Inhoud blog
  • toepassen van kruiden
  • slaatjes voor de barbecue
  • da' s pas een apparaat!!!!
  • Lasange met hamblokjes, gehakt,spinazie
  • brownies met pecannoten
  • Franse keuken: provensaalse stoofschotel
  • kippelapjes op zijn koreaans
  • een paar keukenweetjes
  • blinde vinken van groene kool met vis en garnaaltjes
  • vandaag gaan we een de vegetarische kant op maar ook lekker!
  • Cocktails met Alcohol
  • Irish Coffee
  • dessert - pannekoeken met ijs en aardbei jam
  • voorgerecht met zalm met witloof
  • entrecotes op feestelijke wijze- hoofdgerecht
  • genoeg gewerkt voor vandaag nu even ontspannen!!
  • varkenshaasje eens anders maar lekker!
  • gegrilde meloen met ham
  • wat eten we vandaag
  • aardappel halloumi schotel met varkenskoteletjes
  • oesters natuur en gegratineerd
  • kip met franse kaas,ham,pasta,druiven
  • Tongrolletjes met zalm en druivensaus
  • tips voor magnetron
  • eend met sesamzaad,coulis van mango
  • fruit en groenten gezond!!!!!
  • mooi gedekte tafels
    Over mijzelf
    Ik ben daniel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jelle.
    Ik ben een man en woon in haacht (belgie) en mijn beroep is mensen helpen, .
    Ik ben geboren op 03/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken, muziek, film, vooral SFfilms, lezen,actualiteit volgen.
    ik ben de vriend van Prullemieke en we proberen samen te genieten van het leven.
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Laatste commentaren
  • interessant! (Catherine)
        op toepassen van kruiden
  • mooie info over de kruiden want al te vaak gebruikt men de verkeerde in een gerecht (hartendame2)
        op toepassen van kruiden
  • ... (natalie)
        op fruit en groenten gezond!!!!!
  • ... (jan)
        op blinde vinken van groene kool met vis en garnaaltjes
  • ... (anneke)
        op brownies met pecannoten
  • Archief per week
  • 06/08-12/08 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
    Foto
    Nieuws GVA
  • Ligo Lier wint Lierse Cultuurprijs, Frans Vermeire mag Lifetime Achievement Award mee naar huis nemen
  • Waar het stadsleven al eeuwen ‘zijn gangetje’ gaat: 10.000 stappen langs verborgen steegjes in Antwerpen
  • Dertiger die jonge vrouw lastig valt op trein wordt geïnterneerd
  • Helan Kinderopvang ‘Bellensbos’ neemt intrek in gloednieuw pand in Borgerhout: “Een paradijs voor kinderen en medewerkers”
  • Heeft een kwartiertje wachten bij een alcoholcontrole écht geen nut? “Het kan zelfs in je nadeel spelen”
  • Vorig seizoen nog degradatievoetbal, maar nu ligt het kampioenschap KSK Klinge voor het grijpen: “Het kan nog alle kanten uit in een ontzettend spannende titelstrijd”
  • Bondscoach, concurrent en ploegmaat over de steile opmars van Nys: “Thibau is het type Matthews dat op termijn van groen mag dromen in de Tour”
  • Bromfietser lichtgewond bij ongeval in Oud-Turnhout
  • Leerlingen Safe College zamelen geld in voor Natuurpark Rivierenland en leren bushcraften
  • Minstens tien doden bij brand in Braziliaans daklozenhotel
    Nieuws Autowereld
    Nieuws ComputerIdee
    Nieuws VTM
    Nieuws VRT NWS
  • "Anonieme doden krijgen een gezicht": wat gebeurt er met de lichamen uit een massagraf?
  • Wat heb jij onthouden van de actualiteit? Speel mee met onze 'Quiz van de week'
  • "Te veel coronapatiënten hebben antibiotica gekregen tijdens pandemie", klaagt WHO aan
  • NMBS waarschuwt voor valse promoties voor treintickets aan 2 euro
  • Waarom worden we zo slechtgezind worden regenweer?
  • 1 jaar na grote illegale rave in Brustem: overheid werkt aan algemeen draaiboek voor raves
  • Febelfin waarschuwt voor oplichting met sms-berichten in haar naam
  • Vlaanderen zal 221 lokale mandatarissen minder tellen na lokale verkiezingen van 13 oktober
  • Britse grenswacht wil Belgisch politieteam financieren in strijd tegen mensensmokkel via rubberbootjes
  • Federale regering laat nieuwe gesloten centra voor illegale vreemdelingen bouwen in Jabbeke en Jumet
    Nieuws HLN
  • KIJK. ‘Oatzempic’ is nieuwe wonderdrankje om af te vallen, maar is de TikTok-hype zo gezond? Diëtiste Sanne legt uit
  • Jaarlijks turen we anderhalve maand op smartphone: zo kan je je schermtijd flink terugschroeven
  • Sluit het gsm-abonnement als laatste af: wat met telecomabonnementen bij een overlijden?
  • Apple verwijdert WhatsApp op bevel van Chinese autoriteiten
  • Wat is het goedkoopste telecomabonnement om elke avond te kunnen streamen?
  • Elon Musk wil concurrentie aangaan met YouTube: X gaat tv-app lanceren
  • Vergeet ‘admin’ en ‘passw00rd’: met deze zes tips heb jij wél een veilig wachtwoord
  • Groet de opperpinguïn: Elon Musk drijft spot met rivalen na grote panne
  • Eindelijk: ook Telenet ondersteunt de eSIM voor smartphones, na Proximus en Orange
  • Vooral grote operatoren voerden prijzen op: dit betaal (en krijg) jij vandaag meer voor je telecomabonnement
    Nieuws HBVL
  • Dankzij nieuwe verpakkingslijn Brouwerij Alken krijgt Desperados flesjes met statiegeld
  • Bewoners van Diepenbeeks woonzorgcentrum steken een belevingstocht in elkaar
  • Kleuters van ’t Bieske Gellik nemen glijbaan in gebruik
  • Moet de koning stemmen en wat met gevangenen? Enkele leuke en nuttige weetjes over de verkiezingen
  • Verenigde Staten trekken soldaten nu ook terug uit Tsjaad
  • De ‘Meta-morfose’ van Mark Zuckerberg: hoe de ‘menselijke robot’ zich doelbewust een nieuw imago probeert aan te meten
  • “Na tax-on-web ook een fortune-on-web”: dit zijn alle voorstellen van alle partijen over je belastingen
  • Hoe willen de partijen werk maken van inburgering? “Verplichte taallessen”
  • Wat heeft SALKTurbo tot nog toe opgeleverd? Meer mensen aan het werk, maar productiviteit hapert
  • Hoe kijken de Vlaamse partijen naar de energiekwestie? “Weg met de Engie-deal”

    Get Your Own Player!


    free myspace backgrounds

    koken met muziek
    TWEE HOBBY'S GECOMBINEERD .

    myspace codes
    Myspace Codes: MyNiceSpace.com

    09-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.toepassen van kruiden
    Image Hosted by ImageShack.us

    Toepassingen met kruiden

    Kruiden voegen iets extra's toe aan je gerechten. Welke kruiden je het best gebruikt in welke gerechten verneem je in onderstaande tabel.

