Foto
Inhoud blog
  • Postzegelkwis april 2020
  • Vrouwtje op pensioen
  • Carnaval en sport
  • Leuke dingen
  • Een kort berichtje
  • Op reis met Paul
  • Eerste van het jaar 2020
  • Drank en spijzen
  • Wat een geweldige week!!!
  • Sportieve week
    Zoeken in blog

    Verhaaltjes van een ...
    ... actieve gepensioneerde
    28-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postzegelkwis april 2020

    Beste kwissers, 

    Als jullie dit lezen zit de kwis er op, 22 vragen (= 37 antwoorden) gespreid over de ganse maand april. Een sportieve keuze uit mijn rijkelijk assortiment sportpostzegels van over de ganse wereld. Zowel voor jullie als voor mij een sportieve uitdaging. Voor mij het uitzoeken van vragen, wat al bij al niet zo eenvoudig was. Het is makkelijk om prentjes met sportfiguren te selecteren en dan te vragen wat doen ze en wie zijn ze. Neen het moest, ook voor mezelf, een uitdaging zijn. 

    Ik hoop dat jullie er evenveel plezier aan beleefd hebben als ik. Voor sommige vragen heb ik zelf wat opzoekingswerk gedaan en eigenlijk heb ik ook wel wat bijgeleerd. Vooral ook dat het niet altijd zo eenvoudig is 'hoe' ik de vraag ging stellen. Daar is dan af en toe wat kritiek op gekomen maar altijd in leuke zin. En dat alle foto's niet altijd even scherp waren vergeef ik mezelf ook wel. trouwens op 1 zegel (eentje van de drie soorten hoogspringen) na zijn alle postzegels echt in mijn bezit. 

    Meer dan 50 vrienden (waarvan een 20-tal bijna op alles) hebben antwoorden gegeven op de vragen en nog een 20-tal anderen hebben dikwijls geliked. Merci aan jullie allen om dit te doen. Het was voor mij ook een motivatie.

    Genoeg geluld hier de echte en enige juiste antwoorden (dit is geen voer voor latere discussie, de kwismasters wil is hier wet). 

    Vraag 1 : Chicago 1959 (enkel het jaartal was voldoende)

    Vraag 2 : Wielerenner : Julio Jiminez  de Spaanse bergkoning, 3X Ronde van Frankrijk en 3X Vuelta) (foute antwoorden : Karstens, Leman, Agostini, Sels enz...)

    Vraag 3 : Zeilklasse :  Flying Dutchman : winnaars Jonathan Mc Kee en Carl Buchan. Hier zijn er veel de mist in gegaan, nochtans heeft het antwoord eventjes op FB gestaan. 

    Vraag 4 : Ali - Foreman : 30/10/74 (op de postzegel staat 25/9/74 maar omwille van een oogkwetsuur van Foreman is de kamp uitgesteld)

    Vraag 5 : Voetbalspeler : Giacinto Facchetti  speelde maar voor 1 club, Inter Milaan, werd zelfs voorzitter en overleed in 2006 aan kanker

    Vraag 6 : Ontbrekende stad : Praag en de wedstrijd wordt de Vredeskoers genoemd. Samen met vraag 4 de vraag met de meeste juiste antwoorden. 

    Vraag 7 : Ole Einar Bjoerndalen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ole_Einar_Bj%C3%B8rndalen), 13 Olympische medailles (Roetsch was hier ook populair)

    Vraag 8 : De foto met de hoepels  hoort hier niet thuis (een vergissing van de Spaanse postzegeldrukkers denk ik). Er zijn 5 disciplines, touw, knots, hoepel, lint en bal maar om de 2 jaar valt er eentje weg in "officiële" competities en hier was dat de hoepel

    Vraag 9 : Wielrenner : Francois Faber , de reus van Colombes won in 1909 de Tour en won er 19 etappes. Stierf in WO 1 als lid van het Vreemdelingenlegioen.

    Vraag 10 : OS 1956, Cortina d'Ampezzo.

