Daguitstap: Limburgse Natuurpareltjes - Zaterdag 20 april 2024

      Buienradar

Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door.


Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door naar de Facebookpagina

Downloads
Klik op onderstaande foto om brochure van het Buntpad te downloaden.

Klik op onderstaande foto om activiteitenkalender te downloaden.


Klik op onderstaande foto om de kalender van de cursus te downloaden.

Klik op onderstaande foto om Buntpad-brochure van Gary SPAENENBORGH te downloaden.

Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Gastenboek
  • Goeden avond
  • ijsvogel
  • mooi
  • mooi
  • Geniet van het mooie weer. Doe ik ook.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Categorieën
    Natuurvereniging DEN BUNT vzw



    Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
    19-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - VOS

    Vos - Vulpes vulpes - Red fox

    De vossenvacht is over het algemeen roodbruin, maar kan ook beige tot helderrood zijn. De oren zijn aan de achterzijde zwart, evenals de "sokken", de onderbenen. Sommige dieren hebben een witte staartpunt. De bovenlip is wit, evenals de bef. De vos heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren. De staart is lang, dik en ruig. Hij heeft een schouderhoogte van +/- 40 centimeter en staat hoog op de poten. Hij heeft een kop-romplengte van 58 tot 90 centimeter met een staart van 32 tot 48 centimeter. Hij weegt zes tot tien kilogram. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes.

    Vossen jagen solitair, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden of als er weinig eten is en de honger knaagt,  jaagt hij ook wel overdag. De vos is een omnnivoor: hij eet vruchten en bessen (vooral bramen) maar ook kleine en middelgrote prooidieren zoals kevers, muizen, konijnen, vogels en eieren. Dit exemplaar werd door Roger DAMEN gespot in  de Ardennen.

    Vos - Vulpes vulpes - Red fox (Foto: Roger DAMEN)

    19-02-2015 om 15:38 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN - MOLLEN

    Mollen hebben watervrees

    (Een bericht van Natuurpunt dd 12 februari 2015)

    Tot frustratie van de liefhebbers van het vlakke gazon zijn de mollen dezer dagen opvallend actief. Maar waar komt die opstoot van werkijver zo plots vandaan? Van het stijgend water, zo blijkt.

    In de winter zorgt overmatige regenval ervoor dat het grondwater stijgt en een deel van het gangenstelsel van de mol onder water komt te staan. Om genoeg voedsel te kunnen verzamelen is de mol dan genoodzaakt om dichter tegen het oppervlak nieuwe tunnels te graven of, vooral in erg natte gebieden, hoger gelegen gronden op te zoeken. Het is van moetens dus.

    Klik op onderstaande foto (Karel VERBRUGGEN) om het volledige bericht te lezen.
    Klik daarna op de pijl linksboven om terug te keren naar de Buntblog.

    19-02-2015 om 15:38 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - RIETGANZEN

    Rietganzen gespot aan "De Pinken" in Dessel....

    Het verenkleed van de rietgans is grijsbruin van kleur. De bovenzijde is donkerder dan de onderzijde. De snavel is meestal zwart met een oranje band vlak voor het uiteinde. De poten zijn oranje van kleur. Ze hebben een smalle witte staartband. Ze zijn 70 à 80 cm lang en de spanwijdte van de vleugels is 140 tot 175 cm.
    De rietgans broedt in het noorden van Scandinavië en Rusland. In de winter trekken de ganzen echter naar het zuiden en overwintert de vogel ook in grote aantallen in België. De vogel trekt behalve naar de kust ook naar het binnenland, waar de vogel vooral aan te treffen is op akkers. De rietganzen op de foto's werden door Roger DAMEN gefotografeerd in de velden nabij "De Pinken" (voormalige stortplaats) in Dessel. 