    Kruid

    Gerechten en ingrediënten

    Basilicum

    pesto, tomaten, witte bonen, pasta

    Bieslook

    dressings, dipsauzen, tomaten, eieren, vis

    Bladselder

    bouillons, soepen, vis, erwtensoep,marinades

    Bonekruid

    gedroogde peulvruchten

    Citroenmelisse

    vis, vruchtensalades

    Dille

    dressings, komkommer, eieren, vis

    Dragon

    dressings, gevogelte, marinades

    Kervel

    dressings, komkommer, courgette, tomaten, vis, eieren

    Koriander

    Mexicaanse, Thaise en Noordafrikaanse gerechten

    Laurier

    bouillons, stoofschotels, marinades

    Marjolein

    tomaten, rundsvlees, varkensvlees, gehakt

    Munt

    lamsvlees, vruchtensalades, als garnituur

    Oregano

    tomaten, pizza's

    Peterselie

    dressings, bouillons, soepen, vis, eieren, marinades

    Rozemarijn

    tomaten, varkensvlees, marinades

    Salie

    kalfsvlees, lamsvlees, salades

    Tijm

    bouillons, soepen, lamsvlees, marinades

    09-08-2007 om 22:25 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    08-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.slaatjes voor de barbecue
                                                       Image Hosted by ImageShack.us

    De kunst van een heerlijke salade

    In plaats van verse frieten of warme aardappelen is het veel handiger een koude pastasalade bij je barbecue te geven. Die kan je van tevoren klaarmaken.

    De kunst van een goede pastasalade is dat je de pasta al dente kookt en vervolgens volledig koud spoelt onder de kraan. Daarna meng je onmiddellijk een flinke geut Bertolli olijfolie door de pasta, dan blijft ze zacht en soepel. Vervolgens breng je de pastasalade op smaak naar keuze.

    Tip van de chef: voeg een bouillonblokje van Knorr toe aan het kookwater van de pasta, dat geeft de pastasalade extra pit.


    Een lekkere marinade

    Doe een week van tevoren enkele takjes verse kruiden zoals rozemarijn en tijm in een fles, overgiet met een liter Bertolli Robusto of Classico en gebruik de kruidige olie om je vlees en vis op de barbecue mee te bestrijken.


    Recept voor een eenvoudige pastasalade

    Schep wat in stukjes gesneden zongedroogde tomaat, enkele olijven en wat grof gehakte basilicum door de pasta.

    Voeg een beetje Bertolli pesto en een eetlepel kappertjes toe.

    Meng wat fijngesneden sliertjes ham, piepkleine blokjes kaas en een scheut olijfolie door de pasta.


    Knapperig brood

    Niets zo lekker als knapperig Italiaans brood bij de barbecue. Dip het brood in olijfolie en bestrooi eventueel met een beetje zout. Ook heel lekker: rooster een stuk brood op de barbecue en besprenkel het met olijfolie.


    Kies de juiste marinade

    Of het nu om vlees, vis of groenten gaat, een marinade versterkt de smaak en maakt gerechten malser en sappiger.

    Marinades op basis van olie zorgen voor een krokant korstje, terwijl zure marinades op basis van wijn, azijn of mosterd de gerechten juist zacht maken.


    Olijfolie is onmisbaar bij je barbecue

    Je hebt het nodig in de marinades en om je vlees en vis mee te bestrijken, maar olijfolie is ook een uitstekende smaakmaker in salades en over een gepoft aardappeltje.

    Olijfolie is bovendien een gezond vet, barstensvol omega-3. Zorg dat je altijd een fles olijfolie en een kwastje bij de barbecue hebt staan, zodat je tussendoor je vlees of vis kan bestrijken.

    08-08-2007 om 15:07 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    19-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.da' s pas een apparaat!!!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    das pas n apparaat brood koffie en n gebakken eitje hihihihihihihihi klaar terwijl jij op bed ligt zou t bestaan? indien wel kan je lekker je vrouwtje verwennen !!!!Fijn Weekend allemaal!!!!!

    19-01-2007 om 14:26 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasange met hamblokjes, gehakt,spinazie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bak in een droge koekenpan kort 150 gram hamblokjes, voeg er dan 300 gram gehakt aan toe en bak dit rul. Als het gehakt goed rul is en mooi bruin. Voeg dan 1 fijngesnipperde ui, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 1in stukjes gesneden wortel en 3 gesneden stengels bleekselderij. Roerbak dit even mee en voeg dan 1 blik gepelde tomaten toe en 1 dl rode wijn. Kook dit even mee. Zet dan de pan op een lager vuur en laat het geheel een uurtje of anderhalf pruttelen. Roer wel afentoe. Voor de Kaassaus smelt je 30 gram boter in een steelpannetje en daar voeg je 30 gram bloem bij. Bak de bloem kort mee en giet er dan beetje bij beetje bouillon bij tot je de gewenste dikte saus hebt (Zet ongeveer 500 ml bouillon klaar) Zet de saus van het vuur en roer er nu 75 gram geraspte kaas door tot de kaas gesmolten is. Schep nu een deel van het groenten-gehaktmengsel in een ovenschaal en leg hierover lasagnebladen, dan weer een laagje groenten-gehaktmengsel en weer lasagne bladen dan de nog overgebleven groenten-gehaktmengsel erover en de kaassaus. Doe er eventueel nog wat geraspte kaas over. Zet de lasagne nu voor ongeveer een kwartier in de voorverwarmde oven op 200 graden. Eet smakelijk!

    19-01-2007 om 14:15 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brownies met pecannoten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lekkere makkelijke en snelklaar brownies! Smelt 60 gram pure chocolade en 110 gram boter au-bain marie en laat het iets afkoelen. Klop 225 suiker met 1 theelepel vanille-essence, 2 eieren, 1/2 theelepel bakpoeder en een snufje zout tot een luchtig geheel. Voeg daarna 150 gram bloem toe en daarna de gesmolten chocolade klop dit voorzichtig door. Doe er naar eigen inzicht pecannoten door. Schep het beslag in een beboterde en bebloemde brownievorm. Zet de vorm in de voorverwarmde oven op 175 gram voor 20 tot 25 minuten. Laat de brownie in de vorm afkoelen en snijd ze daarna in vierkante blokjes. Eet smakelijk!

    19-01-2007 om 14:13 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    12-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse keuken: provensaalse stoofschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten

    Hoofdgerecht voor 4 personen

    Ingrediënten:

    12-01-2007 om 15:44 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kippelapjes op zijn koreaans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    • 600 g kippenlapjes
    • 1 dl sojasaus
    • sap van 2 limoenen
    • 1 eetlepel knoflook, gehakt
    • 1 eetlepel chilisaus met look
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 12 blaadjes kropsla
    • 1 appel, geschild, in blokjes gesneden
    • 1 mango, geschild, in blokjes gesneden

    • 4 jonge uien, fijngehakt

    1. Meng in een kom de sojasaus, het limoensap, de look en de chilisaus. Verdeel de marinade in twee.
    2. Marineer de kip in één deel gedurende 10 minuten. Zet het tweede deel van de marinade opzij.
    3. Verwarm de gril voor.
    4. Smeer de gril met behulp van een banketbakkersborsteltje in met olijfolie. Gril de kippenlapjes, gedurende 1 minuut aan elke kant.
    5. Meng in een slakom de appel- en mangoblokjes met de jonge uien.
    6. Verdeel de gegrilde kippenlapjes over de blaadjes kropsla, samen met de chutney van appel en mango. Dien op met het tweede deel van de marinade in een aparte sauskom.

    Degustatietip:
    Lekker met basmatirijst.

    12-01-2007 om 14:09 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een paar keukenweetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    soms lees of hoor je termen typisch voor de kookwereld sommige zijn courant maar er zijn er toch nog die totaal vreemd klinken ik ga er per alfabet een paar verduidelijken :

    A l'anglaise

     
    Groenten in water koken tot het gaar is. Daarna uit laten lekken, drogen en met een klontje boter serveren.
     

     

    A la ficelle

     
    Voorzichtige kookwijze waarbij vlees aan een touw verbonden aan een pollepel,die boven de pan ligt, gekookt wordt.
     

     

    A la nappe

     
    Tot vlak voor het kookpunt roeren van crème tot deze op de rug van een lepel bij blazen kringetjes vormt die op een roos lijken.
     

     

    Aanbraden

     
    Op een hoog vuur snel dichtschroeien van vlees in vet.
     

