NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
22-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maxi23
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een goede foto! het bruggetje vormt een doorkijk met het bootje achteraan. Goed belicht ook. de rand van het water vertrekt mooi uit de linkeronderhoek en neemt het oog mee, langs de reling onder het bruggetje naar het bootje. Goed gedaan dus en op weeral naar de volgende opdracht:
Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.


Succes,
Digiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een originele afsluiter. Mooie foto met diepte. Toch had ik liever de voorste knip van de geldbeugel scherp gezien . De scherpte zit op de 2e en op de 2cent. Toch vind ik deze foto geslaagd en je mag dus door naar de volgende lessenreeks nl; Portret.
Bedankt om hier in deze lessenreeks mee te doen en succes naar de volgende.
Groeten,
Digiwill.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janneke5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze opdracht is niet helemaal gelukt. Niet qua diepte en ook niet qua compo. Je schrijft zelf dat je verschillende pogingen hebt ondernomen en dat deze de beste was. Een goede raad: als je zelf niet 100% tevreden bent over een foto leg ze dan enkele dagen op zij. Bekijk ze dan opnieuw en als je nog niet tevreden bent leg ze dan voor een hele tijd weg en bekijk ze later nog eens. Dan nog niet tevreden, doe ze dan in de prullenmand.
Even de foutjes in deze foto: het voorste vaasje is onderaan afgesneden. Je scherpte zit op het middelste vaasje waardoor het vooraan het minst scherpe is (hou rekening met de 2/3e regel).
Om een mooie diepte werking te krijgen in jouw foto moet je zorgen dat de scherpte op het eerste vaasje zit en zo naar achter minder en minder scherp tot het laatste vaasje onscherp. Zorg dat het eerste vaasje er volledig opstaat. De barst in het middelste vaasje trekt volledig de aandacht. Onder de vaasjes ligt een rode onderlegger. Die maakt tussen het derde en vierde vaasje een plooi waardoor de onderkant van het vaasje weg is en het ritme onderbroken. Het zijn allemaal die  kleine details die een foto maken of kraken.
Ik zou zeggen; maak deze foto opnieuw en hou rekening met bovenstaande.
Succes,
Digiwill

05-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MTB Pierre
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een mooi belichte foto met diepte. Als laatste inzending van deze lessenreeks is ze zeker geslaagd. Dit is het soort foto's die het hem doen. (heb je al eens geprobeerd  om de foto horizontaal te spiegelen?). Ik hoef hier geen verdere commentaar op te geven, alleen 'knappe foto' ! Je bent dan ook geslaagd in al je opdrachten en kan door naar de volgende lessenreeks 'Portret'.

Succes,
Digtiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janneke5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Mooie diepte in de foto. De rand van de weg vertrekt in de linker benedenhoek. De randen van de border, de deuropening achteraan waar achter je het pad ziet verder lopen... Dat alles creëert diepte in je foto. Dat die mensen net uit het zonlicht stapten maakt niet uit. Als zij in het zonlicht stonden zouden ze misschien meer opvallen en daardoor het diepte effect verminderen. Goede foto dus en op weeral naar je volgende opdracht.
Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... al wat je wenst.

Succes,
Digiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral mijn excuses voor het lange wachten. Je foto was ergens verkeerd verzeild op mijn pc. Gelukkig dat je me een seintje gaf.
Dit is een mooie foto en er zit zeker diepte in! Mooi belicht, van scherp naar onscherp, van groot naar klein... Dit alles maakt dat ik eigenlijk weinig of geen commentaar hoef te geven. enkel op naar je volgende opdracht...
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.


Succes,
Digiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bieke5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een glas met een popje er in. Goed gezien. En het gele lint dat van voor naar het popje loopt geeft de diepte aan de foto. Als dit lint er niet had geweest had het moeilijker geweest. De rand van het glas is onscherp en de scherpte zit helemaal op het popje en achteraan. Daardoor komt dit naar voor ipv naar achter en creëer je net het tegenovergestelde van diepte.  Al eens geprobeerd om het popje achter het glas te zetten? Het gele lint maakt dus dat de opdracht geslaagd is en je aan je volgende kan beginnen. Goed gedaan!
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Succes,
Digiwill

16-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bieke5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit een foto waar ik langer dan normaal blijf naar kijken. Knappe foto met warme tonen. De donkere partijen  links, zijn toch nog goed belicht. Er zit veel diepte in... Mooi belicht. De foto straalt iets uit. Een woord: GOED gedaan!
Ik kijk al uit naar je volgende inzending.
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels).

