De_vrouwen_2006
de vrouwenuitstap van het jaar
04-10-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.menukaart
Abbacchio jong zuiglam (Rome)
  • arrosto (gebraden) of
  • allo spiedo (aan het spit)
  • alla cacciatora
  • in padella (in de pan gebraden, met o.a. ansjovissaus).
Affettato Gesneden vleeswaren (worst, ham e.d.)
Agnolotti vierkante envelopjes deegwaar, gevuld met fijngemaakt vlees, kip, kaas e.d., en geserveerd met saus of boter en parmezaan.
Anguilla aal (paling)
  • alla fiorentina (met knoflook, salie en rode wijn)
  • alla veneziana (met saus van tonijn).
Animelle zwezerik (di vitello, kalfszwezerik) vaak met ham erbij.
Arleechini twee schijven polenta met fondue van kaas ertussen.
Asparigi asperges, meest met geraspte parmezaan.
Baccala stokvis van kabeljauw; talloze bereidingswijzen.
Bagna Cauda Groentefondue van ansjovis, knoflook en olie.
Bistecca letterlijk: biefstuk, meestal: grote kotelet, vaak van jonge stier, gegrild in eigen vet, met zout en peper:
Brodo bouillon:
Brodetto vissoep van div. vissen, met olie, knoflook (of ui), peterselie, tomaten, saffraan en azijn (wijn).
Bruschetta Geroosterde snee brood met tomaten (spreek uit: broesketta).
Caciucco ongeveer als Brodetto, met geroosterd brood.
Calamari gebakken (meest ronde) stukjes inktvis.
Calcioni ravioli met div. vulling, in de oven gebakken.
Calzoni Ripieni 'gevulde broek' toegevouwen stukken deegwaar, gevuld met ansjovis, makreel, div. soorten groenten.
Cannelloni vrij wijde 'buizen' luchtige deegwaar gevuld met mozzarella (witte 'trek'-kaas), ham, evt. ei, vlees met tomatensaus e.d.
Caponata geweekte sneden brood (vaak scheepsbeschuit) met ansjovis, ui, schijfjes tomaat enz., en bereid met zout, peper, olie, azijn.
Cappelitti eig.: hoedjes, hoedvormig toegevouwen stukjes deegwaar (met ei bereid), gevuld met stukjes vlees.
Carciofi artisjokken, alla giudia of giudda (in Rome), gebakken in olie.
Cassata ijsbombe
  • alla napoletana, alla siciliana, bol van div. concentrische lagen verschillende ijssoorten, met gekonfijte vruchten en likeur; een portie bevat alle soorten.
Cipolle uien
  • ripiene, gevuld met ui, kaas, peper enz. en in de oven gebakken.
Coratella ragout (Rome) van runderhart, lever en long, gekookt in olie, ui en witte wijn.
Costoletta (cotoletta)
  • alla milanese: Wiener Schnitzel
  • al prosciutto: met ham
Crostini sneden brood en mozzarella bestreken met boter en in de oven of aan het spit gebraden,
fiorentini, met kippe-leverpastei i.p.v. mozzarella.
Cuscusu met gries gebonden, dikke vissoep (Sicilië).
Fagioli. witte bonen
  • alla fiorentina, witte bonen, vers of gedroogd, gekookt met veel olie, halfwarm geserveerd,
  • all'uccelletto, gebakken met o.a. tomatensaus,
  • al fiasco, gestoofd,
  • alla romana, met o.a.stukjes ham en varkensvlees.
Fagiolini sperzieboontjes (meestal als koude slaschotel)
Fegato lever
  • alla veneziana, kalfslever, gezouten en in boter(of olie), gebakken met o.a. veel ui,
  • alla romana, tussen brood aan het spit gebraden,
  • alla fiorentina, aan het spit, met broodkruim, knoflook, venkelbloesem.
Fettuccine lintspaghetti
  • alla romana,
  • alla papalina, van eierdeegwaar, geserveerd met ham en boter.