     

    Aanlengen

     
    Verdunnen met water of een andere vloeistof.

    Aanzetten

     
    Dichtschroeien van vlees, wild of gevogelte in heet vet.
     

     

    Aanzweten

     
    In olie of boter bakken van bv. ui zonder dat deze kleur krijgt.
     

     

    Abrikoteren

     
    Bestrijken van fruittaarten en desserts met ingedikte, gezeefde abrikozenjam.
     

     

    Afblussen

     
    Na het aanbraden van vlees, wild enz. wordt vloeistof toegevoegd.
     

     

    Afkloppen

     
    Crème of saus au bain marie met garde roeren tot deze warm is. Gistdeeg kneden tot er geen luchtbelletjes meer inzitten.

    Afritsen

     
    Met behulp van een vork het afhalen van rode bessen van hun steel.
     

     

    Afschroeien

     
    1. Afbranden van de restjes van veertjes na het plukken van gevogelte 2. Op hoge temperatuur in de oven een kleurtje krijgen van bv. opgeklopt eiwit.
     

     

    Afschuimen

     
    Verwijderen van ongerechtigheden dat bij het koken bovenop komt drijven.
     

     

    Au bain marie

     
    Bereidingswijze waarin een schaal of pan in een pan met heet water wordt geplaatst.


    <>

    Barderen

     
    Mager vlees of gevogelte omwikkelen of bedekken met reepjes vers vet spek, om uitdroging te voorkomen.
     

     

    Bestuiven

     
    Licht bestrooien met bloem of soms met poedersuiker.
     

     

    Blancheren

     
    Voedsel, zoals groenten, worden een paar seconden of minuten in kokend water gelegd. Daarna worden ze direct met koud water afgespoeld. Kleur en knapperigheid blijven zo behouden. Deze methode kan ook worden gebruikt om het vel van bv. tomaten los te weken waardoor ze makkelijker te pellen zijn.
     

     

    Blindbakken

     
    Het bakken van taart en deegvormen zonder vulling om zo een stevige rand te krijgen. Tijdens het bakken wordt de vorm tijdelijk gevuld met droge bonen of iets dergelijks.
     

     

    Blonderen

     
    Goudgeel fruiten van bv. uiringen.


    Blussen

     
    Braadjus met vocht aanvullen en aan de kook brengen.
     

     

    Braiseren

     
    Vlees eerst in boter aanbraden en daarna met vocht en een bouquet garni langzaam laten garen in een gesloten pan.
     

     

    Brideren

     
    Opbinden van wild, gevogelte en groot vlees.
     

     

    Broeien

     
    Pas geplukt gevogelte overgieten met kokend water.
     

     

    Bruineren

     
    Het licht kleuren van groenten (bv. ui) waardoor smaakstoffen vrij komen
     

    10-01-2007 om 20:55 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Tofu,  Volwaardige Vleesvervanger

    f-tofur.jpg (62640 bytes)

    De hierboven afgebeelde gerookte tofu is vooral in natuurvoedingswinkels te verkrijgen. Ook verkrijgbaar is tofu naturel of met provençaalse kruiden. Gewone tofu is in vrijwel iedere supermarkt en toko te verkrijgen.

     

    Al eeuwenlang (sinds 500 jaar voor onze jaartelling) wordt in China, Japan en andere Aziatische landen tofu gebruikt als eiwitbron in plaats van vlees. Tofu wordt gemaakt van sojabonen.  De sojaboon (Glycine maximus) is inheems in het noorden van China. Geholpen door de boeddhistische doctrine van het vegetarisme verspreidde hij zich snel door heel China. Tot de 17e eeuw was de sojaboon in Europa onbekend  en ook in Amerika werd er nauwelijks aandacht aan besteed. De commerciële belangstelling voor de boon werd gewekt toen men ontdekte dat hij een bijzonder hoog eiwitpercentage bevat van maar liefst 40%. Jammer genoeg wordt het overgrote deel van de sojaoogst gebruikt als veevoer, terwijl hij dus veel efficiënter direct door mensen geconsumeerd kan worden. (zie ook wereldvoedselsituatie). Ook de spruiten/kiemen van de sojaboon, een soort taugé, kunnen worden toegepast bij diverse gerechten. Omdat de bereiding van tofu lijkt op het proces van kaas maken, wordt tofu ook wel ‘sojakaas’ genoemd. De sojabonen worden grondig gewassen, gekweekt en tot kookpunt verhit. Vervolgens wordt dit mengsel heel fijn vermalen en gezeefd. Aan de zo verkregen sojamelk wordt een stremsel toegevoegd. Dit is geen dierlijk stremsel, zoals bij kaas (stremsel uit de maag van dode kalveren), maar bestaat uit een van nature voorkomend mineraal (gesteente/zout, nl. calciumsulfaat, calciumchloride). Tofu is een gezonde vleesvervanger, niet alleen vanwege het hoge eiwitgehalte, ook het vetgehalte is laag en het bevat, zoals alle plantaardige produkten, geen cholesterol.

    Tofu is neutraal van smaak. Met behulp van zout, kruiden, specerijen, tamari, shoyu, sambal, ketjap of tomatenpuree kunt u tofu op smaak brengen. Lekker is om tofu gedurende enkele uren koel weg te zetten in een marinade. Tofustukjes kunt u ook verwerken in soep en ragout. Eenmaal uit de verpakking gehaald, kunt u tofu het beste onder water in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren en binnen 2-3 dagen gebruiken.

    Er is ook ‘Tofu gerookt’. Na de bereiding wordt de tofu gerookt met behulp van een geavanceerde methode waarbij geen schadelijke verbrandingsstoffen kunnen ontstaan. Rooktofu is heerlijk als vervanging voor gerookte worst in diverse winterse stamppotten. Naast deze tofu-produkten is er een kant & klaar heerlijk gekruide tofu in blokjes gesneden: Tofu saté. Deze hoeft u enkel op te warmen of te verwerken in ragoûts of sauzen. Eventueel kunt u ze ook bakken in hete olie. Alle tofu produkten zijn koelprodukten en vindt u in het koelvak van uw natuurvoedings- of reformwinkelier of supermarkt en zijn overal verkrijgbaar van biologische teelt. D.w.z. dat deze verbouwd zijn zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en ook zonder toepassing van genetische manipulatie. Het EKO-keurmerk is een garantie voor biologische kwaliteit.

    Gebakken tofoe Benodigdheden voor 4 personen:
  • 60 ml plantaardige olie
  • 600gr stevige tofoe, uitgelekt in blokjes van 2 cm.
  • 2 tl sambal oelek of chilipasta
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400gr verse oosterse paddestoelen ( shii-takes, oesterzwammen of gewone champignons) in plakjes.
  • 300gr peultjes
  • 60ml ketjap manis
     
    Bereiding:
  • Breng in een grote pan water aan de kook.
  • Kook de rijst 12 minuten en roer af en toe.
  • Laat hem goed uitlekken.
  • Laat intussen een wok gloeiend heet worden.
  • Doe er 2 el pindaolie in en bedek de bodem en zijkanten van de wok ermee.
  • Voeg de tofoe in twee porties toe en roerbak hem 2-3 minuten aan alle kanten, of roerbak tot de tofoe licht gebruind is.
  • Schep hem op een bord.
  • Verhit de rest van de olie in de wok, doe de sambal oelek, knoflook, paddestoelen, peultjes erbij en roerbak het geheel 1-2 min., of tot de groenten bijna gaar, maar nog wel knapperig zijn.
  • Schep de tofoe weer in de wok, voeg de ketjap manis en als je het in huis hebt, een beetje sesamolie toe en roerbak alles 1 minuutje, of tot het geheel doorgewarmd en goed gemengd is.
    TIP: Dien het gerecht op met de rijst.
  • 07-01-2007 om 22:49 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blinde vinken van groene kool met vis en garnaaltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Blinde vinken van groene kool, gevuld met vis en garnalen

