Dit linzenreceptje komt van onze dochter Elke Ze had het met kerstavond gemaakt als hapje met gebakken kamschelpjes
Ik maakte er een hoofdgerecht van deze keer
Benodigdheden:
-1 blik linzen of verse Puy linzen gekookt (die zijn het lekkerst) -1 pakket voor minestronesoep (delhaize) (als je er een sneller recept van wil maken zoals ik op vrijdag, haal wel de bonen eruit want die garen niet op korte tijd (je kan ook zelf aan de slag met wortel, courgette, ui, look......heel fijn te snijden -beetje tomatenpuree -beetje witte wijn -5 sneetjes chorizo, fijngesneden -zout-peper en beetje piment espellette of chilivlokjes -olijfolie
-gebraden kip (liefst in de oven zodat alles krokant wordt
Bereiding:
-verwarm olijfolie en stoof hierin de groentjes, voeg de chorizo mee en stoof kort mee -bevochtig met de wijn en laat ongeveer 7min stoven onder deksel
Na het zien van een kookprogramma maakte ik deze variant.
benodigdheden:
-150 gr bloem -150 gr boter -135 gr kristalsuiker -10 gr lichtbruine suiker -2 gr bicarbonaat (bakpoeder) -3 eiere -10 gr acaciahoning -1 kl pistache-extract (boerenbond) -3 el gehakte pistachenootjes
bereiding:
Mend de bloem, suikers, bicarbonaat en de eieren samen in een kom. Voeg de honing en het pistachextract en de gehakte nootjes eraan toe en meng alles in je keukenrobot.
Voeg de boter er in blokjes aan toe en roer stevig tot het deeg glad is.
Doe het deeg in een spuitzak. Spuit het deeg in de bakvorm voor madeleines. Bak ze gedurende 6 à 7 minuten in de oven op 210°C.
-laat 5min afkoelen in de vorm op een rooster -lauw zijn deze madeleines het lekkerst, maar als je ze in een luchtdichte doos doet blijven ze hoplijk nog een dag goed (ze zijn namelijk zo verschrikkelijk lekker......)
-TIP: spuit je madeleinevormen in met bakspray en zet ze tot gebruik in de koelkast.
-600gr varkenslapjes in kleine stukjes gesneden -200gr champignons -1 rode paprika, geschild en in blokjes -1 ui in halve ringetjes -2 dl room -scheutje cognac -1kl gerookt paprikapoeder -zout-peper -olijfolie
Bereiding:
-verwarm wat olijfolie in een diepe pan -bak hierin het vlees, gekruid met paprika, P+Z -voeg de groenten toe en laat even meebakken -voeg de cognac toe en laat even koken -voeg de room toe en laat inkoken tot sausdikte -kruid nogmaals af
- 1 tulbandvorm (een moeilijke vorm om je cake te storten vind ik, maar ik gebruik nu een spuitbusje om te sprayen (ook van colruyt) en dat gaat super
bereiding:
-mix boter en suiker -voeg eieren één voor één toe -meng meel met amandelen en voeg toe in drie delen met mixer op lage snelheid -voeg de twee soorten vanille toe
-bak in een voorverwarmde oven (warmelucht) 15Ograden voor 40min -laat 10min afkoelen en stort op een rooster om af te koelen -bestrooi eventueel met bloemsuiker
In deze donkere dagen is het heerlijk als je huis geurt naar kaneel en appel.
Alhoewel eigenlijk gaat appeltaart er elk seizoen wel in, in onze familie.
Dus ging ik aan de slag:
benodigdheden:
-4 jonagold appels -geschild-klokhuis verwijderd en in acht stukken verdeeld -2 rollen zanddeeg -suiker -kaneel en speculaaskruiden -rozijntjes geweekt in rum en een scheut notenlikeur-minstens een uurtje tot de rozijnen dik doordrongen zijn van dit heerlijke vocht -enkele eetlepels amandelpoeder -sap van 1 citroen -1 ei
bereiding:
-verwarm je oven voor op 18O graden warme lucht-anders 200 graden -meng de appels met de suiker, rozijnen, kaneel, speculaaskruiden en amandelpoeder en citroensap -neem een springvorm van 24cm en leg één rol deeg in de vorm -prik de bodem in met een vork -stort het appelmengsel erin
dan ziet het er zo uit
-neem dan de tweede rol deeg en leg hem op de appels -druk beide deegrollen samen en vouw naar je eigen smaak (zie foto zoals het er dan uitziet)
-Ik garneerde de taart met sterretjes omdat een beetje kersterig is, in de winter met creme anglaize, in de zomer met een bol vanilleijs
-klop je eidooier los met een beetje water en smeer je deeg in met ei voor een mooie glans
-in de oven voor 40 minuten
-laat afkoelen en geniet
smakelijk!
Noot: hier wil ik jullie aandacht even vestigen op een gadget dat me erg bevalt- een cakeprikker Heerlijk als je regelmatig gebak maakt. Net iets mooier dan die oude breinaald die vroeger bij me dienst deed.
In deze drukke dagen voor kerst is iedereen al volop aan t voorbereiden voor het kerstmenu, doch er moet de rest van de dagen voor het grote feest ook eten op de plank.