Finanziera (di pollo) soort ragout van kalfszwezerik, niertjes, kippenlevertjes en hanekammen in bouillon en met een kruidensaus
Fonduta in Noord Italië, 'fondue', gerecht uit gesmolten kaas.
Fritto misto Di Carne: schotel van stukjes vlees, fruit en groenten, alles gepaneerd en gebakken.
Soms ook met Frutti di Mare, verschillende soorten zeedieren.
Fritto scelto als hierboven; tot eierpannenkoek verwerkt (Rome).
Funghi champignons, in omelet, op pizza enz.
Gnocchi
Gnocchi
Gnocchi di patate
rolletjes van meel, aardappel of griesdeeg, in water gekookt of in melk, met verschillende sauzen.
Incasciata deegwaar in lagen met afwisselend schijfjes vlees en hard ei ertussen.
Involtini dunne schijfjes rundvlees, met een schijf ham samen gerold en gestoofd in tomatenpuree en (of) boter.
Lasagne brede lintspaghetti:
  • alla piemontese, met vleessaus en schijven truffel,
  • alla genovese, met schapenkaas en pijnappelpitjes,
  • alla Bolognese., met kaas en tomatensaus.
Latticini alle zuivelproducten, spec.: verse ('mei)kaas, meest van koe ook wel van schapen of geitenmelk.
Lattughe ripiene harten van slakroppen. gevuld met geroosterde stukjes brood, kalfsvlees, kruiden, parmezaan enz.
Maccheroni (in Ned.: macaroni) bestaan in oneindige variëteit: spaghetti. vermicelli, bucatini, rigatoni, zitoni, mezzani enz.
Worden kort gekookt, buigzaam, nooit slap! verwerkt met ragout, ricotta (verse kaas'), tomatensaus, alikruiken ('vongole', vooral Napels), aubergines, ansjovis,
  • alla marinara (knoflook, olie, peterselie),
  • alla chitarra (door staaldraad geperst en zo compacter gemaakt),
  • alla carbonara (met gebraden spek en ei).
Melanzane (Ripiene) aubergines gefarceerd met ansjovis, olijven, ui, kappertjes en tomaat, dan gebakken.
Merluzzo (soort) schelvis.
Minestra in het alg. soep (bouillon heet brodo, brodetto)
maritata, bouillon met stukjes varkensvlees en ham, andijviestengel, kool (Napels en omgeving).
Minestrone dikke groentesoep met rijst en peulvruchten,
  • di ceci,met Spaanse ronde erwten; lokaal variërend, 's zomers koud.
Mortadella (bekend: di Bologna), gekruide varkensworst (soort boterhamworst) in grote schijven.
Mostaccioli koeken van meel, honing, anijs, in oven gebakken. Mozzarella (zie ook kaas)
  • in carrozza (d.i. 'in de koets'), sandwiches van brood en mozzarella, door bloem en geklopt ei gehaald, en gebakken.
Olive ripiene gefarceerde olijven
Olivette di vitello opgevouwen schijfjes kalfsvlees gekookt met witte wijn en kruiden.
Ossobuco kalfsmergpijpje met flink stuk vlees er omheen, in boter gestoofd met bleekselderij, peen, ui, champignons, tomaten, witte wijn en kruidige saus
Panettone soort Milanese cake van zeer fijn tarwemeel, eieren, boter, suiker, rozijnen en gekonfijte vruchten.
Panforte kruidkoek uit Siena, met noten, amandelen, honing.
Passatelli eigengemaakt griesdeeg met eieren, melk, geraspt brood,en parmezaan, dan in runder of kippenbouillon gekookt.


Pasta verzamelnaam voor deegwaren, hoofdzakelijk met meel en water, ook met eieren gemaakt. Is basis van de ltal. keuken:
  • asciutta ('droog', dus als schotel spaghetti e.d. zonder nat),
  • in brodo in vleesbouillon gekookt en als soep opgediend.
