NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

LAATSTE UPDATES

    aan het bijwerken

    en updaten.

Foto
Foto
Foto
Foto
STAMBOOM FAMILIE DE BECK
Zuid Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant
24-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stamboom De Beck

                                                                                                                                     ZUID OOST-VLAANDEREN


02-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familienaam

                                                                                    Geografische spreiding en oorsprong van de familienaam

 

De Beck = beek (volgens Dictionnaire des noms de famille en Wallonie, Bruxelles et Flandre. Edition Racine 2007)

Ook variant van Van Beek of Van Der Beek, duidend op een woonplaats bij een bepaalde beek. Wellicht van Duitse origine.

Ook Vervlaamsing van het woord Bek, Becks, Becking, Beckmann of Mansvelt Beck.


01-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaatsen en dorpen

Schendelbeke                        

In de polyptiek van de abdij van Lobbes anno 868 werd de eerste vermelding van “Scemtelebeek” teruggevonden en in de Brabantse Gouw staat eveneens “Scentlabeke” vermeld. Zo heeft het dorp in de loop der jaren een ware naammetamorfose ondergaan die ging van Scendelbec (1068) tot zijn huidige naam. De namen hebben allen dezelfde betekenis: de beek die de “scinde” ( schil) weg voert, wat er duidelijk op wijst dat in Schendelbeke zijn waterloop, de Dender, centraal staat. In 1285 wou Gwijde van Dampierre, Graaf van Vlaanderen, de Dender reeds kanaliseren, maar de werken werden pas uitgevoerd tussen 1864 en 1870. Er werd zo een belangrijke handelsweg gecreëerd. Maar de Denders’ functie was ter bevordering van de handel en de scheepvaart, de meeste schepen werden hier voortgetrokken door paarden of mensen. Schendelbeke echter, bleef een klein landbouwersdorp met kleine en grote boerderijen. Net ten zuiden grenzen de provincies Oost-Vlaanderen, Brabant en Henegouwen aan elkaar. De voorbije 200 jaar zijn de straten er quasi ongewijzigd gebleven en men kan er genieten van beboste heuvels, uitgestrekte landbouwgronden met kronkelende weggetjes en beekjes en aldus een schilderachtig beeld schept.

Idegem

Idegem wordt voor het eerst rond het jaar 900 vermeld als "Idingehem". Het dorp was de bakermat van de zeer oude familie "Van Idegem" of "d'Ydeghem ", welke door huwelijk met andere oude Vlaamse geslachten verbonden was. Het dorp grenst aan Schendelbeke en in één van beide dorpen zou men de stamvader van de "De Mulder's", moeten  terugvinden.

Voorde

Deelgemeente van Ninove, waarvan de eerste vermelding terug gaat tot 1197 als "Verda". De naam Voorde verwijst naar een doorwaadbare plaats, wat waarschijnlijk verwijst naar de vroeger moerassige vallei van de Ophembeek.

Ophasselt

Deelgemeente van Geraardsbergen. De oudste vermeldingen gaan terug tot de 10e en 11e eeuw als "Haslud". In de 11e eeuw bezaten de Gentse Sint-Pietersabdij en de abdij van Verdun in dit dorp pachthoeven. De volgende eeuwen lag het gezag bij de Heren van Hasselt. Ophasselt bestond uit drie "heerlijkheden" : Vrijheid, Moenebroek en Het Dorp, waar ook de kerk stond.

Deftinge

Deftinge is een deelgemeente van Lierde en ligt in een sterk golvend landschap. De naam wordt voor het eerst vermeld in 1050 als "Davatinge", wat teruggaat tot de Keltische naam "Dabantico". Het maakt tot aan de Franse Revolutie deel uit van de Baronie van Boelare. De baron zelf was "dorpsoverste". De "Heerlijkheid" Deftinge werd voor hem beheerd door Schepenen en een Baljuw.

Moerbeke

Moerbeke is een deelgemeente van Geraardsbergen. De eerste vermeldingen zijn terug te vinden rond 1140 als "Morbecca". Moerbeke behoorde toe aan de abdij van Sint-Winoksbergen (Graafschap Vlaanderen maar nu behorende tot Frankrijk) maar ging in 1164 over naar de abdij van Vorst. Rond 1670 vestigde er zich een vicariaat dat afhing van het Dominicanenklooster van Brussel, maar het werd opgeheven met de Franse revolutie. Enkel het voorportaal bleef bestaan en werd omgebouwd tot de huidige kapel.

Geraardsbergen

Geraardsbergen werd rond 1060 gesticht door Boudewijn VI van Vlaanderen wegens zijn strategische ligging op een heuvel aan de Dender, op de grens met het hertogdom Brabant en het graafschap Henegouwen. In 1068 ontving Geraardsbergen reeds stadsrechten. Vanaf de 12e eeuw werd het een centrum van lakennijverheid en kende het een grote bloei. Deze bloei stagneerde enkele malen door oorlogen, branden of ziektes. Ook de kantnijverheid deed haar intrede. In de 20e eeuw groeide het uit tot een regionale stad. De aangrenzende randgemeenten werden bij de fusie in 1971 opgenomen bij de stad. De verder gelegen randgemeenten bleven landelijk en werden in 1977 bij de stad gevoegd.

Onkerzele

Onkerzele is een deelgemeente van Geraardsbergen en wordt voor het eerst vermeld in 1149 als "Unchresele". Voor het eerste deel van dit woord heeft men geen uitleg, maar het tweede deel is afgeleid van het Germaans "sali", of hoeve waar de mensen en dieren in één ruimte samen leefden. Tot de Franse revolutie behoorde het aan de Baronie van Boelare.

