De regels: Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden. Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar. Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.
Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.
Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden? Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.
Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen. Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.
Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie. Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede. Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel. Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.
Opdracht 1: Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden. (Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden. Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!
Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.
Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.
De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Gouden verhouding/Gulden snede (geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen).
Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
20-07-2022
Als ik enkel kijk naar het gegeven ‘Diepte’ in deze foto dan moet ik zegen dat er ‘diepte in je foto zit. Je hebt rekening gehouden met een aantal elementen die diepte in je foto geven en dat is zeker ok.
De foto op zich is iets minder. Ik vermoed dat Lightroom er voor iets tussen zit. Misschien een tip. Op mijn toestel staat de witbalans voor landschap steeds op bewolkt. Zelfs als ik in volle zon fotografeer. Krijg je veel warmere kleuren. Een collega van mij zet zijn WB standaard op Zon = veel koelere kleuren. Kwestie van smaak zeker…
Hiermee heb je het einde van deze lessenreeks ‘Diepte’ bereikt en kan je door naar ‘Portret’. Ga al eens kijken op dat blog voor je eerste opdracht.
14-05-2022
Zonnetje2
Dit is mooi gebracht en er zit diepte in. Je werkt van scherp naar onscherp dus goede diafragmakeuze en ook nog eens van groot naar klein. Dat laatste versterkt ook nog eens het dieptegevoel. Goed gedaan dus.
Als ik even mag muggenziften, de afstand tussen het eerste en tweede poppetje lijkt groter dan bij de rest maar dat werkt niet negetief voor 'diepte'. Dat heeft te maken met je plaatsing van je kamera ten opzichte van de rij poppetjes. Een klein beetje meer naar links was de oplossing.
Goed bezig! Je kan dus beginnen aan je laatste opdracht voor dit thema. Ik kijk er al naar uit..
Grtn, Digiwill
18-04-2022
Zonnetje2-3
Originele aanpak van deze opracht. Knap gezien! In de foto lopen de invoerende lijnen (balk en wand) mooi vanuit de hoeken naar achter en nemen alzo het oog mee. Zo krijg je diepte in een foto... Goed gedaan dus.
Persoonlijk had ik de foto gespiegeld want dan wordt de foto m.i. sterker. Ons oog leest altijd een foto van links naar rechts. Ik heb ze als voorbeeld gespiegeld bijgevoe0gd. Zo kan je het verschil zien.
Voilà, je kan al beginnen aan opdracht 4. Ik kijk er al naar uit...
21-03-2022
Zonnetje2
Deze foto voldoet volledig voor opdracht 2 en er zit diepte in... Door de s-bocht wordt het oog meegenomen naar achter en de kijker is nieuwgierig wat daar achter ligt. Die s-bocht begint mooi links onderaan de foto. Eigenlijk moet ik hier weinig commentaar op geven. Het enige wat ik spijtig vind is dat de foto onderaan nogal donker is.
Je kan dus beginnen aan opdracht 3...
Grts, Digiwill
19-02-2022
Zonnetje2
Hallo,
Dit is een goed basic foto met een correcte belichting en scherpte. Er zijn 3 elementen aanwezig nl. lucht, veld en een weg. Het is geen 'spannende' foto maar ze voldoet volkomen aan het opzet van deze lesreeks. Er zit 'diepte' in. Je hebt opnieuw opdracht 1 genomen zie ik en je hebt goed rekening gehouden met de raad die ik je gaf. Goed zo. De horizon op 1/3e is perfect. De weg vertrekt in de hoek van de foto en loopt mooi naar achter met op het einde nog een bocht. Dat geeft dus diepte aan een foto.
Je kan dus aan opdracht 2 beginen. Ik kijk al uit naar het resultaat.
Grtn, Digiwill.
05-02-2022
Zonnetje2
Mooi landschap waarin de S-bocht ons meeneemt naar de horizon.Mooie kleurschakeringen in het veld maken de foto interessant. Het gaat hier over ‘diepte’ en daar kan nog een en ander aan verbeterd worden.
-De weg vertrekt mooi rechts in de foto. Dat is zeker goed gedaan!
- De horizon staat ongeveer in het midden van de foto. Daar moet je op letten. Beter is de horizon op een sterke lijn te zetten. Je kan dan kiezen: leg ik de nadruk op de voorgrond (het veld) of op de lucht. Door je kamera iets te kantelen kan je dat bereiken.
- het boompje op de horizon rechts trekt teveel de aandacht weg van het eindpunt van de weg. Dit gaat ten koste van de diepte.
Ik heb even een andere uitsnede van je foto gemaakt. Daardoor komt de horizon op een sterke lijn en is het boompje rechts iets minder storend.
21-11-2020
Underdog
Mooie foto om deze lessenrteeks te beeindigen. Door het hoge standpunt krijg je een mooi lijnenspel in de straten en het oog wordt automatisch getrokken naar het 'gat' tussen de bergen in de verte. Dit staat ook nog op een sterk punt wat de foto ten goede komt. De huizen gaan van groot naar klein achteraan wat een nog beter dieptegevoel geeft.
Een minpuntje is dat de foto wat naar links overhelt. Daardoor valt het op dat de kerktoren, die ook op een sterk punt staat , scheef staat. Ook de huizen links vooraan hellen allemaal een beetje af. Het panoramazicht zal daar wel voor iets tussenzitten.
Al bij al een goede foto om deze lessenreeks te beeindigen en je kan dus starten met de volgende lessen van 'Portret. Kijk even op dat blog voor je eerste opdracht.
18-05-2020
Underdog
Dit is een originele en tegelijk mooie foto. Door het lichtspel in de donkere buizen komt de structuur terug tot leven. Ook het licht-lijnenspel in de buis geeft een extra dieptegevoel. Deze foto is gewoon goed en vraagt geen verdere bemerking. Goed gedaan dus en je kan verder met je laatste opdracht:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill
30-01-2020
Underdog opdracht 3
De foto op zich is niet slecht. Alleen je vertrekt van onscherp vooraan naar scherp verder naar achter. Daardoor komt het scherpe gedeelte schijnbaar naar voor en dat is nefast voor het dieptegevoel. Als je de foto in klein formaat bekijkt gaat het nog maar als je ze op vol scherm bekijkt valt dit zeer goed op. Daarbij komt dat op het einde van de 'tunnel' er een zwart gedeelte is dat ogenschijnlijk alles afsluit. Je had al een foto ingezonden voor deze opdracht maar die heb ik je teruggegeven omdat ze niet strookte met de opgave. Bij deze opgave heb je het wel geprobeerd maar dit ook niet echt gelukt. Daarom vraag ik je om nogmaals deze oefening te doen. Probeer geen speciallekes te doen. Neem gewoon een foto van een tunnel (mag een brug zijn waar je onderdoor kijkt).Zorg ervoor dat de voorkant scherp is en dat je aan het einde iets hebt dat de aandacht trekt (dat mag eventueel zelfs iets onscherper zijn).
Je geeft opnieuw 2 foto's in. Dit is niet de bedoeling. Gelieve in de toekomst maar 1 foto ter bespreking in te geven aub.
De foto op zich is niet slecht. Compo, belichting en scherpte zijn ok en er zit diepte in de foto. Alle liijnen lopen mooi naar achter naar eenzelfde punt en de ruimte tussen de twee brugdelen nodigt uit om verder te kijken. Spijtig van het witte torentje rechts. Dat trekt teveel de aandacht.
Goed gedaan dus en op naar je volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
09-11-2019
underdog
Hallo,
Welkom in deze lessenreeks mbt 'Diepte' in je foto. Eerst en vooral toch een opmerking. je gebruikte in je mail volgende titel: ' Composite t.a.v Digiwill ' DIEPTE. Mag ik vragen om in de toekomst volgende titel te gebruiken: Diepte tav. Digiwill en in de volgende lessenreeks : Portret tav. Digiwill. Ik ben nogal actief op verschilende vlakken en krijg dagelijks ongeveer 150 à 200 e-mails binnen. De 'belangrijke' krijgen automatisch een speciaal kleurtje zodat ze opvallen tussen de rest. Door de andere mails ga ik diagonaal door en die worden dan verwijderd. Het zou zonde zijn moest je zitten te wachten op de bespreking omdat ik de mail 'gemist' heb.
Wat je foto betreft: je stuurde er twee in. De eerste (kerkhoffoto) ga ik niet gebruiken omdat, ook al was de foto scherp en goed belicht, ze weinig of geen diepte had en m.i. nogal rommelig overkwam. Je tweede foto daar zit diepte in. De lijnen van de bomen en de weg lopen mooi allemaal naar achter, de diepte in en ze trekken het oog mee naar achter. Wat me stoort in deze foto is het huis links onder. Als dat werkelijk zo schuin stond durfde ik mijn auto daar niet parkeren . Ik vermoed dat het het resultaat is van een bewerking van je foto. Daar moet je op letten. Al bij al toch een redelijk goede foto ivm 'Diepte'.
Je kan dus beginnen aan je tweede opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
30-08-2019
NEF
Hallo,
Je hebt ineens 2 opdrachten ingegeven. Uit je beelden en je begeleidende commentaar blijkt dat je deze materie meester bent. Je mag van mij ineens door naar de volgende lessenreeks 'Portret'.
Ga eens kijken naar het blog voor de eerste opdracht: http://blog.seniorennet.be/portret/
Grts, Digiwill
22-07-2019
Carmen2
Al laatste opdracht in deze reeks kan dit tellen. Dit is een geslaagde foto! Alle lijnen van de brug lopen naar achter. Het spel van licht en schaduw maakt ook lijnen die het oog mee naar achter nemen. Je vertrekt met de kant van de weg mooi in de linker onderhoek. Dat alles maakt dat dit een goede foto is geworden!