Pasticciata rundvlees en spek, peen, bleekselderij en kruidnagelen, gestoofd in tomatensaus (Adria-kust)
Patate Aardappelen
Pesto Genovese pikante saus van olie, knoflook, basilicum, waar in pecorino (schapenkaas) en deegwaren zijn meegekookt
Piadine Soort pannenkoekjes met hartig beleg van bijvoorbeeld kaas, rucola en eventueel rauwe ham.
Pizza Schijf gerezen deeg met beleg naar keuze.
  • Margherita, met tomaat, mozzarella en origano;
  • Regina Margherita, met verse tomaat, mozzarella, basilicum en oregano;
  • Prosciuto, met tomaat, mozzarella, rauwe ham en origano;
  • Funghi, met tomaat, mozzarella, champignons en origano;
  • Napoli, met tomaat, mozzarella, ansjovis, kappertjes, olijven en origano;
  • Contadina, met tomaat, mozzarella, gegrilde aubergine, courgette en paprika, oregano;
  • 4 stagioni, met tomaat, mozzarella, champignons, artisjokken, ham, olijven en origano;
  • Capricciosa, met tomaat, mozzarella, champignons, artisjokken, kappertjes, ansjovis en origano;
  • 4 formaggi, met tomaat, mozzarella, gorgonzola, grana padano, fontina en origano.
Polenta

speciale soort maïsbrij met div. toegaven
  • Polenta e osèi (Veneto), met meegekookte vogeltjes (mus, leeuwerik, lijster, merel).
Pollo kip
  • alla diavola, kip in tweeën gedeeld, met olie en boter bestreken, met peper en zout, dan gegrild
  • alla padovana, in ragout, gestoofd in eigen nat met schijfjes ui enz.
Polpi kleine inktvissen, gekookt in olie, knoflook, scherpe pepertjes en peterselie,
  • in purgatorio, eerst geheel fijn gemaakt.
Pomodoro tomaat
pomodori con riso gehalveerde tomaten met rijst gevuld en gestoofd.
Porchetta speenvarken in zijn geheel gekookt na zouten en zeer aromatische kruiden,
  • alla romana, de fijnste soort.
Prosciutto crudo Rauwe ham, gezouten en langdurig gerijpt en gedroogd. De allerbeste kwaliteit is San Daniele, gevolgd door prosciutto di Parma. In Nederland wordt heel veel goedkopere rauwe ham onder de naam Parmaham verkocht. Een goed alternatief is de Belgische Ganda-ham.
  • prosciutto e melone,suikermeloen met rauwe ham;
  • prosciutto e fichi, met verse vijgen;
  • prosciutto e mozzarella, met mozzarella-kaas.
Ragù Dikke saus voor over pasta, gnocchi enz.
Ravioli opgevouwen stukjes eierdeegwaar gevuld met fijngehakt vlees, kip of groenten, soms met ricotta.
Risi (e) Bisi soort Venetiaanse soep (minestra) van rijst en verse erwtjes met boter, ui, bleekselderij, spek, ham, even aangebruind.
Riso rijst, con le seppie, gekookt in vocht van inktvis.
Risotto stevig (maar niet taai of droog!) rijstgerecht,
  • con asparigi met verse asperges (in het voorjaar),
  • alla certosina met een ragout van stukjes van kreeft, andere vis, champignons, erwten,
  • alla milanese (befaamd), met saffraan, boter, ui, witte wijn, in bouillon gekookt, en met parmezaan,
  • in bianco, alleen met boter en parmezaan.
Rose del deserto koekjes met corn flakes.
Salsicce zeer sterk gekruide varkensworstjes.
Saltimbocca kalfsvlees met rauwe ham en fijne stukjes salie.
Scaloppine escalopes,

alla bolognese, schijf kalfsvlees bedekt met rauwe ham en aardappel, verder toebereid in vleesnat, met boter en parmezaan.
