Het wildseizoen is weer aangebroken en dan gaan we daar natuurlijk mee aan de slag, want het is hier een geliefd product.
Hier maakte ik reenootjes met een wildsaus, gepocheerde peertjes met besjesconfituur en gebakken boschampignons
benodigdheden:
-2 reenootjes p.p. -een potje wildfond -een potje besjesconfituur, meestal te koop bij je poelier -boschampignons -water+suiker (1/1)=suikerstroop -1 peertje p.p. -enkele druppels voedingskleurstof -scheutje cognac -boter -z+P
Bereiding:
-maak je bospaddestoelen schoon met een borsteltje, doe dit zorgvuldig
-breng je suikerstroop aan de kook en doe de geschilde peertjes erin samen met enkele druppels rode kleurstof (rode wijn kan je ook gebruiken moest je die bij de hand hebben)pocheer tot je een mesje er makkelijk kan inprikken
-haal de peertjes uit de siroop en laat deze siroop inkoken tot bijna caramel
-smelt boter in een kleefpan en bak hierin op hoog vuur de boschampignons
-tegelijkertijd bak je de ree gekruid met P+Z zeer kort, 2 a 3 minuutjes tot mooi gekorst aan de ene kant even draaien en nog een 2 minuutjes aan de andere kant
-haal uit de pan en leg ze op een warm bord onder alu-folie om te rusten
-blus de pan met een scheut cognac en de wildfond, roer flink en monteer met enkele klontjes koude boter-kruid met p+z
-voeg bij de saus de champignons om nog even te warmen
benodigdheden voor 6 grote muffins of 12 mini-muffins
375 g zelfrijzend bakmeel
125 g suiker
200 g witte chocolade, in stukjes
2 eieren
3,75 dL melk
2 tl fijngeraspte sinaasappelschil
160 g ongezouten boter, gesmolten
bereiding:
. De oven voorverwarmen op 210 °C.
- Een muffinvorm voor 6 muffins (inhoud 2,5 dL) invetten met gesmolten boter op olie.
- Het zelfrijzend bakmeel in een grote kom zeven. De suiker en chocolade erdoor roeren en een kuiltje in het midden maken.
- De eieren, melk en geraspte sinaasappelschil in een kommetje kloppen en in het kuiltje bij de droge ingrediënten gieten.
-De boter toevoegen en met een metalen lepel roeren tot alles is gemengd. Roer niet te lang het beslag moet nog iets klonterig zijn.
- Het beslag in de vormpjes scheppen en elk vormpje voor ca. driekwart vullen.
- 35 minuten bakken voor grote muffins en 15 minuten voor mini-exemplaren of tot een vleespen die u in het midden van de muffin prikt, er schoon uitkomt. Laat de muffins 5 minuten in de vorm zitten voor u ze op een rooster af laat koelen.
Dit receptje zag ik maken op de foodnetwork zender door een Itliaanse kokkin
Het wordt als bijgerechtje gegeven in de plaats van aardappelen of rijst.....
benodigdheden:
-lasagneblaadjes die niet voorgekookt moeten worden -4OOml bechamelsaus -1 bos basilicum -5OOgr pompoen -gemalen kaas (iets pittig is wel lekker) en gemalen parmezaan voor bovenop -nootmuskaat -olijfolie -zout en peper
bereiding:
-verwarm een beetje olijfolie in een antiaanbakpan, doe hierin de in blokjes gesneden pompoen, voeg een klein beetje water toe en laat garen -doe in een blender en mix zeer fijn -kruid met nootmuskaat, zout en peper
-nadat je je bechamelsaus hebt gemaakt, doe je de helft hiervan in de (ondertussen afgewassen) blender samen met de basilicumblaadjes en mix dit tot een prachtige zachtgroene saus -voeg dit bij de andere helft van de bechamel en meng -beboter een ovenschaal en leg een laagje lasagnavellen -stel nu de lasagna samen door een laagje pompoen, beetje kaas, laagje pasta, laagje bechamel, beetje kaas....
