Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
16-03-2018
GESPOT - RANSUIL
"Roestende ransuil" De in ons land broedende ransuilen blijven ook hier in de winter. Ze verblijven in zgn "roestplekken" in bomen op stille plekken in het bos. Door dicht tegen de stam aan te kruipen, vallen ze door hun schutkleur nauwelijks op.
Hoe kunnen we vermijden dat Limburg het wolvenkerkhof van Europa wordt? (Een natuurbericht ingestuurd door Jan DIRKX)
Vlaanderen beleefde een waar wolvenweekend: zaterdag liepen meldingen binnen van schapenhouders in Bree en Rotem. Een wolf, maar niet Naya, had er schapen gedood. Zondagmiddag bleek diezelfde wolf doodgereden te zijn in Opoeteren. De tweede Vlaamse wolf legt meteen het grootste knelpunt bloot voor de terugkeer van iconische zoogdieren: ons drukke wegennet. Ook voor autobestuurders zijn aanvaringen met wilde dieren niet zonder gevaar. Tijd voor actie.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen.
Gary SPAENENBORGH maakte een mooi fotoverslag van deze wandeling Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken. Loopt automatisch - Geluid aan - Downloadtijd: +/- 10 sec.
Blauwborst kondigt de lente aan (Een natuurbericht ingestuurd door Jan DIRKX)
13-MRT-2018 - Vanaf de tweede helft van maart is het zover: je kunt de blauwborst weer horen zingen. In april doet hij er nog een schepje bovenop en barst het gezang echt los. Hij zingt net zo mooi als de nachtegaal, al blijft dat een discussie voor fijnproevers. Eén ding is zeker: als je hem hoort is de lente in aantocht.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen.
De rupsen van de kleine beer zijn al even opvallend als de vlinders zelf en worden daardoor ook vlug opgemerkt. Ze zijn vaak te vinden op (zand)paden. Onderstaand exemplaar heb ik gefotografeerd op 16 februari (een zachte zonnige dag).
De kleine beer is een trage nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen, onderfamilie beervlinders. De vlinder heeft een spanwijdte van 35 tot 45 millimeter. In rust vouwt hij zijn vleugels op in de vorm van een dakje.
Het is een relatief kleine, dikke vlinder. De voorkant van het lijf lijkt extra dik door de flinke beharing. De voorvleugels hebben een vale roodbruine kleur met een kleine zwarte stip in het midden. De achtervleugels zijn lichtrood en worden dichter bij het dikke rode achterlijf feller van kleur. Het achterlijf is over de lengte voorzien van een donkerbruine onscherpe lijn. De vliegtijd van de kleine beervlinder is van mei tot en met augustus. Ze worden in ons land vrij algemeen aangetroffen.
Kleine beer (rups-imago-parend koppel) - Foto's: Karel VERBRUGGEN
Slechtvalk neemt hoge vlucht in de stadslucht (Een natuurbericht ingestuurd door Jan DIRKX)
Hun duizelingwekkende vluchten vanop kerktorens doen opmerkzame stedelingen genieten. Via webcams in nestkasten is hun broedsucces helemaal live te volgen en slechtvalkhappenings lokken honderden kijklustigen. En misschien wel het best van al: de roofvogels bevrijden de stad gratis van verwilderde duiven en bijhorende overlast.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen.
Slechtvalk op de kerktoren in Mol (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Slechtvalk op de kerk in Arendonk (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Wie de vogels voedert in zijn tuin.... en tevens zorgt voor tal van bomen en struiken waar de vogels zich in kunnen verschuilen, krijgt ongetwijfeld heel wat bezoekers !! Roger DAMEN doet het al vele jaren en stuurde enkele mooie foto's (let ook op de prachtige korstmossen)
Werkdag "Natuurtuin Den Hof" - Zaterdag 03 maart 2018
Enkele Bunters trotseerden sneeuw en vrieskou om te werken in Den Hof.Vooral het verwijderen van overtollige bramen was een stekelige klus !! Bekijk de Power Point om te zien wat zij allemaal gepresteerd hebben !
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te starten. Geluid aan - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 10 sec.
Geen junkfood voor stadseverzwijnen... (Een natuurbericht ingestuurd door Jan DIRKX)
De laatste tijd vinden steeds meer dieren hun weg naar de stad. En dat geldt ook voor het Everzwijn. Onderzoekers van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research zochten aan de hand van de maaginhoud uit of stedelijke Everzwijnen andere eetgewoonten hebben dan hun broertjes in natuurlijker gebied. Tot nu toe dachten wetenschappers dat de dieren aangetrokken worden door afval in de stad. Maar dat blijkt niet zo te zijn.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen. Everzwijn (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Vissen aan de pil en slakken aan de antidepressiva: de prijs voor ons medicijngebruik (Een natuurbericht ingestuurd door Jan DIRKX)
Pijnstillers, antibiotica, antidepressiva en de anticonceptiepil. De resten hiervan komen in ons oppervlaktewater. Waterorganismen betalen de prijs. Bijvoorbeeld weefselschade, verandering van voortplanting of gedrag, verstoring van de natuurlijke communicatie of een slechtere verdediging tegen vijanden. En dat moet anders, vindt aquatisch ecoloog Ellen van Donk.
Nachtopname van een vos en een das gemaakt door Roger DAMEN met een Bushnell Trail Camera. Let niet op de datum en de klok in beeld (camera foutief ingesteld) Opnames dateren van februari 2018.
Bioloog waarschuwt voor de ecologische valstrik: 'We spelen met de zintuigen van dieren' (Een natuurbericht ingestuurd door Jan DIRKX)
Er is een nieuwe bedreiging voor de biodiversiteit ontdekt: de ecologische valstrik - of hoe nieuwe biotopen, meestal door menselijk toedoen, dieren kunnen beetnemen. Bioloog en vlinderexpert Hans Van Dyck verdiept zich in dat probleem.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen. Paardenbijter (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Eens, lang geleden, heb ik de stilte gehoord. Ik was ’s morgens vroeg de Graddis Fjellstue uit geslopen, niet ver van de Riksgrense Sverige in Junkerdalen. Dit desolaat Noors plekje is rustgevend.
Alleen het krakend mos en lavendelheide vergezellen me bij elke voetstap tot ik stil sta. En dan hoor ik niks. De wind houdt zich gedeisd, de mist dempt elk geluid. Een zalig beklemmend gevoel overmeestert me. Ik hoor het bonken van mijn hart. Is dit magie? Uiteindelijk lost de mist op in het oneindige. De weeklagende roep van de goudplevier verbreekt de stilte …… ik ben niet meer alleen.
Deze gewaarwording borrelt in me op bij het horen van het babbelend ijs. Dan weer kreunend, dan weer schrapend, zelfs ratelend. Of soms zingend als een klad barmsijzen in de verte. De magie van babbelend ijs, winter ten top! Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Geluid aan)
Deze dag - die altijd op 3 maart valt - is eind 2013 in het leven geroepen door de Verenigde Naties om zo o.a. aandacht te vragen voor een toekomst waarin mens en wildleven in harmonie kunnen samenleven. Op deze dag vieren we de waarde van wilde flora en fauna en wordt extra opgeroepen misdaad tegen wilde dieren te bestrijden.