NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
24-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OmaLolo
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voor experimenten ben ik steeds te vnden maar deze foto gaat qua diepte wel een beetje de mist in. Ik vraag me af of deze foto zo genomen is of zo 'bewerkt'... (Hieronder je exxiff's)

De 'tunnel' is volledig onscherp en het modelletje is dan weer mooi scherp en dit met  een 82 mm en F10???. `Daardoor komt het gezicht volledig naar voor en gaat het diepteeffect verloren. 

Ik zou zeggen probeer opnieuw en daarom geef ik je dezelfde opdracht.

Succes,

Digiwill

Software = "GIMP 2.8.2"
Camera make : SONY
Camera model : SLT-A58
Date/Time : 2016:10:17 15:11:44
Resolution : 1024 x 682
Flash used : No
Focal length : 55.0mm (35mm equivalent: 82mm)
Exposure time: 0.020 s (1/50)
Aperture : f/10.0
ISO equiv. : 3200
Whitebalance : Auto
Metering Mode: spot
Exposure : aperture priority (semi-auto)


17-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinkellotje

Mooie foto die voldoet aan de opdracht. Mooi belicht, met de juiste scherpte en er zit diepte in! Je laat de relingen mooi vanuit de hoeken vertrekken en die nemen het oog mee, door de poort naar achter... Goed gedaan dus.

Toch enkele bemerkingen. Je plaatst je 'doorkijk' langs links van de foto. Als iemand een foto bekijkt gaan zijn ogen steeds van links naar rechts door de foto. Hier wordt het oog een beetje geforceerd om links in de foto te blijven maar maar automatisch gaan we daar doorheen en kijken toch naar rechts waar bovenaan het stukje kruin van de boom de aandacht begint te trekken. Een ander standpunt of een bovenaan iets kortere uitsnede was een oplossing geweest. 

Als je de foto spiegeld wordt die ineens veel sterker. De boom is er nog steeds maar de relingen lopen nu dwars door de foto en nemen het oog vaster mee dwars door de foto. Zie je het verschil?

Toch goed gedaan en ik kijk al uit naar je volgende inzending:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes,

Digiill


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OmaLoLo

Weer een mooie foto MET diepte. De rand van de bomen, de straat, de persoon die naar achter loopt... Alle lijnen lopen naar een zelfde punt achteraan. Ook belichting , scherpte enz is ok. Dit is een foto waarbij ik geen verbeteringen hoef toe te voegen. Goed gedaan dus! Op dan naar je volgende opdracht:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Succes, 

Digiwill


04-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OmaLolo
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is een mooie foto als eerste opdracht in deze lessenreeks en er zit diepte in! Het was niet eenvoudig want de kerktoren is zo dominant aanwezig maar alle elementen zorgen ervoor dat het oog mee naar achter gaat. De rand van de weg, de rand van de bomen/huizen en vooral het tramspoor zorgen sterk voor diepte in deze foto. Goed gedaan dus! Het enige dat me aan deze foto een beetje stoort is de bovenleiding van de tram maar die is er nu eenmaal en aangezien je geen bewerkingen mag doen....

Een goede intro dus in deze lessenreeks en je kan op pad voor je volgende opdracht:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes in de kantlijn op het Blog.

Succes,

Digiwill


22-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinkellotje
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie foto. De waterloop vertrekt vanuit de linker onderhoek en neemt het oog mee naar achter. Dat is 'Diepte'. Door een redelijk smalle waterloop te gebruiken die links van de foto recht naar boven gaat en dan ook achteraan naar links loopt is er een risico dat de foto in twee wordt gesneden en dat de rechterhelft van de foto 'onbelanrijk' wordt. Gelukkig zijn er hier de koeien, die op een sterke lijn staan, en de huizen achteraan die de foto 'bijeen' houden. Goed gezien dus!

Wat beter kan is je scherpstelling. Ik vermoed dat je scherp stelde op de koeien en de huizen. Daardoor is de voorgrond volledig onscherp. Hou rekening met de 1/3e- 2/3e regel! ook zou ik een ander diafragma genomen hebben. Door F:2,8 te gebruiken ga je je scherptediepte verkleinen. Het gevolg zie je in deze foto: een beperkte scherpte... Voor landschappen werk je best met een kleiner diafragma (groter getal). Als je kan moet je eens naar dezelfde plek gaan en met je toestel op een statief een aantal foto's nemen telkens met een ander diafragma. Zie maar eens naar het verschil...