Daarom dit eenvoudige gerechtje, een gevuld aardappeltje snel, klaar, lekker warm en je kan er je restjes uit de koelkast in kwijt
Je wast een aardappel per persoon goed schoon en legt ze op een stukje keukenrol in je microgolfoven.
Je zet op volle kracht (onze is 1000watt) voor 8min draait de aardappeltjes om en dan nog 5min. Prik voor alle zekerheid even want niks zo erg als een ongaar patatje.
Als ze een beetje afgekoeld zijn snij je ze in de lengte doormidden en haalt het vruchtvlees eruit.
Meng dat in een kom met een eetlepel mayonaise of zure room en dan kan je fantastie de vrije loop laten.
Ik gebruikte stukjes parmaham, zongedroogde tomaatjes en kaas
Kruid flink af en vul de aardappeltjes met dit mengsel
Bovenop nog een beetje kaas en 20 min in een voorverwarmde oven van 200gr
Alleen met kerst komen deze mooie glaasjes op tafel. Ik kreeg ze toen mijn grootmoederke jaren geleden heenging. Ze zijn me zo dierbaar dat ze telkens een flink sopje krijgen deze tijd van het jaar om dan weer te kunnen schitteren als we samen kerst vieren
Moest je ooit de kans krijgen, laat ze zeker niet liggen, het is een ervaring om voor 200% te genieten van een kookkunst op hoog niveau, een kokkin met een gouden glimlach en hart.
Hier Lea met mijn man die haar al vele jaren kent.
Enkele van de amuses bij het aperitief
De zalige kreeft met dragonsaus
Een heerlijk stuk tarbot met garnituur
Als hoofdgerecht een heerlijk stukje kalfsvlees in een rostikorstje
O ja en dit is de keukenbrigade, er is één tafel die aan de keuken ligt en als verassing had mijn ventje deze voor ons gereserveerd zodat ik het koken met de grote K kon bewonderen
Haar beroemde creme bruleé, waarvan ik het recept bezit doch wegens copyright kan ik het met jullie niet delen , maar je kan altijd wel één van haar kookboeken aanschaffen die absoluut een aanrader zijn, misschien nog een kerstcadeau???
kijk en dit zijn van die kleine attenties die deze fantastische vrouw je laat ontdekken...
Als afsluiter haar op t moment zelf gebakken madeleines.....mmmm
En ja er was ook een "echt dessert" maar dat ben ik gewoon vergeten te fotograferen...........tja als een mens geniet....
-1 rol bladerdeeg -75O gr peren 'doyenne is erg lekker" (geschild , klokhuis verwijderd en in 4 gesneden, gepocheerd in water met een steranijsje en een kruidnagel + beetje suiker en wat vijgenlikeur of rum -2 eieren -100gr bloemsuiker -100gr amandelpoeder -1,5dl melk of room (ik nam room) -2 zakjes vanillesuiker -amandelschilfers -beetje rietsuiker
bereiding:
-verwarm je oven voor op 200gr -beleg een taartvorm met het bladerdeeg -prik het in met een vork -beleg de bodem met de afgekoelde peertjes -meng alle ingredienten behalve de schilfers en rietsuiker tot een beslagje en giet over de peertjes -bestrooi met de amandelschilfers en de rietsuiker -bak gedurende een 40 tal minuten of tot mooi goudgeel en lichtjes gerezen
-indien je het als dessert wil opdienen laat afkoelen tot lauw en geef er een bol vanilleijs bij -voor bij de koffie of thee volledig afkoelen,
wat is het lekkerst??? k zou niet kunnen .......kiezen.... zo lekker is ze
-snijdt de zalm in blokes, dit kan van heel klein tot iets groter -maak een dressing van alle ingredienten -meng met de zalm net voor het serveren -geef er warm toast bij of zoals hier een gegrild bagnatbroodje
Laat de boter smelten en bak hierin de appels met een beetje suiker, laat ze afkoelen en leg ze onderaan in de glaasjes.
Week de gelatine blaadjes in koud water.
Meng de room met de suiker, het opengesneden vanillestokje en de rum en breng dit op een zacht vuurtje aan de kook.
Haal het vervolgens van het vuur en verwijder het vanillestokje. Smelt de gelatine in koud water en knijp goed uit Roer de gelatine onder het room mengsel
Giet de panna cotta bovenop de appeltjes en laat opstijven in de koelkast.
als garnituur kan je gedroogde appelschijfjes maken, je snijdt dunne plakes appel (met een mandoline gaat dit perfect) legt ze op een bakpapier op je baklaat en zet ze 2u in een oven van 8Ograden- controleer of ze echt droog aanvoelen (als chips) anders nog wa langer laten drogen
een feestelijk dessertje dat je volledig de dag ervoor kan maken, dus waarom niet voor kerstmis of nieuwjaar?
Met de feestdagen in aantocht ben ik volop mijn kerstmenu aan het samenstellen.
Ik probeer altijd dingen te maken die ik op voor een groot deel op voorhand kan maken.
