Inhoud blog
  • Nieuw project!
  • Terug onderweg!
  • Spanje 15
  • Spanje 14
  • Spanje 13
  • Spanje 12
  • Spaans 11
  • Spanje deel 10
  • Spanje deel 9
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per jaar
  • 2012
  • 2010
  • 2009
  • 2008
    regelmatig op stap

    15-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw project!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is een ganse tijd geleden dat jullie van ons nog iets gehoord hebben. Niet dat we thuis zijn gebleven maar "bloggen" kwam er niet meer van.

    Net terug van La Palma, ons jaarlijks vluchtplekje tijdens de winter, en er staan er al nieuwe projecten op de lijst.
    Bloggen vanop La Palma was vanaf dit jaar zeer moeilijk geworden. De crisis is toegeslagen en verschillende mailplekken zijn verdwenen. Maar wat de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking betreft, daar was geen crisis te merken. We waren nog maar net aangekomen en kregen al plastiek zakken vol met eigen gekweekt fruit: sinaasappelen waarvan het sap je ellebogen afloopt, kaki's, superlekker bananen, avocado's om vingers en duimen van af te likken en noem maar op. Dat zou in ons Belgenlandje niet in te beelden zijn. Ook werden we verwelkomd op een fles wijn en tijdens de duur van ons verblijf kwam men steeds weer bevoorraden, zowel met fruit als met zelf gemaakte wijn. Het zou zo van onze billen gelopen hebben. Zes sinaasappelen per dag gingen er door en aan vitaminen C dus geen tekort! Begon de voorraad te slinken, wel dan was menheer Bulthé paraat. Gewapend met een plastiek zak kroop hij tussen de plantages om het afgevallen fruit te verzamelen en de fruitschaal.... ja, die geraakte nooit leeg.
    We hebben er aangename en vooral actieve zes weken opzitten. wel was het een totaal ander uitzicht dan vorige jaren. Al maanden heeft het eiland geen water meer gekregen waar vroeger regelmatig de hemelsluizen eens werden geopend. Het was er zo droog dat zelfs woestijnplanten zoals cactussen uitgedroogd neervielen. Dat hebben we daar nog nooit meegemaakt. Aan stappen ontbrak het evenmin. Op die zes weken hebben we zo maar even 400 km op onze palmares staan en dan weten dat La Palma het steilste eiland van de wereld is. Dagelijks moesten we 600 à 800 meter niveauverschil verwerken op geitenpaadjes, of hoogtevreespaadjes vol met lavabrokken. Maar we hebben genoten.

    Onze volgende projecten gaan van een totaal ander slag zijn. Ik ga pogen de blog bij te houden en zodoende kunnen jullie ook eventjes mee met ons op vakantie.
    Tot later

    15-03-2012 om 08:36 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug onderweg!
    Nog niet lang thuis maar de plannen waren reeds gesmeed.
    We keren terug naar Spanje en in het bijzonder naar de Riojastreek. Neen, niet om te pintelieren maar alweer voor die taal. Ik heb me nl ingeschreven in een tweeweekse conversatiecursus in Santo Domingo de la Calzada. De tweestrijd is groot geweest; doe ik het of doe ik het niet? Op aanraden van verschillende mensen heb ik dan maar de knoop doorgehakt en eind deze week vertrekken Wim en ik opnieuw, richting Spanje. Dagelijks zullen ze daar aan mij veel werk hebben om me gedurende drie uur per dag te doen praten maar ik ga ervoor. Diegenen die mij kennen weten dat ik geen schuchter type ben maar om dat Spaans onder de knie te krijgen mag het ook niet; fouten maken of niet, praten moet ik en zal ik hopelijk doen.

    Graag hou ik jullie op de hoogte dus de volgende weken toch maar even de blog openen om te zien of er nog niets verschenen is en misschien.... in het Spaans!

    12-07-2010 om 20:46 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje 15
     

    Wielerfanaten

    Niet te geloven, alweer een staalblauwe hemel, geen wolkje aan de lucht maar… slechts 5°! Maar, zo denken we, eens de zon wat hoger zal staan zal hopelijk de temperatuur ook stijgen.

    Vandaag blijven we nog een laatste dag in de Spaanse Pyreneeën om die wat verder uit te kammen. We verplaatsen ons meer noordwaarts en plannen daar een wandeling. Weliswaar geen te lange omdat we zinnens zijn om ook de Franse Pyreneeën eens aan te doen. En, nadat we ons oog op de wegenkaart laten vallen hebben, is het duidelijk dat het geen klein bier zal zijn om tot daar te geraken.


    De rit is voor de chauffeur zeer zwaar. Slechts 200 km moet hij overbruggen maar er is alweer geen stuk recht in. Over de Col d’Aubisque rijden we naar de Col de Soulor om nadien over een even kronkelige weg tot in Gavarnie te rijden. Voor de wielerfanaten klinken die namen als liederen in de oren!

    De natuur was ontegensprekelijk grandioos. Jammer dat er zo weinig stopplaatsen waren om alles op papier vast te leggen. Grandioos is één woord en beangstigend is een andere zaak. Een steil bergpad dat op en neer gaat, zonder vangrails aan de kant en op sommige plaatsen slechts de breedte van één wagen. Maar omdat ik gewoon niet uitgekeken geraak op de natuur is er bij mij van angst niets te merken. Wat moeten die renners van de Ronde van Frankrijk sterke benen en een enorm uithoudingsvermogen hebben om zulk een rit aan te kunnen. En niet alleen die renners maar ook de talrijke anderen die hijgend en puffend hetzelfde willen herhalen, en dat zijn er velen. Fier komen ze dan boven aan en allen willen ze een foto met het plaatje van de Col d’Aubisque. En fier mogen ze zijn want het is een ganse prestatie. Jammer dat we tijdens de klim in de wolken kwamen en dat er daardoor zoveel moois verloren is gegaan.