Je hebt deze lessenreeks dus volledig doorlopen en kan beginnen aan de volgende nl 'Portret'. Neem maar al eens een kijkje op het Blog en daar zie je meteen je eerste opdracht: http://blog.seniorennet.be/portret/
Veel succes,
Digiwill
20-06-2019
Omalolo
Je hebt het jezelf hier heel moeilijk gemaakt. Je stond in een donkere tunnel met achteraan een poort met daglicht. Een originele maar geen eenvoudige opgave om dit tot een goed einde te brengen en alles correct te belichten.
Je onderwerp is eigenlijk achteraan, de poort met wat daar achter staat. Die is helemaal wit uitgebrand. De tunnel zelf is mooi belicht. Doordat de poort achteraan zo fel verlicht is lijkt die naar voor te komen wat het dieptegevoel verminderd. Ook de persoon die centraal vooraan mooi in silhouette staat trekt teveel de aandacht en verminderd ook het dieptegevoel. Wat wel goed is is dat alle lijnen (de randen van de tunnel en de rij lampen...) allemaal mooi naar je onderwerp achteraan lopen en diepte aan je foto geeft.
Zoals ik al schreef was dit een zeer moeilijke foto en veel geoefende fotografen zouden het daar ook moeilijk mee hebben. Je moet eens proberen om, voor jezelf, nogmaals diezelfde foto te maken zonder persoon in de tunnel. Zorg dat je het licht achteraan buiten meet en hou qua scherpstelling rekening met de 2/3e regel. De tunnel gaat dan veel te donker zijn. Dan neem je weer dezelfde foto maar meet het licht in de tunnel. Dan krijg je terug de foto zoals die je nu had. Dan ga je de gemiddelden nemen van de belichting achteraan en de gemiddelden in de tunnel van foto 1 en foto 2 en neem je daar een foto mee. Dit gaat al een iets betere foto geven maar nog niet helemaal perfect. En dan moet je gaan experimenteren... een beetje meer licht vooraan en een beetje inder achteraan enz. Zorg er wel telkens voor dat je onderwerp achteraan scherp is (2/3e regel). Succes...
Hier dan je volgende opdracht:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak een foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill
Carmen2 Diepte
Dit is een goede foto. Mooie compo van linksonder naar rechtsboven. Mooi van scherp naar onscherp en ook nog goed belicht. De poppetjes erbij maken het origineler. Hiermee toonje aan dat je goed bezig bent! Goed gedaan dus en op naar je volgende opdracht:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak een foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Groeten,
Digiwill
30-05-2019
Carmen 2-3
Dit is geen eenvoudige... Wel heel origineel maar daar ligt de moeilijkheid. Je hebt het jezelf niet gemakkelijk gemaakt en al bij al is het een redelijk goede foto maar er zijn nog verbeteringen mogelijk. We zijn hier om te leren hé.
Eerst en vooral heb je de 'uitgang' van de buis/korf op een sterke lijn geplaatst en dat is goed. Nadeel is dat rechts een heleboel storende elementen te zien zijn (de rode balk, de huizen...) Daar moet je op letten!
Dan is de voorste ring van de korf onscherp. De scherpte begint bij de 2e ring. Door de storende elementen en de onscherpte vooraan doe je afbreuk aan de 'diepte'.
Door iets dichter uit te kaderen vallen de voorste ring en de storende elementen weg en komt de nadruk meer op je onderwerp (kerktoren en huisjes) te liggen. In de korf liggen verschillende lijnen (de rieten stokken waar rond gevlochten is) die allemaal naar je onderwerp leiden en dat is zeer goed! Ook die lijnen worden dan geaccentueerd.
Je kan dus beginnen aan je volgende opdracht:
Opdracht 4: Maak een close-upfoto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
26-02-2019
Carmen2-2
Deze inzending is niet slecht maar hier zondig je wel tegen enkele regeltjes. Alle lijnen van het rand van het water en de bomen lopen mooi naar achter en komen allemaal samen. De fietsers en het steigertje links geven een meerwaarde aan je foto. Vooraan is de grote plas water die een beete veel de aandacht trekt. Het 'verdwijnpunt' achteraan ligt net niet in het midden van de foto. Dit wringt een beetje. Beter is om dit punt op een sterke lijn op sterk punt te leggen.
Ik heb een iets andere uitsnede gemaakt. Zie je het verschil? Ook heb ik een klein beetje met de 'levels' geschoven.
Je kan dus weeral verder naar de volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
11-02-2019
Carmen2
Hallo,
Hier is dan je eerste inzending in deze lessenreeks en het is direct een goede!
Je laat mooi de weg in de onderste hoeken vertrekken, alle lijnen (rand van de weg, rand van de bomen...) lopen naar achter waar 2 mensen met een hond de aandacht vragen. Net daar waar die mensen zijn schijnt het licht iets feller. Je werkt van scherp naar onscherp en er zijn vooraan geen storende elementen aanwezig die de aandacht wegtrekken. Door al deze zaken wordt het, ivm. 'Diepte', een goede foto. Goed gedaan dus. Deze foto vraagt hier geen verdere correctie.
Je kan dus beginnen aan je volgende opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Groetjes,
Digiwill
03-02-2018
Keiki
Dit is een mooie afsluiter van deze lessenreeks ivm 'Diepte'! Alles zit er in om diepte te geven aan je foto. Alle lijnen (rand van de muur en bomenrij )lopen mooi naar een punt achteraan en leiden het oog van links naar rechts door de foto. Misschien toch een klein puntje. Het was nog beter geweest als je de muur van uit de hoek linksonder had laten vertrekken...
Je kan dus beginnen aan je volgende lessenreeks 'portret'. Kijk daar even op het blog voor je eerste opdracht.
Succes,
Digiwill
20-12-2017
Keiki
Op zich is dit een mooie foto, mooi belicht en lekker scherp. Net als vorige foto maak je echter spijtig genoeg dezelfde fout. Lees mijn commentaar hierop nogmaals. Ook hier lopen de lichtrijen van rechtboven naar linksonder, net als de glazen op je vorige inzending. Daar bovenop vragen de sterren zoveel aandacht en komt de uitgebrande witte vlek linksonder ook de aandacht vragen... het diepteeffect gaat hierdoor verloren. M.i. een gemiste kans, hier was veel meer mee te doen!
Als je wil mag je me een nieuwe foto zenden. Zoniet kan je beginnen aan de volgende lessenreeks 'Portret'. Ga even kijken op het Blog en lees daar je eerste opdracht.
Grts, Digiwill.
07-12-2017
Keiki
Mooie foto, perfect belicht! Wat 'diepte' betreft heb ik het ietsjes moeilijker. Ons oog leest een foto altijd van linksonder naar rechtsboven. Door je opstelling op de andere diagonaal te zetten onderbreek je leesrichting en speel je ook een deel van het diepteeffect kwijt. Ik heb de foto eens gespiegeld en je krijgt dan direct wel veel meer diepte. Zie je het ook? Persoonlijk had ik bovenaan, links en rechts iets meer ruimte gegeven. Door dat je er nog een kader bij op zet lijken de glazen naar mijn gevoel iets te benepen te staan.
Al bij al toch een mooie foto en ja kan aan je volgend opdracht beginnen:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill
25-10-2017
Keiki
Opnieuw een mooie foto met 'diepte'. Correcte belichting en scherpte. Het is en leuke benadering van de opdracht. Vooraan is er voor de tunnel de hele hoop stenen. Normaal gezien vragen die teveel de aandacht waardoor het diepteeffect teniet wordt gedaan maar je hebt dit mooi omzeild door de scherpte iets verder naar achter te leggen. De scherpte ligt nu vlak voor de tunnel en daaroor creëer je al diepte. De tunnel neemt het oog verder mee naar achter om daar het water verder te volgen. De iets grotere rotsblok die achteraan opvalt draagt ook zijn steentje bij voor nog een beter diepteeffect...
Goed gedaan dus en op naar je volgende opdracht:
Opdracht 4: Maak een close-upfoto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwill
03-10-2017
Keiki
Dit is weer een mooie foto, goed belicht en met de juiste scherpte. De compo was goed geweest als die groep bladeren niet in de weg hadden gehangen. Die trekken volledig de aandacht en hoe meer je de foto bekijkt hoer erger dit wordt. Daardoor wordt het diepteeffect sterk verminderd. Het was beter geweest had je iets meer door de kniëen gegaan waardoor je onder die groep bladeren kon fotografferen. Dit is m.i. een gemiste kans. Spijtig maar daardoor leer je natuurlijk bij. We leren met vallen en opstaan.
Met volle moed dus naar je volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
26-09-2017
Keiki
Mooie intro in deze lessenreeks met op de foto een pad dat een S-bocht maakt die correct vanuit de linker onderhoek vertrekt en het oog mee neemt naar achter. Ook juist belicht en met correcte scherpte. Dit is een foto die weinig verbetering vraagt. Goed gedaan dus en je kan beginnen aan de volgende opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
wandelaarster
Dit is een mooie foto om deze lessenreeks af te sluiten. Mist is een dankbaar onderwerp en daar heb je hier mooi gebruik van gemaakt. Vooraan kleur en goed belicht en daarachter de 'laagjes' in het mistige landschap met achteraan 2 paaltjes? die een extra dieptegevoel geven.
Goed gedaandus en je kan verder naar de volgende lessenreeks 'portret'. Kijk daar ven op het blog voor je erste opdracht.
http://blog.seniorennet.be/portret/
18-09-2017
Wandelaarster
Dit is een zeer goede foto ivm 'diepte'. Eigenlijk is dit voor mij gemakkelijk want ik hoef hier niets aan te verbeteren.
