Een heerlijk winters gerecht dat je huis doet geuren naar wildfestijnen. Hihi, ja zo van die kasteelkeukens waar ze de opbrengst van de jacht naartoe brachten....
alleen kook ik in een klein keukentje maar wel met heel veel plezier
-600gr varkenslapjes in kleine stukjes gesneden -200gr champignons -1 rode paprika, geschild en in blokjes -1 ui in halve ringetjes -2 dl room -scheutje cognac -1kl gerookt paprikapoeder -zout-peper -olijfolie
Bereiding:
-verwarm wat olijfolie in een diepe pan -bak hierin het vlees, gekruid met paprika, P+Z -voeg de groenten toe en laat even meebakken -voeg de cognac toe en laat even koken -voeg de room toe en laat inkoken tot sausdikte -kruid nogmaals af
-500gr kleine pasta, zoals bijvoorbeeld penne -zout en peper -olijfolie -teentje knoflook geraspt of fijngesneden -500 gram champignons (witte of mengeling met boschampignons) -500 gram mascarpone -1 kippeboullionnetje of porciniblokje (italiaanse winkels) -klein beetke chilivlokjes -scheutje marsalawijn of sherry of witte wijn -1 kippefilet ij kleine blokjes of 1 bakje gerookte kippestukjes (zeker in delhaize) -100 gram VERS GEMALEN parmezaan -peterselie
bereiding:
-pasta koken volgens gebruiksaanwijziging -olijfolie in pan -indien je kipfilet gebruikt deze bestrooid met kipkruiden aanbakken -champignons in stukjes erbij -look+P+Z -aanbakken tot lichtbruin -dan sherry erbij -10 minuutjes sudderen zonder deksel! -dan mascarpone erin laten smelten -peterselie aan toevoegen -pasta mengen met saus, helft kaas en peterselie -in ovenvaste schaal+bestrooien met andere helft kaas -oven 180graden-30 minuten bakken
smakelijk!!!
TIP: dit gerecht kan je perfect een dagje op voorhand maken en afgedekt in de koelkast bewaren, reken dan een 15 minuutjes meer tijd in de oven
-een everzwijnfilet in stukken van een 4cm gesneden -een bussel worteltjes, geschraapt en in schuine stukken gesneden van 2cm -peterselie (gehakt) -chermoulakruiden (marokaanse mengeling-te koop in delhaize) -honing -3 lente-uitjes in schuine stukjes gesneden -2 koffielepels wildfond -beetje boter en olie -1 appelsien (zeste en sap)
bereiding:
-doe de worteltjes samen met een klontje boter, de chermoulakruiden naar smaak, lente-ui en zout en peper en een beetje water in een potje en laat zachtjes aan de kook komen, laat 10 minuutjes onder deksel sudderen (indien je de worteltjes de dag voordien kan maken is deze gaartijd voldoende anders 5minuutjes langer laten opstaan) Voeg de zeste van een halve sinaasappel toe en een beetje sinaasappelsap en als laatste de peterselie. -verwarm boter en olie in een kleefpan en bak de gekruide everzijnfilet aan beide zijden 5 a 6 minuten voor een cuisson "rosé" -haal uit de pan leg op een warm bord en dek af met alufolie -voeg het sinaasappelsap en de fond toe aan de pan en roer flink los, laat even inkoken met een scheutje honing tot gewenste dikte -kruid met peper en zout en laat een klontje echte boter smelten voor een mooie glans en binding van de saus -dresseer de borden en dien direct op
Het wildseizoen is weer aangebroken en dan gaan we daar natuurlijk mee aan de slag, want het is hier een geliefd product.