Toch goed gedaan dus en je kan aan je volgende opdracht beginnen:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!


Succes,

Digiwill


30-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinkellotje
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is je eerste inzending met een foto die mooi belicht is en ook de scherpte zit goed. Voor diepte zijner een aantal 'schoonheidsfoutjes'. 

Hou rekening met wat je in de vorige lessenreeksen leerde. Voor deze foto loopt de weg door foto bijna boven aan de foto. De rand van de bomen achteraan raken bijna de bovenkant. Zorg ervoor dat je weg (in deze foto) eindigd op een sterke lijn/punt. Zie lessen compositie. De lissen links vragen nu teveel aandacht en verminderen het dieptegevoel sterk. Moest je weg echter eindigen op een sterk punt dan kon dit minder kwaad.

Laat de rand van de weg liefst starten in een benedenhoek en bij voorkeur de linkse. Daardoor creeer je invoerende lijnen die het oog mee nemt naar de 'diepte'. 

Wat zeer goed is in deze foto zijn de lijnen in het landschap (rand gras <> bos) en de bandensporen in het zand. Die nemen het oog mee naar het einde van de weg en creeeren diepte!

Toch een goed begin en ik ben al benieuwd naar je volgende inzending:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeelden op het blog.

Succes,

Digiwill


21-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fr. de Bouwer
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie foto om deze lessenreeks te voltooien. Je hebt rekening gehouden met alles wat ik je in deze beperkte tijd heb kunnen aanreiken en deze foto hoeft geen verbetering. Goed gedaan dus! Deze foto toont dat je 'diepte' onder de knie hebt. Blijf daarmee experimenteren! 

Je kan dus naar 'Portret'. Kijk even op het blog naar voorbeelden en je vind er ineens je eerste opdracht. Je kan er heen via deze link:

http://blog.seniorennet.be/portret/

Bedankt om deze lessenreeks te volgen en succes bij je volgende lessen,

Digiwill


17-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fr. de Bouwer

Mooi geslaagde foto! Diagonaal door de foto, van scherp naar onscherp, de juiste kleurcombinaties... Deze foto hoeft weinig commentaar. Enkel zou ik persoonlijk links een beetje van de foto afgedaan hebben. Daardoor staat de eerste ring iets minder centraal, maar dat is persoonlijke smaak...

Goed gedaan dus en op naar alweer je laatste opdracht:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Succes,

Digiwill.


04-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fr. de Bouwer
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Goede foto met diepte. Je hebt geluisterd en laat de linker lijn mooi uit de onderste hoek vertrekken. alle lijnen van de tunnel nemen het oog mee naar achter waar de weg naar rechts wegdraaid...

Goed gedaan dus en je kan aan je volgende opdracht beginnen. Toch een bedenking: je moet je foto eens horizontaal spiegelen en bekijken welke van de twee de sterkste is...

Opdracht 4:

Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes,

Digiwill


30-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fr. de Bouwer

Dit is weer een mooie foto, mooi belicht en juiste scherpte. Er zit ook 'diepte' in maar doordat die boom op een sterk punt staat vraagt die teveel aandacht en gaat het diepteeffect een beetje verloren. Net zoals bij vorige foto zou enkele stappen naar links op rechts een beter effect gegeven hebben.

Nogmaals de boodschap is kijken, kijken en nogeens kijken. Kijk door de lens voor je eenfoto neemt, kijk wat er op sterke lijnen en sterke punten staat. Vraag jezelf af 'is dit de bedoeling? Wil ik dit accentueren?' Neem daarna pas een foto. Door zo te doen leer je op voorhand en gerichter te kijken en dit komt dan weer te goed aan je foto's... Dit is een leerschool die we allemaal door hebben moeten lopen maar eens je je die aardigheid hebt meester gemaakt...