Je werkt van scherp naar onscherp met een mooie diagonaal. De Tekst staat overal op de zelfde plaats en de eerste pot staat mooi op een scherpe lijn. Zo creëer je diepte lijn een foto!
Op dan naar je laatste opdracht van deze lessenreeks:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill.
28-08-2017
Wandelaarster
Dit had een mooie kunnen zijn als je wat verder achteruit was gegaan. Nu heb je je foto genomen van in de tunnel. De voorkant is bijna volledig donker en daarachter volle licht. Daardoor gaat het diepteeffect gedeeltelijk verloren. De bomen achteraan vormen bij wijze van spreken een barière en door het felle licht lijken die vooruit te komen. Ik heb de indruk dat de scherpte ook op die bomen achteraan zit. Ook de hangplant die van de boog naar beneden hangt zorgt ervoor dat het oog vooraan blijft.
Al bij al is dit wel een mooi doorkijkje maar voor de oefening 'diepte' minder geslaagd. Zoals je schrijft is het 'maar' een snapshot maar maar wees, voor jezelf, voor je volgende opdrachten niet te snel tevreden. Neem een foto, bekijk ze en als je tevreden bent laat je ze enkele dagen 'bezinken'. Bekijk ze daarna opnieuw en als ze dan nog goed is kan je ze gebruiken.
Op dus naar je volgende opdracht:
Opdracht 4: Maak een close-upfoto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwil
04-07-2017
VDOF
Dit is een mooie afsluiter van deze lessenreeks. De foto is mooi scherp en correct belicht. Alle elementen om diepte te creëren zijn aanwezig. De randen van het water nemen ons oog mee de diepte in. De randen van de bovenkant van de bomen lopen naar hetzelfde punt. Ook de twee fonteinen vooraan werken mee om meere diepte te geven.
Goed gedaan dus en je kan ineens beginnen aan de volgende lessenreeks 'Portret'. Kijk even op het blog van 'Portret ' voor je eerste opdracht. Hier is de link er naar toe: http://blog.seniorennet.be/portret/
Succes,
Digiwill
09-06-2017
Weer een mooi belichte foto MET diepte. Het diepteeffect wordt hier door een aantal factoren verkregen. Eerst is er de aanlegsteiger die naar het borrelend fontein wijst. Het oog wordt vervolgens langs de rand van het water meegenomen naar de lichter plek in het water achteraan, op een sterk punt. Vlak daarboven komen de bovenranden van de bomen bijeen. Bijkomend werk je van donker vooraan naar licht achteraan wat hier ook weer het diepteeffect versterkt.
Goed gedaan dus en je kan beginnen aan je volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
02-06-2017
Knut
In deze foto zit diepte. De bovenrand van de bomen en de rand van het water nemen het oog mee naar achter. Spijtig dat de bomen/struiken achteraan dit abrupt afbreken maar je kan die niet zomaar wegtoveren... Wat zeker mee diepte geeft aan je foto zijn de afgezaagde boompjes vooraan.
Waar je steeds moet op letten: de foto staat scheef. Zoals we in fotografietermen zeggen 'het water loopt links uit de foto...'. Ook is de foto qua belichting nogal vlak. Ik heb de foto recht gezet en even met de levels van licht en donker geschoven en de foto wordt al interessanter.
Dit moet je eens uitproberen: als er veel en sterk licht is even een stop overbelichten en is het donker een stop onderbelichten. Dan krijg je ongeveer hetzelfde effect als wat ik met de levels heb gedaan.
Je kan dus aanje volgende opdracht beginnen:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
23-05-2017
Wandelaarster
Dit is een mooie foto. Scherp zoals het hoort en mooi belicht! Ook zit er 'Diepte' in je foto. De weg die mooi rechtonder in de hoek naar links vertrekt om dan om te buigen en te eindigen op een sterk punt... De reling op de 'bergop' versterkt dit nog.
Het huisje dat ook op een sterk punt staat en volledig de aandacht vraagt geeft een ook dieptegevoel en de paarden die met hun kop naar het huisje wijzen versterken ook hier weer.
Eigenlijk kan je in deze foto twee kanten op en al bij al is dit een zeer mooie foto!
Je kan dus aan je volgende opdracht beginnen:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
15-05-2017
Rietjemoei
Hallo,
Je schrijft bij je foto's dat je eigenlijk van de foto met de hooibalen niet tevreden was en dan maar gekozen hebt voor de foto met de wijnranken. Toch heb ik beide foto's hier gepresenteerd want in beide foto's zit 'diepte'! Persoonlijk vind ik de foto met de hooibalen zelfs interessanter. De voorste hooibaal ligt op een sterk punt en trekt het oog automatisch mee naar de drie daarachter enzo verder door naar de heuvel achteraan.
Bij de andere foto neemt de weg ons oog mee naar het bosje achteraan. Hier is het meer het lijnenspel van de weg en de wijnranken die 'diepte' aan de foto geeft.
Beide foto's zijn mooi belicht en voldoende scherp. Goed gedaan dus en je hebt hiermee deze lessenreeks met mooie foto's afgesloten.
Je kan dus beginnen aan de volgende lessenreeks nl. Portret. Kijk evenop het blog voor je eerste opdracht : http://blog.seniorennet.be/portret/
Grts, Digiwill
12-04-2017
Rietjemoei
Hallo,
Bedankt voor je uitleg en het doorzenden van de verschillende foto's. Blijkbaar heb ik niet verder gekeken dan mijn neus lang is... De korte afstand lens-onderwerp heeft er zeker iets mee te maken...Ik heb me daar terecht op het net al voor geexcuseerd en ik wil dit hier nogmaals herhalen. Het doet me plezier te lezen dat je zoveel moeite doet!
Uit de foto's die je me doorzond heb ik deze gekozen. Hierbij past nogaltijd bovenstaande positieve commentaar en bijkomend heb je hier optimaal gebruik gemaakt van het aanwezige licht.
Je kan dus aan je volgende opdracht beginen:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill
11-04-2017
VDOF
Mooie inzending! Je bent een van de weinigen die eens een opstelling maakt niet op een rechte lijn maar mooi met een 'S'-bocht. Je werkt van linksonder naar rechtsboven, van scherp naar onscherp en de gele kopjes nemen het oog mee naar achter. Er zit dus lekker diepte in je foto. Komt er nog bij dat je foto goed belicht is... Goed gedaan dus en je kan direct aan je laatste opdracht beginnen:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill
Rietjemoei
Mooie inzending met diepte. Je gaat van scherp naar onscherp met de schelpen mooi diagonaal van linker onderhoek naar echter bovenhoek. Wat je goed gezien hebt is dat de ribbels in de schelpen ok mooi mee naar achter lopen. Dat is dus goed gedaan.
Toch zit ik met iets verveeld in de foto. De voorste schelp is mooi scherp en de volgende ineens onscherp. Als ik links naast de eerste schelp naar het zand kijk is dit onscherp terwijl de schelp op dezelfde hoogte wel scherp is??? Je werkt met F:13 dat geeft normaal een enorm grote scherptediepte terwijl die op je foto vrij klein is... Als ik goed gekeken heb werk je met de standaardlens en geen macrolens. Ik heb dus sterk het vermoeden dat deze foto 'kunstmatig' gedeeltelijk onscherp gemaakt is. Dat is dus niet de bedoeling. Het opzet van deze lessen is dat je met je camerainstellingen leert werken om je opdrachten tot een goed einde te brengen.
Daarom geef ik je dezelfde opdracht opnieuw. Gebruik dezelfde opstelling met schelpen en speel met snelheid en diafragma om hetzelfde resultaat te krijgen.
DateTime = "2017:04:06 10:01:22" Exif Dir:(dir has 30 entries) ExposureProgram = 3 File date : 2017:04:11 10:17:27
Camera make : Canon Camera model : Canon EOS 650D Date/Time : 2017:03:30 15:51:21 Resolution : 1020 x 680 Flash used : No Focal length : 30.0mm Exposure time: 0.025 s (1/40) Aperture : f/13.0 ISO equiv. : 100 Whitebalance : Auto Metering Mode: pattern Exposure : aperture priority (semi-auto)
Lens: Canon EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 IS II
Succes,
Digiwill
29-03-2017
VDOF
Dit is een goede foto MET diepte. Scherpte en belichting zeker ok! Doordat je vooraan van donker naar licht achteraan gaat versterkt dit hier het dieptegevoel. Het muurtje vertrekt in de linker onderhoek en neemt het oog mee, door de poort waarachter een weg ons verder mee neemt naar de poort achteraan. Goed gezien dus. Heb je de foto al eens horizontaal gespiegeld? Moet je eens doen en kijk welke foto het sterkste is...
Je kan dus door naar je volgende opdracht:
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwill
27-03-2017
Rietjemoei
Mooie foto met 'Diepte', goed belicht en goede compo! De tunnel vertrekt mooi in de linkeronderhoek.. Alle lijnen lopen naar achter en nemen het oog mee naar de weg die achteraan de hoek omgaat. Door de felle grafitti vooraan en het de verlichte rotsen achteraan hangt de foto nog beter ineen. Goed gedaan dus en je kan weeral aan je volgende opdracht beginnen:
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwill
06-03-2017
VDOF
Dit is een mooi scherpe foto met vooraan een onscherp rolletje. Het is in ieder geval een interessante opstelling met de krokussen achteraan maar het gevoel van 'diepte' gaat helemaal verloren doordat je het rolletje volledig onscherp maakte en daardoor de krokussen naar voor lijken te komen. Het is de bedoeling dat de voorkantvan de rol scherp is en je via de wand naar achter 'diepte' creëerd.
Daarom geef ik je opnieuw dezelfde opdracht.
