1/2 liter room 100gr suiker 3 eieren gesplitst Merengues (ik koop ze in een zakje bij delheize, bij de bakproducten) je kan ze natuurlijk ook makkelijk zelf maken) verse abrokozenconfituur
Bereiding:
Sla de eidooiers met de helft van de suiker tot je een witte massa bekomt sla het eiwit met de rest van de suiker zeer stijf klop de room stijf Meng het eiwit onder de eigelen, spatel er zacht de room onder en vervolgens een deel van de meringues die je in grove stukken hebt gebroken neem een cakevorm die je bekleed met plasticfolie begin met een laagje confituur dan een laagje van je roommengsel, verkuimel nog wa merengue erover en vul zo verder op tot de vorm bijna vol is vouw de plasticfolie er volledig over en zet alles een nacht in de diepvries Haal de semifreddo uit de diepvries als je aan je hoofdgerecht begint Snij hem in de dikke plakken en geloof me er zal gevraagd worden naar meer........
Neem in dit seizoen echt de moeite om verse abrikozenconfituur te maken, het kost je weinig werk en loont absoluut de moeite
Variatie: natuurlijk kan je confituur maken van allerhande fruit en dat gaan gebruiken succes en vooral smakelijk!
Voor het bewerken van mijn foto dank aan de anonieme assistente
Benodigdheden:
- lamskoteletjes p.p. -25Ogr erwtjes, vers gedopt zoals ik deed, of uit diepvries , even gekookt gaat ook prima -stukje feta van een 100 gram in blokjes -zout-peper-wat oregano(vers) of gedroogde provencaalse kruiden -citroensap
Bereiding:
-Bestrijk de koteletjes met de kruidenolie (olie en zout, peper oregano, of de prov. kruiden) -grill ze aan beide kanten mooi bruin -laat even rusten -leg ze op een mooi bord -meng de erwtjes snel met olijfolie-zout-peper en citroensap -schep over de koteletjes en garneer met de blokjes feta
Een heerlijkg gerechtje, dat je ook prima bij een BBQ feestje kan geven
Je kan hem gebruiken met chips, taco's Maar hij is ook heerlijk als je een visje ermee vult en in de oven steekt , of een kipfilet insnijd zodat je een envelopje krijgt en daar een eetlepel indoet, dichtprikken met een tandenstoker en zachtjes bakken
Foto ontbreekt nog, de dip werd te snel opgebruikt........... Maar wanneer hij weer de revue passeert zal ik er eentje nemen en bij dit recept plaatsen
Rucola gemengd met geraspte worteltjes en knolselder en olijfolie, balsamicostroop, zout en peper Rundsreepjes die ik gemarineerd kocht, krokant gebakken Aardappelschijfjes lekker gebakken met wat provencaalse kruiden alles bestrooid met wat geroosterde pijnboompitjes erbij nog een trosje gepofte kersttommaatjes
nu de tijd van BBQ en slaatjes weer aanbreekt vind ik het zalig kruidenolien te maken, Je kan allerlei verse kruiden in een gewoon glazen potje doen, ik gebruikte hier, tym, rozmarijn, oregano en een gekneusd teentje look, en grof zeezout, ik maak dit in de ochtend en gebruik de olie vanavond op het vlees voor het de BBQ opgaat, wil je de olie langer bewaren, zeef dan na max 3 dagen de kruiden eruit, maak je potje schoon en giet de olie er terug in.
