Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
14-10-2024
MOOI
Bloemschikken
Qua bloemschikken kan dit toch al tellen, hé .... Neenee, recht uit de Liereman voor op uwen dressoir!
Deze vogel is het meest gespot tijdens Eurobirdwatch
In België was de vink de meest gespotte vogel tijdens ‘Eurobirdwatch’ afgelopen zaterdag (05 okt 2024). Eurobirdwatch is een internationaal evenement waarbij zoveel mogelijk vogelkijkers de vogels in hun land tellen. In België gebeurt deze telling traditioneel in de vorm van een simultaantelling, georganiseerd door Natuurpunt en Natagora. Dit jaar hebben 352 trektellers op 91 Belgische telposten elke passerende vogel geregistreerd, wat resulteerde in een indrukwekkend totaal van bijna 160.000 waargenomen trekvogels.
Moet je klimop nu wel of niet snoeien? Klimop bloeit van augustus tot en met november. Voor veel insecten is het een belangrijke plant, omdat er in deze periode niet zoveel voedsel meer te vinden is. De bloemetjes zijn klein en lichtgroen, maar zitten desondanks vol met nectar. Op zonnige dagen kan het bij bloeiende klimop letterlijk ‘zoemen’ van het leven: zweefvliegen, bijen, hommels en vlinders vliegen af en aan. Probeer je klimop daarom nu niet te snoeien, want dan verdwijnen ook alle bloemen. Wordt hij toch te groot? Snoei dan gefaseerd: een deel in het najaar en een deel in het voorjaar. Zo blijft er altijd een stukje over voor de insecten.
Robert en Eliane nodigen U uit op Zondag 20 oktober om 13 uur
Graag willen we U nog eens herinneren aan deze activiteit. Inschrijven kan nog tem zondag 13 oktober.... maar doe het vandaag nog !!!
13:00 uur: - samenkomst carpoolparking Lilse Bergen (E34 - afrit 22 richting Beerse)) 13:30 uur: - start wandeling in Giels Bos (5 km) Inschrijven tem zondag 13 oktober 2024 (10 euro) Bellen naar Anny en Charlie: 014/37.14.58 of 0472/58.49.45
Klik op onderstaaande afbeelding om de omzendbrief nog ee ns na te lezen.
Het jaar 2024 zal voor veel tuinbezitters wellicht de boeken in gaan als ‘slakkenjaar’. De overvloedige regenval zorgde voor een ideale leefomgeving voor onder andere naaktslakken. Deze grote oranje/bruine/zwarte slakken leggen honderden eitjes per keer, wat betekent dat een paar natte weken voldoende zijn om een enorme populatie te laten ontstaan. Ondanks hun destructieve gedrag in tuinen, zijn naaktslakken belangrijk voor het ecosysteem. Ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal, zoals dode planten en dieren, en verbeteren zo de vruchtbaarheid van de bodem.
Tijdens onze meerdaagse gingen we oa. op bezoek in een hopkwekerij. Maar ook in onze regio is de wilde hop overal te vinden. Het is een winterharde slingerplant, die mooie bellen maakt. Het blad lijkt op dat van een wingerd. Hop is een tweehuizige klimplant waarvan de vruchten gebruikt worden in de bierbrouwerij. Deze klimplant is inheems en vaak te vinden in kreupelhoutbosjes en singels. Er zit een enorme groeikracht in deze plant waardoor er scheuten kunnen ontstaan van wel 6 tot 8 meter lang. In de herfst sterft de hop af om ondergronds, door middel van de wortelstok, te overwinteren. De bloei valt rond eind juni en is onopvallend. De kegelvormige riekende vruchten van Hop vallen des te meer op en zijn nu te zien.
Zowat 15 jaar geleden werd de buxusmot (afkomstig uit Azië) voor het eerst in ons land waargenomen. En sindsdien is de opmars van dit beestje niet meer te stuiten. Zowat alle buxushagen zijn aangetast. De groene rups vreet in geen tijd alle buxushagen kaal.... Ondertussen hebben kauwen, mezen en mussen de rupsen van de buxusmot ontdekt als voedsel. Dat is goed nieuws, maar er kwam ook meteen een waarschuwing van Vogelbescherming. Bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmotrupsen zouden schadelijk kunnen zijn voor allerlei vogels. Bijgevolg komt de buxusmot nu nog steeds in het hele land voor en lijkt zich redelijk te kunnen handhaven, ondanks het feit dat op veel plekken de buxushaagjes en struiken zijn vervangen door andere soorten.
Buxusmot (rups en vlinder) - Foto's: Karel VERBRUGGEN
Tussen Zandbergen en Idegem ligt natuurgebied De Nuchten, ten noorden van de Dender nabij het Provinciaal Domein De Gavers te Geraardsbergen.