-plaats in een voorverwarmde oven van 17O graden voor 45min -bestrooi bovenaan met parmezaan en plaats nog 25min in oven van 18O graden tot mooi goudgeel -laat 15minuten staan alvorens op te dienen
Dit is een beetje werk, maar je kan het als je het bijvoorbeeld voor een etentje volledig op voorhand maken en het smaakt heerlijk!
Momenteel verblijf ik weer voor enkele dagen in mijn favoriete stad.
Wat gebeurd er als je heerlijk luncht , een culinair tijdschrift bij de hand hebt en dus eigenlijk gewoon geniet......?
Dan vergeet je te fotograferen....
Dus tja de foto is niet veelzeggend, maar het was weer heerlijk en dit voor 13
-eerst gegratineerde bloemkool met een beetje tomatenroomsaus en een stukje vers brood -dan kippekroketjes met sla -een brownie met een bolletje ijs -een koffietje -en .......een wit wijntje
-doe de gewassen spinazie in de vervarmde olijfolie en de look in een hete antikleefpan, laat 2 minuten stoven. (laat flibk uitlekken en doe dan alles nog in een oude keukenhanddoek, draai die errrond en knijp al het vocht eruit) (moest je diepvriesspinazie gebruiken doe dit dan zeker ook) -leg in een vuurvaste schaal een laagje spinazie, kruid, P+Z -daarop de vis, kruid met currypoeder -verdeel de boursin over de vis -beleg met de tomaatjes
-zet in een oven van 200 graden gedurende 15 minuten
een gewoon gekookt aardappeltje smaakt hier heerlijk bij smakelijk!
Een vrijdag's broodje, ja dat is hier zo de gewoonte
op vrijdag wordt er niet echt gekookt maar wel altijd een lekker iets gemaakt
Deze keer werd het een ciabatta die ik "aankleedde"
Je snijdt een ciabatta in twee (voor 2 personen dus)
Je besmeert hem met een olijventapenade (zelfgemaakt of gekocht) daarop leg je een mooie plak parmaham Je grilt twee dunnen varkenslapjes tot je mooie grillstreepjes hebt en legt ze op de ham
Je mengt een beetje rucola met een dressing van olijfolie, mosterd, citroen en wat alprosojaroom en leg hiervan een flinke toef op het vlees
De rest van de dressing meng je met kleine blokjes zoutzure augurk en daarvan leg je een schepje naast het broodje
Toch kan je dit stukje gevogelte nog meer smaak geven door de buikholte te vullen met lekkere dingen als een halve citroen, paar teentjes knoflook(ongepeld), rozemarijn (verse) en zout en peper.
Bestrooi de kip met kippekruiden en wat olijfolie en laat hem heerlijk grillen in de oven
Haal hem na de gaartijd uit de oven en laat hem onder alu-papier rusten, zo is hij heerlijk sappig nadien
Haal alles uit de buikholte, dit heeft zijn dienst bewezen en kan weg.
Versnij de kip en geniet van dit heerlijk stukje vlees.
Tomate farcie, zoals de fransen het noemen kan soms heel zwaar uitvallen, wanneer je voor de vulling enkel en alleen gehakt vlees gebruikt. Ik doe het zo...
Je neemt een aantal smaakvolle tomaten, die er nu volop zijn. Je holt ze uit, ik doe dit met een meloenboortje dat gaat prima en zet de omgekeerd op keukenpapier, zodat ze kunnen uitlekken
Bak gehakt rul en kruid flink met zout, peper, en verse kruiden zoals basilicum, tym, rozemarijn, beetje munt, wat je maar wil .Kook ook een builtje witte rijst en meng de beide door elkaar
Laat een beetje afkoelen en meng dan met geraspte mozarella (te koop in zakjes in Delhaize) en een handvol parmezaan.