Zorg dat je een 'doorkijk' hebt waardoor er diepte in je foto komt. Laat de buis ietsjes schuin lopen. Zet in dit gevan de krokussen op een sterk punt...Bekijk eventueel de voorbeelden in het Blog. Hier moet je gaan experimenteren met afstand camera tot buis en onderwerp achteraan. Spelen met de scherptediepte (experimenteer met diafragma).
Succes,
Digiwill.
02-03-2017
Mooie foto en mooi belicht. Het onderwerp in deze foto is de berg achteraan. Deze bepaald ineens ook de diepte in deze foto. Het water vooraan zorgt voor rust en alle lijnen lopen naar de berg achteraan.
Een mooie foto waaraan ik in dit stadium eigenlijk niets meer zou veranderen. Goed gedaan dus en je kan weeral aan je volgende opdracht beginnen.
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill.
22-02-2017
Rietjemoei
Welkom in deze lessenreeks mbt. 'Diepte'. Je eerste inzending is direct de nagel op de kop! Mooie foto met een correcte belichting, mooie compo en vooral met 'Diepte'.
Alle lijnen lopen naar hetzelfde punt, de rand van de weg, van de bomen... Ook ga je van scherp naar onscherp. Je maakte hier correct gebruik van de 1/3-2/3 regel. Je maakte de foto ook in tegenlicht. Door de bomen is er een mooi spel van licht en schaduw. De plaats waar alle lijnen samenkomen, waar de weg achter de bosjes verdwijnt, valt een streep licht. Dit vergroot natuurlijk nog eens het 'Dieptegevoel'...
Je kan dus aan je volgende opdracht beginnen. Ik kijk er al naar uit...
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
20-02-2017
Pinkellotje
Mooie laatste foto voor deze lessenreeks. Er zit zeker diepte in. Spijtig van die rode driehoek. Die staat dan ook nog op een sterk punt en trekt vol de aandacht. Ik heb hem even weggedaan en de foto iets anders uitgesneden. Zie je het verschil? Door iets verder naar voor te gaan kon je het verkeersbord vermijden.
Ok, je kan dan door naar de volgende lessenreeks 'Portret'. Voor je eerste opdracht kijk even op het blog:http://blog.seniorennet.be/portret/.
Succes,
Digiwill
Knut
Deze foto is wel goed belicht en er kon diepte inzitten maar door een verkeerd standpunt wordt het diepteeffect sterk omzeep geholpen.
Je laat het water achteraan links uit de foto lopen. De reling en de plankenvloer en de brug lopen allemaal naar datzelfde punt. Het rode licht aan de rand van de foto, de rode auto,... Ook de reling vooraan trekt volledig de aandacht... Als je de foto bekijkt dan raakt het oog niet weg van de linkerkant van de foto.
Spijtig want hier zat meer in.
Ik ga je dezelfde opdracht nogmaals laten uitvoeren. Zorg dat het dieptepunt op een sterk punt ligt en er vooraan niet teveel 'balast' is. Wees zelf niet te snel tevreden. Bekijk je foto, laat ze een dag of twee liggen en bekijk ze opnieuw als je dan tevreden bent gebruik ze dan...
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts
Succes,
Digiwill
13-02-2017
Je eerste werk in deze lessenreeks is een mooie foto. Goed belicht, scherp en er zit diepte in! De randen van de weg, de bomen... alle lijnen lopen naar het poortje achteraan en creëeren diepte. Goed gedaan dus! De foto schijnt scheef te staan maar dat is niet zo. De schuinen stand van de bomen wekt die illusie. Ik heb het nagemeten en het poortje achteraan staat mooi recht.
Toch zitten er een aantal schoonheidsfoutjes in. Het gebouw rechts en zeker het reklamemannetje trekken veel te veel de aandacht en doen onrecht aan je foto. Door iets meer naar echts te gaan staan kon je die uit beeld houden en kon je het poortje op een sterke lijn/punt zetten hetgeen de foto nog sterker zou maken. Nu opteerde je om het poortje in het midden ter zetten, dat mag, maar dan moet je ervoor zorgen dat er geen storende elementen meer zijn. Een oplossing om dit te voorkomen is kijken, kijken en nog eens kijken vooralleer je tevreden bent over je foto. Heb je de foto bekeken, leg ze dan even opzij en bekijk ze enkele dagen nadien opnieuw. Ben je dan nog tevreden dan is ze ok!
Ik heb je foto eens anders uitgesneden... zie je het verschil? Een dieptefoto met een onderwerp in het midden is vaak mooier in portretformaat.
Je kan dus op pad voor je volgende opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts
Succes,
Digiwill
06-02-2017
Bespreking foto VDOF
In deze foto zit wel diepte maar ook enkele (schoonheids)foutjes.
Opdracht was een water met diepte te fotograferen. Dit staat er op en het water loopt zelfs in een mooie 'S'-bocht naar achter. Spijtig dat het water voor een groot deel in de schaduw ligt en de betonnen rand in volle zon. Je laat die betonnen rand ook nog uit de linker hoek vertrekken helemaal naar de rechterkant van de foto waar enkele joggers het oog mee uit de foto trekken. De aandacht gaat dan volledig naar daar ipv naar de mooie waterloop.
Je camera meer naar links op de rand van de betonnen reling leggen had een oplossing kunnen zijn. Probeer hier in deze foto de plaats, waar het water achteraan verdwijnt, op een sterk punt te leggen. Dat maakt de foto veel sterker. Hou daar met al je foto's rekening mee (zie lessen compositie).
Op naar je volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
16-11-2016
VDOF
Mooie foto als start in deze lessenreeks. Het is een foto met 'Diepte'! alle lijnen, rand van de brug, reling, bomenrij meer naar achter, lopen allemaal naar achter en eindigen op een sterk punt. Ook kleuren en belichting zijn ok. Door ook een lager standpunt in te nemen wordt deze foto sterker. De foto geeft helemaal de sfeer weer van dit seizoen. Mooi gedaan!
Persoonlijk had ik een klein stapje naar links gezet of iets anders uitgesneden, zodanig dat de rand van de brug in dit geval langs beide zijden vanuit de onderhoeken vertrekt...
Toch mooie starter en ik kijk al uit naar je volgende inzending:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwil.
10-11-2016
Pinkellotje
Mooie foto met diepte. Vooraan scherp en naar achter toe onscherp en mooi belicht. Goed gedaan dus. Persoonlijk had ik de wieltjes iets meer diagonaal op de foto gezet waardoor het diepteeffect nog groter wordt. Goed bezig en je kan direct naar je laatste opdracht:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht
Succes,
Digiwill
OmaLolo
Dit is een foto met diepte goed belicht en van scherp naar onscherp waardoor je het dieptegevoel versterkt. Ook het lijnenspel van de fietsen versterkt het dieptegevoel...
Goed gedaan dus maar toch verwijs ik even naar mijn commentaar bij je foto van opdracht 2. Ik heb de foto nog eens gespiegeld en zodoende lijkt ze ineens veel meer diepte te krijgen... Hou daar rekening mee!
Je kan dus aan de volgende opdracht beginnen:
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je maar wenst.
Succes,
Digiwill
24-10-2016
OmaLolo
Voor experimenten ben ik steeds te vnden maar deze foto gaat qua diepte wel een beetje de mist in. Ik vraag me af of deze foto zo genomen is of zo 'bewerkt'... (Hieronder je exxiff's)
De 'tunnel' is volledig onscherp en het modelletje is dan weer mooi scherp en dit met een 82 mm en F10???. `Daardoor komt het gezicht volledig naar voor en gaat het diepteeffect verloren.
Ik zou zeggen probeer opnieuw en daarom geef ik je dezelfde opdracht.
Succes,
Digiwill
Software = "GIMP 2.8.2" Camera make : SONY Camera model : SLT-A58 Date/Time : 2016:10:17 15:11:44 Resolution : 1024 x 682 Flash used : No Focal length : 55.0mm (35mm equivalent: 82mm) Exposure time: 0.020 s (1/50) Aperture : f/10.0 ISO equiv. : 3200 Whitebalance : Auto Metering Mode: spot Exposure : aperture priority (semi-auto)
17-10-2016
Pinkellotje
Mooie foto die voldoet aan de opdracht. Mooi belicht, met de juiste scherpte en er zit diepte in! Je laat de relingen mooi vanuit de hoeken vertrekken en die nemen het oog mee, door de poort naar achter... Goed gedaan dus.
Toch enkele bemerkingen. Je plaatst je 'doorkijk' langs links van de foto. Als iemand een foto bekijkt gaan zijn ogen steeds van links naar rechts door de foto. Hier wordt het oog een beetje geforceerd om links in de foto te blijven maar maar automatisch gaan we daar doorheen en kijken toch naar rechts waar bovenaan het stukje kruin van de boom de aandacht begint te trekken. Een ander standpunt of een bovenaan iets kortere uitsnede was een oplossing geweest.
Als je de foto spiegeld wordt die ineens veel sterker. De boom is er nog steeds maar de relingen lopen nu dwars door de foto en nemen het oog vaster mee dwars door de foto. Zie je het verschil?
Toch goed gedaan en ik kijk al uit naar je volgende inzending:
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiill
OmaLoLo
Weer een mooie foto MET diepte. De rand van de bomen, de straat, de persoon die naar achter loopt... Alle lijnen lopen naar een zelfde punt achteraan. Ook belichting , scherpte enz is ok. Dit is een foto waarbij ik geen verbeteringen hoef toe te voegen. Goed gedaan dus! Op dan naar je volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
04-10-2016
OmaLolo
Dit is een mooie foto als eerste opdracht in deze lessenreeks en er zit diepte in! Het was niet eenvoudig want de kerktoren is zo dominant aanwezig maar alle elementen zorgen ervoor dat het oog mee naar achter gaat. De rand van de weg, de rand van de bomen/huizen en vooral het tramspoor zorgen sterk voor diepte in deze foto. Goed gedaan dus! Het enige dat me aan deze foto een beetje stoort is de bovenleiding van de tram maar die is er nu eenmaal en aangezien je geen bewerkingen mag doen....
