Ook een verassende gewoonte die niet culinair is maar waar je wel de calorieeen mee kwijtspeelt van al dat lekkers is dit: Elke zaterdagvoormiddag vanaf 11u komen jong en oud, dik en dun, arm en rijk, samen op de dijk en dansen daar zo'n 3u allerlei israelische dansen, zo fijn om naar te kijken en ........mee te dansen.....maar dat verg wel enige ervaring vrees ik...
oke die calorieen zijn we weer kwijt.
Nu toch een kleine overzichtje van al het lekkers dat ons weer ten goede kwam in dit prachtige land
Een apart woordje toch voor dit prachtige dessert dat overal geserveerd wordt, de "cheesecake".
Hij is zo luchtig en lekker, dat heb ik echt nog nooit nergens geproefd, het komt omdat hier zo'n lekker zuivelproducten zijn. Met de foto is één probleem............... de taart was te lekker.......... maar als ik terug in Belgie ben ga ik proberen te achterhalen hoe en wat, dus ik blijf jullie het mogelijke recept misschien verschuldigd.
Vanavond alweer onze laatste avond, maar geloof me, we gaan weerom naar een superplekje om samen met vrienden te eten, in "Le Brasserrie".
En morgen keert culimieke weer terug naar haar eigen landje........met spijt in het hart maar geloof me de afspraak voor volgend jaar is alweer gemaakt.
Culimieke is weer in haar meest geliefde land. Op het nippertje (met eerste vlucht na het vliegverbod door de aswolk) zijn we geraakt en genieten nu met volle teugen van dit prachtplekje. Tot heel binnenkort.
Neem een bakvorm die op je vuur kan, leg er een flinke klont echte boter en laat smelten, doe hierin 2 geschilde en in 8 partjes gesneden appeltjes in, bestrooi met kaneel en 2 eetlepels honing.
Laat kleuren tot lichte karamel. Maak een 4/4de beslag van telkens 200gr en spatel dit op de licht gekarameliseerde appels Bak in een vooverwarmde oven van 17Ogr gedurende 30 minuten
Laat 10min afkoelen in vorm en keer voorzichtig om op een taartschaal
Zoals gewoonlijk weer een paar mooie dagen gehad in mijn favoriete stad.
Als doel van mijn wandelingen had ik me deze keer enkele patchworkwinkels uitgekozen. Ik ben sinds kort met deze hobby gestart en was benieuwd hoe de winkels en materialen daar waren.
Tot mijn grote verbazing heb ik het basismateriaal kunnen kopen aan de helft van de prijs. Een fijne verassing dus.
Het winkeltje waar ik dit allemaal kocht bevond zich in de wijk "Gracia" een wijk die ik ondanks de vele bezoeken nog nooit bezocht. De naam van het winkeltje...
Dit was de etalage, spijtig genoeg is de patchworkdeken niet zo gedetailleerd te zien, maar ze was prachtig met allemaal lieve vrouwtjes erop.
Al wandelend kwam ik ook weer voorbij de nodige "lekkere" winkels, zoals deze "pastelleria".
Ook heb je prachtige lunch-gedeelten in deze "bakkerijen"
Het weer was niet echt goed, slecht 2u zon op 4 dagen, doch met pasen was het er prachtig geweest en dat was aan de ontluikende natuur te merken.
Nog steeds ontdek ik prachtige gebouwen, waar Barcelona zo rijk aan is.
Ook de prachtige lantaarn ontsnapten niet aan mijn lens...
Dit waren weer enkele dagen van genieten, Ook ontdekten we weer enkele nieuwe restaurantjes waarvan La Polpa en Alma ons zeker konden bekoren.
Rouget, worteltjes met abrokozenconfituur en charmoulla
Wat heb ik nodig:
-3 rougetfiletjes p.p. -1 bussel jonge worteltjes geschild en in de lengte in de helft gesneden -1 eetlepel confituur -chermoullalruiden (te koop in delhaize) -beetje water -olijfolie -Ratteaardappeltjes (voorgekookt in de schil) -zout en peper
Hoe maak ik het:
-Doe een beetje olijfolie en chermoullakruiden in een schaal en leg de vis erin , dek af en zet in de koelkast -Verwarm olijfolie in een kookpan en doe hierin de worteltjes met de chermoullakruiden, de confituur en 1dl water, peper en zout, laat stoven gedurende 8minuten, hou wel goed in t oog of er vocht genoeg opblijft, anders beetje water toevoegen. -bak de voorgekookte aardappeltjes in olijfolie, kruid peper en zout -doe de worteltjes in een tefalpannetje en laat ze even karameliseren -verhit olijfolie tot zeer heet en bak de rouget 2 minuten aan elke kant -strooi nog een beetje peterselie over de worteltjes en dien op
Neem p.p. een appel en schil die en ontdoe vna klokhuis Zet in een vuurvast schaaltje en strooi in de holte wat suiker en kaneel Zet 8minuten in microgolfoven, tot de appel echt zacht is Maak een pakje vanillepudding (doe ik ook in de microgolfoven) en giet deze rond het appeltje Verkruimel p.p. een speculaasje over de appel Heel lekker warm, maar koud ook niet te versmaden.