Zo heb ik vandaag al 2 biscuits gebakken voor de kersttaart Als ze volledig afgekoeld zijn gaan ze in plasticfolie en de dag voor kerst laat ik ze zachtjes ontdooien, en dan ga ik aan het afwerken...
maar daarover meer later...
speciale dank aan mijn "forumzus" lili, die me dit geweldig idee gaf, en bewees dat het heerlijk smaakt, dank je zus
-500gr kleine pasta, zoals bijvoorbeeld penne -zout en peper -olijfolie -teentje knoflook geraspt of fijngesneden -500 gram champignons (witte of mengeling met boschampignons) -500 gram mascarpone -1 kippeboullionnetje of porciniblokje (italiaanse winkels) -klein beetke chilivlokjes -scheutje marsalawijn of sherry of witte wijn -1 kippefilet ij kleine blokjes of 1 bakje gerookte kippestukjes (zeker in delhaize) -100 gram VERS GEMALEN parmezaan -peterselie
bereiding:
-pasta koken volgens gebruiksaanwijziging -olijfolie in pan -indien je kipfilet gebruikt deze bestrooid met kipkruiden aanbakken -champignons in stukjes erbij -look+P+Z -aanbakken tot lichtbruin -dan sherry erbij -10 minuutjes sudderen zonder deksel! -dan mascarpone erin laten smelten -peterselie aan toevoegen -pasta mengen met saus, helft kaas en peterselie -in ovenvaste schaal+bestrooien met andere helft kaas -oven 180graden-30 minuten bakken
smakelijk!!!
TIP: dit gerecht kan je perfect een dagje op voorhand maken en afgedekt in de koelkast bewaren, reken dan een 15 minuutjes meer tijd in de oven
Oud brood , weggooien, oh nee, daar vind ik het veel te duur voor.
Soms gaat het naar onze vrienden waar Seppe het geitje er nog van geniet.
Soms beland het in grote stukken gesneden in de diepvries om er croutons van te maken voor bijvoorbeeld een caeser salade.
Maar zoals nu op een koude donkere dag is broodpudding oh zo lekker.
Dus daar gaan we:
-verwarm een 1/2liter melk in je microgolfoven tot kokend heet -snij je brood in stukjes -doe het in een schaal met eventueel nog wat speculaasjes of andere koekjes die niet meer zo krokant zijn, zoals ik deze keer deed. -voeg de melk toe en meng met een houten lepel -laat minsten 15minuten staan zodat de melk opgenomen wordt door het brood -voeg een ei, 4 eetlepels bloem, een scheut pannekoekensiroop (kandijsiroop), suiker, kaneel, in porto geweekte rozijntjes en stukjes donkere chocolade toe -schep in een siliconenmuffinvorm en bestrooi met rietsuiker voor een krokant laagje -bak in een voorverwarmde oven van 180gr gedurende 35minuten -laat afkoelen op een rooster
Deze soep doet me steeds aan mijn grootmoedertje denken, zij kon dit zo superlekker maken dit ga ik nooit kunnen evenaren daarom hier mijn eigen versie
Benodigdheden:
-250gr gedroogde witte bonen een nacht geweekt in koud water -1 ui grof gesneden -1 preistengel in grove rondjes gesneden -4 dikke sneden gerookt spek -2,5liter water -2 groenteboullionblokjes -zout, peper en olijfolie
Bereiding;
-doe een beetje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, prei en de bonen -voeg het water, de boullionblokjes en 1 snede van het spek toe en kook gedurende 1u45 -haal het spek uit de pan en gooi het weg, dit heeft zijn dienst bewezen -mix alles zeer fijn -kruid af met peper en zout -bak het overige spek dat je in kleine blokjes hebt gesneden in een droge pan krokant
-dien de soep met wat van de spekblokjes en een beetje olijfolie op in een mooi bord smakelijk!
-een everzwijnfilet in stukken van een 4cm gesneden -een bussel worteltjes, geschraapt en in schuine stukken gesneden van 2cm -peterselie (gehakt) -chermoulakruiden (marokaanse mengeling-te koop in delhaize) -honing -3 lente-uitjes in schuine stukjes gesneden -2 koffielepels wildfond -beetje boter en olie -1 appelsien (zeste en sap)
bereiding:
-doe de worteltjes samen met een klontje boter, de chermoulakruiden naar smaak, lente-ui en zout en peper en een beetje water in een potje en laat zachtjes aan de kook komen, laat 10 minuutjes onder deksel sudderen (indien je de worteltjes de dag voordien kan maken is deze gaartijd voldoende anders 5minuutjes langer laten opstaan) Voeg de zeste van een halve sinaasappel toe en een beetje sinaasappelsap en als laatste de peterselie. -verwarm boter en olie in een kleefpan en bak de gekruide everzijnfilet aan beide zijden 5 a 6 minuten voor een cuisson "rosé" -haal uit de pan leg op een warm bord en dek af met alufolie -voeg het sinaasappelsap en de fond toe aan de pan en roer flink los, laat even inkoken met een scheutje honing tot gewenste dikte -kruid met peper en zout en laat een klontje echte boter smelten voor een mooie glans en binding van de saus -dresseer de borden en dien direct op