1. Witloof verkeerd Witloofstronkjes in boter hevig bakken + citroen + p+z, 10 minuten stoven, uitlekken in vergiet. Ui bruinen + tomatenpuree + look, 10 minuten laten sudderen. Losgeklopte eieren + bladpeterselie toevoegen, roeren. Witloof in ovenschotel + saus + gruyère. 20 minuten in oven op 175°. (uit : Monieks' ultieme top 100 kookboek)
2. Ratatouille Courgette + aubergine + rode paprika + gepelde tomaten + look stoven in olijfolie. Kruiden met p+z, tijm en rozemarijn.
3. Vlaamse asperges
Eieren hard koken en pellen. Asperges schillen en harde eindjes afsnijden, 20 à 30 minuten koken, laten uitlekken. Eieren pletten, boter smelten, peterselie snijden. Peper of muskaatnoot over de asperges, overgieten met boter, ei, peterselie. Serveren met gekookte ham, gepocheerd eitje en gebakken krieltjes.
4. Gevulde gele paprika's
Paprika's 5 minuten in kokend water en afgieten. Witte saus maken. Hardgekookte eieren + theelepel mosterd + gebakken spekjes mengen met saus. Paprika's vullen, paneermeel erover. 20 minuten in oven op 175°.
5. Toast champignons Toastbrood smeren met kruidenboter. Witte saus maken + roquefort erbij + room + peterselie. Champignons bakken in boter + p+z, Brood grillen + champignons + saus.
6. Tortellini met broccoli en cambozola Tortellini + broccoli + stukjes rode paprika 4 à 5 minuten koken. Afgieten en olijfolie eronder mengen. Witte saus maken met kippebouillon + cambozola cuisine + peper + paprikapoeder.
7. Gevulde aubergines Aubergines in de lengte doorsnijden, 5 minuten blanceren in kokend water + citroen, uitlekken en vruchtvlees uitscheppen. Ui + tomaat + champignons fijnhakken, stoven in olijfolie + vruchtvlees, eierdooier eronder roeren + p+z. Aubergines vullen, in ingevette ovenschaal + gemalen kaas, 20 minuten op 200°.
8. Griekse boontjes Olijfolie verwarmen en 2 à 3 uien fuiten, 1/2 kg princesseboontjes erbij, na 10 minuten 250 gr champignons erbij, laten stoven, 3 tomaten erbij + look + peterselie + peper. Serveren met geraspte kaas.
9. Witloofsalade Witloof fijnsnijden + sjalot, besprenkelen met citroen + veel peper + mayonnaise + beetje mosterd. Evt. een beetje veldsla eronder.
10. Groentegratin met ei Chmpignons stoven in boter + look, roerbakken + p+z; champignons laten uitlekken. Opnieuw boter in de pan en preiringetjes bakken tot ze zacht zijn + p+z, laten uitlekken. In vuurvast potjes room + groentemengeling + geraspte kaas. In ieder potje een ei breken, erover room + p+z. Potjes 15 minuten bakken tot ze goudbruin zijn en eieren nog zacht binnenin.
11. Toast champignon Champignons bakken in boter + cognac en flamberen. Madera of sherry toevoegen + zout + cayennepeper + paprika, 10 minuutjes stoven. Sneetjes brood in broodrooster. Champignons erop. Saus laten inkoken + 2 eierdooiers loskloppen in room + p+z.
12. Champignons à la grecque Schijfjes champignons + olie + ajuin in schijfjes + klein blik tomatenpuree + ketchup + p+z + scheutje cognac.
13. Wortelen paysanne Wortelen in schijfjes of staafjes snijden, stoven in boter + suiker + sjalotjes + spekjes + bouillon + p+z + muskaatnoot, laten sudderen tot bouillon verdampt is. Champignons bakken in boter + p+z. Champignons bij de wortelen voegen + room, nog 5 minuutjes stoven + kervel + bieslook.
14. Champignons Dijonnaise Champignons + citroensap stoven in boter. Eierdooier + room + mosterd mengen + witte wijn + bakvocht van de champignons. Dit mengsel over de champignons gieten en op zacht vuurtje laten indikken. Opdienen met peterselie.
15. Franse erwtjes Zilveruitjes + spekjes bakken in boter. Kropsla in reepjes snijden, bij de uitjes voegen en sla laten slinken + erwtjes (diepvries) + p+z + suikerklontje + beetje water. Afgedekt 45 minuten zachtjes laten stoven. Opdienen met peterselie.
17. Provençaalse tomaten Halveer de tomaten, bestrooi met zout, omgedraaid laten uitlekken. Tomaten bakken in olie en boter met de gesneden kant naar beneden, twee minuutjes. Tomaten schikken in ovenschotel en vullen met peterselie, look, paneermeel, provençaalse kruiden + vlokje boter. 10 à 15 minuten in de oven.
18. Gevuld witloof Kook de stronken witloof gaar in lichtgezouten water. Fruit look in boter + champignons + p+z, aanlengen met room, laten inkoken, voeg (naar smaak) boursin cuisine met look en fijne kruiden toe. Snij het witloof in de lengte in twee, verwijder de harde kern en hol een beetje uit. Plaats in ovenschotel en vul op met de champignonbereiding. Kwartier in oven op 200°.
19. Gevulde tomaten Champignons stoven in olie + look + pijpajuin + bieslook + peterselie + boursin cuisine + ansjovis + kappertjes. Tomaten vullen met dit mengsel en een kwartier in oven op 200°.
20. Andijvie Andijvie gaar koken met 1 geschilde wortel in licht gezouten water. Wortel fijnsnijden en andijvie mixen. Groenten in een bechamelsaus + spekjes + peper + nootmuskaat + citroen + room.
21. Stoofpotje van herfstgroenten 8 wortelen + 8 raapjes + 8 radijzen + 8 zilveruitjes + 8 druiven + 2 appels + 2 peren in stukken snijden en bakken in olijfolie (fruit het laatst toevoegen) + p + z + glas cider, 10 minuten pruttelen + 2 grote lepels jonge spinazie. Serveren met wilde rijst.