reeseptjes

 

Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • RECENT GEWIJZIGD
  • MIJN FAVORIETE SITES
  • APERITIEFHAPJES
  • SOEPEN (60)
  • HOOFDGERECHTEN-VIS (49)
  • VOORGERECHTEN (37)
  • HOOFDGERECHTEN - VLEES (51)
  • LAMSVLEES (9)
  • QUICHE (10)
  • AARDAPPELEN, PASTA (27)
  • SLAATJES (21)
  • KALFSVLEES (14)
  • SAUSJES (14)
  • DESSERTEN (31)
  • KIP - KONIJN - KALKOEN...(35)
  • GROENTEN (21)
    Archief
  • RECENT GEWIJZIGD
  • MIJN FAVORIETE SITES
  • APERITIEFHAPJES
  • SOEPEN (60)
  • HOOFDGERECHTEN-VIS (49)
  • VOORGERECHTEN (37)
  • HOOFDGERECHTEN - VLEES (51)
  • LAMSVLEES (9)
  • QUICHE (10)
  • AARDAPPELEN, PASTA (27)
  • SLAATJES (21)
  • KALFSVLEES (14)
  • SAUSJES (14)
  • DESSERTEN (31)
  • KIP - KONIJN - KALKOEN...(35)
  • GROENTEN (21)

    SOEPEN

    Categorieën
    Zoeken in blog

    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DESSERTEN (31)
    1. Chavignolkaas en peer met stroop
    Gril 2 halve peertjes gedurende 4 minuten. Bak 2 verse geitekaasjes 2 minuten in de oven. Serveren op een bedje sla met Luikse siroop erover.
    (uit : Just the two of us)

    2. Champagnesorbet met frambozen en portosabayon
    Enkele frambozen in champagneglazen. 2 eierdooiers losroeren met 2 lepels suiker  + 2 lepels porto + 2 lepels zoete witte wijn (muscat). Mengsel schuimig kloppen op zacht vuurtje tot sabayon dikt (mag niet koken !!!). 1 bol champagnesorbet over de frambozen scheppen en overgieten met de sabayon.

    3. Nectarines met mascarpone
    150 gr mascarpone + 150 gr magere plattekaas mengen + 1 zakje vanillesuiker + 1 lepel amaretto : in koelkast zetten.
    Halve nectarines + olijfolie 1 minuut grillen, vleeszijde naar onder. Nectarine op bord, vullen met mascarpone.

    4. Irish coffee
    Sterke koffie zetten, room half opkloppen, 2 koffielepels bruine suiker in glas. Whisky opwarmen en flamberen. Whisky op de suiker gieten en losroeren, vullen tot 3/4 met koffie. Langzaam room op bolle kant van soeplepel erover gieten. Serveren met chocoladeschilfers.

    5. Italian coffee
    Sterke koffie zetten, room half opkloppen, 2 koffielepels bruine suiker in glas. Amaretto opwarmen en flamberen. Amaretto op de suiker gieten en losroeren, vullen tot 3/4 met koffie. Langzaam room op bolle kant van soeplepel erover gieten. Serveren met chocoladeschilfers.

    6. Champagnecocktail met zomerfruit
    Perziken + aardbeien + rode bessen klein snijden en in glazen doen (coupes) + limoen + kaneelpoeder + suiker. Aan tafel champagne (of cava) overgieten, serveren met cocktaillepels.

    7. Frambozenmousse
    Frambozen mixen + mascarpone + room + poedersuiker mengen tot een luchtige mousse. Bosbessen in coupes, mousse erover, halfuur in koelkast. Serveren met muntblaadje.

    8. Appeltaart
    Kruimeldeeg (met papier) in taartvorm, doorprikken + paneermeel. Appelschijfjes erop. 3 lepels bloem mengen met melk +3 eieren + 4 lpels suiker (evt. nog melk erbij). Mengeling over de appels, in oven op 225°, na een kwartier oven op 200°, nog 45 minuten bakken, indien nodig aluminiumfolie erover. Bestrooien met poedersuiker.

    9. Aardbeien met plattekaas
    Van 2 eieren wit en geel scheiden, wit tot sneeuw kloppen. Eigeel mengen met 500 gr volle plattekaas + pakje vanillesuiker + limoensap + enkele lepels suiker. Eiwit erbij scheppen. Serveren met aardbeien en muntblaadje.

    10. Panna cotta met chocolade
    1 blaadje gelatine weken in koud water. Room + zakje vanillesuiker + 1 doormidden gesneden vanillestok koken. Van het vuur halen, gelatine erbij + 1 koffielepel rum. Chocolade smelten in microgolf. Chocolade in potjes gieten, hierover de panna cotta. Enkele uren in koelkast laten opstijven. Serveren met chocoladeschilfers.