Steenhuize - Wijnhuize

Steenhuize-Wijnhuize is een deelgemeente van Herzele, met uitzondering dat een deel van Wijnhuize tot St-Lievens-Esse behoort. De eerste heer van Steenhuize van wie een geschreven bron gewag maakt is Amelricus in 1155. Steenhuize was tijdens de Franse Revolutie een vrijheerlijkheid, dat steeds in het bezit was was aanzienlijke geslachten, zoals de families van Steenhuize of van Gruuthuse. Vanwege zijn speciale status genoot Steenhuize-Wijnhuize tijdens de Franse Revolutie van bepaalde fiscale voordelen en de inwoners wisten daar ook goed gebruik van te maken.

Erwetegem

Uit geen enkel document blijkt dat Erwetegem reeds als vastomlijnde levens-, rechts-, of kerkelijke gemeenschap zou bestaan hebben voor de 12e eeuw. Op het grondgebied van de latere parochie Erwetegem is nochtans zeker een vroeg-Frankische nederzetting, waarschijnlijk in de 5e eeuw gebouwd geweest, zoals de Saal-Frankische naam verwijst : "Hariwith-inge-heim" of : woonst van de lieden van Hariwith".


30-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1e generatie

 


27-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2e generatie

 


26-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burst pensionnaat

                                                                                                                                         Burst, pensionnaat rond 1930


25-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3e generatie

 


24-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ghoy

 


23-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4e generatie

 


22-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iddergem

 


21-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Generatie 5

 


15-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GENERATIE 9

  Maria Albertina De Beck, geboren te Deftinge op 9 mar 1911 en overleden te Jette op 14 okt 2006, landbouwster en huishoudster, huwt te Deftinge op 13 okt 1934 met Alphonse De Mulder, geboren te Schendelbeke op 28 jul 1910 en overleden te Brussel op 23 mar 1979. Landbouwer, kolenhandelaar, herbergier.

Uit dit huwelijk 5 kinderen :

 

  •  François De Mulder
  •  Fransine De Mulder
  •  Guido De Mulder
  •  Hilda De Mulder
  •  Marcel De Mulder

  Gaston Frans De Beck, geboren te Grimminge op 16 nov 1911 en overleden te Geraardsbergen op 5 aug 1989, huwt te Tollembeek op 30 mei 1942 met Maria Joanna Thienpont, geboren te Tollembeek op 21 sep 1918 en overleden te Pepingen op 23 feb 2002.

Uit dit huwelijk 2 kinderen :

  • Magdalena Emerentia De Beck
  • Godelieve Elza De Beck

Marcel De Beck, geboren te Deftinge op 11 aug 1912 en er overleden op 18 feb 1939, huwt te Deftinge met Leona Vetsuypens, geboren te Deftinge op 13 mar 1914 en overleden te Gent op 3 jan 1981.

Uit dit huwelijk 1 kind :

  •  Georges De Beck

    

Amedée De Beck, geboren te Deftinge op 20 mar 1919 en overleden te Geraardsbergen op 27 aug 2015.Huwt met Maria Vandepontseele, geboren te Parike op 21 apr 1924 en overleden te Geraardsbergen op 20 feb 1999.

Uit dit huwelijk 1 kind:

  • Gerda De Beck  

  Geboren te Opbrakel op 30 nov 1947 en overleden te Gent op 3 mei 2017.

 


06-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bidprentje

Geboorteakte:

  ( Zie generatie 7 van stamboom )


14-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bidprentje

    Bidprentje van Denis François Joseph De Beck. Hij huwt op 23 oktober 1913 te Onkerzele, met Alice Josephina Van Den Eynde. (zie generatie 8)


14-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.huwelijksboekje

                                                                                 Huwelijksboekje Jules De Beck en Jeanne Catherine Le Roy. (zie generatie 8)


14-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIANE

                                                                                                                                                       ca.  1936


25-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hubertus De Beck

Doodsprentje van Hubertus De Beck, geboren te Overboelare op 3 november 1864 en er overleden op 1 juni 1933. Huwde te Overboelare met Maria Florentina Van Liefferinge. Uit dit huwelijk 10 kinderen.

Geboorteakte :


24-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pensionaat Deftinge

                                                                                            Het pensionaat rond 1912. Herkent er iemand nog overleden familieleden ?


15-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soldaat van Napoleon

 Johannes De Beck, geboren te Zarlardinge op 24 november 1783 en   overleden te Opbrakel op 11 december 1860, zoon van Bartholomeus De Beck en Catherine Van Der Biest, werd opgeroepen in het leger van Napoleon. Hij werd ingedeeld in het 1e Bataillon Fuseliers - 4e Compagnie. Was 1.66 m groot. Werd uit het leger ontslagen in 1806 wegens kwetsuur. Huwde daarna te Opbrakel met Colette Boussard. Uit dit huwelijk : 3 kinderen. Zie 4e en 5e generatie.

Geboorteakte Johannes De Beck :

 


03-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOON - DE BECK

 Rouwprentje van Alexandrina De Beck, geboren te Overboelare op 7 augustus 1809 en er overleden op 20 september 1835. Landbouwster. Huwt te Overboelare op 16 mei 1835 met Jacobus Franciscus Boon, geboren te Overboelare op 25 december 1797. Landbouwer. Uit dit huwelijk 1 kind : Catharina. Zie generatie 6-1e deel.

                                                               

           Rouwprentje Catharina Boon-De Beck, geboren te Overboelare op 15 juni 1835 en overleden te Heusden op 25 oktober 1912.

                                                                                                    Huwelijksakte Boon - De Beck

 
>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!