Hier maakte ik reenootjes met een wildsaus, gepocheerde peertjes met besjesconfituur en gebakken boschampignons
benodigdheden:
-2 reenootjes p.p. -een potje wildfond -een potje besjesconfituur, meestal te koop bij je poelier -boschampignons -water+suiker (1/1)=suikerstroop -1 peertje p.p. -enkele druppels voedingskleurstof -scheutje cognac -boter -z+P
Bereiding:
-maak je bospaddestoelen schoon met een borsteltje, doe dit zorgvuldig
-breng je suikerstroop aan de kook en doe de geschilde peertjes erin samen met enkele druppels rode kleurstof (rode wijn kan je ook gebruiken moest je die bij de hand hebben)pocheer tot je een mesje er makkelijk kan inprikken
-haal de peertjes uit de siroop en laat deze siroop inkoken tot bijna caramel
-smelt boter in een kleefpan en bak hierin op hoog vuur de boschampignons
-tegelijkertijd bak je de ree gekruid met P+Z zeer kort, 2 a 3 minuutjes tot mooi gekorst aan de ene kant even draaien en nog een 2 minuutjes aan de andere kant
-haal uit de pan en leg ze op een warm bord onder alu-folie om te rusten
-blus de pan met een scheut cognac en de wildfond, roer flink en monteer met enkele klontjes koude boter-kruid met p+z
-voeg bij de saus de champignons om nog even te warmen
Een vrijdag's broodje, ja dat is hier zo de gewoonte
op vrijdag wordt er niet echt gekookt maar wel altijd een lekker iets gemaakt
Deze keer werd het een ciabatta die ik "aankleedde"
Je snijdt een ciabatta in twee (voor 2 personen dus)
Je besmeert hem met een olijventapenade (zelfgemaakt of gekocht) daarop leg je een mooie plak parmaham Je grilt twee dunnen varkenslapjes tot je mooie grillstreepjes hebt en legt ze op de ham
Je mengt een beetje rucola met een dressing van olijfolie, mosterd, citroen en wat alprosojaroom en leg hiervan een flinke toef op het vlees
De rest van de dressing meng je met kleine blokjes zoutzure augurk en daarvan leg je een schepje naast het broodje
Toch kan je dit stukje gevogelte nog meer smaak geven door de buikholte te vullen met lekkere dingen als een halve citroen, paar teentjes knoflook(ongepeld), rozemarijn (verse) en zout en peper.
Bestrooi de kip met kippekruiden en wat olijfolie en laat hem heerlijk grillen in de oven
Haal hem na de gaartijd uit de oven en laat hem onder alu-papier rusten, zo is hij heerlijk sappig nadien
Haal alles uit de buikholte, dit heeft zijn dienst bewezen en kan weg.
Versnij de kip en geniet van dit heerlijk stukje vlees.
Tomate farcie, zoals de fransen het noemen kan soms heel zwaar uitvallen, wanneer je voor de vulling enkel en alleen gehakt vlees gebruikt. Ik doe het zo...
Je neemt een aantal smaakvolle tomaten, die er nu volop zijn. Je holt ze uit, ik doe dit met een meloenboortje dat gaat prima en zet de omgekeerd op keukenpapier, zodat ze kunnen uitlekken
Bak gehakt rul en kruid flink met zout, peper, en verse kruiden zoals basilicum, tym, rozemarijn, beetje munt, wat je maar wil .Kook ook een builtje witte rijst en meng de beide door elkaar
Laat een beetje afkoelen en meng dan met geraspte mozarella (te koop in zakjes in Delhaize) en een handvol parmezaan.
Maak een lekkere groente-tomatensaus, dit kan je doen met verse groentjes zoals ui, look, paprika, courgette.... Ik nam een zakje voorgesneden groenten voor spaghetti-mengeling en een doos gepelde tomaten Kruid deze saus ook weer flink
Zet de gevulde tomaten in de saus en zet voor 20 minuten in een oven van 200 graden.
Na een dagje werken wil een mens een lekkere maaltijd op tafel, maar niks dat nog uren werk vergt....
dus een express-tagine met kip , gekonfijte citroen en groene olijven
benodigdheden: (2 personen)
-1 grote kipfilet in stukken flink bestrooid met ras el hanout (marokaansekruidenmengsel) - 1 pakje aardappelschijfjes uit diepvries -1/4 de geconfijte citroen (alleen de schil) in kleine blokjes, (te koop aan de marokaanse kramen op de markt of zelf te maken) -een handvol groene olijven -1 ui in ringetjes -1 teentje knoflook gehakt -beetje kippeboullion -olijfolie, P+Z, enkele draadjes saffraan
