnen haar papa die bakker is. ........tja t' zit toch een beetje in de familie denk ik. mooi, toch???
Dit is een zeer lekker maar leuk hapje, dat je perfect op voorhand kan bereiden.
Kook de kwarteleitjes gedurende 4min in kokend water, laat ze schrikken en pel ze.
Als je ze wil bewaren doe ze dan in een plastic potje gevuld met koud water en sluit af met een deksel -dien op met kruidenzout (dit kan je zo kopen in delhaize (ik gebruik het kruidenzout voor groenten) maar als dit niet vind kan je makkelijk zelf grof zeezout nemen en mengen met droge kruiden naar eige n smaak.
Dit is een heerlijk aperohapje of amuse die bovendien gedeeltelijk kan voorbereid worden.
wat heb ik nodig:
-eeen kippefilet in kleine blokjes (of een grote scampi p.p. gepeld en darmkanaal verwijderd) -1/4de jonagold appel met schil in hele kleine blokjes -beetje zure room -ras el hanout (marokaans kruidenmengsel-indien je dit niet hebt neem dan marokaanse mengeling van Ducros (=potje te koop in delhaize) -olijfolie -zout-peper -blaadje koriander
Hoe maak ik het:
-steek de kippeblokjes op de spiesjes en kruid met ras el hanout (of chermoula) en giet er een beetje olijfolie over, laat enkele uren marineren -meng de appelblokjes met een beetje zure room en de ras el hanout -neem mooie schaaltjes, bordjes of glaasjes en lepel er een flinke lepel van de appel in. -bak de kippesateetjes in een antilkleefpan -Of bak het spiesje of de scampi's kort aan in de olijfolie-kruid met peper en zout -leghet spiesje of de scampi op de appeltjes en garneer met het blaadje koriander
Zaterdag hebben we heerlijk geluncht bij onze oudste dochter en vriend, Bij de koffie toverde dochterlef een zalige cake tevoorschijn die ze naar ze naar eigen fantastie had gemaakt met de 2 peren die in haar fruitmandje lagen. En geloof me hij was heerlijk, volgens mij is ze "een culi-Elke met een trotse moeder.
-Meng boter met suiker met een mixer -voeg één voor één de eitjes toe -dan de bloem toevoegen -de geschilde en in stukjes gesneden peren --als laatste de vanillezaadjes
-Bak in een oven van 18O graden gedurende ongeveer 5O minuten, controleer met een prikkertje of de cake gaar is.
skrei (vis) met een torentje van aardappel en spinazie
wt heb ik nodig:
-een filet van skrei p.p.(vis) -aardappelpuree die flink afgekruid is met peper, zout en een eetlepel mosterd met honing -bakje mini-spinazieblaadjes -boter -citroensap
Hoe maak ik het:
-Verwarm de boter zacht in een antikleefpan -leg hierin de skrei die je gekruid hebt met zout en peper -bak zachtjes gedurende een 4 tal minuten -keer de vis om en zet vuur uit (de resterende warmte zal de vis net genoeg verde garen zodat hij sappig blijft -meng de aardappelpuree met de rauwe spinazieblaadjes
-doe de puree in een ringetje op het bord -leg er een mooie visfilet naast
-een pak wraps -halfgedroogde tomaatjes (zelfgemaakt vind ik het lekkerst) -400gram kakoenblokjes, goed gekruid met kippekruiden -rode pesto (zelfgemaakt of potje) -rucola -beetje zure room
Hoe maak ik het:
-Bak de kalkoenblokjes mooi bruin in een antikleefpan -vervwarm de wraps in de microgolfoven -besmeer ze met de pesto -leg hierop een schepje kalkoen -dan de tomaatjes en rucola -en als laaste de rucola -steek vast met een prikkertje en serveer
In enkele minuten een heerlijke lunch, weer eens wat anders dan een boterham met kaas, al kan dit ook zeer lekker zijn.
-bakblik van 10x22cm -200gr bloem -60gr maiszetmeel -1 pakje bakpoeder -4 eieren -18O boter -5 a 6 el melk -175 gr suiker -1 pakje vanillesuiker -30gr cacaopoeder
Hoe maak ik het:
-Verwarm de oven voor op 18Ogr -Roer de boter romig met de suiker en de vanilliesuiker -Meng dan één voor één de eieren erdoor -Voeg bloem, maizetmeel en bakpoeder dat gezeefd is erdoor en voeg dan 2 el melk toe -Beboter en bebloem je bakvorm -Verdeel beslag in 2 porties, meng ééntje met de cacaopoeder en de rest van de melk -schenk het witte beslag in de vorm, dan het chocoladebeslag en ga er even met een vork kriskras door -bak gedurende ongeveer 45 min -Laat 10 staan op rooster in de vorm -Nadien ontvormen en volledig laten afkoelen
Ik serveer het graag met wat rode vruchtjes en een heerlijk kop koffie
-lasagneblaadjes -6 witloofstrokjes in fijne reepjes -5 sneden ham in reepjes gesneden -250ml room -150ml melk -100gr gemalen extra belegen kaas -100gr gemalen parmezaan -zout-peper-nootmuskaat-currypoeder -olijfolie
Hoe maak ik het:
-verwarm de olijfolie en stoof hierin op zacht vuur de witloof gaar -voeg de room en melk toe en laat 10 minuten inkoken, bindt eventueel nog een klein beetje bij, mag een vrij lopende saus zijn -meng voorzichtig de ham en de helft van beide kazen eronder -neem vuurvaste schaaltjes en leg een beetje witloofmengsel en een lasagneblaadje, bouw zo verder op en bestrooi bovenaan met de resterende kaas -bak in een voorverwarmde oven van 180gr gedurende 30minuten
-1/2 bloemkool in roosjes -6 eetlepels instantpureepoeder (of 4 geschilde en in blokjes gesneden aardappelen) -25O gr gehakt-rul gebakken -15Ogr gemalen kaas (mag flink afsmaken, parmezaan of comte of gruyere) -zout en peper en nootmuskaat -beetje melk -klont echte boter -beetje paneermeel
Hoe maak ik het:
-kook de boemkool (en de aardappel indien je ze gebruikt) goed gaar -giet af en voeg boter , zout, peper en nootmuskaat toe en plet niet al te fijn. -meng met het gehakt dat je eventueel ook flink mag kruiden (kippekruiden doe het hier goed) -voeg de helft van de gemalen kaas toe en meng -doe alles in een ovenschaal en maak een mooi motief in je puree -bestrooi met de rest van de kaas en paneermeel -als dit gerecht op voorhand gemaakt wordt en je het dus terug opwarmd de dag nadien dan in een oven voorverwarmd van 18O graden gedurende 40 minuten, anders volstaan 15min.
