-doe alles in een cutter of blender, mix fijn en je hebt een heerlijke lichtgroene , romige dip
Je besmeert je forel met een dikke laag dip Legt de andere helft van de vis er bovenop en bindt het geheel op met keukentouw Dan ziet het er zo uit...
Dan plaats je hem in
Dan plaats je hem in een voorverwarmde oven van 21Ograden voor zo"n 20 a 25 minuten, zeker niet meer. Laat even uit de oven onder een vel alupapier een beetje afkoelen
Verwijder de touwtjes en snij in porties Ik serveerde hem met een aardappel-knolselderpuree. En dan ziet het er zo uit:
v Tip: je kan dit ook lauw of zelfs koud serveren met garnituur naar je keuze
Deze hartige taart ontstond, zoals zo dikwijls gebeurd, na een etentje de dag voordien je hebt allerhande restjes, niet genoeg om op zichzelf als gerecht te dienen, dus ga je "een beetje toveren vanuit je koelkast"
Ik deed het zo:
Nam een rol bladerdeeg en bedekte er een taartvorm van 30cm mee Strooide broodkruim over de bodem zodat dit het vocht kan opnemen dat kan vrijkomen tijden het bakken. Beleg de bodem met koude ratatouille, daarop wat restjes aardappelpuree in kleine hoopjes, enkele lepels pittige tomatensaus en een restje fetablokjes en groene olijven scheur een bol mozarella in stukjes en verdeel die over de taart strooi er nog een flinke eetlepel kappers over en kruid met provencaalse kruiden, en P en Z besprenkel met olijfolie en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 25minuten
Dien op met een lekkere salade van rucola en tomaatjes aan gemaakt met gewoon olijfolie, P en Z en een beetje citroensap.
In deze tijd van het jaar is het heerlijk om desserts met abrikozen te maken Bij een etentje greep ik deze kans en maakte er een duo van.
Je begint met een compotte van een kilo abrikozen te maken. Je snijd de ontpitten abrikozen in hapklare brokjes, doet ze in een pan met de zaadjes van een vanillestok (en doe het stokje er ook maar bij) en suiker naar believen en enkele EL water
Stoof dit onder voortdurend roeren tot een lekkere compote Laat afkoelen
Dan deed ik het volgende:
glaasje met verse kaas en abrikozencoullis
-pureer per persoon een EL van je compotte en schep in kleine mooie glaasjes -meng zachte kaas met bloemsuiker, een klein beetje verse tym en munt zeer fijngehakt -schep op de coullis -bak een beetje pijnboompitjes lichtbruin en strooi ze op de glaasjes
gebakje met abrikozencompotte en frangipane
Je kan best individuele gebakjes maken, in vormpjes met losse bodem Gebruik bladerdeeg om je vormpjes te bekleden Bedek de bodem met een laag compotte Maak een frangipanedeeg (zoals op dit blog reeds beschreven) schep dit op de compotte en bestrooi met geschaafde amandelen bak in een oven van 200graden gedurende 15 a 20 minuten
Onze dochter Elke toverde deze heerlijke provencaalse taart uit haar oven, zalig als hapje, maar met een slaatje erbij ook een heerlijkheid.
Dus een dikke pluim voor een prima kokkin
benodigdheden:
-1 rol kruimeldeeg -2 teentjes look -40ml olijfolie -3 uien -Half blik geplede tomaten uit blik -1/2 el tomatenpuree -Beetje bladpeterselie -1/2 el tym gehakt -Z en P -75gr ansjovis uit blik uitgelekt en in de lengte gehalveerd -18 kleine zwarteolijven
Bereiding:
-verhit olie in een pan voeg ui en look toe en smoor ze onder geregeld roeren onder deksel gedurende 40min -De uiringen moeten zacht zijn maar niet gekleurd -haal deksel van de pan en roerbak ze nog 30min tot ze goudbruin zijn -laat ze afkoelen -dit is een lang proces maar loont 100% de moeite
-doe de tomaten in pan en laat indikken, roer er dan de tomatenpuree en kruiden onder -meng met de uien
-verwarm de oven op 220gr -bestrijk deeg gelijkmatig met het tomatensmengsel,maar laat een smalle rand vrij -leg de ansjovisfilets er kruiseling op en op elke kruispuntje leg je een olijf (zie foto) -bak ze 20minuten tot ze gaar en lichtbruin zijn
Na een dagje werken wil een mens een lekkere maaltijd op tafel, maar niks dat nog uren werk vergt....
