-Meng 225g zelfrijzende bloem, de zeste van één sinaasappel onder het botermengsel
-Klop 4 eieren los en voeg ze ook bij het mengsel
-verdeel over twee (beboterde en met bloem bestoven) vormen van 20cm waar je onderin een ronde bakpapier legt.
-Bak in een oven van 18Og voor 25 a 30 min.
-laat afkoelen
-meng 250g frambozen met het sap van de sinaasappel en een eetlepel suiker laat koken tot je een confituur bekomt.
-maak boterroom door 250g echte boter te mengen met 250gr bloemsuiker in de keukenrobot, voeg langzaam het sap van een halve sinaasappel en de rasp toe, mix dan tot een zacht creme
-leg één sponge (cake) op een taartvoet en besmeer met de confituur, daarop creme au beurre gevolgd door de tweede sponge -weer creme au beurre en dan garneer je met rode vruchten en nog een beetje bloemsuiker.
Deze taart kan als dessert zeker 10 mensen tevreden stellen/
Ik was al een tijdje op zoek naar een oude blikken doos, ofwel waren ze zo duur....ofwel waren ze niet mooi............. tot ik er vorige week eentje cadeau kreeg van de papa van mijn vriendin, Nogmaals bedankt Maurice.
Ze gaat dienen voor het bewaren van mijn reeds geknipte stofjes van mijn patchworklapjes
Tja .....hoe onstond dit gerechtje.... Je stoomt de dag ervoor een bloemkool omdat het warm weer is, smaakt altijd, beetje coctailsaus erbij, gebakken aardappeltje, lekker.........
Maar ja je woont in Belgie, dus regent het pijpestelen de dag nadien en is het 10 graden kouder....dus koude bloemkool....nee dank u
Wat deed ik dan wel:
-Ik nam 400 gehakt en bakte die rul met zout, peper, een beetje currypoeder en een beetje piment d'espellette (kan je vervangen door beetje cayennepeper) -Ik maakte een gewone aardappelpuree -Ik deed 2,5dl melk, 125 gr mascarpone, 1 eetlepel mayonaise en 1 eetlepel ketchup, zout en peper in een pannetje en bracht dit aan de kook, deed er nog 2 el maizena roux bij en een handje gehakte peterselie en enkele druppels citroensap
Dan nam ik een diepe ovenschaal en deed een laagje gehakt, daarop de puree en bovenop de gestoomde bloemkool Ik overgoot alles met de saus en geraspte kaas
Dan de oven in op 18Ogr voor 20 minuten en moet zeggen, smaakte heerlijk.
Zoals elke zaterdag ging ik weer naar de markt in Antwerpen
Bij mijn favoriete groenteman lagen de wilde asperges me toe te lachen alsook een pracht van een cavaillon.
Ook de rode vruchten schitterde in de zon, dus aardbeien, frambozen, kersen, allen gingen ze mijn mandje in. Ook de bosbessen en enkele nectarines leken me wel gepast voor een licht dessert
Onze avondmaaltijd was op deze warme zomerdag dus snel samengesteld
Bij de Italiaanse kraam nog wat lekkere parmaham en een stuk verse parmezaan gekocht en klaar
De wilde asperges heb ik gewoon in wat lekkere olijfolie zachtjes aangefruit met een half ongepeld teentje knoflook voor een 8 tal minuten Dan gekruid met peper, zout en een klein scheutje balsamicostroop (dank u lieve maatje-collega die dit lekkers voor me meebracht uit de Provence). Een beetje citroensap maakte het geheel af. Op het bord nog wat verse parmezaankrullen erbij en enkele druppels olijfolie
De cavaillon behoort geen recept toe, enkel de lekkere ham erbij en klaar........
Hier enkele plekjes van ons tuintje, hier heb ik dus de twee laatste weken veel vertoefd om het weer gezellig te maken en alles op te ruimen na de veel te lange winter.
