Moest je ooit de kans krijgen, laat ze zeker niet liggen, het is een ervaring om voor 200% te genieten van een kookkunst op hoog niveau, een kokkin met een gouden glimlach en hart.
Hier Lea met mijn man die haar al vele jaren kent.
Enkele van de amuses bij het aperitief
De zalige kreeft met dragonsaus
Een heerlijk stuk tarbot met garnituur
Als hoofdgerecht een heerlijk stukje kalfsvlees in een rostikorstje
O ja en dit is de keukenbrigade, er is één tafel die aan de keuken ligt en als verassing had mijn ventje deze voor ons gereserveerd zodat ik het koken met de grote K kon bewonderen
Haar beroemde creme bruleé, waarvan ik het recept bezit doch wegens copyright kan ik het met jullie niet delen , maar je kan altijd wel één van haar kookboeken aanschaffen die absoluut een aanrader zijn, misschien nog een kerstcadeau???
kijk en dit zijn van die kleine attenties die deze fantastische vrouw je laat ontdekken...
Als afsluiter haar op t moment zelf gebakken madeleines.....mmmm
En ja er was ook een "echt dessert" maar dat ben ik gewoon vergeten te fotograferen...........tja als een mens geniet....
-1 rol bladerdeeg -75O gr peren 'doyenne is erg lekker" (geschild , klokhuis verwijderd en in 4 gesneden, gepocheerd in water met een steranijsje en een kruidnagel + beetje suiker en wat vijgenlikeur of rum -2 eieren -100gr bloemsuiker -100gr amandelpoeder -1,5dl melk of room (ik nam room) -2 zakjes vanillesuiker -amandelschilfers -beetje rietsuiker
bereiding:
-verwarm je oven voor op 200gr -beleg een taartvorm met het bladerdeeg -prik het in met een vork -beleg de bodem met de afgekoelde peertjes -meng alle ingredienten behalve de schilfers en rietsuiker tot een beslagje en giet over de peertjes -bestrooi met de amandelschilfers en de rietsuiker -bak gedurende een 40 tal minuten of tot mooi goudgeel en lichtjes gerezen
-indien je het als dessert wil opdienen laat afkoelen tot lauw en geef er een bol vanilleijs bij -voor bij de koffie of thee volledig afkoelen,
wat is het lekkerst??? k zou niet kunnen .......kiezen.... zo lekker is ze
-snijdt de zalm in blokes, dit kan van heel klein tot iets groter -maak een dressing van alle ingredienten -meng met de zalm net voor het serveren -geef er warm toast bij of zoals hier een gegrild bagnatbroodje
Laat de boter smelten en bak hierin de appels met een beetje suiker, laat ze afkoelen en leg ze onderaan in de glaasjes.
Week de gelatine blaadjes in koud water.
Meng de room met de suiker, het opengesneden vanillestokje en de rum en breng dit op een zacht vuurtje aan de kook.
Haal het vervolgens van het vuur en verwijder het vanillestokje. Smelt de gelatine in koud water en knijp goed uit Roer de gelatine onder het room mengsel
Giet de panna cotta bovenop de appeltjes en laat opstijven in de koelkast.
als garnituur kan je gedroogde appelschijfjes maken, je snijdt dunne plakes appel (met een mandoline gaat dit perfect) legt ze op een bakpapier op je baklaat en zet ze 2u in een oven van 8Ograden- controleer of ze echt droog aanvoelen (als chips) anders nog wa langer laten drogen
een feestelijk dessertje dat je volledig de dag ervoor kan maken, dus waarom niet voor kerstmis of nieuwjaar?
Met de feestdagen in aantocht ben ik volop mijn kerstmenu aan het samenstellen.
Ik probeer altijd dingen te maken die ik op voor een groot deel op voorhand kan maken.