Vanaf de dorpskern van Idegem stijg je vanuit de Dendervallei tot je rechts kan afslaan met de straatnaam Nuchten. Waar deze smalle straat een flinke bocht maakt naar links ga je rechtdoor. Hier kom je in het natuurreservaat met een infobord. Volg dit pad tot je links bij een waarschuwingsbord “reeën in het bos, honden aan de lijn” een knuppelpad opgaat van wel 600 meter lang. Dit is de enige manier om vlot en droog door het ruige en vochtige gebied te lopen. Er is een draad aangebracht op de planken om uitglijden te voorkomen. Ooit is hier geturfd en heeft de mens getracht om het ontstane moerasgebied te ontwateren. Dat is niet gelukt, en de natuur kon hier zijn gang gaan met een prachtig nat en ruig gebied met grachten, waterplanten, wilgen en populieren als resultaat. Het ontmantelde pomphuis werd door ANB omgedoopt tot vleermuizenverblijfplaats. Aangekomen in de Benedenstraat vervolg je links een bospad dat uitgeeft in de Middenstraat van de dorpskom Zandbergen. Over de spoorweg links houden om via de Heirweg terug links af te slaan in straat Nuchten. Inmiddels stijgt het zuidelijk gevoel bij het aanschouwen van de bloeiende zonnebloemen. ’s Anderendaags, op zondag 29 september 2024 was het om 07u30 krabben om de voorruit van de auto ijsvrij te maken. De eerste vriesnacht. Een uitdaging om te fotograferen in Grimminge. Ook de schapen en paarden waren blijkbaar verrast.
Roger DAMEN.
In dit filmpje zijn heel wat infoborden te zien met plannen en/of uitleg. Als je deze wil bekijken/lezen: klik dan op de toets met het vierkantje onderaan rechts (volledig scherm) Klik dan op de pauzetoets (onderaan helemaal links) als je wil stoppen om te lezen. Om het filmpje te starten: klik op de "play-knop" (MP4)
Dierenbeschermers vonden het in 1929 hoog tijd dat er een dag kwam om stil te staan bij dierenwelzijn. Toen hebben zij 4 oktober, sterfdag van Franciscus van Assisi, uitgeroepen tot "werelddierendag".
Kluifzwammen lijken heel erg op het bot waar honden mee spelen... maar het zijn wel degelijk paddenstoelen! De meest voorkomende soorten zijn de witte kluifzwam en de zwarte kluifzwam.
De rups van de wapendrager (nachtvlinder) is tot 60 mm lang en overdekt met fijne witte haartjes. Het lichaam is glanzend geel of oranje met brede zwarte lengtebanden over rug en flanken die door oranje en gele dwarsbanden worden gebroken. De kop is zwart met een omgekeerde gele Y (zie laatste foto).
Deze rups is te zien van juli tot september. Na het uitkomen van de grote eilegsels blijven de rupsen aanvankelijk bijeen en foerageren ze in groepen, zowel overdag als ´s nachts. De volgroeide rupsen leven solitair en worden vaak gezien als ze over de grond kruipen op zoek naar een plaats om zich te verpoppen. De soort overwintert als pop in een holte in de grond.
Dikke kans dat je met mooi weer even in de tuin zit en je ineens een insect voor je neus stil in de lucht ziet hangen. Dat is een zweefvlieg, een super behendige vlieger die net als een helikopter stil kan hangen in de lucht. In Nederland en België komen meer dan 400 (!) soorten voor.
Zweefvliegen zijn fascinerende insecten die vaak boven bloemen zweven op zoek naar voedsel. Een zweefvlieg lijkt vaak best veel op een wesp, bij en/of hommel en zorgt daardoor al snel voor verwarring. Dit uiterlijk beschermt ze tegen dieren die vliegen eten, maar kost ze soms ook juist het leven omdat ze worden doodgemept door de mens. En dat terwijl ze juist volstrekt ongevaarlijk zijn: ze hebben geen angel en steken absoluut niet. Andere belangrijke verschillen: zweefvliegen hebben twee vleugels in plaats van vier, ze hebben grote ronde ogen die een groot deel van de kop vormen, hebben geen taille en ze zijn enorm wendbaar. Check dit even goed voordat je ze onterecht platslaat met een opgerolde krant.
Een oproep om je tuin na de bloei niet te ‘proper’ te schonen. Zaden van uitgebloeide teunisbloemen bijvoorbeeld zijn erg geliefd door bijvoorbeeld pimpelmees, barmsijs en distelvink. Als deze bloemen vlak naast de living groeien komen de vogels de show stelen en wordt de tv even uitgeschakeld. De living als schuilhut. Zalig toch!
Roger DAMEN
Vogels eten zaden van teunisbloem (Fotografie: Roger DAMEN) Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (MP4)