Gisteren waren we een dagje naar onze "koekestad" zoals antwerpenaren hun stad noemen. 's middag's lekker italiaans gaan eten,
wat boodschappen gedaan
en dan besloten dat een beetje lekkere kaas en een echt roggeverdommeke van bakkerij goossens (ook een begrip in antwerpen) wel zou volstaan als avondmaal.
We besloten een nieuwe kaaswinkel uit te proberen, waar we enkele lekkere kazen kochten en ook deze heerlijke boter (zie foto) heerlijke ambachtelijke boter waar bij stond (met room) man je wist niet wat je proefde wat zijn ambachtelijke producten toch een zaligheid. Trouwens deze was afkomstig uit Italie
Fijn valentijnweekend en geniet van de "lekkere" dingen.
Moest je ooit de kans krijgen, laat ze zeker niet liggen, het is een ervaring om voor 200% te genieten van een kookkunst op hoog niveau, een kokkin met een gouden glimlach en hart.
Hier Lea met mijn man die haar al vele jaren kent.
Enkele van de amuses bij het aperitief
De zalige kreeft met dragonsaus
Een heerlijk stuk tarbot met garnituur
Als hoofdgerecht een heerlijk stukje kalfsvlees in een rostikorstje
O ja en dit is de keukenbrigade, er is één tafel die aan de keuken ligt en als verassing had mijn ventje deze voor ons gereserveerd zodat ik het koken met de grote K kon bewonderen
Haar beroemde creme bruleé, waarvan ik het recept bezit doch wegens copyright kan ik het met jullie niet delen , maar je kan altijd wel één van haar kookboeken aanschaffen die absoluut een aanrader zijn, misschien nog een kerstcadeau???
kijk en dit zijn van die kleine attenties die deze fantastische vrouw je laat ontdekken...
Als afsluiter haar op t moment zelf gebakken madeleines.....mmmm
En ja er was ook een "echt dessert" maar dat ben ik gewoon vergeten te fotograferen...........tja als een mens geniet....
Momenteel verblijf ik weer voor enkele dagen in mijn favoriete stad.
Wat gebeurd er als je heerlijk luncht , een culinair tijdschrift bij de hand hebt en dus eigenlijk gewoon geniet......?
Dan vergeet je te fotograferen....
Dus tja de foto is niet veelzeggend, maar het was weer heerlijk en dit voor 13
-eerst gegratineerde bloemkool met een beetje tomatenroomsaus en een stukje vers brood -dan kippekroketjes met sla -een brownie met een bolletje ijs -een koffietje -en .......een wit wijntje
Naar jaarlijkse traditie werd dit weekend in Antwerpen weer de "Bollekesfeesten"gehouden. Een Bolleke is een bier van de brouwerij "De Koninck" dat geschonken wordt in een bol glas op een voet, en daar werd de naam dus aan ontleend.
Er zijn verschillende activiteiten, waaronder een dorp waar verschillende restaurants een stand hebben en er een gerecht bereiden en dan (tegen een veel te dure prijs volgens mij) verkopen.
Ook is er een streekproductenmarkt en die vond ik wel leuk kijk zelf maar wat er te beleven viel...
Ook werd er een stunt gehouden door bakkerij "Delafaille" Hij zorgde voor 300 meter aardbeientaart, vers bladerdeeg, verse creme patissiere kilo's verse aardbeien
een prachtig gezicht waar vele mensen lang voor in de rij stonden.
Wij hebben van dit schouwspel genoten vanop het terras van onze dochter en schoonzoon in wiens straat dit allemaal plaatsvond.
Donderdag zijn we met onze vrienden een dagje naar Leiden geweest. Een mooie gezellige stad
Met veel waterkanaaltjes waar veel gebruik wordt gemaakt van een soort sloepen waar bij mooi weer pleziervaartjes mee gemaakt worden. Hier zie je zo een kanaal.
Culinair gezien maken ze hier "ossenworst" een lekkere gerookte worst voor op de boterham of voor bijvoorbeeld bij aan lekkere aardappelpuree al dan niet gemengd met groenten (worteltjes-brocolli of spinazie
De lunch namen we in een gezellig restaurantje " de damesproeverij" Hier een fotootje van binnenuit getrokken, (beetje donker....) en een foto van een heerlijke boereboterham met chorizo, oude boerenkaas, huisgsgrildepaprika's en een pesto, waar ik eerst van moest proeven en dan de foto....sorry bloggers...kan gebeuren he? Ik genoot er ook van 1 glaasje heerlijke witte wijn.
