Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
15-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietjemoei

Hallo,

Je schrijft bij je foto's dat je eigenlijk van de foto met de hooibalen niet tevreden was en dan maar gekozen hebt voor de foto met de wijnranken. Toch heb ik beide foto's hier gepresenteerd want in beide foto's zit 'diepte'! Persoonlijk vind ik de foto met de hooibalen zelfs interessanter. De voorste hooibaal ligt op een sterk punt en trekt het oog automatisch mee naar de drie daarachter enzo verder door naar de heuvel achteraan. 

Bij de andere foto neemt de weg ons oog mee naar het bosje achteraan. Hier is het meer het lijnenspel van de weg en de wijnranken die 'diepte' aan de foto geeft.

Beide foto's zijn mooi belicht en voldoende scherp. Goed gedaan dus en je hebt hiermee deze lessenreeks met mooie foto's afgesloten. 

Je kan dus beginnen aan de volgende lessenreeks nl. Portret. Kijk evenop het blog voor je eerste opdracht : http://blog.seniorennet.be/portret/

Grts, Digiwill






12-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietjemoei
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo,

Bedankt voor je uitleg en het doorzenden van de verschillende foto's. Blijkbaar heb ik niet verder gekeken dan mijn neus lang is... De korte afstand lens-onderwerp heeft er zeker iets mee te maken...Ik heb me daar terecht op het net al voor geexcuseerd en ik wil dit hier nogmaals herhalen. Het doet me plezier te lezen dat je zoveel moeite doet!

Uit de foto's die je me doorzond heb ik deze gekozen. Hierbij past nogaltijd bovenstaande positieve commentaar en bijkomend heb je hier optimaal gebruik gemaakt van het aanwezige licht.

Je kan dus aan je volgende opdracht beginen:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Succes,

Digiwill


11-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VDOF
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie inzending! Je bent een van de weinigen die eens een opstelling maakt niet op een rechte lijn maar mooi met een 'S'-bocht. Je werkt van linksonder naar rechtsboven, van scherp naar onscherp en de gele kopjes nemen het oog mee naar achter. Er zit dus lekker diepte in je foto. Komt er nog bij dat je foto goed belicht is... Goed gedaan dus en je kan direct aan je laatste opdracht beginnen:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Succes,

Digiwill


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietjemoei
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie inzending met diepte. Je gaat van scherp naar onscherp met de schelpen mooi diagonaal van linker onderhoek naar echter bovenhoek. Wat je goed gezien hebt is dat de ribbels in de schelpen ok mooi mee naar achter lopen. Dat is dus goed gedaan.

Toch zit ik met iets verveeld in de foto. De voorste schelp is mooi scherp en de volgende ineens onscherp. Als ik links naast de eerste schelp naar het zand kijk is dit onscherp terwijl de schelp op dezelfde hoogte wel scherp is??? Je werkt met F:13 dat geeft normaal een enorm grote scherptediepte terwijl die op je foto vrij klein is... Als ik goed gekeken heb werk je met de standaardlens en geen macrolens. Ik heb dus sterk het vermoeden dat deze foto 'kunstmatig' gedeeltelijk onscherp gemaakt is. Dat is dus niet de bedoeling. Het opzet van deze lessen is dat je met je camerainstellingen leert werken om je opdrachten tot een goed einde te brengen.

Daarom geef ik je dezelfde opdracht opnieuw. Gebruik dezelfde opstelling met schelpen en speel met snelheid  en diafragma om hetzelfde resultaat te krijgen.

