De Dendermondse Schilderschool
Inhoud blog
  • Firmin Verhevick
  • Herman Broeckaert
  • Retrospectieve te Dendermonde
  • Maurits Vander Cruyssen
  • Florent Crabeels

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Tussen 1860 en 1944
    15-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maurice Vander Cruyssen
    Hij werd geboren te Dendermonde (1873-1942) als zoon van schoenmaker Jan Vander Cruyssen en van Maria Clementina Maes. Hij was een goed student en had hogere ambities, maar diende die onder zware druk van zijn moeder op te bergen om de in de Ridderstraat gevestigde beenhouwerij van haar twee ongehuwde broers over te nemen en tot in 1935 verder uit te baten. Hij trad in 1901 te Berlare in het huwelijk met Maria Elisa Hertecant (Berlare 1872-Dendermonde 1933) en kreeg zes kinderen. Evenals zijn jongere broer Ernest, studeerde Maurits Vander Cruyssen aan de Dendermondse Academie voor Schone Kunsten onder directeur (1865-1900) Jaak Rosseels (Antwerpen 1828- ), een man die het kunstonderwijs een nieuwe richting zou uitsturen en die van groot belang is geweest voor de toenmalige bloei van de Dendermondse academie. Maurits Vander Cruyssen behaalde er tijdens de tweejaarlijkse wedstrijden (1886-1896) geregeld onderscheidingen en eerste en tweede prijzen. Medeleerlingen waren Leo Spanoghe, Jan Maes en Prosper Lenssens. Het lerarenkorps bestond uit Jaak Rosseels, Isidore Meyers, Adolf De Pauw, Octaaf Maes, Edouard Bouwens, Van den Dungen en Alexis Sterck.

    Maurits Vander Cruyssen was een tijdgenoot van Pieter Gorus, Jan Maes, Leo Spanoghe en Herman Broeckaert en schilderde vooral impressionistische landschappen doorheen de seizoenen, met molens, boerderijen, kerken en kapelletjes, de Schelde, de boten en sloepen in het Vlotgras, enz. Hij was zeker sedert 1895 werkend lid van de ‘Kunstgilde van de Stad & het Land van Dendermonde’, later bekend als de ‘Dendermondse Kunstkring’. Hij schilderde doorheen de jaren menig kwaliteitsvol werk, maar streefde er nooit naar een artistieke carrière uit te bouwen ten nadele van zijn professionele collega’s kunstschilders.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    19-03-2022
    seo
    There's this https://www.digitekprinting.com/gator-board-posters agency that prints out my engineering drawings back then. They produce fine quality output papers and ensure that all the sheets are kept in order.

    19-03-2022, 20:32 geschreven door seo


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!