    Ingrediënten voor 4 personen

    • 8 bladeren van groene kool, gewassen
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1 middelgrote ui, gehakt
    • 100 g visfilets (kleine tong, zeewolf, ...), grof gehakt
    • 150 g tijgergarnalen (middelgroot), grof gehakt
    • 100 g quinoa, gekookt
    • 1 ei Omega-3
    • 1/2 koffielepel parfum 5 Chinese kruiden
    • 1 koffielepel sesamolie
    • 3 eetlepels gehakte koriander
    • 1 (240 g netto) tomaten in blokjes, in sap
    • schil van 1 citroen
    • sap van 1/2 citroen
    • 2 sjalotten, gehakt
    • 1 teentje knoflook, gehakt
    • zout, peper

    Bereiding: Blinde vinken van groene kool, gevuld met vis en garnalen

    1. Leg de koolbladeren in de korf van de stoomkoker. Laat 3 min. koken. Koel af in ijswater om het koken te stoppen.
    2. Verhit in een bakpan 1 eetlepel olijfolie. Fruit de ui en de look op een matig vuur. Breng op smaak met zout en peper. Voeg daarbij de visfilets, de garnalen, de quinoa, het ei en het 5-kruidenparfum toe. Meng alles en laat 2 min. stoven. Haal van het vuur en voeg de koriander en de sesamolie toe. Zet opzij.
    3. Spreid de koolbladeren uit op een snijplank. Verdeel de vulling over de bladeren. Vouw de buitenranden naar binnen en rol de bladeren op.
    4. Leg de rolletjes in de korf van de stoomkoker en laat 8 tot 10 min. koken.
    5. Verhit de resterende olijfolie in een steelpannetje. Fruit de sjalotten. Voeg de tomaten, de citroenschil en het citroensap toe. Breng op smaak met zout en peper. Zet een deksel op de pan. Laat 5 min. sudderen op een zacht vuurtje.
    6. Verdeel de rolletjes over de borden. Overgiet met de tomatenmousse.

    Garnituur:
    3 eetlepels gehakte koriander

    Serveertip:
    Lekker met quinoa, basmatirijst of Chinese noedels.

    Slim bekeken:
    Snij de heel dikke nerven van de groene kool door, zodat u de bladeren gemakkelijker kunt dichtvouwen.

    Een gezond extraatje:
    Groene kool is niet alleen rijk aan vezels, hij bevat ook indolen: elementen die het spijsverteringskanaal zouden beschermen. De vulling op basis van vis en garnalen moet zeker niet onderdoen voor bereidingen op basis van gehakt vlees: ze is minstens even voedzaam, en bovendien bevat ze veel minder vetten. Resultaat: amper 220 kcal per portie.

    07-01-2007 om 22:20 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    04-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vandaag gaan we een de vegetarische kant op maar ook lekker!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Champignontaartjes


    Benodigdheden voor 4 personen
    :
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten versnipperd
  • 1 preistengel in ringen gesneden
  • 2 teentje look geperst
  • 1 kg champignons in partjes gesneden
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • 4 eetlepels gehakte peterselie
  • 3 dl room
  • 4 vellen bladerdeeg
  • 1 eidooier losgeklopt om te bestrijken
  • Balsamico azijn

    >
    Bereiding
    :
  • Stoof sjalot, look en prei aan in olijfolie. Bak de champignons mee aan. Voeg de tijm toe en laat alles nog even stomen.
  • Voeg de room toe en laat alles inkoken (10 minuten).
  • Kruid het geheel met peper en zout, voeg de gehakte peterselie toe en een Balsamico azijn.
  • Verdeel de vulling over 4 ovenpotjes.
  • Snij uit het bladerdeeg 4 cirkels die net iets groter zijn dan de potjes.
  • Bestrijk de rand van de potjes met een beetje losgeklopt ei, leg het deeg erop en duw het aan.
  • Bestrijk de rest van het deeg met de rest van de eidooier en bak de taartjes 20-25 minuten op 180°C.
  • 04-01-2007 om 22:31 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cocktails met Alcohol
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    cocktails met alcohol

     

    White rose

    Per glas
    2 cl gin
    1cl sinaasappelsap
    1 cl limoensap
    1 theelepel basterdsuiker
    1/2 losgeklopt eiwit
    ijsblokjes

    Doe de gin, het sinaasappelsap, de limoensap, de suiker en het eiwit in een shaker met ijsblokjes. Schud flink tot het drankje is opgelost. Zeef het in een cocktail glas en garneer met een cocktailkers op een prikker.


     

    White lady

     

     


    Per glas
    grenadinesuiker
    2 cl gin
    1 cl cointreau
    1 cl citroensap
    1/2 losgeklopt eiwit
    ijsblokjes

    Zet een cocktailglas 10 minuten in de koelkast..Doe de gin, de cointreau, de citroensap en het eiwit in met ijsblokjes. Schud flink tot het drankje goed is gekoeld en het eiwit tot schuim is geklopt. Zeef het in een gekoeld cocktailglas.


     

    Pinky

     

     


    Per glas
    4 cl vodka
    4 cl ananassap
    ijsblokjes
    2 cl bosaardbeienlikeur
    tonic om bij te vullen
    1 physalis (ananaskers)

    Doe een paar ijsblokjes in de shaker en giet er de vodka en de ananassap bij. Schud flink tot het drankje goed gekoeld is. Zeef het in een flûte. Giet er aardbeienlikeur in en vul bij met een goed gekoelde tonic. Snijd het kapje van een ananaskers in lans de nerven en maak er een ster van. Zet die op de rand van het glas.


     

    Bloody mary

     

     


    Per glas
    ijsblokjes
    zwarte versgemalen peper
    3 druppels worcestershiresaus
    2 druppels tabasco
    sap van1/4 limoen
    selderijzout
    2 cl vodka
    6 cl tomatensap
    een blaadje bleekselderij

    Doe een paar ijsblokjes in een mengglas en voeg de vers gemalen zwarte peper toe. Giet de vodka en de tomatensap erbij en roer goed met een roerstokje tot het drankje goed gekoeld is. Zeef het in een wijn of whiskyglas en garneer met een blaadje selderij.


     

    Mahattan

     

     


    Per glas
    ijsblokjes
    4 cl Amerikaanse whisky
    2 cl droge vermouth
    2 druppels angostura
    een stukje citroenschil

    Doe een paar ijsblokjes in een mengglas en giet de whisky, de vermouth en de angostura erbij. Meng alles met een roerstokje tot het drankje gekoeld is.Zeef het in een cocktailglas en laat er een stukje citroen in dwarrelen


    Pina colada

     

     


    Per glas
    1 baby ananas
    4 cl witte rum
    2 theelepels crème of coconut
    3 druppels angostura
    ijsblokjes

    Snijd het kapje van de ananas, Schil de rest verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in blokjes.Doe de rum, de kokoscrème, de helft van de ananasblokjes en de angostura in een mixer en pureer alles tot schuim.Voeg de ijsblokjes toe en laat nog even meedraaien om ijsgruis te krijgen.Giet over in een groot glas.Maak een gaatje in het ananashoedje, steek er een rietje door en zet het op het glas.