Ook de wandeling die we uitzochten "de hofjes" was zeer geslaagd. Je kwam er langs vele stille straatjes met leuke binnenplaatsjes waar dan kleine huisjes waren rondgebouwd met middenin een mooi tuintje. Ook de naamborden waren soms heel veelzeggend...
Zo hebben we weer genoten van een heerlijk dagje uit.
Afgelopen week verbleven we in de haute garonne bij onze vrienden. Altijd een feest om met hen samen te zijn
De eerste avond gingen we naar een "feu de saint-jean", is een jaarlijks feest ter herdenking van de heilige saint-jean. Het dorp nodigt iedereen uit, hihi iedereen is een breed begrip vermits de omliggende dorpjes soms maar bestaan uit 50 inwoners.
Het principe, iedereen brengt een gerecht mee, mijn vriendin maakte een grote schaal "patatas bravas" ikzelf bakte bijna direct na aankomst in ambax( dorp waar ze wonen) een amandel-appelcake.
Aangekomen op de "feu" eerst aperitieven, daarna de "entree"s , zo lekker allemaal, van zelfgemaakte salami's tot pate's, tot quiches, slaatjes..............
eigenlijk al een volledige maaltijd,
maar daarna wordt de grillade gemaakt In dit geval zelfgemaakte worst, die zo super was, nog nooit gegeten zo lekker Je ziet hier op de foto de grill en een sfeerfoto van de ongedwongenheid aan tafel
we hebben ook een fantastische picknick gehouden, dat was geleden van in mijn jeugdjaren, lekker in t zonnetje op een deken, met de koeien met grote bellen rond de nek in de verte... we smulden met gebraden kip, hartige cake, brood met spekjes erin, marmercake en een lekker flesje frisse rose en ook een grote fles water.
Ook gingen we een keertje naar de markt in de buurt om lekkere dingetjes te kopen........maar we kwamen terug met iets wat niet echt in ons rieten mandje ging......... kijk maar, iets waar vriendin van droomde..........zodat ze de marktjes kan opzoeken wanneer ze wil....
In de buurt van Toulouse, is het echt de streek van de confit de canard. Deze werd door onze vrienden dan ook op voortreffelijke manier gemaakt, en geloof me ze hebben meer dan 1 portie in huis, superlekker,
Zoals jullie misschien nog weten van vorig jaar , N en P zijn ook de trotse bezitters van een prachtige Aga, dus Mieke werd in een oudevrouwenschort gehesen voor de foto (hihi, die laat ik maar uit dit artikeltje denk ik...) en ging aan de slag, cake voor het feest maar ook s morgens vroeg voor de amerikaanse pannekoekjes waar P zo gek op is en ik dus voor ontbijt op tafel toverde.
We gingen ook een keertje uit eten in een lokaal restaurantje, prachtig wat je daar geserveerd krijgt voor de prijs van 15, hier één gerechtje om je een idee te geven.... (wijn, water en brood inbegrepen)
Een zo was een fantstische week weer veel te snel voorbij, maar wie weet als de sneeuw er ligt in de bergen het ons lukt om toch weer enkele dagen samen te zijn.
Ook een verassende gewoonte die niet culinair is maar waar je wel de calorieeen mee kwijtspeelt van al dat lekkers is dit: Elke zaterdagvoormiddag vanaf 11u komen jong en oud, dik en dun, arm en rijk, samen op de dijk en dansen daar zo'n 3u allerlei israelische dansen, zo fijn om naar te kijken en ........mee te dansen.....maar dat verg wel enige ervaring vrees ik...
oke die calorieen zijn we weer kwijt.
Nu toch een kleine overzichtje van al het lekkers dat ons weer ten goede kwam in dit prachtige land
Een apart woordje toch voor dit prachtige dessert dat overal geserveerd wordt, de "cheesecake".
