Ontbijt met Lentewandeling - Zaterdag 6 april 2024

      Buienradar

Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door naar de Facebookpagina

Downloads
Klik op onderstaande foto om brochure van het Buntpad te downloaden.

Klik op onderstaande foto om activiteitenkalender te downloaden.


Klik op onderstaande foto om de kalender van de cursus te downloaden.

Klik op onderstaande foto om Buntpad-brochure van Gary SPAENENBORGH te downloaden.

Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Gastenboek
  • Goeden avond
  • ijsvogel
  • mooi
  • mooi
  • Geniet van het mooie weer. Doe ik ook.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Categorieën
    Natuurvereniging DEN BUNT vzw



    Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
    16-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DESSEL ANNO....01

    Dessel Anno....
    Kriskras door de geschiedenis van Dessel.

    .... is de naam van een lijvig boek (470 blz) uitgegeven door Heemkundige Kring De Griffioen uit Dessel in 2004. In dit boek zijn onder meer enkele verslagen van Buntactiviteiten opgenomen die dateren uit de beginperiode van "Den Bunt" en die geschreven werden door onze voorzitter Roger DAMEN. Het eerste verslag gaat over een wandeling in het Prinsenpark van 26 april 1981....het jaar dat "Den Bunt" gesticht werd !!

    16-09-2015 om 09:15 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN - WESPENNESTEN

    Hoe ziet een wespennest eruit ?

    Wespennesten worden gebouwd in verlaten muizennesten, in de grond, in schuren, muurholten, spouwmuren of onder een dak... en zelfs in de nestkast van vogels (zie foto). Een afgebouwd nest heeft gemiddeld een doorsnede van 20–35 cm en een wanddikte van 2 cm, maar er komen ook grotere nesten voor. Vaak zijn er meerdere nestingangen. De nesten worden gemaakt van plantenvezels of droog hout. Dikwijls ziet men wespen aan droog hout knagen. Door de plantenvezels of het hout fijn te kauwen ontstaat er een papierachtige stof. De raten worden gemaakt van deze grijze of bruingele stof. De zeshoekige raten zijn altijd omgeven door één of meer ballonvormige omhulsels, uit hetzelfde materiaal. In de cellen van de raat legt de koningin een van haar eieren. De Duitse wesp gebruikt alleen droog, verweerd hout, waardoor het nest er grijzig uitziet. Ongeverfde vogelhuisjes of schuttingen in de tuin zijn ook geschikt. De nesten van de gewone wesp en de hoornaar zien er roodbruin uit. Vanaf augustus-september begint het nest te vervallen en worden de werksters lastig voor de mens.

    Wespennesten (Foto's: Gary SPAENENBORGH)

    16-09-2015 om 09:14 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERSLAG

    Rusthuisbewoners laten eendjes vrij
    Uit: "Het Nieuwsblad" online van 11 september 2015

    110 bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Natuurpunt en Natuurvereniging "Den Bunt" hebben vrijdag 7 eendjes vrijgelaten op de gracht achter het woonzorgcentrum Alfons Smet Residentie in Dessel.

    Half april kreeg het koppeltje witte eenden op de gracht achter het zorgcentrum 13 kleine eendjes. ‘De bewoners waren dolenthousiast en waren niet weg te slagen van deze kleine eendjes’, zegt directeur Tonny Huysmans. ‘Jammer genoeg bleef er na 14 dagen geen enkel eendje meer over. Ze waren opgegeten door roofvogels.’

    Half juni kwamen er opnieuw 7 kleine eendjes. Enkele bewoners schoten meteen in actie en bouwden een net zodat de vogeltjes beschermd zaten. Donderdag werden de eendjes vrijgelaten op de gracht. Ze waren groot en sterk genoeg om hun vrijheid terug te krijgen. En dat werd onder veel belangstelling gevierd.


    16-09-2015 om 09:13 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAUME - WIJNGAARDSLAK

    Parende wijngaardslakken.....

    ....werden door Jef ADRIAENSEN opgemerkt tijdens ons meerdaags verblijf in de Gaume. Ze zijn voor ons land niet zo algemeen, maar in kalkrijke gebieden en dus ook in de Gaume, komen ze vrij vaak voor.