Zo heb ik vandaag al 2 biscuits gebakken voor de kersttaart Als ze volledig afgekoeld zijn gaan ze in plasticfolie en de dag voor kerst laat ik ze zachtjes ontdooien, en dan ga ik aan het afwerken...
maar daarover meer later...
speciale dank aan mijn "forumzus" lili, die me dit geweldig idee gaf, en bewees dat het heerlijk smaakt, dank je zus
-500gr kleine pasta, zoals bijvoorbeeld penne -zout en peper -olijfolie -teentje knoflook geraspt of fijngesneden -500 gram champignons (witte of mengeling met boschampignons) -500 gram mascarpone -1 kippeboullionnetje of porciniblokje (italiaanse winkels) -klein beetke chilivlokjes -scheutje marsalawijn of sherry of witte wijn -1 kippefilet ij kleine blokjes of 1 bakje gerookte kippestukjes (zeker in delhaize) -100 gram VERS GEMALEN parmezaan -peterselie
bereiding:
-pasta koken volgens gebruiksaanwijziging -olijfolie in pan -indien je kipfilet gebruikt deze bestrooid met kipkruiden aanbakken -champignons in stukjes erbij -look+P+Z -aanbakken tot lichtbruin -dan sherry erbij -10 minuutjes sudderen zonder deksel! -dan mascarpone erin laten smelten -peterselie aan toevoegen -pasta mengen met saus, helft kaas en peterselie -in ovenvaste schaal+bestrooien met andere helft kaas -oven 180graden-30 minuten bakken
smakelijk!!!
TIP: dit gerecht kan je perfect een dagje op voorhand maken en afgedekt in de koelkast bewaren, reken dan een 15 minuutjes meer tijd in de oven
Oud brood , weggooien, oh nee, daar vind ik het veel te duur voor.
Soms gaat het naar onze vrienden waar Seppe het geitje er nog van geniet.
Soms beland het in grote stukken gesneden in de diepvries om er croutons van te maken voor bijvoorbeeld een caeser salade.
Maar zoals nu op een koude donkere dag is broodpudding oh zo lekker.
Dus daar gaan we:
-verwarm een 1/2liter melk in je microgolfoven tot kokend heet -snij je brood in stukjes -doe het in een schaal met eventueel nog wat speculaasjes of andere koekjes die niet meer zo krokant zijn, zoals ik deze keer deed. -voeg de melk toe en meng met een houten lepel -laat minsten 15minuten staan zodat de melk opgenomen wordt door het brood -voeg een ei, 4 eetlepels bloem, een scheut pannekoekensiroop (kandijsiroop), suiker, kaneel, in porto geweekte rozijntjes en stukjes donkere chocolade toe -schep in een siliconenmuffinvorm en bestrooi met rietsuiker voor een krokant laagje -bak in een voorverwarmde oven van 180gr gedurende 35minuten -laat afkoelen op een rooster
Deze soep doet me steeds aan mijn grootmoedertje denken, zij kon dit zo superlekker maken dit ga ik nooit kunnen evenaren daarom hier mijn eigen versie
Benodigdheden:
-250gr gedroogde witte bonen een nacht geweekt in koud water -1 ui grof gesneden -1 preistengel in grove rondjes gesneden -4 dikke sneden gerookt spek -2,5liter water -2 groenteboullionblokjes -zout, peper en olijfolie
Bereiding;
-doe een beetje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, prei en de bonen -voeg het water, de boullionblokjes en 1 snede van het spek toe en kook gedurende 1u45 -haal het spek uit de pan en gooi het weg, dit heeft zijn dienst bewezen -mix alles zeer fijn -kruid af met peper en zout -bak het overige spek dat je in kleine blokjes hebt gesneden in een droge pan krokant
-dien de soep met wat van de spekblokjes en een beetje olijfolie op in een mooi bord smakelijk!
