1. Chavignolkaas en peer met stroop Gril 2 halve peertjes gedurende 4 minuten. Bak 2 verse geitekaasjes 2 minuten in de oven. Serveren op een bedje sla met Luikse siroop erover. (uit : Just the two of us)
2. Champagnesorbet met frambozen en portosabayon
Enkele frambozen in champagneglazen. 2 eierdooiers losroeren met 2 lepels suiker + 2 lepels porto + 2 lepels zoete witte wijn (muscat). Mengsel schuimig kloppen op zacht vuurtje tot sabayon dikt (mag niet koken !!!). 1 bol champagnesorbet over de frambozen scheppen en overgieten met de sabayon.
3. Nectarines met mascarpone 150 gr mascarpone + 150 gr magere plattekaas mengen + 1 zakje vanillesuiker + 1 lepel amaretto : in koelkast zetten. Halve nectarines + olijfolie 1 minuut grillen, vleeszijde naar onder. Nectarine op bord, vullen met mascarpone.
4. Irish coffee Sterke koffie zetten, room half opkloppen, 2 koffielepels bruine suiker in glas. Whisky opwarmen en flamberen. Whisky op de suiker gieten en losroeren, vullen tot 3/4 met koffie. Langzaam room op bolle kant van soeplepel erover gieten. Serveren met chocoladeschilfers.
5. Italian coffee Sterke koffie zetten, room half opkloppen, 2 koffielepels bruine suiker in glas. Amaretto opwarmen en flamberen. Amaretto op de suiker gieten en losroeren, vullen tot 3/4 met koffie. Langzaam room op bolle kant van soeplepel erover gieten. Serveren met chocoladeschilfers.
6. Champagnecocktail met zomerfruit Perziken + aardbeien + rode bessen klein snijden en in glazen doen (coupes) + limoen + kaneelpoeder + suiker. Aan tafel champagne (of cava) overgieten, serveren met cocktaillepels.
7. Frambozenmousse Frambozen mixen + mascarpone + room + poedersuiker mengen tot een luchtige mousse. Bosbessen in coupes, mousse erover, halfuur in koelkast. Serveren met muntblaadje.
8. Appeltaart Kruimeldeeg (met papier) in taartvorm, doorprikken + paneermeel. Appelschijfjes erop. 3 lepels bloem mengen met melk +3 eieren + 4 lpels suiker (evt. nog melk erbij). Mengeling over de appels, in oven op 225°, na een kwartier oven op 200°, nog 45 minuten bakken, indien nodig aluminiumfolie erover. Bestrooien met poedersuiker.
9. Aardbeien met plattekaas Van 2 eieren wit en geel scheiden, wit tot sneeuw kloppen. Eigeel mengen met 500 gr volle plattekaas + pakje vanillesuiker + limoensap + enkele lepels suiker. Eiwit erbij scheppen. Serveren met aardbeien en muntblaadje.
10. Panna cotta met chocolade 1 blaadje gelatine weken in koud water. Room + zakje vanillesuiker + 1 doormidden gesneden vanillestok koken. Van het vuur halen, gelatine erbij + 1 koffielepel rum. Chocolade smelten in microgolf. Chocolade in potjes gieten, hierover de panna cotta. Enkele uren in koelkast laten opstijven. Serveren met chocoladeschilfers.
11. Fruitweelde Aardbeien + pruimen + appel + perzik in plakjes snijden. Borden bestooien met poedersuiker, vruchten erop schikken, in het midden het potje volle yoghurt gieten. Garneren met een muntblaadje.
12. Fruitbrochette met chocolade Snij fruit in stukjes (ananas, aardbei, appel, banaan, lychee, kiwi...) en rijg dit afwisselend op houten spiesjes. Breek de chocolade (fondant) in stukjes, smelt dez + slagroom + rum of cognac. Serveer de warme suas bij het fruit.
13. Fruitsla met calvados Braambessen + frambozen + aardbeien + kersen (zonder pit) mengen, bestooien met suiker en calvados. Eén nacht in koelkast. Opdienen met muntblaadje en bolletje vanille-ijs.
14. Aardbeientruffels Au bain marie witte chocolade en melkchocolade apart laten smelten. Bij elke chocolade boter doorroeren. Aardbeien soppen in witte chocolade en met een lepel besprenkelen met melkchocolade. Andere helft van de aardbeien soppen in melkchocolade en met een lepel besprenkelen met witte chocolade.
15. Peertjes uit de oven Rijpe peren in lengte in twee snijden, pitten eruit lepelen; op een beboterde ovenschaal leggen en besprenkelen met citroensap + geraspte citroenschil + suiker + boter. 10 minuten in oven op 275°, af en toe begieten met sap. Serveren met toefjes slagroom.
16. Peren met roquefort Peren schillen en in de lengte in twee snijden, klokhuis eruit. Kaas fijn prakken met room + peper + nootmuskaat. Vulling over de uitgeholde peren, in ovenschaaltjes enkele minuten grillen (kan ook met gorgonzola, bleu de Bresse... = milder).
17. Gelei van rood fruit Zet de vorm (inhoud 1 l) in de koelkast. Halve liter roséwijn koken met 100 gr suiker, roeren. 6 gelatineblaadjes weken in koud water. Van het vuur de uitgeknepen gelatine oplossen in de wijn. Pannetje met de wijn in koud water met ijsblokjes zetten en roeren tot het mengsel opstijft. Laagje gelei in de vorm en terug in de koelkast. Rij aardbeien met de puntjes naar beneden in de gelei zetten. Opvullen met gelei tot aardbeien onder staan. Laten opstijven in koelkast. Resterende aardbeien erbij en resterende gelei. 1 nacht in koelkast. Rode bessen + blauwe bessen + frambozen in een kom + sinaasappelsap + poedersuiker, 1 uur laten trekken. Zet een schaal op de aardbeiengelei, keer om en duw het eruit. Schep in het midden en langs de kant het gemengd fruit. Serveren met slagroom en muntblaadjes.
18. Heisse Liebe Grand Marnier opwarmen in steelpannetje en flamberen. Frambozen en bosvruchten (diepvries) opwarmen. In coupe : vanilleijs + warm fruit + Grand Marnier + slagroom.
19. Aardbeienparfait Aardbeien in vieren snijden en mengen in een schaal met 3 lepels bruine suiker + 1 lepel witte suiker + zakje vanillesuiker, regelmatig omroeren. In een kom 2 dl volle yoghurt + 100 gr mascarpone + geraspte sinaasappelschil mengen. 1/3 van de aardbeien verdelen in coupes, yoghurtcrème erover en herhalen. Garneren met muntblaadje.
20. Broodpudding 300 gr oud brood + 1/2 l lauwe melk + 200 gr suiker laten weken. 3 eieren klutsen en eronder mengen + rozijnen + 1 lepel vanillepoeder + 1 koffielepel kaneel + vlokjes boter + bruine suiker : 45 minuten in oven op 220°.
21. Sabayon 1 eigeel, 1 lepel witte suiker, 1 lepel droge witte wijn + scheutje Grand Marnier au bain marie kloppen tot een schuimige massa. In glas scheppen over bolletje vanilleijs.
22. Ananas Hoed van ananas snijden, uithollen, ananasvlees in stukjes, bestrooien met kristalsuiker en heel fijngesneden munt. Ananas terug vullen, hoed erop, in koelkast plaatsen en heel fris serveren.
|