1/2 liter room 100gr suiker 3 eieren gesplitst Merengues (ik koop ze in een zakje bij delheize, bij de bakproducten) je kan ze natuurlijk ook makkelijk zelf maken) verse abrokozenconfituur
Bereiding:
Sla de eidooiers met de helft van de suiker tot je een witte massa bekomt sla het eiwit met de rest van de suiker zeer stijf klop de room stijf Meng het eiwit onder de eigelen, spatel er zacht de room onder en vervolgens een deel van de meringues die je in grove stukken hebt gebroken neem een cakevorm die je bekleed met plasticfolie begin met een laagje confituur dan een laagje van je roommengsel, verkuimel nog wa merengue erover en vul zo verder op tot de vorm bijna vol is vouw de plasticfolie er volledig over en zet alles een nacht in de diepvries Haal de semifreddo uit de diepvries als je aan je hoofdgerecht begint Snij hem in de dikke plakken en geloof me er zal gevraagd worden naar meer........
Neem in dit seizoen echt de moeite om verse abrikozenconfituur te maken, het kost je weinig werk en loont absoluut de moeite
Variatie: natuurlijk kan je confituur maken van allerhande fruit en dat gaan gebruiken succes en vooral smakelijk!
Voor het bewerken van mijn foto dank aan de anonieme assistente
Benodigdheden:
- lamskoteletjes p.p. -25Ogr erwtjes, vers gedopt zoals ik deed, of uit diepvries , even gekookt gaat ook prima -stukje feta van een 100 gram in blokjes -zout-peper-wat oregano(vers) of gedroogde provencaalse kruiden -citroensap
Bereiding:
-Bestrijk de koteletjes met de kruidenolie (olie en zout, peper oregano, of de prov. kruiden) -grill ze aan beide kanten mooi bruin -laat even rusten -leg ze op een mooi bord -meng de erwtjes snel met olijfolie-zout-peper en citroensap -schep over de koteletjes en garneer met de blokjes feta
Een heerlijkg gerechtje, dat je ook prima bij een BBQ feestje kan geven
Je kan hem gebruiken met chips, taco's Maar hij is ook heerlijk als je een visje ermee vult en in de oven steekt , of een kipfilet insnijd zodat je een envelopje krijgt en daar een eetlepel indoet, dichtprikken met een tandenstoker en zachtjes bakken
Foto ontbreekt nog, de dip werd te snel opgebruikt........... Maar wanneer hij weer de revue passeert zal ik er eentje nemen en bij dit recept plaatsen
Rucola gemengd met geraspte worteltjes en knolselder en olijfolie, balsamicostroop, zout en peper Rundsreepjes die ik gemarineerd kocht, krokant gebakken Aardappelschijfjes lekker gebakken met wat provencaalse kruiden alles bestrooid met wat geroosterde pijnboompitjes erbij nog een trosje gepofte kersttommaatjes
nu de tijd van BBQ en slaatjes weer aanbreekt vind ik het zalig kruidenolien te maken, Je kan allerlei verse kruiden in een gewoon glazen potje doen, ik gebruikte hier, tym, rozmarijn, oregano en een gekneusd teentje look, en grof zeezout, ik maak dit in de ochtend en gebruik de olie vanavond op het vlees voor het de BBQ opgaat, wil je de olie langer bewaren, zeef dan na max 3 dagen de kruiden eruit, maak je potje schoon en giet de olie er terug in.