-een everzwijnfilet in stukken van een 4cm gesneden -een bussel worteltjes, geschraapt en in schuine stukken gesneden van 2cm -peterselie (gehakt) -chermoulakruiden (marokaanse mengeling-te koop in delhaize) -honing -3 lente-uitjes in schuine stukjes gesneden -2 koffielepels wildfond -beetje boter en olie -1 appelsien (zeste en sap)
bereiding:
-doe de worteltjes samen met een klontje boter, de chermoulakruiden naar smaak, lente-ui en zout en peper en een beetje water in een potje en laat zachtjes aan de kook komen, laat 10 minuutjes onder deksel sudderen (indien je de worteltjes de dag voordien kan maken is deze gaartijd voldoende anders 5minuutjes langer laten opstaan) Voeg de zeste van een halve sinaasappel toe en een beetje sinaasappelsap en als laatste de peterselie. -verwarm boter en olie in een kleefpan en bak de gekruide everzijnfilet aan beide zijden 5 a 6 minuten voor een cuisson "rosé" -haal uit de pan leg op een warm bord en dek af met alufolie -voeg het sinaasappelsap en de fond toe aan de pan en roer flink los, laat even inkoken met een scheutje honing tot gewenste dikte -kruid met peper en zout en laat een klontje echte boter smelten voor een mooie glans en binding van de saus -dresseer de borden en dien direct op
Het wildseizoen is weer aangebroken en dan gaan we daar natuurlijk mee aan de slag, want het is hier een geliefd product.
Hier maakte ik reenootjes met een wildsaus, gepocheerde peertjes met besjesconfituur en gebakken boschampignons
benodigdheden:
-2 reenootjes p.p. -een potje wildfond -een potje besjesconfituur, meestal te koop bij je poelier -boschampignons -water+suiker (1/1)=suikerstroop -1 peertje p.p. -enkele druppels voedingskleurstof -scheutje cognac -boter -z+P
Bereiding:
-maak je bospaddestoelen schoon met een borsteltje, doe dit zorgvuldig
-breng je suikerstroop aan de kook en doe de geschilde peertjes erin samen met enkele druppels rode kleurstof (rode wijn kan je ook gebruiken moest je die bij de hand hebben)pocheer tot je een mesje er makkelijk kan inprikken
-haal de peertjes uit de siroop en laat deze siroop inkoken tot bijna caramel
-smelt boter in een kleefpan en bak hierin op hoog vuur de boschampignons
-tegelijkertijd bak je de ree gekruid met P+Z zeer kort, 2 a 3 minuutjes tot mooi gekorst aan de ene kant even draaien en nog een 2 minuutjes aan de andere kant
-haal uit de pan en leg ze op een warm bord onder alu-folie om te rusten
-blus de pan met een scheut cognac en de wildfond, roer flink en monteer met enkele klontjes koude boter-kruid met p+z
-voeg bij de saus de champignons om nog even te warmen
benodigdheden voor 6 grote muffins of 12 mini-muffins
375 g zelfrijzend bakmeel
125 g suiker
200 g witte chocolade, in stukjes
2 eieren
3,75 dL melk
2 tl fijngeraspte sinaasappelschil
160 g ongezouten boter, gesmolten
bereiding:
. De oven voorverwarmen op 210 °C.
- Een muffinvorm voor 6 muffins (inhoud 2,5 dL) invetten met gesmolten boter op olie.
- Het zelfrijzend bakmeel in een grote kom zeven. De suiker en chocolade erdoor roeren en een kuiltje in het midden maken.
- De eieren, melk en geraspte sinaasappelschil in een kommetje kloppen en in het kuiltje bij de droge ingrediënten gieten.
-De boter toevoegen en met een metalen lepel roeren tot alles is gemengd. Roer niet te lang het beslag moet nog iets klonterig zijn.
- Het beslag in de vormpjes scheppen en elk vormpje voor ca. driekwart vullen.
- 35 minuten bakken voor grote muffins en 15 minuten voor mini-exemplaren of tot een vleespen die u in het midden van de muffin prikt, er schoon uitkomt. Laat de muffins 5 minuten in de vorm zitten voor u ze op een rooster af laat koelen.