    De wijngaardslak is een relatief grote soort die een grijsbruine lichaamskleur heeft, het huisje is lichtbruin van kleur met lichtere strepen. Het lichaam van een kruipende slak kan een lengte bereiken tot 12 centimeter en het huisje is 3,5 tot 5 cm groot. De wijngaardslak komt oorspronkelijk voor in zuidelijk en centraal Europa maar is door menselijk handelen over verschillende werelddelen verspreid. De wijngaardslak is een bewoner van warme streken en komt voor in kalkrijke gebieden die voorzien zijn van vegetatie maar niet te dicht begroeid zijn.

    De slak is herbivoor en leeft van verschillende soorten planten, waarvan uiteenlopende plantendelen worden gegeten. De slak zelf wordt gegeten door verschillende natuurlijke vijanden en heeft daarnaast te vrezen van de mens. De wijngaardslak is één van de eetbare soorten slakken en wordt beschouwd als een delicatesse in met name de Franse keuken.

    Wijngaardslak - Helix pomatia - Burgundy snail or escargot (Foto: Jef ADRIAENSEN)

    16-09-2015 om 09:12 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ECODUCT

    Camera spot eerste dieren op ecoduct in Mol....
    (Uit: "Het Nieuwsblad" van zaterdag 12 september 2015)

    Het Ecoduct op de Belgisch-Nederlandse grens in Mol-Postel doet haar werk. In november van vorig jaar werd het ecoduct over de autosnelweg E34 op de Belgisch-Nederlandse grens in Mol-Postel officieel geopend. Enkele maanden daarna trippelden de eerste dieren al over deze natuurlijke brug.

    ‘Aan de hand van een cameraval, die in de zomermaanden geregeld werd geïnstalleerd op het ecoduct, konden we verscheidene dieren spotten’, zegt coördinator Bas Van der Veken van het van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw. ‘Zo hebben we al beelden van een vos, ree, konijn en wellicht een boommarter.’

    Nochtans moet het ecoduct nog volledig worden ingericht. Momenteel liggen er wel wat boomstammen en takken. Deze dienen vooral om crossers tegen te houden, want de brug en het gebied errond is blijkbaar ook in trek bij motorcrossers en quads.

    Daarnaast heeft vooral moeder natuur voor de begroeiing gezorgd. 'Voor de inrichting van het ecoduct en de aangrenzende percelen is gekozen voor een brede waaier aan ecotopen, om zo veel mogelijk diersoorten aan te trekken’, zegt Van der Veken. ‘De grond is hiervoor uiterst geschikt. Ondanks het feit dat de inrichting nog vrij pril is, gingen de eerste dieren toch al een kijkje nemen.’ Het feit dat de dieren het ecoduct ontdekken, is geen toeval. Over een afstand van 16 kilometer werden rasters gezet tussen de autosnelweg E34 en de aangrenzende bosgebieden. Het hekwerk is te vinden tussen de op- en afritten van Arendonk en het Kempens Bedrijvenpark in Hapert. Als dieren de autosnelweg willen oversteken, worden ze automatisch afgeleid naar een veilige oversteekmogelijkheid, namelijk het ecoduct of de jaagpaden langs het kanaal.

    Door de komst van het ecoduct kunnen er nu ook geen zware ongevallen meer gebeuren tussen overstekende dieren en het gemotoriseerd verkeer dat er elke dag tegen hoge snelheid op de autoweg passeert. De dieren die ze voor de bouw van het ecoduct aantroffen, waren erg divers, zoals reeën, everzwijnen, steenmarters, dassen, hazen, konijnen, muizen en hagedissen. Maar ook de gladde slang, heel wat bijzondere vogels, insecten en spinnen werden in de buurt aangetroffen. Binnenkort volgt een nieuwe inventarisatie van de buurt rond het ecoduct. ‘We onderzoeken dan of het ecoduct invloed heeft op het aantal dierensoorten’, zegt Bas.

    16-09-2015 om 09:11 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    10-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTOVERSLAG

    Natuurhistorische wandeling "Bremelsheide" - Zondag 06 september 2015

    Gary SPAENENBORGH was één van de deelnemers aan deze wandeling en maakte een fotoverslag.
    Klik op onderstaande foto om Power Point te bekijken (Geluid aan - Downloadtijd: +/- 20 sec)

    10-09-2015 om 13:50 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EXOTEN - WATERTEUNISBLOEM

    Hoe is waterteunisbloem bij ons terechtgekomen?