-Doe het water, suiker en siroop in een pannetje en breng tegen de kook aan, doe hierin de nectarines en laat zacht pocheren tot je er net met een mesje in kan prikken tot tegen de pit Haal ze uit de siroop (deze moet je niet weggooien, kan je inkoken en gebruiken bij pudding of ijs) Pel de nectarines en laat afkoelen
Voor de Frangipane: smelt de boter en voeg ei, suiker, amandel en bloem toe en meng goed -klop de eiwitten tot sneeuw en meng zorgvuldig onder mengsel
Snij met een bordje rondjes uit de deeg en beleg er kleine taartvormpjes mee vul met een eetlepel frangipane en leg hierop een kwart van een nectarine bestrooi eventueel met amandelschilfers of zoals ik deed met kokosschilfers bak gedurende 15 minuten in een oven van 18Ograden Laat afkoelen Dien op met een kleine quennelle van zure room en een takje munt
Maak een biscuit van 4 eitjes en 125gr kristalsuiker opgeklopt gedurende een kwartier met de mixer tot verdrievoudigd. Voeg dan 125gr gezeefde zelfrijzende bloem voorzichtig toe
Laat de biscuit volledig afkoelen nadat je hem ontvormd hebt
Snij hem met een gekarteld mes horizontaal door
Maak een verse confituurtje van 250gram gemengd rood fruit en 125gr kristalsuiker(ik gebruikte fraise-framboise)maar kunnen alleen aarbeitjes of framboosjes ofzo zijn. Laat afkoelen
Klop 3dl slagroom met wat bloemsuiker stijf
Beleg de bodem van de biscuit met de confituur en de helft van een bakje in schijfjes gesneden verse aardbeien, daarop de helft van de room
Leg de bovenkant op de biscuit en strijk daarop de resterende room en versier met de resterende aardbeitjes en enkele plukjes verse munt
-1 dubbele kipfilet in reepjes gesneden -kipkruiden -1 rode ui in partjes -Italiaanse kruidenmix -1 bakje champignons, schoongemaakt en in de helft gesneden -2el tomatenpesto -1 blik tomatenblokjes (ik nam met groenten van Delhaize) -3el mascarpone -aardappelpuree -olijfolie
Bereiding:
-verwarm olijfolie in een pan en bak hierin zacht de kipfilet een beetje aan, voeg dan de ui, en iets later de champignons toe, kruid met kippekruiden en Italiaanse mix. -Voeg dan pesto en tomaat toe en laat inkoken tot bijna sausdikte -laat de mascarpone smelten in de saus en smaak af met eventueel nog wat zout en peper -Doe dit alles in een ovenschaal en bedek met de aardappelpuree -bestrooi deze eventeel met wat paneermeeel en enkele druppels olijfolie -bak gedurende 20 minuten in een oven van 18Ograden
Ook een verassende gewoonte die niet culinair is maar waar je wel de calorieeen mee kwijtspeelt van al dat lekkers is dit: Elke zaterdagvoormiddag vanaf 11u komen jong en oud, dik en dun, arm en rijk, samen op de dijk en dansen daar zo'n 3u allerlei israelische dansen, zo fijn om naar te kijken en ........mee te dansen.....maar dat verg wel enige ervaring vrees ik...
oke die calorieen zijn we weer kwijt.
Nu toch een kleine overzichtje van al het lekkers dat ons weer ten goede kwam in dit prachtige land
Een apart woordje toch voor dit prachtige dessert dat overal geserveerd wordt, de "cheesecake".
Hij is zo luchtig en lekker, dat heb ik echt nog nooit nergens geproefd, het komt omdat hier zo'n lekker zuivelproducten zijn. Met de foto is één probleem............... de taart was te lekker.......... maar als ik terug in Belgie ben ga ik proberen te achterhalen hoe en wat, dus ik blijf jullie het mogelijke recept misschien verschuldigd.
Vanavond alweer onze laatste avond, maar geloof me, we gaan weerom naar een superplekje om samen met vrienden te eten, in "Le Brasserrie".
En morgen keert culimieke weer terug naar haar eigen landje........met spijt in het hart maar geloof me de afspraak voor volgend jaar is alweer gemaakt.
Culimieke is weer in haar meest geliefde land. Op het nippertje (met eerste vlucht na het vliegverbod door de aswolk) zijn we geraakt en genieten nu met volle teugen van dit prachtplekje. Tot heel binnenkort.
Neem een bakvorm die op je vuur kan, leg er een flinke klont echte boter en laat smelten, doe hierin 2 geschilde en in 8 partjes gesneden appeltjes in, bestrooi met kaneel en 2 eetlepels honing.