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Succes,

Digiwill


25-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bespreking Diepte Fr. de.Bouwer

Als eerste inzending is dit een mooie foto .Goed belicht, scherpte zit goed, correcte kleuren en er zit diepte in deze foto. Eigenlijk is dit een foto in twee delen. Links heb je de weg die een mooie ’S’-bocht maakt en achter de struiken verdwijnt en dan heb je rechts het donkere gedeelte met een boomstam waar net de zon op valt. Beide elementen creëren een dieptegevoel maar in dezelfde foto werken ze mekaar een beetje tegen doordat de verlichte boomstam een beetje de aandacht van de weg weg neemt.
Persoonlijk had ik me nog iets meer naar rechts verplaatst om de foto te nemen en de camera iets gedraaid. Zodanig dat de linker rand van de weg vertrok uit de linker onderhoek en de weg meer naar rechts in de foto loopt. Dan zou de lantaarnpaal, die nu vlak op een sterke lijn staat en alzo ook aandacht vraagt, meer naar links in de foto komen en komt de bank, die nu tegen die schuine boom kleeft, achteraan tussen de twee lantaarnpalen op een sterk punt te staan en de weg zou mooi in een 'S'-bocht diagonaal door de foto lopen.
Een andere mogelijkheid was om de foto in ‘portret’ te nemen. Ik heb ze zo even uitgesneden…
Al bij al toch een mooie eerste inzending en ik kijk al uit naar je volgende…

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.

Succes,

Digiwill


24-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Francisca
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Je laatste foto van deze lessenreeks is een mooie. Mooie kleuren, scherpte waat het moet, goed belicht... en vooral er zit diepte in. Je hebt rekening gehouden met de raadgevingen enz. Je laat het pad mooi in de hoeken evertrekken en dat neemt je mee naar achter. Het is ee foto die uitnodigd om mee naar achter te wandelen. Goed gedaan dus en daarmee ben je geslaagd in deze lessenreeks en kan je verder naar 'Portret'. Ik zal je ineens je eerste opdracht meegeven:

Opdracht 1:

Maak een foto in Portret formaat. Ga hier voor naar buiten. Hou rekening met het harde zonlicht. Gebruik zo nodig een invulflits om de harde schaduwen te verminderen. Interessant is ook om een portretfoto te maken wanneer het bewolkt is. Dan krijg je diffuus licht.

Succes,

Digiwill


14-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Door een iets hoger standpunt in te nemen heb je de achtergrond mooi egaal gekregen en de rij kaarsjes mooi diagonaal in je foto gezet en er zit diepte in je foto. Toch heeft dit een nadeel. Je werkt mooi van scherp naar onscherp. Ik ga er van uit dat die kaarsjes allemaal ongeveer even groot zijn. Door de onscherpte lijkt het laatste kaarsje groter geworden en komt precies ietsjes naar voor wat dan weer nadelig is voor het dieptegevoel. 

Door een lager standpunt in te nemen kan je dit voorkomen maar dan dan kan krijg je natuurlijk weer een andere compo. Het is een beetje schipperen en je gevoel laten primeren.

Toch goed gedaan en ik kijk al uit naar je volgende opdracht:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.


Succes,

Digiwill


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anneke19

Welkom in deze lessenreeks en direct met en mooie foto. Mooi van kleur en goed belicht en er zit diepte in zoals de opdracht hier is. Als ik enige verbetering wil geven is dat de foto ietsjes scheef staat. Het zou kunen dat de bomen bv. door de wind zo schuin stonden maar de haag rechts loopt ook schuin. Ik heb de foto rechtgezet en onderaan ietsjes afgesneden zodat de bomen vanuit de hoeken onderaan vertrekken en het oog direct meenemen langs de bomenrij naar het punt in de verte. Ook komt dit punt nu ongeveer op een sterke lijn te staan wat de foto weer beter maakt. 

Goed begin dus en op naar je volgende opdracht...:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.

Succes,

Digiwill


28-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PBlondeel
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie foto! Goede belichting en scherpte. Ook de compo is goed gekozen. Je gebruikt, zoals de opdracht was, een water dat naar achter loopt maar legt de nadruk op de vissersbruggentjes (ik weet niet of dit de correcte naam is...) die het oog mee neemt naar de vissers die achteraan zitten. De balk die mooi in de linkeronderhoek vertrekt, de rand van het water... alles loopt naar datzelfde punt. Goed gedaanen opdracht geslaagd... Dit is een goede dieptefoto. Ivm. het niveau van deze mailgroep hoef ik hier zeker geen verbeteringsvoorstellen te doen.

