Zoals elke zaterdag ging ik weer naar de markt in Antwerpen
Bij mijn favoriete groenteman lagen de wilde asperges me toe te lachen alsook een pracht van een cavaillon.
Ook de rode vruchten schitterde in de zon, dus aardbeien, frambozen, kersen, allen gingen ze mijn mandje in. Ook de bosbessen en enkele nectarines leken me wel gepast voor een licht dessert
Onze avondmaaltijd was op deze warme zomerdag dus snel samengesteld
Bij de Italiaanse kraam nog wat lekkere parmaham en een stuk verse parmezaan gekocht en klaar
De wilde asperges heb ik gewoon in wat lekkere olijfolie zachtjes aangefruit met een half ongepeld teentje knoflook voor een 8 tal minuten Dan gekruid met peper, zout en een klein scheutje balsamicostroop (dank u lieve maatje-collega die dit lekkers voor me meebracht uit de Provence). Een beetje citroensap maakte het geheel af. Op het bord nog wat verse parmezaankrullen erbij en enkele druppels olijfolie
De cavaillon behoort geen recept toe, enkel de lekkere ham erbij en klaar........
-een klein blikje tonijn op eigen nat (uitgelekt) -een halve soeplepel kappertjes op azijn (uitgelekt) -2 ansjovisfiletjes -1 eetlepel mayonaise -wat citroensap mix dit alles, doe in een mooi glaasje en garneer met een klein gedroogd tomaatje, snippertjes van ei (of een kwarteleitje) en een blaadje rucola
-tartaar van verse tonijn op oosterse wijze
--15O gr verse tonijn in kleine blokjes mengen met een beetje versgeraspte gember, beetje sojasuas,oestersaus en rijstazijn, enkele ringetjes chilipeper en een fijngesneden lente-uitje
mini tomaatcrevtte -gewoon zoals je een grote tomaat zou maken maar dan in t klein
-appel in heel dunne schijfjes (met mandoline) -mengsel van olies en citroen en tym maken -schijfjes er even inleggen, (10min) -ovenschaaltjes (individueel is leuk) appeltjes erover verdelen -geitenkaas in schijfjes erop -beetje van oliemengsel -amandelen -in voorverwarmde oven (200gr) tot lichtbruin (10 min ongeveer)
-1meloen (cavaillon of netmeloen) -2advokado's -1citroen -2perzikken -4eieren(hardgekookt) -1 stuk zout fetakaas+provencaalse kruiden -halfgedroogde tomaatjes -1/2 liter water -1/2kop suiker -scheutje oranjebloesemwater moet nie is wel lekker) -olijfolie -basilicum -zout-peper
Bereiding:
-water en suiker opzetten in grote platte pot -laten koken, drie minuten -vuur zachter zetten -perzikken erin-ongeveer 4min, dan omkeren en nog vier minuten -laten uitlekken en licht afkoelen -dan schillen en pitten verwijderen -suikerwater verder laten koken op hoog vuur tot stroop (10 a 15min) -meloen in partjes -advokado in partjes (insmeren mert citroensap) -feta in blokjes snijden of stukjes breken en bestrooien me provencaalse kruiden -olijfolie mengen met citroensap-peper en zout)en beetke stroop
Afwerking
-Alle fruitpartjes en ei mooi schikken op bord- -dan feta erover verdelen -tomaatjes over verdelen -dressing erover -basilicumblaadjes gescheurd erover verdelen -nog wat zwarte peper