Ik geef er nog een stukje zacht gebakken kipfilet bij, maar dit hoeft niet echt
-stoom de bloemkoolroosjes goed gaar -breng de bouillion aan de kook en voeg de gare bloemkool toe, dan de instantpuree die de soep licht zal indikken -kruid met peper en zout -leg de parmaham in stukjes op een bordje en daarop leg je een ander bordje, dan in de microgolfoven op vol vermogen voor 1,5min, bovenste bordje wegnemen en laten afkoelen -schep de soep in warme borden, garneer met de ham en de gehakte peterselie
Het recept voor deze taart is vinden onder "simpele kaastaart" Je kan ze telkens anders presenteren, zoals hier met de coullis, of je kan de kaastaart op zich een andere smaak geven dan vanille (wat hier geval is) en daar dan je decoratie weer aan aanpassen.
risotto met witloof en sinaasappel en gegrilde eendeborst
wat heb ik nodig:
-2 stronken witloof -Boter -wildfond -2 sinaasappels (1 geperst, één geschild A vive (tussen de vliesjes de partjes lossnijden) en 2 stukjes schil -2 handjes risottorijst -beetje water -beetje suiker -zout en peper -paar takjes salie -2 eendeborsten, vetlaagje kruiselings ingesneden -beetje jonge slablaadjes
hoe maak ik het:
-breng de fond met een beetje water, het sinaassap , schil, suiker en salieblaadjes aan de kook, verwijder direct de schilletjes, als de vloeistof kookt, anders wordt de bouillon bitter -smelt de boter en stoof daarin zeer zacht de fijngesneden witlofstronkjes -voeg er dan de rijst bij en roer tot alle rijstkorreltjes een laagje boter om zich hebben -voeg telkens een soeplepel boullion bij de rijst en roer tot alle vocht is opgenomen en tot de rijst gaar is , dit duurt ongeveer 20 minuten -tijdens dat je de risotto maakt verhit je een tefalpan zonder vetstof en leg daarin de eendeborst met de velkant naar beneden, laat zeker 6 a 7 minuten bakken tot mooi gekorst, keer dan de filets en bak nog 5 minuten voor een lichte rosé (als je het liever meer rosé wil verkort dan de baktijd) -haal de filets uit de pan en laat onder alupapier 10min rusten-zeer belangrijk!!)
-snij het vlees in schuine plakken , schep de risotto op de borden, leg het vlees erop en ganeer met een slaatje van sinaasappelpartjes en groene slablaadjes dat je hebt aangemaakt met een beetje olijfolie, zout en peper.
Dit recept kreeg ik van mijn vriendin en forummaatje "nitteké"
Benodigdheden:
500 g gedroogde witte bonen 1 laurierblaadje 2 eetlepels olijfolie 50 g kleingesneden varkensvlees 1 grote ui, fijngehakt 1 wortel, kleingesneden 2 stengels bleekselderij, fijngehakt 3 grote tomaten, ontveld, ontpit en klein gesneden 1klein doosje tomatenpuree, maar dat hoeft niet, ik heb het wel erin gedaan. 1/4 theelepel salie, vekruimeld zout en peper mespuntje cayennepoeder 2 eetlepels gehakte peterselie.
Bereiding: 1. Zet de bonen een nacht in de week. 2. Schep ze in een grote pan en overgiet ze met vers water. 3. Voeg het laurierblaadje toe, doe de deksel op de pan en breng het aan de kook. 4. Laat de bonen 45 minuten op zacht vuur koken. 5. Verhit de helft van de olie in een koekenpan. Voeg het gezouten vlees erbij, de ui, de wortel en de selderie en laat alles zachtjes gaar stoven. Het mag niet bruin worden. 6. Voeg dan de tomaten en de salie toe en naar smaak zout, peper en cayennepeper. 7. Laat het gheel afgedekt nog 10 minuten zachtjes koken. 8. Roer het groentemengsel door de bonen en laat de soep nog ongeveer 1 1/2 uur zachtjes koken tot de bonen gaar zijn. 9. Voeg de laatste 10 minuten de pepterselie toe. 10. Voeg, wanneer de soep te dik wordt, nog wat heet water toe. 11. Schep bij het opdienen een theelepel olijfolie over de soep. Geef er vers stokbrood bij.
daar mijn blog wel erg groot wordt heb ik besloten alles te gaan onderverdelen in categoriëen.
Ik ben hier net mee begonnen (zoals jullie linksonder van het blog al kunnen zien) maar het zal nog even tijd vergen eer alles op zijn plekje staat natuurlijk. Sorry voor dit ongemak. Jullie kunnen natuurlijk ook nog altijd de "zoekfunctie" blijven gebruiken