-125gr zachte boter -125gr suiker -125gr platte kaas -rasp van een halve citroen+sap van 1/4de citroen -1/2 vanillestok of koffielepel vanille-extract -125gr boem -1/2 kl bakpoeder -2 grote eieren (indien klein formaat 2 1/2 ei
bereiding:
-roer boter en suiker samen tot smeuig geheel -voeg citroenrasp toe -zeef bloem boven kom -voeg yohurt, vanille en sap toe -meng met machine tot een mooi glad deeg
-verwarm oven tot 18Ogr -bak cake in ingevet en bebloemd cakeblik gedurende ongeveer een uur
-laat afkoelen en serveer met een halfopgeslagen schepje room en een fijn straaltje honing
Om jullie een gezellige zaterdagavond te wensen heb ik nog snel een perencake met verse vanille gemaakt.
Gewoon een quatre-quat, maar één eitje minder, 2 peren in kleine stukjes onder het deeg bovenop een peer in dunne plakjes bestrooit met rietsuiker 50 min op 18Ogr
Dit heerlijk krokante taartje maakte afgelopen week deel uit van een verjaardagstraktatie van mijn collega Hélène en was superlekker
Het recept werd door haar snel op mail gezet en ik heb het vandaag met plezier ook gemaakt.
Maak een simpel brokkeldeeg (in keukenrobot is heel makkelijk)
-meng 200gr bloem, 100gr boter, 100gr suiker , 1 ei en een beetje olie tot het een bal vormt. -druk het uit in een taartvorm met je vingers en zet de vorm in je koelkast
vulling:
-3 appels in kleine blokjes -100gr boter, 150 suiker, 125gr amandelschilfers, 1 pakje vanillesuiker en een klein snuifje kaneel (verkruime dit tot een kruimelig mengsel
-leg de appeltjes op de bodem van de brokkeldeeg -strooi daarover het krokante laagje -hier en daar nog een vlokje boter -plaats op een bakplaat en bak in een oven van 200 gr vr 30 minuten
-Doe de bloem, boter, suiker, ei en kaneel in een mixer en meng tot glad deeg -meng met de appelblokjes en bestrooi met amandelschilfers
-doe alles in een springvormpje dat je hebt ingesprayt met de bakspray en bak in een oven van 170 gr gedurende 35 minuten -doe met een borsteltje de confituur op het warme gebak voor een mooie glans
Een heerlijke kokoscake, jaja weer door Elke bedacht. Zou het geen tijd worden voor een Culi-Elke???
Benodigdheden:
-25O gr zachte boter -250gr suiker -210gr bloem -40gr gemalen kokos -250gr ei (4 a 5 stuks) -merg van een vanillestok -100 gesmolten witte chocolade -cocosvlokken -half bakje frambozen
Bereiding:
-meng boter met suiker en voeg één voor één de eieren toe -voeg meel en kokos toe -oven voorverwarmen op 170graden -springvorm van 20cm invetten -helft beslag erin doen, dan framboosjes erin, dan andere helft beslag -20minuten in oven -temperatuur verlagen tot 150 en nog 40min bakken -dan controleren of een satestokje er droog uitkomt als je erin prikt -chocolade smelten -als cake licht is afgekoeld, cake met paletmes insmeren en bestrooien met de kokosvlokken
Na het zien van een kookprogramma maakte ik deze variant.
benodigdheden:
-150 gr bloem -150 gr boter -135 gr kristalsuiker -10 gr lichtbruine suiker -2 gr bicarbonaat (bakpoeder) -3 eiere -10 gr acaciahoning -1 kl pistache-extract (boerenbond) -3 el gehakte pistachenootjes
bereiding:
Mend de bloem, suikers, bicarbonaat en de eieren samen in een kom. Voeg de honing en het pistachextract en de gehakte nootjes eraan toe en meng alles in je keukenrobot.
Voeg de boter er in blokjes aan toe en roer stevig tot het deeg glad is.
Doe het deeg in een spuitzak. Spuit het deeg in de bakvorm voor madeleines. Bak ze gedurende 6 à 7 minuten in de oven op 210°C.
-laat 5min afkoelen in de vorm op een rooster -lauw zijn deze madeleines het lekkerst, maar als je ze in een luchtdichte doos doet blijven ze hoplijk nog een dag goed (ze zijn namelijk zo verschrikkelijk lekker......)
-TIP: spuit je madeleinevormen in met bakspray en zet ze tot gebruik in de koelkast.
In deze donkere dagen is het heerlijk als je huis geurt naar kaneel en appel.
Alhoewel eigenlijk gaat appeltaart er elk seizoen wel in, in onze familie.
Dus ging ik aan de slag:
benodigdheden:
-4 jonagold appels -geschild-klokhuis verwijderd en in acht stukken verdeeld -2 rollen zanddeeg -suiker -kaneel en speculaaskruiden -rozijntjes geweekt in rum en een scheut notenlikeur-minstens een uurtje tot de rozijnen dik doordrongen zijn van dit heerlijke vocht -enkele eetlepels amandelpoeder -sap van 1 citroen -1 ei
bereiding:
-verwarm je oven voor op 18O graden warme lucht-anders 200 graden -meng de appels met de suiker, rozijnen, kaneel, speculaaskruiden en amandelpoeder en citroensap -neem een springvorm van 24cm en leg één rol deeg in de vorm -prik de bodem in met een vork -stort het appelmengsel erin
dan ziet het er zo uit
-neem dan de tweede rol deeg en leg hem op de appels -druk beide deegrollen samen en vouw naar je eigen smaak (zie foto zoals het er dan uitziet)
-Ik garneerde de taart met sterretjes omdat een beetje kersterig is, in de winter met creme anglaize, in de zomer met een bol vanilleijs
-klop je eidooier los met een beetje water en smeer je deeg in met ei voor een mooie glans
-in de oven voor 40 minuten
-laat afkoelen en geniet
smakelijk!