    De afdaling verliep zonder problemen en het vervolg van de weg was even spectaculair. Moe en vrij laat zijn we in Gavarnie aangekomen maar toch zijn we blij van doorgezet te hebben. Voor morgen wordt er stralend weer voorspeld en we zouden graag een prachtige wandeling maken in het hooggebergte.


    Lourdes

    We zijn er niet geweest maar mijn patroonheilige, Bernadette van Soubirous, moet zeker op haar twee blote knieën achter zon gevraagd hebben aan Onze Lieve-Vrouw terwijl wij hier met vakantie zijn. Want dat is het. Een staalblauwe, wolkenloze hemel, de wind die gaan vallen is en een aangename temperatuur om in te wandelen. Wat moet een mens meer hebben.

    Cirque de Gavarnie, voor velen waarschijnlijk geen ijdel woord, staat vandaag op het programma. Neen, niet per ezel of ook niet te paard maar op onze eigen paardenkracht hebben we de wandeling afgewerkt. En wat voor een wandeling. Mijn woordenschat is te arm om alles te beschrijven wat we gezien hebben. Steile bergwanden, geërodeerde bergtoppen in allerlei vormen, maten en kleuren bedekt met sneeuw, een waterval van 423 meter hoog die haar water met volle kracht naar beneden laat schuimen, talloze andere watervallen, weiden doorspekt met kabbelende beekjes en kolkende rivieren met kristalhelder water, een ongekende bloemenpracht, de vogeltjes die voor ons een lenteconcert brachten van hun mooiste melodieën, piepkleine paarse vlindertjes die massaal rond het water fladderen, andere vlinders die onze benen een zalig plekje vinden om van de zon te genieten, af en toe onder ons een helikopter die naar onze toestand komt kijken en daarbij de stilte! Een stilte die we in het dichtbevolkte België niet kennen maar die we telkens we een bergtocht doen terugvinden. Er is maar één woord voor:ZALIG!

    Morgen is het onze laatste dag voor we de terugtocht afblazen en ze voorspellen nog warmer dan vandaag. Hebben we deze maand wel wat pech gehad met het weer, de dagen in de Pyreneeën maken alles goed en we eindigen in schoonheid.

    Waarschijnlijk is dit de laatste aflevering van deze reis. Over enkele weken volgt er hoogwaarschijnlijk iets anders

    Dank aan al de trouwe lezers die onze reis mee gevolgd hebben.



















    24-06-2010 om 09:46 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje 14
     

    Wind

    Het thema van de dag. Al van bij het ochtendgloren vechten we tegen een zotte en koude wind. Tegen 30 km/uur vliegt hij ons om de oren en dat kan tellen!


    Vandaag hebben we de afstand overbrugd van onze overnachtingsplek naar de Spaanse Pyreneeën. Het heuvelend parcours vertoonde zich weer in zijn zondagse uitrusting met een regenboog aan kleuren maar daarbij steeds die gekke wind. De chauffeur moet niet alleen zijn ogen op de baan gericht houden maar ook zorgen dat hij zijn ‘Jerommekes spieren’ gebruikt om ons vehikel in goede banen te leiden. Honderdvijftig km hebben we zo afgelegd en dan begon de klim naar Torla, een uitvalsbasis om bergwandelingen te maken. Alweer een superroute van amper twee wagens breed en bochtig zoals wij dat kennen van op La palma. Geen honderd meter rechtdoor en constant op en neer lopend. In slaap vallen achter het stuur staat niet op de agenda. Twee tunnels van in de jaren stilletjes, zeg maar een nauwe konijnenpijp moeten we met onze camper door in de hoop dat er geen tegenliggers komen want dan is het de macht van de sterkste of … wie van de twee is er bereid om terug achterwaarts uit te tunnel te rijden. Gelukkig is het nog geen hoogseizoen en verloopt alles vlotjes.


    Torla zelf is een bergdorp van waaruit er kan gestapt worden maar… toeristische dienst is nog niet geopend want het is nog te vroeg op het seizoen. De info van het Nationaal Park van de Ordessa is wel bereikbaar. We worden er zeer vriendelijk onthaald maar wandelkaarten zijn er niet voorradig. Ook in de weinige winkels geen kaart te bemachtigen. We zullen het dan moeten stellen met een zeer summier plannetje waar enkele tochten op staan. En maar hopen dat we niet verdwalen.


    Vermits het een zonnige dag is hebben we al een wandeling uitgeprobeerd. Gelukkig staan er langsheen het parcours hier en daar wat aanwijzingen zodat we op het rechte pad blijven. We volgen de loop van een woeste rivier met heel zuiver turkooiskleurig water. Zolang we tussen de bomen lopen, geen enkel probleem. Maar eens op een open vlakte zouden een paar zandzakjes aan de voeten wonderen kunnen doen. In elk geval hebben we terug het gevoel van bergwan delen en daar snakten we naar!

    Nadien vinden we een bar met een zonnig binnenkoertje waar we een lekker plaatselijk wijntje degusteren. Voldaan keren we terug naar de camper, nog steeds vechtend tegen mijnheer de wind.