    Waterteunisbloem komt van nature voor in Zuid-Amerika. De soort wordt in Europa verkocht als sier- en zuurstofplant voor aquaria en vijvers. Van hieruit is de plant zich vermoedelijk beginnen vermenigvuldigen in het wild. In 1983 werden de eerste wilde exemplaren in België waargenomen. De verspreiding gebeurt door vogels, kleine zoogdieren en door waterstroming. De plant kan zich zowel via zaad als door uitgroeien van plantenfragmenten voortplanten.

    Waterteunisbloem vormt een dichte plantenmassa op
    oevers en in ondiep water, wat vaak zware gevolgen kan hebben voor fauna en flora. Door een afname van het zonlicht en zuurstof in het water worden heel wat waterplanten en dieren onderdrukt. In water met een laag zuurstofgehalte vertraagt de vertering van plantenresten, waardoor de bodem volledig bedekt raakt met onverteerd materiaal. Na enkele jaren is het pak onverteerde resten zo groot dat het boven water komt te liggen en uiteindelijk land wordt. Waterrijke gebieden staan bekend om hun grote rijkdom aan soorten. Verlies van dit soort habitat heeft dan ook negatieve gevolgen voor de biodiversiteit.

    Waterteunisbloem - Ludwigia grandiflora - Primrose willow (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
    Foto's genomen in het "Griesbroek" te Balen


    10-09-2015 om 13:49 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAUME - KRUISBLADWALSTRO

    Zeldzaam plantje gevonden in de Gaume....

    Marleen VAN WOLPUTTE fotografeerde een vrij zeldzaam plantje tijdens ons meerdaags verblijf in de Gaume. Kruisbladwalstro staat immers op de rode lijst van planten als "vrij zeldzaam en sterk afgenomen". De plant wordt 15-45 cm groot en heeft een rechtopstaande of opstijgende, vierkantige stengel met tot 1,5 mm lange, afstaande haren. De ruw behaarde, drienervige bladeren staan in kransen van vier en zijn elliptisch tot lancetvormig. De bladeren hebben een geelgroenachtige kleur.

    Kruisbladwalstro bloeit van april tot juni met gele, zoet geurende bloemen. De in de bladoksel zittende bloeiwijze is een schijnkrans, die bestaat uit drie tot negen bloempjes en is korter dan het blad. De bloemen worden bestoven door bijen en vliegen. De plant komt voor op voedselrijke grond bij heggen, bosranden, op dijken en in bermen.

    Kruisbladwalstro - Cruciata laevipes - Smooth bedstraw (Foto: Marleen VAN WOLPUTTE)

    10-09-2015 om 13:49 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN

    Geothermie-project in Mol gaat van start.
    (Uit: Made in Kempen - Nieuws voor ondernemers)

    Smet Group uit Dessel heeft samen met de Duitse boorfirma Daldrup & Söhne AG de opdracht binnengehaald voor grondboringen op de Balmatt-site in Mol. Beide bedrijven richtten daarvoor de THV Balmatt Drilling op en haalden het project binnen na een internationale offerteaanvraag van onderzoeksinstelling Vito uit Mol. Bedoeling is om energie te produceren op basis van heet water in de diepe ondergrond.

    Onderzoekers van Vito hebben de ondergrond van Mol in kaart gebracht tot op een diepte van 4 km. De wetenschappers verwachten op zo’n 3,5 km warm water te vinden dat mogelijk 124°C warm is. Via twee boorputten willen ze dit warm water oppompen en nadien het afgekoelde water terugpompen. Met de onttrokken warmte willen ze de Vito-gebouwen verwarmen en later ook elektriciteit opwekken. Indien de omstandigheden zeer gunstig zijn kunnen nog bijkomende boringen worden uitgevoerd zodat bijvoorbeeld ook Mol-Donk en delen van Dessel van warm water kunnen worden voorzien.

    De eerste proefboring is een waardevol onderzoeksproject en uniek in Vlaanderen. De voorbereidingen op het terrein gaan midden deze maand van start en verwacht wordt dat de boringen in september kunnen starten. De resultaten van de proefboring worden tegen het einde van het jaar verwacht en zullen cruciaal zijn voor het verdere verloop.