Software = "Adobe Photoshop Lightroom 6.9 (Windows)"

DateTime = "2017:04:06 10:01:22"
Exif Dir:(dir has 30 entries)
ExposureProgram = 3
File date : 2017:04:11 10:17:27

Camera make : Canon
Camera model : Canon EOS 650D
Date/Time : 2017:03:30 15:51:21
Resolution : 1020 x 680
Flash used : No
Focal length : 30.0mm
Exposure time: 0.025 s (1/40)
Aperture : f/13.0
ISO equiv. : 100
Whitebalance : Auto
Metering Mode: pattern
Exposure : aperture priority (semi-auto)

Lens: Canon EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 IS II

Succes,

Digiwill


29-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VDOF
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is een goede foto MET diepte. Scherpte en belichting zeker ok! Doordat je vooraan van donker naar licht achteraan gaat versterkt dit hier het dieptegevoel. Het muurtje vertrekt in de linker onderhoek en neemt het oog mee, door de poort waarachter een weg ons verder mee neemt naar de poort achteraan. Goed gezien dus. Heb je de foto al eens horizontaal gespiegeld? Moet je eens doen en kijk welke foto het sterkste is... 

Je kan dus door naar je volgende opdracht:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes,

Digiwill


27-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietjemoei
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie foto met 'Diepte', goed belicht en goede compo! De tunnel vertrekt mooi in de linkeronderhoek.. Alle lijnen lopen naar achter en nemen het oog mee naar de weg die achteraan de hoek omgaat. Door de felle grafitti vooraan en het de verlichte rotsen achteraan hangt de foto nog beter ineen. Goed gedaan dus en je kan weeral aan je volgende opdracht beginnen:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes,

Digiwill


06-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VDOF
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is een mooi scherpe foto met vooraan een onscherp rolletje. Het is in ieder geval een interessante opstelling met de krokussen achteraan maar het gevoel van 'diepte' gaat helemaal verloren doordat je het rolletje volledig onscherp maakte en daardoor de krokussen naar voor lijken te komen. Het is de bedoeling dat de voorkantvan de rol scherp is en je via de wand naar achter 'diepte' creëerd. 

Daarom geef ik je opnieuw dezelfde opdracht.

Zorg dat je een 'doorkijk' hebt waardoor er diepte in je foto komt. Laat de buis ietsjes schuin lopen. Zet in dit gevan de krokussen op een sterk punt...Bekijk eventueel de voorbeelden in het Blog. Hier moet je gaan experimenteren met afstand camera tot buis en onderwerp achteraan. Spelen met de scherptediepte (experimenteer met diafragma).

Succes,

Digiwill.


02-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie foto en mooi belicht. Het onderwerp in deze foto is de berg achteraan. Deze bepaald ineens ook de diepte in deze foto. Het water vooraan zorgt voor rust en alle lijnen lopen naar de berg achteraan.

Een mooie foto waaraan ik in dit stadium eigenlijk niets meer zou veranderen. Goed gedaan dus en je kan weeral aan je volgende opdracht beginnen.

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Succes,

Digiwill.


22-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietjemoei
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Welkom in deze lessenreeks mbt. 'Diepte'. Je eerste inzending is direct de nagel op de kop! Mooie foto met een correcte belichting, mooie compo en vooral met 'Diepte'. 

Alle lijnen lopen naar hetzelfde punt, de rand van de weg, van de bomen... Ook ga je van scherp naar onscherp. Je maakte hier correct gebruik van de 1/3-2/3 regel. Je maakte de foto ook in tegenlicht. Door de bomen is er een mooi spel van licht en schaduw. De plaats waar alle lijnen samenkomen, waar de weg achter de bosjes verdwijnt, valt een streep licht. Dit vergroot natuurlijk nog eens het 'Dieptegevoel'...

Je kan dus aan je volgende opdracht beginnen. Ik kijk er al naar uit...

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.

Succes,

Digiwill

 


20-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinkellotje

Mooie laatste foto voor deze lessenreeks. Er zit zeker diepte in. Spijtig van die rode driehoek. Die staat dan ook nog op een sterk punt en trekt vol de aandacht. Ik heb hem even weggedaan en de foto iets anders uitgesneden. Zie je het verschil? Door iets verder naar voor te gaan kon je het verkeersbord vermijden. 

Ok, je kan dan door naar de volgende lessenreeks 'Portret'. Voor je eerste opdracht kijk even op het blog:http://blog.seniorennet.be/portret/.

Succes,

Digiwill






Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knut
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze foto is wel goed belicht en er kon diepte inzitten maar door een verkeerd standpunt wordt het diepteeffect sterk omzeep geholpen.

