1. Caesarsalade 1 krop romeinse sla, gerookte bacon, peterselie, selderblaadjes. Dressing : 4 zachtgekookte eieren + look + ansjovis + bladpeterselie + parmesan + mosterd + witte wijnazijn + zonnebloemolie + p+z. Lekker met croûtons.
2. Slaatje met gerookte eendborstfilet
Champignons bakken + pijnboompitten. Vinaigrette : olijfolie + witte balsamico-azijn + peterselie + bieslook + sjalot. Gemengde sla + plakjes eendeborstfilet + champignons + vinaigrette.
3. Salade Niçoise Pasta koken, tonijn (blik) laten uitlekken. Olijfolie + citroen + p+z, dressing door pasta mengen. Pasta + rode ui + trostomaatjes + boontjes + tonijn + gekookte eitjes + ansjovis. (uit : Monieks's ultieme top 100 kookboek)
4. Sla van aardappelen en makreel
Aardappelen in de schil koken, afkoelen, pellen en in plakjes snijden. Gerookte makreel erbij in blokjes. Vinaigrette : p+z, ontvelde tomatenblokjes + lente-uitjes + olijfolie + citroen + mosterd + honing.
5. Pastasalade met kip Kipfilet koken in kippebouillon. Spirelli koken en spoelen onder koud water + 1 lepel olijfolie erdoor scheppen. Rode ui erbij + stukjes tomaat. 4 lepels kippebouillon + 4 lepels olijfolie + 2 lepels witte wijnazijn mengen + p+z; door de pasta scheppen. In een grote schaal slablaadjes leggen, beetje bouillon erover + salade. Afwerken met peterselie.
6. Salade folle Roquette + ijsbergsla + chinese kool mengen. Balsamico-azijn + sherry-azijn + p+z + olijfolie mengen. Borden inwrijven met teentje look, sla erop + ui + grijze garnalen + vinaigrette + schilfers parmesan + koriander.
7. Salade caprese Rauwe, flinterdunne champignons uurtje marineren in 2 lepels olijfolie, 1 koffielepel balsamicoazijn en 2 geperste lookteentjes. Schik per persoon schijfjes tomaat en schijfjes mozarella op een bord en schep er 1 lepel gemarineerde champignons bij. Afwerken met veel verse basilicum en peper.
8. Ardeense pastasalade Kook de pasta (taglioni), afspoelen onder koud water + 2 lepels balsamicoazijn + lepels olijfolie + p+zn mengen met sjalotsnippers en gepelde tomatenstukjes + stukjes Ardeense ham + parmezanschilfers.
9. Radijs- en komkommersla Komkommer schillen, in dunne schijfjes, radijzen in dunne schijfjes, uitjes fijnsnipperen. Eierdooier + mosterd + 8 lepels olijfolie + 4 lepels room + 2 lepels dragonazijn + koffielepel suiker + p+z + paprika + bieslook.
10. Slaatje met warme geitekaas Snij de geitekaasjes doormidden en laat ze afgedekt 2 dagen marineren in olijfolie + rozemarijn + tijm + p+z. Laten uitlekken. Verschillende soorten (en kleuren) sla op een bord schikken + vinaigrette : mosterd, olijfolie, rode wijnazijn, look, ui, basilicum en bieslook. Geitekaasjes grillen tot ze goudkleurig zijn. Kaasjes midden op de sla leggen + kervel + dragon.
11. Slaatje met gemarineerde konijnelevertjes Leg de konijnelevertjes minstens 1 uur in een marinade van 3 lepels droge sherry, 3 lepels sojasaus, 1 look, 3 lepels sherry-azijn + peper. Snij chinese kool + rode paprika + krulandijvie + lenteuitjes; bak pijnboompitten in droge pan. Bak de levertjes rosé in boter en olie + p+ z. Serveer het warme vlees op de sla. Roer de bakresten los met sherry-azijn en besprenkel de sla ermee. Bestrooien met pijnboompitten.
12. Maatjessalade Kook de princesseboontjes beetgaar, laten afkoelen + partjes tomaat + lenteuitjes + 4 lepels olijfolie + 1 lepel witte wijnazijn + p+z. Leg stukjes maatjes midden op de sla.
13. Slaatje van gegrilde paprika's Oven op 230 °, paprika's in verschillende kleuren op een ingevette bakplaat, 20 à 25 minuten roosteren. Laten afkoelen en vel verwijderen. In reepjes snijden + ui + p+z + witte wiijnazijn + olijfolie + peterselie.(lekker bij BBQ).
14. Couscoussalade Couscous wellen in groentebouillon, laten afkoelen, + look + chilipeper, olijfolie, citroensap, geitenkaas, geroosterde pijnboompitten, paprika, tomaat, feta, munt, komkommer en rode ui. Laat de couscous minimaal een uur staan zodat de smaken in kunnen trekken. (lekker bij BBQ).
15. Kiwi-mandarijnsalade Gemengde sla + veldsla + rucola + kiwi's geschild, in schijfjes + stukjes mandarijn + gerookte zalm + sherryazijn + olijfolie + p+z
16. Slaatje met forelfilet Vis marineren in koelkast met olijfolie, citroen, mierikswortel, p+z. Rode biet marineren in rode wijnazijn. Bladspinazie + rode biet + stukjes forelfilet + gegrilde pijnboompitten.
17. Waldorfsalade Romeinse sla + geraspte knolselder + reepjes groene appel + gehakte walnoten. Dressing : room + mayonnaise + yoghurt + citroen + honing + p+z.
18. Venkelsalade met fruit Schaaf venkelknollen in dunne plakjes. Snij de appel (ongeschild - elstar) in schijfjes. Haal de aalbessen van de takjes en verdeel over de sla. Leg enkele blauwe druiven op de borden. Klop 1 lepel citroensap + 3 lepels notenolie tot gladde dressing + p+z. Versier met walnoten.
19. Kruidensalade met geitenkaas Snij een rol harde geitenkaas in plakjes. Meng platte peterselie + selderijblad + bieslook + kervel + basilicum met rucola, rode sla en veldsla. Doe hier de kaas onder + blauwe druiven + uiringen. Dressing : 3 lepels olijfolie + 1 lepel sherry.
20. Aardappel-komkommersalade Snij plakjes gekookte aardappel en leg ze in warme vleesbouillon + uisnippers. Eierdooier + mosterd + p+z mengen en al kloppende olijfolie toevoegen + room + kervel. Schep dit over de aardappelen en laat minstens 2 u intrekken. Net voor serveren stukjes komkommer toevoegen.
21. Zonnige salade Maak vinaigrette met olijfolie + p+z + balsamicoazijn + snippers basilicum. Meng gegrilde paprika's (uit bokaal in olie) + prosciutto + gekookte kwarteleitjes + potje boursin salade & aperitief + zwarte olijven + raketsla.
|