    Morgen staat er een langere wandeling op het programma en we hopen dat de wind toch zijn slechtste kanten uitgewerkt heeft en ons een meer rustige dag gunt.


    Water

    Ons volgende thema.

    Langs een smal bergpad waarop er maximum 30 km/uur mag gereden worden rijden we naar het startpunt van onze wandeldag. Het moet blijkbaar een gekende route zijn want we staan er zeker niet alleen. Wat moet dat in hoogseizoen zijn wanneer nu de parkingplaats al bijna volzet is!

    Volgens de lieve mevrouw van het infobureau van het Nationaal Park moeten we zeker de wandeling met de watervallen doen. Die zou zeer mooi zijn. Gehoorzaam als we zijn beginnen we eraan en we beklagen het ons niet. Wel is het zo dat we eerst gedurende twee uur doorheen een dicht bos moeten maar eens daaruit gaat er een andere wereld open. We zijn in het hooggebergte met al zijn superlatieven. Een amfitheater van bergen rondom ons; enkelen besneeuwd en anderen al getooid in een lentekleedje. Watervallen zonder weerga, grote en kleine, allen met een andere naam maar de indrukwekkendste is wel de ‘Cola de caballo’ of de paardenstraat. Het water kletst naar beneden met een kracht waar ik niet graag zou in terecht komen. Wit schuim spuit in het rond en we krijgen dadelijk een flinke opfrisbeurt. Ik geraak er niet op uitgekeken en besef maar al tegoed wat een vernietigende kracht dat water wel moet hebben.

    De weiden staan vol jong leven. Kalfjes koesteren zich bij hun mama en deze wijkt geen meter van haar kalfje. De bloempjes zijn blij eindelijk wat zon te hebben en spreiden hun blaadjes maximaal om van dat zonlicht te kunnen genieten. Akeleien, grote malse dotterbloemen, vingerhoedskruid en tal van andere bloempjes in alle maten en kleuren tooien het jonge gras met hun schilderspalet. Blauw, indigo, roze, rood, geel, oranje en alle kleuren er tussenin vinden we in deze wondermooie natuur terug. Overal in het rond beekjes met turkooisblauw water die zich op enkele plaatsen verzamelen tot grote bruisende rivieren. Kijk ik dan even omhoog en daar zie ik dan een staalblauwe hemel zonder een wolkje. Dat hebben we van onze ganse reis nog niet meegemaakt. Kortom; het is een schitterende dag en ik hoop dat we deze week nog zulke dagen krijgen. Het is immers onze laatste week en wie weet welk weer wacht er ons in de thuishaven!



















    24-06-2010 om 09:42 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje 13
     

    Rioja

    Vandaag de laatste schooldag voor de Spaanse jeugd. Wat krijgen die een lange vakantie; vanaf nu tot midden september. Of de ouders daarmee gelukkig zijn is een andere zaak want er moet steeds voor opvang gezorgd worden voor hun kroost. Maar op dat vlak doet dit land het hier niet slecht. Evenals in België zijn ze hier een week voor het begin van de vakantie klaar met hun examens maar de kinderen zijn verplicht dagelijks op school aanwezig te zijn, tot de laatste schooldag. Vandaar dat wij de laatste week massa’s schoolgaande jeugd op uitstap ontmoet hebben. En waar die waren was de rust verdwenen. Tetterend en joelend met hun zuiders temperament dat het bijna onhoudbaar was, gingen ze op stap. Maar ze waren blijkbaar zeer gelukkig en de lol hoort er dan natuurlijk bij. Deze laatste week is er hier blijkbaar dagelijks een andere schoolactiviteit voorzien en de ouders hebben geen ‘depanageproblemen’ voor hun jeugd.


    Jawel, de nieuwe dag kondigt zich alweer aan met een blauwe hemel en niet teveel wind. We rijden verder richting Riojastreek. Het is daar dat ik over een maand een conversatiecursus Spaans ga volgen en we zouden graag eens ter plaatse gaan kijken hoe dit gebied zich aankondigt. Want na een voormiddag cursus is er telkens een namiddagactiviteit voorzien waaraan de partners ook mogen deelnemen. Wim is dus even benieuwd als ik om te weten wat ons te wachten staat.


    De weg naar Santo Domingo de la Calzada verloopt niet anders dan de vorige dagen. Alweer die woordeloze ritten met een erwt in de broek. We doorkruisen zeer ruwe kloven en woeste gebergten. Tegenliggers zijn er nauwelijks. Maar, dat weer! Waar we vanochtend met 17° gestart zijn, blijven er nu nog 11° van over. Laat ons hopen dat, wanneer we eenmaal uit de bergstreek zijn, de temperatuur terug normale waarden aanneemt. We krijgen wel nog een bui over ons maar dat went en straks is dat al vergeten. We passeren oeroude dorpjes waar het leven heeft stil gestaan. Middeleeuwse toestanden en prachtige burchten op de heuveltop met een verwijzing naar het verleden.


    Hoe dichter we Sto Domingo naderen hoe meer wijnvelden er in het landschap te zien zijn. Het is niet voor niets dat deze streek DE wijnstreek van Spanje is; een prachtig heuvelend landschap met een regenboog aan pasteltinten. Ik geraak er niet op uitgekeken.

    In de late namiddag zijn we ter plekke en de 18°C staan ons al iets meer aan; nog niet echt zomerse waarden maar toch al draaglijker. Het oude stadsgedeelte is betoverend en ik maak zelfs al kennis met één van de profs. Het is hier echt fijn en we kijken er beiden naar uit om hier die 14 dagen samen door te brengen, hopelijk met beter weer.