Je laat het water achteraan links uit de foto lopen. De reling en de plankenvloer en de brug lopen allemaal naar datzelfde punt. Het rode licht aan de rand van de foto, de rode auto,... Ook de reling vooraan trekt volledig de aandacht... Als je de foto bekijkt dan raakt het oog niet weg van de linkerkant van de foto. 

Spijtig want hier zat meer in.

Ik ga je dezelfde opdracht nogmaals laten uitvoeren. Zorg dat het dieptepunt op een sterk punt ligt en er vooraan niet teveel 'balast' is. Wees zelf niet te snel tevreden. Bekijk je foto, laat ze een dag of twee liggen en bekijk ze opnieuw als je dan tevreden bent gebruik ze dan...

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts

Succes,

Digiwill


13-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Je eerste werk in deze lessenreeks is een mooie foto. Goed belicht, scherp en er zit diepte in! De randen van de weg, de bomen... alle lijnen lopen naar het poortje achteraan en creëeren diepte. Goed gedaan dus! De foto schijnt scheef te staan maar dat is niet zo. De schuinen stand van de bomen wekt die illusie. Ik heb het nagemeten en het poortje achteraan staat mooi recht.

Toch zitten er een aantal schoonheidsfoutjes in. Het gebouw rechts en zeker het reklamemannetje trekken veel te veel de aandacht en doen onrecht aan je foto. Door iets meer naar echts te gaan staan kon je die uit beeld houden en kon je het poortje op een sterke lijn/punt zetten hetgeen de foto nog sterker zou maken. Nu opteerde je om het poortje in het midden ter zetten, dat mag, maar dan moet je ervoor zorgen dat er geen storende elementen meer zijn. Een oplossing om dit te voorkomen is kijken, kijken en nog eens kijken vooralleer je tevreden bent over je foto. Heb je de foto bekeken, leg ze dan even opzij en bekijk ze enkele dagen nadien opnieuw. Ben je dan nog tevreden dan is ze ok! 

Ik heb je foto eens anders uitgesneden... zie je het verschil? Een dieptefoto met een onderwerp in het midden is vaak mooier in portretformaat. 

Je kan dus op pad voor je volgende opdracht:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts

Succes, 

Digiwill






06-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bespreking foto VDOF
Klik op de afbeelding om de link te volgen

In deze foto zit wel diepte maar ook enkele (schoonheids)foutjes.

Opdracht was een water met diepte te fotograferen. Dit staat er op en het water loopt zelfs in een mooie 'S'-bocht naar achter. Spijtig dat het water voor een groot deel in de schaduw ligt en de betonnen rand in volle zon. Je laat die betonnen rand ook nog uit de linker hoek vertrekken helemaal naar de rechterkant van de foto waar enkele joggers het oog mee uit de foto trekken. De aandacht gaat dan volledig naar daar ipv naar de mooie waterloop. 

Je camera meer naar links op de rand van de betonnen reling leggen had een oplossing kunnen zijn. Probeer hier in deze foto de plaats, waar het water achteraan verdwijnt, op een sterk punt te leggen. Dat maakt de foto veel sterker. Hou daar met al je foto's rekening mee (zie lessen compositie).

Op naar je volgende opdracht:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Succes,

Digiwill


16-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VDOF
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie foto als start in deze lessenreeks. Het is een foto met 'Diepte'! alle lijnen, rand van de brug, reling, bomenrij meer naar achter, lopen allemaal naar achter en eindigen op een sterk punt. Ook kleuren en belichting zijn ok. Door ook een lager standpunt in te nemen wordt deze foto sterker. De foto geeft helemaal de sfeer weer van dit seizoen. Mooi gedaan! 

Persoonlijk had ik een klein stapje naar links gezet of iets anders uitgesneden, zodanig dat de rand van de brug in dit geval langs beide zijden vanuit de onderhoeken vertrekt... 

Toch mooie starter en ik kijk al uit naar je volgende inzending:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.

Succes,

Digiwil.