Een goede intro dus in deze lessenreeks en je kan op pad voor je volgende opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes in de kantlijn op het Blog.
Succes,
Digiwill
22-09-2016
Pinkellotje
Mooie foto. De waterloop vertrekt vanuit de linker onderhoek en neemt het oog mee naar achter. Dat is 'Diepte'. Door een redelijk smalle waterloop te gebruiken die links van de foto recht naar boven gaat en dan ook achteraan naar links loopt is er een risico dat de foto in twee wordt gesneden en dat de rechterhelft van de foto 'onbelanrijk' wordt. Gelukkig zijn er hier de koeien, die op een sterke lijn staan, en de huizen achteraan die de foto 'bijeen' houden. Goed gezien dus!
Wat beter kan is je scherpstelling. Ik vermoed dat je scherp stelde op de koeien en de huizen. Daardoor is de voorgrond volledig onscherp. Hou rekening met de 1/3e- 2/3e regel! ook zou ik een ander diafragma genomen hebben. Door F:2,8 te gebruiken ga je je scherptediepte verkleinen. Het gevolg zie je in deze foto: een beperkte scherpte... Voor landschappen werk je best met een kleiner diafragma (groter getal). Als je kan moet je eens naar dezelfde plek gaan en met je toestel op een statief een aantal foto's nemen telkens met een ander diafragma. Zie maar eens naar het verschil...
Toch goed gedaan dus en je kan aan je volgende opdracht beginnen:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
30-06-2016
Pinkellotje
Dit is je eerste inzending met een foto die mooi belicht is en ook de scherpte zit goed. Voor diepte zijner een aantal 'schoonheidsfoutjes'.
Hou rekening met wat je in de vorige lessenreeksen leerde. Voor deze foto loopt de weg door foto bijna boven aan de foto. De rand van de bomen achteraan raken bijna de bovenkant. Zorg ervoor dat je weg (in deze foto) eindigd op een sterke lijn/punt. Zie lessen compositie. De lissen links vragen nu teveel aandacht en verminderen het dieptegevoel sterk. Moest je weg echter eindigen op een sterk punt dan kon dit minder kwaad.
Laat de rand van de weg liefst starten in een benedenhoek en bij voorkeur de linkse. Daardoor creeer je invoerende lijnen die het oog mee nemt naar de 'diepte'.
Wat zeer goed is in deze foto zijn de lijnen in het landschap (rand gras <> bos) en de bandensporen in het zand. Die nemen het oog mee naar het einde van de weg en creeeren diepte!
Toch een goed begin en ik ben al benieuwd naar je volgende inzending:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeelden op het blog.
Succes,
Digiwill
21-06-2016
Fr. de Bouwer
Mooie foto om deze lessenreeks te voltooien. Je hebt rekening gehouden met alles wat ik je in deze beperkte tijd heb kunnen aanreiken en deze foto hoeft geen verbetering. Goed gedaan dus! Deze foto toont dat je 'diepte' onder de knie hebt. Blijf daarmee experimenteren!
Je kan dus naar 'Portret'. Kijk even op het blog naar voorbeelden en je vind er ineens je eerste opdracht. Je kan er heen via deze link:
http://blog.seniorennet.be/portret/
Bedankt om deze lessenreeks te volgen en succes bij je volgende lessen,
Digiwill
17-06-2016
Fr. de Bouwer
Mooi geslaagde foto! Diagonaal door de foto, van scherp naar onscherp, de juiste kleurcombinaties... Deze foto hoeft weinig commentaar. Enkel zou ik persoonlijk links een beetje van de foto afgedaan hebben. Daardoor staat de eerste ring iets minder centraal, maar dat is persoonlijke smaak...
Goed gedaan dus en op naar alweer je laatste opdracht:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill.
04-06-2016
Fr. de Bouwer
Goede foto met diepte. Je hebt geluisterd en laat de linker lijn mooi uit de onderste hoek vertrekken. alle lijnen van de tunnel nemen het oog mee naar achter waar de weg naar rechts wegdraaid...
Goed gedaan dus en je kan aan je volgende opdracht beginnen. Toch een bedenking: je moet je foto eens horizontaal spiegelen en bekijken welke van de twee de sterkste is...
Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwill
30-05-2016
Fr. de Bouwer
Dit is weer een mooie foto, mooi belicht en juiste scherpte. Er zit ook 'diepte' in maar doordat die boom op een sterk punt staat vraagt die teveel aandacht en gaat het diepteeffect een beetje verloren. Net zoals bij vorige foto zou enkele stappen naar links op rechts een beter effect gegeven hebben.
Nogmaals de boodschap is kijken, kijken en nogeens kijken. Kijk door de lens voor je eenfoto neemt, kijk wat er op sterke lijnen en sterke punten staat. Vraag jezelf af 'is dit de bedoeling? Wil ik dit accentueren?' Neem daarna pas een foto. Door zo te doen leer je op voorhand en gerichter te kijken en dit komt dan weer te goed aan je foto's... Dit is een leerschool die we allemaal door hebben moeten lopen maar eens je je die aardigheid hebt meester gemaakt...
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
25-05-2016
Bespreking Diepte Fr. de.Bouwer
Als eerste inzending is dit een mooie foto .Goed belicht, scherpte zit goed, correcte kleuren en er zit diepte in deze foto. Eigenlijk is dit een foto in twee delen. Links heb je de weg die een mooie ’S’-bocht maakt en achter de struiken verdwijnt en dan heb je rechts het donkere gedeelte met een boomstam waar net de zon op valt. Beide elementen creëren een dieptegevoel maar in dezelfde foto werken ze mekaar een beetje tegen doordat de verlichte boomstam een beetje de aandacht van de weg weg neemt. Persoonlijk had ik me nog iets meer naar rechts verplaatst om de foto te nemen en de camera iets gedraaid. Zodanig dat de linker rand van de weg vertrok uit de linker onderhoek en de weg meer naar rechts in de foto loopt. Dan zou de lantaarnpaal, die nu vlak op een sterke lijn staat en alzo ook aandacht vraagt, meer naar links in de foto komen en komt de bank, die nu tegen die schuine boom kleeft, achteraan tussen de twee lantaarnpalen op een sterk punt te staan en de weg zou mooi in een 'S'-bocht diagonaal door de foto lopen. Een andere mogelijkheid was om de foto in ‘portret’ te nemen. Ik heb ze zo even uitgesneden… Al bij al toch een mooie eerste inzending en ik kijk al uit naar je volgende…
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
24-11-2015
Francisca
Je laatste foto van deze lessenreeks is een mooie. Mooie kleuren, scherpte waat het moet, goed belicht... en vooral er zit diepte in. Je hebt rekening gehouden met de raadgevingen enz. Je laat het pad mooi in de hoeken evertrekken en dat neemt je mee naar achter. Het is ee foto die uitnodigd om mee naar achter te wandelen. Goed gedaan dus en daarmee ben je geslaagd in deze lessenreeks en kan je verder naar 'Portret'. Ik zal je ineens je eerste opdracht meegeven:
Opdracht 1:
Maak een foto in Portret formaat. Ga hier voor naar buiten. Hou rekening met het harde zonlicht. Gebruik zo nodig een invulflits om de harde schaduwen te verminderen. Interessant is ook om een portretfoto te maken wanneer het bewolkt is. Dan krijg je diffuus licht.
Succes,
Digiwill
14-11-2015
Door een iets hoger standpunt in te nemen heb je de achtergrond mooi egaal gekregen en de rij kaarsjes mooi diagonaal in je foto gezet en er zit diepte in je foto. Toch heeft dit een nadeel. Je werkt mooi van scherp naar onscherp. Ik ga er van uit dat die kaarsjes allemaal ongeveer even groot zijn. Door de onscherpte lijkt het laatste kaarsje groter geworden en komt precies ietsjes naar voor wat dan weer nadelig is voor het dieptegevoel.
Door een lager standpunt in te nemen kan je dit voorkomen maar dan dan kan krijg je natuurlijk weer een andere compo. Het is een beetje schipperen en je gevoel laten primeren.
Toch goed gedaan en ik kijk al uit naar je volgende opdracht:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill
Anneke19
Welkom in deze lessenreeks en direct met en mooie foto. Mooi van kleur en goed belicht en er zit diepte in zoals de opdracht hier is. Als ik enige verbetering wil geven is dat de foto ietsjes scheef staat. Het zou kunen dat de bomen bv. door de wind zo schuin stonden maar de haag rechts loopt ook schuin. Ik heb de foto rechtgezet en onderaan ietsjes afgesneden zodat de bomen vanuit de hoeken onderaan vertrekken en het oog direct meenemen langs de bomenrij naar het punt in de verte. Ook komt dit punt nu ongeveer op een sterke lijn te staan wat de foto weer beter maakt.
Goed begin dus en op naar je volgende opdracht...:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
28-10-2015
PBlondeel
Mooie foto! Goede belichting en scherpte. Ook de compo is goed gekozen. Je gebruikt, zoals de opdracht was, een water dat naar achter loopt maar legt de nadruk op de vissersbruggentjes (ik weet niet of dit de correcte naam is...) die het oog mee neemt naar de vissers die achteraan zitten. De balk die mooi in de linkeronderhoek vertrekt, de rand van het water... alles loopt naar datzelfde punt. Goed gedaanen opdracht geslaagd... Dit is een goede dieptefoto. Ivm. het niveau van deze mailgroep hoef ik hier zeker geen verbeteringsvoorstellen te doen.