    Pelgrims!

    Vermits Sto Domingo één van de routes is van de ‘Camino naar Santiago de Compostela’ en we hier nu toch zijn, profiteren we ervan om heel devoot ook een deel van de route te stappen.

    Rond negen uur vertrekken we onder een flauw zonnetje maar zijn zeer tevreden met dat weerbeeld. Het is immers droog en niet TE koud. Om de weg te vinden, geen probleem! We hoeven alleen de talrijk aangebrachte schelpen te zoeken en kunnen onmogelijk verloren lopen; vergulde schelpen op lage betonnen paaltjes met een steen bovenop of hogere markeringen eveneens met een gele schelp en een pijl die de richting aangeeft.

    Eens het dorp uit belanden we in volle natuur. Heuvelende landschappen met een afwisseling van kleuren en de graanhalmen die weiden vormen als wiegende zeeën door de felle wind. Net een prent uit een boekje. Aanvankelijk zijn we nog alleen maar naargelang het uur vordert ontmoeten we meer en meer boetedoeners, maar dan echte. Wij stappen vandaag wel 19 km maar dat is maar een klein gedeelte van de verre reis. De ‘echten’ zien er heel wat meer vermoeid uit dan wij. De ene heeft een ferme stap en de andere zijn tred bestempel ik maar als zich voortbewegen ten koste van alles. Voetje voor voetje, hijgend en hopend dat hij zijn volgende stopplaats zal bereiken. Alle middelen zijn goed om boete te doen; te voet zonder bepakking of te voet met zware bepakking en daarbij soms nog een tent en toebehoren meesleurend. Anderen spelen het slimmer en hebben hun paard bij. Dat dier mag de lasten dragen en de pelgrim loopt er rustig naast. Ook de wielerfanaten kleuren hier ook weer de route. Zij leggen eveneens die paar duizend kilometer af maar dan op twee wielen. Iedereen heeft zo zijn eigen manier en zal daartoe wel een reden hebben.


    Na drie uur flink doorstappen zijn wij terug op onze bestemming. Fier kunnen we zeggen dat we een deeltje van de camino gelopen hebben maar tegenover diegenen die het ganse parcours afwerken zijn wij maar zeer zeer klein en schamen we ons dood dat we er niet meer van meegenomen hebben. Maar iedereen heeft zo zijn eigen motivatie!

    Nadien verplaatsen we ons dan richting Pyreneeën. De wind waait als gek en Wim moet het stuur hevig in handen houden en steeds bijtrekken of we belanden in de gracht. Het landschap is alweer anders en subliem. Woorden schieten tekort om het te beschrijven maar wij hebben het duidelijk in ons klein hoofdje geprent. Op een 150 km voor het woeste berglandschap stoppen we voor de nacht. Een dorpje hoog op een heuvel gelegen trekt onze aandacht. Op het dorpsplein, dat er zeer vredig bij ligt, kiezen we ons een plaatsje met zicht op de omringende bergen en de heuvels gevuld met wijnranken. Gestoord zullen we hier zeker niet worden en van ochtendlawaai zal hier evenmin sprake zijn. We zullen lekker kunnen dromen van al het moois dat we al meegemaakt hebben.



















    24-06-2010 om 09:36 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje 12

    Magere troost

    Bij het ontwaken alweer die twijfels over het weer. Het ziet er niet zo slecht uit maar goed is anders. En inderdaad, na een uurtje is het weer van hetzelfde laken een pak. De hemel trekt dicht, de koude wind blaast ons om de oren en af en toe de hemelsluizen die zich openen. Komt daar nu echt geen verbetering in!

    En toch moeten we verder. Onze route loopt nu terug wat noordwaarts en de Siërra de Guadarrama staat op ons programma. Ik hoor jullie al luidop denken ‘alweer richting bergen’! Maar we hebben onze planning al zoveel moeten bijsturen dat we dat niet kunnen blijven doen. Dit gebergte is doorweven met kilometers wandelpaden en daar hebben we nu echt behoefte aan. Of het zal lukken, dat is en blijft een open vraag.

    Die siërra is zowat het recreatiegebied van Madrid. De Madrilenen komen hier massaal de weekends doorbrengen om aan de hitte van de stad te ontsnappen. Waarschijnlijk zal dat wel in betere tijden zijn want wij zouden beter de stad in trekken om wat meer graden Celsius te kunnen bemachtigen.


    Manzanares el Real is door zijn ligging voor ons een geschikte uitvalsbasis om de beentjes eens te strekken. In de buurt ligt de berg La Pedritza met een enorm granieten rots, die het zien waard is. Maar op weg er naartoe hebben we er beiden genoeg van. De Spanjaarden zijn blijkbaar bedreven in het aanleggen van heuveltjes. Niet die van Erika, maar ze hebben ontelbare venijnige molshopen geconstrueerd t.t.z. op elke plaats waar de mogelijkheid bestaat dat een voetganger de baan oversteekt, ligt er zo eentje maar dan een heel hoge met zebralijnen op. En, oh wee, wanneer men daar aan meer dan 20 km/uur over rijdt! Het nemen van die tientallen hindernissen met daarbij dat grauwe en koude weer doet onze moed in de schoenen zakken. Maar we zijn op onze bestemming van vandaag geraakt, hebben de buurt al wat verkend en hopen dat we morgen eindelijk eens een behoorlijke wandeling kunnen afwerken.