Maak een lekkere groente-tomatensaus, dit kan je doen met verse groentjes zoals ui, look, paprika, courgette.... Ik nam een zakje voorgesneden groenten voor spaghetti-mengeling en een doos gepelde tomaten Kruid deze saus ook weer flink
Zet de gevulde tomaten in de saus en zet voor 20 minuten in een oven van 200 graden.
Deze taart werd door Christel2722gepubliceerd en door mij uitgeprobeerd.
Een eenvoudige maar heel lekkere taart!
Ingrediënten
120 gr zelfrijzende bloem 120 gr kristalsuiker 3 pakjes vanillesuiker 1/2 liter volle melk 4 eieren 1 potje room
voor de afwerking: nootjes 1 lepel bloemsuiker
Bereiding
120gr bloem en 1/2 liter volle melk onderroeren (goed roeren), vervolgens de suiker erbij doen en ook de vanillesuiker + 4 eierdooiers. Alles goed mengen.
Het eiwit stijf kloppen, erbij voegen en in de vorm gieten. Laat de taart 45 minuten in een oven op 175° en laat ze daarna wat afkoelen.
Slagroom kloppen + lepel bloemsuiker bijvoegen. Daarna de taart versieren met slagroom en nootjes.
Naar jaarlijkse traditie werd dit weekend in Antwerpen weer de "Bollekesfeesten"gehouden. Een Bolleke is een bier van de brouwerij "De Koninck" dat geschonken wordt in een bol glas op een voet, en daar werd de naam dus aan ontleend.
Er zijn verschillende activiteiten, waaronder een dorp waar verschillende restaurants een stand hebben en er een gerecht bereiden en dan (tegen een veel te dure prijs volgens mij) verkopen.
Ook is er een streekproductenmarkt en die vond ik wel leuk kijk zelf maar wat er te beleven viel...
Ook werd er een stunt gehouden door bakkerij "Delafaille" Hij zorgde voor 300 meter aardbeientaart, vers bladerdeeg, verse creme patissiere kilo's verse aardbeien
een prachtig gezicht waar vele mensen lang voor in de rij stonden.
Wij hebben van dit schouwspel genoten vanop het terras van onze dochter en schoonzoon in wiens straat dit allemaal plaatsvond.
Donderdag zijn we met onze vrienden een dagje naar Leiden geweest. Een mooie gezellige stad
Met veel waterkanaaltjes waar veel gebruik wordt gemaakt van een soort sloepen waar bij mooi weer pleziervaartjes mee gemaakt worden. Hier zie je zo een kanaal.
Culinair gezien maken ze hier "ossenworst" een lekkere gerookte worst voor op de boterham of voor bijvoorbeeld bij aan lekkere aardappelpuree al dan niet gemengd met groenten (worteltjes-brocolli of spinazie
De lunch namen we in een gezellig restaurantje " de damesproeverij" Hier een fotootje van binnenuit getrokken, (beetje donker....) en een foto van een heerlijke boereboterham met chorizo, oude boerenkaas, huisgsgrildepaprika's en een pesto, waar ik eerst van moest proeven en dan de foto....sorry bloggers...kan gebeuren he? Ik genoot er ook van 1 glaasje heerlijke witte wijn.
Ook de wandeling die we uitzochten "de hofjes" was zeer geslaagd. Je kwam er langs vele stille straatjes met leuke binnenplaatsjes waar dan kleine huisjes waren rondgebouwd met middenin een mooi tuintje. Ook de naamborden waren soms heel veelzeggend...
Zo hebben we weer genoten van een heerlijk dagje uit.
-doe alles in een cutter of blender, mix fijn en je hebt een heerlijke lichtgroene , romige dip
Je besmeert je forel met een dikke laag dip Legt de andere helft van de vis er bovenop en bindt het geheel op met keukentouw Dan ziet het er zo uit...