    Rietganzen (Foto's: Roger DAMEN)

    19-02-2015 om 15:33 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - KERKUIL

    Kerkuil - Tyto alba - Barn owl

    Er huist weer een kerkuil in het molenhuisje aan de Molse Nete. Swa HEYLEN (Natuurpunt, Natuurvereniging "De Gagel", Kerkuilwerkgroep Vlaanderen) is de bezieler van dit project. Enkele jaren geleden werd op zijn verzoek een nestbak opgehangen in de oude watermolen aan de Molse Nete. En sindsdien huist er regelmatig een koppeltje kerkuilen op deze lokatie..... en zo ook weer dit jaar. Het vrouwtje werd al regelmatig gespot en sinds kort maakt ook een mannetje gebruik van de opgehangen nestbak.
    Maar ze worden door de Swa dan ook danig in de watten gelegd. In de omgeving heeft hij enkele blikken met muizenvoer geplaatst, zodat deze diertjes een dankbare en gemakkelijke prooi zijn voor het koppeltje kerkuilen. Bovendien krijgen ze elke avond nog een toetje aangeboden: op de plank onder de vliegopening legt Swa elke avond een "eendagskuikentje" klaar om ze zo in de nestbak te lokken. En ook dit jaar weer met succes....
    In deze bak hangt bovendien nog een infraroodcamera waarmee in het donker filmbeelden kunnen worden gemaakt. Deze camera is verbonden met een TV die onderaan in het molenhuisje staat. Op die manier kan het doen en laten van het koppeltje gevolgd worden. Hopelijk komt er ook dit jaar weer een nest jongen. Wij houden U op de hoogte....

    Kerkuil - Tyto alba - Barn owl (Foto's: Karel VERBRUGGEN)

    19-02-2015 om 15:33 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    13-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER

    Zondag 22 februari 2015 - Talanderwandeling
    Deze wandeling is in 2014 verkozen tot "Wandeling van het jaar"

    Vertrek: Talander, de Lusthoven 88, ARENDONK
    Uur: van 14 tot 16 uur
    Gids: Lief VAN SINAY (Info: 014/34.94.92)

     

    13-02-2015 om 21:39 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - WILDE KAT

    Wilde kat - Felis silvestris silvestris - Wildcat

    De Europese wilde kat lijkt sterk op een grote, forse huiskat. De Europese wilde kat heeft echter nooit vlekken, enkel strepen. Het belangrijkste verschil tussen de Europese wilde kat en de huiskat is de staart, die bij de Europese wilde kat veel dikker is. Over de staart lopen drie tot vijf brede, zwarte ringen. De staartpunt is afgerond en zwart. De ogen zijn vaalgeel van kleur.

    Ze hebben een kop-romplengte van 48 tot 68 centimeter en een staartlengte van 21 tot 38,5 centimeter. Ze wegen 1,6 tot 8 kilogram en hebben een schouderhoogte van 35 tot 40 centimeter. Katers worden groter dan poezen.

    Wilde kat - Felis silvestris silvestris - Wildcat (Foto: Jef ADRIAENSEN)

    13-02-2015 om 21:38 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    12-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTOVERSLAG - MUSEUMCAFE

    Zeeuws-Vlaanderen - Zaterdag 24 januari 2015


    ‘Museumcafé’ draagt Het Koekoeksnest in Nieuwvliet als opschrift. Een betere keuze zou ‘rariteitenkabinet’ zijn geweest. Het Koekoeksnest is een knotsgek café dat is ingericht en wordt uitgebaat door Ronald Spiessens. Die was in een vorig leven bouwer van theaterdecors en schilder van muren rond zwembaden. Met zijn rekwisieten en andere tweedehands spullen bouwde hij een vroegere boerenschuur om. Met 2 euro zet je een automatisch orkest in werking dat zijn gelijke niet kent. Er beginnen verspreid harmonica’s te spelen, trommels, een banjo, viool, contrabas, enz. Aan het plafond hangt een blokfluitorgel. “Ik probeer elk jaar iets nieuws te brengen”, lacht Ronald, die daarmee de komst van een brandend kerkorgel aankondigt. Er hangt een volledige kruisweg, koekoeksklokken en overal kijken heiligenbeelden toe. Oh ja, je kan er ook van alles drinken en eten....!

