Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    16-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Falla, Andriessen en tweemaal Ravel op 43ste BBC-Prom

    Een keur van nationaliteiten
    Tijdens het concert dat maandag 17 augustus, 's avonds tussen 20:30 uur en 22:45 uur in het kader van de BBC Proms 2009 in de Londense Albert Hall zal worden gegeven, kunt u het Philharmonia Orchestra beluisteren onder leiding van Esa-Pekka Salonen, die daarmee zijn eerste officiële optreden zal realiseren als nieuwe chefdirigent van dat ensemble. Dit 43ste Prom-concert van deze zomer zal in het teken staan van drie nationaliteiten als het gaat om de componisten: Spaans, Nederlands en Frans. De zussen Katia en Marielle Labeque zullen samen soleren in het Concerto voor twee piano's en orkest getiteld Haags hakkûh van Louis Andriessen, die vanwege zijn zeventigste verjaardag in het zonnetje wordt gezet. Dit concert is deels geïnspireerd op de cartoon Tom and Jerry, en deels op een Haagse hardcore band die house ten gehore brengt.
    Weliswaar betreft het een Britse première, maar de beide solistes en de dirigent hadden eveneens de hand in de allereerste uitvoering, in januari dit jaar te Los Angeles, waar Salonen ook nogal flink met de dirigeerstok zwaait. Later dit seizoen, in Prom 58 zal De Staat van Louis Andriessen in de Londense Albert Hall klinken.
    Voorafgaand aan het werk voor solisten en begeleidend ensemble zijn Drie dansen uit El amor brujo uit 1923, van de Spanjaard Manuel de Falla (1876-1946).

    Twee Ravel-toppers
    Na de pauze die van 21:05 uur tot 21:25 uur duurt en waarin het praatprogramma Twenty minutes zal worden uitgezonden, worden, als afsluiting van deze 43ste Prom, nog twee composities van de Fransman Maurice Ravel (1875-1937) — voor de zoveelste keer tijdens concerten waar ook ter wereld — voorgesteld: allereerst de geniale suite Ma mère l'Oye, gevolgd door de Bolero, die iedereen — inclusief de qua muziek niet klassiek georiënteerden (menen) te kennen. En, als die stukken goed worden gespeeld, zullen zij nimmer vervelen.
    Een uitgebreide toelichting over Ma mère l'Oye is te vinden op het muziekweblog Tempel der Toonkunst, in een artikel van 28 augustus verleden jaar, toen eveneens gepubliceerd naar aanleiding van een der BBC Proms: die op 29 augustus 2008.
    Over Ravels Bolero uit het jaar 1928 kunt u meer lezen in het artikel Geen werkelijke vorm, geen ontwikkeling, dat is te vinden op het Nederlandse weblog All art is quite useless over de cultuur van het fin de siècle, alwaar het voor het eerst is verschenen op 8 juni 2006.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Componist Manuel de Falla, getekend door Tonny Groenhuysen, Buitenpost. (Collectie Heinz Wallisch, tevens ©.)
    2. Dirigent Esa-Pekka Salonen.

    16-08-2009 om 22:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Falla, Louis Andriessen, Ravel, Zusjes Labeque, Salonen, Philharmonia Orchestra
    >> Reageer (0)
    14-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.François Truffauts speelfilm Jules et Jim uit 1962 opnieuw op Canvas-tv
    Met Jeanne Moreau
    Op zaterdag 15 augustus, vanaf 23:20 uur, tot in de nacht op zondag 16 augustus ongeveer 01:05 uur — zal het tweede Nederlandstalige, Belgische televisienet CANVAS de speelfilm Jules et Jim, in 1962 geregisseerd door François Truffaut (1932-1984), opnieuw uitzenden. Dat zal ongetwijfeld zijn in het kader van een reeks herhalingen van Franse speelfilms, waarin Jeanne Moreau een hoofdrol vervulde, zoals we dat de afgelopen zaterdagen — zij het toen met films van Louis Malle — hebben kunnen beleven.
    Een uitgebreid artikel over deze film en het boek waarop de rolprent is gebaseerd, kunt u vinden op het Nederlandse fin de siècle cultuurweblog All art is quite ueseless van Rond1900.nl.
    __________
    Foto: Regisseur François Truffaut.