    De boortoren van het geothermie-project in Mol (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    10-09-2015 om 13:48 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOOR U GELEZEN - WESPEN

    Wat moet je doen als je gestoken bent door een wesp ?
    (Uit: Het Nieuwsblad online van donderdag 20 augustus 2015)

    Op een zomers terrasje is de kans groot dat je gestreept gezelschap krijgt waar je niet altijd even blij mee bent. Zeker niet als je er een wespensteek aan overhoudt. Het handboek Eerste Hulp van het Rode Kruis weet raad.

    - Meestal is een steek van een bij of een wesp ongevaarlijk: er is jeuk, soms pijn, op de plaats van de steek en de huid kan rood of gezwollen zijn.
    - Als de angel nog in de huid steekt, probeer je die best zo snel mogelijk te verwijderen. Duw van onder de plaats waar gestoken is naar boven met je vingernagel of een voorwerp zoals een bankkaart of de botte kant van een mes. Trek niet aan de angel met je vingers of een pincet, want zo zou het kunnen dat je een achtergebleven zakje gif platdrukt, waardoor het in de bloedsomloop terecht komt.
    - Spoel de wonde met warm stromend water om ze proper te maken.
    - Hou ijs tegen de wonde om zwelling en jeuk te verminderen. Breng het ijs nooit rechtstreeks met de huid in contact, maar wikkel er eerst een doek rond.
    - Als iemand gestoken is in de mond of keelholte, laat je hem of haar op ijs zuigen.

    Als het slachtoffer een allergische reactie heeft, waarschuw dan onmiddellijk de hulpdiensten (112). Doe dit bij volgende symptomen: ademhalingsmoeilijkheden, heesheid, onwel worden, buikkrampen, jeuk en roodheid over het hele gezicht en verlies van bewustzijn. Ook als iemand in de keelholte werd gestoken, bel je best 112.

    10-09-2015 om 13:48 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NATUURPUNT

    Opening nieuw wandelpad over het "oud stort" in Mol

    Klik op de play-knop om een kort filmpje te bekijken (Geluid aan)

    10-09-2015 om 13:47 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    04-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER

    Terugblikken op de Gaume en vooruitkijken naar KAISERSTUHL
    Zaterdag 26 september 2015

    Let op: - inschrijven voor 20 september

    Klik op onderstaande foto om de omzendbrief nog eens na te lezen.

    04-09-2015 om 20:38 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER - DAGUITSTAP

    De Dijle en Leuven in 't groen - Zondag 27 september 2015

    Let op: - inschrijven kan tot 20 september.

    Klik op onderstaande foto om de omzendbrief nog eens na te lezen.
    De "botanieken hof" of kruidtuin van Leuven (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    Bevers in de Dijle, in 't midden van Leuven-stad (juni 2013) Foto's: Karel VERBRUGGEN.

    04-09-2015 om 20:38 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERSLAG

    150 kilo "patatten" gerooid in "Den Hof" te Dessel...

    Gisteren zijn we met onze werkploeg, en enkele buurtbewoners de aardappelen in de Smettuin gaan rooien. De opbrengst van onze noeste arbeid bedroeg ongeveer een 150 kg aardappelen.
    Ook werden er door Jef nog 3 kruiwagens onkruid (painen) verwijderd (zie foto)
    Met deze aardappelen gaan we op 19 september een namiddag friet bakken voor de bewoners van de Smet-Residentie.

    Groetjes, Kristin VAN GORP.

    04-09-2015 om 20:36 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - MOERASHERTSHOOI

    Moerashertshooi, een zeldzame plant....nu te zien in het Buitengoor.

    Bij een wandeling in het Buitengoor te Mol, merkte ik aan de oever van een ven een werkwaardie plant op... die ik nog nooit gezien had, en ook niet kende. Jan DIRKX, jarenlang conservator van het Buitengoor, wist me te vertellen dat het hier gaat om moerashertshooi, een vrij zeldzaam plantje.
    Moerashertshooi is een inheemse, overblijvende moerasplant die we helaas nog maar weinig aantreffen in de natuur. Het is de enige plant uit de Hypericum geslacht met een kruipende groeiwijze. Moerashertshooi komt in ons land van nature voor  in vennen op zandgrond en aan de rand van andere voedselarme wateren.
    Moerashertshooi is een laagblijvende plant die zich met kruipende stengels verspreid. De stengels zijn zwaar behaard, evenals de blaadjes die paarsgewijs groeien. Zoals bij veel hertshooisoorten groeien de ovale blaadjes direct aan de stengels, waarbij ze de stengel geheel omvatten. In de periode juli, augustus verschijnen de kleine bloempjes die precies één dag bloeien.  Daarna verschijnt het zaad. Zoals bij veel kleine planten is de schoonheid van moerashertshooi pas te zien met een macro-opname. De bloemhoofdjes worden pas geopend bij warm en zonnig weer.