Dan plaats je hem in
Dan plaats je hem in een voorverwarmde oven van 21Ograden voor zo"n 20 a 25 minuten, zeker niet meer. Laat even uit de oven onder een vel alupapier een beetje afkoelen
Verwijder de touwtjes en snij in porties Ik serveerde hem met een aardappel-knolselderpuree. En dan ziet het er zo uit:
v Tip: je kan dit ook lauw of zelfs koud serveren met garnituur naar je keuze
Deze hartige taart ontstond, zoals zo dikwijls gebeurd, na een etentje de dag voordien je hebt allerhande restjes, niet genoeg om op zichzelf als gerecht te dienen, dus ga je "een beetje toveren vanuit je koelkast"
Ik deed het zo:
Nam een rol bladerdeeg en bedekte er een taartvorm van 30cm mee Strooide broodkruim over de bodem zodat dit het vocht kan opnemen dat kan vrijkomen tijden het bakken. Beleg de bodem met koude ratatouille, daarop wat restjes aardappelpuree in kleine hoopjes, enkele lepels pittige tomatensaus en een restje fetablokjes en groene olijven scheur een bol mozarella in stukjes en verdeel die over de taart strooi er nog een flinke eetlepel kappers over en kruid met provencaalse kruiden, en P en Z besprenkel met olijfolie en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 25minuten
Dien op met een lekkere salade van rucola en tomaatjes aan gemaakt met gewoon olijfolie, P en Z en een beetje citroensap.
In deze tijd van het jaar is het heerlijk om desserts met abrikozen te maken Bij een etentje greep ik deze kans en maakte er een duo van.
Je begint met een compotte van een kilo abrikozen te maken. Je snijd de ontpitten abrikozen in hapklare brokjes, doet ze in een pan met de zaadjes van een vanillestok (en doe het stokje er ook maar bij) en suiker naar believen en enkele EL water
Stoof dit onder voortdurend roeren tot een lekkere compote Laat afkoelen
Dan deed ik het volgende:
glaasje met verse kaas en abrikozencoullis
-pureer per persoon een EL van je compotte en schep in kleine mooie glaasjes -meng zachte kaas met bloemsuiker, een klein beetje verse tym en munt zeer fijngehakt -schep op de coullis -bak een beetje pijnboompitjes lichtbruin en strooi ze op de glaasjes
gebakje met abrikozencompotte en frangipane
Je kan best individuele gebakjes maken, in vormpjes met losse bodem Gebruik bladerdeeg om je vormpjes te bekleden Bedek de bodem met een laag compotte Maak een frangipanedeeg (zoals op dit blog reeds beschreven) schep dit op de compotte en bestrooi met geschaafde amandelen bak in een oven van 200graden gedurende 15 a 20 minuten
Onze dochter Elke toverde deze heerlijke provencaalse taart uit haar oven, zalig als hapje, maar met een slaatje erbij ook een heerlijkheid.
Dus een dikke pluim voor een prima kokkin
benodigdheden:
-1 rol kruimeldeeg -2 teentjes look -40ml olijfolie -3 uien -Half blik geplede tomaten uit blik -1/2 el tomatenpuree -Beetje bladpeterselie -1/2 el tym gehakt -Z en P -75gr ansjovis uit blik uitgelekt en in de lengte gehalveerd -18 kleine zwarteolijven
Bereiding:
-verhit olie in een pan voeg ui en look toe en smoor ze onder geregeld roeren onder deksel gedurende 40min -De uiringen moeten zacht zijn maar niet gekleurd -haal deksel van de pan en roerbak ze nog 30min tot ze goudbruin zijn -laat ze afkoelen -dit is een lang proces maar loont 100% de moeite
-doe de tomaten in pan en laat indikken, roer er dan de tomatenpuree en kruiden onder -meng met de uien
-verwarm de oven op 220gr -bestrijk deeg gelijkmatig met het tomatensmengsel,maar laat een smalle rand vrij -leg de ansjovisfilets er kruiseling op en op elke kruispuntje leg je een olijf (zie foto) -bak ze 20minuten tot ze gaar en lichtbruin zijn