Succes,
Digiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tess5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Welkom in deze lessenreeks. Je begint met een leuke foto met veel diepte. De sporen, de rand van de stoep en ook de bovenleiding neemt je mee naar achter in de foto. De kleine, onherkenbare mensen achteraan versterken het effect. Quid belichting kon het beter. De foto lijkt nogal 'plat'. Blijkbaar zijn de exiffgegevens er niet bij. Ik kan dus niet zien waar de fout zit. Zorg dus dat die in het vervolg bij de foto blijven aub.
Op dan maar naar je volgende opdracht:
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.

Succes,
Digiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MTB Pierre
Mooi belichte foto met diepte! De scherpte zit lekker op de eeste bal en het gaat naar  onscherp achteraan. Zelfs de nummers van de ballen liggen op volgorde lijkt me.
De compo kon beter. De ballen liggen veel te centraal. Zelf had ik ze anders uitgesneden. Merk je het verschil?
Toch goed gedaan en je kan weeral voort naar de volgende opdracht:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Succes,
Digiwill
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janneke5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Er zit diepte in deze foto. Persoonlijk had ik de foto iets meer naar links genomen zodat de linker rand van het water van uit de linkeronderhoek vertrok. Dat zou de foto veel sterker maken. De bocht van het water die het oog mee neemt doorheen heel de foto, is goed gezien. Je bent dus goed bezig en kan weeral op pad voor de volgende opdracht.

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels).

Succes,
Digiwill

29-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janneke5
Dit is een goede foto om mee te beginnen in deze lessenreeks. Er zit in ieder geval veel diepte in. De trappen nemen het oog mee, helemaal naar boven. De mensen, die allemaal mooi in dezelfde lijn lopen versterken het dieptebeeld.
Ik heb de foto eens gespiegeld. Zie je het verschil? De foto wordt ineens veel sterker. Dit komt omdat ons oog, in eerste instantie, steeds van links naar rechts door een foto gaat. In de gespiegelde versie loopt het dieptezicht van linksonder naar rechts boven.
Goede start en hier is je volgende opdracht:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.


Succes,
Digiwill
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maxi23
Klik op de afbeelding om de link te volgen Er zit wel iets diepte in deze foto. Spijtig dat de bloemen op de achtergrond niet scherp zijn. De foto bevat veel te veel zwart, zonder enige structuur er in. Eigenlijk ben ik op zoek gegaan naar enig scherp gedeelte maar heb er geen gevonden. De rand van de buis achteraan lijkt enigszins scherp maar is het niet echt. Moesten de bloemen scherp zijn geweest en mits een andere uitsnede kon dit een redelijk goede foto geweest ,zijn maar nu niet echt.
Op dan maar naar de volgende opdracht:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes,
Digiwill.

18-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merie50
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze foto heeft wel diepte. Je gaat van scherp naar onscherp en dat creëert dit effect. Het ging allemaal even moeilijker maar ik denk dat je de materie wel begint te kennen. Je koos er wel een van de moeilijkste onderwerpen uit om correct uit te voeren maar dat kan geen kwaad. Leerschool noem ik dat. Toch goed geprobeerd.
Op dan maar naar de volgende opdracht:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst


Succes,
Digiwill 

17-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard-5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Je gaat hier van scherp naar onscherp. Daardoor creëer je diepte in je foto en is je opdracht geslaagd. Toch geef ik je het advies om eens te gaan experimenteren met dezelfde keukenrol maar dan met een eveneens scherpe achtergrond. Je kan die bv richten op een fles of iets soortgelijks. Je krijgt dan een heel andere foto.
Weeral een nieuwe opdracht:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes,
Digiwill.
ps.: hou er rekening mee dat ik in verlof ben van 20/7 t/m 20/8.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MTB-Pierre
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je gaat opnieuw voor symmetrie. Dat is ok. Er zit diepte in je foto. Je creëert die diepte door van warme naar koude kleuren te gaan. Ook het lijnenspel van de stenen loopt naar achteren en begeleid het oog. Toch enkele opmerkingen. De rode stenen bovenaan (warme kleur) trekken m.i. iets teveel de aandacht. Ook is er, in het midden van de foto, een overbelichting op het plafond die ook teveel de aandacht trekt en het dieptegevoel verminderd. Al bij al geen gemakkelijke opname maar toch redelijk goed gedaan.
Op weeral naar de volgende odpracht:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes,
Digiwill
ps.: hou er rekening mee dat ik van 20/7 t/m 20/8 met verlof ben.