Laat kleuren tot lichte karamel. Maak een 4/4de beslag van telkens 200gr en spatel dit op de licht gekarameliseerde appels Bak in een vooverwarmde oven van 17Ogr gedurende 30 minuten
Laat 10min afkoelen in vorm en keer voorzichtig om op een taartschaal
Zoals gewoonlijk weer een paar mooie dagen gehad in mijn favoriete stad.
Als doel van mijn wandelingen had ik me deze keer enkele patchworkwinkels uitgekozen. Ik ben sinds kort met deze hobby gestart en was benieuwd hoe de winkels en materialen daar waren.
Tot mijn grote verbazing heb ik het basismateriaal kunnen kopen aan de helft van de prijs. Een fijne verassing dus.
Het winkeltje waar ik dit allemaal kocht bevond zich in de wijk "Gracia" een wijk die ik ondanks de vele bezoeken nog nooit bezocht. De naam van het winkeltje...
Dit was de etalage, spijtig genoeg is de patchworkdeken niet zo gedetailleerd te zien, maar ze was prachtig met allemaal lieve vrouwtjes erop.
Al wandelend kwam ik ook weer voorbij de nodige "lekkere" winkels, zoals deze "pastelleria".
Ook heb je prachtige lunch-gedeelten in deze "bakkerijen"
Het weer was niet echt goed, slecht 2u zon op 4 dagen, doch met pasen was het er prachtig geweest en dat was aan de ontluikende natuur te merken.
Nog steeds ontdek ik prachtige gebouwen, waar Barcelona zo rijk aan is.
Ook de prachtige lantaarn ontsnapten niet aan mijn lens...
Dit waren weer enkele dagen van genieten, Ook ontdekten we weer enkele nieuwe restaurantjes waarvan La Polpa en Alma ons zeker konden bekoren.
Rouget, worteltjes met abrokozenconfituur en charmoulla
Wat heb ik nodig:
-3 rougetfiletjes p.p. -1 bussel jonge worteltjes geschild en in de lengte in de helft gesneden -1 eetlepel confituur -chermoullalruiden (te koop in delhaize) -beetje water -olijfolie -Ratteaardappeltjes (voorgekookt in de schil) -zout en peper
Hoe maak ik het:
-Doe een beetje olijfolie en chermoullakruiden in een schaal en leg de vis erin , dek af en zet in de koelkast -Verwarm olijfolie in een kookpan en doe hierin de worteltjes met de chermoullakruiden, de confituur en 1dl water, peper en zout, laat stoven gedurende 8minuten, hou wel goed in t oog of er vocht genoeg opblijft, anders beetje water toevoegen. -bak de voorgekookte aardappeltjes in olijfolie, kruid peper en zout -doe de worteltjes in een tefalpannetje en laat ze even karameliseren -verhit olijfolie tot zeer heet en bak de rouget 2 minuten aan elke kant -strooi nog een beetje peterselie over de worteltjes en dien op
Neem p.p. een appel en schil die en ontdoe vna klokhuis Zet in een vuurvast schaaltje en strooi in de holte wat suiker en kaneel Zet 8minuten in microgolfoven, tot de appel echt zacht is Maak een pakje vanillepudding (doe ik ook in de microgolfoven) en giet deze rond het appeltje Verkruimel p.p. een speculaasje over de appel Heel lekker warm, maar koud ook niet te versmaden.
-Verhit in een grote pan een scheutje olie -roerbak hierin de ui en knoflook gevolgd door de wokgroentjes, kruid met peper, zout, een scheut ketchup en de sojasaus -Doe de groentjes even uit de pan en bak in een beetje olie in dezelfde pan de kipfilet tot net gaar. -Los in de melk de currypoeder op -voeg de currysaus en groentjes toe en laat even opkoken, -voeg als laatste de ananas toe
Een gerechtje dat altijd succes heeft en toch wel een korte beredingstijd vraagt, Bak vooral je coquilles niet te lang, maak je antibkleeefpan met een klein beetje olie zeer warm en schroei de coquilles een minuutje aan elke kant, ze mogen binnenin nog glazig zijn.
Gisteren voor de eerste keer gaan bloemschikken. Is me erg bevallen, dus volgende keer ga ik weer mee, en dan wordt het een kruidenkrans. Hier zien jullie het resultaat.