    Intussen vernemen we via verschillende kanalen dat niet alleen de Spanjaarden met dat ellendige weer geplaagd zitten maar dat het in de omringende landen niet veel beter is, om niet te zeggen nog slechter. Dit is een troost alhoewel maar een magere troost en betekent dat dan de opwarming van de aarde! Nu hoop ik echt dat ik vanaf morgen eens niet meer over dat weer moet zeuren maar andere dingen kan vertellen.

    Gelukkig zijn wij met pensioen en kunnen we na deze ellendige periode nog wel wat warmer oorden opzoeken wanneer het klimaat ons dat ten minste gunt.



    Mijn mama

    Niet te geloven!!! 7° maar staalblauwe hemel. Gekleed als scouts trekken we het bospad op. Het lukt ons dan toch om te stappen.

    Het ‘Parque Regional de la Cuenca Alta del Manzanares’ is veel mooier dan het vorige dat in de boeken overroepen is. Via een smal pad waar haarspeldbochten niet vreemd aan zijn rijden we naar het vertrekpunt. En nu maar hopen dat er geen tegenliggers komen want dan zouden we wel eens in de problemen geraken. Maar de goden zijn ons vandaag gunstig en ook die klim verloopt naar wens. Op het startpunt van de trip aangekomen is het wat zoeken naar het beginpunt van de wandeling. Maar, geen probleem, hulpvaardig zoals wij de Spanjaarden al de ganse tijd leren kennen hebben, worden wij door een lieve man op het rechte pad gezet. Aanvankelijk loopt dat door een naaldbos om nadien, veel hoger, in een open ruimte terecht te komen. Zo kunnen we tenminste de indrukwekkende omgeving goed op ons netvlies pinnen. De bergen zijn bezaaid met witte bloemen met en geel hartje waar de bijtjes flink hun best aan doen. Rondom rond enorme granieten blokken en als kers op de taart krijgen we een monoliet te zien van 500 ton. Als die op mijn teentje zou vallen….! Wat dan!

    Terug bij de auto kunnen we best een terrasje gebruiken om te genieten van misschien wel de laatste zonnestralen. Inderdaad, de hemel trekt dicht en men voorspelt voor de namiddag regen. Maar wat we gekregen hebben, kunnen ze ons niet meer ontnemen!

    Het vervolg van de weg naar onze volgende bestemming is gekozen door Wim. Dit wil zeggen; witte kronkelige baantjes, zeer steil met angstvallige diepten naast. Zijn adrenaline werkt en die van mij kookt. Niet dat de route niet mooi is. Een ganse dag genieten we van een uniek landschap en van tegenliggers geen last. Er zijn weinig gekken, om zo te zeggen GEEN, die via die paden naar hun bestemming rijden.

    Hoe klein de wegen ook zijn, de rotondes zijn verzorgd en ogen allen even mooi. Steeds iets anders beeldt men uit en steeds is het een juweeltje. We rijden en rijden doorheen bossen tot een hoogte van 1860 meter. In die bossen kijken de spookbomen ons kwaad aan. Zulke grillige vormen heb ik nog zelden gezien. Sommigen omarmen zich zelfs. Neen, niet uit liefde maar om zich te beschermen tegen het woeste klimaat van die grote hoogte. Op de ‘col’ aangekomen zijn we in een skioord en de sporen van de winter zijn nog goed merkbaar. Het jonge groen begint pas te ontluiken en de kale flanken vullen zich met gele bloemen. En, zoals praktisch overal hier in Spanje, hebben we ook hier de wielertoeristen. Ze kijken niet op een helling en geven maar door. Liever zij dan ik, ik zou het trouwens niet aankunnen.

    Bij de afdaling alweer bossen; Het is hier niet de week van het bos maar voor ons de dag van het bos. Naaldbomen met roestkleurige stammen reiken hun kruin tot aan het licht, meters hoog zoeken ze dat op. Afdalen vind ik nog enger dat de beklimming. Mijn chauffeur kan elke bocht goed inschatten maar bang ben ik en ik krijg het erg benauwd. Al honderden bochten heeft hij genomen op baantjes waaraan ik niet meer wil herinnerd worden en toch blijft die angst. Mijn mama was een schat van een moeder. Ze heeft ons alle belangrijke levenswaarden trachten mee te geven. Maar helaas heeft ze ook haar angst op ons overgezet en daar draag ik nog de gevolgen van. Ik blijf angstig en krijg het moeilijk onder controle. Dank zij Wim heb ik al veel overwonnen maar hij heeft nog werk aan mij!

    De baan zelf bestempel ik als de route van het vee. Overal vinden we hun adreskaartje en het vee zelf hindert het verkeer op dat zeer gevaarlijke pad. Wanneer we eindelijk bijna beneden zijn krijgen we signaal van onze GPS. Hij laadt niet meer op. Het volgende dat het begeeft. Onze filmcamera heeft al van de eerste week de ziel gegeven en nu dat. Gelukkig hebben we het probleem kunnen oplossen dank zij mijn arendsoog. Door al het schokken was er een onderdeel op de grond terecht gekomen en vandaar het probleem.

    Maar de stukken volgen elkaar op. Ook ons infopaneel in de camper waarop we buiten- en binnentemperatuur kunnen aflezen plus al de nodige informatie voor de werking van ons rijdend huis slaagt eveneens tilt. Die herstelling zal wel in de thuishaven moeten gebeuren en we trekken ons plan. Al bij al zijn we op onze eindbestemming van de dag goed aangekomen en eindelijk hebben we een dag gehad met een fijn weertje. In België kondigt men voor volgend weekend 14° aan dus zullen we nog maar een tijdje hier blijven.



