    Vraag 11 : Vliegtuigrally van Monaco 

    Vraag 12 : De vraag met het meeste (ongelooflijke) commentaar. Eén antwoord, het verschil zit enkel in het turnen (ritmische gymnastiek 18 goud - 11 zilver - 16 brons). Het verschil met de bronzen medailles zit hem ook in boksen, judo en hoogspringen (3x brons : Conway, Forsyth en Partyka)

    Vraag 13 : Een beetje een strikvraag : Noorwegen behaalde NOOIT een wereldtitel (behalve één keer in de 2de afdeling maar dat telt natuurlijk niet). Canada werd hier het meest genoemd. 

    Vraag 14 : Oei, oei, oei. hier heb ik wat door de vingers gekeken. Galopwedstrijd, polo, jumping, military en drafsport waren eigenlijk de juiste antwoorden. Steeplechase, endurance, eventing en mennen waren veel voorkomend. Mennen (is met een koets niet met een sulky) en steeplechase (geen hindernissen op de zegel) heb ik niet goedgekeurd de rest allemaal wel. 

    Vraag 15 : Hoogspringen : buikrol, schaarsprong en Fossbury. Meer moest dat niet zijn. 

    vraag 16 : Leuke vraag, maar eer ik een postzegel met een houten lepel had gevonden in mijn collectie (niet simpel) Het is een prijs voor de laatste in sommige, vooral Angelsaksische sporten. Maar ook in tennis (nogal ingewikkeld), in ronde 1 verliest A tegen B, in ronde 2 verliest B tegen C, in ronde 3 verliest C tegen D, in de 1/4 finale verliest D tegen E, in de halve finale verliest E tegen F en in de finale verliest F tegen G, dan krijgt speler A de "wooden spoon". Komt zelden voor!!!

    Vraag 17 : pistoolschieten  (of schieten). Uit de moderne vijfkamp, paardrijden, schermen, zwemmen en nu lopen en schieten in één discipline. Een sprint van 20m dan 5x raak schieten (of na 1,5 minuten) dan 1000m lopen opnieuw 5x schieten en na 2000m nogmaals 5x schieten)

    Vraag 18 : de Chinese basketter Yao Ming (Houston Rockets) 

    Vraag 19 :  geen enkel JUIST antwoord, wat een afgang. De op één na beste prestatie was voor België een 5de plaats. Wie? 3x : Carine Verbauwen, 100m rugslag, Yolande van der Straten, 200m rugslag en Fons Brijdenbach , 400m atletiek. Voor mij de meest sentimentele postzegel uit mijn ganse collectie. Ter plaatse (Moskou) gekocht en onze aanwezigheid op de judo-finale tussen Van de Walle en Khubuluru (een Rus), samen met amper 12 andere Belgen.  

    Vraag 20 : Bowls en Lacrosse

    Vraag 21 : misschien de moeilijkste vraag. Dit gaat over de "Spelen van de kleine Staten" (sinds 1985 om de 2 jaar)(Montenegro nieuw sinds 2011). Het juiste antwoord is Albanië (maakt geen deel uit van de 9 kleine Staten)  en schermen (was nooit een discipline in deze competitie). Hier ben ik wat te weten gekomen, hahaha!!! Vooral dat basket een ploegsport is, nochtans turnen, wielrennen zijn met landenteams (dus ook ploegen)   

    Vraag 22 : de 2 te zoeken atleten waren John Walker (zegel uit 2006)en Jesse Owens (zegel uit 1999). En dankzij mijn Nederlandse vriend Peter dus ook Simonni (op een zegel van de Giro in 2006)

    In totaal hebben jullie 37 antwoorden moeten geven en niemand is er in geslaagd om alles juist te hebben. Het was een vrij moeilijke klus (nakijken, nog eens nalezen en uiteindelijk afchecken) om tot een uitslag te komen maar dit zijn de (om in sporttermen te blijven) de medaillewinnaars :

    1) : Patrick Dilles

        : Femke Van Oosterwyck allebei 31/37

    3) : Paul Van Oosterwyck, Luc De Buyst en Peter Belmans

    Ik had besloten om de 3 medaillewinnaars bij mij persoonlijk uit te nodigen voor een etentje met aperitief en hapjes, een voorgerechtje of een soep, een sorbet, een hoofdschotel, een nagerecht met koffie, een gin-tonic en natuurlijk de bijbehorende dranken, bier of wijn (of iets anders). Maar vermits jullie met 5 zijn (en de partner) zal ik het in 2 keer moeten doen. We bekijken het na de coronacrisis. Maar een etentje, misschien maken we er een leuke BBQ van, hebben jullie allen te goed. 