28-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bieke5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een originele foto met diepte. Goed belicht en goed op scherpte. De trap en alle lijnen in de foto leiden allemaal naar boven. Goed gezien dus. ook ben je door je knieën gegaan om een lager standpunt in te nemen (kikkerperspectief) om nog meer diepte te creëren. Goed!

op dan weeral naar de volgende opdracht:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.


Succes,
Digiwill.

13-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merie50
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo, ik vrees dat ik je moet teleur stellen. Dit is geen goede dieptefoto. Ik begrijp je opstelling maar de uitwerking is niet ok. Moest je nu meer van de ingang van de koker laten zien en met wat meer scherpte vooraan dan was het wel ok. Doordat alles bijna onscherp is en de viooltjes en de muur scherp haal je die vooruit en krijg je geen dieptegevoel.
Probeer diezelfde opstelling eens opnieuw. De ingang van de koker mag de volledige foto vullen maar de rand moet duidelijk te zien zijn. Zet je diafragma op f8 of nog kleiner (experimenteer er mee). Neem iets meer of iets minder afstand. Leg de koket nog verder van de viooltjes af zodat je bv maar 1 bloem door de koker ziet. Dit zijn allemaal mogelijkheden om te experimenteren.
Succes,
Digiwill

03-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een mooie foto getrokken vanop de Kaasmarkt te A'pen. Je vroeg je af of het rioolputje niet hinderde. Je hebt er een 2e foto bijgedaan waar je het rioolputje hebt weg gekloond. Je weet dat het in deze les om onbewerkte foto's moet gaan dus heb je die 2e foto er maar ter info bijgedaan.
In je foto zit zeker diepte. de rand van de stoep neemt je oog mee recht naar de het Schoon Verdiep, het stadhuis. Het rioolputje hindert mij helemaal niet. Dit hoort bij het stadsbeeld. In je 2e foto ben je meer naar achter gegaan en creëer je nog meer diepte. Ook door een laag standpunt in te nemen leg je de nadruk op de te volgen lijn in de foto. Goed gedaan dus.
Op dan maar naar de volgende opdracht:
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels).


Succes,
Digiwill

Bijlagen:
Ricgard5-2a.jpg (369.5 KB)   


30-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MTB-Pierre
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Alvorens je foto te bespreken toch een kleine opmerking. In deze lessenreeksen moet je werken met onbewerkte foto's. Het is de bedoeling dat mensen, zeker in deze lessenreeks, leren om te zien door de zoeker en zo de juiste uitgekaderde foto te nemen. Je hebt je foto gespiegeld. Ok dat kan ik nog tolereren omdat je zelf ziet dat het zo beter is. Dat is ook een leerproces, maar je hebt er dan ook nog een bijna vierkante foto van gemaakt. Je bent dus gaan uitsnijden en een andere vorm aan je foto gaan geven. Dat is er net iets over. Het staat ook in de kantlijn op het blog dat dit niet mag.
Je schrijft dat je de foto van links naar rechts doorloopt en dan bij de zwaan terecht komt. Dat is waar.  Die staat wel, spijtig genoeg, op de rand van de foto en je leid het oog zo langs rechts uit de foto. Beter was geweest, als je de zwaan als richtpunt wilde nemen, om die op een sterk punt te zetten.
Als je de foto bekijkt volgt het oog de rand van linksonder naar het trapje waarna het oog de weg erboven volgt. Daardoor krijg je wel diepte. Op zich was de foto wel goed maar ik vermoed dat je dat zelf niet hadgezien.
Op dan maar naar de volgende opdracht:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons

Succes,
Digiwill

>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!