dus een express-tagine met kip , gekonfijte citroen en groene olijven
benodigdheden: (2 personen)
-1 grote kipfilet in stukken flink bestrooid met ras el hanout (marokaansekruidenmengsel) - 1 pakje aardappelschijfjes uit diepvries -1/4 de geconfijte citroen (alleen de schil) in kleine blokjes, (te koop aan de marokaanse kramen op de markt of zelf te maken) -een handvol groene olijven -1 ui in ringetjes -1 teentje knoflook gehakt -beetje kippeboullion -olijfolie, P+Z, enkele draadjes saffraan
bereiding:
-verwarm een tagine met wat olijfolie erin en bak de kip goudbruin -voeg ui en look bij en bak even mee, -doe de aardappeltjes erbij (ik spoel ze even onder koud water in een zeef-dan zijn ze al half ontdooid) -doe boullion erbij en de citroen, Z+P en de saffraan -zet deksel op tagine en laat 15 min zacht sudderen -voeg de olijven toe en warm even mee
-dien op met lekker brood
Zo klaar dus en de avond die is dan nog lang genoeg om heerlijk te genieten van dit gerecht en een lekker glaasje wijn
-2 kalfsschnitsels -1 sjalot + 1 teentje look gesnipperd -1/2 glas droge wijn -1/4de glas water -3 el ricotta -3el zure room -zout,peper, italiaanse kruiden -1/2 kippeboullionblokje -verse gehakte kruiden -spaghetti -parmezaan -olijfolie
Bereiding:
-zet een grote pân water op en voeg als het kookt zout toe en kook de pasta -bak de escalopes gaar -stoof ui en look aan in wat olijfolie,voeg wijn toe en kook in tot de helft, voeg water en bouillion toe, en kruid flink af. -voeg ricotta en zure room en gemalen parmezaan toe en meng kort -zet van het vuur af en voeg de op het laatst gehakte kruiden toe
Schaaf op het bord nog wat verse parmezaan over de pasta
voor de rolletjes: -een pak verse lasagneblaadjes -3 staven prei,gewassen en in fijne ringetjes gesneden - een paar halfgedroogde tomaatjes -een ei -250gr ricotta -paneermeel -vers gehalte platte peterselie -zout, peper, italiaanse kruiden -gemalen parmezaan en gemalen fontina (italiaanse kaas) (indien niet te vinden alleen parmezaan gebruiken voor de tomatensaus: -blik tomatenstukjes -3eetlepels rode wijnazijn -1 eetlepel suiker -beetje rozemarijn -beetje salie
-1/2 liter bechamelsaus
hoe maak ik het :
-zet de azijn met suiker op vuur en laat tot de helft inkoken, let op dit gaat snel! -voeg tomatenbokjes en kruiden toe -laat terug inkoken tot dikke saus
-meng alle ingredienten voor de rolletjes -leg op elk pastavel een flinke soeplepel vulling en rol stevig op
-schep de tomatensaus onderaan in een ovenvaste schaal en schik de rolletjes met de vouwkant onderaan op de saus -meng de bechamelsaus met de helft van de kazen en proef of de saus nog extra kruiding nodig heeft -giet over de rolletjes -bestrooi met de resterende kaas
-verwarm de oven voor op 180graden en laat 35min bakken.
geef er een lekker stukje stokbrood bij en een fris slaatje met een mosterddressing.