Je kan dus aan je volgende opdracht beginnen. Ik kijk er al naar uit!
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
27-10-2015
Francisca
Als foto vind ik dit een goede. De gebruikte kleuren en het kleurloze glas waarin de kleuren van het popje ineenvloeien maken dat dit eeninteressante foto is. Qua diepte is het iets moeilijker. Doordat je de scherpte volledig achteraan legt en de felle kleuren van het popje lijkt het popje naar voor te komen. Gelukig is er de grijze 'loper' die het diepteeffect terug verstevigd. Al bij al dus een geslaagde opdracht. Niet de gemakkelijkste maar toch goed gedaan!
Zo kan je weeral aan je volgende opdracht beginnen:
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... al wat je wenst.
Succes,
Digiwill.
20-10-2015
Francisca
Geslaagde opdracht. Dit is een foto met diepte! Alle lijnen, van de bomen, de rand van het water, de hoogspanningspalen..., allemaal lopen ze naar dat ene punt in de verte. Goed dus! Een kleine opmerking: je plaatst opnieuw het 'dieptepunt in het midden van je foto, dat mag maar dan moet je proberen symetrisch te werken. Kijk eens waar links en rechts de rand van het water op je foto vertrekt. Rechts ligt dat bijna 2cm hoger. Door je camera ietsjes te kantelen kan je dit voorkomen. Hou daar rekening mee! Het aakt je foto's beter...
Op weeral naar je volgende opdracht:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
15-10-2015
Welkom in deze lessenreeks. Als eerste foto is het direct een goeie. Mooi scherp en correct belicht en natuurlijk er zit diepte in en dat is het onderwerp van deze lessenreeks. Ik hoef eigenlijk niet veel verbetering te doen enkel je uitsnede kan beter. Je ging voor deze foto door je knieen en dat is prima! Zorg er wel steeds voor dat je 'dieptepunt' steeds op een sterk punt of sterke lijn staat. Bij deze foto is dat het einde van het pad. Ik heb je foto iets anders uitgesneden, merk je het verschil?
Goed begonnen dus en je kan direct door naar je volgende opdracht:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
13-10-2015
Francisca
Mooie dreef met achteraan een muurtje. Er zit diepte in deze foto! toch enkele bemerkingen:
De opdracht was een foto te maken waar water op staat dat naar achter door loopt...
Je zet het bruggetje centaal in je foto maar het staat niet echt in het midden. Ofwel zet je het perfect in het midden en liefst nog op een sterke lijn ofwel zet je het links of rechts op een sterk punt. Dit is de basis, maar ervaren fotografen willen daar al eens bewust van afwijken om een bepaald effect ofzo te bekomen en die foto's zijn dan ook goed. Dat vergt echter ervaring en die kan je enkel bekomen door veel te oefenen.
Ook heb ik het gevoel dat de foto scheef staat omdat het muurtje scheef loopt. Daar moet je op letten. Zelfs als dat muurtje origineel scheef staat kan je best proberen het recht op je foto te krijgen.
Je laat de rijen bomen mooi uit de hoeken vertrekken = prima! Door een stapje meer opzij te zetten zou het muurtje mooi in het midden vanje foto komen te staan.
Ik heb de uitsnede van de foto wat aangepast en ook je belichting een beetje bijgesteld. Zie je het verschil... De foto wordt veel beter.
Wat de belichting betreft moet je eens experimenteren om je foto eens te onder- of overbelichten. Je kan bv. ook eens bij zonlicht je toestel op bewolkt zetten...
Omdat deze foto niet volgens de opdracht was geef ik je die opnieuw:
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.Succes,
Digiwill
12-08-2015
Freddy69
Dit is een mooie afsluiter van deze lessenreeks. Goede compo, goede belichting en veel diepte in de foto. Goed gedaan dus. De balen, de bandensporen in het gras zelfs het gat in de bomenrij achteraan nemen het oog mee naar achter. Diepte dus. Goed gedaan en je kan dus beginnen aan de volgende lessenreeks 'Portret'.
Kijk even op het blog 'Portret' voor de eerste opdracht. Je kan er naar toe via deze link:
http://blog.seniorennet.be/portret/
Succes,
Digiwill
09-08-2015
Freddy69
Persoonlijk vind ik deze foto minder geslaagd mbt. 'diepte'. Oorzaak is dat je met afwisselend warme (gele) en koude (blauw) kleuren werkt. De blauwe stenen lijken naar voor te komen en de gele naar achter. Bekijk de reflexies van je flits maar eens. Op de gele blokken is die minder hevig dan op de blauwe. De laatste blauwe blok lijkt nog de hevigste reflextie te hebben.
Ook zit je scherpstelling te ver naar achter. De voorste gele blok lijkt veel minder scherp dan de blokken daar achter. De blokken worden wel kleiner naar achter toe.
Doordat je de foto panoramisch uitgesneden hebt versterk je het geheel nog.
Maak voor jezelf eens dezelfde foto maar dan met een grotere lensopening richting F2,8 tot 5,6. Verzorg je scherpstelling vooraan. De acherste blokken zullen dan vervagen wat in dit geval veel meer dieptezicht zal geven.
Hieronder dan je laatste opdracht:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
succes,
Digiwill
07-08-2015
Freddy69
Goede foto, zeer goede belichting en scherpte en er zit diepte in. De mensen op het pad achteraan versterken nog het dieptegevoel. Eén opmerking echter. De foto staat scheef. Moest het deurgat nu rechtgestaan hebben dan was dit een zeer goede foto geweest...
Toch goed gedaan en je kan weeral op pad voor je volgende opdracht:
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwill
15-06-2015
Francisca
Hallo, welkom is deze lessenreeks.
Je eerste inzending is een mooie foto met de juiste scherpte. Je probeerde door het lijnenspel naar achter diepte aan je foto toe te voegen. Dat is juist. Alleen is het spijtig dat het bruggetje bovenaan tegen de foto plakt. Daardoor krijgt onderaan de uitgebrande witte vlek in het water veel te veel de aandacht en doet dit het dieptegevoel verdwijnen. Voor deze foto was het beter geweest dat de randen van het water vertrokken vanuit de linker en rechter onderhoek. Als je dan het bruggeteje op een sterk punt op sterke lijn zet was dit een perfecte foto geworden. De bomenrij rechts zou nog meer diepte toevoegen.
Toch goed begonnen en op naar je volgende opdracht:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden. (Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Succes,
Digiwill
29-05-2015
Henlo
Voor je laatste opdracht heb ik je zwartwit versie genomen. Dit is een mooie foto met alles er op en er aan. Het plaatje klopt en ik hoef daar weinig commentaar op te geven. Enkel, als je zuiver diepte wil weergeven, vraagt het 'kunstwerk' een beetje teveel de aandacht maar als foto is dit een hele goeie!
Je hebt je opdracht mooi volbracht en kan dus door naar de volgende lessenreeks 'Portret'. Hieronder je eerste opdracht:
Opdracht 1:
Maak een foto in Portret formaat. Ga hier voor naar buiten. Hou rekening met het harde zonlicht. Gebruik zo nodig een invulflits om de harde schaduwen te verminderen. Interessant is ook om een portretfoto te maken wanneer het bewolkt is. Dan krijg je diffuus licht.
Succes,
Digiwill
Freddy69
Mooie foto met diepte. Ik weet niet of het je bedoeling was maar aan de overkant aan de rand vanhet water is een inham en die inham maakt samen met het kerktorentje in de verte dat je een dieptegevoel hebt in deze foto. Dat is goed dus. Je moet wel opletten. in deze foto laat je het water van lins naar rechts door de foto lopen. Ook de paaltjes onderaan gaan in dezelfde richting. Beiden nemen het oog mee uit de foto en datgeeft niet echt diepte in je foto. Beter was, als het kon natuurlijk, om je toestel meer naar rechts te richten zodat de paaltjes en de rand van het water naar een sterk punt op je foto liepen. Probeer daar maar eens op te oefenen voor jezelf.
Op dan weer naar je volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
13-05-2015
Freddy 69
Welkom in deze lessenreeks 'Diepte'. Je eerst'e inzending is meteen een goede. Mooi belicht, goede compo en vooral er zit diepte in. De bomenrijen vertrekken mooi vanuit de onderhoeken en leiden het oog, samen met de weg, naat het gebouw achteraan. Ook het spel van licht en donker ( de voorste bomen zijn opgelicht en de achterste bijna donker ) geeft mee diepte aan je foto. Goed gedaan dus!
Je gaat wel van onscherp vooraan naar scherp achteraan. Moest dit nu andersom zijn had je nog meer diepte in je foto gekregen. Als het kan maak voor jezelf maar eens dezelfde foto maar zorg dat de voorkant scherp is en bekijk het vershil maar eens.
Je kan dus al beginnen aan je volgende opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill.
27-04-2015
Mayka 13
Dit was je laatste opdracht en je geeft een mooie foto in met diepte. de bomenrij vertrekt mooi in de linkeronderhoek en het paadje aan de rechteronderhoek. De rij bomen en het paadje nemen het oog mee naar achter. Spijtig dat het loof van de bomen zoveel de aandacht trekt want anders was het dieptegevoel nog sterker.
Je bent dus geslaagd in deze lessenreeks en mag beginnen aan 'Portret'. Hieeronder je eerste opdracht:
Opdracht 1:
Maak een foto in Portret formaat. Ga hier voor naar buiten. Hou rekening met het harde zonlicht. Gebruik zo nodig een invulflits om de harde schaduwen te verminderen. Interessant is ook om een portretfoto te maken wanneer het bewolkt is. Dan krijg je diffuus licht.