    11. Fruitweelde
    Aardbeien + pruimen + appel + perzik in plakjes snijden. Borden bestooien met poedersuiker, vruchten erop schikken, in het midden het potje volle yoghurt gieten. Garneren met een muntblaadje.

    12. Fruitbrochette met chocolade
    Snij fruit in stukjes (ananas, aardbei, appel, banaan, lychee, kiwi...) en rijg dit afwisselend op houten spiesjes. Breek de chocolade (fondant) in stukjes, smelt dez + slagroom + rum of cognac. Serveer de warme suas bij het fruit.

    13. Fruitsla met calvados
    Braambessen + frambozen + aardbeien + kersen (zonder pit) mengen, bestooien met suiker en calvados. Eén nacht in koelkast. Opdienen met muntblaadje en bolletje vanille-ijs.

    14. Aardbeientruffels
    Au bain marie witte chocolade en melkchocolade apart laten smelten. Bij elke chocolade boter doorroeren. Aardbeien soppen in witte chocolade en met een lepel besprenkelen met melkchocolade. Andere helft van de aardbeien soppen in melkchocolade en met een lepel besprenkelen met witte chocolade.

    15. Peertjes uit de oven
    Rijpe peren in lengte in twee snijden, pitten eruit lepelen; op een beboterde ovenschaal leggen en besprenkelen met citroensap + geraspte citroenschil + suiker + boter. 10 minuten in oven op 275°, af en toe begieten met sap. Serveren met toefjes slagroom.

    16. Peren met roquefort
    Peren schillen en in de lengte in twee snijden, klokhuis eruit. Kaas fijn prakken met room + peper + nootmuskaat. Vulling over de uitgeholde peren, in ovenschaaltjes enkele minuten grillen (kan ook met gorgonzola, bleu de Bresse... = milder).

    17. Gelei van rood fruit
    Zet de vorm (inhoud 1 l) in de koelkast. Halve liter roséwijn koken met 100 gr suiker, roeren. 6 gelatineblaadjes weken in koud water. Van het vuur de uitgeknepen gelatine oplossen in de wijn. Pannetje met de wijn in koud water met ijsblokjes zetten en roeren tot het mengsel opstijft. Laagje gelei in de vorm en terug in de koelkast. Rij aardbeien met de puntjes naar beneden in de gelei zetten. Opvullen met gelei tot aardbeien onder staan. Laten opstijven in koelkast. Resterende aardbeien erbij en resterende gelei. 1 nacht in koelkast. Rode bessen + blauwe bessen + frambozen in een kom + sinaasappelsap + poedersuiker, 1 uur laten trekken. Zet een schaal op de aardbeiengelei, keer om en duw het eruit. Schep in het midden en langs de kant het gemengd fruit. Serveren met slagroom en muntblaadjes.

    18. Heisse Liebe
    Grand Marnier opwarmen in steelpannetje en flamberen. Frambozen en bosvruchten (diepvries) opwarmen. In coupe : vanilleijs + warm fruit + Grand Marnier + slagroom.

    19. Aardbeienparfait
    Aardbeien in vieren snijden en mengen in een schaal met 3 lepels bruine suiker + 1 lepel witte suiker + zakje vanillesuiker, regelmatig omroeren. In een kom 2 dl volle yoghurt + 100 gr mascarpone + geraspte sinaasappelschil mengen. 1/3 van de aardbeien verdelen in coupes, yoghurtcrème erover en herhalen. Garneren met muntblaadje.

    20. Broodpudding
    300 gr oud brood + 1/2 l lauwe melk + 200 gr suiker laten weken. 3 eieren klutsen en eronder mengen + rozijnen + 1 lepel vanillepoeder + 1 koffielepel kaneel + vlokjes boter + bruine suiker : 45 minuten in oven op 220°.

    21. Sabayon
    1 eigeel, 1 lepel witte suiker, 1 lepel droge witte wijn + scheutje Grand Marnier au bain marie kloppen tot een schuimige massa. In glas scheppen over bolletje vanilleijs.

    22. Ananas
    Hoed van ananas snijden, uithollen, ananasvlees in stukjes, bestrooien met kristalsuiker en heel fijngesneden munt. Ananas terug vullen, hoed erop, in koelkast plaatsen en heel fris serveren.
    23. Sabayon met champagne
    Splits 10 eieren; gebruik alleen het geel. Meng het eigeel met 200 gr suiker in een kookpot. Voeg 30 cl champagne erbij, goed kloppen tot homogene massa. Zet het mengsel een 5-tal minuten rechtstreeks op het vuur en blijf goed kloppen tot een schuimende massa. Zorg dat het niet te heet wordt; desnoods even van het vuur en blijven kloppen, serveer met boudoirs. (bron : TV 1, Gentse Waterzooi).