    Klik op onderstaande foto om Power Point te bekijken.
    Geluid aan. Downloadtijd: +/- 30 sec.

    12-02-2015 om 18:50 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERKENNING

    "De Kevie" in Tongeren

    In het zuid-oosten van Tongeren ligt een uitgestrekt natuurgebied met een zeer waardevolle fauna en flora. Ook voor de mensen is het er goed toeven. Honderden wandelaars en fietsers genieten er dagelijks van de goede lucht en de rust die er heerst. Eén van de troeven van deze groene long is zijn ligging. De ingang ligt vlak bij het centrum van de stad en trekt zo menig recreant aan. Ook Roger DAMEN, Jef ADRIAENSEN en Jef KEERSMAEKERS gingen er op verkenning.... en ontdekten beversporen !!

    Klik op onderstaande foto om Power Point (Roger DAMEN - Jef ADRIAENSEN) te bekijken.
    Geluid aan - Downloadtijd: +/- 20 sec.

    12-02-2015 om 18:49 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ARDENNEN

    Winter in de Ardennen.....

    Met z’n drieën (Roger DAMEN - Jef KEERSMAEKERS - Jef ADRIAENSEN) zijn we nog eens 3 dagen naar de Ardennen getrokken. De sneeuwtoestanden eens aan den lijve voelen heeft wel wat. Top van de driedaagse was een middagwaarneming van de wilde kat. Een groot exemplaar, waarschijnlijk een kater. Heeft honger hem gedreven om zelfs op de middag te gaan jagen? Het biotoop van gemaaid natuurlijk grasveld overgaand in ruigten heeft al meermaals een waarneming van dit prachtbeest opgeleverd. Een goede periode is net na het maaien omdat dan de (woel)muizen beter bereikbaar zijn. Zowel vos als wilde kat kunnen dan present zijn. Deze wilde kat prefereerde ongemaaid gras dat oneffenheden vormde in het landschap als jaaggebied,  overgaand in een sparrenbos, naast de autobaan gelegen. Nabij de autobaan huist vaak veel wild omdat daar wegeltjes dood lopen, m.a.w. de mens vertoont er zich niet te vaak. Daarom is het ook best dat autowegen beveiligd zijn met een wildafscherming.
    Ook de vos is in de periode van half januari tot half februari vaak overdag te zien. De paartijd lokt de rekels uit het schemer- en nachtritme. Op een wit sneeuwtapijt zijn ze van ver waarneembaar.

    Roger DAMEN.

    Klik op onderstaande foto om Power Point te bekijken (Foto's: Roger DAMEN - Jef ADRIAENSEN)
    Geluid aan. Downloadtijd: +/- 30 sec.

    12-02-2015 om 18:48 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEVONDEN

    Daguitstap Zeeuws-Vlaanderen 

     Wie heeft na deze daguitstap een jeans-broek op de bus laten liggen??

    Neem contact op met Annie/Charlie (Tel. 014/37 14 58)

    12-02-2015 om 18:48 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FILM

    Natuurfilm van Mols documentairemaker Frans VERHOEVEN op 14 & 15 februari op RTV

    De regionale telvisiezender RTV programmeert op zaterdag 14 en zondag 15 februari een natuurfilm van Mols documentairemaker Frans VERHOEVEN. De documentaire "Tussen zonnedauw en orchideeën" belicht het natuurgebied Buitengoor, gelegen tussen Vakantiepark Zilverstrand en het Zilvermeer. Het Buitengoor is de thuisbasis van diverse orchideeën en Kempische rariteiten zoals het vleesetende blaasjeskruid en de al even vleesbeluste zonnedauw....