    23-12-2006 om 20:41 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Irish Coffee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Irish Coffee

     

    Ingrediënten:

    whisky
    bruine suiker
    espresso (of sterke koffie)
    mokkaboontjes
    cacaopoeder
    1/4 l slagroom

    Bereiding:

    Sla de slagroom lobbig.Verwarm per glas 2 cl whisky en 1 eetlepel bruine suiker. Verdeel dit over de glazen en giet de koffie erover. Laat de slagroom via de bolle kant van een lepel in de glazen lopen. Strooi er wat cacaopoeder over. Serveren met de mokkaboontjes

    23-12-2006 om 20:04 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dessert - pannekoeken met ijs en aardbei jam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Crêpes gevuld met ijs en aardbeien jam

     

    Ingrediënten:

    Voor de crêpes
    120 gram bloem
    snufje zout
    30 gram suiker
    3eieren
    3 dl melk
    60 gram boter
    Boter voor te bakken
    roomijs
    1 pot aardbeienjam
    plastic folie
    zakje geschaafde amandelen
    1/4 liter slagroom
    suiker voor de slagroom

    Bereiding:

    Zeef de bloem met het zout in een kom en voeg de suiker toe.Klop de eieren er geleidelijk door, dan de melk om een glad beslag te krijgen Smelt de boter, even laten afkoelen dan door het beslag kloppen.Verhit de olie, bak de flensjes aan de beide kanten goudgeel.Laat ze afkoelen.Leg op elke crêpe een bolletje ijs en een theelepeltje aardbeienjam.En rol ze zo strak mogelijk op.Wikkel ze elk apart in plastic folie en leg ze in de vriezer tot gebruik.Sla intussen de slagroom en de suiker naar smaak stijf. Als u de crêpes gaat gebruiken haal de folie er af.Verwarm de crêpes in de koekenpan met een klein klontje boter op een heel laag vuurtje zodat het ijs niet smelt.Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan. Verdeel de crêpes over de borden garneer de slagroom er op heen en strooi de geroosterde amandelen er over.
    Eet smakelijk.

    23-12-2006 om 19:54 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voorgerecht met zalm met witloof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    salade van gerookte zalm met wit lof

     

    Ingrediënten:

    4 struikjes witlof
    1 appel
    3 hard gekookte eieren
    200 gram gerookte zalm
    4 eetlepels zure room
    4 eetlepels mayonaise
    1 theelepel mosterd
    3 eetlepels fijngeknipte bieslook

    Bereiding:

    Haal van de struikjes witlof 20 blaadjes af. Was Deze en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de rest van de lof in smalle stukjes.Was ook deze en laat goed uitlekken.Schil de appel en haal het klokhuis er uit,en snijd de appel in stukjes. Pel de eieren en hak ze fijn. Snijd de zalm in reepjes. Meng de gesneden witlof met de appel, eieren, zalm, zure room, mayonaise, de mosterd en de helft van de bieslook.Schep de salade in het midden van de borden.Leg de blaadjes witlof als een waaier er omheen. Strooi de rest van de bieslook erover.
    Eet smakelijk.

    23-12-2006 om 19:41 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.entrecotes op feestelijke wijze- hoofdgerecht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ENKEL HOOFDGERECHTEN VOOR FEESTDAGEN

    Entrecotes voor 4 personen

    Ingrediënten:

    4 sjalotjes
    50 g boter
    100 g magere spekblokjes
    1 eetlepel bloem
    1 takje tijm
    3 dl vleesfond
    2 dl rode wijn
    4 entrecotes
    zout en versgemalen peper
    2 eetlepels fijngehakte peterselie

    Bereiding:

    Sjalotjes pellen en in vieren snijden. De sjalotjes in een klein beetje wijn laten marineren. In de koekenpan 1 eetlepel boter smelten. Op laag vuur spekblokjes licht uitbakken. Sjalotjes toevoegen en rondom lichtbruin bakken. De bloem erdoor roeren en ongeveer 4 minuten mee warmen. Geleidelijk de tijm, vleesfond en 1/2 dl wijn toevoegen. Al roerend aan de kook brengen en ongeveer 15 minuten zachtjes laten koken.In de koekenpan rest van boter verhitten. Entrecotes in ongeveer 5 minuten bruin en van binnen rosé bakken, halverwege keren. Vlees op schaal leggen en bestrooien met zout en peper. Door warme saus rest van wijn roeren. Saus op smaak brengen met zout en de versgemalen peper. De saus over vlees scheppen. Bestrooien met peterselie.
    Eet smakelijk.

    23-12-2006 om 19:33 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.genoeg gewerkt voor vandaag nu even ontspannen!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn andere hobby is muziek daarom een paar mooie kerstliedjes, klik op afbeelding om het muziekstukje te horen

    20-12-2006 om 19:04 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.varkenshaasje eens anders maar lekker!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten

    1 bakje Remia Warme Schenksaus Stroganoff

    1dikke varkenshaas van 400-500 g

    ½ eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden

    4 eetlepels olijfolie

    zout, versgemalen peper

    1 rode paprika, in reepjes

    1 gele paprika, in reepjes

    1 teen knoflook

    Bereiding

    Snijd het varkenshaasje in plakken 6 van 2 ½ cm dik. Roer de kruiden door de olie en bestrijk de plakjes dun met de kruidenolie. Rooster de plakken varkenshaas in een hete grillpan in 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege. Verhit intussen de rest van de kruidenolie in een hapjespan en bak de reepjes paprika in 3-4 minuten zachtjes gaar. Pers de teen knoflook erboven uit en voeg zout en peper naar smaak toe. Verwarm intussen de stroganoffsaus 3 minuten in de magnetron op 360 Watt.
    Strooi wat zout en peper over de gegrilde plakjes vlees en leg ze op vier warme borden. Schenk de stroganoffsaus erover en schep de paprikareepjes erop. Lekker met sperziebonen en aardappelpuree.

    20-12-2006 om 14:49 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gegrilde meloen met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorbeeld van een voorgerechtje

    Ingrediënten

    1 kleine gekoelde meloen

    6 plakken rauwe ham

    Bereiding

    Verwarm de grill voor.

    Snij de meloen door midden en schep de pitjes eruit.

    Snij de meloen in 6 parten en schil deze.

    Wikkel de parten voorzichtig in de plakken ham.

    Zet de parten onder een zeer hete grill, zodat de ham knapperig wordt en de meloen koud blijft.

    Direct serveren.




    20-12-2006 om 12:39 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat eten we vandaag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag moest het hier snel gaan daarom kozen wij voor :

    Spaghetti met Spekjes en Kaas

    Aantal personen: 2

    ·        250 gram spaghetti

    ·        versgemalen peper

    ·        100 gram mager rookspekblokjes

    ·        1 ei

    ·        1/8 liter room

    ·        50 gram Parmezaanse kaas

    Kook de spaghetti beetgaar volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
    Bak ondertussen de spekblokjes zachtjes krokant in een droge koekenpan, laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Klop het ei los met de room en roer er 2 eetlepels kaas door.
    Laat de spaghetti in een vergiet goed uitlekken en doe ze dan weer terug in de pan. Roer het roommengsel en de spekjes erdoor, blijf roeren tot alles door en door heet is. Breng het gerecht op smaak met versgemalen peper en serveer direct met de rest van de Parmezaanse kaas.

    19-12-2006 om 22:37 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aardappel halloumi schotel met varkenskoteletjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aardappel halloumi schotel met varkenskoteletjes ,ingredienten voor 4 personen

    • 12 vastkokende aardappelen
    • 200 g Halloumi pitta
    • 2 takjes rozemarijn
    • 1 potje tomatentapenade
    • zeezout
    • zwarte peper
    • 2 eetlepels groene olijventapenade
    • 1 ui gehakt
    • 4 tomaten
    • 4 varkenskoteletten
    • Bertolli olijfolie extra zuiver
    Bereiding: Aardappel halloumi schotel met varkenskoteletjes

    1. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van 1,5 cm.
    2. Schik ze in een overschaal en voeg er olijfolie, tomatentapenade en rozemarijn aan toe. Kruid met zout en peper. Bak ze ongeveer 40 minuten op 200° - 220°C en voeg er de Halloumikaas aan toe. Bak ze nog een vijftal minuten.
    3. Bak het varkensvlees aan beide kanten en kruid met peper en zout.
    4. Stoof de uiblokjes in olijfolie, voer er de olijventapenade en de gesneden tomaten aan toe.
    5. Laat alles 10 minuten sudderen en leg het varkensvlees in de saus.
    6. Serveer met de aardappelen.