    24. Baileys-Amaretto Pousse
    Per persoon : 10 cl Baileys + 10 cl Amaretto in een groot wijnglas + bolletje vanille-ijs + koffie + slagroom (bron : Jerrykes cuisine).

    25. Bruine suikertaart
    150 gr boter op kamertemperatuur mengen met 175 (donkere) bruine suiker + 1 eigeel + 1 eiwit, stijfgeklopt. Eén (rood) pakje petit beurre De Beukelaer (22 koekjes) weken in een bord met melk (elk koekje 8 x omdraaien in de melk). Afwisselend een laag crème en een laag koekjes in vorm. Vorm in koelkast (niet in diepvries !). Vorm leegmaken met behulp van warm water of door plastic folie aan te brengen op de bodem van de vorm alvorens te beginnen.

    26. Chocolademousse
    Breek 250 gr chocolade met minstens 64% cacao in stukken smelt dit op heel laag vuur + 100 gr boter in vlokjes + 4 eierdooiers (op kamertemperatuur), dooiers er 1 voor 1 doorroeren. Laten afkoelen. Zes eiwitten tot schuim kloppen en halfweg mengen met 40 gr suiker. Spatel 1/4 van de eiwitten door de chocolade en spatel dit mengsel dan door de rest van het eiwit. Schep in vormpjes en laat minstens 2u in koelkast opstijven.

    27. Carpaccio van mandarijn
    Snij partjes gepelde mandarijn met een scherp mes horizontgaal in plakjes. Leg deze naast elkaar op een groot bord. Verwarm 6 lepels honing met 2 lepels witte wijn en schraap het merg uit een vanillestokje erbij. Kook dit in tot een siroop. Rooster amandelen in een droge pan. Giet de siroop over de mandarijnen + amandelen + munt- of basilicumblaadjes.

    28. Vruchten in balsamico
    Meng aardbeien + frambozen + rode en zwarte bessen en bestrooi met griessuiker + beetje aceto balsamico. Plaats zeker 3 uren in de koelkast. Leg op gekoelde borden een bol vanille-ijs en schik het fruit errond, lepel de balsamicosaus erover, versier met muntblaadjes.

    29. Aardbeienbavarois
    Mix 400 gr aardbeien, week 6 à 8 blaadjes gelatine in koud water. Meng de aardbeienpuree met sap van 2 sinaasappels + 2 citroenen + 200 gr suiker en verwarm tot aan het kookpunt. Knijp de gelatine uit, los op in klein beetje heet water en meng met de aardbeienpuree. Klop de room op en meng met de puree. Giet alles in een vorm en laat afkoelen in koelkast. Stort dde bavarois 's anderendaags op een schotel, versier met verse aardbeien en muntblaadjes en rode aalbessen en frambozen.
     
    30. Witte chocomousse met franbozen
    Smelt 400 gr witte chocolade met scheutje melk en scheutje grand marnier au bain marie. Week 1 blaadje gelatine in koud water, uitknijpen en oplossen in de gesmolten chocolade. Afkoelen en voorzichtig 6 stijfgeklopte eiwitten erdoor spatelen. Room opkloppen (325 cl) en voorzichtig bij de chocolade mengen. Laten opstijven in koelkast. Serveren met frambozensorbet, verse frambozen en blaadjes munt.

    31. Zomers fruidessert
    Meng het sap van 1 sinaasappel met 2 zakjes frambozencoulis (diepvries-ringis) + stukjes vers fruit (meloen, aardbei, druiven, kiwi), laat een paar uur trekken. Serveer met bolletje sorbet in het midden en blaadjes munt.
       
     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief
  • Alle berichten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Startpagina !

    Klik hier
    om dit blog als uw startpagina in te stellen!

    Archief
  • Alle berichten

    Inhoud blog
  • RECENT GEWIJZIGD
  • MIJN FAVORIETE SITES
  • APERITIEFHAPJES
  • SOEPEN (60)
  • HOOFDGERECHTEN-VIS (49)
  • VOORGERECHTEN (37)
  • HOOFDGERECHTEN - VLEES (51)
  • LAMSVLEES (9)
  • QUICHE (10)
  • AARDAPPELEN, PASTA (27)
  • SLAATJES (21)
  • KALFSVLEES (14)
  • SAUSJES (14)
  • DESSERTEN (31)
  • KIP - KONIJN - KALKOEN...(35)
  • GROENTEN (21)

    Zoeken in blog




    SOEPEN

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!