Succes,
Digiwill
18-04-2015
Mayka13
Goede foto, mooi belicht en scherp en er zit diepte in. Je gaat van Groot naar klein, licht naar donker, scherp naar onscherp... Goed gedaan dus. Persoonlik had ikzelf een stapje meer naar links gaan staan zodat de rand tussen muur en kast(tafel?) uit de linker onderhoek vertrok. Daardoor krijg je nog meer een diagonaal wat het dieptegevoel nog sterker zou maken.
Al bij al goed dus en hier is je volgende opdracht
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill
Henlo
Goede foto, mooi diagonaal en van scherp naar onscherp, van donker naar licht... Goed gedaan dus. Voor het niveau van deze groep heb ik hier geen verdere verbeteringsvoorstellen en kan je aan je volgende opdracht beginnen.
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
ps. Ik denk dat je sensor vuil is want je ziet verschillende vlekjes op je foto...
Succes,
Digiwill
07-04-2015
Henlo
Hallo,
Dat met die slakjes is goed gevonden, origineel. Je zet die mooi op een diagonale lijn. Goede compo dus en ook de belichting is ok. Spijtig genoeg heb je de scherpstelling ergens in het midden van de rij gedaan. Daardoor is het eerste slakje onscherp en gaat het dieptezicht volledig de mist in. Opdracht is dus niet geslaagd en ik ga je dezelfde opdracht nogmaals laten overdoen. Probeel dezelfde opstelling te maken al dan niet met slakjes maar zorg dat je eerste 'slakje' scherp is en ga van scherp naar onscherp.
Succes,
Digiwill
03-04-2015
Maya 13
Mooie tunel die je gevonden hebt. Opdracht is ok en er zit diepte in je foto. Het lijnenspel van de 'doorgang' loopt mooi naar achter. Je gaat van icht naar donker en de persoon die achteraan staat vraagt de aandacht. Goed gedaan dus. De compo is moeilijk. Normaal gezien zou je meer symetrish hebben kunnen werken maar dan zou je in de problemen komen met de doorgang achteraan dus moest je het wel zo oplossen. Qua foto wringt het dus wel een beetje. Ook het lichte gedeelte bovenaan vlak onder de boog is hinderlijk.
Toch al bij al een goed uitgevoerde opdracht en je kan weeral op pad voor de volgende:
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... al wat je wenst.
Succes,
Digiwill
26-03-2015
TSP
Hallo,
Je hebt hier een aantal doosjes op een rij gezet mooi diagonaal in de foto en met het eerste doosje op een sterk punt, dat is ok. Je gaat van scherp naar onscherp = ook ok. Het tweede doosje is al vrij onscherp en de rest ng meer. Daar wringt het bij mij een beetje. Doordat het tweede doosje al redelijk onscherp is blijft het oog bij dat eerste en dat is nadelig voor het dieptezicht. Ook liet je de doosjes in kleur en de rest zijn grijstonen geworden. Door de hoge iso heb je ook enorm veel ruis in de foto. Ook staan er op de achtergrond een soort lattenwerk (reflectie van een raam?) dat scherper is dan je laatste doosje???Je gebruikte iso 1000 en F:5,6 Brandpunt 119 en 1/160e. Als ik dat allemaal bekijk krijg ik meer en meer de indruk dat deze foto sterk bewerkt werd en dat is niet ok op dit niveau in deze lessenreeks. Daarom raad ik je aan om, voor jezelf deze oefening eensz te herhalen en de 2/3e regel van het scherstellen te gebruiken.
Je volgende pdracht dan:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill
Mayka 13
Goede foto met veel diepte. Alle componenten ( randen vanhet kanaal, bomenrij, het bootje in de verte...) nemen het oog mee naar het bruggetje in de verte. De 'S'-bocht van het kanaal versterkt nog het dieptegevoel. Goed gedaan dus. Moest je nu een stapje achteruit of een iets lager standpund genomen hebben dan vertrok de rand van het water vanuit de linker onderhoek wat de foto nog sterker zou gemaakt hebben. Ook zou dan de rand van het water niet tegen de rechterkant van de foto geplakt hebben. Dit zijn allemaal zaken waar je als fotograaf rekening mee moet houden. Fotograferen is in eerste instantie leren 'ZIEN'. Niet alleen naar het onderwerp maar naar het totale plaatje. Dat 'Zien' leer je enkel door het dikwijls te doen...
Goed uitgevoerde odracht dus en op naar de volgende:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
21-03-2015
tsp
Dit is een goede foto met 'diepte. De rand van de waterloop neemt het oog mee, ver naar achter. De 'S' bocht van de waterloop versterkt dit nog. Ook vertrekt de rand van het water in de hoek onderaan wat de foto sterker maakt. Goed gezien dus en opdracht geslaagd. Wel oppassen met de saturatie. Het kan aan mijn scherm liggen maar ik heb de indruk dat er een beetje teveel saturatie gebruikt is.
Je kan dus verder met de volgende odpracht:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwill.
Tags:tie
11-03-2015
TSP
Hallo TSP, welkom in deze lessenreeks.
Je eerste inzending is een scherpe en mooi belichte foto. Spijtig dat de poort niet corret in het midden van je foto staat. Dat zou je foto nog beter hebben gemaakt. Wat Diepte betreft; de kasseiweg en de stenen leuningen nemen je mee naar de binnenplaats achteraan. Daar creëer je diepte mee. Goed gedaan dus. Door het spel van licht, schaduw en scherpte lijkt het gebouw op de binnenplaats echtef naar voor te komen en daardoor wordt het dieptegevoel minder. Ik vermoed dat je op dat gebouw achteraan hebt scherp gesteld want dat lijkt me scherper dan het gebouw vooraan. Hou daar in de toekomst dus rekening mee.
Toch een goede foto om te beginnen en je kan er op uit trekken voor je volgende opdracht:
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
Dag Mayka 13, welkom in deze lessenreeks.
Je eerste inzending is al direct een goede foto. Mooi scherp en goed belicht. Wat belangrijk is in deze lessenreeks is de diepte en die zit er zeker in. De rijen bomen, de weg en de sporen in het gras nemen je allemaal mee naar dat ene punt in de verte... Goed dus. De compo van je foto is wel voor verbetering vatbaar. In deze foto zou het beter zijn dat bv. de rechtse rij bomen vanuit de rechter onderhoek zou vertreken. Het dieptepunt in de verte komt dan op een sterke lijn te staan wat je foto veel sterker zou maken. Ik heb een uitsnede gemaakt. Zie je wat ik bedoel... Door je standpunt te veranderen, in dit geval een stapje meer naar recht, kon je die foto zo nemen. Door daarbij ook in de hoogte te varieren krijg je dat dieptepunt niet alleen op en sterke lijn maar ook op een sterk punt (regel van drie) wat je foto nog beter zou maken.
Toch goed begonnen hoor en je an al direct op pad voor je volgende opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
03-03-2015
Henlo
Dit is wat ik bedoelde. Met de moeilijke lichtomstandigheden is dit toch een goede foto geworden. Goed belicht, scherp en er zit diepte in!
De 'rommel' op de boot vooraan neemt het oog mee naar de linker oever die dan doorloopt in de diepte. Achteraan is het was mistig en dat vergroot weer het dieptegevoel. Goed gedaan dus. Deze foto hoeft, voor het niveau van deze groep, geen extra opmerkingen. Goed gedaan dus en op naar je volgende opdracht:
Opdracht:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwill
24-02-2015
Henlo
Hallo,
Op je foto heb ik eigenlijk niets an te merken. Juiste scherpte, belichting... Er zit ook diepte in maar niet volgens de opdracht die ik je gaf. De diepte zit op het gebouw achteraan. Normaal zou de rand van het water het oog meenemen tot onder de brug. Doordat je dieptezicht op een ander punt ligt trekt dit de aandacht naar zich toe en valt je opdracht in het water...
Ik stel voor dat je dezelfde opdracht opnieuw maakt en me een nieuwe foto bezorgt.
Opdracht:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
10-02-2015
Henlo
Dit is een mooie foto met een juiste dieptewerking. Mooi belicht en goede scherpte. Eigenlijk hoef ik hier geen commentaar te geven, alleen dit is ok! Alle lijnen leiden het oog naar achter en nodigen het uit om te volgen. Goed gedaan dus en op naar je volgende opdracht:
opdracht:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill.
10-12-2014
HenLo
Hallo, welkom in deze lessenreeks. Je ingegeven foto kan ik wel smaken. Mooie scherpte, compo... Er zit wel wat diepte in maar de twee buizen in het centrum zijn er teveel aan. Die breken het dieptezicbt terug af. Toch een goede foto!
Ik moet je er wel op wijzen dat je met recente foto's moet werken. Deze komt uit een ver verleden... Bij een nieuwe opdracht moet je dus op pad...
Hieronder dan je eerste opdracht:
Opdracht 1: Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden. (Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Succes,
Digiwill.
26-11-2014
Ien de Rooij
Opnieuw een geslaagde opdracht. Mooie foto met veel diepte, mooi belicht en met de juiste scherpte. Dit maakt het voor mij gemakkelijk om kommentaar te geven. Hier hoef ik er dus geen op te geven. Mooi zo en dus kan je naar de volgende opdracht:
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Grts, Digiwill
19-11-2014
Ien de Rooy
Dit is een mooie foto, goed belicht, scherp en met heel veel diepte. De rand van het water, de bovenkant van de bomen, de daken van de gebouwen rechts... alles neemt het oog mee naar de verte. Misschien een ietsje minder saturatie maar dat kan aan mijn scherm liggen...Goed gedaan dus en opdracht geslaagd en je kan beginnen aan de volgende:
Opdracht: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
05-11-2014
Ien de Rooij
Hallo,
Welkom in deze lessenreeks. Als eerste foto is dit geen slechte. Goede belichting, scherpte en er zit diepte in. de sporen die naar achter lopen, de trein al wat verder, het mistige achteraan op de sporen. Dat alles geeft dîepte aan je foto.