    19-12-2006 om 00:00 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oesters natuur en gegratineerd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Oesters natuur en gegratineerd
    Benodigdheden voor 4 personen
    :
  • 12 platte oesters
  • 12 holle oesters (creuse)
  • 1 citroen
  • 3 eigelen
  • 4 eetlepels champagne
  • 4 eetlepels oestersap
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels half opgeklopte room
  • 1 sjalotje versnipperd
  • Klontje boter

    Bereiding:
  • Open de creuse oesters en vang het sap op.
  • Haal ze uit.
  • Versnipper de sjalot en stoof die aan in boter.
  • Stoof de oesters mee aan zodat ze lichtjes garen.
  • Leg een dikke laag aluminiumfolie op een ovenschaal en schik er de schelpen op zodat ze recht blijven staan.
  • Leg de gegaarde oester in de schelp.
  • Klop een sabayon van de eigelen, champagne en het oestersap.
  • Roer de opgeklopte room onder de sabayon en kruid die af met peper, zout en een beetje citroensap.
  • Schep de sabayon over de oesters en gratineer ze onder de gril.
  • Open ondertussen de platte oesters en kruid ze met peper en citroensap.
  • Schik ze op een mooi diep bord gevuld met grof zeezout zodat ze mooi recht blijven staan.
  • 16-12-2006 om 17:38 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    15-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kip met franse kaas,ham,pasta,druiven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vrij eenvoudig gerecht en snel klaar(10-30min)

    Kip met franse kaas en ham, pasta met chasselasdruiven

    Ingrediënten voor 4 personen"

    • 200 g Chasselas druiven
    • 4 hoevekippenlapjes
    • 8 plakjes rauwe ham Superano
    • Franse kaas Emmental
    • bloem
    • ei
    • paneermeel
    • 500 g PANZANI tagliatelle
    • 100 g boter
    • 1/2 bussel salie
    • zout en peper
    • 4 dl rode wijn  Merlot 2005 (aanbevolen)
    • 2 eetlepels kristalsuiker
    Bereiding: Kip met franse kaas en ham, pasta met chasselasdruiven

    1. Snij de kippenlapjes in 8 dunne plakjes
    2. Leg hierop eerst de kaas en dan de ham. Maak het geheel vast met cocktailprikkers.
    3. Dop ze eerst in de bloem, dan in het ei en vervolgens in het paneermeel.
    4. Bak ze goudbruin rondomrond in boter en olie.
    5. Kook de wijn met suiker in tot lichte siroop, voeg er op het laatste de Chasselasdruiven bij.
    6. Kook de pasta gaar en laat uitlekken.
    7. Meng de pasta met boter en salie. Kruid met peper en zout.
    8. Serveer de kip met pasta en de wijnbereiding.

    15-12-2006 om 23:49 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een voorbeeld van volledig kerstmenu

    Aperitief - Warme Wijn

    U heeft nodig:
    2 flessen zoete Spaanse wijn - 1 citroen - 12 kruidnagels


    Giet de wijn in een pan. Boen de citroen goed schoon en prik er met een aardappelschilmesje 12 gaatjes in. Steek in elk gaatje een kruidnagel. Leg de citroen in de wijn.

    Maak de wijn warm, maar let op want de wijn mag absoluut niet aan de kook komen. Laat de wijn een hele dag op de spaarbrander trekken. Verwijder dan de citroen.

    Schenk de warme wijn in kleine (ter grootte van een portglas) hittebestendige glazen.

    Gevulde scholrolletjes

    Voor 4 personen heeft u nodig:
    1 pakje met 4 stuks scholrolletjes gevuld met zalmmousse van Vis Marine (wellicht ook verkrijgbaar van Iglo) uit de diepvriezer - 1 pakje Knorr vissaus - 8 kerstomaatjes - 4 krabsticks (surimi’s) - ca. 20 garnalen - 4 blaadjes sla of toefjes veldsla.

    Bereid de scholrolletjes en de vissaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
    Leg in het midden van 4 bordjes een scholrolletje, lepel er wat saus omheen en garneer met de kerstomaatjes, surimi, garnalen en (veld)sla. Serveer de rest van de saus er apart bij.

    Geef er warm geroosterd brood en bolletjes roomboter bij.


    Avocadosoep met garnalen

    Voor 4 personen heeft u nodig:
    2 rijpe avocado’s - 600 ml kippenbouillon (vers, uit een pot of van een bouillonblok) - 100 ml room - 50 ml droge sherry - wat citroensap - 100 gram gepelde garnalen - 1 eetlepel gehakte dille (vers, gedroogd of uit de diepvries) - peper


    Snijd de avocado’s doormidden en wip de pit eruit. Lepel het vruchtvlees uit de schil en pureer dat. Breng de bouillon aan de kook en voeg avocadopuree, room, sherry, citroensap en de garnalen toe. Breng de soep al roerende net tegen de kook aan. De soep mag beslist niet meer koken! Breng eventueel op smaak met wat peper. Bestrooi de soep pas op het allerlaatste moment met de dille.


    Victoriabaars met dille-vissaus

    Voor 4 personen heeft u nodig:
    4 mooie Victoriabaarsfilets - viskruiden - pakje Knorr vissaus met dille - 4 schijfjes citroen - 4 takjes dille of peterselie - enkele blaadjes sla of toefjes veldsla.


    Verwarm de over tot 200 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat, vet dat licht in en leg hierop de visfilets. Wrijf wat olijfolie over de filets en bestrooi ze met viskruiden. Bak de filets in 15-20 minuten gaar. Bereid de dille-vissaus volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
    Schik de Victoriabaarsfilets op een mooie voorverwarmde schaal, leg wat sla of veldsla rondom de filets en garneer elke filet met een schijfje citroen en een takje dille of peterselie. Lepel wat saus over de filets en geef de rest van de saus er apart bij.


    Pittige aardappelpuree

    Voor 4 personen gaat u als volgt te werk:

    Bereid aardappelpuree zoals u gewend bent (zelfgemaakt, uit de diepvries of van een pakje). Bak een fijn gesnipperd uitje en een handje rode paprikablokje in wat olijfolie glazig en meng dit door de aardappelpuree. Klop er ook een klontje roomboter door. Breng zonodig op smaak met wat peper. Laat de puree onder de grill even bruinen.


    Chocoladefondue

    Voor 4 personen heeft u nodig:
    2 bananen - 100 gr witte druiven - 100 gr blauwe druiven - 2 schijven ananas - 4 plakken cake - 8 coctailkersjes - 250 gram pure chocolade - 1/8 l slagroom.


    Pel de bananen en snijd ze in plakjes. Snijd de cake in blokjes en de ananasschijven in stukjes. Verdeel het fruit over 4 schaaltjes en de cake over 4 kleine bordjes.

    In fonduepan (of vuurvaste schaal) chocolade breken. Slagroom toevoegen. Op zacht vuur chocolade al roerende smelten. Réchaud aansteken, op tafel zetten en de fonduepan erop zetten. Zet bij elk bord een schaaltje fruit en een bordje cake.

    Eetwijze: Stukje fruit of cake aan fonduevork steken en in de chocoladefondue dopen.


    Kruidige koffie

    Voor 4 personen heeft u nodig:
    ca. 20 gr. gemalen koffie (snelfiltermaling) - 1½ theelepel koekkruiden - mespunt kaneelpoeder - snufje zout


    In een kom koffie, koekkruiden, kaneel en zout door elkaar scheppen. Koffiemengsel overdoen in filterzakje. Met 4 dl water op de gebruikelijke wijze koffie zetten.
    Serveren met vloeibare honing en koffieroom.