10-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinkellotje
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie foto met diepte. Vooraan scherp en naar achter toe onscherp en mooi belicht. Goed gedaan dus. Persoonlijk had ik de wieltjes iets meer diagonaal op de foto gezet waardoor het diepteeffect nog groter wordt. Goed bezig en je kan direct naar je laatste opdracht:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht

Succes,

Digiwill


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OmaLolo

Dit is een foto met diepte goed belicht en van scherp naar onscherp waardoor je het dieptegevoel versterkt. Ook het lijnenspel van de fietsen versterkt het dieptegevoel...

Goed gedaan dus maar toch verwijs ik even naar mijn commentaar bij je foto van opdracht 2.  Ik heb de foto nog eens gespiegeld en zodoende lijkt ze ineens veel meer diepte te krijgen... Hou daar rekening mee!

Je kan dus aan de volgende opdracht beginnen:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je maar wenst.

Succes,

Digiwill






24-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OmaLolo
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voor experimenten ben ik steeds te vnden maar deze foto gaat qua diepte wel een beetje de mist in. Ik vraag me af of deze foto zo genomen is of zo 'bewerkt'... (Hieronder je exxiff's)

De 'tunnel' is volledig onscherp en het modelletje is dan weer mooi scherp en dit met  een 82 mm en F10???. `Daardoor komt het gezicht volledig naar voor en gaat het diepteeffect verloren. 

Ik zou zeggen probeer opnieuw en daarom geef ik je dezelfde opdracht.

Succes,

Digiwill

Software = "GIMP 2.8.2"
Camera make : SONY
Camera model : SLT-A58
Date/Time : 2016:10:17 15:11:44
Resolution : 1024 x 682
Flash used : No
Focal length : 55.0mm (35mm equivalent: 82mm)
Exposure time: 0.020 s (1/50)
Aperture : f/10.0
ISO equiv. : 3200
Whitebalance : Auto
Metering Mode: spot
Exposure : aperture priority (semi-auto)


17-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinkellotje

Mooie foto die voldoet aan de opdracht. Mooi belicht, met de juiste scherpte en er zit diepte in! Je laat de relingen mooi vanuit de hoeken vertrekken en die nemen het oog mee, door de poort naar achter... Goed gedaan dus.

Toch enkele bemerkingen. Je plaatst je 'doorkijk' langs links van de foto. Als iemand een foto bekijkt gaan zijn ogen steeds van links naar rechts door de foto. Hier wordt het oog een beetje geforceerd om links in de foto te blijven maar maar automatisch gaan we daar doorheen en kijken toch naar rechts waar bovenaan het stukje kruin van de boom de aandacht begint te trekken. Een ander standpunt of een bovenaan iets kortere uitsnede was een oplossing geweest. 

Als je de foto spiegeld wordt die ineens veel sterker. De boom is er nog steeds maar de relingen lopen nu dwars door de foto en nemen het oog vaster mee dwars door de foto. Zie je het verschil?

Toch goed gedaan en ik kijk al uit naar je volgende inzending:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes,

Digiill






Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OmaLoLo

Weer een mooie foto MET diepte. De rand van de bomen, de straat, de persoon die naar achter loopt... Alle lijnen lopen naar een zelfde punt achteraan. Ook belichting , scherpte enz is ok. Dit is een foto waarbij ik geen verbeteringen hoef toe te voegen. Goed gedaan dus! Op dan naar je volgende opdracht:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Succes, 

Digiwill


04-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OmaLolo
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is een mooie foto als eerste opdracht in deze lessenreeks en er zit diepte in! Het was niet eenvoudig want de kerktoren is zo dominant aanwezig maar alle elementen zorgen ervoor dat het oog mee naar achter gaat. De rand van de weg, de rand van de bomen/huizen en vooral het tramspoor zorgen sterk voor diepte in deze foto. Goed gedaan dus! Het enige dat me aan deze foto een beetje stoort is de bovenleiding van de tram maar die is er nu eenmaal en aangezien je geen bewerkingen mag doen....

Een goede intro dus in deze lessenreeks en je kan op pad voor je volgende opdracht:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes in de kantlijn op het Blog.

Succes,

Digiwill





Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!