Spijtig van de rode leuning die omhoog loopt en de mensen die vooraan op het perron lopen. Die nemen het oog mee naar boven, naar de klok, de spoornummers... Aldus leiden ze de aandacht weg van de diepte. Daardoor wordt je foto in twee gedeeld en als totaal plaatje het dieptegevoel in je foto min of meer geneutraliseerd.
Al bij al toch goed en je kan beginnen aan je volgende opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat dat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
03-04-2014
Leoan
Dag Leoan,
In de opdracht stond 'verras ons...' Dit heb je gedaan. Deze inzending is de beste foto uit de reeks. Alles klopt, de compo, de belichting en, belangrijk voor deze les, er zit een mooi dieptespel in. Je gaat van scherp naar onscherp door een goed gebruik van het juiste diafragma. ook het mistige achteraan en het lijnenspel van de randen van de boot verhogen het dieptegevoel. Een hele goede foto dus!
Bij deze ben je dan ook geslaagd voor deze lessenreerks 'Diepte' en mag je door naar de lessen van 'Portret'.
Bedankt om deze lessen ivm. diepte te volgen en veel succes.
Mvg.
Digiwill
17-03-2014
Leoan
In deze foto ga je van scherp naar onscherp. Daardoor creeer je diepte. Dat is goed dus. Toch zijn er een aantal elementen in deze foto die het dieptezicht verminderen. Het scherpste poppetje staat bijna in het midden van de foto en trekt volledig de aandacht (door de scherpte). Nu staat het bovenste stuk van dat popje niet juist op het onderstuk. De tekening klopt niet en het oog wordt steeds daar naar toe getrokken. Links van dat popje staat een iets groter en onscherper popje op de vertikale sterke lijn. Ook op de rechtstse sterke lijn staat het grootste en nog onscherper popke. Die twee vormen als het ware een kader rond het scherpe popje dat daardoor volop de aandacht trekt. Qua compo is dit dusz niet zo goed. Probeer voor jezelf die popjes eens van links schuin naar achter te plaatsen, allemaal op één lijn en van groot naar klein en zet het 1e popje op de linkse vertikale sterke lijn. Je mag hier ook weer van scherp naar onscherp werken. Vergelijk die foto dan eens met deze. Het verschil zal je dan duidelijk zijn.
Op weeral naar de volgende opdracht:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill.
04-03-2014
Leoan
Dit is een foto die goed is mbt diepte. Je hebt een aantal raadgevingen gevolgd en bent erin geslaagd om alles goed scherp in beeld te brengen en je hebt de diepte van het rolletje in beeld gebracht. Persoonlijk had ik de schaakstuken (ik denk toch dat het dat zijn) iets verder achteruit gezet. Had nog meer diepte gegeven.
Qua compo vind ik het minder geslaagd. ok, je hebt de doorkijk op een sterke lijn willen plaatsen maar rechts is er niets meer te zien op de foto. De foto komt hierdoor uit evenwicht.
Persoonlijk had ik het rolletje iets meer naar het midden gelegd en een beetje schuin. Net genoeg om er nog door te kunnen kijken met daarachter, iets verder, de schaakstukken. Dat moet je, voor jezelf, maar eens uitprobereen. je zal zien dat je foto veel sterker wordt.
Laat je niet ontmoedigen. In het begin moet je zoveel onthouden en met zoveel rekening houden. Eens je meer ervaring hebt krijg je voor zulke dingen meer gevoel.
Op dus naar je volgende opdracht:
Opdracht: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwill
25-01-2014
Leoan
Qua diepte is dit een goede foto. Je hebt de joggers op pad gestuurd, goed gezien, en zij maken ook de foto. Het oog volgt het pad naar de voorste jogger en gaat dan verder langs het muurtje tot het waterrad. Dat is diepte. Goed gedaan dus.
Qua foto in het algemeen is het iets minder. In mijn vorige bespreking schreef ik als laatste dat het beter is dat je de rand van de vijver beter vanuit de linker onderhoek liet vertrekken. Hier doe je hetzelfde als bij je vorige inzending. Je laat de rand van de weg links op een derde van de foto vertrekken, ongeveer waar de sterke lijn naar boven vertrekt. De linker kant van de foto is iets fletser van kleuren en rechts, met het warme licht op de boom is ze rijk aan belichting. Door al die zaken wordt je foto als het waren in twee verdeeld. In de fotografie spreekt men dan van 'de foto is uit evenwicht'. Komt er nog de bank bij die tegen de rand van de foto plakt...
Laat de moed niet zaken, ik maak deze opmerkingen om je te begeleiden om nog betere foto's te maken, dat is toch de bedoeling van deze lessen hé.
Op dan naar de volgende opdracht:
Opdracht: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill.
Beau5
Dag Beau5, welkom in deze lessenreeks 'Diepte'.
Mooie foto met diepte. Compo is ok, belichting is ok. De enige opmerking die ik ik hier heb is dat de lensflare links 2 te opvallende items heeft die de aandacht van het dieptepunt enigzins wegtrekken.
Toch heb ik een algemene opmerking. Je schrijft zelf dat het een bracketing foto is. In je exifs vind ik geen diafragma en snelheid weer. Bracketing kan je toepassen op belichting en scherpte. Naar mijn mening is dit een HDR foto en dat is een bewerking en die zijn in onze lessenreeksen niet toegelaten. Een beetje bijsnijden en opscherpen kan voor mij geen kwaad maar het is de bedoeling dat de mensen leren om te trachten om van de eerste keer een goede foto te maken. Hou daar dus voor de volgende foto's rekening mee.
Toch vind ik het al bij al een goede foto en kijk al uit naar je volgende inzending.
Opdracht: Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden. (Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Succes,
Digiwill
14-01-2014
Leoan
In de lessen compositie leerde je hoe de regel van derden / gulden snede te gebruiken. Als je iets wil accentueren in een foto moet je dat op een sterke lijn/pun zeten. Dit doe je hier links met de rand van de vijver.
Het werkt, het oog wordt automatisch naar die rand van de vijver getrokken op die sterke lijn. Nadeel is dat het oog er blijft hangen. Je moet moeite doen om de rand verder naar rechts te volgen. Er zit wel diepte in je foto maar door bovenstaande breek je dat min of meer terug af. Probeer voor jezelf de foto eens zo uit te snijden dat de rand linksonder vertrekt op een sterke lijn en naar rechts doorloopt ook op een sterke lijn. Je zal dan al verschil zien. Nog beter is de rand van de vijver te laten vertrekken in de linker onderhoek. Dat zal je foto veel sterker maken.
Hier is je volgende opdracht:
Opdracht 1: Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden. (Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Mvg, Digiwill.
31-12-2013
Janneke5
Dit is weeral je laatste inzending in deze lessenreeks. Het is een goede foto geworden. Door de speling van het licht geen gemakkelijke opgave maar toch ben je erin geslaagd om een goede foto af te leveren. En er zit diepte in. De spoorlijnen vertrekken in de linker onderhoek, volledig naar de rechter kant van de foto. Daar botst het oog op de palen die onze blik mee naar achter nemen. Goed gezien! Als ik een tip ter verbetering moest geven dan zou het zijn dat ik liever de trein nog verder naar achter had willen zien. Dat zou nog meer diepte hebben gegeven aan je foto.
Toch goed gedaan en daarmee kan je door naar de volgende lessenreeks nl. 'Portret'.
Succes,
Digiwill.
Tess 5
Je schrijft 'eindelijk stuurt ze nog eens iets door'... Maak je daarover zeker geen zorgen. Iedereen bepaalt in deze lessenreeksen zijn eigen tempo. Dat is het mooie en tevens de sterkte van deze toffe groep.
Nu je foto; ik snap wat de bedoeling was bij het nemen van deze foto. Toch komt het niet over zoals je het bedoelde. De vuurtoren in de verte is ok maar het zware stakketsel op de voorgrond trekt alle aandacht waardoor het dieptegevoel verdwijnt.
Onze ogen lezen, zondere dat we het eigenlijk beseffen, een foto van links naar rechts. Als we dit bij jouw foto doen botsen we direkt op de reling en het oog wordt terug naar links uit de foto geleid.
Als we nu de foto spiegelen krijg je direct een heel andere foto. Wel met, zelfs veel, dieptegevoel. Zie je het verschil. De reling vertrekt nu aan de linker kant en het oog volgt deze en de palen, doorheen de hele foto, recht naar de vuurtoren. Opeens is het een vrij goede foto. Raar hé.
Op dan weereal naar je volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
05-12-2013
Maxi23
Dit is een superfoto als afsluiting van deze lessenreeksen. Goede compo, herhaling en natuurlijk ook diepte en een goede belichting.
Door de 'spriraalvorm' wordt het oog letterlijk meegezogen naar achteraan. Goed gezien! Normaal gezien zouden de auto's links een storende factor zijn maar dat is hier niet echt het geval. Een mooie afsluiter en je kan dus door naar de volgende lessenreeks nl. 'Portret'.
Succes,
Digiwill
07-11-2013
Maxi 23
Geen slechte foto met diepte. Je hebt hier een vrij hoog standpunt aangenomen en persoonlijk zie ikhet liever lager, maar daardoor krijg je wel een mooie diagonaal die dan weer een positief effect op je foto heeft. Goed gezien dus. Ook werk je van scherp naar onscherp. Daardoor geef je ook een extra dieptegevoel. Opdracht geslaagd en op weeral naar de volgende: Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.