     

    15-12-2006 om 00:00 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongrolletjes met zalm en druivensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tongrolletjes met zalm en druivensaus

    Ingrediënten voor 4 personen

    • 12 tongfilets
    • 300 g verse zalmfilets
    • 15 g boter
    • 4 soeplepels witte wijn
    • fijngehakte peterselie
    • 1 potje hele gepelde druiven zonder pitjes
    • 20 cl room
    • zout en peper
    • 1 koffielepel bouillonpoeder
    • 2 koffielepels maïszetmeel (maïzena)
    Bereiding: Tongrolletjes met zalm en druivensaus

    Dep de tongfilets droog, snij de zalm in 12 stukjes en leg op de gladde kant van elke tongfilet een stukje zalm. Rol strak op en zet met een prikker vast.
    Laat de boter smelten in een ruime pan.
    Leg de tongrolletjes erin en giet er wijn of verdund citroensap bij.
    Dek de pan af en laat de rolletjes in ca. 7 minuten zachtjes garen op een heel laag vuur.
    Neem de vis uit de pan, breng op smaak met zout en peper.
    Laat voor de saus de druiven uitlekken, vang het sap op en breng 1 1/2 dl van het sap met de room aan de kook.
    Roer het maïszetmeel met een lepel water tot een glad papje. Roer dit met het bouillonpoeder, zout en peper door de saus. Blijf roeren en laat indikken.
    Roer de druiven vlak voor het serveren door de saus.
    Versier rijkelijk met peterselie.
    Lekker met gekookte krielaardappeltjes en peultjes of worteltjes

    13-12-2006 om 12:33 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tips voor magnetron
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Handige magnetrontips
     
     
    * LIEVER GEEN ZOUT. Zout veroorzaakt waterdruppels die microgolven aantrekken waardoor schroeiplekken ontstaan. Gebruik zout daarom pas na de bereiding.

    * TUINKRUIDEN DROGEN. Droog alleen tuinkruiden in kleine hoeveelheden tussen een dubbele laag wit keukenpapier. Reken 2-4 min. op 100% (700 watt).

    * PLASTIC FOLIE. Gebruik altijd speciaal magnetronfolie omdat die beter bestand is tegen hoge temperaturen en dus niet zal smelten.

    * SERVIESGOED MET EEN BARST. Ook het vocht in een barst wordt verwarmd waardoor serviesgoed spontaan doormidden kan breken.

    * AFSCHERMEN. Omwikkel halverwege de bereiding dunne delen van het voedsel strak met aluminiumfolie. Zo worden die delen niet te gaar.

    * FOLIE NIET TEGEN DE WAND. Neem altijd kleine stukjes aluminiumfolie en zorg ervoor dat het folie de wanden niet raakt.

    * BABYVOEDING. Verwijder van een potje babyvoeding altijd het deksel. Roer het vlak voor gebruik goed door. Reken voor een potje van 200 gr. ca. 1 min.

    * OPWARMEN VAN PASTA. Reken voor 200 gr. 4 min. op 100% (700 watt) en roer de pasta halverwege los.

    * VEILIG OPWARMEN. Het is belangrijk dat het voedsel overal even warm wordt om bacterien te doden. Verwarm dus liever wat langer op een lagere stand, bijv. 70% (500 watt) dan kort op de hoogste stand, 100% (700 watt) en schep het halverwege goed door.

    * MINDER SCHERP. Knoflook wordt zachter van smaak door het gepelde teentje eerst in een ovenvast schaaltje 20-30 sec. op 100% (700 watt) te verwarmen.

    * GELATINE OPLOSSEN. Knijp de in ruim koud water geweekte gelatine uit en los het in een schaaltje in 10-20 sec. op 100% (700 watt) op.

    * IJS UIT DE VRIEZER. Verwarm 1/2 ltr. ijs in de verpakking 30-60 sec. op 30% (210 watt) om het schepklaar te maken.

    * MEER SAP. Citrusvruchten geven meer sap wanneer ze voor het uitpersen kort (10 sec.) op 100% (700 watt) worden verwarmd. Laat ze daarna enkele min. liggen.

    * KEUKENPAPIER. Alleen wit keukenpapier is geschikt voor de magnetron, van gekleurd papier geeft de verf van de decoraties af.

    * BROOD UIT DE VRIEZER. Leg de sneetjes naast elkaar op een stukje wit keukenpapier en reken per sneetje 10 sec. op 100% (700 watt). Het brood droogt niet uit als de kern nog enigszins bevroren is.

    * RIJPEN VAN KAAS. Wanneer Franse kaas nog niet "loopt" kan het rijpingsproces in de magnetron worden versneld. Reken voor een stukje kaas van 200 gr. 203 min. op 50% (350 watt) en laat de kaas 10 min. rusten.

    * CARAMELLISEREN. Doe 50 gr. suiker en 3 eetl. water in een glazen litermaat, breng het in 45 sec. op 100% (700 watt) aan de kook, roer tot de suiker is opgelost en laat de siroop in 2-3 min. op 100% (700 watt) bruin worden.

    * CHOCOLADE SMELTEN. Smelt voor chocolademousse een reep chocolade (80 gr.) in 1,5-2 min. op 100% (700 watt). Breek de chocolade in stukjes en roer halverwege om.

    * WELLEN. Breng vruchten in ruim water op 100% (700 watt) net tegen de kook aan en laat de vruchten afgedekt 15-30 min. staan.

    * ROOSTEREN VAN NOTEN. Leg noten naast elkaar in een ondiepe ovenvaste schaal en verwarm ze onafgedekt 5 min. op 100% (700 watt). Schep de noten tussendoor enkele malen om.

    * SOEPELE GROENTEBLADEREN. Maak groentebladeren, voor het vullen, zacht door ze tussen keukenpapier op 100% (700 watt) te verwarmen. Reken per blad 20-30 sec.

    * MAGNETRONKRUIDEN. Speciale kruiden zorgen ervoor dat het voedsel een kleurtje krijgt. Kies 't liefst magnetronkruiden zonder zout.

    * TIJD. De bereidingstijd wordt bepaald door de hoeveelheid voedsel. 1 aardappel is in 4 min. gaar, 2 aardappels in 8 min. en 10 aardappels in 40 min.

    * GEHAKT ONTDOOIEN. Om te voorkomen dat gehakt bij het ontdooien gaar wordt, moet het ontdooide gehakt steeds van de rand worden weggehaald.

    * MINDER VET SPEK. Spek wordt krokant door de plakjes tussen een dubbele l aag wit keukenpapier enkele min. op 100% (700 watt) te verwarmen. Het vet wordt door het papier opgenomen

    12-12-2006 om 18:24 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Magere runderlapjes op grootmoeders wijze

    Ingrediënten
    • 4 Magere runderlappen
    • 50 g boter (of margarine)
    • 1 ui
    • 2 eetlepels tomatenpuree
    • 1 eetlepel azijn
    • 1 laurierblaadje
    • 2 kruidnagels
    • 1 plakje ontbijtkoek
    •  snufje zout
    •  snufje peper

    Voorbereidingstijd: 5 minuten
    Bereidingstijd: 120 minuten
    Bereiding
    1. Smelt de boter in een braadpan en braad het vlees op hoog vuur rondom aan.
    2. Snijd de ui fijn en laat deze op een matig vuur meefruiten.
    3. Vermeng de tomatenpuree met de azijn en voeg dit samen met het laurierblaadje en de kruidnagels toe.
    4. Giet er 2 dl warm water bij langs de rand van de pan. Voeg een verkruimelde plak ontbijtkoek toe en laat het vlees op een laag vuur met het deksel op de pan in ± 120 minuten gaar stoven.
    5. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.

    Lekker met gekookte aardappels en sperzieboontjes.