-Verhit in een grote pan een scheutje olie -roerbak hierin de ui en knoflook gevolgd door de wokgroentjes, kruid met peper, zout, een scheut ketchup en de sojasaus -Doe de groentjes even uit de pan en bak in een beetje olie in dezelfde pan de kipfilet tot net gaar. -Los in de melk de currypoeder op -voeg de currysaus en groentjes toe en laat even opkoken, -voeg als laatste de ananas toe
Een gerechtje dat altijd succes heeft en toch wel een korte beredingstijd vraagt, Bak vooral je coquilles niet te lang, maak je antibkleeefpan met een klein beetje olie zeer warm en schroei de coquilles een minuutje aan elke kant, ze mogen binnenin nog glazig zijn.
Gisteren voor de eerste keer gaan bloemschikken. Is me erg bevallen, dus volgende keer ga ik weer mee, en dan wordt het een kruidenkrans. Hier zien jullie het resultaat.
-2 pakjes pizzadeeg -1 rode paprika in kleine blokjes -1 sjalot en 1 teentje knoflook fijnegesnipperd -15O kippegehakt -italiaanse kruiden, zout, peper -chilivlokjes of piment d' espellette -scheut tomatenketchup -scheut marsalawijn -olijfolie -75gr belegen kaas in kleine blokjes -grof gehakte baldpeterselie
Hoe maak ik het:
-verwarm een beetje olijfolie in een pan en stoof de ui, look en paprika even aan, -voeg gehakt toe en kruid goed af -bak rul -voeg marsala en ketchup toe en laat even verderstoven tot gebonden saus -laat volledig afkoelen -snij de pizzadeeg in de helft en beleg op één helft met een flinke lepel vulling, maak randjes nat met beetje water, vouw dicht en duw dicht met een vorkje -bestrijk met olijfolie -bak in voorverwarmde oven van 200graden (warmelucht) en bak 20 minuten
konijnenfiletje met sjalotten en stroop van vrolingen vergezeld van de eerste kort aangebakken asperges
Wat heb ik nodig: (als hoofdgerecht voor 2 personen)
-2 konijnfiletjes p.p. -2koffielepels stroop van "vrolingen" of appelstroop -2 flinke sjalotten -8 asperges, geschild en hard uiteinde verwijderd -groentebouillion (blokje of pasta) -echte boter -zout-peper-verse-marjolein (3takjes) of oregano -peterselie -2,5dl water -verse aardappelpuree (aangemaakt met echte boter en melk die je op de gekookte aardappelen doet en eerst flink laat meewarmen en dan pas plet (voor een smeuïge puree)
Hoe maak ik het:
-zet het water op met een koffielepel groenteboullion en marjolein, zout en peper , voeg de sjalotten in partjes toe en laat tot de helft inkoken -voeg dan 2 kl stroop toe en laat smelten -snij de asperges in "siflette" = schuine stukjes en bak ze in een tefalpan zachtjes aan in echte boter, tot net gaar en licht gekleurd- kruid peper-zout -verwarm wat boter tot nootkleurig en bak de filetjes 3 minuten aan elke kant tot licht gekleurd -haal uit pan en leg op warm bord onder alufolie -meng je puree met de peterselie -voeg de ingekookte sjalotten toe aan je bakvocht van je vlees (let op dit mag absoluut niet verbrand zijn) en laat even doorkoken, proef of je nog moet bijkruiden -dresseer je borden en geniet
Als bron gebruikte ik een gerechtje van www.lekkervanbijons.be IK was zeker dat ik anijszaadjes had, maar ze bleken toch wel een beetje te oud, is ook een kruid dat nie dagelijks in je keuken wordt bovengetoverd. Doch ik had een heerlijke mengeling van thym-rozemarijn en lavendel die ik kocht in de provence en moet zeggen die deden het ook prima.