-Doe het water, suiker en siroop in een pannetje en breng tegen de kook aan, doe hierin de nectarines en laat zacht pocheren tot je er net met een mesje in kan prikken tot tegen de pit Haal ze uit de siroop (deze moet je niet weggooien, kan je inkoken en gebruiken bij pudding of ijs) Pel de nectarines en laat afkoelen
Voor de Frangipane: smelt de boter en voeg ei, suiker, amandel en bloem toe en meng goed -klop de eiwitten tot sneeuw en meng zorgvuldig onder mengsel
Snij met een bordje rondjes uit de deeg en beleg er kleine taartvormpjes mee vul met een eetlepel frangipane en leg hierop een kwart van een nectarine bestrooi eventueel met amandelschilfers of zoals ik deed met kokosschilfers bak gedurende 15 minuten in een oven van 18Ograden Laat afkoelen Dien op met een kleine quennelle van zure room en een takje munt
Maak een biscuit van 4 eitjes en 125gr kristalsuiker opgeklopt gedurende een kwartier met de mixer tot verdrievoudigd. Voeg dan 125gr gezeefde zelfrijzende bloem voorzichtig toe
Laat de biscuit volledig afkoelen nadat je hem ontvormd hebt
Snij hem met een gekarteld mes horizontaal door
Maak een verse confituurtje van 250gram gemengd rood fruit en 125gr kristalsuiker(ik gebruikte fraise-framboise)maar kunnen alleen aarbeitjes of framboosjes ofzo zijn. Laat afkoelen
Klop 3dl slagroom met wat bloemsuiker stijf
Beleg de bodem van de biscuit met de confituur en de helft van een bakje in schijfjes gesneden verse aardbeien, daarop de helft van de room
Leg de bovenkant op de biscuit en strijk daarop de resterende room en versier met de resterende aardbeitjes en enkele plukjes verse munt
-1 dubbele kipfilet in reepjes gesneden -kipkruiden -1 rode ui in partjes -Italiaanse kruidenmix -1 bakje champignons, schoongemaakt en in de helft gesneden -2el tomatenpesto -1 blik tomatenblokjes (ik nam met groenten van Delhaize) -3el mascarpone -aardappelpuree -olijfolie
Bereiding:
-verwarm olijfolie in een pan en bak hierin zacht de kipfilet een beetje aan, voeg dan de ui, en iets later de champignons toe, kruid met kippekruiden en Italiaanse mix. -Voeg dan pesto en tomaat toe en laat inkoken tot bijna sausdikte -laat de mascarpone smelten in de saus en smaak af met eventueel nog wat zout en peper -Doe dit alles in een ovenschaal en bedek met de aardappelpuree -bestrooi deze eventeel met wat paneermeeel en enkele druppels olijfolie -bak gedurende 20 minuten in een oven van 18Ograden
Ook een verassende gewoonte die niet culinair is maar waar je wel de calorieeen mee kwijtspeelt van al dat lekkers is dit: Elke zaterdagvoormiddag vanaf 11u komen jong en oud, dik en dun, arm en rijk, samen op de dijk en dansen daar zo'n 3u allerlei israelische dansen, zo fijn om naar te kijken en ........mee te dansen.....maar dat verg wel enige ervaring vrees ik...
oke die calorieen zijn we weer kwijt.
Nu toch een kleine overzichtje van al het lekkers dat ons weer ten goede kwam in dit prachtige land
Een apart woordje toch voor dit prachtige dessert dat overal geserveerd wordt, de "cheesecake".
Hij is zo luchtig en lekker, dat heb ik echt nog nooit nergens geproefd, het komt omdat hier zo'n lekker zuivelproducten zijn. Met de foto is één probleem............... de taart was te lekker.......... maar als ik terug in Belgie ben ga ik proberen te achterhalen hoe en wat, dus ik blijf jullie het mogelijke recept misschien verschuldigd.
Vanavond alweer onze laatste avond, maar geloof me, we gaan weerom naar een superplekje om samen met vrienden te eten, in "Le Brasserrie".
En morgen keert culimieke weer terug naar haar eigen landje........met spijt in het hart maar geloof me de afspraak voor volgend jaar is alweer gemaakt.
Culimieke is weer in haar meest geliefde land. Op het nippertje (met eerste vlucht na het vliegverbod door de aswolk) zijn we geraakt en genieten nu met volle teugen van dit prachtplekje. Tot heel binnenkort.
Neem een bakvorm die op je vuur kan, leg er een flinke klont echte boter en laat smelten, doe hierin 2 geschilde en in 8 partjes gesneden appeltjes in, bestrooi met kaneel en 2 eetlepels honing.
Laat kleuren tot lichte karamel. Maak een 4/4de beslag van telkens 200gr en spatel dit op de licht gekarameliseerde appels Bak in een vooverwarmde oven van 17Ogr gedurende 30 minuten
Laat 10min afkoelen in vorm en keer voorzichtig om op een taartschaal