Noot: hier wil ik jullie aandacht even vestigen op een gadget dat me erg bevalt- een cakeprikker Heerlijk als je regelmatig gebak maakt. Net iets mooier dan die oude breinaald die vroeger bij me dienst deed.
-1 rol bladerdeeg -75O gr peren 'doyenne is erg lekker" (geschild , klokhuis verwijderd en in 4 gesneden, gepocheerd in water met een steranijsje en een kruidnagel + beetje suiker en wat vijgenlikeur of rum -2 eieren -100gr bloemsuiker -100gr amandelpoeder -1,5dl melk of room (ik nam room) -2 zakjes vanillesuiker -amandelschilfers -beetje rietsuiker
bereiding:
-verwarm je oven voor op 200gr -beleg een taartvorm met het bladerdeeg -prik het in met een vork -beleg de bodem met de afgekoelde peertjes -meng alle ingredienten behalve de schilfers en rietsuiker tot een beslagje en giet over de peertjes -bestrooi met de amandelschilfers en de rietsuiker -bak gedurende een 40 tal minuten of tot mooi goudgeel en lichtjes gerezen
-indien je het als dessert wil opdienen laat afkoelen tot lauw en geef er een bol vanilleijs bij -voor bij de koffie of thee volledig afkoelen,
wat is het lekkerst??? k zou niet kunnen .......kiezen.... zo lekker is ze
Met de feestdagen in aantocht ben ik volop mijn kerstmenu aan het samenstellen.
Ik probeer altijd dingen te maken die ik op voor een groot deel op voorhand kan maken.
Zo heb ik vandaag al 2 biscuits gebakken voor de kersttaart Als ze volledig afgekoeld zijn gaan ze in plasticfolie en de dag voor kerst laat ik ze zachtjes ontdooien, en dan ga ik aan het afwerken...
maar daarover meer later...
speciale dank aan mijn "forumzus" lili, die me dit geweldig idee gaf, en bewees dat het heerlijk smaakt, dank je zus
Oud brood , weggooien, oh nee, daar vind ik het veel te duur voor.
Soms gaat het naar onze vrienden waar Seppe het geitje er nog van geniet.
Soms beland het in grote stukken gesneden in de diepvries om er croutons van te maken voor bijvoorbeeld een caeser salade.
Maar zoals nu op een koude donkere dag is broodpudding oh zo lekker.
Dus daar gaan we:
-verwarm een 1/2liter melk in je microgolfoven tot kokend heet -snij je brood in stukjes -doe het in een schaal met eventueel nog wat speculaasjes of andere koekjes die niet meer zo krokant zijn, zoals ik deze keer deed. -voeg de melk toe en meng met een houten lepel -laat minsten 15minuten staan zodat de melk opgenomen wordt door het brood -voeg een ei, 4 eetlepels bloem, een scheut pannekoekensiroop (kandijsiroop), suiker, kaneel, in porto geweekte rozijntjes en stukjes donkere chocolade toe -schep in een siliconenmuffinvorm en bestrooi met rietsuiker voor een krokant laagje -bak in een voorverwarmde oven van 180gr gedurende 35minuten -laat afkoelen op een rooster
benodigdheden voor 6 grote muffins of 12 mini-muffins
375 g zelfrijzend bakmeel
125 g suiker
200 g witte chocolade, in stukjes
2 eieren
3,75 dL melk
2 tl fijngeraspte sinaasappelschil
160 g ongezouten boter, gesmolten
bereiding:
. De oven voorverwarmen op 210 °C.
- Een muffinvorm voor 6 muffins (inhoud 2,5 dL) invetten met gesmolten boter op olie.
- Het zelfrijzend bakmeel in een grote kom zeven. De suiker en chocolade erdoor roeren en een kuiltje in het midden maken.
- De eieren, melk en geraspte sinaasappelschil in een kommetje kloppen en in het kuiltje bij de droge ingrediënten gieten.
-De boter toevoegen en met een metalen lepel roeren tot alles is gemengd. Roer niet te lang het beslag moet nog iets klonterig zijn.
- Het beslag in de vormpjes scheppen en elk vormpje voor ca. driekwart vullen.
- 35 minuten bakken voor grote muffins en 15 minuten voor mini-exemplaren of tot een vleespen die u in het midden van de muffin prikt, er schoon uitkomt. Laat de muffins 5 minuten in de vorm zitten voor u ze op een rooster af laat koelen.
Deze taart werd door Christel2722gepubliceerd en door mij uitgeprobeerd.
Een eenvoudige maar heel lekkere taart!
Ingrediënten
120 gr zelfrijzende bloem 120 gr kristalsuiker 3 pakjes vanillesuiker 1/2 liter volle melk 4 eieren 1 potje room
voor de afwerking: nootjes 1 lepel bloemsuiker
Bereiding
120gr bloem en 1/2 liter volle melk onderroeren (goed roeren), vervolgens de suiker erbij doen en ook de vanillesuiker + 4 eierdooiers. Alles goed mengen.
Het eiwit stijf kloppen, erbij voegen en in de vorm gieten. Laat de taart 45 minuten in een oven op 175° en laat ze daarna wat afkoelen.
Slagroom kloppen + lepel bloemsuiker bijvoegen. Daarna de taart versieren met slagroom en nootjes.