Hij is zo luchtig en lekker, dat heb ik echt nog nooit nergens geproefd, het komt omdat hier zo'n lekker zuivelproducten zijn. Met de foto is één probleem............... de taart was te lekker.......... maar als ik terug in Belgie ben ga ik proberen te achterhalen hoe en wat, dus ik blijf jullie het mogelijke recept misschien verschuldigd.
Vanavond alweer onze laatste avond, maar geloof me, we gaan weerom naar een superplekje om samen met vrienden te eten, in "Le Brasserrie".
En morgen keert culimieke weer terug naar haar eigen landje........met spijt in het hart maar geloof me de afspraak voor volgend jaar is alweer gemaakt.
Culimieke is weer in haar meest geliefde land. Op het nippertje (met eerste vlucht na het vliegverbod door de aswolk) zijn we geraakt en genieten nu met volle teugen van dit prachtplekje. Tot heel binnenkort.
Zoals gewoonlijk weer een paar mooie dagen gehad in mijn favoriete stad.
Als doel van mijn wandelingen had ik me deze keer enkele patchworkwinkels uitgekozen. Ik ben sinds kort met deze hobby gestart en was benieuwd hoe de winkels en materialen daar waren.
Tot mijn grote verbazing heb ik het basismateriaal kunnen kopen aan de helft van de prijs. Een fijne verassing dus.
Het winkeltje waar ik dit allemaal kocht bevond zich in de wijk "Gracia" een wijk die ik ondanks de vele bezoeken nog nooit bezocht. De naam van het winkeltje...
Dit was de etalage, spijtig genoeg is de patchworkdeken niet zo gedetailleerd te zien, maar ze was prachtig met allemaal lieve vrouwtjes erop.
Al wandelend kwam ik ook weer voorbij de nodige "lekkere" winkels, zoals deze "pastelleria".
Ook heb je prachtige lunch-gedeelten in deze "bakkerijen"
Het weer was niet echt goed, slecht 2u zon op 4 dagen, doch met pasen was het er prachtig geweest en dat was aan de ontluikende natuur te merken.
Nog steeds ontdek ik prachtige gebouwen, waar Barcelona zo rijk aan is.
Ook de prachtige lantaarn ontsnapten niet aan mijn lens...
Dit waren weer enkele dagen van genieten, Ook ontdekten we weer enkele nieuwe restaurantjes waarvan La Polpa en Alma ons zeker konden bekoren.
wij hebben net een zalige vakantie achter de rug bij vrienden die vanuit ons kikkerlandje naar Frankrijk zijn gaan wonen .
Wat een schatten zijn het, we voelden ons direct thuis daar.
hun huis ligt op een prachtige heuvel met een nog mooier uitzicht waar we ook nog het geluk hadden van het mooie weer te kunnen genieten.
Er ging ook een droom voor me in vervulling, er staat namelijk een pracht van een AGA Fornuis in dit mooie huis, waar ik verschillende keren mijn culinaire gangen ben op kunnen gaan, zalig. Vooral de sudderoven is een superding, je brengt een gerecht op het gasvuur aan de gang en dan kan het voor enkele uren in de sudderoven zonder dat je er hoeft naar om te kijken, ideaal voor stoofpotje. Ik maakte er een lamsschouder met mediteraanse kruiden in klaar, na 2u was dit vlees zo supermals, dat had ik nog nooit ervaren.
We brachten ook een bezoek aan Toulouse, een erg mooie stad, met prachtige gebouwen maar we hebben er ook fantastisch gegeten, natuurlijk de beroemde "cassoulet", zaaaaalig.
Vorige zondag uitstapje naar sint-truiden, Gewoon om het mooie rijpe fruit te zien, te fotograferen en te genieten van de mooie natuur. We hebben de hele fruitroute met de auto gevolgd, en was wondermooi.
Toen we halt hielden voor koffie stond er op de menukaart "huisgemaakt gebak" en daar is culimieke altijd wel voor te vinden... Alleen toen de ober kwam en ik de huisgemaakte perentaart bestelde "was ze juist op".........
wij hebben er hartelijk om gelachen, want de duizende peren die we nadien op onze route nog zagen, toverde telkens weer een glimlach op onze gezichten en de uitspraak "toch zonde dat die mens nie aan peren geraakt om taart te bakken".
Ik beloof jullie morgen zelf dan maar aan de slag te gaan, dus het resultaat volgt.