    18-06-2010 om 18:00 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaans 11

    Cultuur

    Vermits ik toch geen safari kan lospeuteren, beslissen we van de natuur eventjes opzij te zetten en een cultuurdag te versieren. De weg naar Toledo had een paar verrassingen in petto! Vooreerst worden we door de politie staande gehouden voor een controle. Ik spreek met Wim af dat we geen Spaans kennen maar wat heb ik het moeilijk. Telkens de arm der wet een vraag stelt ben ik geneigd te antwoorden in die vreemde taal. Foei, Bernadette, mag niet. Heb dan maar op mijn tong gebeten tot we verder mochten.

    Volgt er een volgende versperring. We moeten uitwijken naar de andere kant van de baan want net voor ons is er een everzwijn overgestoken en dat was niet slim. Het heeft het met zijn dood betaald en je had de twee wagens moeten zien die het dier geramd hebben! Volledig verwoest op de plaats van de slag. Arm dier en gelukkig voor ons dat we geen vijf minuten vroeger ter plekke waren. Dan heeft die eerste controle toch nog voor iets gediend.

     

    Het weer oogt vandaag wat vriendelijker hoewel we de airco nog steeds niet moeten gebruiken. Er staat een zeer krachtige wind en hoger dan 15°, met een uitschieter tot 19°, hebben we nog niet gekend. Toch klagen we vandaag niet.

     

    De ommuurde stad Toledo is een prentje wat betreft ligging, aanblik en lichtinval. Het ligt hoog op een granieten rots met als rechtstreekse buur een grote bocht van de Taag. Overdag is die hoofdstad van Castilië-La Mancha een goudkleurige vesting en het is niet voor niets dat ze door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst werd. Ondanks de talloze souvenirwinkeltjes nodigt ze toch uit tot het maken van een onvergetelijke wandeling. En dat hebben we dan ook gedaan.

     

    Meer dan twee eeuwen heeft men nodig gehad om de kathedraal te bouwen en door zijn grandeur is het één van de mooiste Gotische gebouwen die ik ooit gezien heb met aan de binnenkant een decoratieve mudéjarstijl. Die combinatie van twee totaal verschillende stijlen met de sculptuur aan binnen- en buitenkant en daarbij de waardevolle voorwerpen maken een bezoek onvergetelijk. Jammer dat er niet mag gefotografeerd worden want het geheel is onbeschrijfelijk.

     

    In de Iglesia de Santo Tomé is het voornamelijk het schilderij ‘De begrafenis van de graaf van Orgaz’ van El Greco dat opvalt. Ook de Joodse wijk en tal van andere gebouwen vragen om wat aandacht en het is niet moeilijk om een dag in deze stad gevuld te krijgen. Voldaan keren we met het Openbaar Vervoer terug naar onze overnachtingsplek en morgen zien we wel weer wat er op ons programma kan gezet worden.

     











    16-06-2010 om 16:22 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje deel 10

    Zuid-Afrika?

    Het is van in België geleden dat we mochten ontwaken met een grote zon. Weliswaar zijn er nog steeds van die schapenwolkjes aan de hemel die hier in dit land gemakkelijk uitvergroot worden tot dreigende regenwolken. Maar daar denk ik voorlopig niet aan en ik heb er moed in.

     

    Vandaag richten Wim en ik onze schreden naar de Montes de Toledo, een schaduwrijk berggebied van ongeveer 4000 km².en één van de dunst bevolkte gebieden van Spanje. Het Parque Nacional de Cabañeros ligt in het zuiden van het gebied en dat willen we eens van naderbij ontdekken. In de reisgidsen staat het aangeschreven als de Serengeti van Spanje. Wat moet dat voorstellen?

     

    Alweer schuiven er immense vlakten aan ons voorbij. De okerkleurige ondergrond is bezaaid met duizenden olijfbomen wiens schaduwen prachtige silhouetten werpen op het wiegende gras. Daartussen grijze koeien, een kleur van runderen die ik hier nog niet gezien had en veel gaaien, vermoedelijk zijn dat hier Spaanse gaaien en geen Vlaamse zoals bij ons. Af en toe een piepklein huisje, één hoog en waarschijnlijk amper twee woonruimten. Meer kan het zeker niet zijn. Zijn we in Ecuador of een ander land van Zuid-Amerika of is het hier Spanje? Ik zou wel denken dat ik op een verkeerd continent ben terecht gekomen.

     

    Intussen naderen we geleidelijk de Montes de Toledo. Het landschap wordt bepaald door met bossen bedekte bergketens. Maar na de afslag naar het Nationaal Park vragen we ons af of we wel zouden doorrijden. Wim is veel gewoon maar de staat van dat baantje is beneden alles. De bochtige weg zit vol gaten en waar die ontbreken hobbelen en bobbelen we van je welste. Aan 20 km/uur puffen we verder en mijn zitvlak is intussen al op z’n zachts gezegd compleet gaar. Elke afgelegde km hoor ik dat getal door mijn chauffeur prevelen; al 2 km van de dertig, al drie km enz. Dat wil wat zeggen! Gelukkig komt er na een tijdje verbetering in het baanvak en halen we al 35 km/uur. Naast ons een afgrond met een variatie aan kleuren die door de wolken die inderdaad dreigend zijn geworden, nog meer schakeringen hebben dan anders.