Scampi kleine kreeftsoort, in de oven gebakken of tot soep verwerkt, echter ook (Venetië) in plakjes ham gerold en in saus gebakken. Of ook eenvoudig gekookt of in tomatensap.
Sfogliatelle driehoekige feuilleté-koek, met room al in het deeg ofwel als vulling, ook gevuld met chocolade, jam, ricotta.
Soffritto een saus uit varkensvlees, kippenlevertjes, rode pepers en tomaten, verwerkt tot een soort goulash.
Spaghetti Pasta in de vorm van lange, dunne pijpjes. Met saus geserveerd.
Spezzatino kleingemaakt vlees, ragout.
Stoccafisso stokvis van schelvis (merluzzo)
  • alla genovese, met olie, melk, ansjovis, noten en zwarte olijven,
  • alla livornese, in olie gebakken met ui, bleekselderij, peen en witte wijn.
Stracciatella vleesbouillon met geklutste eierdooier en geraspte parmezaan.
Stracotto eerste kwaliteit ossenvlees met spek, knoflook en kruiden gestoofd en met dikke saus van deegwaren.
Suppli (al telefono), rijstkroketten, rond of cilindervormig, met vulling van 'trek'-kaas (naar de draden de naam: 'al telefono'), te Rome e.a. ook met kippenragout en tomatensap gebakken.
Tagliatelle eierdeegwaar, eigengemaakt, als fettucine, met ragoutsaus, boter, tomaat en parmezaan.
Tartuffo Echte of chocoladetruffel.
  • tartufo nero, van chocola, boter, suiker en eidooier; met cacaopoeder bestrooid.
Timballo als de Franse 'timbale', van rijst of maccherone en gevuld met vlees, kippenragout, champignons, e.d.
Tiramisù Gebak van lange vingers, ei, mascarpone, koffie, likeur en cacao.
Tonno tonijn
Tortellini kleine rechthoekige zakjes van deegwaar, gevuld met ricotta of div. soorten ham, dan eieren, kaas, kruiden.
Tortelloni groter type tortellini, gevuld met eieren, ricotta, andere kaas en peterselie.
Triglie onze poon, altijd gebakken, echter op div. wijzen bereid
Trippa als Franse 'tripes', runderpens
  • alla romana, gekookt in vleesnat en tomaten, met blaadjes van munt(plant) en geraspte pecorino;
  • alla fiorentina, met tomatensaus en parmezaan;
  • alla marchigiana, van schapeningewand, met spek, ui, marjolein, enz.;
  • alla napoletana, in varkensvet geroosterd;
  • alla livornese, ongeveer als in Marseille.
Uova eieren
  • alla tegame, spiegelei (met veel boter resp. olie)
  • strapazzage, roereieren.
Vermicelli (lett.: wormpjes), deegwaar als bij ons, echter ook als pasta 'asciutta', dus als noedelschotel in zwang.
Vitello kalfsvlees
  • all'uccelletto, dunne schijfjes kalfsvlees opgerold en gestoofd in olie, knoflook enz.
  • tonnato, met tonijnsaus
Zampone (di maiale) varkenspoot, ook: gehakt varkensvlees met peper, knoflook en kruiden, alles in het zwoerd van de varkenspoot gestopt.
Zucchini courgettes
Zuppa

oneigenlijk voor 'minestra',
  • zuppa di funghi, vegetarische champignonsoep.
  • pavese, vleesbouillon waarin twee eierdooiers en broodcroutons,
  • inglese, géén soep maar een met rum, likeuren enz. doordrenkt gebak (met gekonfijte vruchten evt. slagroom), als nagerecht.
Zuppa di Pesce of alla marinara, aan elke ltal. zeekust verkrijgbare, slechts naar vissoorten verschillende, vissoep, soms (Genua, Livorno) gekruid als Franse 'bouillabaisse'.


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • COCO
  • Kant- en Linnenmuseum
  • Het Nationaal Vlasmuseum
  • Italiaans middagmaal
  • menukaart
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!