    Moerashertshooi - Hypericum elodes - Marsh St John's wort (Foto's: Karel VERBRUUGEN)

    04-09-2015 om 20:36 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAUME - GOUDEN TOR

    Rare beestjes, gezien tijdens onze meerdaagse in de Gaume....

    Ward DILLEN maakte deze foto van een "gouden tor" (niet te verwarren met de gouden loopkever die eerder al te zien was). De maximale lengte is ongeveer 2 centimeter en de kleur van de rug is vrijwel altijd goud-groen gekleurd. Deze kever leeft van bloembladeren, wondsappen en vooral stuifmeel van diverse planten, maar als het niet zonnig is blijft de kever in de schuilplaats en vliegt niet. De larven leven in en van vermolmd hout en kunnen twee tot drie keer overwinteren. In ons land komt de kever vrij algemeen voor.

    Gouden tor - Cetonia aurata - Green rose chafer (Foto: Ward DILLEN)

    04-09-2015 om 20:35 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NATUURPUNT

    Red de natuur in je buurt !!

    Vind jij de natuurgebieden in je buurt belangrijk? Die groene parels zorgen voor zuurstof en laten je tot rust komen. Ze vormen een natuurlijke speeltuin voor onze kinderen en zijn een laatste toevluchtsoord voor onze bedreigde dieren.

    Maar als het van de Vlaamse administratie afhangt, is het daar binnenkort misschien mee gedaan. Er zijn plannen opgedoken om het nu al ontoereikende natuurbeleid voor verenigingen nog verder te kortwieken. De uitbouw van natuurreservaten zoals we die vandaag kennen, zou onmogelijk worden. Daar komen vzw Durme, Limburgs Landschap en Natuurpunt tegen in actie.

    Gelukkig is het nog niet te laat. Zet je naam voor 9 september onder deze petitie en overtuig Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege om de voorstellen aan te passen.

    Een soortgelijke petitie hielp vorig jaar om kleine walvissen voor onze eigen kust beter te beschermen. Doe mee en help de natuur in je buurt te redden. 

    Klik op onderstaande foto en teken de petitie !!

    04-09-2015 om 20:34 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN - VOGELS LEREN KENNEN

    Voor onze natuur- & vogelliefhebbers !

    Leo VERHEYEN heeft op het internet een prachtige website met informatie over 286 inlandse vogelsoorten gevonden.
    Een pagina per vogel … en door op het luidsprekertje te tikken, hoor je de roep van de vogel !
    Overzichtelijk weergegeven en uitgebreid besproken op een afzonderlijke pagina per vogel met hun specifiek geluid !

    Veel kijk en luisterplezier. 

    Klik op volgende link : http://www.vogelvisie.nl/

    04-09-2015 om 20:34 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TELEVISIE

    Nieuwe natuurprogramma's op TV.

    Het nieuwe televisieseizoen is begonnen.
    Op dinsdag zijn er wekelijks niet minder dan twee natuur-programma's te bekijken.
    Op Ned 2 is er om 19:20 uur een nieuwe reeks van "Vroege Vogels"
    Op TV-Eén is er om 21:25 uur "Expeditie aarde" een overname van de BBC-earth documentaires.

    04-09-2015 om 20:33 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    01-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOOR U GELEZEN - STUIFZWAMMEN

    Irritante bospaddenstoel
    Uit: Nieuwsbrief Natuurpunt

    Je kent ze wel: knolvormige paddenstoelen die openbarsten als je erop trapt. Er komt dan een stofwolkje tevoorschijn. Plof- paddenstoelen zijn bovisten en stuifzwammen. Het wolkje is een massa sporen waarmee de zwam zich voortplant. Die sporenwolk is erg ongezond voor mensen. Knijp nooit in een stuifzwam voor iemands neus, want de sporen kunnen de ogen en ademhaling irriteren

    Parelstuifzwam - Lycoperdon perlatum - Puffball (Foto: Karel VERBRUGGEN)

     

    01-09-2015 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!