Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
05-09-2018
GESPOT
Visarend.
Als afsluiter van de dag, na afloop van de Natuurhistorische wandeling, nog even een pint gaan pakken op het terras van de surfput te Sas 4. Jaarlijks verblijft de visarend eind augustus/begin september aan de zandwinningsplassen te Dessel, Mol en Lommel vooraleer verder door te trekken naar de zuidelijke overwinteringsplaatsen. De oostzijde van de Schansplas, gelegen ten zuiden van de kanaalstrook tussen Sas 4 en Sas 5 is een prima locatie voor het spotten van de visarend. Speur in de dode bomen en zoek naar een oplichtende witte stip, de buik van deze prachtige visetende vogel. Bij een tweede pint verlaat de vogel zijn roestplaats en vliegt over de plas, dan weer eens draaiend, dan weer eens biddend, tot een duik in het water. Meteen prijs. Spijtig dat ie wat verder van ons verwijderd de vis oppeuzelt, buiten het bereik van de camera..... ROGER DAMEN
Natuurhistorische wandeling - Zondag 02 september 2018 Gids: Danny VAN DER VEKEN
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken. Geluid aan - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 10 sec. Fotografie: Gary SPAENENBORGH en Roger DAMEN
Bedreigde lentevuurspin moet verhuizen voor zonnepanelen VRT-Nieuws van zaterdag 01 september 2018
Het mannetje van de lentevuurspin wordt omschreven als de mooiste spin van Europa. De soort is uiterst zeldzaam en recent herontdekt in Lommel. Daar zit een grote populatie maar die wordt nu met uitsterven bedreigd door de komst van een gigantisch zonnepanelenpark. Daarom werd er vandaag een grote verhuizing georganiseerd.
Klik op deze afbeelding en wij linken U door naar de VRT-website waar U het filmpje kan bekijken. Klik daarna op de pijl linksboven om terug te keren naar de Buntblog.
Door de opvallende kleuren is het mannetje van de vink makkelijk te herkennen. Met name de blauwgrijze kop met de roodbruine wangen maakt de vogel onmiskenbaar. In de winter is de kop minder duidelijk getekend doordat de grijze veren dan een bruin randje hebben. In de loop van de winter en in het voorjaar slijten de bruine randjes van de veren zodat het onderliggende blauwgrijs weer goed zichtbaar wordt. Het vrouwtje is minder opvallend gekleurd dan het mannetje, maar de twee witte vleugelstrepen op beide vleugels zijn ook bij het vrouwtje aanwezig. De zang van het mannetje is veelvuldig te horen en makkelijk te herkennen (.....suskewiet). In het voorjaar kan het mannetje zijn zang dagelijks wel enkele duizenden keren herhalen. De vink heeft een grote, krachtige snavel die typerend is voor zaadeters. Vinken eten in de zomer echter veel insecten en ook de jongen krijgen eerst alleen insecten te eten. In de winter trekken de vinken naar het zuiden, terwijl vogels uit het noorden hier bij ons overwinteren. De vogel is 's winters vaak in kleine groepen te zien en eet dan bijna alleen maar zaden.
Tijdens onze meerdaagse in Wales bezochten we op dag 4 het "National Park Snowdonia". Op "Plattelands TV" kan je eventueel volgende week (dagen en uren: zie hieronder) kijken naar een natuurdocumentaire over dit natuurgebied.
A year in The Wild
Snowdonia in Wales is één van de mooiste en meeste geliefde wildernissen van Groot-Brittannië. Over een periode van een jaar volgen we een landbouwer, een parkwachter, een bergbeklimmer en dichter. Zij delen hun kennis over deze wonderlijke plek.
Na anderhalve eeuw weer broedende Raven in Vlaanderen (Een natuurbericht ingestuurd doorJan DIRKX)
Raven hebben succesvol gebroed in het Meerdaalwoud bij Leuven. Het gaat om het eerste bevestigde broedgeval van de iconische vogelsoort in Vlaanderen sinds 1865. Een teken van hoop voor de natuur.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
Werkdag in "Natuurtuin Den Hof" - Zaterdag 01 september 2018 (09:00 uur)
Er is werk op twee fronten : stal Dessel Centrum en Den Hof. Plaatsen zitbank wiglo, elektrische aansluiting sturing luik kippenhok, wieden, haag scheren, stapelplaats hooi maken, ……. Door de dagelijkse werkzaamheden van Fons en Flor staat de tuin er prima bij, ondanks de felle droogte …. en de pomp van de Jos zit daar ook voor menige druppel tussen. Graag een seintje als je komt helpen. Met dank en groeten,
Roger.
Jos HUYSMANS en zijn pomp (Fotografie Roger DAMEN) Geluid aan - Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken.
Een 10-tal dagen geleden trok er een flinke storm over onze streken. Ondermeer in het Prinsenpark sneuvelden heel wat bomen. Het park is trouwens nog altijd gedeeltelijk afgesloten. Marleen VAN WOLPUTTE ging al eens kijken en stuurde foto's....
Op zaterdag 17 november blikken we terug op onze meerdaagse uitstap 2018 naar Wales (gesonoriseerde foto-film met +/- 870 foto's en duurtijd van 58 min.)
En diezelfde avond kom je ook alles te weten over over onze meerdaagse uitstap 2019 naar de Somme in Frankrijk (van woensdag 8 mei tem zondag 12 mei). Verdere info volgt nog....
Daguitstap "Maashorst" - Zaterdag 18 augustus 2018 Namiddagwandelingen
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken (Fotografie: Roger DAMEN - Wim MARTENS - Greet BOTTERMAN - Marleen VAN WOLPUTTE - Karel VERBRUGGEN) Geluid aan - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 15 sec)
Daguitstap "Maashorst" - Zaterdag 18 augustus 2018 Voormiddagwandelingen
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken (Fotografie: Roger DAMEN - Wim MARTENS - Greet BOTTERMAN - Marleen VAN WOLPUTTE - Karel VERBRUGGEN) Geluid aan - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 10 sec)
De motjes zijn – terecht – een schoolvoorbeeld van evolutie in actie. (Een natuurbericht ingestuurd door Jan DIRKX)
Het is één van de eerste soorten die werd aangehaald om Darwins evolutietheorie te onderschrijven: de peper-en-zoutvlinder. “Dit is één van de meest iconische voorbeelden van evolutie, gebruikt in biologieboeken wereldwijd,” vertelt onderzoeker Martin Stevens. “Maar ook fel bestreden door creationisten die erop uit waren om de evolutietheorie in diskrediet te brengen.”
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)