    De anderen kunnen zelf nakijken hoeveel juiste antwoorden ze gegeven hebben. 

    BEDANKT allemaal om een ganse maand mee te spelen. Ik heb me geweldig geamuseerd, hopelijk jullie ook. 













    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (7)

    02-05-2020
    kwis
    Bedankt aan Rony en proficiat aan femke en patje !

    02-05-2020 om 09:50 geschreven door Paul VO


    kwis
    Bedankt Ronny voor hét jureren en toekennen van de medailles! Proficiat aan de winnaars Patjeðð¤ én Femke! Ook aan Paul zijn mooie derde (brons) plaats!!ðð

    02-05-2020 om 09:49 geschreven door Luc


    kwis
    Super gedaan ronny Proficiat aan de podiumplaatsen ðð

    02-05-2020 om 09:48 geschreven door Wim


    Kwis
    Bedankt voor dit tof initiatief, Rony. ðð Mijn felicitaties aan de medaillewinnaars. ð En de overwinning gaat naar iemand die geel-zwart in zijn hart draagt. Klasse komt altijd bovendrijven.

    02-05-2020 om 09:48 geschreven door Seppe


    kwis
    Ik wil vooral de quizmaster bedanken. Rony, je hebt mij uren plezier bezorgd, ik heb heel wat bijgeleerd en kan nu ook over de échte sporten een woordje meepraten. Bedankt daarvoor. En natuurlijk ben ik een beetje trots op die (gedeelde) eerste plaats, maar wil toch iedere deelnemer feliciteren met de geleverde inspanningen en het behaalde resultaat. En ja, meester Fierens, als er lekker eten en drinken op het spel staan, ben ik altijd bereid om een tandje bij te steken. Maar vergeet vooral niet dat een Lierseboy ALTIJD wil winnen!!!

    02-05-2020 om 09:47 geschreven door Patrick


    kwis
    Dag Rony Hallo kwismaster De teerling is geworpen en ... ik houd mijn belofte! Om jou te bedanken voor een hele maand 'mensenkloterij' met vragen over sport maar dan verpakt in "postzegel - wetenswaardigheden" waarbij een leek als ik urenlang moest zitten zoeken in encyclopedieën en aanverwante digitale wikipedia's om dan telkens tot de vaststelling te moeten komen dat het antwoord toch niet te vinden was en/of me urenlang te zitten afvragen of die gestelde vraag wel duidelijk was ...enfin bedankt vanwege ook mijn vrouw omdat ik mij een maand in stilte heb moeten bezighouden en 's avonds totaal uitgeput in ons bed heb moeten neerleggen zonder nog enige sportprestatie te kunnen leveren ....... Hierbij een klein bedankje. Het enige wat je moet doen, is de bon uitknippen, bewaren en ... bij een bezoek aan Gent ons komen opzoeken en hem inleveren om om te ruilen! In afwachting zal jij je dorst zelf moeten laven én betalen! Geniet samen met Nelly van het lange weekend én ... van de rest. Hou het gezond en bewaar afstand! Hartelijke Gentse groeten. Ed en Kietje

    02-05-2020 om 09:46 geschreven door Ed en Kie


    kwis
    OK Rony, Zoals gezegd, ik heb me echt geamuseerd met het denkwerk en de opzoekingen. Ik vond de vragen tof en origineel, dus nogmaals bedankt. Mvg, Dirk.

    02-05-2020 om 09:44 geschreven door Dirk



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Mol
  • Toerisme Lier
  • Bruno

  • Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !

    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!