    12-12-2006 om 17:26 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eend met sesamzaad,coulis van mango
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Brochettes van eend met sesamzaad, coulis van mango

    Ingrediënten voor 4 personen"

    • 1 eendenfilet van 300 g
    • 4 eetlepels sojasaus
    • 1 koffielepel bruine suiker
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 2 koffielepels geraspte gember
    • 1 mango, gepeld en ontpit
    • 1 teentje look, fijngehakt
    • 1 koffielepel koolzaadolie
    • 2 eetlepels rijstazijn
    • 1 eetlepel sesamzaadjes
    • schil en sap van 1 limoen
    • cayennepeper
    • zout
    • Versiering: jonge, fijngesneden uitjes

    Bereiding: Brochettes van eend met sesamzaad, coulis van mango

    1. Verwijder het laagje vet van de eendenfilet. Plaats de filet 20 minuten lang in de diepvriezer.
    2. Snij de filet in de lengte, in fijne sneetjes. Zet opzij.
    3. Marinade: meng in een kom de sojasaus, de suiker, de olijfolie en de gember.
    4. Leg de sneetjes eendenfilet in de marinade en laat 15 minuten marineren op kamerteperatuur.
    5. Coulis van mango: pureer de mango en de look met behulp van een keukenrobot, en voeg ondertussen de koolzaadolie, de rijstazijn, de schil en het sap van de limoen en de cayennepeper toe. Voeg zout toe.
    6. Prik de gemarineerde sneetjes eendenfilet op houten brochettes.
    7. Verwarm de grill voor.
    8. Grill de brochettes 1 minuut aan iedere zijde. Bestrooi met het sesamzaad.
    9. Versier de coulis met de jonge uitjes.
    10. Verdeel de brochettes over de borden. Dien op met de coulis van mango.

    Het gezond extraatje:
    Met slechts 152 kcal en 1 g verzadigde vetzuren per portie is dit het perfecte aperitiefhapje dat uw eetlust zal stimuleren.

    Variant:
    U kunt de brochettes ook met kip klaarmaken.

    10-12-2006 om 23:35 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit en groenten gezond!!!!!



    Iedereen weet dat groenten en fruit goed zijn voor ons. Het best eten we 5 porties groenten en fruit per dag om een gezonde en evenwichtige voeding te garanderen. Groenten en fruit zijn namelijk niet alleen arm aan vetten, ze zijn ook een bron van vezels, vitaminen, mineralen, oligo-elementen en anti-oxiderende stoffen.

    Eet niet zomaar 5 maal per dag groenten en fruit.

    Hier enkele regels waarmee u rekening moet houden:

    1. Verse groenten en fruit staan natuurlijk centraal in onze grote actie «5 maal per dag». Als voornaamste bron van vitaminen en mineralen zijn ze onmisbaar in onze dagelijkse voeding. U bewaart groenten en fruit best in de groentebak van uw koelkast, omdat ze onder invloed van licht en warmte snel vitaminen verliezen. U doet er dus goed aan regelmatig uw mandje bij te vullen.
    2. Ook voorgesneden groenten en fruit, en gesteriliseerde of verse fruitsappen
      maken deel uit van onze campagne. Hun voedingswaarde is vergelijkbaar.
    3. Diepvriesproducten en conserven zijn vooral zeer praktisch (gemakkelijk te bewaren) en helpen mee om de doelstellingen van onze actie te bereiken.

    5 redenen om meer groenten en fruit op uw vork te nemen.       Eet 5 maal per dag
          groenten en fruit:

    • ze zitten boordevol
      natuurlijke vitaminen
    • ze verhogen de aanvoer
      van voedende vezels
    • ze voeren anti-oxiderende
      stoffen aan
    • ze verminderen gevoelig
      uw vetverbruik
    • ze voegen kleur en smaak
      toe aan uw gerechten
          Pas deze 5 kleine tips
          elke dag toe:
    • begin elke dag met een vers stuk fruit of een glas vers fruitsap
    • combineer vlees of vis altijd
      met gestoofde groenten
    • denk aan warme soep in de winter en koude soep in de zomer
    • eet rauwkost bij één van
      uw maaltijden
    • kies bij voorkeur voor een
      dessert met fruit

    5 tips die wij u aan de hand doen.

    Deze zeer handige tabel wijst u op de voornaamste voedingswaarden van groenten en fruit. Hou ze in uw keuken goed binnen handbereik.

    Fruit Belangrijkste voedingswaarden
    Aardbei

    Rijk aan vitamine C, goede bron van vezels en vitamine B9

    Abrikoos Rijk aan provitamine A
    Ananas Vergemakkelijkt de vertering van vlees (dankzij het bromelia-enzyme)
    Appel Goede bron van vezels, bron van anti-oxiderende middelen (flavonoïde)
    Banaan Energetisch, goede bron van vitamine B (vooral B6),
    vitamine E en magnesium
    Blauwe bosbes Bron van vitamine E, rijk aan anti-oxiderende middelen (flavonoïde), goede bron van vezels
    Clementine Rijk aan vitamine C
    Framboos Mager, rijk aan vezels
    Kers Energetisch, goede bron van provitamine A en vitamine C
    Kiwi Rijk aan vitamine C, vitamine E, kalium
    Mango Goede bron van vitamine B9, provitamine A en kalium
    Meloen Rijk aan provitamine A, goede bron van vitamine C
    Perzik Bron van vitamine B3, B5 en E, rijk aan provitamine A
    Pruim Rijk aan vezels, bron van kalium, ijzer en magnesium
    Rozijn Energetisch, rijk aan anti-oxiderende middelen
    (vooral de zwarte rozijn), bron van vitamine B
    Sinaasappel Rijk aan anti-oxiderende middelen, vitamine C

     

    Groenten Belangrijkste voedingswaarden
    Ajuin

    Rijk aan inulien , bron van selenium, rijk aan anti-oxiderende middelen

    Asperge Rijk aan vitamine B, diuretisch effect
    Aubergine Zeer mager (18 kcal/100g), goede bron van vezels (rijk aan pectine)
    Bloemkool Rijk aan vitamine C, goede bron van vitamine B2, B3 en B6
    Broccoli Rijk aan vezels, vitamine C, vitamine B9, bron van calcium
    Champignon Zeer mager (15 kcal/100g), goede bron van vezels, rijk aan vitamine B
    (vooral B2, B3 en B5) en selenium
    Courgette Zeer mager (15 kcal/100g), goede bron van vitamine B9
    Erwten Rijk aan vezels, bron van proteïnen, van vitamine B en C
    Groene boon Bron van provitamine A, van vitamine B9, van calcium en van magnesium
    Knolselder Rijk aan vezels en kalium, zeer mager (18 kcal/100g)
    Komkommer Zeer mager (10 kcal/100g), rijk aan kalium, arm aan sodium
    Paprika Rijk aan vitamine C, provitamine A, anti-oxiderende middelen
    Prei Wit : rijk aan inulien die de darmflora regelt
    Schorseneer Groen : rijk aan provitamine A, bron van vitamine C. Urineafdrijvend
    Sla Rijk aan inulien die de darmflora regelt, rijk aan vezels, bron van vitamine E en van mangaan
    Spinazie Zeer mager (13 kcal/100g) en gemakkelijk verteerbaar dankzij haar hoog watergehalte
    Tomaat Zeer mager (18 kcal/100g), rijk aan provitamine A, vitamine B9 en vitamine E, goede bron van vezels
    Wortelen Zeer mager (15 kcal/100g), rijk aan provitamine A
    en aan lycofeen (anti-oxiderend)
    Rijk aan provitamine A, goede bron van vezels

     

    10-12-2006 om 23:29 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    09-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mooi gedekte tafels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mooi gedekte tafels zijn ook belangrijk zeker nu met de feestdagen, klik op de afbeelding om een muziekbewerking te horen

    09-12-2006 om 23:08 geschreven door jelle

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!