    14-08-2009 om 10:53 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Filmklassieker Frans, François Truffaut, Jeanne Moreau
    >> Reageer (0)
    13-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aforismen van een Duitse arts (1859-1922) over ziekte en epidemie in een bundel aforismen
    Nog altijd actueel
    Nu de massale hysterie omtrent de Mexicaanse griep voorbij schijnt te zijn — en daarmee verbonden het door velen, in het wilde weg aangeschafte middel Tamiflu, dat besmetting niet kan voorkomen, en dus alleen mag worden gebruikt door mensen die werkelijk door de ziekte in kwestie reeds zijn gegrepen —, is het wellicht niet onverstandig nog eens te wijzen op datgene wat de medicus Carl Ludwig Schleich (1859-1922) over ziekte in het algemeen en ook bijzondere aspecten van dat fenomeen aan het papier heeft toevertrouwd in de vorm van aforismen.
    Deze, niet van filosofische overwegingen gespeende, ideeën doen nog altijd niet onder voor allerlei beweringen, feiten en meningen van hedendaagse medici. Daarom beginnen we hier met Schleichs opvattingen over het verschijnsel epdiemie.

    Eine Epidemie erlischt, wenn die befallene Menschheitsgruppe angepaßt ist an ihre Ursache oder diese nur noch Gefeite (Immune) vorfindet.
    Das ist der Grund warum Krankheiten in ihrer Intensität schwanken. Scharlach, Pocken, Schwindsucht, Diphtherie haben wechselnd gefährlichen Charakter; nicht die Ursachen schwanken, sondern der Grad vorhandener Widerstandskräfte bestimmt Ausdehnung und Schwere einer Epidemie.


    Gegen Epidemien pflegen sich absolut sichere Heilmittel erst einzustellen, wenn ihre Bösartigkeit ausAnpassungsgründen nachzulassen beginnt.

    Man kann sich sehr krank fühlen und doch im Sinne der Gefahr und der Bedrohung ganz gesund sein. Auffallender ist, daß man sich sehr gesund fühlen kann und doch tödlich krank sein kann. Krankheit und Gesundheit sind also eigentlich subjektive Begriffe.

    Krankheitsgefühl ist ein Bewußtwerden unseres inneren Betriebes. Organe, von denen wir etwas fühlen, melden sich damit zur geneigten Aufmerksamkeit des Besitzers.

    Jede Krankheit zeigt sich an und warnt. Ihre Melderreiter sind: Unlust, Unbehagen, Kraftabfall und Schmerz. Aber auch die kommende Gesundheit gibt Signale; Hoffnung und Tatenlust.

    Interessante bundel, met veel actueels
    De hele bundel — Die Weisheit der Freude — met 23 hoofdstukken, verspreid over twee en negentig bladzijden, vond ik eergisteren in één van de kratten met opruimingsboeken op het trottoir vóór een antiquariaat in mijn woonplaats, en voor de somma van slechts één euro.
    Vijftien jaar geleden vond ik op een kraam van dezelfde zaak, tijdens een toen nog zeer goed bezochte zondagse boekenmarkt op één der marktpleinen van onze stad, voor slechts één gulden al een goed geconserveerd exemplaar in dubbeldraads linnen uit 1920 van Schleichs Besonnte Vergangenheit, zijn Lebenserinnerungen 1859-1919. Een halve eeuw later was dat werk — met toen een oplage van twee miljoen exemplaren — één der best gelezen boeken met memoires van het Duitse taalgebied. In die oudere uitgave zijn ook tal van 'ouderwetse' foto's in sepia opgenomen, hetgeen in een latere herdruk in de jaren zeventig van de vorige eeuw niet meer het geval is geweest. De laatste herdruk is in 1985 uitgekomen.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Carl Ludwig Schleich, medicus en uitvinder van de intraveneuze anaesthesie. Hier ziet u hem afgbeeld in een witte doktersjas van anno dazumal.
    2. Titelgedeelte van het voorplat van de bundel Weisheit der Freude.

    13-08-2009 om 15:09 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Carl Ludwig Schliech, epidemie, ziekte(n)
    >> Reageer (0)
    12-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijkt u vandaag vooral naar de Zomercolumn van Saskia Dekkers via de NOS

    Uitzondering
    Niet zelden vormen de Zomercolumns die in het NOS-Journaal vanaf 's ochtends in de vroegte worden gepresenteerd, een bron van ergernis: komt dat niet door het abominabele taalgebruik van de journalisten in kwestie, dan doet die zich, bij de(ze) kijker, wel voor als gevolg van de jolig-jofele presentatie, die zo af en toe tenenkrommend irritant is. Dat de verantwoordelijken hun columns doorspekken met humor, is een uitstekende zaak, maar het hoeft waarlijk niet zo te zijn dat die eventueel ingevoegde aspecten niet meer boven het niveau van de ergste commerciële omroep van ons bestel uitstijgt. De NOS dient informatie te verstrekken zonder zich te (willen) meten aan dat andere, volmaakt oninteressante, deel van ons etherbestel.