Dit receptje zag ik maken op de foodnetwork zender door een Itliaanse kokkin
Het wordt als bijgerechtje gegeven in de plaats van aardappelen of rijst.....
benodigdheden:
-lasagneblaadjes die niet voorgekookt moeten worden -4OOml bechamelsaus -1 bos basilicum -5OOgr pompoen -gemalen kaas (iets pittig is wel lekker) en gemalen parmezaan voor bovenop -nootmuskaat -olijfolie -zout en peper
bereiding:
-verwarm een beetje olijfolie in een antiaanbakpan, doe hierin de in blokjes gesneden pompoen, voeg een klein beetje water toe en laat garen -doe in een blender en mix zeer fijn -kruid met nootmuskaat, zout en peper
-nadat je je bechamelsaus hebt gemaakt, doe je de helft hiervan in de (ondertussen afgewassen) blender samen met de basilicumblaadjes en mix dit tot een prachtige zachtgroene saus -voeg dit bij de andere helft van de bechamel en meng -beboter een ovenschaal en leg een laagje lasagnavellen -stel nu de lasagna samen door een laagje pompoen, beetje kaas, laagje pasta, laagje bechamel, beetje kaas....
-plaats in een voorverwarmde oven van 17O graden voor 45min -bestrooi bovenaan met parmezaan en plaats nog 25min in oven van 18O graden tot mooi goudgeel -laat 15minuten staan alvorens op te dienen
Dit is een beetje werk, maar je kan het als je het bijvoorbeeld voor een etentje volledig op voorhand maken en het smaakt heerlijk!
Momenteel verblijf ik weer voor enkele dagen in mijn favoriete stad.
Wat gebeurd er als je heerlijk luncht , een culinair tijdschrift bij de hand hebt en dus eigenlijk gewoon geniet......?
Dan vergeet je te fotograferen....
Dus tja de foto is niet veelzeggend, maar het was weer heerlijk en dit voor 13
-eerst gegratineerde bloemkool met een beetje tomatenroomsaus en een stukje vers brood -dan kippekroketjes met sla -een brownie met een bolletje ijs -een koffietje -en .......een wit wijntje
-doe de gewassen spinazie in de vervarmde olijfolie en de look in een hete antikleefpan, laat 2 minuten stoven. (laat flibk uitlekken en doe dan alles nog in een oude keukenhanddoek, draai die errrond en knijp al het vocht eruit) (moest je diepvriesspinazie gebruiken doe dit dan zeker ook) -leg in een vuurvaste schaal een laagje spinazie, kruid, P+Z -daarop de vis, kruid met currypoeder -verdeel de boursin over de vis -beleg met de tomaatjes
-zet in een oven van 200 graden gedurende 15 minuten
een gewoon gekookt aardappeltje smaakt hier heerlijk bij smakelijk!
Een vrijdag's broodje, ja dat is hier zo de gewoonte
op vrijdag wordt er niet echt gekookt maar wel altijd een lekker iets gemaakt
Deze keer werd het een ciabatta die ik "aankleedde"
Je snijdt een ciabatta in twee (voor 2 personen dus)
Je besmeert hem met een olijventapenade (zelfgemaakt of gekocht) daarop leg je een mooie plak parmaham Je grilt twee dunnen varkenslapjes tot je mooie grillstreepjes hebt en legt ze op de ham
Je mengt een beetje rucola met een dressing van olijfolie, mosterd, citroen en wat alprosojaroom en leg hiervan een flinke toef op het vlees
De rest van de dressing meng je met kleine blokjes zoutzure augurk en daarvan leg je een schepje naast het broodje
Toch kan je dit stukje gevogelte nog meer smaak geven door de buikholte te vullen met lekkere dingen als een halve citroen, paar teentjes knoflook(ongepeld), rozemarijn (verse) en zout en peper.
Bestrooi de kip met kippekruiden en wat olijfolie en laat hem heerlijk grillen in de oven
Haal hem na de gaartijd uit de oven en laat hem onder alu-papier rusten, zo is hij heerlijk sappig nadien
Haal alles uit de buikholte, dit heeft zijn dienst bewezen en kan weg.
Versnij de kip en geniet van dit heerlijk stukje vlees.