-rijst van bosto voor paella en risotto (125gr vr 2 personen) -erwtjes (1 kop) -4 scampis (grote) -1kipfilet in blokjes -1 rode paprika in blokjes -1 ui in blokjes -teentje knoflook geplet en gehakt -1/2kl gerookt paprikapoeder -beetje chilivlokjes of verse peperkes of piment espellette -visboullion van blokje (300ml) -scheut witte wijn -zout en peper en citroen -peterselie -olijfolie
bereiding:
-neem een grote pan, doe olijfolie erin en voeg ui, look en paprika toe, laat even aanstoven, voeg erwtjes toe (diepvries)
-bak kip aan, die je bestrooid met kippekruiden -voeg rijst aan groentemengeling toe en meng -voeg wijn en bouillion toe -laat 10 minuten sudderen, voeg laatste minuten kip toe -bak scampi's en leg erbij -versier met partjes citroen en peterselie
-125gr zachte boter -125gr suiker -125gr platte kaas -rasp van een halve citroen+sap van 1/4de citroen -1/2 vanillestok of koffielepel vanille-extract -125gr boem -1/2 kl bakpoeder -2 grote eieren (indien klein formaat 2 1/2 ei
bereiding:
-roer boter en suiker samen tot smeuig geheel -voeg citroenrasp toe -zeef bloem boven kom -voeg yohurt, vanille en sap toe -meng met machine tot een mooi glad deeg
-verwarm oven tot 18Ogr -bak cake in ingevet en bebloemd cakeblik gedurende ongeveer een uur
-laat afkoelen en serveer met een halfopgeslagen schepje room en een fijn straaltje honing
De lente is er weer en de eerste belgische asperges zijn te koop.
Weliswaar nog uit serre, maar als het weer zo blijft zullen er volgende week bij onze aspergeboer uit de volle grond zijn, nog lekkerder dus.
Het belangrijkste is om deze edele groente goed te schillen met een dunschiller, dus extra controleren of je alle harde delen mee hebt weggenomen.
Verder stoom ik de asperges in een stoomkoker gedurende 25 min voor niet te dikke exemplaren, maar moet erbij zeggen dat wij de asperges graag zacht eten, mensen die liever "al dente" hebben, gewoon een paar minuten minder
Coquilles zijn hier heerlijk bij, behandel deze ook met veel liefde, dep ze droog met keukenrol, kruid met peper en zout en bak in hete boter, 2 minuten aan elke kant.
Dit zijn bewaarwafeltjes, dus wil zeggen in een goed afgesloten doos kan je ze een dag of drie bewaren, bij ons halen ze dat nooit maar misschien hebben jullie meer geluk
benodigdheden:
500gr bloem 300gr boter gesmolten 300 gr suiker of 150gr tagatesse (vervangsuiker) 3eieren 1/2 tl bakpoeder zout 1/2 pakje vanillepudding
bereiding
Doe alle droge ingredienten in een kom en meng en maak een kuiltje meng de gesmolten boter met de eieren en doe bij de droge massa Met een garde goed mengen,
als je het geduld hebt enkele uren laten rusten maar ik bak ze meestal direct
wafelijzer vrij warm zetten, even uittesten want hangt natuurlijk van toestel af.
En bakken maar.
Ik doe de helft gewoon onder de andere helft meng ik chocoladeparels
TIP:
je kan eindeloos varieren
-mini blokjes appel en wat kaneel -mini blokjes ananas en kokos -kokos alleen
Om jullie een gezellige zaterdagavond te wensen heb ik nog snel een perencake met verse vanille gemaakt.
Gewoon een quatre-quat, maar één eitje minder, 2 peren in kleine stukjes onder het deeg bovenop een peer in dunne plakjes bestrooit met rietsuiker 50 min op 18Ogr
Dit heerlijk krokante taartje maakte afgelopen week deel uit van een verjaardagstraktatie van mijn collega Hélène en was superlekker
Het recept werd door haar snel op mail gezet en ik heb het vandaag met plezier ook gemaakt.