Je kan dus aan je volgende opdracht beginnen. Ik kijk er al naar uit!

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Succes,

Digiwill


27-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Francisca
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Als foto vind ik dit een goede. De gebruikte kleuren en het kleurloze glas waarin de kleuren van het popje ineenvloeien maken dat dit eeninteressante foto is. Qua diepte is het iets moeilijker. Doordat je de scherpte volledig achteraan legt en de felle kleuren van het popje lijkt het popje naar voor te komen. Gelukig is er de grijze 'loper' die het diepteeffect terug verstevigd. Al bij al dus een geslaagde opdracht. Niet de gemakkelijkste maar toch goed gedaan!

Zo kan je weeral aan je volgende opdracht beginnen:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... al wat je wenst.

Succes,

Digiwill.


20-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Francisca
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Geslaagde opdracht. Dit is een foto met diepte! Alle lijnen, van de bomen, de rand van het water, de hoogspanningspalen..., allemaal lopen ze naar dat ene punt in de verte. Goed dus! Een kleine opmerking: je plaatst opnieuw het 'dieptepunt in het midden van je foto, dat mag maar dan moet je proberen symetrisch te werken. Kijk eens waar links en rechts de rand van het water op je foto vertrekt. Rechts ligt dat bijna 2cm hoger. Door je camera ietsjes te kantelen kan je dit voorkomen. Hou daar rekening mee! Het aakt je foto's beter...

Op weeral naar je volgende opdracht:

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Succes,

Digiwill


15-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Welkom in deze lessenreeks. Als eerste foto is het direct een goeie. Mooi scherp en correct belicht en natuurlijk er zit diepte in en dat is het onderwerp van deze lessenreeks. Ik hoef eigenlijk niet veel verbetering te doen enkel je uitsnede kan beter. Je ging voor deze foto door je knieen en dat is prima! Zorg er wel steeds voor dat je 'dieptepunt' steeds op een sterk punt of sterke lijn staat. Bij deze foto is dat het einde van het pad. Ik heb je foto iets anders uitgesneden, merk je het verschil?

Goed begonnen dus en je kan direct door naar je volgende opdracht:

Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.

Succes,

Digiwill


13-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Francisca

Mooie dreef met achteraan een muurtje. Er zit diepte in deze foto! toch enkele bemerkingen:

De opdracht was een foto te maken waar water op staat dat naar achter door loopt... 

Je zet het bruggetje centaal in je foto maar het staat niet echt in het midden. Ofwel zet je het perfect in het midden en liefst nog op een sterke lijn ofwel zet je het links of rechts op een sterk punt. Dit is de basis, maar ervaren fotografen willen daar al eens bewust van afwijken om een bepaald effect ofzo te bekomen en die foto's zijn dan ook goed. Dat vergt echter ervaring en die kan je enkel bekomen door veel te oefenen. 

Ook heb ik het gevoel dat de foto scheef staat omdat het muurtje scheef loopt. Daar moet je op letten. Zelfs als dat muurtje origineel scheef staat kan je best proberen het recht op je foto te krijgen.

Je laat de rijen bomen mooi uit de hoeken vertrekken = prima! Door een stapje meer opzij te zetten zou het muurtje mooi in het midden vanje foto komen te staan. 

Ik heb de uitsnede van de foto wat aangepast en ook je belichting een beetje bijgesteld. Zie je het verschil... De foto wordt veel beter.

Wat de belichting betreft moet je eens experimenteren om je foto eens te onder- of overbelichten. Je kan bv. ook  eens bij zonlicht je toestel op bewolkt zetten... 

Omdat deze foto niet volgens de opdracht was geef ik je die opnieuw:

Opdracht 2:


Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.Succes, 

Digiwill


12-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freddy69
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is een mooie afsluiter van deze lessenreeks. Goede compo, goede belichting en veel diepte in de foto. Goed gedaan dus. De balen, de bandensporen in het gras zelfs het gat in de bomenrij achteraan nemen het oog mee naar achter. Diepte dus. Goed gedaan en je kan dus beginnen aan de volgende lessenreeks 'Portret'.

Kijk even op het blog 'Portret' voor de eerste opdracht. Je kan er naar toe via deze link:

http://blog.seniorennet.be/portret/

Succes,

Digiwill
>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!