verwarm de olijfolie en voeg ui en look toe , laat even aanstoven , voeg tomaten toe en blokjes boullion -laat 20min koken -pureer met staafmixer of blender en zeef (noodzakelijk) -zet koel weg -dien op met een lepel zure room en wat zwarte peper
-2 kopjes couscous (ik neem de losse couscous-geen builtjes- die je in delhaize kan verkrijgen) -1/2 tabletje kippeboullion -zout-peper -1/2 Kl gemalen koriander -paar saffraandraadjes -1/2 Kl gedroogde munt -wat goudgele rozijntjes -kokend water
-komkommer, geschild en in miniblokjes -tomaat, ontveld, ontpit en in miniblokjes -eventueel paprika's ontpit en in miniblokjes -paar halfgedroogde tomaatjes in kleine stukjes en 3 koffielepels van de olie waarin je ze bewaard -vers gehakte korianderblaadjes
hoe maak ik het:
-doe alle ingredienten boven de lijn in een flinke kom en meng even, overgiet met kokend water, tot couscous iets meer onder staat -dek af met plasticfolie en laat 1Ominuten staan -haal folie weg en maak couscous los met twee vorken, dit duurt even omdat je moet zorgen dat je geen klontertjes meer hebt maar losse korreltjes -voeg de groenten en gehalte koriander toe en proef, voeg eventueel nog wat kruiden toe en een scheutje citroensap.
dit is een ideaal slaatje voor bij de BBQ, als lichte lunch of zoals hier als voorgerechtje met wat krab en garnaaltjes, of in kleine glaasjes als borrelhapje
-je kan er dan het sausje van de asperges met kingkrab van deze blog bijgeven.
-Tip: je kan er (lams)gehaktspiezen bijmaken, kruid je gehakt kruiden met chermoullalruiden , is een marokaanse mengeling te koop in delhaize) en dan geef je er sausje bij van geraspte komkommer die je uitknijpt in een zuivere keukenhanddoek en mengt met een geperst teentje knoflook, volle yoghurt , peper en zout
Met blijdschap kondig ik jullie de geboorte aan van een tweede blogje
"quiltmieke"
Ik ben besmet geraakt met het "lapjesvirus" en geniet van het patchworken. Voorlopig ben ik nog autodidact maar hoop in t najaar een cursus te kunnen volgen.
Afgelopen week verbleven we in de haute garonne bij onze vrienden. Altijd een feest om met hen samen te zijn
De eerste avond gingen we naar een "feu de saint-jean", is een jaarlijks feest ter herdenking van de heilige saint-jean. Het dorp nodigt iedereen uit, hihi iedereen is een breed begrip vermits de omliggende dorpjes soms maar bestaan uit 50 inwoners.
Het principe, iedereen brengt een gerecht mee, mijn vriendin maakte een grote schaal "patatas bravas" ikzelf bakte bijna direct na aankomst in ambax( dorp waar ze wonen) een amandel-appelcake.
Aangekomen op de "feu" eerst aperitieven, daarna de "entree"s , zo lekker allemaal, van zelfgemaakte salami's tot pate's, tot quiches, slaatjes..............
eigenlijk al een volledige maaltijd,
maar daarna wordt de grillade gemaakt In dit geval zelfgemaakte worst, die zo super was, nog nooit gegeten zo lekker Je ziet hier op de foto de grill en een sfeerfoto van de ongedwongenheid aan tafel
we hebben ook een fantastische picknick gehouden, dat was geleden van in mijn jeugdjaren, lekker in t zonnetje op een deken, met de koeien met grote bellen rond de nek in de verte... we smulden met gebraden kip, hartige cake, brood met spekjes erin, marmercake en een lekker flesje frisse rose en ook een grote fles water.
Ook gingen we een keertje naar de markt in de buurt om lekkere dingetjes te kopen........maar we kwamen terug met iets wat niet echt in ons rieten mandje ging......... kijk maar, iets waar vriendin van droomde..........zodat ze de marktjes kan opzoeken wanneer ze wil....
In de buurt van Toulouse, is het echt de streek van de confit de canard. Deze werd door onze vrienden dan ook op voortreffelijke manier gemaakt, en geloof me ze hebben meer dan 1 portie in huis, superlekker,
Zoals jullie misschien nog weten van vorig jaar , N en P zijn ook de trotse bezitters van een prachtige Aga, dus Mieke werd in een oudevrouwenschort gehesen voor de foto (hihi, die laat ik maar uit dit artikeltje denk ik...) en ging aan de slag, cake voor het feest maar ook s morgens vroeg voor de amerikaanse pannekoekjes waar P zo gek op is en ik dus voor ontbijt op tafel toverde.