bereiding:
-verwarm een tagine met wat olijfolie erin en bak de kip goudbruin -voeg ui en look bij en bak even mee, -doe de aardappeltjes erbij (ik spoel ze even onder koud water in een zeef-dan zijn ze al half ontdooid) -doe boullion erbij en de citroen, Z+P en de saffraan -zet deksel op tagine en laat 15 min zacht sudderen -voeg de olijven toe en warm even mee
-dien op met lekker brood
Zo klaar dus en de avond die is dan nog lang genoeg om heerlijk te genieten van dit gerecht en een lekker glaasje wijn
-2 kalfsschnitsels -1 sjalot + 1 teentje look gesnipperd -1/2 glas droge wijn -1/4de glas water -3 el ricotta -3el zure room -zout,peper, italiaanse kruiden -1/2 kippeboullionblokje -verse gehakte kruiden -spaghetti -parmezaan -olijfolie
Bereiding:
-zet een grote pân water op en voeg als het kookt zout toe en kook de pasta -bak de escalopes gaar -stoof ui en look aan in wat olijfolie,voeg wijn toe en kook in tot de helft, voeg water en bouillion toe, en kruid flink af. -voeg ricotta en zure room en gemalen parmezaan toe en meng kort -zet van het vuur af en voeg de op het laatst gehakte kruiden toe
Schaaf op het bord nog wat verse parmezaan over de pasta
-2 kopjes couscous (ik neem de losse couscous-geen builtjes- die je in delhaize kan verkrijgen) -1/2 tabletje kippeboullion -zout-peper -1/2 Kl gemalen koriander -paar saffraandraadjes -1/2 Kl gedroogde munt -wat goudgele rozijntjes -kokend water
-komkommer, geschild en in miniblokjes -tomaat, ontveld, ontpit en in miniblokjes -eventueel paprika's ontpit en in miniblokjes -paar halfgedroogde tomaatjes in kleine stukjes en 3 koffielepels van de olie waarin je ze bewaard -vers gehakte korianderblaadjes
hoe maak ik het:
-doe alle ingredienten boven de lijn in een flinke kom en meng even, overgiet met kokend water, tot couscous iets meer onder staat -dek af met plasticfolie en laat 1Ominuten staan -haal folie weg en maak couscous los met twee vorken, dit duurt even omdat je moet zorgen dat je geen klontertjes meer hebt maar losse korreltjes -voeg de groenten en gehalte koriander toe en proef, voeg eventueel nog wat kruiden toe en een scheutje citroensap.
dit is een ideaal slaatje voor bij de BBQ, als lichte lunch of zoals hier als voorgerechtje met wat krab en garnaaltjes, of in kleine glaasjes als borrelhapje
-je kan er dan het sausje van de asperges met kingkrab van deze blog bijgeven.
-Tip: je kan er (lams)gehaktspiezen bijmaken, kruid je gehakt kruiden met chermoullalruiden , is een marokaanse mengeling te koop in delhaize) en dan geef je er sausje bij van geraspte komkommer die je uitknijpt in een zuivere keukenhanddoek en mengt met een geperst teentje knoflook, volle yoghurt , peper en zout
Tja .....hoe onstond dit gerechtje.... Je stoomt de dag ervoor een bloemkool omdat het warm weer is, smaakt altijd, beetje coctailsaus erbij, gebakken aardappeltje, lekker.........
Maar ja je woont in Belgie, dus regent het pijpestelen de dag nadien en is het 10 graden kouder....dus koude bloemkool....nee dank u
Wat deed ik dan wel:
-Ik nam 400 gehakt en bakte die rul met zout, peper, een beetje currypoeder en een beetje piment d'espellette (kan je vervangen door beetje cayennepeper) -Ik maakte een gewone aardappelpuree -Ik deed 2,5dl melk, 125 gr mascarpone, 1 eetlepel mayonaise en 1 eetlepel ketchup, zout en peper in een pannetje en bracht dit aan de kook, deed er nog 2 el maizena roux bij en een handje gehakte peterselie en enkele druppels citroensap
Dan nam ik een diepe ovenschaal en deed een laagje gehakt, daarop de puree en bovenop de gestoomde bloemkool Ik overgoot alles met de saus en geraspte kaas
Dan de oven in op 18Ogr voor 20 minuten en moet zeggen, smaakte heerlijk.