Maak een simpel brokkeldeeg (in keukenrobot is heel makkelijk)
-meng 200gr bloem, 100gr boter, 100gr suiker , 1 ei en een beetje olie tot het een bal vormt. -druk het uit in een taartvorm met je vingers en zet de vorm in je koelkast
vulling:
-3 appels in kleine blokjes -100gr boter, 150 suiker, 125gr amandelschilfers, 1 pakje vanillesuiker en een klein snuifje kaneel (verkruime dit tot een kruimelig mengsel
-leg de appeltjes op de bodem van de brokkeldeeg -strooi daarover het krokante laagje -hier en daar nog een vlokje boter -plaats op een bakplaat en bak in een oven van 200 gr vr 30 minuten
Heerlijke gepaneerde tongreepjes in een speciaal jasje
Benodigdheden:
-panko (= japans broodkruim, te koop in oosterse winkels) -een eitje losgeklopt met een beetje water, zout en peper en wat viskruiden -wilde tongfilet (= een goedkoper alternatief vr echte zeetong, maar voor dit gerecht echt lekker (je kan het natuurlijk ook met "echte" tong maken -olie en echte boter -tartaarsausje
Bereiding:
-Doe in één bakje de panko in een ander bakje het eimengsel -snij de tongfilets in stukken van ongeveer 5 cm -maak de stukken droog op een beetje keukenpapier en kruid ze ook met peper en zout -wentel de vis door het ei en daarna door de panko -doe dit op het moment dat je de vis gaat bakken -verwarm de olie en boter tot het schuim verdwenen is en bak de vis aan elke kant 2 a max. "min -serveer met dikke handgesneden fritten en de tartaar
Ik geef er een lekker tomatenslaatje bij (met een mosterdvinaigrette)
Gisteren waren we een dagje naar onze "koekestad" zoals antwerpenaren hun stad noemen. 's middag's lekker italiaans gaan eten,
wat boodschappen gedaan
en dan besloten dat een beetje lekkere kaas en een echt roggeverdommeke van bakkerij goossens (ook een begrip in antwerpen) wel zou volstaan als avondmaal.
We besloten een nieuwe kaaswinkel uit te proberen, waar we enkele lekkere kazen kochten en ook deze heerlijke boter (zie foto) heerlijke ambachtelijke boter waar bij stond (met room) man je wist niet wat je proefde wat zijn ambachtelijke producten toch een zaligheid. Trouwens deze was afkomstig uit Italie
Fijn valentijnweekend en geniet van de "lekkere" dingen.
-Doe de bloem, boter, suiker, ei en kaneel in een mixer en meng tot glad deeg -meng met de appelblokjes en bestrooi met amandelschilfers
-doe alles in een springvormpje dat je hebt ingesprayt met de bakspray en bak in een oven van 170 gr gedurende 35 minuten -doe met een borsteltje de confituur op het warme gebak voor een mooie glans
Een heerlijk winters gerecht dat je huis doet geuren naar wildfestijnen. Hihi, ja zo van die kasteelkeukens waar ze de opbrengst van de jacht naartoe brachten....
alleen kook ik in een klein keukentje maar wel met heel veel plezier
Een heerlijke kokoscake, jaja weer door Elke bedacht. Zou het geen tijd worden voor een Culi-Elke???
Benodigdheden:
-25O gr zachte boter -250gr suiker -210gr bloem -40gr gemalen kokos -250gr ei (4 a 5 stuks) -merg van een vanillestok -100 gesmolten witte chocolade -cocosvlokken -half bakje frambozen
Bereiding:
-meng boter met suiker en voeg één voor één de eieren toe -voeg meel en kokos toe -oven voorverwarmen op 170graden -springvorm van 20cm invetten -helft beslag erin doen, dan framboosjes erin, dan andere helft beslag -20minuten in oven -temperatuur verlagen tot 150 en nog 40min bakken -dan controleren of een satestokje er droog uitkomt als je erin prikt -chocolade smelten -als cake licht is afgekoeld, cake met paletmes insmeren en bestrooien met de kokosvlokken