We gingen ook een keertje uit eten in een lokaal restaurantje, prachtig wat je daar geserveerd krijgt voor de prijs van 15, hier één gerechtje om je een idee te geven.... (wijn, water en brood inbegrepen)
Een zo was een fantstische week weer veel te snel voorbij, maar wie weet als de sneeuw er ligt in de bergen het ons lukt om toch weer enkele dagen samen te zijn.
-Meng 225g zelfrijzende bloem, de zeste van één sinaasappel onder het botermengsel
-Klop 4 eieren los en voeg ze ook bij het mengsel
-verdeel over twee (beboterde en met bloem bestoven) vormen van 20cm waar je onderin een ronde bakpapier legt.
-Bak in een oven van 18Og voor 25 a 30 min.
-laat afkoelen
-meng 250g frambozen met het sap van de sinaasappel en een eetlepel suiker laat koken tot je een confituur bekomt.
-maak boterroom door 250g echte boter te mengen met 250gr bloemsuiker in de keukenrobot, voeg langzaam het sap van een halve sinaasappel en de rasp toe, mix dan tot een zacht creme
-leg één sponge (cake) op een taartvoet en besmeer met de confituur, daarop creme au beurre gevolgd door de tweede sponge -weer creme au beurre en dan garneer je met rode vruchten en nog een beetje bloemsuiker.
Deze taart kan als dessert zeker 10 mensen tevreden stellen/
Ik was al een tijdje op zoek naar een oude blikken doos, ofwel waren ze zo duur....ofwel waren ze niet mooi............. tot ik er vorige week eentje cadeau kreeg van de papa van mijn vriendin, Nogmaals bedankt Maurice.
Ze gaat dienen voor het bewaren van mijn reeds geknipte stofjes van mijn patchworklapjes
Tja .....hoe onstond dit gerechtje.... Je stoomt de dag ervoor een bloemkool omdat het warm weer is, smaakt altijd, beetje coctailsaus erbij, gebakken aardappeltje, lekker.........
Maar ja je woont in Belgie, dus regent het pijpestelen de dag nadien en is het 10 graden kouder....dus koude bloemkool....nee dank u
Wat deed ik dan wel:
-Ik nam 400 gehakt en bakte die rul met zout, peper, een beetje currypoeder en een beetje piment d'espellette (kan je vervangen door beetje cayennepeper) -Ik maakte een gewone aardappelpuree -Ik deed 2,5dl melk, 125 gr mascarpone, 1 eetlepel mayonaise en 1 eetlepel ketchup, zout en peper in een pannetje en bracht dit aan de kook, deed er nog 2 el maizena roux bij en een handje gehakte peterselie en enkele druppels citroensap
Dan nam ik een diepe ovenschaal en deed een laagje gehakt, daarop de puree en bovenop de gestoomde bloemkool Ik overgoot alles met de saus en geraspte kaas
Dan de oven in op 18Ogr voor 20 minuten en moet zeggen, smaakte heerlijk.
Zoals elke zaterdag ging ik weer naar de markt in Antwerpen
Bij mijn favoriete groenteman lagen de wilde asperges me toe te lachen alsook een pracht van een cavaillon.
Ook de rode vruchten schitterde in de zon, dus aardbeien, frambozen, kersen, allen gingen ze mijn mandje in. Ook de bosbessen en enkele nectarines leken me wel gepast voor een licht dessert
Onze avondmaaltijd was op deze warme zomerdag dus snel samengesteld
Bij de Italiaanse kraam nog wat lekkere parmaham en een stuk verse parmezaan gekocht en klaar
De wilde asperges heb ik gewoon in wat lekkere olijfolie zachtjes aangefruit met een half ongepeld teentje knoflook voor een 8 tal minuten Dan gekruid met peper, zout en een klein scheutje balsamicostroop (dank u lieve maatje-collega die dit lekkers voor me meebracht uit de Provence). Een beetje citroensap maakte het geheel af. Op het bord nog wat verse parmezaankrullen erbij en enkele druppels olijfolie
De cavaillon behoort geen recept toe, enkel de lekkere ham erbij en klaar........
Hier enkele plekjes van ons tuintje, hier heb ik dus de twee laatste weken veel vertoefd om het weer gezellig te maken en alles op te ruimen na de veel te lange winter.