De vis kan je vervangen naar hartelust door gerookte zalm, forel of zelfs een gerookt sprotje.
wat heb ik nodig:
500 g vastkokende aardappelen 2 staven prei 2 sjalotjes 2 sinaasappelen 2 gerookte makreelfilets 1 pakje friséesla 50 g zure room olijfolie 1 dl koolzaadolie 1 el anijszaad of andere droge kruiden
Hoe maak ik het:
-Snijd de aardappelen in kleine, gelijke stukjes en stoom ze gaar. -Snipper de sjalotjes fijn en stoof ze glazig in olijfolie. -Voeg het sap van de sinaasappelen toe en laat inkoken tot zeker de helft -Voeg er de anijszaadjes bij en roer er de koolzaadolie door. -Giet deze dressing over de warme aardappeltjes. (Die zullen mooi alle smaken opslorpen.) -Kruid met zeezout. -Snijd de gewassen prei in een groffe jullienne en rooster ze 2 minuten op beide kanten in een niet te hete grillpan en kruid met zeezout. -Meng als de salade wat is afgekoeld, de friséesla erdoor. -Werk af met de in stukken gescheurde makreel, de prei en enkele lepeltjes zure room die je al dan niet in quennelles kan doen.
-vastkokende aardappeltjes in blokjes -fijne princesseboontjes -veldsla -gerookt spek in blokjes -beetje water -olijfolie -zout-peper-blasamicoazijn
Hoe maak ik het:
-kook de aardappelblokjes net gaar -kook de princesseboontjes ook beetgaar -bak spek tot mooi gekleurd, voeg beetje water toe tot aanbaksel loskomt, voeg dan wat olijfolie en balsamico toe -meng heeeeeel voorzichtig aardappel, boontjes, gewassen veldsla, spek en saus ervan (=is je vinaegrette) tot een mooi geheel
Dien op warm of zelfs lauw is dit in de zomer heeeerlijk lekker.
En wat had de jongste dochter zondag samen met de vriendinnen gedaan......... kleine cakejes gebakken en gaan versieren met vanalles dat ze vonden in het atelier van één van de vriendinnen haar papa die bakker is. ........tja t' zit toch een beetje in de familie denk ik. mooi, toch???
Dit is een zeer lekker maar leuk hapje, dat je perfect op voorhand kan bereiden.
Kook de kwarteleitjes gedurende 4min in kokend water, laat ze schrikken en pel ze.
Als je ze wil bewaren doe ze dan in een plastic potje gevuld met koud water en sluit af met een deksel -dien op met kruidenzout (dit kan je zo kopen in delhaize (ik gebruik het kruidenzout voor groenten) maar als dit niet vind kan je makkelijk zelf grof zeezout nemen en mengen met droge kruiden naar eige n smaak.
Dit is een heerlijk aperohapje of amuse die bovendien gedeeltelijk kan voorbereid worden.
wat heb ik nodig:
-eeen kippefilet in kleine blokjes (of een grote scampi p.p. gepeld en darmkanaal verwijderd) -1/4de jonagold appel met schil in hele kleine blokjes -beetje zure room -ras el hanout (marokaans kruidenmengsel-indien je dit niet hebt neem dan marokaanse mengeling van Ducros (=potje te koop in delhaize) -olijfolie -zout-peper -blaadje koriander
Hoe maak ik het:
-steek de kippeblokjes op de spiesjes en kruid met ras el hanout (of chermoula) en giet er een beetje olijfolie over, laat enkele uren marineren -meng de appelblokjes met een beetje zure room en de ras el hanout -neem mooie schaaltjes, bordjes of glaasjes en lepel er een flinke lepel van de appel in. -bak de kippesateetjes in een antilkleefpan -Of bak het spiesje of de scampi's kort aan in de olijfolie-kruid met peper en zout -leghet spiesje of de scampi op de appeltjes en garneer met het blaadje koriander
Zaterdag hebben we heerlijk geluncht bij onze oudste dochter en vriend, Bij de koffie toverde dochterlef een zalige cake tevoorschijn die ze naar ze naar eigen fantastie had gemaakt met de 2 peren die in haar fruitmandje lagen. En geloof me hij was heerlijk, volgens mij is ze "een culi-Elke met een trotse moeder.
-Meng boter met suiker met een mixer -voeg één voor één de eitjes toe -dan de bloem toevoegen -de geschilde en in stukjes gesneden peren --als laatste de vanillezaadjes
-Bak in een oven van 18O graden gedurende ongeveer 5O minuten, controleer met een prikkertje of de cake gaar is.
skrei (vis) met een torentje van aardappel en spinazie
wt heb ik nodig:
-een filet van skrei p.p.(vis) -aardappelpuree die flink afgekruid is met peper, zout en een eetlepel mosterd met honing -bakje mini-spinazieblaadjes -boter -citroensap
Hoe maak ik het:
-Verwarm de boter zacht in een antikleefpan -leg hierin de skrei die je gekruid hebt met zout en peper -bak zachtjes gedurende een 4 tal minuten -keer de vis om en zet vuur uit (de resterende warmte zal de vis net genoeg verde garen zodat hij sappig blijft -meng de aardappelpuree met de rauwe spinazieblaadjes
-doe de puree in een ringetje op het bord -leg er een mooie visfilet naast