Voor het bewerken van mijn foto dank aan de anonieme assistente
Benodigdheden:
- lamskoteletjes p.p. -25Ogr erwtjes, vers gedopt zoals ik deed, of uit diepvries , even gekookt gaat ook prima -stukje feta van een 100 gram in blokjes -zout-peper-wat oregano(vers) of gedroogde provencaalse kruiden -citroensap
Bereiding:
-Bestrijk de koteletjes met de kruidenolie (olie en zout, peper oregano, of de prov. kruiden) -grill ze aan beide kanten mooi bruin -laat even rusten -leg ze op een mooi bord -meng de erwtjes snel met olijfolie-zout-peper en citroensap -schep over de koteletjes en garneer met de blokjes feta
Een heerlijkg gerechtje, dat je ook prima bij een BBQ feestje kan geven
Rucola gemengd met geraspte worteltjes en knolselder en olijfolie, balsamicostroop, zout en peper Rundsreepjes die ik gemarineerd kocht, krokant gebakken Aardappelschijfjes lekker gebakken met wat provencaalse kruiden alles bestrooid met wat geroosterde pijnboompitjes erbij nog een trosje gepofte kersttommaatjes
-1 dubbele kipfilet in reepjes gesneden -kipkruiden -1 rode ui in partjes -Italiaanse kruidenmix -1 bakje champignons, schoongemaakt en in de helft gesneden -2el tomatenpesto -1 blik tomatenblokjes (ik nam met groenten van Delhaize) -3el mascarpone -aardappelpuree -olijfolie
Bereiding:
-verwarm olijfolie in een pan en bak hierin zacht de kipfilet een beetje aan, voeg dan de ui, en iets later de champignons toe, kruid met kippekruiden en Italiaanse mix. -Voeg dan pesto en tomaat toe en laat inkoken tot bijna sausdikte -laat de mascarpone smelten in de saus en smaak af met eventueel nog wat zout en peper -Doe dit alles in een ovenschaal en bedek met de aardappelpuree -bestrooi deze eventeel met wat paneermeeel en enkele druppels olijfolie -bak gedurende 20 minuten in een oven van 18Ograden
-Verhit in een grote pan een scheutje olie -roerbak hierin de ui en knoflook gevolgd door de wokgroentjes, kruid met peper, zout, een scheut ketchup en de sojasaus -Doe de groentjes even uit de pan en bak in een beetje olie in dezelfde pan de kipfilet tot net gaar. -Los in de melk de currypoeder op -voeg de currysaus en groentjes toe en laat even opkoken, -voeg als laatste de ananas toe
-2 pakjes pizzadeeg -1 rode paprika in kleine blokjes -1 sjalot en 1 teentje knoflook fijnegesnipperd -15O kippegehakt -italiaanse kruiden, zout, peper -chilivlokjes of piment d' espellette -scheut tomatenketchup -scheut marsalawijn -olijfolie -75gr belegen kaas in kleine blokjes -grof gehakte baldpeterselie
Hoe maak ik het:
-verwarm een beetje olijfolie in een pan en stoof de ui, look en paprika even aan, -voeg gehakt toe en kruid goed af -bak rul -voeg marsala en ketchup toe en laat even verderstoven tot gebonden saus -laat volledig afkoelen -snij de pizzadeeg in de helft en beleg op één helft met een flinke lepel vulling, maak randjes nat met beetje water, vouw dicht en duw dicht met een vorkje -bestrijk met olijfolie -bak in voorverwarmde oven van 200graden (warmelucht) en bak 20 minuten
konijnenfiletje met sjalotten en stroop van vrolingen vergezeld van de eerste kort aangebakken asperges
Wat heb ik nodig: (als hoofdgerecht voor 2 personen)
-2 konijnfiletjes p.p. -2koffielepels stroop van "vrolingen" of appelstroop -2 flinke sjalotten -8 asperges, geschild en hard uiteinde verwijderd -groentebouillion (blokje of pasta) -echte boter -zout-peper-verse-marjolein (3takjes) of oregano -peterselie -2,5dl water -verse aardappelpuree (aangemaakt met echte boter en melk die je op de gekookte aardappelen doet en eerst flink laat meewarmen en dan pas plet (voor een smeuïge puree)
Hoe maak ik het:
-zet het water op met een koffielepel groenteboullion en marjolein, zout en peper , voeg de sjalotten in partjes toe en laat tot de helft inkoken -voeg dan 2 kl stroop toe en laat smelten -snij de asperges in "siflette" = schuine stukjes en bak ze in een tefalpan zachtjes aan in echte boter, tot net gaar en licht gekleurd- kruid peper-zout -verwarm wat boter tot nootkleurig en bak de filetjes 3 minuten aan elke kant tot licht gekleurd -haal uit pan en leg op warm bord onder alufolie -meng je puree met de peterselie -voeg de ingekookte sjalotten toe aan je bakvocht van je vlees (let op dit mag absoluut niet verbrand zijn) en laat even doorkoken, proef of je nog moet bijkruiden -dresseer je borden en geniet
-vastkokende aardappeltjes in blokjes -fijne princesseboontjes -veldsla -gerookt spek in blokjes -beetje water -olijfolie -zout-peper-blasamicoazijn
Hoe maak ik het:
-kook de aardappelblokjes net gaar -kook de princesseboontjes ook beetgaar -bak spek tot mooi gekleurd, voeg beetje water toe tot aanbaksel loskomt, voeg dan wat olijfolie en balsamico toe -meng heeeeeel voorzichtig aardappel, boontjes, gewassen veldsla, spek en saus ervan (=is je vinaegrette) tot een mooi geheel
Dien op warm of zelfs lauw is dit in de zomer heeeerlijk lekker.