    Aan het bezoekerscentrum gekomen, bezoekerscentrum is een groot woord, proberen we dadelijk een jeepsafari te fixen. In het Park leven nl een aantal bedreigde diersoorten waaronder de Spaanse Keizersarend, de Monniksgier en de Iberische Lynx en mogen we niet zonder gids doorkruisen. Hier ook weer zoals veel plaatsen in Spanje kennen ze maar één taal en dat is de hunne. Ik weer al mijn wijsheid, durf en lef samen geraapt om de conversatie op gang te brengen en dan nog te verstaan ook. Maar dat laatste is niet evident; zij praten zo snel en steeds binnensmond zodat het voor een leek als ik zeer moeilijk is om te kunnen volgen. Maar wat ik intussen wel ben te weten gekomen is dat alle jeepsafari’s al volgeboekt zijn voor drie dagen verder dan vandaag. Ontgoocheling alom! We hadden er zo naar uit gekeken maar het mag niet zijn. We zullen dan maar al wandelend het park verkennen en de flora ontdekken. De fauna zal voor een andere keer zijn. Wij die dachten in Zuid-Afrika rond te toeren op zoek naar wild blijven dus met hun twee voeten op de grond en ontdekken Spanje dat uiteraard in Europa ligt. Vaarwel Zuid-Afrika!







    15-06-2010 om 18:12 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje deel 9

    Vaderdag

    12°C, geen temperatuur om over naar huis te schrijven. Het antwoord van Wim op Sms’jes van de dochters voor vaderdag: stuur mij thermisch ondergoed, wollen sokken en een dikke trui op. Onze geplande wandeling kan ook niet doorgaan en we trekken verder.

     

    Zoals gewoonlijk houdt mijn Wim van uitdagingen en kiest hij als reisweg voor witte baantjes op de landkaart. En dat met zulk een grote machine! Ik kan hem er niet toe bewegen om de route te wijzigen en ik wacht af. Waar we oorspronkelijk door een bos van eucalyptus rijden verandert het landschap stilaan in een echte fruittuin. Niet honderden maar duizenden kerselaars, met overvolle afhangende takken van het gewicht aan fruit, rijden we voorbij. Hoe vaak wou mijn chauffeur niet stoppen voor zijn geliefkoosde vruchten en vond hij nergens een stopplaats. Maar hij koos immers zelf voor die weg. Een baantje van amper 1 auto breed, met een diepe afgrond naast en onbeschrijfelijk steil. De haarspeldbochten volgden elkaar op met de regelmaat van een klok. Als er ons maar niemand moet kruisen, maakte ik de bedenking! Zal niet, repliceert hij want het is zondag en daarbij genieten ze nog van hun siësta. Maar zijn woorden waren nog niet koud en daar begon het al. Niet 1 keer maar drie maal moesten we stoppen en heel voorzichtig uitwijken. Spreken was mij al te veel en het ademen verliep steeds maar moeilijker. Ook de maag snoerde dicht. Wat was ik blij wanneer dat eng gedoe achter de rug was en dat we het er zonder kleerscheuren afgebracht hadden.

    Maar nu hadden we nog geen kersen! Iets verder kregen we kans om te stoppen en wat ik vreesde gebeurde. Niet één maar vijf kilo van die mooie rijpe vruchten kocht hij en ik kon maar zoeken achter een geschikte plaats om ze te stapelen. Maar het lukte wonderwel.

     

    Intussen was het al een eind in de namiddag en de magen begonnen te grollen. Waar stopte Wim? Natuurlijk op een plaats waar hij nog wat kon plukken. Blijkbaar was hij nog niet voldaan met zijn aangeschafte voorraad. We smullen en smullen tot mijn ingewanden protesteren.

     

    Cuacos de Yuste is onze volgende bestemming. Na alweer Onze-Lieve-Heer van zijn kruis gebeden te hebben is het ongeveer zestien uur wanneer we er zijn en geloof me of niet, maar de zon begint door het wolkendek te priemen. Zou het dan toch lukken! Cuacos is een schattig oud dorp dat uit een sprookjesboek lijkt weggelopen. Na alweer een resem foto’s geschoten te hebben verkiezen we om daar een wandeling te maken en zo de omgeving op onze harde schijf vast te leggen. De Ruta del Emperador schikt ons het best omdat ze niet te lang uitvalt. We geven onze ogen de kost. Waar we al een ganse dag doorheen een zeer vruchtbaar gebied rijden is het hier niet anders. De vijgenplantages, frambozenkweek, olijfgaarden en kersenplantages wisselen elkaar af. Halverwege de route worden we door Madrilenen die hier een buitenverblijf hebben uitgenodigd om in hun kersenboomgaard een kijkje te nemen. We proeven en smaken uitzonderlijke goede kersen. Beleefd vraag ik of we er een kilogram kunnen kopen want we hebben er immers nog geen. Maar nee hoor; coge, coge dat zo veel wil zeggen als neem maar wat je hartje lust. En wij terug aan het smullen. Intussen breken de eigenaars nog een overvolle tak voor ons af en die mogen we tijdens de verdere wandeling pluimen. Blijkbaar zijn er dit jaar hier een overvloed aan die rijpe blozende vruchten. Ik begin er stilaan meer dan genoeg van te hebben en na, tot aan een waterval gewandeld te zijn, keren we terug. Op het gezellige dorpsplein pikken we nog een terrasje mee en wat merken we wanneer we terug bij de motor home zijn? De cijfers die de thermometer vanochtend aanwees zijn omgedraaid. Voorwaar het is 21°C.

