Kat in nood? Daar is de brandweer!

VideoDe brandweer redde maandag niet alleen een gezin, maar ook vier kittens en hun moeder. Zo gaat het duizenden keren per jaar: de brandweer is getraind om mens én dier te redden.

De ambulance is uitgerust voor mensen in nood, maar maandagnacht is het een kattenfamilie die in Rotterdam door hulpverleners aan de beademing wordt gelegd. De moederpoes en vier kleintjes zijn kort ervoor door brandweerlieden uit een brandend huis gered.

Bijzonder? Nee, eerder een gewone dag op de spuitwagen. Wat lang niet iedereen weet, is dat de brandweer er niet alleen is om mensen te redden, maar ook dieren.

Zo waren er onlangs nog de cavia en de hamster die zuurstof kregen toegediend in Bilthoven, na uit een brandend chalet te zijn gehaald. In Den Haag werd een meeuw bevrijd die in een boom verstrikt raakte. En er was de ekster, die met zijn pootje vast kwam te zitten en werd ontzet door de brandweer. Vastzittend of in de sloot gevallen vee kan ook op hulp rekenen.  

Scroll verder na de video

Oefenen
,,Soms wordt in afstemming met de melder de dierenambulance of een veearts ingeschakeld, maar vaak is het ook de brandweer die kleine dieren redt, bijvoorbeeld bij branden in huis'', zegt een woordvoerder van de brandweer in Nederland. Om die taken te kunnen verrichten wordt er ook geoefend. ,,Bijvoorbeeld met het maken van noodhalsters, als het om grotere dieren gaat.'' Vooral in landelijk gebied is daarin expertise.

Zeker als er speciaal materieel nodig is om een dier te bevrijden, kan de brandweer helpen. Zo zijn er veeredtakels en kan de brandweer met ladderwagens gemakkelijk de hoogte in. Vandaar dat zij op pad gaan voor een kat in de boom, maar niet met gillende sirenes. ,,Het is ook aan de meldkamer om te bepalen of de brandweer ter plaatse moet zijn. Bij een brand zijn we er natuurlijk altijd, dan redden we ook dieren als ze vast zijn komen te zitten'', legt de brandweerwoordvoerder uit.

Het spreekt voor zich: dat gebeurt pas als de mensen in veiligheid zijn. En de kittens in Rotterdam? Die zijn in 'goede toestand' overgedragen aan de dierenambulance.