    Een dorp in Frankrijk
    De column van vandaag komt — en niet, geachte presentatoren van het Journaal: "die komt" uit Frankrijk en gaat over het dorp Epecamps in het department Somme, dat weliswaar slechts zes inwoners telt, maar toch acht gemeenteraadsleden heeft; dat is grondwettelijk zo geregeld. In kort bestek stelt NOS-correspondente in Frankrijk — Saskia Dekkers; met Frans bloed van grootmoeders zijde — alle inwoners en ook de verzamelde gemeenteraadsleden, alsmede hun doen en laten en hun verantwoordelijkheden aan u voor. Met veertig euro per maand moeten burgemeester Jean Deramecourt en zijn medebestuurderen alles doen. Is dat niet genoeg, dan steken ze zelf de handen uit de mouwen. Een gouden greep van Saskia Dekkers.
    Mocht u één der vele uitzendingen van het Journaal heden missen, kijkt u dan op
    http://nos.nl/zomercolumns
    waar u niet alleen de bijdrage van heden, maar meteen alle andere kunt bekijken.

    12-08-2009 om 09:47 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:correspondenten, Franse bijzonderheden, NOS, Saskia Dekkers
    >> Reageer (0)
    10-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filmportret van en muziek door Karlheinz Stockhausen '” achter elkaar op Arte-televisie
    Filmportret van componist
    Meer dan veertig jaar geleden is het alweer dat een componist van klassieke muziek op de hoes van een grammofoonplaat met daarop popmuziek is verschenen. Karheinz Stockhausen (1928-2007) is dat overkomen dat toen The Beatles hun elpee Sergeant Pepper in 1967 presenteerden. Voordien was zoiets niet voorgekomen, en — voorzover ons bekend is — nadien evenmin.
    Arte-televisie presenteert op maandagavond — tussen 22:50 uur en 23:40 uur — het filmportret Karlheinz Stockhausen — Musik für eine neue Welt. Hoewel de meningen verdeeld zijn — een doodnormale zaak als het om nieuwe en in menig opzicht vooruitstrevende kunstvormen gaat —, wordt Stockhausen toch veelvuldig gezien als de moderne componist die in de tweede helft van de twintigste eeuw de meeste muziek heeft gecomponeerd en daarmee tevens de sterkste invloed op collega's en het maatschappelijke gebeuren in en om de muzische kunsten heeft uitgeoefend.
    Deze rolprent, die in 2008 door Norbert Buse voor het tweede publieke Duitse televisienet (ZDF) werd gemaakt, duurt 52 minuten en zal worden uitgezonden in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9. Arte heeft twee herhalingen gepland: de eerste op zondag 16 augustus vanaf 06:00 uur in de ochtend, de tweede op maandag 24 augustus om drie uur in de nacht.

    Tweede akte uit magnum opus
    In aansluiting op het filmportret zendt Arte een tweede rolprent uit, die betrekking heeft op dezelfde componist: Karlheinz Stockhausen — Michaels Reise um die Erde. Daarin wordt ons de opname vertoond van een uitvoering van het tweede bedrijf van Stockhausens veelbesproken operacyclus Licht — Die sieben Tage der Woche.
    Stockhausen heeft een kwart eeuw gewerkt aan zijn negenentwintig uur durende operacyclus. De première werd gegeven in 1981 in de Milanese Scala. Een tijd lang werd er in bepaalde kringen — zeker van geïnteresseerden met betrekking tot eigentijds muziektheater — over vrijwel niets anders gesproken dan over die monsterproductie. Niet alleen het adjectief legendarisch is daarop van toepassing; een poos leek het erop dat het begrip mythisch nog adequater zou zijn.
    Het tweede bedrijf draagt de titel Donnerstag en is in 2008 in de Kölner Philharmonie in een spectaculaie ensecenering gepresenteerd door Carlus Padrissa, die lid is van de tamelijk radicale Catalaanse theatergroep La Fura dels Baus. Janós Darvas tekende voor de televisieregie van het 52 minuren durende spektakel dat op het beeldformaat 16:9, voorzien van stereofonisch geluid zal worden uitgezonden. Het is een bijdrage van de Westdeutsche Rundfunk (WDR).
    Ook deze film zal twee keer door Arte-televisie worden herhaald: eerst op zondag 23 augustus om 06:00 uur in de ochtend, en dan nog op maandag 24 augustus om 03:50 uur. Die laatste versie komt dan wel direct achter de herhaling van het portret van Stockhausen.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Karlheinz Stockhausen. De foto is genomen in een WDR-studio, uit de tweede helft van de jaren vijftig van de vorige eeuw.
    2. Musici in Donnerstag. (Foto WDR © Klaus Rudolph.)

    10-08-2009 om 16:44 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Portret van componist, Tweede akte mega-opera, Karlheinz Stokhausen, Kölner Philharmonie
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!