    Voor ons vake is de vaderdag een topdag geweest; een massa kersen en eindelijk een zeer aangename temperatuur. Hopelijk genieten we daar morgen nog van. Want intussen is het alweer beginnen regenen maar we bekijken het positief; het zal een ‘HITTEOMWEER’ zijn! Een ondergaande zon kleurt de alom tegenwoordige wolkenflarden geel, bruin en rood en ook dat hebben we deze vakantie nog niet meegemaakt!

















    15-06-2010 om 18:10 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Niemand?

    Heeft er nu echt niemand een kaarsje laten branden? Het mindere weer blijft ons achtervolgen. Neen, niet meer die grote storm maar wel de donkere lucht, uiterst lage temperaturen en regelmatig iets dat uit de lucht valt en ons goed nat maakt.

     

    Met de moed der wanhoop trekken we verder Centraal Spanje in. Castilië-Léon is aan de beurt.

    Het is 7°C en hopen dat we na een paar uur rijden toch wat hogere waarden mogen zien verschijnen op de thermometer.

    We zijn in een andere wereld terecht gekomen. Voorlopig geen bergen meer. Deze hebben plaats gemaakt voor indrukwekkende okerkleurige vlakten waarop bomen verspreid staan van allerlei pluimage. De steeneik met zijn brede kruin luidt het verschil in gevolgd door olijfbomen met grillige vormen. Zo een exemplaar zou ik wel in mijn tuin willen maar dan wel in een bonsai formaat. Daartussen genieten de koeien van een lekkere maaltijd en worden de schaapjes samen gedreven door een bordercolli, een hondje dat zijn taak zeer goed kent. Het doet me denken aan Dribbel, het hondje van onze dochter. Ik zie hem net hetzelfde doen en mis hem wel een beetje. De arenden en valken maken een zweefvlucht boven onze hoofden en de ooievaars zijn niet meer uit het landschap weg te denken. Hun enorme grote nesten weten ze goed te plaatsen. Het moet hier een geschikte habitat zijn want op iedere kerktoren of elektriciteitspaal staan de ooivaarsouders hun kindjes te voeden in hun grote huis. Nadien komen ze dapper aangevlogen om in de weiden geschikt eten te vinden voor hun jongen. Op dat afwisselende platteland liggen verder ook veel aardige oude dorpjes waar we prachtige voorbeelden van lokale architectuur aantreffen. Op het eerste gezicht onbewoonbare panden maar ttoch speelt er zich het dagelijkse leven af.

     

    Maar Castilië-Léon is ook de trotse bezitter van enkele prachtige steden waaronder de universiteitsstad Salamanca. Deze staat vandaag op ons programma en hoewel er geen zon is genieten we toch van dit pronkstuk van de Spaanse architectuur. De goudkleurige huizen van de Plaza Mayor, de twee kathedralen en ‘la casa con las conchas’ mogen zeker niet op onze verkenningstocht ontbreken.

    De Plaza Mayor, voorwaar een van de mooiste pleinen van Spanje, was de plaats waar vroeger stierengevechten werden gehouden. Nu kan men er heerlijk rondwandelen en op een gezellig terrasje genieten van het barokke stadhuis en het Koninklijk Paviljoen. Het plein is omringd met smeedijzeren balkons en schilden die Spaanse koningen gedenken.

    De twee kathedralen zijn eveneens een bezoek meer dan waard. De oude en de nieuwe zijn naast mekaar gebouwd en hebben een totaal andere stijl. Gotiek, renaissance, barok, men vindt het er allemaal in terug. Telkens wanneer ik zulke bouwwerken zie vraag ik me af hoe het mogelijk is om met beperkte middelen zulke kunstwerken recht te zetten.

    La casa con las conchas, huis der schelpen, dankt zijn naam aan de 400 St-Jacobsschelpen die in de buitenmuren gebeeldhouwd zijn en die het symbool zijn van de pelgrims op hun weg naar Santiago de Compostela. Er is natuurlijk nog veel meer maar dat brengt me te ver. Ik zou zo zeggen: wie de kans heeft moet de stad zeker eens opzoeken. Men zal het zich niet beklagen!

     

    Onze dag zit er nog niet op. We trekken wat zuid-zuidwest om onze overnachtingsplek op te zoeken. La Alberca, een mooi en druk bezocht dorpje ligt in de Sierra de la Peña de Francia. Jawel, alweer een bergachtig gebied en de kans op slechter weer is dus reëel. Maar alles went en we passen ons aan. Smalle wegen kronkelen door pittoreske olijfgaarden en we zien bijzondere dorpjes met houten huisjes. Heel apart en we zijn blij dat we deze bestemming gekozen hebben. Op zoek naar een bakker komen we bij een piepklein huisje terecht. In het Spaans en op een verfrommeld papiertje lezen we dat we aan een klein deurtje moeten kloppen indien we wat nodig hebben. In een donkere gang komt er een oud vrouwtje naar beneden, constant pratend in haar eigen en we mogen zowaar in haar mini-bakkerijtje binnen. We kiezen wat we nodig hebben en vertrekken. Maar Wim met zijn lengte moet wel in twee geplooid lopen wil hij er niet de zoveelste bochel op zijn hoofd aan overhouden. Intussen is het avond, hebben we al een fikse bui gekregen en hopen dat we morgen toch de kans krijgen om in dat mooie gebergte een wandeling te maken. Maar dat is nog andere koek.



















    13-06-2010 om 10:07 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 12/03-18/03 2012
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 09/11-15/11 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!