    De Molse cineast Frans VERHOEVEN

    12-02-2015 om 18:48 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIDEO

    De magie van het paddestoelenrijk

    Met zo'n titel trek je natuurlijk meteen de aandacht. Toen ik het filmpje van de Arendonkse filmclub op VIMEO bekeek, bleek het te zijn gemaakt in oktober 2014 tijdens de paddestoelenwandeling in Ravels, ter gelegenheid van de "Week van het Bos". In de hoofdrol: gidsen Luc PEETERS, Paul BERTELs en verder nog Jef Zoef, de Charlie....en veel paddestoelen natuurlijk ! 

    De magie van het paddestoelenrijk from Gemeente Arendonk on Vimeo.

    12-02-2015 om 18:47 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOOR U GELEZEN - STORA

    Stand van zaken "communicatiecentrum" te Dessel

    Naast de nucleaire berging voor laag- en middelactief kortlevend radioactief afval (cAt-project) dat in Dessel gebouwd zal worden, komt er ook een spiksplinternieuw communicatiecentrum. Afgelopen zomer werd, na een architectuurwedstrijd, een ontwerpteam aangeduid voor het communicatiecentrum en het landschapspark errond. Zij werken nu volop aan het ontwerp, in overleg met STORA, MONA en NIRAS. Tegen eind dit jaar moet het definitieve voorontwerp afgerond zijn. De start van de bouwwerken op de hoek Gravenstraat/Kastelsedijk is voorzien in 2016. Op dinsdag 24 februari 2015 om 19:30 uur is er een infoavond over dit onderwerp. Die gaat door in de conferentiezaal van VITO, Boeretang 200 te Mol. Je moet wel vooraf inschrijven via 014/33.00.00 of m.rommes@nirond.be

    12-02-2015 om 18:47 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    07-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTOVERSLAG (VM)

    Zeeuws-Vlaanderen - Zaterdag 24 januari 2015

    Klik op onderstaande foto om Power Point te bekijken (voormiddag-wandeling)
    Geluid aan - Downloadtijd: +/- 30 sec.

    07-02-2015 om 10:09 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTOVERSLAG (NM)

    Zeeuws-Vlaanderen - Zaterdag 24 januari 2015

    Klik op onderstaande foto om Power Point te bekijken (namiddag-wandeling)
    Geluid aan - Downloadtijd: +/- 30 sec.

    07-02-2015 om 10:09 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    06-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERSLAG

    Zeeuws-Vlaanderen - Zaterdag 24 januari 2015

    Klik op onderstaande foto voor het verslag van de namiddagwandeling en foto: Jef ADRIAENSEN

    06-02-2015 om 09:12 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIDEO

    U kent ze wel... die filmpjes die regelmatig worden rondgestuurd. Bijgaand filmpje, ons toegestuurd door Theo DAMS,
    toont de visarend in volle actie. De visarend is in België geen broedvogel
    maar komt in kleine maar toenemende aantallen voor als doortrekker. De soort wordt vooral in de maanden april en september gezien.

    06-02-2015 om 09:11 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NATUURBERICHT

    Minstens 8 miljoen dieren gestorven op Belgische wegen in 2014

    (Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie op vrijdag 30 januari 2015)

    Vorig jaar stierven tussen de 8 en 27 miljoen dieren op de Belgische wegen. Dat blijkt uit tellingen die Natuurpunt samen met vrijwilligers het afgelopen jaar uitgevoerd heeft in opdracht van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Het duizelingwekkend hoge cijfer onderstreept de nood om knelpunten in het verkeer aan te pakken.

    Klik op onderstaande foto om het volledige bericht te lezen.
    Klik daarna op de pijl linksboven om terug te keren naar de Buntblog.
    Foto: Karel VERBRUGGEN.

    06-02-2015 om 09:11 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WHITE AND BLACK

    White and Black - The hand of the friendship has no color! 

    Om mee te lachen.... maar ook goed over na te denken !

    Filmpje (geluid aan) ons bezorgd door Rita DE HOUWER 

    06-02-2015 om 09:10 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOOR U GELEZEN

    Uit "De Zondag" van 01 februari 2015
    (Bericht ons toegestuurd door Jos HUYSMANS)

    06-02-2015 om 09:10 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!